• mzvarik

    Byl jsem dělat BG Fit Geometry ve Specialized.

    Místo 4 hodinového měření se stalo 4 hodinové povídaní.

    Nic neupravili, ani posez, ani kufry, protože to mám nastaveno ideálně.

    Prej ukázkovej fit..

    Všechny úhly odpovídaly.

    Zároveň úžasné a zároveň to nechápu, protože na kole mám max. 100 km a nastavil sem si ho během jedné jízdy.

    Tak aspoň mám potvrzeno, že to je ok, ale čekal jsem víc.

    Nejdřív zjistili jakou mám ohebnost, jak daleko dám koleno k hrudníku, pak se dotknout rukama k nohám, takovej standard.

    Následně jsem si sednul na kolo a změřili mě úhly a vzdálenosti.

    Kufry se neřešily, protože to od pohledu bylo ok a zda mám mít nohy více u sebe nebo dále, bylo opět ponecháno na mé osobní preferenci.

    Pak změřili šířku ramen, říditka jsou ok.

    A ještě v rychlosti měření při pozici v dropu.

    Prej super :D

    Takže… asi bych doporučil zjistit si tyhle informace na netu a udělat si to doma sám.

    Udělat si zdarma měření těch vložek, možná měření sedla, pokud ještě nemáte to svoje ideální, a následně poprosit druhou osobu, která Vám změří úhly při posedu na kole, a vzdálenosti mezi sedlem řídítky atp.

    Další poznatky:

    • Vložky do bot jsou 3 typy (A, AA, AAA), měření správné vložky je součást BG Fit, ale samostatně vám to změří zdarma kdekoliv ve Specialized, a vložky se dávaj proto, aby se klenba nebortila při záběru a tudíž koleno zůstalo v rovině. To, že vám to nahrajou při měření BG Fit na kameru je k ničemu a neřeší se to.
    • Měření sedla je také součástí BG Fit, a to vám taky udělaji zdarma ve Specialized. Jinak tohle měření je z vlastní zkušenosti k ničemu, protože mě doporučené sedlo Romin Pro vel. 155 bylo nejhorší sedlo, které jsem kdy měl, bolela mě prdel tak, že jsem nemohl sedět. Na Selle Italia měření mě řekli, že mám mít nejužší sedlo 130mm a to mi vyhovuje dokonale.
    • Namísto kratšího představce lze koupit i kratší řídítka (u silničky), jsem netušil.
    0 2
    • milan.v  

      To by mě celkem zajímalo…

      Mám za sebou 2 samostatná měření – výběr sedla (na pokračování) a oporu klenby vložkami do treter.

      To jsi tam přijel se svým kolem, změřili tě na tom speciálním, srovnali s tvým a jel jsi domů?

      0 0
    • Luigi1  

      Očividně to byl někdo, kdo byl ma jejich rychlokurzu … Zrovna poloha treter je nejdůležitější, kvůli kolenům apod. Mně to teda všechno nastavoval na milimetry. Je fakt, že to byl zároveň fyzioterapeut, takže už od pohledu viděl, jaký mám „defekty“ :-) U mě to bylo 4 hodiny nastavování. To sedlo mám taky 155. Měl ti ale vysvětlit, proč tě ten zadek bolí a kde a jestli je to ok

      1 0
      • bochov  

        Proboha nehte těch blbin a řidte se citem.

        0 0
      • milan.v  

        No, nechtěl jsem to napsat na plnou hubu, ale skoro mi to tak přišlo, že se ten člověk „zaučoval“, protože jinak není možné, aby to bylo takto jednoduché a bez zásadních úkonů ..

        Na druhou stranu musí mít určitě nějakou certifikaci a budu doufat, že ji nedostane jen tak někdo … Pokud tomu tak není, má celý ten zázrační program vážné trhliny a potom by si to mohli nabouchat do trenek …

        0 0
      • mzvarik  

        To jsem si taky myslel… ale nevím no… byl jsem v Olomouci ve Specialized (2900 Kč). A podle mě to jsou odborníci. Minulý rok přes 100+ měření.

        Taky jsem se ptal kamaráda, ten byl v Ostravě ve Specialized (tam chtěli 5000 Kč) a tomu taky nic neměnili říkal, prej měl perfektní fit. Ale nemám od něj podrobnosti. Kupoval si vložky a byl spokojen.

        0 0
        • MartyM  

          tak to je dobrá cena, sypnout pětec (2900) a dozvědět se, že jsem šikovný a zvládl jsem si nastavit dobře posed :-) Já myslel, že na něco takového normální smrtelník jde až v momentě kdy ho po ježdění něco bolí a už zkusil vše co se dalo ve vlastní režii, nebo samozřejmě kovaní socialized zákazníci co tam koupí nějaký ten sw za dvě kila a nechá si tam rovnou erudovaně nastavit posed. :-)

          0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Namísto kratšího představce lze koupit i kratší řídítka (u silničky).

      Jak to přesně myslíš?

      0 0
      • mr.ricardo  

        kompakty

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Tak by to mohlo platit i opačně, třeba na padesátku rám s krátkým představcem by se daly 48 cm široké obří berany a tím by bylo kolo zvětšené pro dvoumetrového habána. Jenže ouha, kopal by si do řídítek koleny i v sedě, natožpak ze sedla.

          Zkrátka zapomněli soudruhovi říct, že je to tak na jemné doladění.

          0 0
      • mzvarik  

        Nemyslím kompakty… to by měnilo drop.. řekli mi, že se daj sehnat prostě s kratší délkou a tím pádem bych nemusel kupovat kratší představec, což by měnilo charakteristiku zatáčení.

        0 0
    • milan.v  

      Už jsem u svého kola v profilu psal k BG-Fitu Retul metodou dělaném v Cyklo69 na Praze 6, tak dám i sem:

      "Už při koupi jsem si dohodl BG-Fit, bohužel jsem prakticky měsíc čekal na volný termín, než jsem se dočkal, takže jsem něco málo absolvoval na kole nastaveném tak, jak jsem si ho pocitově v rychlosti nastavil.

      BG-Fit jsem zdárně absolvoval a mé původní natěšení vystřídaly smíšené pocity z toho, co všechno jsme odhalili a co všechno jsme museli během nastavování řešit.

      Díky zranění menisku způsobeném fotbalem mi vnitřní stehenní svalstvo na pravé noze pracuje na znatelně nižší výkon oproti noze levé. To byl pro mě šok, protože něco takového jsem vlastně ani nepociťoval.

      Zajímavá věc, snížili jsme o pár milimetrů sedlo oproti mému původnímu nastavení, posunuli ho o malý kousek dopředu, měnili polohu kufrů více dozadu a také jsem dostal podložky do přední části treter.

      Co bylo pro mě dalším šokem, i když jsem už předtím absolvoval v několika různých krámech při koupi sedel měření sedacích kostí a vždy jsem spadal do „střední kategorie“, zkušebním sedlem širokým 155mm se můj styl šlapání více zklidnil, osy kolen při šlapání se srovnaly a tím jsme dotáhli nejzásadnější problém celého nastavování. Jak prosté …

      Dostal jsem tedy doporučení na koupi širšího sedla, které jsem si následně pořídil a vyměnil stejný typ sedla za širší."

      Na novou sezónu jsem se dohodl na fittingu žiletky u Krabcycles na Praze 4, kde jsme jednak využili naměřených hodnot, jednak nastavení druhého kola a pak fittovali starými osvědčenými metodami.

      Došlo k posunu sedla dopředu, o malinký kousek zvedli sedlo vysunutím sedlovky, dávali jsme kratší představec a zvyšovali ho o kousek, což mě celkem překvapilo, posouvaly se kufry dozadu ze špičky, nebylo toho málo.

      Po prvních pár kilometrech to vypadá, že se nám to podařilo velmi dobře, posez mi je příjemný, přenos síly do pedálů se znatelně zlepšil, uvidíme na delších akcích… :o)

      0 0
      • Namtos  

        Tak zřejmě lepší oddíl než u Bahrajn Merida – tam říkal Cink, že ho nejvíc překvapilo, že mu nikdo neměřil posed a nastavili mu ho od oka :)

        0 0
        • Delkim  

          Bahrajn? To bude nějaký low_cost team, tam asi na pořádný fitting nejsou prachy :)))

          0 0
    • Jugizz  

      sice to neni BG fit, ale byl jsem ve Scott Brno na nastavanei posedu a super pocity z toho mám.

      0 0
      • milan.v  

        A výsledek, další informace?

        0 0
        • obda  

          Tam jsou tajemný jak Hrad v Karpatech. To nejdůležitější, tedy kdo v Brně ten fitting dělá a jaké má profesionální zkušenosti a vzdělání, na webu nepíšou.

          0 0
    • jiriga  

      nemate nekdo zkusenost s fittingem u SkiBIke Radotin? diky

      0 0
      • milan.v  

        Také by mě to zajímalo…

        0 0
        • Delkim  

          Tvl Radotín??? To jsou neumětelové, celá ta čtvrť je nějaká divná :)

          0 0
          • jiriga  

            tak jsme nakonec byl v Alltrainingu…nas­taveno, vymeneno sedlo a musm rici – " nebe a dudy"..:-)

            0 0
            • milan.v  

              Trochu se rozepiš… Takto to nikomu moc neřekne.. ;o)

              0 0
              • jiriga  

                :-) ja myslim, ze to byl asi standardni proces , tak jak je mozne si precist pri predstavani teto metody. Premereni telesnych proporci, pruznosti a uhly, roztec na vybrani spravneho sedla a zjisteni jake mam subjektini potize pri jizde na kole.. Pote slapani na kole, uprava posedu a snimani kamerou , jendak slapani a zaroven i pohyb celehe tel z leve a pak z prave stany, pozdeji i zepredu. Behem teto doby se vse vyhodnocovalo(jak slapu (v ose), jak se kroutim, atd..) a upravoval posed az do uplneho (objektivniho i subjektivniho ) vyladeni:-) nakonec jsem obdrzel vystup kompletniho nastaveni. Vse trvalo tusim asi 2.5–3 hodky.

                Ted se tam planuji zastavit lpet, najel jsem cca 1500km mezitim , trosku doladit par veci, ale celkove jsem spokojen.

                Kazdopadne vse probihalo na mem kole, na tom „nastavovacim“ trenazeru jsem nesedel vubec. ALLTR jsem si vybral proto, ze tam chodim obcas na fyziio a prijde mi optimalni mit tyto veco spojene. pac to jsou spojene nadoby akdyz je potreba, daji se resit komplexne na miste. A uprimne se radeji sverim do pece radneho fyzioterapeuta nez vyskoleneho fittera (pokud je treba):-)

                0 1
                • mr.garisson  

                  Já jdu 20.8. na Retul ke Scott v Brně, tak sem hodím porovnání.

                  0 0
                  • doubleingram  

                    Na retulu jsme byli s pritelkyni a stejne furt laborujeme s posedem (hardtaily), kyzeny efekt „dokonalosti“ to teda urcite neprineslo.

                    0 0
                    • mr.garisson  

                      Uvidíme. Nemám přehnaná očekávání, ale nějaké zlepšení to snad přinese. Posed jsem zkoušel nastavit pocitově, ale není to ono, 3D snímání by mělo odhalit, kde je zádrhel.

                      0 0
                      • jiriga  

                        ja myslim, ze to pomuze;-)

                        0 0
                        • jiriga  

                          porizeni noveho kola-silnicky a navoc jsme si po cca mesici natahl podkolenni slachu. NAvic jsme byl vzdy tak nejak liny so zmerit roztec mych sedacich kosti, coz se negatoven projevovalo na brneni citlivych partii:-) takze tak nejak vse dohromady. bajka jsem si nevzal, ale zlusk vyzkouset stavajici sedlo. Bt ma z toho nocni muru, nebot se bojim ,ze si rozhodim posed na silnicce:-)

                          0 0
                  • vpa007  

                    Pak dej vědět co a jak… celkem o tom uvažuju, takže reference na brněnský měření by bodla… ;-)

                    0 0
                • plzakj  

                  A jake jsi mel pred tim sedlo a problemy? Silnice nebo mtb?

                  0 0
                  • jiriga  

                    sorry, odpoved vedle:-)

                    orizeni noveho kola-silnicky a navoc jsme si po cca mesici natahl podkolenni slachu. NAvic jsme byl vzdy tak nejak liny so zmerit roztec mych sedacich kosti, coz se negatoven projevovalo na brneni citlivych partii:-) takze tak nejak vse dohromady. bajka jsem si nevzal, ale zlusk vyzkouset stavajici sedlo. Bt ma z toho nocni muru, nebot se bojim ,ze si rozhodim posed na silnicce:-)

                    0 0
    • milan.v  

      Pěkné pokoukání, popis celého procesu i s fotodokumen­tací, tak jsem si to nemohl nechat pro sebe… :o)

      https://www.nevix.cz/…osportu-m41/?…

      0 0
    • Barak  

      Podle mě je to dobrý, pokud si s posedem člověk vůbec neví rady. Jde-li ale o ladění optimálního posedu, kde se sedlo posunuje už třeba v rámci milimetrů, jsem k tomu ze zkušenosti skeptický, protože ti deset fitterů vyplodí deset různých variant.

      0 0
    • milan.v  

      Někdo nějaké nové zkušenosti?

      0 0
      • mr.garisson  

        Zatím nic, zrušili mi termín z důvodu úrazu fitera, na požadavek nového nereagují. Asi se na to vykvajznu, tohle se mi nelíbí…

        0 0
    • milan.v  

      Docela zajímavé video o fittingu pro Františka Raboně.

      0 0
    • Chipp  

      Dobrý den,stal jsem se štastným vlastníkem nového MTB kola.

      Chtěl bych ho seřídit(posed ,sedadlo ,tretry.....)přímo na mou postavu.

      Prosím máte nějaké zkušenosti s BG FIT Geometry na severní moravě(Ostrava,F-M,Havířov…).

      Kde jste byli nejvíc spokojeni????

      Děkuji.

      0 0
    • mischak007  

      Take se zeptam – mate nekdo zkusenost s BG fitem ve velo-centru Hradec Kralove, pripadne Pardubice? Pokud ano, stalo to za to? Pripadne doporuceni na nekoho jineho HK,Pardubice? Predem diky.

      0 0
    • milan.v  

      REALITYSHOW: NASTAVENÍ POSEDU RETUL FIT S JIRKOU

      https://mtbs.cz/…nk-a-fitness#…

      0 0
      • milan.v  

        Zkrátka proč by nebyl držgrešle z Vysočiny z fittingu vyfoxovaný, když to měl zadarmo…

        Každopádně mi přijde zajímavé, jak se opět měnily některé parametry, např. výška sedla celkem znatelně o 3cm, jako by si ho šteloval naprostý laik bez zkušeností.

        Nebo jsme opět u poslední dobou probíraného tématu šířky sedla, kdy má pro něj naprosto nevyhovující úzké sedlo, na kterém už nějakou dobu vesele drandí a závodí…

        A takový se tu pak třeba i bude prát za svou „pravdu a zkušenosti“, přestože měl nastavené kolo úplně mimo mísu… A až teprve problémy s kolenem ho dohnaly, aby to začal řešit…

        Tedy spíše oslovit MTBS…

        0 0
        • gemini  

          Když má někdo nevhodný/úzlý sedlo, tak ho má zpravidla níž, protože ve správné výšce je nesnesytlený…

          0 0
        • Trance  

          No, jestli nekdo nepozna, ze ma sedlo o 3 cm niz, tak je trochu retard… Ja mel obcas problemy, ze mi zajizdela karbonova sedlovka do ramu a poznal jsem to v podstate po chvili, ze slapu jak debil… A to se zasunula cca o 1cm

          0 0
        • plzakj  

          Co je to za divneho Jirku?

          0 0
          • milan.v  

            No, mám takové tušení, že to je i jeden jistý zdejší Jirka… :o)

            0 0
        • platypus  

          Na kolena je dobrý ubrat výškových metrů a víc se věnovat manželce.

          0 0
      • Delkim  

        Slušný scifi :)))

        0 0
    • colombo1  

      Tak se taky připojím se zkušeností – konkrétně Specialized Concept store v Liberci. Byl jsem tam na měření posedu celkem 2×. Poprvé tuším v roce 2016, kdy se tam ještě dělalo BG fit. Důvodem byly bolesti kolena způsobených na kole (začal jsem víc jezdit na silničce) – pokoušel jsem se nastavit posed sám, ale bolesti neustupovaly, tak jsem to zkusil. A výsledek byl dobrý – měření pomohlo hlavní problém bylo umístění kufrů na tretrách – potřeboval jsem nastavit na každou nohu jinak, dostal jsem nějaké klíny pod nohu do tretry. Pomohlo to, bolesti ustoupily. Podruhé jsem tam byl minulý rok tuším v září. Důvodem byl přechod na silniční tretry a pedály – a opět se mi nedařilo nastavit polohu kufrů tak, abych mohl normálně jezdit. Pokoušel jsem se o to sám a při projížďkách jsem několikrát zastavoval a upravoval pozici kufrů, ale nikam to nevedlo – ideálu jsem nedosáhnul a vrátily se bolesti (to je jak z reklamy na Kosmodisk :-)). Tak jsem se rozhodl, že to zkusím znova. Zjistil jsem BG fit už tam nedělají, ale dělají Retül. Dozvěděl jsem se, že na naměřené výsledky z BG fit asi ideáně navázat nepůjde, když tam mají teď tu novou metodu, kterou dělá někdo jinej a doporučili absolvování té Retül metody. Sympatické bylo, že jsem dostal (s ohledem na dřívější absolvování BG fit u nich) slevu tuším 20% (netahejte mě kdyžtak za slovo – přesně si to nepamatuji)?? A teď dojmy a jak to probíhalo. Nejdřív takovej ten obligátní rozhovor jak moc jezdím, co jezdím, jestli závodím atp. Poté měření rozsahu pohybu (jak blízkou dokážu k tělu dát kolena, jak se dokážu ohnout atp. – pochopil jsem, že na to mají přesný postup – v podstatě naměřené hodnoty krmí do systému, který je vede a říká si o další a další hodnoty. Po tomhle základu nastaví kolo do „výchozího“ nastavení podle naměřených hodnot (já mezitím dostal kávu :-)) Pak jsem byl olepen snímači (kotník, koleno, kyčel malíkový kloub, pata a ještě nějaký snímač na ruce a trup?) sednul jsem na kolo a podle instrukcí šlapal. Různě se mnou točili, aby snímali potřebné strany. Výstupem byly opisované trajektorie snímačů v prostoru, podle kterých se ladil ideální posed (vyhazovalo to nějaké rozmezí optimálních hodnot). Samozřejmě se přišlo na mojí anomálii a potřebu nastavit kufry na obou nohách rozdílně. Abych to shrnul Retül na mě udělal dobrý dojem, bude to přesný systém, který by měl asi drtivou většinu lidí dostat do nějaké pozice na kole, která se blíží jejich ideálu. Můj problém se tam vyřešil – kufry nastaveny „bezbolestně“, upravena výška sedla (rozdíl v mm – ne 3 cm:-) upravena předozadní poloha sedla. Šířku sedla mi taky přeměřili – ta byla ok, ale zeptal jsem se jestli můžu vyzkoušet sedlo, které mají v nabídce – oproti záloze mi ho půjčili na víkend a sedělo mi lépe než moje stávající, tak jsem si ho pořídil. Abych to shrnul, pokud se někomu dlouhodobě nedaří nastavit dobrý posed – já například nebyl schopen nastavit polohu kufrů na tretrách, tak toto měření asi pomůže. Asi jsem se rozepsal víc než je normální – tak se omlouvám.

      0 0
      • plzakj  

        Da se ta poloha kufru nejak prenest na jiny tretry, pokud treba stridas zimni/letni nebo koupis novy?

        0 0
      • milan.v  

        Naopak, díky za všechny informace a postřehy, těch bezobsažných příspěvků je tu na fóru dost…

        0 0
      • TheJD  

        Diky za info. Ladili jste i naklon sedla a riditek, ci pozici pak (silnicni kolo)?

        0 0
        • milan.v  

          Sklon nosu sedla se dává dle preferencí, samozřejmě se odstartuje v doporučené pozici, pokud ti to bude sedět, nikdo to s tebou dále řešit nebude…

          To samé platí i pro řídítka a páky, musíš se ozvat, já sám jsem zrovna s těmito věcmi oproti doporučení na začátku hýbal…

          0 0
        • colombo1  

          Tyhle věci jsme v mém případě prošli rychle, protože jsem neměl potřebu je řešit a nastavený jsem je měl asi dobře. Na druhou stranu jsme se hodně věnovali těm kufrům, který jsem řešit chtěl. Budou se věnovat tomu, co potřebuješ. Pokud máš třeba bolesti zápěstí při nějakém uchopu, tak to stačí říct a věnovat se tomu budete důkladně.

          0 0
          • JerrySE  

            to Colombo1: mě trápí něco podobného – podkolení šlachy. Vtip je v tom, že se a) to projevuje hodně nepravidelně, b) jen na jedné noze, c) nezačne to dřív, než tak kolem šedesátého kilometru a záleží na tom, jak do toho taky šlapu (do té chvíle v pohodě. To jsem před lety dojížděl cca 20km tak, že jsem šlapal jednou nohou protože tu druhou jsem nemohl ani ohnout). Když se to stane, tak jdu na rehabilitaci na elektromagnety, který to srovnají. Ale to není řešení. Kufry mám vyosený dávno (nejezdím první rok), ale na obou tretrách stejně. Takže otázka: dá se popsat co přesně prokázalo potřebu změny vyosení jedné nohy – myslím, jaké měření, čeho a pociťoval jsi to hned na místě? Nějak zkrátka nevím, jestli se na můj problém dá při tomhle měření přijít, když – viz a) a c). Nebo holt pokus/omyl a točit se kolem baráku abych si s případnou bolestí moc nezajel (a já velodrom nemusím :-/ ). Díky

            0 0
            • milan.v  

              Měří se zepředu osa šlapání a vyosení, je to vlastně nasnímání sekvence šlapání, která poví, jak člověk šlape, výstupem je jasný obrázek z té pohybové sekvence.

              Podle toho, co popisuješ, by ses možná divil, co by ti vyšlo…

              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              A máš obě nohy stejně dlouhé? Stejně osvalené? Nemáš nějakou poruchu/blokaci hybnosti – a nemusí být jen na noze, klidně v bedrech, v ramenou, jedna ruka slabší? Staré zranění? Sedíš na kole OBJEKTIVNĚ rovně v ose? I při zátěži?

              atd…

              0 0
            • colombo1  

              Tak já například vím, že mám jednu nohu jaksi „šejdrem“ (vyosené chodidlo jinak než na druhé straně), takže už vím, že potřebuji každou nohu nastavit jinak, jen se do toho prostě sám netrefím. Vycházeli z trajektorií, které moje kolena opisovala (byly rozdílné více než bylo podle jejich systému „vhodné“) a při změnách polohy kufru se trajektorie rovnala do nějakého použitelného rozmezí – koleno tedy kompenzovalo nevhodně nastavený kotník, což vedlo k bolestem. Na místě jsem změnu nepoznal. Bolest se mi projevovala taky spíše při delších jízdách – časem k bolestivým projevům stačilo méně a méně km. Dnes nic takového necítím, takže nastaveno evidentně správně :-) Klidně bych se zeptal, jestli něco takového, co máš ty, neřešili a uvidíš co řeknou – ten borec co jsem u něj by já byl opravdu ochotný a zapálený, takže si myslím, že to s tebou klidně probere nejdřív „mimo hru“.

              0 0
      • Ferda13  

        Proč se omlouváš, o něčem podobném přemýšlím a četl jsem to velice pozorně a víckrát…

        0 0
    • adam1  

      Zdravím ,nevíte někdo jak odstranit “křivý posed”

      Táhne mě to jakoby do levá jak na mtb tak i silnici ,kdy levé koleno mám od rámu ,pravé blíže rámu .

      Údajně existují nějaké klinky do treter které by to měly srovnat?,ale nic jsem o tom nenašel .

      Jinak mě nic při jízdě nebolí kolena,kyčle .

      Dá se to jednoduše odstranit/srovnat?

      Dík

      0 0
      • Cernass  

        Dají se koupit. Jsou dva druhy varus, valgus. Je dobré k nim pořídit i vložky. Na každé prodejně by ti měli udělat otisk chodidel a říct které potřebuješ. https://www.cyklo69.cz/…arus-orange3

        0 0
        • adam1  

          Dík za odkaz ,vložky už od nich mám ty zelené

          Kdyby někdo měl přesný popis jak který klínek funguje ?

          0 0
      • intermo  

        Manželka jezdila podobně. Byl to průvodní jev problému s artrózou v kyčli. Nyní má novou plechovou a jezdí symetricky.

        0 0
        • adam1  

          A sakra:))

          Čistě teoretický když vezmu jeden varuz a jeden valgus tak bych se měl srovnat???:)

          0 0
          • KRoser  

            Pokud by sis dal do každé boty jiný klínek (každý na opačnou stranu) tak myslím, že si tím na sto pro akorát ublížíš. Asymetrie při posedu (natáčení na jednu stranu) je podle mých zkušeností na 90% způsobený sedlem moc vysoko. Tím, že máš sedlo vysoko tak se pořád při šlapání natahuješ (nedosáhneš za pedálem) tak po čase se začneš natáčet na jednu stranu. Mozek automaticky obětuje jednu nohu ve prospěch druhé. Tak si dej sedlo klidně i 3cm (ano 3cm ne mm) dolu a uvidíš jestli se narovnáš. Pokud s tak nastaveným kolem jezdíš už dlouho tak nedávej 3cm naráz, ale začni pozvolna 1cm a potom třeba za dalších 4–5 hodinách na kole další 1cm dolů atd. atd.

            0 0
            • ferencr1  

              Taky mi jde jedno koleno ven od rámu a to dost bohužel to na 90% nebude výškou sedla nějaký problém s kyčlí. To samé si myslím i u kolegu mít sedlo o 3cm výš už by se člověk musel brutálně přesýpat ze strany na stranu.

              Taky bych rád můj problém s kyčlí vyřešil ale otázka jak nějaký sportovní fyzioterapeut možná jenže jak se k němu dostat.

              0 0
            • adam1  

              Dík za postřeh/radu ,myslím si že výšku sedla mám ok

              • 10cm jak výšku rozkroku ,kliky mám 172,5

              Samozřejmě to mohu vyzkoušet ?Kdybych přijel ze švihu nebo na druhý den s bolestmi kolen ,kyčlí to ne

              Kdysi v dětství jsem měl zlomenou holení i vřetenní kost a chodím ala Chaplin :)

              Zkoušel jsem laborovat s natočením kufrů a vrátil jsem to zpět z důvodu bolesti/cítění pravé kyčle .

              Objednal jsem ty kliniky tak uvidím/zkusím ?

              0 0
              • KRoser  

                Můžu se ze zajímavosti zeptat co přesně znamená to „10cm jak výšku rozkroku“ tomu absolutně nerozumím.

                Pokud jsi výšku sedla určoval podle nějakého výpočtu rozkroku x 0.883 nebo jak to je, tak máš sedlo sto pro moc vysoko, tyhle dostupné výpočty na internetech jsou prostě na nic.

                0 0
                • ferencr1  

                  Kdyby bylo sedlo moc vysoko tak se člověk spíš přesýpá na sedle ne? Proč by mělo jít koleno směrem ven od rámu? To spíš když by sedlo bylo moc nízko tak by šlo koleno od rámu ne?

                  0 0
                  • KRoser  

                    Vysvětloval jsem to v mé první reakci. Ano, pokud je sedlo opravdu dost vysoko tak se člověk bude přesýpat na sedle, ale toho by si snad všimnul. Pokud máš sedlo jen o trochu výš, tak to natahování za pedálem nepoznáš hned, ale mozek po čase zjistí, že by sis takhle ublížil, tak se tělo začne natáčet na jednu stranu aby alespoň zachránil jednu nohu před natahováním a tím jak se tělo natáčí tak se posunují i kolena.

                    0 0
                    • milan.v  

                      Kolena pak začnou obě svírat jiné úhly, jedna noha může být náchylnější na křeče než druhá, dost často lýtkového svalstva…

                      Pokud se to včas nezastaví, tak se může stát, že si člověk vypěstuje nepěkný návyk, přirozenost je pro něj vlastně chybový stav nastavení a pak se to špatně a pomalu vrací zpátky…

                      0 0
                  • milan.v  

                    Ano, to je prvotní znak, pochopitelně nejvíce znatelný u výrazněji vytažené sedlovky, než by měla být, centimetr, dva…

                    Pokud to je jen trochu výš, třeba necelý centimetr, v řádu milimetrů, prakticky ta boční rotace nemusí být tak znatelná, sám to člověk pozná hůře, pokud se na něj nekouká někdo ze zadního pohledu, může být přesvědčený, že je vše v pořádku. Kdo nemá šajn o nějakých úhlech, který svírá noha v koleni, ten může žít ve sladké nevědomosti třeba i spousty let…

                    No a jsou staří mazáci, kteří nikdy nic neřešili, jezdí se špatně nastavenou výškou sedla, předozadní pozicí celý život a už jim to tak zůstane… A výkonnost mají i tak dost dobrou na to, že jsou vlastně přirozeně nafittovaní celý život špatně… A to, že si ubrali část té výkonnosti, je netrápí…

                    0 0
                • adam1  

                  Výšku sedla mám výšku rozkroku na boso 875mm – 100mm = 775mm výška sedla – střed klik .

                  Tak jsem to myslel

                  0 0
                  • KRoser  

                    Tak takový výpočet teda slyším poprvé. Každopádně podle těch čísel si troufám tvrdit, že máš to sedlo zatraceně vysoko. I podle hodně používané le mond metody je výška rozkroku x 0.883. u tebe to vychází na výšku sedla od středu 772.625 i tahle metoda podle mě je prostě blbost a je to i tak moc vysoko, ale myslím, že když hodíš sedlo o těch 30mm dolů tak ti to může jen pomoct.

                    0 0
                    • KRoser  

                      Nevím jestli ti to pomůže, ale jen pro představu. Můj rozkrok je 945mm, podle tvoji metody sedlo vychází na 845mm a le mond metoda (rozkrok x 0.883) vychází na 834.435. Ve skutečnosti mám sedlo nastavené na 808mm od středu.

                      0 0
                    • adam1  

                      Čerpal jsem zde

                      https://youtu.be/I8lJYr8RHtM

                      Když mám v tretrách paty na pedalech tak jemně ještě jde noha propnout

                      0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Soudit cokoliv bez znalosti konkrétního poměru délek holeně : stehnu a bez nastavené předozadní pozice sedla je věštěním z křišťálové koule. A k tomu samozřejmě ještě předozadní poloha kufrů a technika šlapání, na které se výrazně projeví i nastavení kokpitu vůči sedlu.

                      0 0
                  • plzakj  

                    Na vychozi pozici ok. Zbytek si doladis podle citu. Ja mam inseam 88 a sedlo na gravelu 77,5 Na biku 77,0.

                    0 0
      • zdenek  

        Jestli by nebylo lepší lékařské vyšetření. Ta nesymetrie může být někde jinde než v délce nohou.

        0 0
        • sodek  

          Jo, přesně. Jedna těžší koule tě může převážit na stranu.

          0 0
      • kubikula78  

        Byl jsem ted na fittingu v Alltraining a Adam mi zjistil delsi pravou steheni kost oproti leve,tudiz jsem byl nakrivo.Dal mi ten klinek do boty+vlozky a tim me srovnal,krome jinyho.Myslim,ze bez mereni nepoznas co,kam a kolik dat nebo ubrat.

        0 0
        • Hator  

          Kdy si tam byl? Delaji nastaveni i ted v teto dobe? Bych potreboval nastivt posed jako sul. Zacinaji me bolet kotniky a koleno.

          0 0
          • kubikula78  

            Byl jsem tam 19.1. Otevřeno měli. Stejně tam musíš zavolat kvůli objednání, tak ti řeknou co a jak.

            0 0
            • Hator  

              Diky, jsem byl objednanej na podzim a pry se ozvou az se to uvolni. No neozvali. Cena? Mel jsem to tenkrat v te akci coz ted uz asi platit nebude.

              0 0
              • milan.v  

                Pokud dělali tři, čtyři fity za den, musela to být fakt velkovýroba…

                0 0
              • kubikula78  

                Já jsem platil 3500 za fitting a pak ty vložky samozřejmě. Jinde jsem nebyl, takže nemůžu srovnávat, ale Adam Ptáčník se mi velmi detailně věnoval, je to příjemnej kluk a po těch letech v profi pelotonu evidentně ví, o čem mluví. Byl jsem tam celkem 3,5 hodiny. Samozřejmě změna se ukáže až najedu nějaké kilometry, ale už při šlapání ve stojanu to bylo jak úplně jiné kolo…a to se toho moc neměnilo. Výška sedla, poloha kufrů a ty vložky s klínkem.

                0 0
                • milan.v  

                  Já už jsem tu své zkušenosti s nimi dával, tak jen doplnění, navíc už mám za sebou další tři jinde, o nich už jsem zde také psal…

                  Adam Ptáčník byl vždy primárně dráhař, úspěšný reprezentant, je vystudovaný na FTVS, ví, o čem fitting je, dobře se s ním o tom povídá, nad věcmi přemýšlí, rád jsem ho poznal. Tolik k jeho osobě.

                  Po několika měsících od letního fittingu u nich jsem už posunul kufry do úplně jiné pozice, sedlo šlo o skoro centimetr níže. Nic mu nevyčítám, na místě mi nastavení nepřišlo nijak problematické, osy kolen při šlapání se dostaly více ke kolu, srovnalo se to, vypadalo to na té velké televizi dobře… A to vím, o čem fitting je, nepřišel jsem tam s kolem nastaveným od nějakého strejdy z krámu, věděl jsem, co mám sledovat.

                  Jízda v reálném prostředí pro mě ale byla o úplně něčem jiném a chci být objektivní, co se týče informací, které sem k tomu dával…

                  Ano, změna chce nějaký čas, někdy delší, někdy kratší, u mě to ale začalo způsobovat velké křeče po intenzitách, znovu se ozvala kolena, o kterých jsem tři roky při šlapání nevěděl…

                  Kufry jsem měl vždy spíše s patami směrem k rámu, od něj bylo nové nastavení obráceně, tedy patami od rámu… Jsem zase zpátky na svém starém nastavení, od té doby mám problém s koleny a nemohu se toho zbavit, stačí jít jízdu s větším zapojením zón Z4, Z5…

                  Příští týden jdu k dobrému ortopedovi, aby případně vyloučil nějaké problémy, uvidíme…

                  0 0
                • milan.v  

                  Fittovali jsme na pedálech Favero Assioma, které jsou vyšší oproti klasickým pedálům, myslím si, že zrovna těm pedálům a nastavení kufrů jsme měli věnovat více času…

                  Ještě jsme na místě nastavovali kufry na zimních tretrách, k mému překvapení jsme nekopírovali nastavení z letních, „vyladěných“ treter, ale od oka po nasazení a krátké jízdě na kole.

                  No, dopadlo to tak, že jsem měl paty tak od rámu, že mě okamžitě začala bolet kolena po vyzkoušení na zimáku a dnes už jsem osami výrazně jinak a paty opět spíše k rámu…

                  0 0
                  • kubikula78  

                    Jasný, i Adam říkal, že až najedu 300–500 km tak se může něco ukázat a že mám zavolat a případně doladíme. Určitě se nedá tvrdit, že je to hned 100%. Doufám, že se v březnu už bude dát vyjet.

                    0 0
      • Mr.Duck  

        Trochu pozdní odpověď, ale krivý posed je nejčastěji způsoben nevhodným sedlem. Nedá se to říct univerzálně a bez víc informací, ale je to první věc co zkontrolovat – většinou se to děje když je sedlo příliš úzké.

        0 0
    • bednee  

      „změří zdarma kdekoliv ve Specialized“ – opravdu? Kde v Praze?

      0 0
    • nomecz  

      Nějakej tip na Brno a okolí ? (ke Svoradovi se mi moc nechce)

      0 0
      • milan.v  

        Zkus Endorphin Republic, zkušenost s nimi nemám…

        0 0
      • Relapse  

        Byl jsem u Aleše Řehoře a následně fyzioterapie Veškrna

        Levou nohou jsem nedosáhl dostatečně na pedál, když bylo sedlo nastavené podle pravé strany těla. Z toho mě občas bolelo pravé koleno, protože kolo muselo být nastavené na levou kratší stranu. Obě nohy mám naprosto stejně dlouhé. Problém byl v rotaci pánve a horní polovině těla (rozdílná výška ramen apod.) Už půl roku cvičím podle fyzioterapeutky a je to o dost lepší, opravdu.

        0 0
        • TheJD  

          K Rehorovi jsi uz sel s tim, ze jsi mel problem, aby ti pokud mozno spravil posed?

          0 0
          • Relapse  

            Ano, k němu jsem šel kvůli tomu kolenu.

            0 0
            • TheJD  

              Takze on ti posed nejak srovnal a odkazal te na Veskrnu?

              0 0
              • Relapse  

                Posed mně upravoval jen minimálně, měl jsem ho vcelku dobře nastavený. Vysvětlil mi, kde je problém, proč mě to bolí a doporučil návštěvu fyzioterapeuta. K Veškrnovi jsem se už objednal sám (Nechodím teda přímo k Jakubovi Veškrnovi, má několik zaměstnanců). Asi po třech měsících poctivého cvičení mě už koleno nebolelo skoro vůbec. Už jsem si dokonce zvedl sedlo o asi 1 mm, jak se mi vrací pánev do správné polohy (posed byl nastavený pro levou kratší stranu).

                K fyzioterapeutovi chodím jednou za měsíc až dva pořád a dokud mně to bude pomáhat, tak budu chodím dál.

                0 0
      • TheJD  

        Byl jsi nakonec nekde? Pokud ano, jakou mas zkusenost?

        0 0
        • nomecz  

          Tak jsem nakonec byl u Svorady a spokojenost, supr pristup, nesnazi se nutit svoje veci za kazdou cenu atd ..

          Byl to ale muj prvni FIT tak nemam srovnani.

          0 0
          • Lucik_bikerka  

            Moje první zkušenost proběhla v Endorphin republic v Brně. Super profesionální přístup, trvalo to asi 2,5h, ale zkusili jsem různá nastavení, sice nakonec byl jen nepatrný posun sedla nohoru, ale jsem ráda, že vím, že posed mám dobře nastavený. Přeci jen na silničce trávím hodně času.

            0 0
            • snas89  

              Schovej si výsledky měření.

              Pak se ti to hodí na další kola v budoucnu.

              0 0
    • milan.v  

      Prdel je, že tu radí lidé, co viděli fitting maximálně tak na obrázku… :o/

      0 0
    • milan.v  

      Tady je jeden zajímavý fitting ještě postaru, bez kamer a PC, moc se mi to líbilo, postupně se dostali do kýženého stavu a ani to nebolelo…

      https://youtu.be/8uLbvcq0soY

      0 0
    • Ferda13  

      Zdravím, přemýšlím o tom, že bych si nechal přizpůsobit kolo na míru. Vzhledem k tomu, že mám do Brna pár kiláků, tak jsem našel dvě firmy, které to dělají metodou Retül Fit. Endorphin Republic je v obchodník centru Riviéra a ta druhá je Svorada v Krpoli. Vzhledem k tomu, že o tom nic nevím, tak se ptám na nějaké rady, zkušenosti nebo připomínky.....

      0 0
      • TheJD  

        Resim ted v podstate to stejne, jen navic s tim, jestli nemam uplne prvni zajit na fyzio. Taky v Brne.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Fysio a fit jsou v tomhle ohledu vcelku nesouvisející situace. Pokud ale chceš řešit nějaký problém s tělem, určitě je lepší nejdřív řešit fyzio a pak fit.

          Retul fit totiž není úplně o tom vyřešit tvoje zdravotní problémy na kole, ale o přizpůsobení kola tvému tělu. Jinými slovy, pokud máš někde něco tuhé nebo křivé, fit ti pomůže s tím omezením jezdit pohodlně a bez bolesti, případně předejít zranění. Takže pokud si necháš nastavit kolo a pak ti fyzioterapeut třeba něco odblokuje, nebo si zlepšíš ohebnost, ideálně bys měl jít nastavit znovu.

          1 0
          • Ferda13  

            Fysio u mě už nemá bohužel cenu. V mých letech (61) naštěstí nemám žádný problém, jen tu šedesátjedničku :-), ale tam už nikdo nic nespraví. To už vyhřeje jen krematorium..... Ale mám defakto novýho gravela, který je supr, ale když si dám kilo, tak na konci mě bolí celý člověk, nevím jak si sednout, natahnout záda a pod… Proto se na něco nejspíš objednám. Sedlo, představec a kufry a pod. – furt to nějak zkouším a vždy je to chvíli lepší a po pár km nic moc.....

            0 0
        • milan.v  

          Vím, není to Brno, ale například pro Cyklo69 v Praze dělá fitting kluk, vystudovaný fyzioterapeut na FTVS, s ním byl fitting hodně o tom, což jsem tenkrát ocenil, dvě hodiny jsme poctivě řešili tu první část…

          0 0
      • TheJD  

        Vypravil ses uz nekam?

        0 0
    • Ferda13  

      No zatím nee, ale chci to buď ještě letos nebo hned v lednu.....

      0 0
    • milan.v  

      Fitting Chrise Frooma před novou sezónou…

      https://youtu.be/cdJymh1PUNc

      0 0
    • Gwaihir  

      Přidám zkušenost s retul fittem v prodejně Endorphin Republic v Brně. Předesílám, že jsem rekreační sportovec s nájezdem kolem 1000km ročně a za pár let budu mít 50.

      Borec se mě vyptal na důvod bike fittingu – brnění levé nohy a pravé ruky.

      Pohledem zjišťoval, jak jsem krivy / rovný. Pak šlo kolo do trenažéru a na mě senzory. Šlapal jsem chvilku na rozehřátí a pak se měřilo. Od pohledu měl pocit, že kolo je na mě malé, ale naměřené hodnoty úhlů to nepotvrdily. Prý na delší trasy bych měl vzít Lko, že při mých problémech se zády (v oblasti SI skloubení) by to bylo pohodlnější. Při měření se ukázalo, že asi neumím šlapat – kotník málo pracuje.

      Na konci bylo měření kola a mám pdf s naměřenými výsledky.

      Mimo jiné je tam:

      Frame Stack: 627 mm

      Frame Reach: 411 mm BB to center of headtube top

      Handlebar Stack: 699 mm

      Handlebar Reach: 471 mm BB to center of bar

      Ale když se podívám na moje kolo a to co sem přečetl na stránkách canyonu, když jsem kolo kupoval, tak mám:

      Stack 611mm a reach 425mm.

      Ale vyměnil jsem vidlici RS Recon 100mm za Fox Suspension 34 Float Performance Boost Fork 120mm – může to dělat ten rozdíl?

      Jde mě hlavně o to, jaký důraz mám přikládat hodnotám stack a reach při koupi nebo při porovnání kol.

      Celkově se udělalo:

      uprava pozice L kufru 2 mm vzad

      uprava sklonu riditek + 5°

      uprava sklonu ergo gripu do vodorovne polohy

      Výsledek vcelku uspokojivý, ruce už mě nebrní a noha trochu. Mám bolavá zápěstí, tak to ještě budu řešit vnitřními gripy.

      Ještě mi bylo doporučeno sedlo, které má zvedlou zadní část, aby zafixovalo polohu a nejezdil jsem po sedle sem a tam. Navíc má mít díru, aby ulevilo tlaku na prostatu.

      Celkově jsem s bikefitem spokojený, ale asi si výšku sedla umím nastavit normálně sám. Nicméně další drobnosti asi sám neumím, tak mě to pomohlo. Cena relativně dost, ale byl jsem tam téměř 3 hodiny. Naměřené hodnoty mám v pdfku pro další použití.

      1 0
    • tomxxx  

      Jak je to s přenosem dat mezi bikem a silnicí? Musí člověk jít na fitting dvakrát?

      0 0
      • nomecz  

        bylo by to dobré, je tam moc rozdílů co se musí promítnout do nastavení

        0 0
      • milan.v  

        Je to nepřenositelné, byť například výška sedla je jen jedna…

        0 0
    • kedi  

      Máte někdo vyzkoušeno jestli po nastavení předozadní polohy sedla při fitu stále platí stará poučka, že když spustím olovnici z vrcholu kolene, prochází svislice osou pedálu?

      Na mém kole to tak vychází, ale kamarád má polohu asi o

      10 mm vzadu. Kolo kupoval v létě v Polsku a tam mu to takhle nastavili. Nijak mu to údajně nevadí, ale pocitově když to posunul dopředu se mu šlape lépe.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.