• vpa007

    Předchozí vlákno za 4 roky nabobtnalo do obřích rozměrů, tak je čas na další, nové. A tak otvírám nové vlákno, zaměřené na správný výběr juniorského bajku, sdílení zajímavých tipů nebo staveb na míru, recenze a zkušenosti pořízených strojů či třeba výběr dětsky specifických komponent (třeba lehké rychlé pláště, juniorské vidlice, sedla, pedály, apod.). Tohle téma má navíc přesah do kol pro malé/drobné jezdce, jako jsou mnohdy i naše partnerky ;-). Takže Kid-bajkům ZDAR! a přínosný diskutování.

    2 1
    • Gru  

      Zdarec, pomalu se mi doma hromadí veškeré harampádí :-) co budu potřebovat ke stavbě 27,5" . Rád bych se zeptal na výběr plastě. Hledám něco univerzálního a lehkého pro dítě. V hledáčku mám.

      Schwalbe Rocket ron 27,5×2,10

      Nebo Continental Cross king 27,5×2,20 předek+ zadek popřípadě combo se zadní Continental Race king 27,5×2,20 . Jezdí to tady tak někdo? Vaše doporučení, poznatky, klidně i jiných pláštů? Děkuji za doporučení.

      0 1
      • Slavik  

        Schwalbe Rocket Ron 27,5×2,10 vpředu, Racing Ralph vzadu…

        Jediný problém je travnatý povrch (zadní trošku podkluzuje).

        0 0
      • oddie  

        Cross King a Race King jezdím já, ale příště dám asi Schwalbe. Děti na menších kolech jezdí Rocket Ron.

        0 1
      • vpa007  

        Ženě jsem na podobně velký kolo dal kombo Schwalbe Rocket Rom/Racing Ralph (27.5×2.1) a na běžný ještění naprosto ideální. Nicméně ani Race/Cross King kombo nebude vůbec zlý, to zase já vozím na svý starý šestadváce… ;)

        0 0
        • Gru  

          Díky za reakce. Nejvíce se mi popravdě zamlouvá kombo Race/ Cross king 27,5×2,20 Race vypada že v terénu podrží a Cross že zase bude rychlí. Bonusem je super váha dle výrobce 520g, reálná asi 540g. Naživo jsem je ale neviděl, nikdo koho znám je nejezdí. Podle fotek a videa vypadá že to moc hluboký vzorek nemá a lehce se zanesou blátem, a budou možná dost klouzat i na trávě. Pak tu máme Rocket ron 27,5×2,10 v super váze asi 570g. Jezdíme teď na 24" a myslím si že je to asi nejlepší plášť v této kategorii. Na stavbu 27,5" si myslím že je už ale dost úzký a v 27,5×2,25 620g zase už zbytečně těžký. Co mě ale při pátrání na youtube dostalo při testu, bylo to že Rocket ron má i nižší valivý odpor zjevně než Cross king.

          https://youtu.be/TCddlO5BGwM

          https://youtu.be/LLN6A3sTCtQ

          0 0
          • oddie  

            Race king začne klouzat už když se mokro objeví teprve na předpovědi počasí :)

            1 0
            • Fofrník  

              Teď tady popřu všechny dosavadní doporučení.

              Letos jsem postavil synovi hardtail 27,5". Na předchozí stavbě 24" měl obutí Kenda 24×2,1 Small Block Eight – klasika s duší. Dobré, lehké pláště s dobrou prostupností terénem.

              Na větší 27,5" jsem však volil bezdušovou varinatu, proto jsem vybíral něco, co by mělo odolnější boky, protože děti se nějakým čtením terénu (zatím) úplně nezabývají. Jako dobrou variantu (váha pláště x vlastnosti) jsem nakonec zvolil Continental Race King 27,5"x2,2 Pro­Tection a to, POZOR, na předek i zadek!

              Zajedno proto, že při společných výjezdech s dětmi (8 a 10) plánujeme méně náročný terén a naopak více šotolinových a nezpevněných cest. Plánujeme mnohem méně náročných technických stoupání i klesání. Celkově vzato, děti se tak dostanou do více méně extrémních podmínek (povětrnostních i terénních) spíše sporadicky a pak jim na to jejich terénní ježdění stačí Race King. Naopak díky jednotnému obutí předek/zadek mají mírně vyšší průměrku, což je při vyjížďkách 45km+ časově znát.

              Co se týká údajně špatné adheze Contíků Race King, nic nepozoruju. Je to opět logicky dáno tím, že děti mají cca 30–35kg a nájezdové rychlosti jsou za těmi dospěláckými o hodně nižší. Jsem přesvědčený, že ani dobře vyježděný prcek (10let/35kg) nedosáhne na limitní hodnoty toho pláště. Opravdu si myslím, že u dětí se z MTB obutí dělá poměrně zbytečná věda, tím spíš, pokud ty děti ani nejezdí žádné poháry.

              V závěru ještě jeden poznatek. Tady u nás ve Slavkovském lese – děti vyrostly v kopcích na kole a úplně je nešetříme, nemá cenu udržovat kola jako tzv. leštěnky. „Furt prach a/nebo bahno“. Po krátkých zkušenostech můžu říct, že samočistící vlastnosti Conti Race King (obutí u dětí) jsou daleko lepší než Tufo XC11+14 (obutí nás rodičů).

              Contíky 27,5" i 29" se teď dají koupit opravdu výhodně tady na Bike-Discountu:

              https://www.bike-discount.de/…tb/race-king?…

              2 0
              • kejda  

                Limit toho pláště je první les a trochu mokro…

                0 0
                • mirorek2  

                  terén, bahno a race king… asi jiná liga, nechápu nic

                  0 0
                  • kejda  

                    Jiná doba… Tam, kde bys dal DHR II a prdel by ti lepila, se dnes jezdí přísné, maratonské pláště :))

                    0 0
                  • oddie  

                    Výše psal, že na předchozím kole měli Kenda Eight. To má děcko na jednom kole taky – na výletním crossu s nosičem… Takže „terén“ a „bahno“ bude max polňačka, přes kterou přejel traktor, tam jsou ty Race Kingy, když neprší, celkem v pohodě. Na předek bych je teda už nedal na žádné kolo, ale nakonec každý svého štěstí strůjcem.

                    0 0
                    • Gru  

                      Vypada to tak, že půjdu asi zase cestou Rocket ron+ Rocket ron, a to buď 2,10 nebo 2,25 by bylo asi nejlepší. Všechny děcké závody se jezdí ráno. Z Jara prvních pár závodů za deště, zbytek ranní rosa a mokro. Různě po travnatých úsecích z kopce a do kopce. 50 na 50 rychlé + technické závody. A asi i 50 na 50 asfalt a terén. Kdo jezdí dětské závody tak to zná. Takže ten Rocket ron bude asi dobrá volba jako univerzál, myslím si že v terénu není nejhorší, a na asfaltu se taky dobře odvaluje. Bonus je i dobrá hmotnost. Limit Contíků bude spiš na léto a pouze do sucha co tady čtu.

                      2 0
    • tompca  

      Holka za dva roky vyrostla o 14cm, tak budu po prázdninách dávat na bazar tohle, kdyby měl někdo zájem.

      https://www.bike-forum.cz/…o-27-5-vol-2#…

      Oproti foto vrátím kratší kliky Force Eight 3.1 152mm co měla loni, najeto cca. 700km, velikostně 140–158cm.

      1 0
    • MirekJP  

      Ahoj, nemáte někdo doma starý Hope 2 náboj s koncovkami na 15×100 osu? Mám na Hope 2 Evo pěkná zapetená kola, která bych chtěl použít na bike pro dceru, ale mám je na 12×100 osách a Reba vidle má 15×100. Samotné koncovky už nemůžu nikde sehnat :-(

      0 0
    • svb3tech  

      Isiel by som znova do „custom build“, a kludne bazarove veci… vid moj post na: https://www.bike-forum.cz/…a-komponenty#…

      0 0
    • madcat  

      Dá se koupit nějaká normální (rozuměj nastavitelná vzduchová s tlumením) vidlice s patkama na RU a NEkónickým krkem? Zatím po zběžným průzkumu trhu mi přijde, že chcu nesmysl, ale třeba jsem zatím pouze nepronikl do těch nejtemnějších hlubin unternetu. Eventuálně na těch patkách na RU netrvám, kolo se dá přeplést, ale stejně – když člověk koupí nějaký levnější kolo, kde vidle bývá zhusta ten nejvíc ošizenej díl, tak je zřejmě stejně odsouzen si ji nechat, protože rám na těch levných kolech mívá normální rovnej krk. Hledám blbě, nebo je to fakt marnej boj?

      Edit: nová i bazar.

      0 0
    • madcat  

      Uměl by mi někdo ze zde přítomných, kdo se trochu víc vyznají ve fíglech výrobců kde a jak na kole ušetřit, poradit při porovnávání těchto dvou kol?

      Rockrider Explore 520 za 14 tis., hmotnost dle cedulky v obchodě ve velikosti S 14,15 kg

      Rockrider 540 za 12 tis., hmotnost dle cedulky v obchodě ve velikosti S 13,35 kg

      Řekl bych, že ten Explore 520 bude novější a možná trochu hůř vyspecifikovanej model (soudě dle čísla 520 vs. 540 u staršího modelu), výhoda asi je ta, že má kliky s dutou osou oproti klikám na čtyřhran u 540. Otázka je jak moc to u kola pro jedenáctiletýho kluka vadí… Co mě ale zaráží je ten rozdíl ve hmotnosti – 800 g u stejné velikosti mi přijde celkem hodně, v čem to může vězet? Ostatní výbava kromě těch klik mi přijde dost podobná…

      0 0
      • tompca  

        520 má pružinovou vidlicí, 540 vzduchovou, tam máš hned rozdíl v hmotnosti 400–600g, v klikách včetně ložisek nebo osy bude také rozdíl, ale minimální tak 100g (jinak ty kliky jsou pro 150 cm dítě dlouhé, mají 170mm, pro 11 leté dítě je jedno jestli máš dutou osu nebo čtyrhran), ta 520 má delší geometrii a o něco výš hlavu, na obou bude dítě hodně natažené. Jinak celková váha kol je daná těžkým rámem, vidlicí, a záplety (tedy základními komponenty). Tohle koupit možná tak bazarové (hodně levně) a trochu to „potunit“ a snížit hmotnost, otázka je jaký máš rozpočet a jestli by se za ty peníze nedalo koupit něco lepšího rovnou, protože ty váhy 13.5 a 14.15 kg pro 11 dítě jsou úděsné.

        0 0
        • scalar  

          Ta vidlice u 540 nebude vzduchová.

          0 0
          • tompca  

            No jo, není je to tam napsané (Má pružinovou vidlici se 100mm zdvihem, hydraulické kotoučové brzdy a jednopřevodník s 10 rychlostmi), už ani číst neumím.

            0 0
        • madcat  

          Že ty kola (obě) jsou plný kompromisů to je mi jasný, těžkej rám a vidlice taky – u rámu sice píšou „2 kg lehký rám“, ale spíš to zní jako oxymoron – lehkej rám má jedno kilo, ne dvě. Za danou cenu mi to obojí ale přišlo přijatelný – jednopřevodník a slušnej rozsah kazety, to je podle mě pro dítě celkem nutnost, lepší než se drbat s neseříditelným přesmykem a trojplackou jako na těch nejlevnějších kolech, vidlice, ač těžká a levná, takhle na zkoušku v obchodě mně přišla, že celkem funguje, na oko to taky nevypadá úplně marně… Teď má kluk Author Champion 26, kterej váží dle webu 10 kg, tak jasně, je to celkem skok nahoru…

          Když nad tím tak přemýšlím, tak bych byl asi ochotnej jít na vyšší model Explore 540, kterej má ve velikosti S nějakejch 12,6 kg, možná opět problém budou ty 175 mm kliky, který by asi bylo záhodno vyměnit za kratší, plus třeba kratší představec, nějakou čtyřicítku. Píšou, že v té velikosti S je to vhodný pro osoby 150 – 165 cm, což kluk akorát je na té spodní hranici…

          Edit: původně jsem místo drbat napsal to slovo, co psala Eva Holubová v jednom filmu křidou na tabuli a mluvila něco o rozmáhajícím se nešvaru, ale vyhvězdičkovalo se mi to. Chytrý Bike Forum! :-D

          0 0
    • Tommit  

      Ahoj všem, jaké teď u vás jedou 27.5 záplety? Stavím na jaro, mám vlastně vše, rám 12×142, vidlici 15×100, pohon, jen pro ta kola se nemůžu rozhodnout, takže se nechám inspirovat, kdo co kupuje. Díky

      0 0
      • kycis  

        Tak zalezi na jakej ucel, na enduro bych dal jiny nez na xc ;)Jinak obcas se na bazaru objevi vyssi rady Rovalu s DT nabojema, s tema jsem byl moc spokojenej.

        0 0
        • Tommit  

          Rozhodně XC, bude to kolo jako dárek k narozeninám, takže bazar jsem zavrhl

          0 0
      • vpa007  

        No, to je celkem otevřená otázka, která je přímo úměrná naditosti peněženky a taky požadavku na výkon. Každopádně bych osobně hledal XC záplety s co nejmíň drátama, páč hmotnost mě u děckokola zajímá jako první… odolnost bych dal až na druhý místo, za sebe. ;)

        0 0
    • PatRyck  

      Přes 10 je to už na karbonu, ne?

      V hliníku asi nejlépe zde: https://www.biketone.cz/…dy_c639.html (můj favorit je SD235) nebo https://www.cycology.cz/…rny-p143015/ nebo https://www.cycology.cz/…der-p990910/?….

      0 0
      • Tommit  

        Vidíš, můžu to zkusit nechat někoho zaplést, to mě ani nenapadlo.

        0 0
        • Gru  

          Záleží taky kolik do toho chceš vrazit peněz. Hlavně se pak nezapomeň pochlubit stavbou pro ostatní ;-)

          0 0
          • Tommit  

            Rám jsem koupil za 3tis., ale od té doby roztáčím inflační kola:-)

            0 0
            • Gru  

              Sakra, za 3 tisíce bych chtěl rám taky teda, ale já už ho tu teda na skříni mám od jara, ale za 3 nebyl no. To je dobrá cena

              0 0
              • Tommit  

                Njn, je to LeaderFox:-)) vždyť píšu, chtěl jsem to postavit levné.

                1 0
                • Gru  

                  Rám super si myslím. Já chtěl původně koupit celé kolo, ale vzhledem k dostupnosti se mi to trošku vymklo kontrole :-)

                  0 0
                • Tommit  

                  Když už jsme v tom – nemáte někdo s větší představivostí nápad, jakou průchodkou zpoužitelnit díry na bovdeny na tomto Leader Fox Trap? Je to na mě docela past, nenašel jsem vhodný díl.

                  0 0
    • lith  

      Posílám do světa kolo po mladým, kdyby se někomu hodilo:

      https://www.cyklobazar.cz/…e-freed-7-10

      1 0
    • Gru  

      Tak už i nám to jde do finále, jak přijde zbytek, začne se ladit posed. Malá se už nemůže dočkat až vystartuje.

      1 0
    • Gru  

      Tak už i nám to jde do finále, jak přijde zbytek, začne se ladit posed. Malá se už nemůže dočkat až vystartuje.

      2 0
      • vpa007  

        Vypadá luxusně a ta kazeta tam sedne jak ulitá! ;)

        0 0
      • pheek  

        Moc pěkné, u nás se už lítá :) Dcera hned na druhý den po štědrém dnu lítala na kole. Sedlo šlo o něco výš, než je na fotkách.

        2 0
      • scret  

        To nebude xx1 kazeta nebo?

        Edit. Ted koukam, ze asi jo. Wtf?

        0 0
        • Gru  

          Jj kazeta je xx1, vcetne pohonu AXS. Chtel jsem Garbaruk ale vyhrala tato. Jen čekam na prevodnik Garbaruk a kliky jsou Jiankun. Velikost je xs 13,5"

          2 0
          • scret  

            A neni to malo? :-))

            Myslim, ze vetsina dospelych by chtela mit aspon z poloviny takovou vybavu ;-)

            1 0
            • Gru  

              Priznam se ze je to uz diagnoza :-) . Ja sam takove kolo nemam. Ale pocitam s tim pohonem uz i na dalsi stavbu. Ale ma zase prijit nove AXS, takze za 2 roky se ukaze co bude :-). Puvodne jsem chtel koupit sestavene kolo, ale trosku se to zvrtlo ve stavbu.

              1 0
              • scret  

                Uznavam, asi je to fakt diagnoza ;-)) myslim, ze i GXko je pro prcka maximalne dostacujici. Ale samozrejme pokud je cash a chces mu doprat, tak jedine dobre.

                1 0
                • Gru  

                  Jj gx bylo taky v uvahu. Ale xx1 jsem sehnal myslim za slusne penize, takze jsem se nerozmyslel. Letos odjela celkem dost zavodu si myslim, ne teda tolik co nektere deti od nas, ale i tak. Pokud ji to vydrzi a hlavne bude ji to bavit, coz si davam za cil uspechu, a to bud zavodne a nebo i jen tak pro radost. Tak ja se ji budu vzdycky snazit potporit, a to v jakem koliv sporte, nejlip jak to bude mozne. Samozdrejme pokud zacne kolo pouzivat pouze jako dopravni prostredek z bodu A do bodu B a vic nic. Dostane obyc kolo z Dekace.

                  1 0
    • Pan F.  

      Kdyby nekoho napadlo, koupit detem Amulet 27,5 youngster 1.10 13", tak tady je varovani. Pominu-li kvalitu, tak je tam problem. Amulet vzal 26" ram a vidli a prodava to jako 27,5 s uzkymi plasti.

      Pokud chcete dat plast 2,1 nebo 2,25, tak se do ramu nevejde..

      2 0
      • scret  

        Diky za varovani… koukal na nej jako pristi bike pro prcka…

        0 0
      • madcat  

        Co je za problém s kvalitou? Mám tu větší velikost, to je myslím 15", a ničeho jsem si nevšiml.

        0 0
        • Pan F.  

          Na rámu jsou místy ostré jakoby špičky svárů, není to moc začištěné. Při sundávání kotoučů, jsem musel do 3 šroubů vyříznout drážku pro šroubovák, protože jsou z bláta a na imbus, který se protočil. Byly utažené na krev. Přetažené konusy v nábách. Dlouhý řetěz.

          Ta 15" (27,5") má prý rám jako 29", takže bys neměl mít problém s většíma gumama. Ta 13" je bohužel 26".

          Kdybych to mohl vrátit, vrátím, ale kupoval jsem před Vánoci pod strom, tak už je pozdě. Takže jsem z toho udělal 26".

          0 0
          • madcat  

            Že by to byl rám jako na 29" kolo to se mi teda nezdá. To by tam toho místa kolem zadní gumy bylo podstatně víc, ve skutečnosti je ho tam ale spíš míň. To mně ale nějak zvlášť nevadí, nemám v plánu osazovat nějaký silnější pláště. Jezdíme hlavně po zpevněných cestách, takže takto je to OK. A v přední vidlici je místa neurekom – široká je dost a hlavně je vysoká, páč asi ju trochu natáhli, aby pak při případným přechodu na odpruženou se moc nezměnila geometrie.

            No a ohledně kvality svárů moc nevím, zas tak moc jsem to neprohlížel, ani jsem zatím nezkoušel nic moc sundávat. Možná až se do něčeho pustím, tak budu taky láteřit, a pak třeba tu ještě poreferuju…

            0 0
            • Pan F.  

              Hele, o ty 29" byla informace přímo z Amuletu. Dle fotky máš to samý, co já. Takže tam širší gumu taky nedáš.

              Ještě je z bláta šroub na sedlové objímce, radši vyměň. A zkontroluj duše. Mezi pláštěm a duší byla zapomenutá velká stažená elektrikářská pás­ka.

              0 0
          • virtualcop  

            Nezpochybňuju „nekvalitu“ kola jako celku, ale ohledně kotoučů – servisní standard je osazovat IS (6 děr) kotouče/náby šrouby Torx M25, tak jestli ti nešly povolit imbusem, tak se docela nedivím :)

            0 0
            • Pan F.  

              Co to zase je za reakci. Kdyby byly na Torx, povolím torxem. Byly tam šrouby na imbus..

              0 0
              • virtualcop  

                Reakce ze zkušeností – fakt nevím, jak jsi zkušenej a šikovnej v rámci opravy a montáže kol (pokud si koupil tuhle „hotovku“, tak mohu předpokládat, že by ti třeba postavit kolo pro dítě z rámu mohlo dělat obtíže, nebo že si kolo nikdy nestavěl) a že si nemusel vědět, že jsou tam Torxy. Protože se mi už několikrát stalo, že mi někdo z kamarádů či známejch volal, nebo dojel s kolem, že chtěl vyměnit kotouče a ty imbusy mu nejdou povolit, jak je to utažený a protože se v tom imbus protáčí :)

                Pokud je to tak, že víš, že tam jsou torxy, ale opravdu tam byl imbusový šroub, pak se hluboce omlouvám, že jsem tvojí znalost tak moc podcenil :)

                Ostatně když jsem pošleš fotku těch imbus šroubů, omluvím se ti ještě klidně 2× i s úklonou až do pasu – ještě jsem prostě kolo i s nejobyčej­nějšími kotouči za kilo jeden, přišroubovaný nějakými imbus šrouby neviděl, tak mne to celkem zajímá, jak ten šroub vypadá.

                0 0
                • Gru  

                  Já chci vidět, foto šroubů a i toho úklonu :-)))))))

                  Je fakt že ty imbuse mi tam taky moc nepasují. To je jak ja dotahoval představec Force team light imbusem, ono ne že by to nešlo, ale pak jsem si myslel při protočení že jsem ho žvejkl, tak jsem se na to víc zaměřil a ejhle, oni tam mají M4 na torx. Stát se může ani nevíš jak. Při povolování bych ho na sto pro žvejkl ani kdyby byl dotažený na 4NM

                  0 0
                  • virtualcop  

                    Já ti to klidně splním a fotku sem pošlu, když budou šrouby :)

                    2 0
                  • kejda  

                    A já trvám na opakování ceremoniálu :))

                    3 0
                  • virtualcop  

                    Tak je faktem, že dnes je možný asi všechno a u kol si s tím nikdo hlavu moc neláme, kam dát torxy, kam imbusy atd.

                    Ale stejně by mne ta fotka z prosté zvědavosti zajímala :)

                    0 0
                    • Pan F.  

                      Hele, prvni jsem automaticky zkousel torxem. Foto nemam, vyhodil sem. Kdyz se podivas na web Amuletu, tak tam mají detail. Nebo popros jine majitele toho kola. Zbytecna debata..

                      2 0
                      • Gru  

                        Vyladá to jako imbos, tváří se to jako imbus, a je to IMBUS :-))

                        Tak asi tam musí dát něco spešl aby se to kolo odlišovalo od ostatních že?

                        0 0
                        • enjoy  

                          Já tam tedy nevidím IMBUS, nýbrž INBUS.

                          0 1
                          • virtualcop  

                            Nastuduj :) Oba výrazy jsou použitelné a proč, ti řeknou třeba zde Ústav pro jazyk český (asi nejvyšší češtinářská autorita)

                            0 0
                            • enjoy  

                              Přesně tohle jsem četl(a samozřejmě nejen to. Už na strojárně mistr za Imbus dával pohlavky:-))) a udivuje mě, že na základě tohoto textu kopeš právě za imbus:-)

                              Zřejmě si přehlédl: „Měli bychom tedy psát inbus.“ :-D

                              Ale nic.., tohle je strašně výbušné téma, radši to nechme být:-D

                              0 0
                              • Gru  

                                Dobře napravím to, prostě u nás na Moravě to je imbus, a na Zapadě si tomu říkej třebas šestihran :-)))))) a teď můžem popošoupnout dál.

                                0 0
                              • virtualcop  

                                Já psal/říkal léta INBUS (po německém vzoru), ale kdysi jsem (myslím zrovna tady) byl nějakým češtinářem opraven, že …poslední odstavec toho výkladu…

                                Tak jsem podlehl a od té doby dávám „M“.

                                Tak už nevím, abych se zavděčil všem. Asi budu psát inbus/imbus :))

                                1 0
                                • enjoy  

                                  To je totiž ten princip, že 1000× omílaná lež se stává pravdou :-)

                                  1 0
                                  • Gru  

                                    Asi tak, správně je to Innbus, vytvořená zkratka ze slov INnensechskan­tschraube Bauer Und Schaurte neboli ( inbus) ale název zlidověl ! V hovorovém jazyce často slýcháme místo N písmenko M. Také z tohoto důvodů se spíše setkáváme s psanou formou s písmenkem M. Oba dva termíny, se v českém jazyce označují za nespisovné, profesní . Důležité je že si rozumíme, a víme o jaký klíč jde ne.

                                    1 0
                                • kejda  

                                  Kámoš už léta říká nimbus. 100× jsem ho opravoval, ale marně:)

                                  0 0
                      • virtualcop  

                        OK, pak se tedy 2× hluboce omlouvám :)

                        Ale bude to bez předklonu a fotky – nejsou fotky originál šroubů :)

                        Pak jsou to u Amuletů dvojnásobný prasátka – tyhle imbus šrouby se většinou používají jen u motorek :)

                        0 0
          • Suntour  

            Chci Amuilet Tomcat (zluty) na S, 15"

            Ten je teda OK ?

            0 0
      • xtonda  

        Zajímavý, já kupoval Amulet Youngster 27,5 1.10 2022 XS loni v Březnu a tohle mi vůbec nedošlo. Pláště tam tedy jsou 47–584 a dávat větší sem neměl potřebu, ale blatníky se tam vešly, byť tedy vzadu relativně těsně. Mám v profilu

        https://www.bike-forum.cz/…-5-1-10-2022

        0 0
        • Pan F.  

          Mrkni na foto. Stříbrný je Amulet Youngster 27,5, zelená je Amulet Youngster 24. U 24" jsou 2,1" pláště s velkou rezervou. U 27,5 jsou 2,25 Rocket Rony..

          0 0
          • xtonda  

            Místa je tam míň, ale asi bych z toho, že 2,25 je tam tak těsně nedělal závěry, že to je rám na 26" kola. Rám u Amulet 26 Youngster 1.10 je jinej.

            0 0
    • vpa007  

      Neví někdo o kloudným 27,5 rámu velikosti L?

      Junior tradičně vyrostl a bude potřebovat „nový“ kolo. Koukal jsem v bazaru na RB IQ275/L, kam bych lehce přeházel vše ze svýho XL, ale prý má kaput ložiska a mě se nechce zase absolvovat to martyrium s posíláním tam a zpět. Varianta by byla poskládat 29" kolo, ale na to skoro nic nemám, musel bych dokupovat minimálně záplety a vidlu…

      0 0
        • vpa007  

          No, karbon z číny mě taky napadl…

          0 0
          • PatRyck  

            No jo, ale tipuji, že třeba tohle: http://tantancycling.com/index.php?… (bral jsem od nich už 2 rámy) vyjde v jedné barvě v podstatě nastejno jako ten Trigon

            0 0
            • vpa007  

              Not bad, ale hodily by se mi pevný osy, abych nemusel dělat zase další konverzi pro díly ze svýho starýho kola… aktuálně koukáma na tenhle karbonovej rám Spcycle 27.5er… uvidíme.

              0 0
              • PatRyck  

                Pevná osa jo volitelná („9*135mm QR/12*142mm Axle thru“). Pokud nechceš Boost ovšem.

                0 0
                • vpa007  

                  Boost ne… idea je „všechno“ přeházet z mýho RB IQ275 a tam je 12*142…

                  0 0
              • pheek  

                Na tomto rámu mám poskládaný kolo pro dceru.

                1 0
                • kejda  

                  Proporce řidítka vs sedlo nejsou úplně v pořádku…

                  0 0
                  • pheek  

                    To nebylo ještě nastaveno. Bylo to pod stromeček, tak jsem to s ní nemohl nastavovat. Teď je sedlo výš a vše nastaveno na její výšku.

                    1 0
                  • Gru  

                    Kejda po rozkliknuti profilu vidím na fotkách úplně stejná nastavení :-))) . Hlavně jak se tu zminuje. Dítě není dospělí. Alespoň se tolik nehrbí, a nedrží váhu těla tolik na rukou. Navíc u dítěte posed nebude nikdy optimální, pokud mu nebudeš každého půl roku až rok kupovat nové kolo. Vzhledem k tomu že rostou cca 8–10 cm za rok

                    1 0
                    • kejda  

                      Neměli jsme takhle stejná nastavení :). Jinak souhlasím, že posed nebude optimální, ale zase 8–10 cm za rok je docela rarita. Syn má ve 12 letech 150 cm a roste výrazně pomaleji…

                      0 0
                      • Manas  

                        To se mas .. muj ma 145cm v 9ti a nohy 39 1/2 …

                        0 0
                        • kejda  

                          Takovou čapu má taky, ale ve 12 letech. Gratuluji, za tři roky budete už kupovat v pánském, ale sněžnice :)))

                          0 0
                          • Edwin  

                            Náš má ve 14 letech přes 180 cm a botu 46. Má ale ještě o půl hlavy vyššího spolužáka.

                            0 0
                            • kejda  

                              LeBron James by se měl začít taky koukat kolem sebe, konkurence nespí…

                              0 0
                          • Manas  

                            Uz hledam kram kde prodavaji male kanoe .. snad ho to prejde :D

                            A to jsme oba celkem prumerni – ja 179cm, zena 175cm

                            0 0
                      • Polka  

                        Hmm, náš má ve skoro 14 letech 180cm :-)

                        0 0
                      • pheek  

                        Fotky kola co jsou, tak jsou ještě bez nastavení posedu. Po nastavení jsem to ještě nestihl vyfotit :)

                        1 0
                • vpa007  

                  Pěkný! Co ten rám, vše bylo v pořádku, nic jsi nemusel řešit? Já na minulým karbonu z PRC musel růčo dorovnávat dosedací plochy na brzdový třmen… :/

                  0 0
                  • enjoy79  

                    To já na thrustu taky, pořád rezonuje a píská zadní brzda. Už jsem zkoušel x-krát lehounce dopilovávat a podložkovat, ale asi je hlavní problém že je díra na šroub křivě a zatím jsem se s tím na 100% nedomluvil.

                    1 0
                  • pheek  

                    To je přesně ten rám o kterém jsi psal, SP-CYCLE. Vše bylo OK, velikost je 13,5". Na co si vzpomíná, tak bylo docela dost málo místa při usazování zadního třmenu a vzpěry od sedlovky. Ale nakonec to sedlo a je to OK.

                    1 0
                    • vpa007  

                      Dík! Musím říct, že se mi fest líbí, i za ti cenu, že bych musel pořešit pressfit střed, což ještě neumím… ale pořád je co se učit! :)

                      0 0
          • Sinpa  

            Hledám pro malou to samé.

            Po Evropě jsem nic nepotkal, takže taky asi bude něco z PRC.

            Hliník

            https://www.aliexpress.com/…1157864.html?…

            Carbon

            https://www.aliexpress.com/…0189837.html?…

            https://www.aliexpress.com/…4373684.html?…

            1 0
      • Edwin  

        No já budu muset na až opadne sníh přeměřit mladýho, pač se vytáhl jako kráva, takže budu pravděpodobně jeden mít. A sám budu hledat něco 20–21".

        1 0
        • vpa007  

          Ten Instinct? Nevypadá věru marně… Kolik mladej měřil, když to sedlal?

          0 0
          • Edwin  

            Ty jo, tak to fakt nevím, to bych kecal. Až nebude všude mokro, tak to budu muset vytáhnout ven a přeměřit. Možná bude stačit delší představec a ještě to jednu sezonu vydrží. Každopádně to nemá pevné osy.

            0 0
    • Emp14  

      Zdravím, budu se zbavovat dětské 27,5. Kdyby měl někdo zájem do SZ. Díky. Rám čína karbon, doplňky také osazeno schimano XT komplet.

      1 1
    • madcat  

      Jak tady tak pročítám problematiku dětského kola, tak jsem se samozřejmě taky dostal k ladění vidlice na nižší hmotnost jezdce. Kluk má kolem 40 kg, plus mínus, koupil jsem mu na kolo vidli RS Judy Gold RL, kterážto by měla mít systém pružení solo air. Čtu to správně, že foukáním nebo upouštěním hlavní komory se dofukuje nebo upouští i negativní, takže odpadají takový ty často zde na BF zmiňovaný problémy s příliš tuhou negativkou, takže vidle pak není citlivá na drobnější nerovnosti? Nebo je to složitější?

      0 0
    • Mimoň  

      Ahoj, doporucite prosim kliky 165mm pro detske kolo 27.5"/S? Veskery sortiment Shimano v teto velikosti je asi vyprodany. Ram BSA 68/73. Diky

      0 0
      • oddie  

        Jedny mam navíc, dutá osa, dm převodník.

        0 0
      • Tommit  

        Já kupoval v prosinci na bike24.de

        Edit : maji teď opravdu až XT:( za 100Euro

        0 0
      • scret  

        co treba nejaky GX nebo NXka?

        0 0
        • oddie  

          V tomhle fakt jede ta spíš čína, Cruz, Deckas aj. krásně lehké kliky s dutou osou a NW převodníkem okolo litru, patnácti stovek, sehnatelné po 5mm, co víc si pro děcko přát…

          2 0
    • Gru  

      Podle čeho se nastavuje předo-zadní posed? Zdá se mi že by chtělo dozadu, ale asi i zvednout a tím by se to mohlo dorovnat?

      1 0
    • tompca  

      Kdyby měl někdo potřebu, tak na Axitu naskladnili rámy od Authoru pro 27.5" kola (i 29") Ultrasonic, Instinct, Traction apod. Pánské i dámské asl ve velikostech 14,15,16,17".

      https://www.axit.cz/mtb-27-5-ramy/#…

      U tří jmenovaných jestliže mají uchycení osy viz. obrázek jde vyměnit uložení osy na pevnou.

      https://www.axit.cz/…120al_2019_/

      2 0
      • Sinpa  

        Bych se… Před týdnem jsem po měsících čekání ukořistil rám 16" Ultrasonic na cyklobazaru za 6k :-D

        0 0
        • trpaslik72  

          Přesně, všera jsem to kolo na rámu od týpka z cyklobazaru dostavěl :D

          0 0
      • vpa007  

        Mnooó… ještě jsem se nerozhoupal na to koupit tu čínu, takže 17" Traction by asi byl i řešení! Promyslím, ale každopádně tuze dík!

        0 0
        • tompca  

          Už je na cestě pro kluka Traction 15" + patka na pevnou osu. ????

          1 0
      • scret  

        tusi nekdo, jak jsou dany ramy na tom vahove? Diky

        0 0
        • tompca  

          Ultrasonic v 16" okolo 1.670g, podobně na tom bude Instinct a Traction, ty nižší modely váží o cca. 100–120g více. Mám objednaný Traction 15", tak až přijde zvážím.

          1 0
          • tompca  

            Traction 27.5" velikost 15", váha ukázala 1.630g s originální directmount patkou, 1.625g s patkou pro pevnou osu.

            1 0
        • trpaslik72  

          Ultrasonic vel 16…

          0 0
          • tompca  

            Tak jsem si to špatně pamatoval a těch 1.67kg má 14".

            0 0
            • trpaslik72  

              Ještě je otázka, jak kvalitně váží manželky malinová váha ????

              0 0
              • enjoy  

                Na té hrbolaté vinylové podlaze to nebude úplně ono :-)

                0 0
      • Edwin  

        Škoda, že už bych asi potřeboval 20+ :(

        0 0
        • tompca  

          Je to teda 29", ale Egoist nebo Vision by nebyly špatné.

          https://www.axit.cz/mtb-29-ramy/#…

          1 0
          • Edwin  

            Šlo by na to hodit 27,5 vidle a kola? Nebo je to nesmysl? Tam je asi jediný problém snížení středu, ne?

            0 0
            • tompca  

              Sníží se střed o rozdíl poloměru kol,to by asi problém nebyl. Když tam dáš ale 27.5" vidlici (délka 495mm) místo 29" (délka 510mm), tak se Ti o něco zvýší hlavový úhel, kolo bude obratnější, ale bude hůře vést stopu. Zase ten rozdíl je jen 15mm, ale projeví se to.

              0 0
              • šlapatko  

                Může pořešit zdvihem vidlice. U některých vidlic lze měnit zdvih.

                0 0
                • tompca  

                  Jo to je varianta, ty rámy od Authoru jsou většinou pro 100mm zdvih, když dá 27.5" vidlici se 120mm zdvihem, tak to bude cca. stejné.

                  0 0
    • kajto  

      I tahle novinka je docela dobra.

      https://www.torpbikes.com/…y-set-26-275?…

      1 0
      • Sinpa  

        Okometricky mi ty rámy přijdou divné. A cena klik mi docela pobavila :-)

        0 0
        • kycis  

          Samotnej ten ram vypada divne, ale postaveny kolo se mi celkem libi. Jen logo na hlavovce mi prijde mimo na bike pro teenagera, prijde mi jak na kolo pro 5 leteho prcka. Ale to si kazdej malej borec poresi samolepkou :-)

          Cena klik je teda vazne ulet, to by me zajimalo kolik jich prodaj…

          0 0
      • Auditor  

        Na podzim!na jaře budu potřebovat „velký“ kolo pro dítě… hmmm, díky :)

        0 0
    • Rastogt  

      Zdravim nema niekto na predaj kluky 145–150 , podla moznosti nieco v style hollowtech. Pozeral som nejake z alika ,ale tie nestihnu prist do Marca :( Dakujem

      0 0
      • oddie  

        Mám navíc jedny 150mm Jiankun, s 32z převodníkem. Mají dost malý Q-faktor, nesmí být moc široká zadní stavba.

        1 0
        • Gru  

          Co to je dost široká stavba? Máme je na kole s Boost stavbou a v pohodě

          0 0
          • oddie  

            Tak vzdálenost vnitřních hran je 130mm. Takže aby stavba byla nějakých 170mm od středu široká max. tak 120…

            0 0
    • tompca  

      Traction už se „sedlá“.

      1 0
      • Sinpa  

        Já to včera taky zpřeházel na nový rám – 27,5" Ultrasonic 16"

        Blatníků Riesel a dětského sedla od Spešlu se malá nechce vzdát už od 24" kola – přendávám je už na 4 rám :-)

        Až to bude jednou čisté, tak možná dodělám profil.

        Reba, kliky 152mm, 1×12 – kazeta Ali, Ali karbon sedlovka a rodla.

        1 0
        • tompca  

          S tou pevnou osou se Ti tam vešla 12sp. kazeta bez problémů? Loni jsem stavěl kamarádovi Ultrasonica s 1×11 a už moc místa mezi nejmenším pastorkem a rámem nebylo. Přemýšlím, jestli tam mladému nedám také už 1×12.

          Poslal bys odkaz na tu kazetu z Ali?

          0 0
          • Sinpa  

            Zadní kolo je na klasický RU. A kazeta se vešla bez problémů, po pravdě mi ani nenapadlo to nějak hlídat, vrazil jsem to tam a funguje. Ještě to tedy budu muset omrknout. Během jízdy vedle malé jsem nic nezaznamenal a malá taky nic nehlásila :-)

            https://m.it.aliexpress.com/…4494217.html?…

            0 0
            • Sinpa  

              Jen Shimano řetěz jí moc nechutnal, se Sram řetězem je to lepší, ale stejně to nechodí tak hezky jako 12s Shimano/Shimano co mám na našich dospělých kolech. Až bude lepší počasí, tak se v tom ještě budu muset povrtat, nebo si to během jízdy v tom marastu teď sedne :-)

              0 0
          • kubad  

            kazeta je pořád stejně daleko od rámu v tom problém není

            0 0
            • tompca  

              Už jsem to zkoušel s nějakou Sunrace kazetou, vešla se v pohodě, jen bych musel přeplétat zadní kolo, kvůli Microspline náboji (když 12 sp. tak jsem chtěl 10–51), a na původní náboj není ořech dostupný. Tak jsem nakonec nechal 11sp. 11–51.

              0 0
    • Rastogt  

      Ďakujem oddie za kľuky. Skladať začnem len čo sa mi podarí zistiť aké tam ide hlavové zloženie.

      1 0
    • tompca  

      Hotovo.

      1 0
      • vpa007  

        Parádní stavba! Vše bez komplikaci? ;)

        0 0
        • tompca  

          Absolutně, osu jsem bral tuhle (to bylo jediné nevyzkoušené).

          https://m.aliexpress.com/…3950314.html?…

          0 0
          • Edwin  

            Trošku off topic, ale sháněl jsem pár nemyslu (nejen na kolo) na Ali a za podoby penize se už dá sehnat i lokalne. Se současným poštovným 200+ a 2–3tydennim dorucenim se to vůbec nevyplatí. Jaká je vaše zkušenost?

            0 0
            • tompca  

              To co tam kupují tak se vyplatí i finančně, objednávám vždy více věcí najednou (většinou s dopravou 15 days delivery, sloučí to do jedné obálky a od objednání po doručení to trvá 10–16 dní).

              Většinou objednávám vyzkoušené věci.

              Teď např. pevnou osu

              https://www.aliexpress.com/…/detail.html?… cena do 200,–

              vyzkoušená podobná v ČR s poštovným skoro 400,–

              https://www.biketone.cz/…-_d3958.html?…

              Kotouče váha 1ks 95g i se šroubky, vana za 2ks 500,–

              https://m.aliexpress.com/…9957855.html?…

              v ČR podobné okolo 500,– ks + poštovné

              představec , váha 110g, 250,–

              https://m.aliexpress.com/…1216867.html?…

              v ČR v téhle délce skoro nesehnatelný

              NW kotouče+šrouby do převodníků, gripy, různé průchodky, příchytky bowdenů , dětské kliky apod.

              Mám to na jednom místě, nemusím koukat po x shopech, kde bych stejně skoro za každou položku platil z každého poštovné.

              1 0
    • lenon  

      Zdravím, chci se zeptat. Po delším rozhodování chci synovi objednat https://www.bike-discount.de/…actic-n-grey

      Je to kolo s rámem pro ženy. Mě připadá, že je pouze středová trubka více položená směrem dolů a tím pádem by se mohlo synovi lépe jezdit ze sjezdu. Nebo to tak není a ženské rámy mají jinou geometrii nevhodnou pro děti? Syn 155 cm, takže rám vel. S.

      0 0
      • kejda  

        Na tu výšku to bude sedět skvěle. Taky máme Cube v S a i když je syn trochu menší, sedí mu to.

        Akorát ti z toho asi brzo vyroste :)

        2 0
        • lenon  

          S tím tak trochu počítám. Až vyroste tak mu to přeházím na větší rám.

          0 0
      • Pán z Dubu  

        Vzal bych 17".

        0 1
        • černápole  

          akorát 17 bude už 29er, jestli to nebude vadit-)

          0 0
          • kocers  

            No jestli čtu dobře na odkazu na BD, tak 27,5 je pouze 13,5 a zbytek (včetně té 15) je 29 viz: Frame size XS (13,5") comes with 27.5" wheels, sizes S (15"), M (17") and L (19") are 29er.

            0 0
            • kejda  

              Ano správně, a je to dokonce vidět i na obrázku :)

              0 0
    • lenon  

      Zdravím je tu někdo, kdo by zapletl zadní kolo s ořechem na 11 kazetu?

      0 0
    • cubas  

      Ahoj, kdyby se někomu hodily díly na stavbu prodávám tento set

      0 0
    • robino  

      Ahoj, nevíte někdo prosím aktuální možnosti 27,5 vel. asi 16 – kluk 152 cm, cena kolem 15k, strop 20k?

      Klidně nabídněte i jeté, úplně na to nespěchám, na jaře může dojezdit 26.

      Dík za reakce a za tohle vlákno.

      0 0
      • Manas  

        Osobne bych klidne bral to v postu nad tebou a poladil si to dle chuti.

        Obecne sem hledal na zacatku roku a loni na podzim nejake komplet 27.5 pro podobnou vysku … a dost sem pohorel.

        0 0
        • robino  

          Je pravda, že bych spoustu věcí asi mohl přeházet z RB 26 a zkusit prodat rám. Jen se nevyznám v klikách a středech, jestli to bude kompatibilní s tím Cube.

          0 0
          • cubas  

            Střed je na běžný Hollowtech kliky a osu

            0 0
            • robino  

              Dík za info, nevíš náhodou, co může být na RB?

              0 0
              • cubas  

                Předpokládám, ze totéž. když tak mě opravte

                0 0
              • scota  

                SRAM GXP Team, domeček 73 mm, osa 24 mm

                0 0
                • robino  

                  Sorry, ale fakt nevím, jestli to znamená, že to půjde přehodit.

                  0 0
                  • vpa007  

                    Nevím co máš za RB 26", ale obecně tam je závitový střed BSA se šířkou 73mm. Je to běžnej standard, takže do toho jde nacpat třeba SRAM GPX nebo SHIMANO SM-BB52. Řek bych, že to bude mít i ta ČUBA, ale chtělo by to sem konkrétní modely rámů. ;)

                    https://www.kupkolo.cz/…-bb52_z5200/

                    0 0
                    • robino  

                      Je to RB Kid 26, ale nevím jak je to starý.

                      1 0
                      • vpa007  

                        Jak je to starý je jedno, páč co já konkrétně na RB miluju, že si dlouho drží svý standardy a nemá to každej rok jinak. Jasně, udělali upgrade na tapper hlavu, na boost osy, kabeláž vnitřkem, ale furt si drží BSA střed a stejný průměr sedlovky. ;)

                        0 0
                  • cubas  

                    Jo, „ČUBA“ má standardních BSA 73 mm, jak píše VPA, takže přehodit lze

                    1 0
                  • cubas  

                    Ano, pujde

                    1 0
    • brble  

      Ridley eMko.

      1 0
      • vpa007  

        Hezký! Tahá mě za oko snad jen ten komín „na paní radovou“, ale jinak moc pěkný kolo. Máš k tomu nějaký další informace, nebo budeš tajemnej jak hrad v Karpatech? ;)

        0 0
        • brble  

          Seskládáno co dům dal. Sehnal jsem jen rám a vyplety. Komín je záměrně, až mladej odroste, bude to pro paní radovou.

          1 0
      • OZelinka87  

        Krasna prace jen mam nerva z toho stojanku :-)

        1 0
        • vpa007  

          A co teprve to dlouhý lanko na přední mechanický kotoučovce? Já vím, to je jen taková blbost, detail… :D

          0 0
    • vpa007  

      Tak si říkám, že bych (si) taky mohl konečně poskládat něco novýho… :D

      Jo, junior zase vyrostl (aktuálně 177cm), tak jsem dumal, na čem bude letos jezdit. Variant bylo víc. Cvičně jsem jen posadil na svý IQ275, ale je to XL a to je ještě moc. Takže rám velikosti L?

      • Stavbu novýho 29" kola ani nákup komplet jsem neuvažoval, zase by tom shořelo pár výplat a to při jeho režimu ježdění je nesmysl.
      • Na bazaru se následně objevil zelený IQ rám L a mě přišlo jako skvělej nápad zkanibalizovat na díly svýho exfulla a rám si na památku pověsit na zeď. Ale majitel na férovku přiznal, že by to chtělo servis zadní stavby. A to se mi nechtělo. Navíc full byl na naše rodinný broušení cyklostezek overkill…
      • Pak byla varianta nějakýho čínskýko karbonovýho rámu na kolech 27,5" a přeházet vše z mýho ex… Ale 10k ne.
      • Celý to ale 12.2.2023 18:59 rozsekl tompca (za což mu ze srdce děkuji!!), páč hliníkovej rám je značka ideál, barevná kombinace super a Authora už mladej měl.

      .

      Zvědavý? Napnutý? Tak stay tunned! ;-)

      3 0
    • scret  

      Zacinam koukat po necem pro prcka a zjistuju smutnou zpravu, ze se evidentne jeste lidi moc 27,5 nezbavujou :( Dilu je na bazarech poskromnu :( Vidle nejsou, zaplety taky problem. Resp. kdyz se neco uz objevi, tak je to az moc overkill :(

      Bida…

      Zvazuju, jestli nestavet znova neco na 26…

      1 0
      • oddie  

        Jakou velikost? 15–16 bych klidně stavěl na 26, taky tu aktuálně jeden kousek mám na stojanu – 15,5" karbonový Scott…

        0 0
        • scret  

          Zatim by stacila nejaka 15ka. Ted ma maly RBecko a to je cca 12–13ka?

          0 0
          • Edwin  

            Budu brzy prodávat toho authora z profilu červeno stříbrného + vidlu z toho modrého (rebu si nechám). Akorát potřebuju ještě chvíli čas, abych zvážil, jestli prodám jen rám + vidle + kola, nebo komplet.

            0 0
            • scret  

              Diky za nabidku, ale to mi nic asi neresi…

              Aktualne jsem poridil 16ku a bude z toho dalsi projekt :) Ale zjistil jsem, ze by se mi hodila jeste nejaka i mezivelikost – resp. jen ram… Prtze mezi RBeckem KID je velky skok k ty 16ce… :(

              0 0
              • Edwin  

                Jasný, akorát ty rámy fakt nejsou a děcka rostou jako z vody :) Co jsem loni postavil to modrý staršímu, tak už mu letos není. Jestli na tom najel 50 km, tak je to moc :D

                0 0
                • scret  

                  Uvidime… Jinak na Axitu jeste nejaky ramy jsou… Mozna koupim jeste nejakou 14ku ram a bude to mit mezi…

                  0 0
            • gersa  

              Cena? Klidne do SZ

              0 0
              • Edwin  

                Uvidíme, co na tom nakonec zůstane. Potřebuju totiž postavit 29 a možná brzdy a pohon by se dalo použít. O víkendu bych to chtěl rozlousknout. Ale jestli mi chceš udělat nabídku, co se neodmítá, tak klidně :)

                0 0
                • boo-beek  

                  Ahoj, pls, máš rozlousknuto a představu o tom, co a za kolik půjde dál? :)

                  0 0
                  • Edwin  

                    Takto by to mělo vypadat. Kola remerx Rio, vidle RS 30, 1×10, řazení + saltr slx, brzdy deore. Asi to nechám nejlepší nabídce. Nějak na to nespěchám, ale budu kupovat už dospělou 29, tak budu rád, když mi to něco pokryje.

                    1 0
                    • tompca  

                      Ten bowden k přehazovačce je dobrý „punk“ :))

                      3 0
                      • Edwin  

                        Jsou tam debilní navárky, tak je to řešeno takto. Na funkci to vliv nemá.

                        0 0
                        • Sinpa  

                          Tak ideálně řešené to tam není. Já to nakonec natahnul, tak jak to výrobce zamýšlel a funguje to v pohodě.

                          0 0
                          • Edwin  

                            Jo, to by určitě šlo, ale mě se to nechtělo. Moc práce :) Navíc si myslím, že je lepší, když to lanko je celou dobu v bovdenu.

                            1 0
                            • Sinpa  

                              Já chtěl původně ty zarážky na zadní stavbě provrtat a táhnout to v celku, ale nedalo se tam dostat s vrtačkou a na pilování jehlovým pilníkem jsem neměl nervy :-)

                              1 0
                              • PatRyck  

                                Já to normálně provrtal. Chce to asi delší vrták. Alternativa je minibruska. Tu jsem tehdy neměl.

                                1 0
                                • Neťa  

                                  Já na to používám flexi nástavec na akučku a do toho bitový vrták.

                                  2 0
                          • vpa007  

                            Asi tak… taky jsem s tím bojoval, dumal jestli vrtat nebo brousit, nakonec jsem na to hodil ale bobana… na starý šestadváce jsem to měl roky a taky to fungovalo, navíc junior nejezdí moc v sajrajtech, takže prostě odlskůl řešení s přerušeným bowdenem… :-/

                            0 0
                            • Edwin  

                              To je ten 29" rám?

                              0 0
                              • Gru  

                                No já to na 24" vzal jehlovým pilníkem. Cca 5 minut 1 úchyt a když se na to koukám. Tak těch 20 minut za to stálo.

                                1 0
                              • vpa007  

                                Ne, to je Author Traction 27.5 s velikostí rámu L/19". Potřeboval jsem ze svýho bajku udělat kolo pro juniora a mý RB IQ 275 XL mu bylo ještě velký… :D

                                1 0
                        • tompca  

                          Dremlem s normálním krátkým vrtákem práce tak na 5minut.

                          1 0
                    • boo-beek  

                      Hele, s nejvyšší nabídkou to může být trochu zdlouhavý :D

                      Nějaká aspoň přibližná představa? Můžeme ladit v SZ…

                      0 0
                    • kejda  

                      Šmarjá, sedlo nakřivo, bowden k šaltru už tady někdo sepsul.

                      Takto by to NEMĚLO vypadat:))

                      0 0
            • Edwin  

              Hlásím, že budu pouštět DIY camo (viz profil) s rebou, kdyby měl někdo zájem. Lak není dokonalej (chtělo by to zbrousit a přelakovat), ale zase ho nikdo jinej nemá. Kdyby nic, hodím časem na bazar.

              1 0
    • Miles90  

      Ahoj borci. Hlásím se k tématu. Sháním Malý 27,5 rám jako základ pro stavbu děckobajku.

      0 0
      • PatRyck  

        Ahoj, nabízím Author Ultrasonic 27,5" ve velikosti 14". Je to ten v profilu na 26" kolech. Patka je na pevnou osu. Můžu k tomu přidat hlávko s průmyslovými ložisky. Bez poškození

        0 0
      • scalar  

        Podívej se na Pells.

        0 0
    • Suntour  

      Ahoj,

      už jsem si šel se synem pro Amulet Tomcat 27,5 1,9 SH velikost S (žluté). Syn má 146cm. Prodejce nás odradil, že kolo synovi nesedí. Jezdí nějaké ditě tohle kolo ?

      Případně máte tipy na 27,5, pevná vidle, jednoplacka, cena do 15000 ? Takhle vybavena kola prostě nejsou.

      0 0
      • oddie  

        Na 146cm mám s pevnou vidlí a jednoplackou 26" Islu :) akorát na ní děcko nechce jezdit, páč má ještě fulla…

        1 0
        • Suntour  

          a mohu ho vidět ? :)

          0 0
          • oddie  

            Když si s klukem přijedeš, klidně si ho může i vyzkoušet. Ale není moc kůl, je na V-čkách :)

            0 0
      • pocestny  

        A v čem byl jako konkrétně problém? Řekl ti to ten prodejce?

        146cm je spodní hranice pro 27.5 15" rám, ale z XS 13" ti vyroste hrozně rychle

        0 0
        • Suntour  

          kolo je prý nizké

          Ale z odstupem si říkám, pro jaké ditě by to kolo mělo být teda ? Proč to prodává :-)

          Ale ještě bych ho rád zkusil jinde.

          Právě recenze uživatele by mi pomohla v rozhodovani

          0 1
          • oddie  

            15" na 146cm dítě nízké? To se mi teda fakt nezdá.

            0 0
          • pocestny  

            15" rám na 146cm postavu nemůže být v žádném případě nízký. A nebo jsi posadil kluka na XSko?

            Dost zajímavou poznámku ti napsal Scalar, že ten rám byl původně prý určen pro 26" kola (jinými slovy – asi má v něčem špatnou geometrii). Zkus dohledat, co se k tomu dá zjistit ze starších diskuzí, než to koupíš.

            1 0
      • raca  

        Dneska jsem ho přivez mladýmu z Koloshopu. Mladej 141cm a kolo akorat. Ještě jsem stihli prvních 20km a až na bolavej zadek je mlaďas nadšenej.

        0 0
        • xdentist  

          Tedy velikost S? A pokud ano, má sedlovku vysunutou nad minimum a cca o kolik (samozřejmě pokud je mladej relativně „konfekčního“ vzrůstu – norm. délka nohou k tělu atd.)? Řeším teď Youngstera pro syna známých, který má 142 cm a bude otázka právě zda XS (ze kterého do roka vyroste) nebo S (u kterého je strach, že bude na začátku problematické ergonomií, standoverem atd). Je potřeba to vyzkoušet, ale když už se to tady řeší… Díky

          0 0
          • raca  

            Ano velikost S, sedlovka zasunuta na rysce 10 kde končí číslování, ale jistě by to šlo ještě trochu zasunout. Kluk má délku k rozkroku cca 66cm a výšku 141cm.

            1 0
    • PatRyck  

      Upozorňuji na svůj inzerát na rám Author Ultrasonic 27,5" vel. 14" s patkou na pevnou osu.

      0 1
    • tompca  

      Kdyby někdo pro „prcka“ sháněl kolo, tak prodávám po synovy stavbu na rámu Author Traction 15" 2021 (145–158cm), představa o ceně 23.000,–

      https://www.bike-forum.cz/…ro-pubertaka

      1 1
    • Rastogt  

      Zdravim ,zhanam kluky 155–160 ak by niekto mal na predaj prosim spravu.

      0 0
    • kemo  

      Koupil jsem goldix kliky ale převodník na novém 12 rychlostním řetězu shimano dost lepí

      https://www.aliexpress.com/…6160033.html?…

      Pomůže jiný tác a případně jaký?

      0 0
      • PatRyck  

        Garbaruk a Alugear mají převodníky na 3-šroubové uchycení SRAM GXP, které deklarují jako kompatibilní s 12spd Shimano řetězy. Já mám na svém kole právě Garbaruk (s 12spd Shimano řetězem).

        Alternativa je stavět děckokola jen na 11 rychlostech.

        3 0
        • kemo  

          Aha, já myslel že to je nějaký čínský vynález, to uchycení převodníku. Prostě jedu shimano, no.

          12s bylo už na kole a přijde mi to fajn, protože tak mám všechno kompatibilní se svým.

          A prosím, jaký tedy potřebuji offset převodníku, aby to běhalo se zadní 12s kazetou a boost nábojem (12*148)? 3mm?

          0 0
      • Gru  

        Lepí řetěz a nebo rychlospojka shimano? V hodně případech pomáhá dát na shimano řetěz rychlospojku sram. Shimano spojka je totiže užší a dělá na spoustě převodníkách bordel.

        0 0
        • kemo  

          Lepí řetěz. I když číňan tvrdí, že kompatibilní s 12 rychlostmi, tak asi ne tak úplně, no.

          Ale seženu jiný převodník a bude to cajk. Jen jsem potřeboval pochopit, že to není nějaký vynález Číňana, ale sramu.

          0 0
    • Simpi  

      Yt má aktuálně slevy přes 30 procent na dětský jeffsy

      0 0
    • kycis  

      Chystám pro prcka jeho první celopero, koupil jsem od kamarada hezkýho damskyho Spectrala v XS. Geometrii je to v podstate soucasnej Spectral Young hero. Jediný co na něm chci vyměnit jsou kliky, protože za prvé presmykac musí pryč, a za druhé jsou 170 dlouhe. Tedy sháním kliky 165 na Shimano osu ( je tam press fit tak se mi to nechce měnit). Cena co nejnižší samozřejmě :) Ve sramu je slusnej výběr, ale to by znamenalo novej střed. Nedaří se mi nic rozumného najít, všude mají jen XTcka…

      0 0
      • oddie  

        Čína nevyhovuje?

        0 0
        • kycis  

          Víš o něčem konkrétním co je ok?

          0 0
          • oddie  

            Mám osazené tohle: https://www.aliexpress.com/…6079643.html

            Poslední dobou se jich vyrojilo víc, Goldix atd. Jako tak pěkné jako XT nejsou, ale fungují. Akorát koukám, že teda nějak podražily…

            0 0
            • tonik666  

              Mně to včera házelo nabídka na Goldix i pod 1000 Kč. Goldix jsou rozumně lehké.

              Jinak kliky délka = výška dítěte v cm.

              0 0
              • kycis  

                Na xc vozí kratší, tuším 152, ale tohle bude kolo na lanovku, tak na tom tak nesejde, doufám že mu min do těch 160 cm vydrží :)

                Edit jinak dík za tipy, pohledam ty goldix na aliku

                Edit 2: jakej bych měl vzít offset na 1×11 a boost zadní osu?

                0 0
                • oddie  

                  Tak to bych dal taky kratší, nějaké ty 155–160mm

                  0 0
                • tonik666  

                  Offset 3mm nebo 6mm, je to jedno. Na šlapání dokopce je 6mm lepší.

                  2 0
                • oddie  

                  Pro boost je 3mm, 32z převodník tu mám kdyžtak volný…

                  1 0
                  • tonik666  

                    Papirove je pro boost 3mm, ale jak pise Wolftooth na svych strankach, posun prevodniku je zejmena proto, aby se nepotkaval prevodnik s ramem, a ne kvuli retezove lince.

                    A pise ze i u boost zadnich staveb vychazi lepe retezova linka u kalsickych ne-boost klik. (pokud se do ramu vejdou:)

                    Takze pokud se ti vejde prevodnik s 6mm, tak jo klidne pouzij. Pokud mas maly na detske kolo, 30z a mensi, nemel by byt problem.

                    Malo mista se tyka velkych pil, 32–38.

                    1 0
                • PatRyck  

                  Já zrovna jedny 155 mm sundal z kola. Ale musel bych mrknout do zásob, jestli je můžu oželet

                  Je to kluka výšky tak 140–150 cm?

                  0 0
                  • kycis  

                    Jo jo, kluk to osedlá až doroste do aspoň 145 cm. Mrknes? ;)

                    0 0
                    • PatRyck  

                      Jo, ale až se vrátím z hor. Případně nafotím a pošlu SZ

                      0 0
                      • kycis  

                        Jak jsem slíbil, tady příběh z instalace. Bohužel se ukázalo, že malý q faktor dětských klik není úplně kompatibilní s boost celoodpruzenym rámem… Chvíli jsem propadl deprézi, ale pak jsem se rozhlidnul po parkovišti kol a do oka mi padnul prckovo pevnak ( jeho Raketa jak mu říká). A na ní kliky force zkrácené Matbikerem ještě z dob, kdy nabídka dětských klik nebyla tak široká a tak se zkracovaly dospelacke. Délka plus minus stejná,no jdu to zkusit. A voala! Na milimetr přesně projdou, tak snad nebude moc kopat patama do zadní stavby. A tyhle kliky budou tomu pevnaku slušet a projdou v klidu. Takže konec dobrý,všechno d­obre!

                        0 0
                        • Slavik  

                          Milimetr přesně není moc ořechové, budeš to mít ohlodaný od šterku, bahna…

                          0 0
    • xtonda  

      Ahoj,

      hledám kolo pro neteř 13 let, 153 cm, rozkrok 74 cm, 41 kg. Vzhledem k výšce rodičů předpokládám, že vyroste lehce nad 160 cm. Zadání je, aby to kolo měla už „na furt“, takže hledám kolo aby bylo použitelné i pro výšky do 165 cm, předpokládám rám 15–16". Cenově tak do 25 tis., nemám přesný limit, ale 30 už se jim za to nechce dávat. Jelikož se o to budu starat já, preferuji osazení Shimano a šroubovací střed. Kola 27", které má už teď, přechod na 29" přijde neadekvátní. Do teď měla celopevňáka Amulet viz můj profil, ale se 41 kg už snad vzduchová vidlice dává smysl.

      Zatím uvažuju nad Author Sonic případně Ultrasonic pokud by se dala nějaká sleva.

      https://cz.author.eu/…3-ua42944000

      https://cz.author.eu/…3-ua42944100

      Sup Team Elite 27

      https://superiorbikes.com/…27-elite/755

      A případně ještě Sava Stelpa 4.0

      https://www.sava-bicycles.cz/…a-stelpa-4-0

      https://www.alza.cz/…4-0-vel-s-15?…

      Uvítám další tipy i náměty k tomu jako velikost vlastně vybrat.

      0 0
      • xtonda  

        Další kandidát Orbea Onna 10 27

        https://www.orbea.com/…onna-10-2023

        0 0
        • vpa007  

          Hm… ta Onna vypadá parádně, stejně jako Ultrasonic. SAVA se mi z nějakýho důvodu nelíbí. Nicméně v tomhle případě bych nechal vybrat mladou cyklistku, přece jenom by k tomu měla si hlavně ona najít nejlepší vztah ;-)

          0 0
          • RapMan  

            co je na té Sava zlého pro občasnou jezdkyni? Teda ta vidlice je pro mě neznáma, ale ostatní komponenty za tu cenu 15k mi přijdou ok… Díky tomuhle odkazu se to stal jeden z kandidátu pro dceru 165cm, velikost M. Jednopřevodník, trochu kratší kliky, a když by ta vidlice aspoň trochu fungovala, tak super…

            0 0
            • vpa007  

              Hele bacha, já neřekl, že je na ní něco zlýho! ;) Komponentově je to dobrá volba a jejich štěrkoleta za rozumný prachy jsem doporučil 2 lidem, co jsou s tím spokojený. Mě se ale prostě nelíbí silueta konkrétního kousku. Takže pokud se ti to líbí, hurá do toho, za ty prachy karbonovej rám, to je prostě paráda. :)

              0 0
      • xtonda  

        Udělal sem tabulku porovnávající geometrii, první je současný amulet.

        0 0
        • rimuln  

          Dcera kdyz jsme resili kam z Core 24, tak zkousela jak Supa XS, tak i S. V te dobe 10/2022 mela 134cm a teda XS vypadalo, ze ma dobre a vyskove ji vydrzi chvilku. Tak jsme rovnou vzali Sko, s tim, ze jediny problem je standover. Kolo se bralo, bo bylo a ze postupne doroste a pak vymeni z 24. Nicmene hned po koupi nemela problem na nem jezdit. Uz driv se naucila nohu pres sedlo. Nicmene dohoda byla az bude chtit, tak vymeni. No vymenila v 04/2023. A to zdaleka nema 150cm ani ted. Aktuane asi cca 142cm. A standover cca od podzimu problem taky neni. Na traily to asi neni (ale ty neprovozujeme), ale vylety a mistni zavody ok. Po dotazu ted po zime zda chce jeste na tu 24, prohlasila ze ne. Na supovi ma loni 775km a core jen 56km.

          0 0
          • tonik666  

            Záleží co jezdíte. Můj kluk se svými 142cm umí jezdit na mém Lkovém Banshee, na traily bych ho na nem asi nevzal :D

            0 0
        • xtonda  

          Savá má prý pressfit střed, takže to asi padá, leda bych sehnal 160mm 30z kliky kompatibilní s použitým středem.

          Onna mi přijde už dost do terénu, 2,4" pláště a 72 cm řidítka je pro její použití asi zbytečný, není uvedena hmotnost, pochybuji, že to bude lehčí než Author, takže to vidím na Sonic/Ultrasonic.

          Může prosím někdo potvrdit, že Ultrasonic má šroubovací střed?

          0 0
      • xtonda  

        Nakonec jsem doporučil sestře jednoho z těch Authorů a vybrali si levnějšího Sonica

        Objednal jsem místo osazených 170mm 32z klik Goldixy 160mm 28z aby měla stejně lehký převod jako na předchozím kole.

        https://www.aliexpress.com/…4968565.html

        Ale teď jsme byli o Velikonocích na chalupě a holka vyjela i s původníma klikama celkem dost a říkám si, jestli jsem ji nepodcenil a neměl vzít aspoň 30z. Dá se převodník na to koupit i samostatně? Nějak to nemůžu najít.

        0 0
        • tompca  

          Dá, jakýkoli převodník kompatibilní s GXP uchycením na 3 šrouby

          Goldix

          https://vi.aliexpress.com/…6958731.html?…

          nebo

          https://vi.aliexpress.com/…8348313.html?…

          Akorát si musíš pohlídat offset, na ty Goldixy bych dal buď 1mm nebo 3mm.

          0 0
        • Gru  

          Já nevim kolik jezdec meri, ale nejsou i ty kliky 160mm hodne? Jen se ptam, protoze na pristi rok chci stavet kolo 29" s klikama prave 160mm. Ted na 27,5" mame kliky 140 mm s tim ze ji tam jeste asi dam 152 mm co mam doma nachystane

          0 0
          • xtonda  

            Jak už sem psal, holka 13 let, 153 cm, rozkrok 74 cm. Vzhledem k rodičům není moc pravděpodobné, že vyroste nad 165 cm a zadání bylo kolo, ze kterého už nevyroste. Proto 16" rám kde výrobce uvádí že je pro postavy 155 – 170 cm a proto 160 mm kliky. Kdyby 153 cm bila finální výška, tak by dávalo smysl uvažovat i 150 nebo 155

            0 0
    • vpa007  

      Nedá se svítit, děcka rostou, jako z vody a kolo musí do světa! Prostě udělat místo pro další, větší…

      Kolo tedy na prodej, pro případné zájemce z tohoto vlákna po kontaktu do SZ a sdělení tajného kódu mandarinka slevička –10% ;)

      0 0
    • vpa007  

      Tak, a i druhý kousek na prodej… tentokrát Author Traction 275 19"/L. Kdyby někoho zaujalo, napište SZ. ;)

      https://www.bike-forum.cz/…5-l-19-1x11s

      0 1
      • RapMan  

        to není dětský kolo, to už by bylo asi velký i mě :)

        1 0
        • vpa007  

          No… uznávám, že jsem to na bazaru radši nezařadil do kategorie „dětská kola“.. Ale fakt jsem to skládal pro 11 letýho kluka! :D

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.