PDA + GPS + Java API = Idealni cyclocomp

49 nepřečtených
  • kralovek

    Mate nekdo zkusenost s touto kombinaci?

    to java apicko je dostopne napr. tady: http://www.chaeron.com/gps.html#…

    GPS modul u alzasoftu za 3500: http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?…

    Cenove to i s pda vyjde tak 2× draz nez dnesni supercomputery. Napsat si k tomu soft si myslim ze je hracka. Jake mate zkusenosti z presnosti GPS. Zajimalo by me:

    • presnost altimetru
    • vydrz baterii – jaky je „optimalni“ interval dotazu na polohu. Kazdy dotaz neco zere … bych rekl.
    • lze pouzit prach obyc vypocet rychlost=draha/cas z posobe jdoucich hodnot? … je to dost spolehlive, nebo je treba zahrnout i predchozi data?

    Nemam s GPS absolutne zadne zkusenosti, tak me prosim nekamenujte pokud jsou ty dotazy uplne debilni. Diky

    0 0
    • náčelník  

      Zkušenost mám pouze s nejjednodušším GARMIN GPS 12. Měření výšky je velmi nepřesné (až desítky metrů), proto jsou vyšší modely kombinovány s barometrickým výškoměrem. Spotřeba vysoká – 4 NiMh články 1450 mAh čerstvě nabité 8 – 10 hodin provozu. GPS počítá vzdálenost „vodorovně“, nezohlední delší skutečně ujetou při stoupání/klesání. Vlivem upřesňování polohy jsou často hodnoty max. rychlosti nesmyslné. Celková vzdálenost je jen jedna – cyklocomp má denní+celkovou. Oproti cyklocompu je velký a těžký. Závěrem – je to moc fajn hračka, ale na kolo je daleko lepší klasický cyklocomp. Nebo obojí :)

      0 0
      • kralovek  

        Hmmm … toho jsem se bal. Snad to evoluce privede k lepsi dokonalosti. Ze to je velky a tezky, to je jasny, na zavody bych si to nevzal, ale coby turista by to nemuselo byt spatny. Napadlo me, jak by se mi libilo nechavat si behem cesty zaznamenavat polohu a vysku v case a vedet vzdy kudy ze jsem to onehda jezdil. Co se tyce te vzdalenosti … pokud bych pouzil to PDA s GPS modulem, tak si mohu naprogramovat zobrazeni absolutne cehokoliv. Cim me vytaceji ty drahe cyclocompy … umozni ti zobrazit jedno cislo navic … beztak vypocteny z impulzu za sekundu a uz to stoji o litr vic. A taky … cyccomp zobrazi jen neco malo hodnot. Takovy HAC-4 umi snad uplne vsechno, jenze najednou zobrazi krome aktualni rychlosti jen jeden udaj … rozhodne by se mi to nechtelo porad prepinat … Takze prodle me uplne nanic. To PDA by v pohode zobrazilo vse najednou. A hlavne PDA je vyceucelove zarizeni … cyccomp je jenom cyccomp.

        0 0
        • TomK  

          Jenomže to PDA by bylo výceúčelové tak jednu vyjížďku. Nelajznul bych si to připevnit ani na silničku, natož na bika.

          0 0
          • kralovek  

            Je to vazne tak mechanicky neodolny? Je fakt ze jsem jeste pda nikdy nemel, takze fakt nevim. Ale rikam si … zadne mechanicke soucastky (jak harddisc) v tom nejsou, tak proc by to nemelo neco vydrzet … takovy mobil taky snese vsechno. Je to vzane takovy rozdil? Pripadne … treba se delaji i „drsnejsi“ verze, nebo ne? Nebo se da vyrobit nejake pouzdro, ktere by castecne tlumilo razy a taky chranilo pred destem. Hernajs nejak to prece jit musi … mame 21.stoleti ;o)

            0 0
            • TomK  

              Má to velký dotykový displej a ten zrovna odolný není. Klepnutí pro něj bude konečná. Spojení displeje s „bordem“ neprospějí neustálé otřesy. A největším problémem bude vlhkost. Řešením by mohlo být odolné pouzdro, ovšem tím naroste velikost. Existují i odolné verze (pro armádu, průmyslové). Jejich cena je ovšem taková, že se vyplatí si na každou vyjížďku koupit raději nové PDA :-)). Podstatně lepším řešením je pořízení klasické outdorové GPS, jejichž ceny značně klesly (Garmin Legend …) a v případě potřeby je propojit s PDA. Prodávají se již i malé barevné přijímače a jejich cena už je také akceptovatelná.

              0 0
    • ph  

      pujcil jsem si garmin etrex vista a nekolikrat s tim vzjel na silnicce. mel jsem to v kapse u dresu a kdyz vydrzela baterka, tak to chztalo signal dobre. ukazuje vzdalenost, vysku a ma i mapu a kompas. ale je to docela velky a drahy. tenhle model ma i barometricky vyskomer a ukazoval docela rozumne – ne jednom miste se v nekolika dnech lisi jen o jednotky metru.

      0 0
      • vlk  

        Bohužel tento přístroj je opravdu velký jako kráva, to se použít nedá.

        0 0
        • vlk  

          jo ještě bych dodal gps není nejvhodnější občas se v lese pod stromy nechytá signál.Co spíše nějaké takové věcičky jako je navion.Kdybych měl k pda nějaký kit na připojení magnetického čidla a na připojení nějakého elektrického barometru, tak by se něco jako navion dalo taky v javě naprogramovat.

          0 0
          • kralovek  

            Presne to mam namysli … Kdyz existuje plug-in GPS do pda, proc by neexistoval i barometricky vyskomer … ale 2 plug-iny se asi do pda pripojet nedaji … nebo ano? Navion je skvela vec … to gps je jedine, co mu chybi k dokonalosti

            0 0
            • vlk  

              Když bude přesný výškoměr a bude existovat čidlo magnetické které bude vysílat informace do pda.Tak se bez gps obejdu zadám vždy počátek odkud vyjíždím a ono si to bude z ujeté vzdálenosti, rychlosti a výšky samo počítat kde se nacházím.Gps stejně v hustějším lese většinou nefunguje a na tomto principu funguje i ten navion.

              0 0
              • Marek  

                Na druhou stranu, pda+gps ti ukaze polohu na bitmapovy mape jako podkladu, ktera muze byt dost podrobna. Nevim jak v praxi, ale v lese by mohlo stacit obcasne zjisteni polohy. Taky jsem o tom premyslel, jestli je to vyuzitelny za ty prachy treba pri tydenim putovani na bajkach. Problem bude dobijeni, protoze to bude asi zrat docela dost. A mit sebou takovy drahy vecicky… Precijenom nejezdim si hrat s elektronikou, ale poznavat kolmo kraj. K tomu cidlu tlaku: bylo by to asi idealni ve spojeni s tim siemensem tusim M65, co ma ty funkce cyklokomputeru a zkladni navigace.

                0 0
          • ph  

            tak, tak. v lese to neni ono. pokud jsi pod stromy jen obcas, tak si to ten kram domysli, ale jezdit cely den v lese se s tim neda.

            0 0
            • náčelník  

              To je dáno systémem. Přijímač potřebuje přímou viditelnost vysílače (satelitu). GPS byl původně určen k navádění řízených střel, tam není s přímou viditelností satelitu problém. Systém byl pro civilní použití uvolněn po první válce u Perského zálivu. A záměrně vnášená chyba byla zrušena tak rok 2000 – 2001.

              0 0
              • metronom  

                Uvedomte si na jake frekvenci GPS prijima. Presne nevim, ale budou to radove GHz. Aby se dal signal chytat i v lese, musela by byt radove kHz – MHz. Ale to zase neprojde ionosferou. Takze druzicova navigace nebude v lese a stinenych koncinach fungovat. K radiovemu stinu staci treba strom (na techto frekvencich (GHz))

                0 0
                • vlk  

                  mimo tento příspěvek-podívej se na svůj mail

                  0 0
              • Martyss  

                záměrně vnášená chyba?:-)

                0 0
      • Martin  

        jenom pro pořádek: http://www.skyfly.cz/shop/_gps.php4?…

        0 0
    • náčelník  

      Na cyklistiku by byla zajímavá hračka toto: http://www.garmin.com/…rerunner201/ Něco info je taky tady: http://www.bikeagps.sk/ Ale moc jsem to neštudoval.

      0 0
    • 384  

      Je to uz nejakej cas, co jsem v jednom casopise videl nejakej starsi Palm + drzak na riditka + magneticke cidlo na kolo. V podstate by se tahle kombinace dala uplacat za cca 2kkc. Chtelo by to ale jeste minimalne merit nadmorskou vysku. A pokud by byl jeste kompas a druhy senzor na kadenci tak by to bylo vice nez vychytany.

      0 0
    • MF  

      Myslim, ze by s tym problem byt nemal co do samotneho sprevadzkovania. Viem si predstavit pripojit aj viac zariadeni naraz (GPS,vyskomer, teplomer…) Vela takychto blbiniek sa uz predava a pripaja sa to cez BlueTooth. Skor by som sa obaval, ze to PDA zlikvidujem. Som presvedceny o tom ze to nemoze vydrzat pad. Trvale otrasy tomu asi tiez nepridaju na zivotnosti rovnako ako vlhkost. Inak samotny soft si nemusis pisat v Jave ale kludne v C++ a skompilujes to pre PDA a v pohode to fachci. Otazna je podla mna len ta zivotnost a samozrejme baterka. Ked sa do toho pustis, daj vediet.

      0 0
      • fousek  

        PDA s gps na biku si dokazu predstavit (ty stromy to fakt nevim jestli je to tak drsny jak rikate, prinejhorsim si na zada namuntuju antenu:-), samozrejme bych to udelal tak ze by bylo PDA v nakym odpruzenym krytu a GPS nekde v batohu nebo v kapse (uvazuji o bluetooth GPS), az budu mit zbytecnejch 6000 tak se s vami o zkusenosti podelim, jinak ani hodinky nejsou nerozbytny:-)

        0 0
        • kralovek  

          Ja bych prave uvazoval o co nejlevnejsim PDA … cernobilem, starem a osklivem (dnes tak 3000, z bazaru i min) a to GPS samosebou propojit kabelem … ten bleutooth by byl zase jen dalsi zrout energie.

          0 0
          • fousek  

            No ja nevim, ted se PDA pohybujou strasne nizko, za 3500–4000 se da sehnat palm TT s barevnym displayem a bluetooth, cernobily modely od 1000 zase nektery kabelovy GPS chtej vnejsi zdroj 12v protoze sou primarne delany do aut a mislim ze zrovna ta za 3500 musi bejt napajena tema 12v (predtim sem o ni uvazoval taky)

            0 0
            • MF  

              Aha. Som myslel ze mate na mysli normalne PDA ktore pouzivate profesne v praci (tie nestoja 2–3 tisic ale 15–20). Na take starsie a lacnejsie by sa nedalo pripojit GPS cez klasicky CF slot ? Ja som o GPS uvazoval prave do toho CF slotu.

              0 0
              • kralovek  

                Pouzivaji jeste dnes nejaka PDAcka CF? Nebo je to jen vykrik minulosti? Videl jsem i pristroje do SD/MMC. Ale stejne bych to nejradeji spojil tim kabelem.

                0 0
                • MF  

                  Kazde poriadne PDA ma CF slot a aj SD slot. Lacnejsie maju len SD. A z dajakych pricin HP CF slot dost neguje a riesi to takym specialnym zaketom. Len model HP2210 ma oba. Ale ostatne znacky na vyssich modeloch maju oba FS LOOX, Toshiba…

                  0 0
                  • fousek  

                    hmmm, CF a SD/MMC slot maji vzdy jen nejdrazsi PDA od konkretni firmi a to jen na wince, na palmos ma jen nejlepsi sony memorysticky a SD/MMC, to aby si tady nekdo nemyslel ze sezene PDA s CF a SD za 10000, no mozna neco pouzityho jo?

                    0 0
                    • MF  

                      Nieje to celkom tak, ale v principe mas pravdu. Neviem aka je situacia na trhu s PDA Palm, ale u Win je CF pomerne rozsireny. To ci ma dane zariadenie CF nerozhoduje vzdy cena. Napr zmieneny HP 2210 je druhy najnizsi model (nad 1940) a CF aj SD ma. Zato ani jeden z rady 4×xx (vyssia rada) CF nemam a nema ho ani najvyssia od HP. Ten HP 2210 som kupoval tak pred 3 mesiacmi ako novy za 10800Sk bez DPH. Takze myslim, ze v CR by si sa mozno do tych 10 aj zmestil.

                      0 0
              • fousek  

                NO nevim jaka PDA se pouzivaji pro praci kdyz Palm TT byl pred 1,5 rokem vrcholny model od firmy Palmone, samozrejme s operacnim systemem PalmOS se daji sehnat Sony clie ktere stoji tech 15–30 tisic, ale nevim proc bych si mel kupovat 2× drazsi PDA jen kvuli fotaku a napisu SONY. Potom jsou tu PDA s operacnim sytemem Windows CE a ty jsou asi o 2–3 tisice drazsi nez Palm OS (nepocitam sony to je jejdrazsi ze vsech) Jinak gps sem videl snad do CF slotu, ale samozrejme z CF slotu vycniva a rekl bych ze se tim zvetsuje zranitelnost PDA i gps, do SD slotu sem zatim nevidel, ale bude platit to same jako u CF, navic PDA s operacnim sys. PalmOS zadne nema CF slot a jestli existuje gps do sd slotu tak pochybuju ze je pro ne ovladac, takze pokud chci CF gps musim si koupit drazsi PDA s win. S kabelem by to bylo dost dobry, ale bud bude sat energii z PDA coz bych si tipnul tak na 1–2 hod. jezdeni nebo musi mit svuj vlastni zdroj, samozreme porizovaci cena bude nejmensi Pak je tu gps via bluetooth, coz bude malinko narocnesi na energii pro pda, ale bude to min nez kdyby pda krmilo gps, protoze BT gps ma svuj vlastni zdroj, taky gpsku muzete strcit kamkoliv ve vzdalenosti od pda 10m takze teoreticky si ji muzete pripevnit na stozar 10m dlouhy, aby mela lepsi signal

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  A to jsem se chtel jeste zeptat. Nebude GPS rusit projizdeni pod vedenim vysokeho napeti nebo nebude to rozhazovat cyklistu, kdyz o nej skrtne? Preci jen 10m se mi zda na cyklistiku dost. Nerikam treba na windsurfing…, ale zabloudit na Lipne… :)

                  0 0
                  • fousek  

                    no jo, to by moh bejt problem, to musim vyzlouset jestli si to jednou poridim:-)

                    0 0
        • náčelník  

          Já tedy s příjmem signálu i v hustém lese neměl problémy. Jiné je to samozřejmě ve skalách nebo v husté zástavbě. Problémy mívaly jednokanálové přijímače, ale ty se snad už nedělají – pokud na ně narazíte, tak je raději nekupujte.

          0 0
    • Nikdo  

      Nejlepsi je se na vsechny cyclocomputery a GPSka vybodnout, stejne se to v jednom kuse s*re, clovek s tim ma akorat starost. Akorat pak clovek nemuze na BF machrovat jak rychle a kolik toho ujel. Pro orientaci je lepsi brat si sebou dobrou mapu. Kde je sever zjistis podle lisejniku nebo mraveniste a ze nakonec zabloudis ? a co, v Cechach je pokryti hospadami dostatecne huste.

      0 0
      • fousek  

        takhle to resim tedkon, ale vetsinou bez ty mapy

        0 0
      • Martyss  

        By mě zajímalo, co děláš, když je mraveniště a lišejník v nedohlednu..:-)

        0 0
        • Thidney  

          chvíli stojíš a z které strany začneš obrůstat lišejníkem tam je sever…

          0 0
        • rock  

          Jestli zabloudíš s mraveništěm nebo bez něj je víceméně lhostejné …

          0 0
      • lubos  

        Neni neobvykle, ze lisej roste na jizni strane.

        0 0
    • kralovek  

      http://www.garmin.com/…foretrex201/ Tohle vypada docela zajimave. vydrz 15 hodin Jestli tomu dobre rozumim, dokaze si to zapamatovat az 10000 bodu, tj. presne si zapamatovat kudy jsem jel. Ale preci jen … zadna mapa, tj. nic moc orientace. Kdyby to ale slo jeste pripojit k tomu pda primo, tak by to nemelo chybu.

      0 0
      • aku  

        Kdybych si mel vybrat GPS na kolo v cenove relaci do 10000kc tak bych asi sel do www.bartsport.cz/shop/de/2520. Da se sehnat kolem 7500kc nova. Problem je trochu v tom, ze mapy CR (cyklo, auto, letecka) stoji dalsi 3000kc nebo kolik

        0 0
        • kralovek  

          Nevis jestli se daji tyhle garminy pripojit kabelem k pc nebo k pda? Napr v aute by se to pak dalo pouzivat s notebookem …

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.