• Jakub-mt1

    Zdravím. Chcem sa spytat aky je rozdiel medzi brzdovým a radiacim bowdenom resp brzdovym a radiacim lankom. Viem ze radiace su o nejaky milimetrik tensie ale o dost drahsie. Podobne je to aj s koncovkami. Cize ako to prakticky je? Treba na radenie mat radiaci bowden/lanko a na brzdenie brzdovy???

    0 0
    • mdk  

      Samozrejme…brzdove sirsi bowden sirsie lanko…radiace uzsi bowden uzsie lanko…brzdove lanko nenasadis na saltr a naopak…

      0 0
      • Jane  

        třeba Alligator dražší bowdeny nerozlišuje na řadící a brzdové – nabízí jen jeden typ bowdenu o průměru 5 mm cykloprofi.cz/ka­talog.php?vyr=2&k­at=19 zde první tři bovdeny v ceně 60–99 Kč/m

        0 0
        • Lister  

          no a možná je to špatně, protože brzdový jsou pak zbytečně tvrdý a neohebný a lanko v nich navíc hůř jezdí než v klasice.....a naopak při použití na řezení jsou díky většímu volnému místu pro užší lanko náchylnější k nepřesnému řazení

          0 0
          • Volf  

            Jediný problémy jsem měl když jsem se nechal ukecat na Aligatory, který byly řadící a brzdící. Vrzaly, byly tvrdý a vůbec jsem nepoznal že jeto lepší. No tak jem je jednou hodil do šrotu a zase dál používám vinutý bowdeny za cca 40,– Kč/ m a jsem spokojenej. A jestli říká něco jinýho tak jsem asi z jiný Galaxie.

            0 0
            • Jirik123  

              ja ted vozim aligatory ly-186 a zadny problemy s nima nemam, ale nejaky zlepseni oproti obyc jsem teda nezaznamenal..

              0 0
          • wbiker  

            Mě se právě v poslední části bowdenů k přehazovačce shimano ovědčilo dávat brzdový. Tím, že je tam víc místa pro pohyb lanka, tomu tolik nevadí, že se ta poslední část tolik zasírá. Nepřesné řazení nepozoruju.

            0 0
    • ares  

      Ráno jsem příteli naordinoval na řazení brzdový bowden Aligator. Měnil X.7 Sram páčky za X.9 Sram páčky. Má X-Gen přesmyk a X.7 šaltr. Půjčil mi kolo, odjel jsem na tom 25 Km v terénu a pokud to mohu srovnat s Deore RF, tak se to srovnat vůbec nedá. Já mám na kole přesmyk a šaltr v XT. Ten Sram řadí s tak nechutným přehledem, až jsem mu kolo vůbec nechtěl vrátit. Doteď jsem si myslel, že XT řadí skvěle. Ano, ale jde to i výrazně lépe. Jinými slovy, v bowdenu to být může, ale taky nemusí :-)

      0 0
      • brantec  

        No jo, ale srovnavas razeni X.9 s Deore, coz je trosku nepomer:) Na tom saltru az tak nesejde ⇒ s deore razenim nevyuzujies potencial toho xt saltru:-D

        0 0
        • Lister  

          naprostý nesouhlas pokud jde o klasické páčky, tak je celkem jedno zda je to deory nebo XT řadit to bude stejně

          0 0
      • pepek  

        No možná na Sramu jo, ale pánbuh chraň dát brzdový bowden na Sh dozadu. Já jsem to jednou v nouzi tak udělal (taky podle rady jednoho soudruha z B-F) a hned jsem to zapomněl. Po čase začaly dva předposlední pastorky přeskakovat a po týdenním trápení došlo k sundání zadního bowdenu a ejhle: byl tam ten brzdový. Ta pružina se prostě na větších pastorcích vliven větší osové síly zmáčkne a neřadí to přesně.

        0 0
        • Volf  

          Prosím tě vysvětli mně, jak se tem vinutej bowden zmáčkne ? Já si to pořád nedovedu vysvětlit. No a možná proto, mě vinutý bowdeny dobře řadí. A možná k zamyšlení jen to, že v přímým bowdenu lanko dřív mezi těma drátama vydře v teflonu drážku a začne hůř chodit. No a ještě můj naprosto subjektivná názor. Řadící bowden je o tolik dražší, že se musí najít nějaká legenda proč by tam měl být. Jako jedinou vyjímku bych možná bral dualy, protože s nima nemám zkušenost a třeba jsou choulostivější.

          0 0
          • pepek  

            Logicky v té zatáčce vzadu (mám spodní vedení) se ty vnější strany závitů musí oddálit a pak osovým tlakem a pohybem bowdenu s přehazkou se to může o něco smáčknout. Když to bude 0,02 mm v každém závitu, tak to hodí třeba: 2mm změnu délky Každopádně jsem tam nikdy takový problém neměl, jenom s tímto kouskem.

            0 0
            • RomanH  

              Nez jsem zacal pouzivat bovdeny od Aligatora, tak jsem pouzival na Shimanu krouceny bovden i u prehazky. Prislo mi, ze to radi lepe nez s tim radicim. Nikdy jsem s tim nemel problem, naopak u radiciho se mi obcas stavalo, ze draty bovdenu protrhli koncovku.

              0 0
              • pepek  

                Dráty protrhnou koncovku, když nejsou zabroušený. Já Ti to nevymlouvám, taky máš horní tah a to může být trochu jiný, než spodní. Mně tam ten brzdový nefunguje a proto obětuji závratnou částku : 20 Kč 2× za rok a mám klid.

                0 0
    • madcat  

      no odlišná konstrukce obou typů má logiku, ale na starým, a teď čerstvě i na novým kole to mixuju dle libosti a nějakej rozdíl jsem teda moc nezpozoroval… na nový jsem teď nasadil brzdovej aligator dopředu na přesmykač (dopředu myšleno jakože na tu část od řazení po horní rámovou trubku) a funguje to úplně stejně jako předtím s úzkým „řadícím“ bovdenem..

      0 0
    • madcat  

      jo a bovden se má psát s dvojitým „w“???

      0 0
    • Dave.6  

      mam dotaz… mam uz lehce postarsi kolo ktere ted upgraduju a mozna bych taky vymenil lanka a bovdeny…

      Byl jsem v prodejne kol a tam jsem si zkousel ruzne brzdy a u nekterych jsem citil takove lehke drhnuti (chtene) ja nevim jak to popsat.. takovy cukani nebo ja nevim ale bylo to hodne prijemne na omak… (jde o mechaniky a je jedno zda vecka nebo mechaniky) Hydry to jasne ze nedelaly :) Ja mam mechaniky avid BB5 a tak jsem prave premyslel zda tohle neni zpusobeno lankama a bovdenama?

      A taky jsem se chtel zeptat jestli jsou k necemu dobre koralky na lanka pres ramovou trubku?

      Dekuji

      0 0
      • Lister  

        jo jo tohle to občas dělá, buď nekvalitní nebroušený lakno, nebo mizerný bowden, ale co jsem tak zkoušel tak dost často jen špatně navržený vedení – stačí aby byl bovden zbytečně dlouhý a šel někam do opěrek pod špatným úhlem a pak se lanko dře o tu kroucenou výztuhu, začně to přidírat a na páčkách pak cítíš „ozubené“ drhnutí :o)

        0 0
      • Volf  

        Aby necinkali :-))

        0 0
      • Jakub-mt1  

        no co sa tyka tych goraliek, mne vobec nepomahaju, kedze sa vzdy zosunu az dole k sedlovke…

        0 0
    • Dumbo  

      no čo ja viem tak sa to kombinovať dá vpohode… správne ale patrí radiaci bowden na radenie a brzdovy na brzdenie pretože brzdove su vynute (spiralovito) a tym padom pri brzdeny trosku prepruzuju, radiaci ma vo vnutry tie draty pozdlžne (je tvrdši) pri napinani sa neprepružuje čím je radenie rychlosti presnejšie… no mam aj brzdove vynute pozdlžne takže neviem kde je správna cesta.. :-) tolko moja skusenost,

      0 0
    • littlebiker  

      ja mam secky brzdove,koncovky sem opiloval aby byly stejne jak na razeni

      0 0
      • KubaBajk  

        a já sem létal jak pobuch po tych našich expertoch a nakonec sem si musel bowden 5mm a koncovky objednat na netu..

        0 0
    • rock  

      No, na bike jsem si natáhl všechny bovdeny brzdové (aby to esteticky ladilo, že :-) ); ten bovden mé podélné vinutí … koncovky bovdenů samozřejmě taky brzdové (všech 18 – brzdy, řazení, lock), lanka s teflonovou povrchovou úpravou … dohromady to funguje docela příjemně …

      0 0
    • Teg  

      Aligátory mě osobně Sram X-Gen vždycky zaručeně vytáhl skrz zarážku ven. Zkusil jsem je 2× pak jsem se na to vyprdnul a kupuju no name. Přesmyk o sramu to dělá rád

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.