DT Swiss GR 1600 / DT350 - vůle pouze v jedné vidlici, v jiné ne

15 nepřečtených
  • Bergkolo

Ahoj,

řeším zvláštní problém s novým předním kolem DT Swiss a už mi dochází nápady, tak zkusím poprosit o názor zkušenější.

Koupil jsem nový přední výplet DT Swiss GR 1600 s nábojem DT 350. Kolo bylo původně 12×100 mm, ale před montáží jsem ho pomocí originálních DT Swiss end capů předělal na 15×100 mm.

Po cca 3 jízdách jsem si všiml velmi malé boční vůle. Není prakticky vidět okem, ale je cítit rukou při pohybu ráfku do stran. Není to žádné výrazné vaklání, spíš mikropohyb.

Co jsem zatím vyzkoušel:

zkontroloval a znovu usadil end capy,

několikrát vyndal a znovu namontoval kolo,

vyzkoušel 3 různé pevné osy 15×100,

vyzkoušel různé utažení osy,

při větším utažení je vůle menší, ale nezmizí úplně.

Zajímavé výsledky:

Vidlice č. 1:

Maxbike pevná karbonová vidlice 15×100

zde vůli cítím

Vidlice č. 2:

RockShox Reba 15×100

zde je stejné kolo bez vůle (nebo minimálně tak malé, že ji nejsem schopen najít)

Porovnání dalších kol:

V karbonové Maxbike vidlici:

starší DT Swiss 350 (cca 10 let starý náboj) = bez vůle

jiné MTB přední kolo = bez vůle

nový DT Swiss GR 1600 = vůle

V Rebě:

starý DT 350 = bez vůle

jiné MTB kolo = bez vůle

nový DT Swiss GR 1600 = bez vůle

Další zajímavost:

V karbonové vidlici se vůle nejvíc projevuje v oblasti cca 2.–5. špice od ventilku. Když je tato část kola nahoře (12 hodin), vůli cítím. Když kolo otočím tak, aby byla tato oblast dole a nahoře byla jiná část ráfku, vůli na horní části kola necítím.

Ložiska se točí hladce, nic nedrhne, nic nelupe.

Napadá někoho, co by mohlo způsobit, že stejné kolo má vůli v jedné vidlici, ale v jiné vidlici je bez vůle, a ostatní kola jsou v obou vidlicích bez vůle?

Setkal se někdo s něčím podobným u DT 350 po konverzi na 15×100?

Díky za jakýkoliv nápad.

0 0
    • scalar  

Ke za vůle patrná v praxi, tedy při jízdě nebo jen v laboratorních podmínkách?

0 0
      • Bergkolo  

Za jízdy vůli necítím. Je zjistitelná pouze ručně při bočním pohybu ráfku. Zajímavé je, že jiná kola v té samé karbonové vidlici jsou bez vůle a toto DT kolo je v jiné vidlici (Reba) také bez vůle.

0 0
        • kubad  

Ověř ze je osa dotažená. Ze se o něco neopře nebo je na konci zavitu a nestáhne náboj nic moc jiného to být nemůže

0 0
    • Azmir  

A na obou vidlicích je nalisováno stejné hlávko? (stejný úplně spodní díl nalisovaný na vidlici)

0 1
      • Bergkolo  

Ne, hlávko není stejné. Na karbonové vidlici je jiné než na Rebě. Nicméně si nemyslím, že by šlo o hlávko, protože při výměně samotného předního kola ve stejné karbonové vidlici vůle zmizí.

0 0
    • nohydoix  

Když otočíš kolo (kotouč vpravo), je tam taky vůle?

0 0
      • Bergkolo  

Ano, zkoušel jsem kolo pootočit. Divné je, že vůle je navázaná na konkrétní část ráfku (cca 2.–5. špice od ventilku), ne na konkrétní polohu vůči vidlici. Zkusil jsem demontovat i brzdový třmen a žádný rozdíl.

0 0
        • makimaki  

Měl jsem vůli v zadním kole, byla to velká vůle v uložení ložisko/náboj. Prostě, když jsem vzal za ráfek upnutý na ose v ramu, vaklalo to. Pomohlo jen ložisko zalepit nějakým Loctitem.

0 0
        • Vilém  

Otocit a pootocit je neco trochu jineho.

0 0
    • vysmátej bajker  

je to nový odnes na reklamaci.

0 0
    • Bergkolo  

Malý update po dalších testech:

Nový DT Swiss GR1600 / DT350 má stále mikrovůli pouze v karbonové vidlici Maxbike 15×100.

Ve vidlicích RockShox Reba a Fox je kolo zcela bez vůle.

Vyzkoušeny různé pevné osy 15×100, vůle se mírně mění, ale nikdy úplně nezmizí.

Prohození end capů ze starého DT350 na nový problém neodstranilo.

Ložiska se zdají být v pořádku, bez zjevné vůle a běží hladce.

Byla zajištěna/zalepena závitová vložka v levé patce karbonové vidlice, u které byl patrný minimální pohyb. Vůle se po tomto zásahu zdá o něco menší, ale nezmizela.

Čekám na vyjádření prodejce a případně DT Swiss.

0 0
      • Johny.Merida  

A nakonec bude ta obyč vidle Maxbike šunt a bude mít velký otvor pro osu .

0 0
      • kubad  

sorry ale kola jsou v jiné vidlici OK tak nechápu proč hledáš chybu v nich trochu si poskoč

8 0
      • jIrI___  

Spíše než na vyjádření DT Swiss bys měl čekat na vyjádření Maxbike…

3 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.