Disková "silníční" kola na MTB

74 nepřečtených
  • Lister

    Ahoj lidi. Vím že se tady talhe věc hodně řešila, zkoušel jsem hledat, dost toho přečetl, ale na pár otázek jsem odpověd nenašel.

    Jak je patrné z názvu tak bych chtěl pořídit na klasické MTB kola silničního průměru s nábama na disky a na to nějaký užší pláště.

    No a tak mám pár dotazů.

    1. Dá se něco takového přímo koupit v zapletené verzi?? Cena co nejnižší, je to nouzovka, tak do toho nechci moc vrazit. 2. dá se koupit diskový ráfek patřičných rozměrů, tak abych do něj nacpal klasický silniční pláště. 3. kompatibilita různých nábojů se tu řešila hodně, k tomu mám jen drobný dotaz, kde se dají sehnat ty uzoučké podložky, kdybych potřeboval nějak hýbat s kotoučem. 4. pokud to někdo vozí, máte zkušenosti, jak široké pláště se tam dají nacpat, 23mm nechci, ideálně 28–32mm, ale nevím jestli se vlezou, to už bude asi dost na hraně, co?? 5. no a naposledy, z čeho byste skládali, kdybyste za to chtěli dát opravdu málo. Náboje asi Deorka, nic levnějšího jsem nenašel, ale stačili by i Alivia, kdybyste našli verzi na disk, nějaký ráfek od Remrexu, draty – to už je celkem jedno tam ta cena bude v základních 2mm verzích podbná. No a jěště nějaký levný kotouč – Aligátor??

    0 0
    • Daf  

      Mavic SpeedCity. Je to na trekinga ale to by melo byt idealni.

      0 0
    • kubad  

      1,Mavic SpeedCity (cca 10t.Kč):-( 2,Diskový ráfek( bez broušeného boku na V-brzdy je dost problém, snad jedině Remerx na zakázku. můžeš použít silniční ,nebo trekingová ráfek podle toho jak šitoký plášť chceš nasadit 3,podložky se dají koupit to není problém 4, stavěl sem 2 sady kol funguje to bez problému použil sem silniční Remerxy + 23mm plášť, náby Novatec 5, Asi tak jak píšeš, do 5 to bude bez problémů

      0 0
      • Lister  

        a kolik myslíš že je tak maximální šíře pláště co se tam dá nacpat, asi záleží na kole, ale když už si stavěl tak máš lepší představu než já. Jinak myslím, že si sem dával i fotky, někam do threadu o nábojích novatec ne??

        0 0
    • Lister  

      Jinak uchycení na 6 děr není podmínkou.

      Co byste řekli na kombinaci: Náby Deore Disc 535 na CL – 450+630kč www.trinnity.cz/DetailPage.asp?… www.trinnity.cz/DetailPage.asp?… Ráfky Remerx Stormy – 410kč za kus www.trinnity.cz/DetailPage.asp?… případně Mavic MA3 – 460kč za kus www.trinnity.cz/DetailPage.asp?… Kotouče Shimano brzdový kotouč 160mm SMRT52 – 230kč za kus www.trinnity.cz/DetailPage.asp?…

      No a nějaký dráty asi DT když už. Na o kdybych to koupil u trinity tak to celý i zapletou, jen teda nevím jestli zdarma nebo za to budou něco chtít – může mi tohle někdo ujasnit.

      No a ještě dotaz k tomu kotouči – doufám, že to není ten tip jen pro organické obložení, to totiž nemám.

      0 0
      • kubad  

        kotouči je to jedno jaké máš destičky, rozdíl je jen v tom jak to brzdí, ale s silničníma pláštěma 23 je to zablokuješ snad i pohledem na brzdovou páku.

        Není jednoduší varianta koupit uzké MTB pláště Třeba Schwalbe 26 × 1,0" ??? než řešit kola, rozdíl už není takový velký. Z bajku silničku stejně neuděláš a ušetříš

        0 0
        • Lister  

          není to jednodužší, jde mi hlavně o čas, přezouvat nechci a když už půjdu do druhého páru, tak chci co nemenší odpor – u MTB kol tedy hodně úzký kláště a pak nebudou stačit převody.

          0 0
          • Lister  

            jinak ještě jeden důvod proč tuhle kombinaci. Pokud bych měl na MTB kolech 1 palcové pneumatiky a ještě k tomu kazetu 11–32, tak mě to nikdy nedonutí trošku si v těch kopcích máknout. Když už tam budou silniční kola a vzadu kazeta 11–22 tak už nebude občas kam šáhnout a budu muset trošku zabrat. Si dokážu představit jak některým silničářům vztávají vlasy hrůzou, ale já obravdu jezdím na silnici i na malou placku – holt někdo na to má a někdo nemá :o)

            Jinak nechci z toho dělat silničku, ale takový trochu divný trekový kolo :o)

            0 0
            • kubad  

              Ano silniční kola 27–28"(jak to kdo značí) jedou o trochu líp než MTB 26" na stejné šířce plášťů mám to ozdkoušeno.

              Nechci tě od toho zrazovat, ale rozdíl není až takový, pokud nejezdíš s partou silničířů, ale sám je to jedno.

              jezdil sem postupně oboje,a definitivní řešení :-) SILNIČKA

              0 0
              • Lister  

                ano tvoje řeší je moc hezké, ale bohužel počáteční investice maximální, následný provoz už vyjde na stejno, to jo a nemusíš nic přezouvat, ale mě by čistě silnice asi nebavila, jsem schopný na těch kolech zvládat i horší asfalt a lehčí terén, jak jsem to dělal kdysi na jediné silničce co jsem měl – Favorit :o)

                0 0
            • Gorgov  

              sry, ale když si na tom tak špatně, že jezdíš po silnici malou, proč teda chteš větší kola a malou kazetu? to bys nevyjel:)

              0 0
              • Lister  

                no nejde o to, že bych nevyjel, ale jde o to, že se mi děsně nechce a když nebude s čeho brát tak budu muset přišlápnout. Já jsem totiž děsně línej a jezdím zásadně do 150 tepů ze minutu, přitom dokážu jet třeba 1–2hodiny i na 175–185 ale to bolí a to se prostě musím přemlouvat :)

                0 0
          • MARIN  

            Ja teda nevim ale jeste se mi nestalo, ze by nestacili prevody kdyz nasadim plaste 26×1 a mam nejtezsi prevod 44/11

            0 0
            • Lister  

              mě teda včera převody nestačily a to tam byly hrubé 2,1 :o)

              0 0
            • McBlacky  

              tak to mě běžně když jsem jezdil se silničářema, vyřešila to až silnička..

              0 0
        • Lister  

          PS: jinak s tím kotoučem to pravda není, rešilo se tu, že někomu lítaly z kotouče obroušené špony a nakonec to bylo tím, že měl kotouč na organické obložení a měl tam tvrdší neorganické, které ho úplně ohoblovalo.

          0 0
          • kubad  

            Zas bych to nebral tak vážně co se tu píše, většina výrobců dělá oboje destičky, a kotouče mají jen jedny, ale samozřejmě možné je všechno. převod 44/11 ti bude bohatě stačit kromě jízdy z kopce :-) Abys nebyl překvapený, kolik problémů přináší záměna dvou sad kol. Jinak jetá silnička na zimu se dá sehnat za pár tisíc a máš to bez problémů. třeba: www.bike-forum.cz/…1/forum.html#…

            0 0
            • ota  

              souhlasím s celým tvým příspěvkem.je třeba brát některé příspěvky s rozumem. jinak,nechtěl bych se vztekat nad neustále škrkajícíni destičkami,kterou nutně musí ty výměny kol provázet. Jako dneska jde sehnat za 5 tisíc jetou silničku,která přes věk či cenu pro Listerovy účely musí být lepší.není nad to se o nic nestarat a jednoduše popadnout druhý bicykl.

              0 0
    • Tomcat  

      No a tak mám pár dotazů.

      1. Ano dá
      2. Ano dá
      3. ? hejbe se třmenem
      4. to je už cyklocross ne? Nebo na tandem
      5. Joytech(Novatec ,artuš, Quad ,Point atd..) + Alexrims (nebo Rigida) , kotouč Promax , Shimano , A2Z
      0 0
      • Lister  

        ad 3 – jo to je jasný, když to nastavuješ jednou, ale pokaždé by mě to nebavilo, tak se si říkal, že pokud to bude potřeba, tak bych trošku vypodložit disk – ve výsledku to pak bude jednodužší.

        0 0
      • Lister  

        ad 4 – četl jsem článek, kde 28čky měly nejmenší odpor ze všech rozměrů, ale nevím jak to bylo validní.

        0 0
    • Lister  

      když už jsem u toho a já bych tak trochu přiznal, že jste mě lehce nahlodali – Kde se dají sehnat na netu ty uzký pláště na MTB kola?? :o) Zatím jsem nenašel.

      0 0
      • kolda  

        já bych to vyřešil 26 kolama, úzké slicky, silniční kazeta a je to. malou placku si prostě zakaž.:)

        a silnice z toho opravdu nikdy nebude.

        0 0
        • Lister  

          a kdo chce silnici, kdo normální chce jezdit po silnici :o)))

          0 0
          • nadrazak 2  

            Já jsem vozil na silnici tři roky pneu maxxis xenith 1,5" a kazetu 11–23 sram.Teď mám silničku,protože bych tréninky na tom neustál.Ale ty 1,5" na běžné jezdění jsou super volba+sil.kaze­ta.Teď mám na zimáka koupené rubeny flash 1,5",kus za 120kč a jdou hustit až kolem 5atm,něco takového by ti mohlo pro začátek stačit.

            0 0
          • kolda  

            třeba já. předevčírem jsem ji koupil. předtím jsem jezdil po silnici na bajku a na slickách a nedá se to srovnat.

            0 0
            • dydy  

              To je jasný, já jezdil na bajku s pevnou vidlou 7 roku prevazne na silnici na slickach a rok jezdim na silnicce a je to sakra rozdíl.

              0 0
        • Lister  

          a jinak to co si napsal, tak zase pro mě předpokldádá dva páry kol, přezovat – no možná to ještě jo,a le přehazovat kazetu – to už je moc :o) No a když už dvoje kola, tak proč ne zrovna ty druhý „silniční“

          0 0
          • kolda  

            to jsi mě asi nepochopil. myslel jsem samozřejmě dva páry kol.

            0 0
      • kubad  

        Pokud nechceš úplně úzké třeba: www.kolokram.cz/…uct_info.php?…

        chce to hledat

        0 0
    • sportovni_biker  

      Já čumim, ty budeš trénovat na silnici?

      0 0
      • Lister  

        No jednak na cestu do práce a hlavně už ze sebou musím něco začít dělat a ničit drahý teríní gumy na silnici se mi už nechce :o)

        0 0
        • sportovni_biker  

          To ja mam schovane zdarma zasoby u Marka, tak treba zitra si jdu pro dalsi par nejakych 1.9, spis vetsich :-)

          PS: Moc to s tim trenovanim neprezen, aby to nebylo nakonec naopak :-D

          0 0
    • pelhrimov  

      Nadpis „Disková "silníční“ kola na MTB" je provokativní a je to svým způsobem póza, protože racionální řešení je jen jedno: Horské kolo do terénu a silniční kolo na silnici. Ojetá dobře seřízená silnička bude vždy na silnici lepší než horák. Raději pojedu do Prahy na nákupy s Tabantem než s traktorem, ale do lesa na dříví zase jedině s traktorem. Pokoušet se závodit na silnici se silničářem je blbost, včera jsem se projížděl na silničním kole po Vysočině a bajkeři, kreré jsem dojel to řešili elegantně, odbočili do terénu a já jim záviděl ty lesní cestičky s barevným listím.

      0 0
      • kurýr na bajku  

        Pak se taky můžeš stát majitelem L200 se kterým můžeš jak do opery, tak do lesa na dřevo. BTW: např. Superior Darkface 07 je osazen zapletenými silničními diskovými koly FSA.

        0 0
      • Gorgov  

        dá se jezdit na biku se silničářema, nevidim v tom problem.

        0 0
      • prodi  

        Jednou jsem takhle „závodil“ na biku se silničářem. Měl Meridu Sculturu, docela vyšvihaný kluk. Tak jsem se ho pořád držel, chudák nešťastnej furt nastupoval, po 50km to zabalil :) Takže dá se i docela slušně po silnici s bikem.

        0 0
    • MlokCZ  

      4. nacpat by tam mělo jít pravděpodobně i něco více než 23, protože 23mm pláště, co jsem měl na silničce měly přesně stejný obvod kola jako Noby Nic 2,25, který alespoň na mojem biku má jetště nějakou rezervu. Já bych tam narval i ty 32mm, ale už by u vidlice byla mezera tak sotva 2–3mm, vzadu tam bych měl rezervu velikou. Ale nevim, jak to vyjde u tvojeho kola.

      0 0
    • kurýr na bajku  

      Tak jako proč ne ? Zapletená kola použij Motex treking disc, ale s pláštěma si musíš poradit sám, protože u každýho kola je to jiný. Jinak pro rok 06 vyrábělo BMC 26" bajky ke kterým si dostal sadu silničních diskových kol a podle potřeby si to měnil, takže nesmysl to není.

      0 0
    • Lister  

      ještě speciálně dotaz na ty podložky, to se kupuje jen v bajkšopu nebo se takhle uzoučké podložka dají sehnat i běžně třeba v železářství???

      0 0
      • kubad  

        pokud seženeš podložky 0,2 mm nebo 0,5 mm tak je jedno kde

        0 0
        • Lister  

          spíš mě zajímalo jestli je to „běžná výbava“ každého bajkšopu, nebo mám hledat jinde :)

          0 0
          • kubad  

            Není to běžná výbava a občas se to blbě shání, ale asi jak kde.

            0 0
    • Bully  

      1/ uz to bylo receno, Mavic Speedcity 2/ pouzij v podstate jakykoli silnicni rafek, jenom pokud to nebude na zakazku, smir se s brousenymi boky. S cernymi boky asi taky sezenes, ale stejne jako v pripade rafku na zakazku uz bude cena docela jinde = vysoko :o( 3/ vsude :o) 4/ sam to mam taky, mrkni se na muj profil. Silnejsi plaste nevim nevim, sam mam treba ve vidli mezeru necely 1 cm (RS Reba Race), vzadu je vule vetsi, ale pak nechapu, proc bys chtel 28" kola, kdyz tam das sirokej plast. To si dej rovnou neco treba 1.2" na 26" rafek 5/ mam remerxy + naby Novatec, kotouce Alligator (180 + 160). Nechal jsem si to vyplist u kamose v servise, vyslo to levne. Vypada to drsne :o))). Ale pujdu ted stejne do silnicky :o), nic ji nenahradi :o)

      0 0
      • sportovni_biker  

        To vypadá božsky, to chci taky :-)

        0 0
      • Lister  

        no to je super, 1cm je ideální to se tam toho vleze :o) 23mm – no uvažuju o tom, ale vždycky jsem jezdil 25–28 a přišlo mi to v pohodě, pak jsem zkoušel dlouho i 20mm, ale přišlo mi to horší, při nenahuštění na šutr evidentně horší než ty širší a když to bylo na šutr, tak to bylo prostě na šutr, takže pohodlí 0 :o)

        0 0
      • Lister  

        když máš tu zkušenost, jak ti to vychází s těma kotoučema, škrtá ti to nebo ti to sedlo?????

        0 0
        • Bully  

          Stacilo mi jenom vypodlozkovat kotouc na prednim kole, na tom silnicnim kole s Novatecem, 0,4mm, myslim. A musel jsem trochu porovnat 180 mm kotouc, protoze uz pri nakupu byl dokrivenej, ale nebylo to nic tezkyho. Kazdopadne to s Alligatorama brzdi hur, nez s normalni MTB sadou s origo M.Marta kotouci. Ale na bezpecny zastaveni je to bez problemu, to se driv projevi nizsi adheze toho uzounkyho plaste (Michelin Speedium 23mm).

          0 0
          • Lister  

            Díky za info, kotouče budou asi nakonec taky Aligátory, ale te nazubaté. CL jsem raději zavrhnul, protože tam by ten kotouč asi nešel vypodložit pokud by bylo potřeby, takže to nakonec vypadá na Shimano M475 + Remerx Stormy + ten kotouč co jsem napsal. A dám tam teda ty 23, když už tak už :) No nebo si udělat radost koupit nový Crossridy a na Motexy co mám teď dát ty 1 palcové pláště.

            0 0
      • hydrant  

        Pěkný, ale taky vím o několika přezouvačích plášťů, co po krátké době šli do celého silničního kola. Nebavilo je přezouvat a hlavně: ten bajk na úzkejch pláštích je prostě takovej divnej…

        0 0
    • dancing dog  

      Pane kolego, já teda jsem prd závodník a nejsem vůbec směrodatnej, ale něco sem si už najezdil a jednoznačně bych doporučil to, co už tu bylo výše několikrát..nějakou lacinou jetou silničku… jednoznačně.

      0 0
    • Lister  

      Ještě takový blbý, ale poměrně důležitý dotaz k těm úzkým pláštům na MTB ráfek – jsou tyhle šířky (konkrétně 1,15palce) konstruované pro použití na klasický MTB ráfek normální šíře. Nerad bych to totiž nazul a v první zatáčce potom položil, protože se mi smekne plášt z ráfku.

      0 0
      • Peslezedirou  

        Jo určitě, přeci by se kvůli plášti nedělal nějaký užšá ráfek :o)

        Jezdím schvalbe marathon 1,5, 0 defektů a docela drží i na mokré silnici.......

        0 0
      • Peslezedirou  

        Jo ještě do jedna pětek dostanu normoš duši, nevím jestli nebudeš do jedniček potřebovat jiné užší duše…

        0 0
        • Lister  

          koupil jsem do 1,15 pláště a duše 1,25, doufám, že to tam nacpu.

          Ono ale 1,5 prý drží v pohodě, ale právě ty 1,15 to je obrovský rozdíl, ta guma je skoro poloviční :o)

          0 0
          • sportovni_biker  

            Kde si to tady koupil a nakolik te to prosimtě vyšlo?

            0 0
            • Lister  

              pláště 180, duše cca 60 pod pentagonem, ale myslím, že plášt už má od každého jenom jeden kus, navíc jsou tam dost krátký ventilky, tak doufám, že to přes ty svoje V ráfky nějak nafoukám…

              0 0
            • Lister  

              PS: když mi to nebude sedět tak ti to levně prodám, ty to využiješ :o)

              0 0
              • sportovni_biker  

                Já měl jenom dotaz :-) Já jezdím spíš na zhoblovaných 1.9, protože ty tenké se na to strašně blbě dostávájí (2× rozříznutý prst :-( ) a o vzhledu kola a ni nemluvím :-)

                PS: Už mám konečně trvdší pružinu doma :-) Další problém, kdo mi ji vymění :-(

                0 0
      • Lister  

        Tak jsem za svpjeho kola udělal malou zrůdu, v pohodě jsem to tam nacpal, jen tedy ta duše je trošku širší, tak tam šla blbě, zatím to drří a nesmeká se. Jede to hodně slušně, oproti tomu co tam bylo předtím rozdíl velký, silnička to není, to jsem ale ani nechtěl. Průměr tam ale chybí, je to dost znát, takže nakonec asi půjdou na druhý kolo – pevňák na ježdění do práce a zímák v jedné osobě a na tohle pořídím ty větší kola + plášť 23mm.

        0 0
        • Lister  

          no ještě fotečka mojí nové zrudy. Kdybych měl takhle obuto na poslení kilometr sezony tak by se mi jelo asi trošku líp :o)

          0 0
          • kolda  

            normál, já jsem takhle najezdil x km :)

            0 0
    • la-da  

      Nevim jestli uz to sem někdo nedával ale třeba tohle… Ale ten Motex je levnější… www.cycloshop.cz/…ducts_id/689?…

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce