• Lubos.k

    Ahoj, prosím mam dotaz ohledne kola Ronin od Authoru. Vcera jsem se byl podívat u Štěrba kola , kde mají vystavený model 2016 vel. 48. Kolo jsem jsem si zkusil ( mysleno jen nasednout a naprázdno šlápnout) dle prodejce je akorát. Jenže dle author tabulky ze svými 173 cm bych měl mít 50–52. Prosím o radu, zda velikost ramu 48 neni málo. Moc děkuji Luboš

    0 0
    • plzakj  

      Zkus se zmerit a nechat si spocitat vhodne rozmery zde na cc na road bike. Pak se si porovnej top tube length z vypoctu s efektivni delkou horni ramove trubky kola a delku predstavce (stem length). Na ronina asi spis vzprimenejsi posed?

      0 0
    • macebo  

      Menší rám je lepší než větší. Pakliže nevytáhneš sedlovku až na doraz, tak je to v klidu a dej na pocit. Kolo bude sice živější, ale o to větší na tom bude sranda a výzva :) Jinak Ronina mám taky a prodejce mi naopak cpal větší rám, že prej tabulky jsou blbost. Jenže měli poslední kus, tak jsem vzal tabulkově správnou velikost (54 pro 182 cm výšky) a rozhodně nelituju.

      Takže hele, ideální je vyjet si kopec, trochu zamanévrovat jestli se to někde nešprajnce (Ronin je sám o sobě docela krátkej) a jestli dobrý, tak brát.

      A nebo si počkej na kolekce 2017, kde by měl být takřka identický model, jen s lehce oranžovější metalízou.

      Každopádně je to povedenej bycikl, co se dobře prodává, takže neprováhej. :)

      0 0
      • Lubos.k  

        Dekuji:) meli vedle vystaveny model 2017 a ta barva vypadá jak orezlý jekl, proto ted premyslim prave nad tim 2016. Chtel jsem ho projet, ale nechteli mi ho pujcit.

        0 0
      • Joe_Pike  

        Právě přemýšlím o koupi Ronina. Protože měřím přibližně stejně jako Ty, tak se chci zeptat, jak jsi spokojen s volbou velikosti rámu?

        Tabulkově mi to taky vychází na rám velikosti 54. Když se ale podívám na délku horní rámové trubky a (především) délku sedlové trubky, tak bych raději 56.

        V současné době mám silničku, která je rozměrově ještě o kousek větší než ta 56 a byť je to už trochu dlouhé, tak ta 54 mi přeci jen přijde dost malá.

        0 0
        • JFtryall  

          Ja mam 181,5 a posed nejakych 750mm stred- vrsek sedla. Ronina mam 54 a ted bych urcite volil 56. Mam tam 120mm predstavec a i tak je to spis kratsi, vozim ale klasicka rovna riditka. Silnicku mam 56 a i delkove by to odpovidalo spis na tu 56 u ocelaku. Je to celkove kratsi koncepce.

          0 0
          • Joe_Pike  

            Ta moje silnička je podle měření dokonce 58, ale to už by u toho Ronina bylo asi moc, co? Pro zachování obratnosti by asi bylo lepší vzít tu 56 předpokládám…

            0 0
            • JFtryall  

              Zameril bych se hlavne na podobnou delku, aspon plus minus. Ronin bude mit asi i lehce vyssi hlavovku pro uvolnenejsi posed, ale melo by to jit poladit dost podobne. At tam nejsou ty silenosti typu predstavec do pozitivu. :-)

              0 0
    • Joe_Pike  

      Nechci zakládat nové vlákno…

      Má někdo z majitelů Ronina zkušenost s výběrem zadního nosiče na brašny? Výhledově mě čeká nějaký výlet, tak bych rád byl připraven…

      0 0
    • Jakobo  

      Ne, ze bych jej chtel kupovat, ale ze zajimavosti jsem se dival na geometrii a porovnaval lonsky model 2016 s letosnim 2017 Je zajimave, ze doporucuji jinou velikost k vysce postavy. Geometrie pokud dobre vidim je stejna.

      Treba v mem pripade pokud bych se ridil doporucenim z lonska a koupil na mych 195 cm velikost 56", kolo by mi bylo spis male, bral bych 58" jak doporucuji letos, aspon teda podle zkusenosti ze silnicnich kol, u tech gravelu a CX moc nevim, ale 56" ram ma efektivni delku jen 560 mm, to je malo i pres oblouky.

      0 0
      • Jakobo  

        A jo, ted teprve vidim, ze 2017 ma sedlovku s offsetem, takze mozna nejake drobne rozdily mimo velikostni tabulku tam prece jen budou.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Offsetem sedlovky se neřeší primárně délka posedu, ale optimální poloha sedla vůči středu (tedy v tomto případě v reakci na délku stehen), která je pak pro jezdce víceméně konstantní, délka posedu se případně řeší představcem.

          Spíš si uvědomili chybu, na vel. 56 a 195 cm musí být jezdec hodně nestandardních proporcí (ale i tací jsou mezi námi). Ještě by mohli u rámů udávat místo balastu hodnoty Reach a Stack, hned bych je měl raději.

          0 0
    • wetapg  

      Ahoj taky nechci zakládat nové vlákno. Přemýšlím o ještě jedný sadě kol na Ronina. Tentokrát silniční. Kola bych bral asi Mavic Aksium 2018, ale pláště nevím. 700×23 nebo 700×25 a jaké? Bude to na občasné vyjížďky se silničářema. Co myslíte? Díky Majkl

      0 0
      • Smazaný účet  

        To budeš mít tak 3kg handicap ne? :)

        0 0
      • Martin  

        25 bude o facku pohodlnější, 28 ještě pohodlnější :)

        0 0
      • scalar  

        Proč druhá kola? Přehodit pláště není o moc pomalejší než doladit brzdy a řazení po výměně kol. 23mm je nesmysl, kup 25 nebo 28mm, třeba Continental Ultrasport II kevlar.

        0 0
    • gloom  

      Zdravím a prosím o radu. Chci si koupit ronina 2018, ale nejsem si zcela jist, jakou velikost rámu. Moje výška je 188cm. Původně jsem chtěl 56 dle tabulek pro výšku 186–195cm, ale jeden z bývalých majitelů ronina dostal doporučení od prodejce, aby si koupil při svých 182cm velikost 56, kterou doporučoval do výšky 185cm. Nakonec mu tato velikost opravdu vyhovovala, ale byl na ni prý nataženější více než na klasické silničce. Bohužel nemám kde vyzkoušet (jsem z Ostravy a kolo chci objednat z Plzně).

      Tak si říkám, co je menší *******. Jezdit na menším nebo na větším rámu. :-)

      0 0
      • Tom-T45  

        Pokud máš na sebe nastavenou silničku, tak můžeš srovnat délky rámů. Já si loni kupoval Auru XR 2018 taky podle tabulky s tím, že si ji doma vyzkouším a když mi nebude sedět, tak ji vrátím. Mám 190 cm, což podle jejich doporučení odpovídalo vel. 56 (58 byla stejně vyprodaná). Při vyzkoušení mi to připadalo OK, takže jsem si ji nechal, i když rám ve vel. 56 byl o 2 cm kratší než co mám na silničce (570/590 mm) Rozdíl byl totiž v délce řídítek, na Auře (a předpokládám že i na Roninovi) jsou „gravel“ řídítka s nestandardním reachem (dosahem) 100 mm, takže to protáhlo kratší rám. Řídítka jsem pak kvůli nevyhovujícímu tvaru měnil za normální silniční s reachem 73 mm, tím se mi posed zkrátil a musel jsem to dohnat 130 mm představcem.

        Ronin ve velikosti 58 má rám dlouhý jako Aura ve vel. 56 (570 mm), takže o velikosti 56 bych vůbec neuvažoval a určitě bych bral 58.

        0 0
    • gloom  

      Velice děkuji. Nakonec jsem teda objednal 58ku. Ronin se mi vždy líbil a je teď na něj akce za 22tis, tak snad nebudu litovat. Na kole jsem už neseděl snad 15 let, tak snad nebude stát v koutě.

      0 0
      • jardalee  

        ronin je peknej ale jediny co je pro me nepochopitelny ,proc u puvodne cestovniho kola to ma tak kratkou hlavovou trubku,kdyz vezmu tvou velikost 58 ronin ma 155mm ,protoze silnicni kola maj dneska bezne i 180mm a treba adventure/gravel :) RC 520 TRIBAN ma dokonce 215mm

        0 0
        • gloom  

          Abych řekl pravdu, tak nějaké tabulky s rozměry rámů mi vůbec nic neříkají. Kdysi jsme šli s rodiči do krámu, tam nám dali na výběr z toho, co si mohli dovolit finančně a my si pak z toho vybrali to, co se nám líbilo vzhledově a byli jsme spokojení. Teď si při výběru kola připadám, jako bych neměl „dostudovanou“ ani základní školu. No a navíc teď koukám na to, že ke kolu snad nejsou ani pedály, tak zjišťuji, že mám další problém s výběrem a asi budu ze sebe dělat blba v jiném zdejším vlákně „Jaké platformy ke gravelu“ :-D

          0 0
          • jardalee  

            no shodou okolnosti je ted jeden ronin v galerii i kdyz v te galerii mel nekdo stesti ze nemeri 188cm a koupil vetsi ram ,ty budes muset pocitat s tim ze budes mit podobne vysunutou sedlovku ,mozna lehce vys ale riditka budes mit jeste o 2cm niz ,takze celkem zavodni posed jako na silnicnim kole ,ale ono to neni uplne nepohodlny ale ja sem treba zjistil ze me proste bavi jezdit v klidu a koukat po krajine holkach apod :) no a to proste v silnicnim posedu jde blbe :) ale kazdej to ma jinak a nakonec muzes mit treba dlouhy ruce a budes vzprimenej no :)

            0 0
            • gloom  

              No to jsi mě moc nepotěšil. Taky se rád kochám, tak snad to nebude tak strašné. Co jsem se díval na nějaká videa a fotky, jak na tom dotyční sedí, tak mně to přišlo v pohodě, ale prostě z těch tabulek nedokážu vyčíst, jak na tom budu vypadat já. Navíc nosím brýle a z posledního „horského“ kola, co jsem měl od kamaráda, mě věčně bolelo za krkem. Sedlo vysoko, velice dlouhý představec znamenalo, že jsem na tom skoro ležel a díky dioptrickým brýlím jsem měl hlavu dost zakloněnou, jinak jsem se díval nad obroučky. Každopádně i prodejce mi už v pátek doporučil velikost 58, takže až kolo přijde, budu moudřejší

              0 0
              • jardalee  

                jako nechcu te uplne strasit :) ono to muze byt v pohode :) ale proste predstav si starej favorit 58cm no a ten mel tady sedlovou trubku 58cm hlavovou 150mm mozna i tech 155mm no a delka taky podobna okolo tech 575–580mm tak to je podobny kolo ,samozrejme ronin ma kratsi stavbu a mensi uhel hlavove trubky ale posed ve finale bude podobnej :) no jeste me tak napadlo ze mozna ten ronin ma jeste nevyhodu oproti favoritu ze ma urcite vys slapaci stred a to znamena opet vysunout jeste vys sedlovku ale nechcu te strasit :) ale proste na 575–580mm hlavova trubka 155mm to se uz dela snad jenom u zavodnich silnicek a drahovych kol standart byva tak 180mm a vic ,tady je podobny kolo a asi realnej pohled jak to budes mit nastaveny na tech 188cm

                0 0
                • jardalee  

                  akorad si teda musis predstavit tu horni trubku rovnejsi tady ten holsword ma vetsi sloping :) takze sedlovka tolik vysunuta nebude :) teda sedlo bude ve stejne vysce ale nebude tolik koukat z ramu :D

                  0 0
                  • gloom  

                    Ty mi teda nakládáš. :-D Teď jsem občas jezdil na kole viz foto a s tím posedem bych si chtěl aspoň mírně polepšit. :-D Však až kolo dorazí, dám vědět. :-D

                    0 0
                    • jardalee  

                      jo tak to te uklidnim polepsis si nebude to tak dlouhy :D ale jinak sem si vypujcil reklamni foto z katalogu a tam to vidis ze je to nesmysl ta sedlovka je vytazena pro nekoho kdo by mel tu horni trubku zarazenou mezi pulkama :) ty si pridej tak 10cm nahoru :) a stejne aby aspon vyrovnali vysku riditek se sedlem coz je bezna poloha u turistickych kol tak musi delat vepredu sileny harakiri s predstavcem a podlozkama no :) ale kdyz vidim to kolo co mas tak si polepsis no :)

                      0 0
                    • jardalee  

                      jako pro me osobne je ten ronin celkem zahada ,protoze proste na adventure ,cestovatelsky pohodovy kolo je ta geometrie divna ,kdyz treba vezmu tady tuhle levnou silnicku tak na ni budes mit pohodlnejsi posed nez na tom roninovi :) a pritom muzes mit predstavec bez podlozek coz proste lip vypada :) navic na 188 bys mohl vzit velikost xl kde uz ma hlava 215mm a zkratit o jeden cm predstavec a mas uplne luxusni kochaci posed na pakach :) coz u ronina proste udelat nejde protoze nic vetsiho tam nemaj ,ale nechcu te strasit :D nakonec to muze byt paradni kolo :)

                      0 0
                      • gloom  

                        Tak nakonec mám ronina 2019 a přijde mi, že tu bych spíš potřeboval vel56 (mám 58). Musím ještě koupit pedály, pak poštelovat sedlo a namotat omotávku, ale mám z toho rozporuplné pocity. :)

                        0 0
                        • jardalee  

                          hmm to zmenili hodne ,hlavne teda ta delka no,ale jestli mas nad ramem aspon tak ty 2–3cm kdyz se rozkrocis nad tou horni trubkou ,tak bych nastavil to sedlo a pak teda je otazka jakej je tam predstavec dal bych tak o 1–2cm kratsi ale zase hodne kratkej predstavec ti muze vadit pri ovladani kola zvlast u „silnicky“ se sirokyma plastema

                          0 0
                          • gloom  

                            Představec má nějakých 105mm. Objednal jsem si 2018, protože byl v akci, došel mi ale ronin 2019 za tu samou cenu a já to zjistil, až když jsem to vybalil a složil a začal jsem pročítat papíry. Vědět to, tak si objednám 56ku, ale asi se stala chyba u prodejce. Pochybuji, že by mi poslali jen tak kolo o 8tis dražší. :-/

                            0 0
                            • Tom-T45  

                              Myslím že o tom věděli. U mě to proběhlo stejně, taky jsem objednával z Plzně, záměna model 2017/2018, akorát mě před tím zavolali, abych nebyl překvapený.

                              0 0
                            • gloom  

                              Každopádně raději ještě napíšu prodejci, než to vytáhnu ven. Třeba ho bude chtít zpět, ikdyž nevím, jestli by se mi ho podařilo tak dobře zabalit.

                              0 0
                              • jardalee  

                                jo tak jestli to chces vratit tak urcite moc nevybalovat :)

                                0 0
                                • gloom  

                                  Njn, pozdě. Kdyby měl rám jinou barvu, tak bych si toho všiml, ale ony ty roniny jsou všechny stejné.

                                  0 0
                            • jardalee  

                              no tohle je jenom muj osobni nazor ale ja bych to zkusil projet ,ono s tou geometrii je to totiz tak ze proste i kdyz je kolo delsi tak pokud jsou riditka vys ,tak je sice clovek v jine pozici ale treba pro me pohodlnejsi ,sem zjistil ze proste je to prijemnejsi poloha pro zapesti ,clovek je jak kdyby trochu natazenej ale proste kdyz jsou ty riditka vys tak se to vykompenzuje,zase budes mit sedlo trochu niz nez clovek co by si to kupoval a mel 195cm ,ale rozhoduje ta horni ramovka abys tam mel mezeru ,kdyz sesednes z kola ,a samozrejme nevypada to tak sexy jako mensi velikost :)

                              0 0
                              • gloom  

                                No ty cca 2–3cm tam mám (v místě hned před sedlem, pak se rámovka zvedá), když jsem boso. S botou to bude trochu více. Nemám ještě koupené pedály, tak s kolem stejně ještě nemohu vyjet do ulic, takže nějaký čas na zvážení ještě mám.

                                0 0
                                • jardalee  

                                  jako zase jestli z toho mas spatnej pocit a je to proste velky kdyz na to ted sednes ,tak bych to resil s tim prodejcem ,je proste fakt ze z tech novych velikosti a podle tabulky bys mel mit tu 56 ,takze abys potom zase nebyl nastvanej ze mas velky kolo,prece jenom za to utratis nemale penize ,uprime ja bych si ronina nekoupil za prve je silene tezkej ,za druhe i kdyz tu geometrii zmenili tak porad nic pro me ,proste nejvic me zaujal decathlon a tam bych si to XL kolo klidne koupil mam 187cm ale proto ze delka je jenom 580mm a je tam vetsi sloping sedlova trubka ma jenom 530mm ,u toho ronina je opravdu ta 58 asi uz velka

                                  0 0
                                  • gloom  

                                    Njn, váha mi nevadí asi proto, že jsem nikdy neměl hliník ani karbon a kolo budu mít spíš pro radost. Ronina jsem chtěl hlavně proto, že má návarky na různé nosiče pro případný bikepacking, líbí se mi a definitivně jsem se rozhodl, když jsem ho objevil v akci. 30tis bych za něj nedal. Každopádně děkuji za všechny ty rady a postřehy. Až příště budu kupovat kolo, tak už nikdy z eshopu naslepo.

                                    0 0
                                    • jardalee  

                                      jj tak na to cestovani je to urcite dobra volba ,tam opravdu vaha nevadi a je spis dulezitejsi aby to neco vydrzelo

                                      0 0
                                    • Tom-T45  

                                      Normálně zítra zavolej prodejci, vysvětli mu situaci a myslím, že bude i v jeho zájmu, aby to vyřešil k Tvé spokojenosti.

                                      Ohledně nákupu na internetu, teď si vyzkoušíš jaká Ti vyhovuje velikost, nastavíš si kolo podle sebe, takže naopak, příště už budeš přesně vědět co objednat.

                                      0 0
                                      • gloom  

                                        Jj, dnes jsem napsal mail a již odepsali, že zítra si zavoláme a že výměna je možná. Takže pokud mi nabídnou 2019 tak vel 56 a pokud 2018, tak snad ta 58čka bude ok. :-/

                                        0 0
                        • Tom-T45  

                          Mezi modely 2018 a 2019 došlo ke změně geometrie. Zatímco model 2018 měl rámy spíš menší, v modelu 2019 to už odpovídá výškovému doporučení – srovnej si délku rámu T/T H. Takže buď dát ultrakrátký představec, nebo vyměnit za 56 – osobně bych to spíš zkusil vyměnit.

                          0 0
                          • gloom  

                            Jj, koukal jsem na ty rozměry a je to celkem velký rozdíl. Proto jsem nakonec šel do té 58 ale to jsem nevěděl, že mi pošlou nový model. Nejprve mě to mile potěšilo, ale radost netrvala dlouho. :-)

                            0 0
          • Lance  

            Jj řešení velikosti je neskutecna magorina. Připadá mi to někdy taky tak

            0 0
    • Marcelson  

      Zdravím pánové. Chtěl bych ronina 2019, mám 171 cm..... Jaký rám zvolit 52, nebo 50..... Prodejce mi říkal, že 50 by byla lepší… Ale na vyzkoušení nebyla ani jedna z velikosti, pouze 54 a to bylo už na pohled velké. Moc Vám děkuji, Marcel.

      0 0
      • jardalee  

        no na cestovni kolo a diky tomu ze to ma sloping bych vzal radsi 52cm ,ale samozrejme idealni vyzkouset ,on je tam na TT jenom o 1,5cm delsi coz se da snadno dohnat jinym predstavcem kdyby bylo potreba ,ale zato je hlavova trubka o 2cm vyssi a to by se na mensi velikosti dohanelo blbe

        0 0
    • Jan D.  

      Ahoj. Hraju si s myšlenkou koupě rámové sady Ronin SL 2019 a postavit si gravel s rovnými řidítky. Mám cca 180 cm a výšku rozkroku asi 85–86cm. Podle tabulek bych měl mít velikost 540. Když budu mít ale rovná rodla, asi bych u odpovídající velikosti dle tabulek musel dát hodně dlouhý představec. Byla by v tomto případě lepší velikost 560? Nebo to by už na mě bylo moc vysoké? Máte někdo velikost 560 a 540? Mohli byste mi přeměřit výšku rámu od země na úrovni středového složení?

      0 0
      • TK75  

        A nebylo by lepší místo rovnejch použít široký gravel berany?Už se dají i u nás sehnat 52/64 cm a pořád máš tu výhodu měnit úchop a místo dlouhýho představce se k tomu dává naopak kratší.

        Jen nápad:-D

        0 0
        • Jan D.  

          No, chtěl jsem to zkusit právě s těmi rovnými a použít mtb řazení. Jak se říká „přání je otcem myšlenky“. Ronin SL 2019 je dostupný už jen ve velikosti 560, tak mě napadlo takový hybrid:D Výhodu vidím v tom, že mtb řazení je cenově daleko dostupnější jak na bazarech, tak nové. Navíc mnoho komponentů už mám. Bylo by to takové rychlé trekové kolo.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.