AHEAD vidlice do rámu kde byla původně závitová

13 nepřečtených
  • FoxVK

    Ahoj, on je to asi stupidní dotaz ale nikde se mi nedaří najít odpověď. Je možné nějak v tom rámu použít vidlice pro ahead hlavové složení?

    Mám tady takový historický trekáč kde odpružená vidlice která je těžká a prakticky nefunguje a chtěl bych ji vyměnit za pevnou. Problém je že vidlice je na závit a tma je výběr dost omezený.

    Díky

    0 0
    • Jakobo  

      Pokud je tam ted zavitova 1 1/8" tak bez problemu a kompromisu. Udelal jsem kdysi totez. Koupis „klasicke“ Ahead hlavove slozeni, vidlici, z ramu vymlatis puvodni misky, nalisujes misky nove, do krku vidlice narazis jezka a ven konus, poskladas jak ma byt.

      Pokud ted ale mas vidlice s 1" krkem, tak to je horsi. V drivejsich dobach se to tu nekolikrat resilo, pokud se nemylim za nejakych podminek se podarilo do ramu dostat 1 1/8" vidlici, zkus projet vlakna o fixkach, nebo pockat, jestli Alinceb nebo JSt napisi. Ti by meli vedet.

      2 0
      • Aww  

        U hlavy pro 1" krk uděláš to samé, jako s 1 1/8", jen je potřeba mít 1" ahead hlavové složení a vidlici s 1" krkem? Problém je jen v tom, že se ty díly hůř shání, respektive jsou drahé.

        Alternativa u oceli je si nechat převařit hlavu rámu na širší.

        Vlastně bych dost doufal, že je to 1 1/8" hlava, jinak to prostě bude složité.

        0 0
        • Jakobo  

          To ano, ale davat tam vidlici s 1" krkem by bylo z louze pod okap a v tom rozmeru stejne uz nic nesezene. Dnes zacina byt problem koupit 1 1/8" vidlici a pokud ma cepy na Vcka a chce vzduchovou, tak tam je vyber mizerny. Vyznam teto prestavby bude jakys takys pouze v pripade, ze ma ram 1 1/8" a prejde na ahead vidlici 1 1/8". Pokud je to 1" tak nechat byt a poridit neco jineho, bazary jsou plne. Nema smysl nad tim ztracet cas. Toto zakladatel musi objasnit, ta diskuze jinak taky nema smysl.

          0 0
          • Aww  

            Zakladatel chce pevnou vidlici. Jinak samozřejmě souhlas.

            0 0
            • TommyP3  

              jinak jde taky koupit závitová s dost dlouhým krkem a řezat ne? třeba tady je 285 mm krk a závit 40 mm, část závitu může zůstat pod představcem, i když asi bych víc jak 1 cm nechtěl. https://koloneto.cz/…va-dle-prani

              0 0
              • Aww  

                … což úplně neřeší tu původní motivaci pro ahead, která je nedostatek výběru závitových vidlí. :)

                Ale ano, fungovat to může, radši bych teda v případě použití téhle vidlice vykrojil nový závit a nechal hlavové.

                0 0
              • Jakobo  

                Pokud nema ram od nejakeho exkluzivniho vyrobce nebo neni to nejaka exoticka ramarina tak financne je to nesmysl. Uz jen za prodluzeni zavitu v servisu zaplati vic, nez kolik bude stat novy ram nekde z vyprodeje. To se vubec nevyplati. Stejne tak prevarovat ram na 1 1/8" hlavu nebo soustruzit nejake misky. Navic vyber zavitovych predstavcu je mizerny. On byl blbej vzdycky, ale dnes sehnat zavitovy predstavec nad 110 mm je nemozne, na ebay ty ceny jdou do astronomickych ci­fer.

                0 0
    • šlapatko  

      Palcová hlavovka má průměr jen 30mm. 1 1/8 ahead sloupek má průměr 28,6mm. Na soustruhu by šly vytočit misky, ale stěna by byla jen 0,5mm. Mezi miskami a sloupem by zůstalo jen 0,2mm a to je docela málo. Pak záleží na konkrétním rámu. Napadlo mě i misky lisované zvenku:-)

      1 0
      • Lišák  

        Napadlo mě i misky lisované zvenku:-)

        Nějaký odkaz by byl?

        Dík.

        0 0
        • Vilém  

          Tam pomuze jedine soustruh. Kdysi jsem to tu zahledl na nejakem ocelovem ramu. Zalezi ale na tvaru a presahu hlavove trubky vuci ostatnim trubkam ramu.

          1 0
        • Jakobo  

          Hele, toto se tu fakt resilo, ale ja nad tim moc nechci ztracet cas :-( Mam zato, ze to byla ta era fixek kolem roku 2012, kdy se recyklovaly ty ruzne ocelaky s 1" hlavou a vidle byly 1 1/8", aby to aspon neco vydrzelo. Bylo tam nekolik reseni. Prevarit byla jedna moznost, to je ta prima cesta, ale kdo to dnes udela a za kolik. Pak nejake carovani s miskama, jestli vne, dovnitr s redukci to uz nevim. Ale pamatuju, ze to neslo u vsech ramu. Byla tam nejaka podminka. Ja si matne mozna vybavuju, ze do ramu prisel konus – jak to bylo u Fava nahore u predstavce, a na vidlici byla miska. Pak bylo vic prostoru pro krk 1 1/8". Nejak tak to myslim bylo.

          0 0
        • šlapatko  

          Soustruh a frézka.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.