• stanibg

    Zdravíčko,

    mám dotaz ohledně kolen a bolesti při šlapání. Vím, že tu není žádný odborník (ortoped) ale chci se jen zeptat, zad se tu někdo setkal s podobným problémem.

    Na začátku minulého měsíce jsem měl na svém horském kole vyjížďku o 75 km. Pro mě nic neobvyklého. Při šlapání mě zašly trochu píchat obě kolena (doposud jsem žádný podobný problém neměl) a pak mě ale do konce vyjížďky píchalo jen v pravém koleni při šlapání. Asi o tři týdny později jsem si vyjel na kratší cca 50 km kolečko a pravé koleno opět po prvních 5ti km zašlo píchat při šlapání. Včera jsem si vyjel znova po čtyřech týdnech a po pátém km opět píchání v levém koleni při šlapání. Poté co z kola sesednu nemám problém s chůzí ani stát na levé noze celou váhou těla. Píchání při zátěži v koleni odezní většinou do třetího dne. Momentálně jezdím méně, jelikož mě čekají státnice a nemám moc času na kolo, ale jinak jezdím alespoň 2× do týdne.

    Cyklistice se věnuji od dětství a aktivně cca 4 roky. Jezdím jaro, léto, podzim, zima. Mé vyjížďky jsou ve standardním rozsahu od 45–80 km, nášlapné pedály a tretry používám cca 2 roky. Tím chci říct, že za tu dobu jsem neměnil kolo, posez ani umístění kufrů na tretrách. Nohy jsou zvyklé na námahu.

    Dáky za podělení se o případné zkušenosti.

    0 0
    • Azmir  

      Kolena bolívají, když máš nízko sedlo. Seš si jistý, že ti třeba kousek nesjela sedlovka? To bych asi zkontroloval jako první. Pak můžeš zkusit pozici kufrů a zkoušet, jestli nastane změna. Pokud by žádné laborování nepomáhalo, jsou tu věci jako bike fitting a i kdyby potom nenastala změna, zbýval by ti lékař.

      0 0
    • keymaker  

      Pořád stejné kolo? Nezměnilo se v té době něco? Bolest kolene je většinou ze špatného posedu.

      0 0
      • stanibg  

        právě že jsem nic neměnil. Kolo mám již čtvrtým rokem stejné, a nášlapné SPD pedály mám již cca 2–3 roky. Od té doby jsem neměnil pozici kufrů.

        0 0
        • Cen da H  

          Ja mel podobny problem, zjistil jsem ze se mi trosku pootocil kufr na tretrach a pri nacvaklem pedalu jsem stale mirne tlacil dovnitr proti pruzine. Projevi se to prave po delsi dobe. Nenapsal jsi jakou bolest citis, ale mne bolely vazy z venkovni strany kolene.

          2 0
          • Cen da H  

            Jeste poznamka, nahodil jsem platformy a po te co bolest odeznela (cca 3 dny) jsem vyjel na obvyklou trasu a zadna bolest neprisla, takze bylo pravdepodobne ze je to v pozici nohou na pedalech a tak jsem poladil kufr a bolest zmizela.

            0 0
    • theedge  

      Mě kolena bolívají mimo kola nebo druhý den po kole ale na kole paradoxně ne.

      No vzhledem k tomu že se ti to táhne už dlouho a nechce to odeznít, tak bych udělal 2 věci:

      1 – najít si doktora „kolenáře“ a probrat to s ním

      2 – udělat nejakej bikefit – správné nastavení posedu na kole.

      1 0
    • mr.nikdo  

      Jednou jsem nasel super clanek – podobyny je tento: https://www.kolor.cz/…jim-vyhnout/

      Jak dlouho mas kufry/pedaly?

      Mne zacala bolet kolena, kvuli ojetym kufrum – noha mela vetsi rozsah pohybu = rotace v koleni.

      0 0
      • stanibg  

        Díky za článek a radu. Kufry plus pedály mám cca 2–3 roky. Od té doby jsem pozici kufrů nastavil a již jí neměnil

        0 0
        • mr.nikdo  

          Kolik km?

          Ale nejde o pozici, ale ze stranove se vice pohybuje noha na pedalu – rotuje koleno.

          Zkus si nohou zakvedlat, kdyz je v pedalu.

          0 0
    • Cabasekxxx  

      Mě kolena brala ze dvou důvodů. Pozice kufrů. A prochladnutí. Kufry prostě musíš zkoušet. Někdy je třeba jít proti proudu a vyprdnout se na všeobecné poučky a experimentovat. No a chlad vyřešily pletené návleky. Ale samozřejmě příčin může být daleko více.

      1 0
      • krabica  

        Jj, čím jsem starší,tím jsem citlivější na chlad,pod 25° nevyjizdim bez na léků na kolena, zvláště na jaře,když je ve stínu zima…

        3 0
    • HKou  

      Nepodceňoval bych to a konzultoval s ortopedem a zkušeným fyzioterapeutem.

      Můj příběh:

      Po cca 15 letech v nášlapech na různých kolech mě začaly píchat kolena (řezavá bolest ze stran). Naplánoval jsem si dlouhou vyjíždku, kterou jsem musel ukončit v půlce, pak jsem prakticky nemohl dojet nebo dojít na vlak domů. Zřejmě se sešlo několik faktorů: délka, 40km do kopce, chlad, trochu mi zajelo sedlo, nový tretry body geometry s vycpanou vložkou atd. Pak se bolest vracela, že jsem nemohl sejít schody.

      Ortoped (renomovaný) prohlásil, že mám čéšku moc vně kolene a že obrousila chrupavku. Navrhoval „tadyhle to odepneme“ … zvolil jsem konzervativní řešení ve formě injekcí do kolen (2×) a koňských dávek Condrosulfu (nebo íhahá Alavisu), rok pomalu na rotopedu (léčba úrazu z kola paradoxně na kole), protože nemáme jaksi v okolí žádné rovinky.

      Naučil jsem se poznat kdy přestat, a když se po 100km začala kolena ozývat, dal jsem si pár dnů pauzu. Po několika letech jsem přišel na to, že jakákoliv poloha v nášlapném pedálu je blbě a pravděpodně mi vadí to, že ta poloha je jen jedna (analogie troleje). Zahodil jsem nášlapy i na silnici (puristi po*erte se, že jo :) a od té doby prakticky nemám s koleny problém a šlapat vydržím neomezeně dlouho (koleny). Když cítím náznak něčeho v koleni, přešlápnu si a je to pryč. Chrupavka je ok už přes 10 let.

      Udělal jsem si bikefit a jediný, co jsme zjistili je, že potřebuju větší Q-faktor (širší pánev než konfekční) cca o 6mm na každé straně (na platformách si pochopitelně šlápnu víc vně automaticky), tj. docela fungují speedplaye. Na delší cesty si ale stejně beru platformy. Jednak se nebojím, že bych někde musel kvůli kolenům přestat a navíc nemusím chodit po hotelu bos nebo klapat jako naprcanej kačer, když jedu na víc dnů nalehko.

      Nedávno jsem objevil ortopeda, co mi řekl, že vidí, že mám čéšky jinde a že to je proto, že nemám svaly na vnitřní straně stehen (hele, když tě tam dloubnu, neřveš), stačí to prej posílit, čéška se postupně posune tam kde má být a je to. Ortoped sice diagnostokoval problém, ale nabízel operaci, příčinu viděl pouze v genetice.

      Z popisu tady to imho poznat nepůjde, takže důrazně doporučuju to nepodcenit, získat víc názorů zejména od zkušených odborníků a řešit to.

      5 0
    • Pikaču  
      1. Kufry
      2. posed
      3. fyzioterapeut

      V tomhle pořadí bych to řešil. Já osobně bych prvního navštívil fyzioterapeut. ale ne ledakajeho. Takový co jen zatejpuje nebo olaseruje koleno ruce pryč.

      Mám skvělého fyzioterapeuta a uz mě 2× zachranil.

      Prvni zkušenost nemohl jsem na kolo ani půlku svého FTP šlapat. Byl to vnitrni stehenní sval který tahal čéšku a koleno boleno. Jsem idiot dlouhodobě zanedbaval vnitřní stehna se strečingem.

      Druhá byla nedávno kdy jsem zrusil diky jemu operaci. Tady je to ale spojené s pretrzenym vazem.

      Takze za me jdi za fyzioterapeut a rekni mu co te trapi. Najdi takoveho co pracuje se svalstvem a hleda pricinu jinde/tam kde to neboli.

      2 0
      • adam320  

        Presne tak. Me uz chteli vezt na operaci s plotynkama a ze prej bez toho se neobejdu. Kdyz jsem odmitl, tak mi rekli, ze uz nikdy nebudu sportovat a ze si akorat koleduju o pruser. Pojistovnou hrazenej fyzioterapeut se koukl na snimky a rekl to samy co v nemocnici. Bez sance

        No tak jsem se nechal nalozit do auta a odvezt na soukromou sportovni kliniku. Tam se na to cely koukla holcina co me pak davala dokupy a rekla: „je to vazny, ale videla jsem horsi, jdeme na to“. O rok pozdeji jsem sedel na DHcku v bikeparku:)

        A ano, vim o tom do ted a budu se na to soustredit do konce zivota, ale rozhodne funguju uplne OK a nijak se neomezuju. Akorat uz se nechovam jako Robocop, coz jsem drive delal a tim si to vykoledoval

        2 0
        • Esi  

          Přes zimu stravim v posilovně řádově 150 hodin, jako bonus k tomu je to ze mě nebolí zada. Pevný stred těla je úplný zaklad a nějaká ta svalová hmota přece jen trochu chrání při padu :-)

          0 0
          • adam320  

            Tak uplne bych to nespojoval ve svym pripade s absenci svalovy hmoty:) Problem byl spise opacnej a to ten, ze ji vzdycky bylo dost, jen se nepouzivala v urcitych situacich spravnym zpusobem. Posilovna je jen jeden z nastroju k tomu se udrzet fit, naprosto regurlerni pro vetsinu tzv sezonich sportovcu typu cyklista. Ja lezu a jezdim celou zimu po Alpach vpodstate kazdej vikend jsem na svahu. Na svoje problemy po vsech zranenich jsem si nastesti nasel dost kompenzacnich cviku na ktery mi staci cinky a kvuli tomu nemusim do posilky

            Ale jinak naprostej souhlas, prostredek tela je opravdu gamechanger a potom ho nezapomenout pouzit pri zvedani a noseni hovadin. Take jsem jiz poucen, byval jsem pekny vul:)

            Jinak k ty posilovne jeste, chodil jsem celej studentskej zivot a nutno rict, ze bez trenera co ti ukaze jak na to je k videni dost veci, kteryma si tam lidi spise ublizujou

            1 0
    • ronda  

      Každý bude mít asi jinou příčinu i jiné projevy píchání v koleni. Tak to moje. Píchat začne až po delší zátěži, ať už v nižších točkách silou, nebo ve vyšších zlehka. Intenzita se zvyšuje postupně až do „šroubováku v koleni“. Když zastavím, téměř okamžitě píchání odezní. Po chvilce můžu jet dál, někdy se to brzo zase vrátí, někdy vůbec. Mnohem náchylnější jsem k tomu v chladu. Takže kromě vyložených pařáků už bez návleků na kolena nejezdím.

      Ortoped mě poslal na rentgen, a že prý začínám mít slabou artrozu. Poslal mě na rehabilitace. Tam se se mnou moc nebavili, párkrát elektrika do kolena a konec. Prostě už to není, co bejvalo, kraťasy, kolo, motorka bez kloudných hadrů v mládí, asi se to nasčítalo…

      0 0
      • Pikaču  

        Slabá artróza :)

        To je dost úsměvné.

        Já měl od 23 let chondropatii pately 2 a 3 stupne.

        Kolena prý jako důchodce. S tím jsem hrál basket další roky a nějak bojoval. Až svaly to vyléčily úplně.

        Nicméně i moc může škodit. Jak jsem psal. Zajdi za skutečným fyzioterapeutem-to je tem kterého si zaplatíš. Ukáže ti co a jak. Pak strečink, masáže a cvičení. Tu tvoji slabou artrózu maji i na základních školách pomalu.

        Jinak ano, každý jsme jiný ale nějaké magnety, lasery apod. Je k ničemu.

        1 0
        • ronda  

          No jo, jenže kdyby automaticky byl ten skutečný a správný fyzioterapeut ten, kterého si zaplatím. Mezi nimi jsou taky sakramentské rozdíly. Měl jsi kliku na správného, tak jako třeba kdysi máma na jednoho se zádama – a to ho tehdy neplatila. Klidně bych si takového zaplatil, dojel za ním. Ale je to o konkrétních doporučeních, zkušenostech ostatních pacientů. I mezi placenými je dost (pod) průměrných.

          2 0
    • Radez  

      Toto mi dělá z prochladnutí a nemusí být ani moc zima, stačí ráno nebo k večeru nevzít návleky na kolena.

      To stejný na lyžích. Vždy si musím vzít pod gatě ještě spodky. Když sem s tím jednou laboroval, tak jsem na to doplatil a pak to ladil všelijakejma zahřívací mastima, saunama a pomohl až pobyt v poušti

      0 0
    • stenli  

      Jezdím 80 – 150 km XC MTB. Měl jsem 2× podobné problémy. Mně zásadně pomohly 2 výměny, v cca 40 letech volné 3/4 kraťasy místo krátkých a v cca 50 letech platformy místo SPD.

      Nevypadám tak sexy a nešlapu ideálně do kruhu, ale pak jsem už nikdy necítil bolest kolen z kola.

      0 1
    • Sla  

      Mam to stejne. Chondropatie pately.

      Posilovat svaly kolem kolene a mám na kolo takovou ortezu která cesku dává do lepší polohy.

      Jezdit lehčí převody a žádné extra dálky.

      0 0
      • Auditor  

        Ze zvedavosti, jakou ortezu?

        0 0
        • Sla  

          Je to tahle. Ale asi ideálně aby doporučil lékař.

          0 0
          • Auditor  

            Jasan, ja byl jen zvedav, protoze podobny problem ma dcera, tak abych vedel.

            A lekar je mi jasny, mam svychs tarosti s kolenem dost, tak znam a vim :)

            0 0
    • Tof  

      Sem kupoval novy sedlo, pri vymene bylo o cca 0,5cm niz nez puvodni. Rekl jsem si ze to zkusim. Po dvouch jizdach me zaclo bolet koleno, coz se mi dlouho nestalo. Zvedl sem ho zpatky a ok.

      0 0
      • theedge  

        To zpusobil rozdil 5mm v posedu ?

        0 0
        • J1RKA  

          taky nechapu, to udela i vlozka v gatich, nebo druhy jiny tretry, ale nekde jsme cetl, ze snad MVDP zvedal sedlo snad jenom o 2mm, protoze mu kalas dal jnoou vlozku, tak nevim :D

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.