• JerryRed

Pokračování vlákna o Garmin Edge 530/830.

Předchozí vlákno zde na B-F

530/830 vol.1

530/830 vol.2

Jedná se o totožné přístroje s rozdílem:

1) tlačítka edge 503/dotykový dislpej 830

2) POI zadávánía vyhledání na edge 830

3) zadávání adres na edge 830.

Jinak velikost stejná, HW stejný ( až na tlačítka a dotykový displej).

Diskuze, rady, zkušenosti…:

2 0
    • JerryRed  

Včera sem se trochu projel a můžu říct že tolik odpojení čidel sem snad ještě nezažil jako s novým fw. 9.40 za 50km snad 10× pěkně to graduje, na další fw sem tedy zvědavej :/

1 0
      • POC74  

My včera 4h jízdy a vše ok u ženy. 830. (radar, tepak, cadence a Speed by garmin. Fw 9.40

0 0
        • JerryRed  

to je zvláštní že to každému funguje jinak a to mám speed + cad + varia přední, zadní vše Garmin plus Di2 teda :(

0 0
          • BB  

taky to nechápu, na 830 jsem nikdy neměl problém s odpojováním čidel. Na druhou stranu jsem občas válčil s připojením k telefonu, ale to je zrovna u verze 9.40 naprosto bleskové. Na mě to působí, jako by prodávali dva rozdílné přístroje, jestli třeba někdy nezměnili dodavatele čipů nebo jiného HW. Uvažoval jsem i o nastavení a ptal jsem se zde na fóru na to, jaká čidla vypadávají, ale nenašel jsem v tom logiku. Např. mám vypnutou WiFi,, tak jsem si myslel, zda to s tím nesouvisí, ale ukázalo se že ne. Tak asi tento problém zmizí až půjde 530/830 do věčných lovišť.

0 0
      • tomxxx  

Tak musejí ti dát důvod koupit 540/840. Připravují si půdu :)

3 1
      • jIrI___  

Nápodobně. Navíc se mi zdá, že mi přibylo falešných detekcí při rozjezdu.

0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • beet.cz  

Já včera asi 2 hoďky jízdy a naprosto bez problémů, nezaznamenal jsem, že by se něco odpojilo. Mám speed a radar.

0 0
    • Lister  

Obecný dotaz – oba přístroje jsou na trhu už nějakou dobu, má cenu teď něco kupovat, neblíží se nějaký nástupce?

0 1
      • Pikaču  

Si delas srandu ne?

2 1
        • Lister  

Proč?

Houby tomu rozumím, tohle mě nikdy nezajímalo, ale můj telefon poslední dobou nestíhá moje delší jízdy, Napadlo mě si něco takového pořídit. Informace o těchto modelech jsem našel už někdy z roku 2019–2020. Jestli se prodávají chvíli nemám páru. Tak mne prostě jen zajímá jestli má cenu teď vybírat jeden z těchto nebo nebude náhodou nástupce.

2 1
      • POC74  

Blíží… Já bych si už počkal. 540 a 840 prijdou brzo.

0 0
      • jIrI___  

Kdesi jsem četl, že v létě by měla vyjít 540/840. Aktuální modely bych už nekupoval, přeci jen je to k dnešním poměrům už dost retro záležitost.

0 4
        • milan.v  

I 1040 dle těch indicií…

Každopádně o 530/830 bych retrem nenazval ani omylem, naopak nic modernějšího v dané kategorii Garmin nemá, a to je nějaký etalon v navigacích… ;o)

2 0
          • ememem1  

830 j esnad prvy garmin s ktorym som viac menej spokojny a funguje bez zasadnejsich problemov, vsetk predtym bola katastrofa a jak to tak citam 530 v tom uspesne pokracuje.

830 by som kludne kupil aj dnes.

0 0
            •  
              0 0
        • Lister  

Díky. Asi se na to budu muset podívat pořádně. Mám zamluvené kliky s powermetrem a telefon poslední dobou fakt nestíhá a čím jezdím dál, tím víc bych ocenil realtime navigaci a to i se zadávánim v terénu – což jsem pochopil že by mělo jít i na 530 – ale jen přes telefon.

Ale zase to nespěchá. Jestli to bude teď nebo na podzim je mi asi docela jedno.

0 0
          • jIrI___  

Ona ta navigaci pomocí 530 není žádná hitparáda, běda jak člověk sjede z přednastavené trasy… Tak nějak doufám, že nové modely by ten algoritmus už mohly mít vychytaný a budou na navigaci lépe využitelné. Trošku bych si přál, aby se navigace aspoň přiblížila navigaci pomocí třeba mapy.cz, uvidíme co v Garminu vymysleli :)

0 0
            • tomxxx  

Podle mě je to jen zbožné přání a upgrade bude asi jako fenix 7. Lepší dotyk a možnost ovládání jen tlačítky u 840. Trasování bych čekal v nejlepším případě jako 1030

0 0
              • milan.v  

1030 Plus, 1030 to má vyřešené na úrovni 820ky, nic moc…

0 0
                • ladys  

Čím se to liší plus a ne plus?

Co jsem koukal, tak aktualizace chodí úplně stejné na oba přístroje.Včetně Beta verzí. Plus má lepší HW.

0 0
                  • milan.v  

Plus je jiné zařízení, a to o dost – primárně jiná dotyková obrazovka, procesor, čip, tím pádem mnohem lepší výdrž, rychlost, atd… Zkrátka novější generace, viz https://www.bike-forum.cz/…ge-1030-plus

0 1
                    • ladys  

Ale ty jsi reagoval na trasování. Jsem psal, že to jiný HW. Garmin to trasuje stejně možná hůře jako auto navigace na Nokii s externím GPS- mobil ho v té tobě neměl žádný. Na cesty bez asfaltu navádí stále stejně, ale to je spíš o mapových podkladech.

1 1
            • Lister  

Raději se zeptám přímo tebe, protože kdybych to dál jako obecný dotaz, tak mne zase všichni pošlou…

Dá se do toho jednoduše natáhnout trasa právě z těch map.cz? Už docela dlouho je používám jako hlavní plánovací program, spoustu tras mám uložených. Asi to nepůjde poslat přímo, ale export GPX a pak import přes Garmin aplikací?

0 0
              • jIrI___  

Jde to, ale tak trochu Garminovsky… Stáhneš gpx z mapy.cz, to nahraješ do webového rozhraní Garmin Connect a až z něj to následně můžeš odeslat do 530. Tohle je asi nejjednodušší cesta. Narovinu říkám, že jsem se s Garminem úplně nesžil a ani jsem nezkoumal další varianty náhrání trasy. Když jedu jinde než mimo komín, používám na navigaci telefon na řidítkách se zapnutými mapy.cz.

0 0
                • Lister  

Takže musíš přes web? Na to není přímo aplikace…

No vracíš mě na začátek… možná powerbanka k telefonu bude lepší řešení :-)

0 0
                • krabica  

Ale je to docela jednoduché v aplikaci mapy.cz vytvoříš trasu, dáš exportovat do gpx, ten hned otevřeš v Connectu, vybereš typ aktivity, uložíš a pošleš do Garmina a synchronizuješ, operace max 30s.

3 0
                • keymaker  

Nebo naplanujes na mapach. Ulozis jako oblibenou. Otevres v mapy.cz v telefonu a z oblibenych pres tri tecky dase export do garmin connect. Odtud posles do zarizeni.

0 0
                  • ladys  

Už je tu před tebou dvakrát. Mlho :D

0 0
                    • keymaker  

Vis co Saso ;-) to je jak s pichanim. Radsi trikrat nez vubec :-)

1 0
                      • ladys  

Jo,jo. Ale příspěvek nad tvým i pod to popisuje :D Ale někomu to stejně nepomůže ani napsat třikrát ;)

1 0
              • BB  

Jde to několika způsoby a kupodivu snadno

1. přes počítač a Garmin připojený k PC kabelem, gpx soubor uložíš do adresáře Garmin\NewFiles
                2. přes mobil. Vyrobíš si v mapy.cz na PC trasu, uložíš do svých tras a otevřeš trasy v mobilu. V menu trasy zvolíš export a pak otevřít, nabídne se ti garmin connect mobile a zvolíš ho. V garmin conectu zadáš poslání trasy do zařízení.
                3. přenos trasy do garminu z mobilu pomoci witgetu gimporter je v předešlém vlákně podrobně popsán. Má tu výhodu, že trasu lze přesunout i při spuštěné aktivitě.
                4. ještě je možnost trasu vyrobenou mapy.cz vyexportovat na PC, tam ho importovat do webového garmin connectu a z něho ho kabelem a synchronizací v Garmin express přenést do 830. Tohle asi nejsložitější varianta.

A všem účastníkům vlákna slibuji, že už to nikdy více nebudu popisovat a otravovat s tím. Jen mě vždy trochu nadzdvihne, když někdo tvrdí, že něco je na Garminu blbě a ono je to pouze díky tomu, že to on blbě pochopil nebo vůbec nepochopil.

11 0
                • Lister  

Díky, díky.

Ta druhá varianta je to, v co jsem doufal. Tohle zní rozumně.

0 0
                  • BB  

je to fakt otázka vteřin. Ale mobil musí mít spojení s internetem. Mě se dvakrát stalo v horách, že jsem potřeboval přeplánovat a nebylo připojení na internet a to jsem musel řešit jinou cestou přes gimporter.

0 0
                • ememem1  

ja by som hlaven tazatelom odporucal pozriet prve dva thready kde je to rozobrane sprava aj zlava do posledneho detailu.

ako nic v zlom.

0 0
          • milan.v  

Tak pokud bys chtěl v terénu vytvářet a posílat trasy do navigace z telefonu, rozhlédni se raději u konkurence, jak Wahoo, tak Hammerhead to má vyřešené na rozdíl od Garminu…

0 0
            • BB  

ale garmin umí posílat trasy do navigace z telefonu. Nevím jak konkurence „umí v terénu vytvářet trasy“ , ale to Garmin taky umí vyrobit a přenést přes GCM, nebo vyrobit v mapy.cz a přenos přes GCM resp. gimporter. Navíc to umí i v případě, že mobil nemá připojení na internet. Úplný off line postup je vyrobit trasu v Locusu a přenést přes gimporter. Pokud jsem správně pochopil postup ve vlákně o Hammerhed Karoo 2, tak tam to bez mobilu na internetu neuděláš, Wahoo nevím.

0 0
              • milan.v  

Já vím, že to nějak jde, uživatelsky je ale třeba Wahoo jinde, jednoduchost v případném plánování během jízdy a okamžitém přenosu do navigace je skvělá…

Hammerhead znám jen z videí, tam je to ale obdobně…

0 0
                • tomxxx  

Vždyť je to přes mobil a mapy.cz docela easy, co všichni máte? Nahrát hotovou trasu do Edge je otázka 10 sekund. Jediné omezení je display mobilu.

2 1
                  • larssen  

Když je na Edgi aktivní jízda, nedá se do něj zvenku nahrát nová trasa. To je dost nepříjemná vlastnost.

0 0
                    • orm  

Da se pry pres aplikace tretich stran jako je zminen o par komentaru vyse.

0 0
                    • milan.v  

Přesně tak, mám iPhone a tam mi nepomůže nic, doplněk, IQ widget je jen pro Android.

0 0
                    •  
                      0 0
              • MaPa  

Kdo chce, tak ví že to složité není a na jednu z výše popsaných cest si zvykne. Kdo nechce, nepůjde mu nikdy nic, a to ani u Karoo které má zase jiné „drobnosti“.

Doplním že z Locusu je cesta i přes plug-in (do Locusu) Out-fit, na druhé straně se do Edge nahraje IQ appka In-fit a pak lze trasu z Locusu posílat z telefonu do Edge bezdrátově a bez zapnutých/pří­tomných dat. Navíc Locus narozdíl od map.cz podporuje coursepointy, ale to jak jsem pochopil je pro řadu lidí sprosté slovo, tak jim to neberu.

Garmin není uživatelsky přívětivý, ale na druhou stranu jeho Connect je poslední dobou fakt komplexní skrz různá zařízení a v tomhle ostatní výrobci prostě ztrácí (resp. jako u všeho neztrácí pokud to nepoužívám).

Spousta lidí tu volá po funkcích z autonavigací a map.cz, ale i tam jsou věci, které taktně neuvádějí, např. nemožnost plánovat mimo cesty v mapě, měnit druh routování pro různé úseky apod. Vše má něco a jak je toho poslední dobou spousta, těžko se radí když uživatel vlastně ani na začátku neví co chce nebo co lze. Proto se stále častěji ozývá že např. Karoo je super, ale ono je to spíš že nedává na výběr a tudíž je jen jedna (resp. korektně napsáno pár) jednodušší cesta jak navigovat a ta nemusí být nejlepší (zejména pro někoho kdo už ví co třeba lze u konkurence).

3 1
      •  
        0 2
      • Wilderness  

Já bych se nebál koupit ani teď. Novinka může a nemusí být vydána včas, může a nemusí být odladěná, může a nemusí být normálně dostupná (jako jakákoliv nová elektronika za poslední 2 roky)…

Přitom sezóna začíná teď. Garminy obecně (hodinky, navigace atd.) jdou navíc velmi snadno a rychle prodat na bazoši, kdyby se ukázalo, že novinka je natolik zajímavá, že chceš upgradovat.

0 0
        •  
          0 0
        • Lister  

Díky za názor

Ale sezóna začala 1.1 a letos to jde docela dobře. Ač jsem byl 2 měsíci mimo kolo mám letos cca 150 hodin.

Zatím to telefon dává. Počkám na nový model.

0 0
    • keymaker  

Mám teda jen HR, ale neodpojuje se mi. Chtěl jsem si pořídit ještě čídlo kadence a rychlosti, ale když to tu čtu :-)

0 0
      • jIrI___  

U mě to vypadá, že problémy s odpojováním mají paradoxně výrobky od Garminu (hruďák a radar). Čidlo rychlosti mám z aliexpressu a to nevypadlo snad ani jednou :)

0 0
        • Kouba_2005  

Radar se mi odpojoval s minulou verzi, ted s 9.40 za posledni 3h nic. Mam jeste wattak a cidla rychlosti a vsechno drzi. Je to ducharina :-)

0 0
          • ladys  

U mne na 1030 to někdy vydrží i přes sedm hodin. A další den se odpojí vše dvakrát a ještě se zmetek vyplul úplně.Doufám, že to byla naprostá anomálie..

0 0
          • Slam09  

Mně se na 830 s verzí 9.40 včera odpojilo origo čidlo rychlosti poprvé už po dvou kilometrech a pak ještě 2×. Telefon taky 2×. Novou verzí se u mne nic nezměnilo.. :-(

0 0
        • Jezevec70  

Občas se odpojí mobil, rychlostní čidlo snad nikdy. A to mám na jednom kole originál Garmin a dalších dvou IGP.

0 0
        • pawouk56  

mně se teda u 530 neodpojuje nic, nedělalo mi to ani edge 25, ani hodinky instinct

0 1
          • tatranka1  

Ad čidla) Stejně u mě, 530 a F3 a vždy bez problému. Když se odpojilo čidlo, tak z důvodu baterky u všech verzí fw Myslím, že se z toho dělá věda. To samé u navigace, vždy musím vědět, kam chci. Je to stejné jako s papírovou mapou, navigace není všelék a když zakufruju, tak vlastní nepozorností. Když mě navigace táhne mimo cestu, tak se držím cesty, protože jsem to tak naplánoval a slepě se nedržím příkazů kompjůtru. U 530 se v poslední verzi FW objevil po skončení aktivity graf se zatížením v rámci jednotlivých dní a rafička se znázorněním celkového přínosu tréningu. Hezké barevné ale téměř nic neříkající :).

0 0
    • beet.cz  

Lze na 530 ukončit spuštěnounou navigaci během aktivity?

0 0
      • tomxxx  

Ano, lze i pustit jinou trasu nahranou v zarizeni

0 0
        • beet.cz  

Super.

Já ale nepřišel na to jak. Prozradíš?

0 0
          • MaPa  

V „notifikační liště/status page“ (na home screen dát šipku nahoru) kliknout na „Stop course“. Následně v Menu – Training – Courses vybrat jinou trasu a dát „Ride“…

0 0
            • larssen  

Aktivní trasa se dá ukončit taky kliknutím na červenou ikonu X vlevo dole na mapě.

0 0
    • capo  

Jde nějak vypnout „Routing“ nebo „Calculation“ při navigaci dle hotového GPX (locus nebo mapy.cz)? Já bych rád nahrál hotovou trasu a chtěl bych aby mi na ni Edge vůbec nijak nešahal a jen mi ji zobrazil. Ale on pořád sám něco vypočítává (asi si myslí že by něco zvládl lépe) přičemž s tímto velmi zdržuje, a hlavně pak při navigaci ukazuje dvě čáry (svoji vypočtenou) a tu origo z GPS.

V nastavení profilu jde vypnout jen „popularity routing“, „routing mode“ se dá nastavovat různě ale ne vypnout.„calcu­lation method“ též vypnout nejde. Sice jde vypnout „Recalculation“ ale to nevede k ničemu z výše napsaného (nevím zda by mělo). .

Mimo profil žádné relevantní nastavení není?

A druhá věc – mám v profilu vyplé varování „ostré zatáčky“ ale stejně se mi to varování zobrazí. Máte to tak všichni? Nevím zda jde o problém mého profilu nebo je to plošná ignorace Garminu…

0 0
      •  

v nastavení trasy zapneš její stálý zobrazení a nebudeš pouštět navigování

0 0
        • capo  

Můžeš být prosím konkrétnější jak si zobrazím trasu aniž bych spouštěl po ní navigaci? Umím si ji jen zobrazit přes Navigation->Courses->Saved Courses ale to asi není to co máš na mysli?

0 1
          •  

.

0 0
            • capo  

Děkuji. To určitě budu využívat častěji.

Já to mám kvůli tragickému překladu do CZ v angličtině, a tady je to, tedy z mého pohledu, tragicky nazvané i v originále – nikdy mě nenapadlo že by to mohlo znamenat zrovna tohle. Asi jsem nad tím málo přemýšlel.

Je to tedy stále horší řešení než požaduji (uvítal bych, kdyby mi to mohlo zobrazovat ty navigační pokyny pokud nejsem na obrazovce s mapou (bez současně jakékoliv recalculation a jakýmkoliv vlastním routingem), ale chápu, že to je moc sofistikovaný požadavek a že nic takového nemůže inženýry v Garminu ani napadnout.

0 0
              •  

přepočítávání trasy se dá taky zakázat… v profilu položka Navigace – Trasování – Přepočet

0 0
                • capo  

Jestli tomu správně rozumím, tak tímhle se vypne přepočet trasy, která byla spoctena na začátku. Tedy sjedu-li z ní, garmin ji neprepocita ani mě nenavadi zpět na původní?

0 0
                  • bathed  

to mě taky zajímá :-)

0 0
                    • Raf  

Jj, jinak by to bylo na ultra závodech nepoužitelný

1 0
                      • capo  

No ale není to tak že on přesto při té počáteční calculaci udělá svůj vlastní výpočet (přestože mu předkládáš hotové GPX) a pak tě otravuje s jeho návrhy „zkratek“, což může být pro ultra úplně stejně nepoužitelné?

0 0
                        • MlokCZ  

Tomu se dá snadno vyhnout. Pokud se nahraje připravená trasa správně a všechny automatické funkce ohledně navigace jsou vypnuté (z hlavy nevím přesně už co jsem vše vypínal, vždy to vypnut hned jak pořídím Garmina, takže je to už hodně dlouho, co jsem to nastavoval a pak už na to nesahám), tak prostě zobrazuje po celou dobu připravenou trasu a nijak do toho Garmin nezasahuje, pouze na trase jsou šipky, kterým směrem vede.

Jak už jsem tu psal, tak jsem to takhle používal vždy u všech Garminů včetně teď na 530. Trasu nahrávám jako track, který neobsahuje žádné WP.

Tedy opravdu se nekonají žádné návrhy zkratek ani ničeho jiného a prostě jen vidíš trasu jak je připravená.

0 0
                          • capo  

Vidíš a mě by právě zajímalo, co jsi vypínal, protože já vše vypnuté mám (aspoň si to myslím) a stejně mi to dělá co nechci.

Otázkou je, zda vůbec to moje nastavení bere v potaz – např. „Sharp bend warning“ které dostávám i když ho mám vyplné, nicméně třeba tady nejsem sám (https://forums.garmin.com/…/red-warning).

A ano, nahrávám jako track (protože export z mapy.cz).

0 0
                            • MlokCZ  

Zkusil jsem export z mapy.cz a ten vypadá ok (tedy neobsahuje žádné WP a je to routa, tedy shoduje se to obsahem s tím co používám při exportu z plotaroute.com).

Nastavení Sharp bend warning s tím nijak nesouvisí, máš to i v té odkazované diskuzi:

„I can confirm that this ‘warning’ only appears when following a course and is UNRELATED to the sharp bend warning“

Tedy když nenaviguješ dle course, tak se upozornění (které tam řeší) nemůže zobrazovat.

Nemám teď po ruce Edge, abych se podíval přímo do nastavení. Nejspíš to bude něco ze sekce Nastavení trasování, kde budu mít vše co nejvíce úplně povypínané to jde (tedy aby Edge sám pokud možno vůbec netrasoval). V manuálu nejsou zmíněné přesné volby, které lze v tom nastavení vybrat, tak bez samotného Edge se teď nepodívám.

0 0
                              • capo  

Já jsem nepsal že s tím přímo souvisí, ale je to pro mě jednoduchý příklad toho co mám vypnuté a přesto se mi zobrazuje, tedy analogicky, kdy si garmin dělá co chce nehledě na nastavení. Pokud bych to přenesl na jiná nastavení, pak může klidně ignorovat vypnutí dalších funkcí, což ale nejde tak jednoznačně ověřit..

0 0
                            • MlokCZ  

A pak bych se podíval na nastavení:

Možnosti trasy

Vyberte možnost Menu > Navigace > Trasy > Možnosti trasy.

Průvodce odbočováním: Zapíná nebo vypíná navigační pokyny.

Mimo trasu: Upozorní vás, pokud se od trasy odchýlíte.

Tady mám také určitě vše vypnuté, aby na nic neupozorňoval. Jestli si vzpomenu, až budu mít Edge po ruce, tak se podívám do nastavení.

0 0
                              • capo  

Na mé 830 mám nastavení takto:

Profile / Navigation / Map

Map Theme: Classic

Popularity: Off

Orientation: Track Up

Auto Zoom: Off (což mimochodem taky je ignorováno a mapa se sama zoomuje)

Guide Text: Never Display

Map Visibility: Auto

Map Information: používám CZ Topo

History Line Color: modrá, ale to není podstatné :)

Draw Contours: Off

Profile / Navigation / Routing

Popularity Routing: Off

Routing Mode: Mountain Biking

Calculation Method: Minimize Distance

Lock on Road: Off

Avodidance Setup: On mám u Major Highways a Toll Roads

Recalculation: Off

Profile / Navigation

Navigation Promps: Text Only

Sharp Bend Warning : Off

Nic jiného zde k nastavení není.

0 0
                                • MlokCZ  

Tak už to zoomování mapy je divné. To mám (a vždy jsem měl) vypnuté a nikdy se mi nestalo, aby by to samovolně zoomovalo.

Nepoužíváš náhodou více profilů, kde to máš pak v jiném profilu nastavené jinak?

Já používám jen jeden profil, takže problém různých nastavení se u mě projevit nemůže.

0 0
                                • MlokCZ  

A co je tam za volby v Routing Mode? Není tam náhodou buď zcela off nebo přímá linie? Pokud ano, tak to tak budu mít nastavené, nechci aby mi Garmin sám cokoliv vymýšlel. Ale jak jsem psal, musím se pak teprve podívat.

0 0
                                  • capo  

Hmm, máš pravdu. Je tam „Straight Line“. (Off ne). Zkusil jsem si načíst nějaké GPX do navigování a vypadá to, že to nic dalšího nezkoušelo vypočítávat. Tedy to snad bude ono. Asi jsem se nechal odradit názvem, který mi pro trasu jako takovou nedával smysl, ale když se na to počívám optikou napojení jednotlivých souřadnicových bodů, tak je pravda, že mezi nimi rovnou lajnu chci…Díky za nakopnutí!

0 0
                                    • MlokCZ  

Tak když je dobře připravená trasa s dost body, tak přímá spojnice bez jakéhkoliv dalšího výpočtu a zásahu Edge je přesně to co chceš.

1 0
                                      • BB  

klobouk dolů před tvou trpělivostí, kolik let takhle trénuješ nové a zklamané uživatele Garmina. Palec nahoru.

0 0
                            • TheJD  

Taky je dulezite si uvedomit, ze napr. sharp bend warning musis vypnout pro kazdy profil samostatne, ale to nemusi byt tvuj pripad.

0 0
                              • capo  

Já jsem se vyprofiloval jen do dvou profilů, rozdíl mám hlavně v zobrazení dat z wattmetru. Sharp Bend Warning mám vyplé na obou…

0 0
                              • MaPa  

Sharp bend warning nikdy nebude fungovat dokonale, protože závisí primárně na podkladech ze kterých je posílána trasa, v tomto případě mapy.cz. Pokud se trasa (úsečky mezi jednotlivými trackpointy, tedy mezi těmi stovkami bodů co tvoří linii) láme o cca více než 55st., pak se (plus pár dalších pravidel která vyfiltrují „hnízda“ bodů) vygeneruje upozornění. Tahle volba jen „změkčí“ ten úhel, bohužel.

@capo: v Courses je potřeba v Settings vypnout Turn-guidance, potom to bude slepě sledovat coursu, Off-course můžeš klidně nechat zapnuté, to tě jen upozorní že si 50m a více od linie.

0 0
                                • capo  

Chápu že tím prvním odstavcem říkáš, že volba Off znamená fakticky „ON ale jen u ještě ostřejších zatáček“ než úplné „On“?

ad druhý odstavec – nic takového v nastavení „Course“ nemám (tedy pokud myslíš Navigation → Courses → Saved Courses → nějaký course → Settings)

0 0
                                  • TheJD  

Ja teda mam to varovani vypnute a funguje to spravne (nikdy zadne upozorneni nevyskakuje). Trasu klikam bud v Connectu, nebo na Strave.

0 0
                                  • MlokCZ  

Podle mě myslel

Select Menu > Navigation > Courses > Course Options.

Turn Guidance

Enables or disables turn prompts.

Nebo tedy v českém provedení

Menu > Navigace > Trasy > Možnosti trasy.

Průvodce odbočováním: Zapíná nebo vypíná navigační pokyny.

Mimo trasu: Upozorní vás, pokud se od trasy odchýlíte.

Navigační pokyny i odchýlení od trasy mám také určitě vypnuté. Obojí je (aspoň pro mě) děsně obtěžující.

0 0
                                    • capo  

To na 830 vůbec nemám. Pod Select Menu > Navigation > Courses je jen „Saved Courses, "Course Creator“ a „Round-Trip Course“.....

0 0
                                      • MaPa  

Na 830 by to mělo být v Courses v nějakém rohu jako Hamburger menu (tři tečky nebo tři horizontální čárky).

Jinak to Mlok popsal přesně

0 0
                                        • BB  

a pokud se nepletu, tak je to tam pouze v případě, že je v Garminu uložená alespoň jedna trasa.

0 0
                                        • capo  

Ok, je to tam, přiznávám :). Ty woe proč v Garminu nemají ani po tolika letech ani jednoho UXáka (nemluvě o testerech, žejo) :)).

Ale mě nevadí pokyny při navigaci, ty mám naopak celkem rád, nemám rád jen SharpBend :)

PS: ty jo v tomhle menu je i hromadný mazání (zaškrtávací) stávajících tras – no super, jsem rád že jsem se zde zeptal. Díky kluci ;)

0 0
                          • ememem1  

toto som mal takto kedysi aj ja nicmenej musim podoktnut ( a bavil som sa o tom vo volume 1 alebo 2 tusimze s mapa a s BB) ze na 830 to uz bohuzial nejde.

0 1
                            • MlokCZ  

Tak jestli je něco jinak u 830, tak to nemohu posoudit. Mám jen 530 (a 830 jsem nikdy nezkoumal).

0 0
                              • ememem1  

bola to tusimze option v routingu „straight line“ co fungovalo jak popisujes a jak tazatel ziadal a sice ze to ignorovalo vsetky navigacie a tahalo ta po tracku, u 830 tato opcia je ale uz to tak nefunguje, proste naviguje podla seba vzdy. nicmenej treba povedat, ze o hodne lepsie ako predchodcovia.

0 1
                                • MaPa  

Podle fóra v tom byly bugy, ale měl jsem dojem že to už opravili a navigovat podle „pevné“ coursy už zase jde. Uvidíme co napíše capo až to teď vyzkouší

0 0
                                  • capo  

Já mohu vzhledem k počasí jen konstatovat, že po nahození netriviální 100km trasy mimo silnice to nevyhodí ani na vteřinu žádnou hlášku a rovnou to zobrazí trasu v mapě – což je pro mě dostatečný důkaz. Předtím to třeba dvě minuty psalo „recalculating…“

0 0
                                    • MlokCZ  

Tak kombinace stovky bodů a routing Garminu, to je konečná. Pokud by bylo cílem (u někoho jiného), ať to Edge routuje, tak je nutné použít mnohem méně bodů.

0 0
                                  • ememem1  

aha,tak to som nevedel, som sa zmieril s routovanim, ma to muchy ale neni to tragedia jak bola na 820. niekedy to mozno vyskusam zase zo straight line.

0 0
                        • Raf  

takhle to je použitelné :D https://bezpodpory.cz/…ni-pruvodce/

0 0
    • POC74  

Vypadá to, že ze zákulisních info bude nový 530, 840 solar druhý týden v červnu. Kdyby ten display uměl dobít denně 3h, tak by to byla bomba.

1 0
      • BB  

Kromě solaru bych u 840 ocenil:

• větší obrazovku na úkor rámečků
        • USB C konektor
        • funkční navigaci při sjetí z předpřipravené trasy s možností výběru různých strategií návratu na trasu
        • veškeré nastavení na telefonu
        • Climb Pro i když se nejede po trase
        • log zpráv ke zpětnému prohlédnutí
        • hlasové zadávání cíle pro navigaci

napadá vás něco dalšího ???

2 0
        • ememem1  

iste, konecne processor co by umoznil aj na 5XX a 8XX zariadeniach paning and zooming mapy bez minutoveho cakania na prekreslenie.

0 0
        • MaPa  

Ano.

• Trochu změnit to prostředí, zejména s ohledem na dotykovou obrazovku. Nejlíp to má v současné situaci asi Karoo, kde když se dějí různé věci najednou (navigace, segmenty, climbpro), udělají se ouška umožňující rovnou se přepínat. Pokud mám u garminu x obrazovek které musím rolovat a některé se navíc objevují jen někdy, moc intuitivní a praktické to není.
          • Spojit ovládání tlačítky a obrazovkou
          • Větší volba co se má dít po importu trasy (přímo prompt při importu): jen trasa, přepsat výškový profil dle DEM mapy v přístroji, co VP, držet tvar/přeplánovat, použít coursepointy, vygenerovat turn-guidance ano/ne, vygenerovat automaticky sedla a vrcholy ano/ne.
          • Dtto při pouštění coursy co se má dít při jejím opuštění. Imho je to lepší volit při pouštění než dle typu aktivity.
          • Možnost uploadu course během puštěné aktivity nativně
          • Led barevná notifikační dioda pro nestihnutý typ notifikací (hovory/zprávy včetně kecálků/notifikace aplikací)
          • Menší tloušťka (zapuštění quarter-turnu)
          • lepší kooperace s Remote-controlem nebo klidně i jiný (křížový ovladač?) – ale to je zřejmě spíš úmyslně potlačené na straně remotu
          0 0
          • 01carbon  

tesim se na manual pro lamy k bodu 3 :)

1 0
            • MaPa  

imho se nic z toho do novejch modelů nedostane, budeme rádi za usb-c.

návod se nechystá, žiju poměrně spokojeně s E520 :-)

0 0
        • jenda95  

„Climb Pro i když se nejede po trase“ – a jak by Garmin mel vedet, kde planujes jet??

„log zprav“ – nevim jak na 830, ale na 1030 tohle prece jde pomerne jednoduse, skoto bych rekl, ze to bude fungovat i na 830

1 0
          • yaourt  

Karoo to dokáže :) Navíc Garmin k tomu má mnohem lepší popularity map, mají mnohem víc dat

0 0
            • MaPa  

No, to sice jo, otázka je ale jak? Podle heatmapy? Jen kousek kopce mezi odbočkami? Počítá s nejdelším/nej­prudším kopcem až na vrchol/sedlo, a když odbočíš tak to zruší?

0 0
              • BB  

představoval bych si to tak, jak popisuješ v poslední variantě. Nebo jak píše yaourt, podle popularity

0 0
              • yaourt  

Tady je vše zodpovězeno: https://www.youtube.com/watch?…

Garmin by měl být schopen dosáhnout toho samého

0 0
                • jenda95  

Jasne – proste si tipne, kde pojedes. V tu ranu by se na internetu objevilo milion komentaru „proc si ten debil mysli, ze pojedu zrovna tudy …“ :)

(ale proc ne, jen si nemyslim, ze bych to pouzival, mozna na silnici)

0 0
                  • jenda95  

jako uprimne – my by uplne stacilo, kdyby Garmin prestal cekat na prvni krizovatku pokud po me chce at se otocim do protismeru. Chapu, ze tohle jim tam zustalo z auto-navigace, ale ja se na kole fakt zvladnu otocit kdekoliv :)

1 0
          • BB  

ten log zpráv nemyslím SMS zpráv, ale log chybových hlášení a různých oznámení systému a tohle tedy 830 nemá a pokud se dobře pamatuji, tak to neměla ani 1030, ale možná to tam přinesl nový fw.

Climb Pro když se nejede po trase lze řešit, viz. Karoo nebo Bryton S800.

1 0
        •  
          0 0
        • Tomas85  

Já bych ještě upravil ten jejich „ekosystém“ tak, aby když máš dva bajky a dva profily na Edgi (třeba silnici a gravel), aby to bylo na webu asociovaný s tím správným „gearem“. Teď si můžeš vybrat jen default gear pro „cyklistickou“ aktivitu bez ohledu na to jakým bajkem pojedeš a tomu se načtou kilometry. Pak se to musí překlikat ručně, což mi připadne dost stupidní.

Čiže by stačilo spárování profilu s daným typem gearu. Když jedu road, kilometry se načtou road kolu. Když jedu gravel profil, tak se načtou na gravel bike. Já tam mám třeba i řetězy a pláště, abych měl přehled kolik má ta daná věc najeto a je to opruz tohle překlikávat. Přitom by to byla dost jednoduchá feature to tam přidat.

1 0
          • milan.v  

Na nájezdy u komponentů používám aplikaci v telefonu ProBikeGarage.

1 0
            • Tomas85  

A dá se to něják rozumně skloubit s tím Garminem ? Vidím tam jen integraci se Stravou a tu já nepoužívám.

0 0
          • krabica  

Nechápu, proč na tohle Garmin sere…

0 0
          • VojtaXY  

a idealne, aby se daly ziskat (rocni, mesicni) statistiky pro kazde kolo zvlast.

0 0
      • Charles2k  

Tak tyhle zákulisní informace se ke mně nedostali a to jsem se hodně poptával. Jedině jsem snad četl něco o 1040.

Ale třeba uvedení nových Forerunnerů v červnu mi potvrdili i lidé od Garminu, o novém Edge ale nevěděli nic.

0 0
      • ememem1  

tak ma vcera napadlo este jedna vec.

predovsetkym by mali najat nejakeho PO alebo vyvojara co aj rozumie tomu, naco sa ten produkt vyuziva lebo tazkopadnost resp. az nepouzitelnost niektorych advertisovanych premiovych funkcii (casto aj opakovane pri prestupe na vyssi model) je az neuveritlena.

chystam sa na nejake sluzobky do alpskych oblasti tzkze plan hry je, ze hodim do auta bike a pred vecerou proste len tak bez pripravy na blind na dve hodiny vyrazim a pouzijem on the fly pocas jazdy garmin na navigaciu trailami pobliz.

tak som si vcera chcel len tak pre srandu v domacom terene aby som to vedel vyhodnotit zopakovat navigovanie ku konkretnemu trailu ci uz cez Traiforks IQ appku alebo priamo cez integrovane MTB network co ak sa dobre pamatam ma byt integrovany Trailforks.

s IQ appkou som skoncil velmi rychlo – pocas beziacej aktivity sa neda spustit......skvela feature, cize na ad hoc navigaciu nepouzitelne.

mimochodom aj ako priprava dopredu to neni velka slava, nakolko nazvova konvecia v tej appke je uplne zufala, vybereiem si trebars ze „nearby“ a ono to natiahne sice vsetky trialy „nearby“ akurat ze maju nazvy „traily bratislavsky lesopark trailA“ takze na tom prtavom display vidim 40 trailov s rovnakym nazvom a nejak sa mi nepodarilo zistit, ako sa da dostat k tomu koncovemu nazvu (napr. TrailA) a ani najst funkciu search.

takze integrovany MTB Trail network. Volako som sa k tomu intuitivne doklikal, a zrejme podla polohy podhodi asi zo desat oblasti s konkretnymi trailami. vyborne, akurat zas treba presne vediet nazov oblasti, co zrovna ked som bol na rozhrani troch nebolo uplne jasne ktoru zvolit. a to som este vedel, ze ktore tri z desiatich podhodenych to mozu byt. moc neviem jak to mam vybrat v neznamom terene. nasledne po vybrati najpr zacalo by default vyrabat alebo vyhladavat routy v danej oblasti a az ked to asi po pol minute skoncilo dalo sa prejst do menu „trail network“ a vybrat podla nazvu konkretny trail .

vyber sa dal teoreticky aj z mapy ale neviem preco, nevidel som na nej svoju polohu......

ked som konecne volaky vybral, zacal vyhladavat routu k nemu a nastalo pomerne dost velek rozcarovanie – nenaslo, pricom som bol snad kilometer od nej a dalo sa tam dojst znacenym turistickym chodnikom, skusil som inu to naslo, dalsiu zas nenaslo pricom vsetky boli dostupne v podstate po hlavnych turistickych trasach......no neviem, moc spolahlive na taku ad hoc navigaciu ako som chcel mi to nepripada.

To ako naozaj zadneho vyvojara alebo PO v Garmine nenapadlo to co mna ako uplne prve – zobrazit aktualnu mapu na ktorej su Traily z Trailforks jasne viditelne hrubou zelenou ciarou aj s nazvom trailu proste kliknut a ako akciu podhodit „navigate to“ z aktualnej polohy a vyriesene?

jako robit henten cirkus za jazdy si to radsej ozaj rovno pripravim celu trasu doma, navigacia po pripravenom tracku v garmine funguje. alebo klasika – telefon najlepsie z naimportovanymi trailami z danej oblasti do locusu, tam funguje aj navigacia v TF appke tiez funguje dost divne a chybovo.

mohli by mi znalci navigacie co to vyuzivaju denne a nevidia ziadny problem ani chybu ako napr. p. Phantasma kludne ako hlupakovi vysvetlit co robim zle?

0 0
        •  
          1 0
        • ememem1  

edit: ja by som si s dovolenim skusil revoknut tento problem s nadejou na vysvetlenie. vcera som to celkom vazne potreboval, chcel som sa dotrepat k jednemu trailu kde som predtym nebol. povedzte mi niekto kde robim chybu, to predsa snad ani neni mozne aby to fungovalo takto dementne, ved to je uplne k nicomu. to si mozem rovno doma pred vyjazdom naklikat na mape a klasicky predpripravit tra­su.

0 0
    • milan.v  

Ten seznam navržených funkcí vypadá ultimátně, pak už nemusí nic nového vyprodukovat… :-D

0 0
    • Maykl  

Zdravím bikeři,potřeboval bych poradit s problémem s propojením edge 830 a radaru rtl 515..Edge mam zhruba půl roku a radar 14 dní.Spárování je okamžité,ale radar se po chvíli odpojí a v podstatě se už připojit nechce a jen na mě bliká,že je odpojen..Světlo propojené zůstává,ale taky se sem tam odpojí! Mám hruďák a ten je úplně v pohodě:) a mobil se taky občas odpojí,ale to není až tak hrozný..Zkoušel jsem i reset a tovarni nastavení,ale to moc nepomohlo.Známej má radar taky,tak jsme to vyzkoušeli a můj radar mu fungoval normálně,ale ten jeho měl s mou edge taky problém,sice fungoval lépe,ale během 5 minut se 10× odpojil taky..Dokázal by někdo poradit nebo mám rovnou reklamovat! Což bych teď v sezoně nerad:(

Dík za každou radu..

0 0
      • keymaker  

Myslim, ze to odpojovani tu resi vic lidi. Nejen radaru, ale i dalsich cidel. Vyresit se to ale myslim nikomu nepodarilo.

0 0
        • HonzaP9  

Bohužel fakt je, že někdo s tím má problémy furt, někdo vůbec a nedá se vysledovat příčina…

Osobně E530 + radar 515 + hruďák, rychlost a kadence a po prvotních potížích se spárováním chodí všechno úplně v pohodě. Klepu na dřevo… Jediný, co nefunguje úplně spolehlivě, je spojení s mobilem.

0 0
    • POC74  

Bude opravny fw brzo. Vydržet.

0 0
      •  
        0 0
      • jarouš2  

Já třeba takový problém nemám. Edge 530, radar 515, hruďák garmin, wattmetr p2max, připojený tel a nic se neodpojuje.. na žádném FW mi to nedělalo.

1 0
        •  
          1 0
    • Maykl  

Dobrá tedy,zkusím ještě počkat,ale člověka to naštve,když si něco koupí a v postatě je to úplně nepoužitelná věc a ještě navíc,když je to od garminu! Snad fw pomůže..

0 0
    • jenda95  

Jak moc velky opruz je na G530 bez dotykoveho displeje v pulce jizdy zmenit prednaplanovanou trasu? Tj jak moc klikani tlacitkami to je?

Na dotykovych Garminech to delam i za jizdy, ale zrovna u toho je dotykovy displej dost uzitecny – jde to realne za jizdy i pres tlacitka?

0 0
      • Hrabex1  

k tomu jsem se nikdy neodvazil, udelej to spis na telefonu, treba pres Locus

0 0
        •  
          1 0
      •  
        0 0
    • FrŠv  

Tak a už je to tady! 540 a 840 je na cestě!

0 1
      • yaourt  

A to víš odkud?

4 0
      • jIrI___  

Na kolik vyšly?

0 1
        • krabica  

z Wishe za pár peněz… :-)

2 0
        • FrŠv  

Oboje přes 10.000 Kč.

0 0
          • milan.v  

Tak to by mě zajímalo, kde jsi něco takového koupil, když to ještě není ani vydané, ani se neprodává…

0 0
            • FrŠv  

Já jsem ještě nic nekoupil, ještě to není venku.

0 0
              •  
                1 0
      • Archik  

Kdyby to byla pravda tak bych se přijel klidně podívat :)

0 0
      •  
        0 0
      • Slavik  

Minulý rok jsem prodal 830 s tím, že koupím 1040. Nakoupil jsem dopředu na Ali ochranná sklíčka, obal, vyzkoušel velikost na řídítkách a teď váhám, jestli ta 1040 nebude na full trail kolo trošku VÍC velká jako kráva a zda nepočkat na menší 840. Co zdejší BF diskutující na to? Děkuji…

0 0
        •  

pro mě je 1040 i na silnici zbytečnej tablet

6 0
        • BB  

1040 akorát, pět polí krásně vidím bez brýlí. Před tím jsem měl 830 a 1040 mě velikostí sedí lépe.

2 0
        • tomxxx  

1040 je na bika velká. 530/830 je hraniční, ale nic jiného kvůli baterce použitelné není.

Počkal bych na 840. Jinak ochranný obal jsem měl z Ali a proti originálu je pěkně na prd. Vůbec nesedí. Sklíčka jsou naopak dobrý, rozměrově sedí přesně.

2 0
        • jecnak  

1040 dává smysl, pokud jezdíš hodně podle mapy nebo navigace. Velká je, ale to je právě ta výhoda v případě mapování.

0 0
    • larssen  

Když se dívám na ten nový radar, tak by mi u příští verze Edge dávala smysl přední kamera. Takhle by bylo pokryté všechno, co se kolem kola děje, přední záběr je z hlediska bezpečnosti navíc důležitější. S dostatečným úhlem záběru by objektiv mohl být pevný, nemusel by být vertikálně polohovací.

Nebo samostatná přední kamera namontovatelná zespodu na držák, podobně jako garminí světlo.

Mít ale kameru pouze vzadu, to dává jen poloviční smysl.

0 2
      • tomxxx  

To jakože nezvládáš čumět před sebe?

0 0
      • orm  

To je blbost. Uz jen k faktu kam vsude se garmin pridelava (drzak, predstavec, riditka) a pod jakym uhlem to clovek vozi (hodne individualni). Cyklokamery pridelane pod drzak uz v nabidce ma.

0 0
      •  
        1 0
      • virtualcop  

Z hledicka pasivní bezpečnosti a případné zdokladovatelnosti nějakého protiprávního jednání na silnici by samozřejmě bylo nejlepší mít kameru vzadu, kameru vepředu a ještě dvě rybí oka do boků. A všechny kamery nejlépe s infra přísvitem. Za současných technologických možností (hlavně s napájením) dost nerealizovatelné (teda pokud by nebyl někdo ochotný si na kolo pověsit ještě tak minimálně kilogram baterií, natahovat dráty napájení, nebo se nesmířil se samostatnými kamerami opět jen s výdrží tak maximálně pár hodin – pak vše nutně samostatně nabíjet).

Kamera směrovaná dopředu je asi nejefektivnější v autě, kde se předpokládá, že bude hlavně „důkazovat“ nějaké nedání přednosti, jízdu na červenou, ohrožení nějakým nebezpečným předjížděním, vybržďováním atp.

Kamera na kolo do zadu má daleko větší smysl, protože se předpokládá, že bude případně „dokumentovat“ hlavně prasácké předjíždění auty, co Tě vemou „na zrcátko“ (nebo v horším případě dokonce složí tím zrcátkem) a i když Ti auto/řidič provede něco následovně (vybrzdí, ostříká ostřikovačem…), tak je stále šance, že ho na záznamu máš, v podobě typu auta, barvy, případně spz. Jako důkazní záznam to bude asi celkem k ničemu, ale dokážu si představit, že v případě extrémního zmetka, co mi udělá nějakou uberprasárnu, si ho pak podle spz. najdu a dále si to vyřeším po svém (neptej se jak :) ). Nehledě na to, že pokud i tenhle záznam předáš policii a oznámíš jim ten přestupek, minimálně k podání vysvětlení by se majitel auta měl dostavit. A ty máš jak v přestupkovém, tak trestním řízení právo na nahlížení do spisového materiálu. Takže nějaké informace (minimálně o vlastníkovi vozidla) se dozvíš, pokud chceš. Tudíš ta zadní kamera integrovaná do radaru/blikačky vcelku smysl má a chápu, že bude spousta lidí, kterým může v podobné situaci pomoc.

Technický problém vidím v tom (už jsem to psal), že záznam není objektivně nijak moc kvalitní ani za dobrého světla a podmínek – respektive jen za těchto dobrých podmínek je dobře vidět spz.a typ/barva auta. Dílem je to proto, že kamera snad nemá stabilizaci (já DCR tak přesně neposlouchal) a tak díky otřesům za jízdy na kole ten záznam prostě z tohohle hlediska rozhodně nebude srovnatelný třeba se slušnou autokamerou (kde na 90% spz a typ auta poznám).

Já jsem se zamýšlel třeba nad použitelností za šera nebo úplně v noci, která bude v tomhle směru možná až nulová – vtip je v tom, že záznam z autokamery je kvalitnější, je obvykle nasvícen reflektory auta, případně zezadu snímá osvětlenou spz. auta. Zatímco u radaru bude kamera v noci snímat v neosvětlených místech jen dvě silná světla, nic víc tam asi vidět nebude (přední spz. nejsou běžně osvětlené u většiny auta). Takže využití třeba pro noční jízdy domu okreskama, dle mého soudu minimální. Vyřešit by se to možná dalo nějakým přísvitem diodou v minimálně viditelném spektru (spz jsou myslím z principu reflexivní), jenže to by baterie Garminu musela být minimálně dvakrát taková, aby se i tak celkem krátký čas provozu nesnížil.

0 0
        • krabica  

Prostě by stačilo používat Garmin Virb 360, akorát vydrží tak 1h. :-)

0 0
      • Blunderbuss  

Cyklopocitac s kamerou dávno nabízí xplova. https://www.xplova.com/gb/product/X5E

0 0
    • milan.v  

Zadělali jste tu vlákno k 530/830ce neskutečně…

10 1
      • larssen  

Normálně bych z té myšlenky, jak by mohly vypadat příští verze Edge, udělal samostatné téma. Ale konkrétně ty jsi mě v takových případech minimálně jednou odkázal na to, že se něco řeší v některém ze zdejších megavláken a nemám vytvářet nová. Tak jsem se už přizpůsobil zvyklostem, a zase špatně :-)

Klidně to ale promaž, jestli můžeš, o nic nejde. Rozjelo se to trochu neočekávaným směrem.

0 0
        • milan.v  

Nové funkce jsou v pořádku, ale rozebírat zde kamery v Radaru, proč ano, ne, atd., když tu je zrovna aktuální a živé vlákno k novému Radaru hned vedle…

0 1
    • milmat  

Cca poslední dva fw pozoruji na 830, že se mi po uspání neprobere Garmin radar. Musím 830 vypnout a zapnout a pak se radar chytí. Naštěstí umí navázat na stopnutou a neuloženou aktivitu. Někdo stejný problém?

0 0
      • 01carbon  

nepomuze jen v 830 vypnout a znovu pripojit radar? prip ten pred tim rucne vypnout a zapnout potom tu akci s 830?

0 0
      • ememem1  

ano akurat ze ne len po poslednom update, nkdy to nefungovalo.

0 0
        • milmat  

Před tím to fungovalo celkem dobře, ale teď to téměř vždy nepřipojí radar. Dokonce ani vypnutí a zapnutí radaru v Edge to nespraví. Ale já využívám Edge skoro naplno (čidla, světla, aplikace), tak možná zlobí nějaký addon. Tak asi seberu odvahu a zkusím faktory reset. Akorát to pak celé nastavit je práce na hodinu.

0 0
          • POC74  

Ženě to začalo po update fw také dělat. Když to jen uspi tak ji čidla nebabehnou. Když to úplně vypne, tak najede vše.

0 0
    • Lachtis  

Ahoj, prosim o radu/pomoc, mam garmin 530 a jsem z toho kramu cim dal nestastnejsi… posledni tecka prisla ted posledni mesic, kdy zacala ukazovat nesmysly ohledne nastoupanych metru. Dnes jsem tomu opet dal sanci a rozdil skoro 500 metru. Pritom trasu dle gps vzal garmin dobre, celkova delka taky ok, ale ty vyskove metry… Stejna trasa na Apple watch ukazuje spravne. I podle mapy.cz jsou data ohledne vyskovych metru od garminu zcela mimo realitu. Jen pro porovnani nesmysl z garminu na fotce prvni a druhe spravne (jak jinak) z Applu.

Prosim, nevite, co s tim? V nastaveni je vse ok. Aktualizace zadne nemam, resp. mam posledni verzi. Fakt uz nevim, navigace je v zaruce, ale divny, ze vse ostatni funguje, ze delku meri spravne, navigovani taky…

0 0
      • milmat  

První dva jsou Garmin a třetí obrázek je Apple Watch?

Jak víš, co je správně?

How does Apple Watch determine altitude?

Apple says that its updated altimeter cross-references information from GPS and nearby Wi-Fi networks to detect even the smallest changes in elevation above ground level, up and down to the measurement of 1 foot.Jan 7, 2021

Nejsem expert na Apple, ale pokud nemají barometrický výškoměr, tak bych jim nevěřil (zvláště v místech s horším GPS signálem). Stejně tak i mapy.cz ukazují nesmysly.

0 0
        • milan.v  

Jenže tady je tuna uživatelů map.cz a ta jejich krásná čísla přece nelžou… :-D

2 0
        • Lachtis  

Nahralo se mi to tam dvakrat, pak uz to neslo smazat. Tedy prvni dve jsou jedna ta sama z garminu. Treti je Apple.

Hale, ty metry vyskove od Garminu jsou zcela mimo. Tuhle trasu znam, jezdim a nohy opravdu poznaji rozdil mezi 320 metrech nebo o 500 vic. Ale o to nejde, uz i pri dalsich predchozich jizdach ukazal garmin podivna data, vyskove metry… Proste to nesedi. Vzdy tam lita od Garminu 500 a vice vyskovych metru, oproti realite.

0 0
          • Motyll  

Máš zapnutou DEM vrstvu map?

0 0
            • Lachtis  

Prosim a kde se to nastavuje presne? Hledal jsem to, ale nic nenasel. To je primo v garminu nebo nekde v tom connectu?

0 0
              • Motyll  

V Garminu:

Menu/Nastavení/Pro­fily aktivity/třeba Horská/Naviga­ce/Mapa/Mapové informace

Z vlastní zkušenosti Garmin s vypnutou DEM mapou ukazuje nesmysly.

0 0
                • 01carbon  

ale podle DEM to pocita vyskove m pri spusteni navigace. z ceho bere mobile connect vyskove m kdyz do nej nahravam trasu nevim – mam pocit ze tyhle udaje jsou vetsinou vyssi nez skutecnost. mapy. cz se jiz take hodne zpresnili a jiz sem mi stalo ze ukazaly i o trochu mene. To co nameri pristroj behem trsay jako nastoupane m je zalezitost baru cidla nikoliv mapovych podkladu. podle tech se muze ale nemusi udelat korekce vzhledem k absolutni vysce n m ale na nastoupane m to nema vliv

0 0
                  • Motyll  

Ono to s vypnutou DEM ukazuje nesmysly i v průběhu aktivity. Ale jak to následně po uložení zpracuje Connect netuším.

Každopádně v tomto případě to DEM nebylo.

0 0
          • MaPa  

Profouknout dírku u barometrického senzoru

0 0
          • virtualcop  

A zkoušel sis ověřit, zda Garmin „kecá“ i na známých výškových místech? Tedy doma ho zkalibruju/pře­kontroluju, dojedu někam, kde je třeba rozcestník s výškou/výšková kóta, tak zda tam ukazuje OK, nebo nějakej nesmysl?

Případně si půjči (pokud je ta možnost) od někoho z okolí jinej Garmin nebo hodinky, jakej bude reálnej rozdíl.

Rozdíl nastoupání 320 vs. 800m na 40km trase jde asi poznat na jízdě dobře (protože při nastoupanejch 320 je to v podstatě rovina), nicméně mapy.cz opravdu dost kecaj a hodinky bez barometru, které to berou jen z GPS – těm bych v datech pro metriky stoupání opravdu moc nevěřil…

Odpovídají Ti zhruba výškové body na trase (které znáš, nebo seš schopnej zjistit z výškopisných map) s naměřenou výškou na Garminu? Pokud jo, tak bych se opět spíše přikláněl jen k reálnějším hodnotám na Garminu… :)

0 0
            • Lachtis  

Diky moc, ale jak jsem psal, chapu, ze rozdily v mapach jsou, tomu vsemu rozumim, proto to napisu jeste jinak.

Ta data vyskove vzdy souhlasily. Navigaci mam asi rok a vzdy to sedelo i s applem. Rozdil byl vzdy banalni nebo max do 100 metru u tras 100 km a vice. Takze pohoda.

Cili garmin data do posledniho mesice sedela ± s realitou. Za posledni mesic totalni zmena a hlasi to blbosti. A to i na trasach, kde predtim i sam garmin ukazal spravna data. Proste se to ted zmenilo.

0 0
              • tatranka1  

Vypadá to na problém s bar. výškoměrem. Mrkni v connectu na nastoupené a naklesané metry, měly by +/- 10–20m sedět. Pak zkus zapnout v connectu korekci nadmořské výšky a uvidíš jaký je rozdíl naměřeného a vypočítaného stoupání, pokud bude rozdíl velký, tak bych reklamoval.

0 0
              • virtualcop  

Tak pak bych prvně zkusil skutečně to, co radí MaPa – vyfoukat pořádně ten vstup barometru (nevím, kde přesně u 530 je, ale asi se to dá najít). Ucpání/přicpání může dělat právě podobné blbosti.

Pokud ani to nepomůže, pak tovární reset a pak už jedině reklamace :)

Pro zajímavost – nezačalo Ti to dělat až po posledním firmware? Ten je dle ohlasů obvzlášť vypečenej – co do teď většině lidí fungovalo (většinou ohledně čidel), tak po posledním firmware blbne… :)

0 0
          • milmat  

Já zase vím, že Garmin Edge měří velmi dobře výšku, pokud to není vadný kus. Určitě bych to neporovnával s GPS výškoměrem, jestli tedy ta jablka neumí měřit barometrem.

Porovnej to ještě s nějakým lepším měřidlem něž ty AW, třeba jiný Garmin nebo Polar.

Nebo si dej nějaký segment, třeba Chocerady-Ondřejov (nahoru a dolů) a porovnej výsledky: https://www.strava.com/…nts/15613486

0 0
      • hcrevize  

Jezdím ve stejném okolí jako ty, mám Edge 530 a sedí mi to cca s výškovým metry z mapy.cz.

Tu trasu zhruba znám a 300 výškových metrů to je rozhodně málo. Něco bude asi špatně s Edge. Reset do továrního nastavení si zkoušel?

Ideální by bylo jet s někým kdo má taky Garmin a porovnat výškové metry.

0 0
        • Lachtis  

Presne, ty metry taky vim, ze garmin ukazuje blbe. Ja ty trasy jezdim uz 15 let a jak pises, tady mame furt kopce a tech 800 metru cca tam proste tenhle okruh da, a 300 metru je blbost…

Asi mi nic jineho nezbyde, nez to tam hodit, ale kdyz si vzpomenu, jak se vse dlouho nastavovalo :-(.

0 0
          • hcrevize  

Jo jo už jen z Chocerady do Ondřejova je to 170 výškových metrů.....

Pro porovnání můj záznam z Edge v porovnání mapy.cz.

Garmin vždy ukazuje nepatrně více…

Ale to beru jako přijatelné, jsou také jiné mapové podklady…

1 0
          • hcrevize  

Tak si nastavení zálohuj, pak to jde snadno, během pár minut hotovo.

0 0
      • Daf  

Mám zkušenost takovou, že Garmin běžně ukazuje větší převýšení než převýšení vygenerované pomocí map. Podle mě je to tak správně. Barometr má velkou citlivost, tak zaznamenává i drobné terénní vlny, které automaticky generované profily z map nezohledňují. Takže čím členitější je trasa, tím tím větší rozdíl to může být. Na delších trasách jsou to klidně stovky výškových metrů. Pokud ti sedí řekněme referenční výškové body trasy, tak bych byl v klidu. Jinak samozřejmě barometr může být ovlivněný náhlými změnami tlaku, nebo při dešti, kdy se zaplaví otvor barometrického snímače.

0 0
        • Lachtis  

Ahoj, hale tady je fakt barometr v háji, jak jsem psal níže resumé. Zlobí poslední měsíc, dokonce zlobí i celkový výstup a sestup i na trase, kde máš stejný start a cíl, takže, jak psali ostatní, tam by měl být rozdíl v celkovém výstupu/sestupu max 10–20 metrů, to je i logické. No a mne to ukáže rozdíl i 200 metrů jen na tomhle ukazateli, čili blbost.

Dřív fungoval OK a čísla seděla, dělá to poslední měsíc.

Už jsem psal na garmin a asi reklamace. Ostatně, četl jsem, že i ten barometr zlobil třeba na fenixech 5, kde to hodně reklamovali, takže tohle evidentně nemá Garmin poprvé a má s tím problémy napříč zařízením.

0 0
        • ememem1  

to neni kvoli tomu, to vyplyva z principu GPS ktory na nasej zemepisnej polohe ukazuje o nico cca o 3–5% navyse, bol tu niekde aj link na clanok na padackrske forum kde to bolo podrobne vysvetlene nakolko u nich je to ovela kriutickejsi problem.

a ako funguje meranie vysky na garminoch ktore maju aj barometricke meranie nikto presne nevie.

0 0
    • Lachtis  

Ahoj, děkuji všem, co mi ještě včera radili a po vašich komentářích sděluji:

1. DEM mapy mám zapnuté
      2. ano, řekl bych, že to začalo blbnout po té poslední aktualizaci firmware
      3. ano, bude problém s tím barometrem, protože po korekci nadmořské výšky v connectu to naskočí na správné metry, tedy 883m, což už ± bude ok.
      4. a děkuji za radu ohledně kontroly nastoupaných m a sestup. V garminu 530 tam byly opět kraviny, že mi to při této trase ukázalo rozdíl víc, jak 200m, po korekci v connectu to už sedí.

Takže, je problém v Garminu 530 a vše nasvědčuje tomu barometru. Zkusím to čidlo profouknout, mělo by být vzadu, ale celkově mám toho Garmina čistého a moc tam toho k profouknutí není… Pak ještě zkusím to tovární nastavení a pak už jedině reklamace :-(. Popř. se ještě obrátím na podporu Garmin.

1 1
      • Lachtis  

Ahoj, tak abych to nejak uzavrel. Psal jsem si s podporou Garminu, a doporucili mi, at to reklamuji u prodejce.

Tak kdyby nekdo resil obdobny problem ohledne obrovskych odchylek v nastoupanych metrech a nesmyslych rozdilech mezi sestupem/vystupem na trase se stejnym startem/cilem -viz moje komenty vyse

0 0
        • Enron  

Mě se to děje teď někdy od léta taky – navíc ten značný rozdíl mám mezi Garmin Edge 830 a Fenix 7×. Zkusím to všechno projít a případně reklamovat.

0 0
    • larssen  

Edge mi po připojení senzorů poslední dobou dost často hlásí, že je v čidlu rychlosti slabá baterie. V aplikaci Garmin Connect, kde je u každé aktivity stav baterie originálních senzorů, mám ale stále plný stav.

Čemu víc věřit? Něco mi říká, že spíš tomu hlášení přímo ze senzoru na Edge. Máte s tím někdo zkušenost?

0 0
      • virtualcop  

Nejlíp multimetru a prozkoušet baterii – tak máš největší jistotu :) Jak má knoflíkovka pod 3V, zahazuju (pardon, recykluju). A většinou mi to začne hlásit počítač (nemám Garmin ale jinej), když je napětí skutečně kousek pod 3V. (na počítači mám u některých čidel napětí, které ale nesouhlasí s reálným stavem baterky, u některých High, Middle, Low jako stav baterie.

Prostě když to začne hlásit slabou baterii na některém z čidel, tak po vyjížďce vyndavám baterii, změřím multimetrem a zpravidla měním za novou, protože je pod 3V (nová má obvykle přes 3.3V)

0 0
      • koko0925  

Mám to taky tak. Po delší době jsem oprášil všechna čidla a povyměňoval baterie a Edge mi hlásí, že jsou slabé. Ignoruji tedy a čekám že to příště opraví.

0 0
        • Hrabex1  

jak dlouho, nebo kolik asi km da baterie v speed senzoru? Jen abych vedel, kdy byt pripraven.

0 0
        • Forester  

Jen se chci ujistit. Píšeš senzory, ale na obrázku máš pouze speed senzor … u toho to hlásí slabou baterii. U jiných ti informace chybí. Je to tak?

0 0
    • Daf  

Zdravím, mám problém s Wifi na Edge 530. Donedávna připojení fungovalo bez problémů, teď nenajde žádnou síť ani když ji manuálně přidám. Zkoušel jsem to přímo přes zařízení, Connect v mobilu i Express na počítači. Software je verze 9.40. Neřešil někdo v poslední době stejný problém.

0 0
      • Blunderbuss  

Řešilo se v předchozím vlákně. https://www.bike-forum.cz/…ge-530-830-1#… Příspěvek z 13.4.2022. Po­mohlo v nastavení Wi-Fi v routeru změnit způsob zabezpečení z „WPA-PSK/WPA2-PSK“ jen na „WPA2-PSK“

2 0
        • Daf  

Strašně moc díky. Bylo to tím. Googlil jsem všude možně dva večery a bez výsledku. Už jsem se chystal se na tovární reset, který by, jak teď vím, nepomohl :)

0 0
    • ceo  

Umí Garmin v mapě zobrazit najednou více Custom segmentů/tras?

Asi vysvětlím. V Locusu si dělám vlastní mapu trailu (praktické pro ilegaly). Prostě si do složky uložim gpx trailu. Pak si zapnu které chci a na mapě vidím jejich polohu.

Co jsem se díval do GC, ten umí trasy a segmenty. Jde tedy u garminu nějak udělat, aby mi v 530 zobrazoval segmenty v ploše zobrazené mapy?

A druhá otázka – jak jde Garminu plánovat a pak navigovat po trase mimo jemu známé cesty? U Locusu se prepnu na kreslení tužkou a naplánují trasu i tam, kde by žádná cesta být neměla. A není problém po takové trase navigovat. Zvládá to Garmin?

0 0
      • MaPa  

Ad 1) každá coursa jde přeci trvale zapnout (ne navigovat, ale zobrazit), dokonce by snad mělo jít si určit barvu, takže si můžeš označit i obtížnosti

Ad 2) garminu na řídítkách to nejde. Connectu tuším také ne. Ale jestli používáš Locus proč to proboha řešíš? Proč nepošleš trasu rovnou do Edge přes BT?

0 0
        • ceo  

Ptám se, protože uvažuji o koupi. Garmin nemám.