• Mik83

    Zdravím, koupil jsem levně kolo ze supermarketu ( Triban GRVL 120, téměř nové, nájezd do 100 km, téměř plná záruka a cena 12.000,– a po tom, co mi loni jedno kolo ukradli nechci ani nic extra – mám to na běžné cestovatelské ambice s bagáží, žádná výkonnostní cyklistika, navíc jsem chtěl něco, na co jsou orig blatníky a vlastně mi vyhovuje, že to není nic exluzivního). Ale kolo má mechanické kotoučové brzdy a rád bych hydraulické (jsem zvyklý z MTB). A teď, co koupit, ideálně s minimální investicí.

    Na kole je sada 1×10 Microshift. Teď je v akci Shimano ST-RS405 / BR-RS405 na 2×10. Za 3 tis je každá strana – tedy páčka, třmen i hadička naplněná hydraulikou. Tedy obě strany za 6 tis a to mi přijde ok. Navíc bych nemusel nic dalšího měnit, zůstala by přehazovačka i kazeta. Jen jsem nikde nenašel variantu levé páčky jen s brzdou (bez přehazování). Byl by velký problém to tam dát takto a nechat to jen jako brzdu a neřešit ten přesmyk? Případně nějaká alternativa. Našel jsem jen z vyšší řady Shimano GRX ST-RX600+BR-RX400, ale tam se bojím, že páčka má trochu jiný tvar a mohlo by mi vadit mít pro každou ruku jinou.

    Případně bych to předělal komplet na Shimano GRX ST-RX600, tedy 1×11, ale to mě čeká i nová kazeta a přehazovačka. Pak je investice přes 12 tis.

    A dotaz je, zda se to vyplatí, zda ten rozdíl opravdu poznám za víc jak dvojnásobnou cenu. Rozsah bude pořád 11–42. Případně zda když dám levou páčku s přehazovačkou, jen se to nebude využívat, zda to bude něčemu vadit. Přeci jen to pak celé vyjde na směšných 6 tisíc.

    O cenu mi úplně nejde (pokud mi to zas hned neukradou), ale zda to prostě poznám za ty peníze. Jsem rekreační jezdec s cestovatelskými ambicemi po republice s naloženou bagáží na kole.

    0 0
    • jecnak  

      Přehazovačka funguje s pákami Sora. Nejspíš ne. Na takové kolo se vyplatí dát maximálně silniční Sram BB7 mechaniky, které brzdí výborně a jen vyměníš třmeny. Jinak kolo prodat a koupit rovnou něco na Soře.

      0 0
    • easyrider  

      Nevyplatí. :) Nech si 2×10. Jestli se to dá sehnat za 6k, tak bych nic jinýho neřešil.

      0 0
    • Vilém  

      S timto proste levne nevydrbas.

      A to se vyplati, koupit komplet kolo za 12tKc, dalsich 6–12tKc do toho nalit a furt to bude jen obycejnej triban na lowcost komponentech.

      2 0
      • keymaker  

        Zas na druhou stranu, pokud ho chce mít delší dobu, tak se to vyplatí. Já takhle teď přecházim u CruXe z mechaniky na hydrauliku. Jsem těžkej a moc to nebrzdí :-)

        0 0
      • KoudakT  

        Zamýšlel jsem se nad něčím podobným, jen jsem koupil rc520 na 105kách. Ale zatím si tam nechám ty polohydry – do výměny duálů se mi nechce a byla by to ještě větší raketa :-/

        0 0
        • keymaker  

          Vzhledem ke stáří kola jsem bral bazarovky. Já tam ještě potřeboval PM a těch sad je na bazaru pomálu…

          0 0
    • Tomcat  

      To kolo má mezery jinde než ve něčem co jde tak levně a rychle vyměnit.

      Jestli na tom jsou páky microSHIFT XLE tak jsou Shimano MTB přehazovačka kompatibilní. Ale klidně bych tam dal ty brzdy Avid .

      Větší službu by, ale odvedly výplety.

      Jinak komponenty bazar próze hydry a řazení by byly přes polovinu ceny za kolik jste koupit. A za 18 by byl ještě lepší gravel.

      0 0
    • va-bo  

      Mechaniky Avid BB7 brzdej dobre. Obcas potrebuji seridit. Zalezi ale jaka je roztec sroubu pro trmen. Avidy jsou klasika PM.

      0 0
      • Jakobo  

        Neni poslednim hitem spis Tektro TRP? Ty maji pohyblive obe desky a navic nejsou tak silene tezke.

        0 0
    • tompca  

      Přehazovačka není kompatibilní se silničními pákami (je kompatibilní s mtb řazením), takže by jsi ji musel tak jako tak měnit.

      Další „opruz“ co tě čeká je přední flatmount třmen (silniční, nové řady mtb Shimano dělá již i s flatmount uchycením) a zadní postmount.

      Něco podobného jsem předělával nedávno dceři.

      https://www.bike-forum.cz/…rlv-120-2022

      0 0
    • jIrI___  

      Zrovna jsem z kola sundal plně funkční komplet GRX 400 2×10 sp (páky, třmeny, kliky, přesmyk, hazka, kazeta, řetěz, možno i střed Token Ninja) a celá sada půjde na bazar. Ještě jsem ale ani nezjišťoval, za kolik se to na bazarech pohybuje, ale možná by tě to mohlo zajímat :)

      0 0
    • Jan D.  

      Být tebou, tak nejdřív vyzkouším jak to brzdí s mechanikama když máš naloženou bagáž. Je pravda, že s bagáží nejezdím, ale s mechanikama (TRP Spyre) jsem zatím problém neměl. Zabrzdím pohodlně všechno. Samozřejmě jak ubývá materiál na destičkách a vytahává se lanko, je třeba je jednou za čas seřídit.

      0 0
    • micu  

      Mam take 120 hlavne na jezdeni do prace, ale i tak jsem brzo zjistil, ze ty mechaniky jsou shit (cestou mam prudsi sjezd v lese). Vyresil jsem to polohydrami take z Decathlonu(maji je i Tribany 520) a je to fakt rozdil. Montaz snadna jen pozor (jak pisou i v popisu) lisi se uchyceni vpredu a vzadu(flatmount, postmount). Vyjde to na 4.5k. Take mne prekvapilo ze uz po cca roce jsem mel sjete kotouce. Na biku mi vydrzi mnohem dele.

      0 0
      • Jan D.  

        On by byl rozdíl i ty BB7 nebo TRP Spyre. BB7 se tu na bazaru občas objeví za cenu do litra. Případně se dají nové pořídit za necelý litr za kus na Bike-Discount.de.

        0 0
        • micu  

          Jj pravda je ze na starym bajku jsem BB7 mel, takze jsem bez obav koupil 120 s mechanikama a byl pak dost prekvapeny.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.