• designer

    Mám sadu GRX RX810 a dneska poprve nastal problém s propadnutím páky, tak jak jej známe z MTB shimano brzd. Páka zadní brzdy se při prvním zabrždění propadne až k řidítku. Když pákou zapumpuju, brzdí dobře, chod se zkrátí, tak jak by to mělo být. Po chvíli se ovšem situace vrátí do předchozího stavu – první zmáčknutí až k řidítku. Zkoušel jsem doplnit olej, ale nemá to kýžený efekt. Na hladině oleje v páce je vidět, jak po napumpování klesne hladina a poté se pomalu vrací až k okraji. Brzda je dobře odvzdušněná, tvrdá. Začalo to náhle, vyloženě během jednoho zabrždění, předchozí vyjížďka byla bez problémů, páka měla zcela normální chod.

    Kontroloval jsem destičky a brzdného materiálu je tam dost, skoro jak na nových (mají najeto cca 1000 km, silnice, za sucha a jsou to sintry).

    Nevím, jestli je to na reklamaci… a případně čeho? Páky nebo třmene? Navíc reklamovat páku je komplikace s dalšími náklady pro mě – strhnout omotávku, vyvléct hadici z rámu, koupit nové gumičky na páky (jsou na jedno použití :( ) atd… proto se ptám, jestli se to dá nějak vyřešit? Díky za pomoc :)

    0 0
    • Jáchym 1  

      To jsi doplňoval jen přes páku pomoci kalíšku?

      Protlačit od třmene stříkačkou.

      0 0
      • designer  

        Díky za radu, vyzkouším. Jen se zeptám, jaký je rozdíl mezi tím, kdy je páka doplněna od třmenu a nebo z vrchu od páky? Ten hydraulický okruh je přece spojený. A jelikož je páka tvrdá (po napumpování), předpokládám, že je systém dobře odvzdušněný.

        0 0
        • Kouba_2005  

          Jestli je brzda tvrdá jen po napumpování, tak bych si dovolit tvrdit, že je v okruhu bublina. Napumpováním se bublina stlačí a brzda ztvrdne. Je to jak u auta. Kapalinu nestlačíš, vzduch jo. Nebo ti propouští pístek v páce a neudrží tlak, to už jsem taky měl.

          0 0
          • beranek666  

            První co píšeš je blbost, vzduch v systému se projevuje celkovou měkkosti páky.

            Ten netesny pístek to ale být může!

            0 0
          • designer  

            Je nějaká možnost opravy v domácích podmínkách u toho nětěsného pístu? Jak jsi to tenkrát řešil? Díky

            0 0
            • Kouba_2005  

              Brzdy vyhodil, byly to nějak Tektra, a koupil Shimana :-) Tohle reklamuj, jestli to máš v záruce. To jsi skládal po dílech nebo´s koupil kompletní kolo? Na Shimana seženeš stejně prdlačku a nebo za balík, to už je lepší volba nová páka. Ideálně si od někoho půjčit a ověřit si, že je to fakt tím. Začal bych ale pořádným odvzdušněním pěkně od třmenu nahoru, to je nejlevnější a nejjednodušší možnost.

              0 0
              • designer  

                Skládané, páky z koloshopu. Ale samozřejmě musím ověřit všechny možnosti, jestli není chyba na mojí straně, než jim něco pošlu na reklamaci… tedy ještě zkusím protlačit třmenem kapalinu.

                0 0
        • kolo.bazar  

          Můžeš mít bublinu třeba za pístkama. Abys brzdu odvzdušnil fakt 100%, chce to mít třmen níž než páku a celé vedení a nechat pořádně protéct kapalinou z páky ven ze třmenu. Pak zavřít třmen a dopumpovat přes páku.

          0 0
          • kamaro  

            Odvzdušňování u těchto pák není tak jednoduché jako u MTB brzd Shimano. Stáhni si návod a jdi podle něj. V návodu zjistíš, že se musí ta brzda různě naklápět (do vodorovné polohy, potom na 45 stupňů). Nejspíš je to tam kvůli tvaru páky různě poohýbané a toto je postup jak z tama ty bublinky dostat ven.

            0 0
            • designer  

              Díky… jen si teda nemyslím, že to co popisuju je projev zavzdušněného systému. Každopádně vyzkouším všechno, než něco pošlu na reklamaci :)

              0 0
    • beranek666  

      Pokud nastal problém náhle jak zmiňuješ, řekl bych, že se něco mohlo poškodit v páce a je to na reklamaci.

      0 0
      • designer  

        To zní logicky, ale radost z toho nemám :) Jak jsem zmiňoval – komplikace při demontáži… Zkusím ještě to naplnění přes třmen.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.