Plnění, výběr brzdící kapaliny do hydraulických brzd

12 nepřečtených
  • PajmikCz

    Zdravím, mám hydraulické brzdy přední Avid elixir 1 a zadní Shimano m315. Potřebuju poradit jakou brzdící kapalinu do Avidky a jakou do Shimano + jestli je potřeba koupit plnící sadu určenou přímo pro shimano a zvlášt pro avidy nebo zda-li existuje nějaká univerzální, díky za každou radu

    0 0
    • novas752  

      Avid Elixir je brzdová kapalina normy DOT 4. Klidně ta nejlevnější.

      Shimano je minerální olej Shimano, navštiv nějaký servis aby ti odlili z litrového balení, na odvzdušnění úplně stačí 50ml, ale malé 50ml balení je velmi drahé. Na kompletní naplnění bych už radši bral 100ml, zejména u těch Avidů (pokud je v nich kapalina starší než 2–3 roky, bude kompletní vypuštění a naplnění potřeba, protože dotka vodnatí).

      Shimano se odvzdušňuje odvzdušňovacim kalíškem (shimano bleed tool/cup), plnit se dá dvěma stříkačkama, jednou stříkačkou zespoda a kalíškem nahoře…, Avid se odvzdušňuje dvouma stříkačkama opakovanym protlačovánim kapaliny nahoru/dolu, pořádně odvzdušnit to chvíli zabere, řada elixir je servisem proslavená, na obojí jsou na youtubu spousty videonávodů, zde na foru jsou návody taky.

      Osobně bych odvzdušňovací sady nezaměňoval, při záměně kapalin ti minimálně dotka v shimanech rozleptá těsnění. Já mám na Avid/SRAM sadu z Aliexpresu asi za 12 euro a jsem spokojený. Ty originální jsou brutálně předražený. Je potřeba hlavně ohlídat, aby ty sříkačky měly správné koncovky (závit co se našroubuje do brzdy a třmenu místo odvzdušňovacích šroubků)

      A taky bych doporučil v obou případech výměnu těchto zpomalovačů za nějaké brzdy co se fakt dají nazývat brzdou. Základ je Shimano BR-M506.

      0 0
    • kejda  

      Místo kalíšku můžeš použít i střídačku bez pístu. Mimo jiné používám sadu, co byla u RS reverb. Závity jsou stejné.

      0 0
      • puka  

        Jen asi nebude ideální míchat kaapaliny mezi sebou v jedné stříkačce

        0 0
      • novas752  

        To je pravda.

        Stříkačka jde použít i celá, podtlakem se proces urychlí, bublinky se zvětší a lépe stoupají. Ale stačí kalíšek a podobně.

        0 0
        • puka  

          Teď přecházím na shimana. Takže můžu použít sadu na avid/kls/hayes a ušetřit za kalíšek? :D

          0 0
          • kejda  

            Jasně. Závity jsou stejné. Kalíšek nicméně stojí kilo a není špatný. Má i speciální trn na ucpání, aby nebylo vše zasrané, když ho odšroubuješ

            0 0
            • puka  

              Tak to si vystačím se stříkačkou. Kalíšek je za pár korun, ale se stříkačkou si už rozumím a přijde mi lepší při odsávání bublin. :)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.