• T-Bag

    ma nekdo zkusenost s gps bluetoot modulem? pouziva ho nekdo ve spojeni s mobilem? jestli jo napiste podrobnosti. napr. jaky programek v mobilu, jestli existuje nejaka mapa ..atd diky.

    0 0
    • Honza729  

      Tady se toho doctes dost…

      navigovat.mobil­mania.cz/Defau­lt.asp??

      0 0
    • MARIN  

      pouzivam N 73 s modulem NAVIBE GPS Bluetooth modul GB735. Pouzivam ale jen na geocaching. Jinak by bylo potreba poridit jeste nejaky drzak na predstavec. Programek mam SmartCom GPS spolecne s mapama stazeny na netu

      0 0
    • mar_tin1  

      pouzivam program trekbuddy (www.trekbuddy.net). vie toho vela, ale ja vyuzivam hlavne zaznam trasy a zaznam jednotlivych waypointov, ktore potom sparujem s fotkami z vyjazdu. existuje vela map pre tento soft a mapy si mozes spravit aj sam (ja napriklad pouzivam turisticke mapy od shocart a vku harmanec skonvertovane prave pre trekbuddy). viac sa docitas na webe, kde je obsiahle forum. jednoznacne odporucam.

      0 0
      • mar_tin1  

        a este jedna drobnost, trekbuddy je java aplikacia, takze funguje na takmer akomkolvek telefone, co je velka vyhoda oproti smartcom navigatoru (ako pisu sidney a marin), ktory je len pre symbian…

        0 0
    • Sidney  

      Používám SonyEricsson P990 + GPS modul Navilock BT-338 + SmartCom Navigator + nascanované a zkalibrované turistické mapy v jpg.

      0 0
    • Honza729  

      Tady nekdo maze prispevky ????

      0 0
    • pepko  

      ja mam gps nokia ldw3 a pouzivam ho v kombinacii mda vario (qtek 9100) a igo alebo ozi explorer a druha kombinacia je spv c100 (htc s310) a tomtom alebo gpsdash …

      na bike mimo ciest je asi najlepsi ozi, na nete sa vyskytuje vela skalibrovanych map 1:50 aj 1:25 … len treba pohladat … ale do gpsdash sa daju mapy z ozi skonvertovat …

      inak drziak nemam, vozim to v brasne a vytahujem iba v pripade potreby, mam zapnute logovanie, to je velmi ficurinka … potom si mozem doma pozriet trasu v google earth …

      0 0
    • Honza729  

      Asi mne tu za muj nazor ukamenujou (tradicne :-) ),ale ja jsem vyznavac spise oddelenych zarizeni. Proste nemam rad All in one. Mapová navigace v mobilu s GPS prijimacem a jeste na kole.....samozrejme to funguje, ale je to neco za neco: displej maly,prilis jemne detaily, mala odolnost vuci vibracim a vode, problematicky drzak, mala vydrz baterii,laborovani s mapami.....­.Prosel jsem si tim na Nokii E65,takze vim,o cem mluvim, proste funguje, ale komfort zadny. Outdoor je outdoor, spec. outdoor navi je proste to, co je to prave.Krome napajeni na obyc.tuzkove je k dispozici zpravidla pomerne kvalitni Topo mapa,pristroj je citlivejsi,odol­ny,na riditkach je jasne a dobre citelny, ovlada se intuitivne...­....ovsem za vyssi cenu – asi jedina nevyhoda.

      Obecne stale plati, i kdyz s nekterymi vyjimkami, ze cokoliv je all in one, tak je to od vseho neco a nic poradne.....

      0 0
      • pepko  

        plne s tebou suhlasim, kamenovanie sa nekona ;-)

        ale mne na tych par dlhsich vyletov v neznamom prostredi staci aj all in one … na speci zariadenie prachy nemam a setrit ich asi nebudem …

        0 0
      • MlokCZ  

        Souhlas.

        Pokud to ale nebude využívat nějak moc často, tak sice ten modul bude mít všechny popsané nevýhody, ale oproti pořádné outdoorové gpsce ho koupí za pár kaček. Pokud tedy více peněz dávat nechce, tak proč ne…

        0 0
        • kolombo  

          Hlavní výhoda GPS bude v tom, že doma z ní bez problémů stahneš kompletní projetou trasu, to u telefonu s GPS modulkem nebude fungovat.

          0 0
    • HockeyBiker  

      to uz pak neni ono kdyz se na kole nemuzes ztratit :-D

      0 0
      • Honza729  

        V tomhle pocasi se ztratit muze mozna i trosku vadit..... :-)

        0 0
      • Lister  

        v tohmle s tebou maximálně souhlasím :o)

        každý kdo kdy se mnou absolvoval vyjíždku ví, o čem mluvím,bez toho vzrůša jízdy do neznáma to není ono :)

        0 0
        • chodec  

          JJ Jednou jsem takhle zažil vzrůšo z jízdy do neznáma se šéfovou.

          Jelo nás z práce původně asi 8 na vejlet. Část si trasu zkrátila, a tak jsem zbytek původního okruhu absolvoval se šéfovou sám. Poněkud jsme zakufrovali někde na turistické značce, která zmizela bez rozloučení zrovna ve chvíli, kdy zapadalo slunce. Další 2 hodiny nám trvalo, než jsme se s kolama na zádech vyplazili z lesa na nějakou silnici. Dalších cca 30 minut, než jsme narazili na první vesnici s hospodou, kde jsme se alespoň mohli zeptat, kde jsme. Tam jsme zjistili, že od cílového místa nejsme nějaké 2–3 kiláčky, jak jsme si v té chvíli mysleli, ale cca 18 km. Šéfová byla z dobrodružství nadšená natolik, že se jí zamlouvcala myšlenka nějakého místního opilce, co nám radil nějakou obskurní zkratku přes lesy a louky, což by mohlo být fajn nebýt faktu, že jsme (a) něměli světlo, (b) měsíc nesvítil a © ten opilec si cestou nebyl 2× moc jistej. Nakonec naštěstí vyhrál můj názor, že není čas na hrdinství a jelo se zbytek cesty po asfaltu. Moje zadní blikačka byla to jediné, co na nás svítilo, a tak jsem se snažil jet zároveň vpředu i v zadu našeho dvoučlenného útvaru, podle toho, odkud jela auta.

          V té chvíli jsem sice žehral na své rozhodnutí jet do neznámého terénu s někým bez pudu sebezáchovy, ale jako zážitek to nakonec bylo fakt dobrý;-)

          Obávám se, že mít s ssebou GPS by mi nebylo nic platné, nejspíš by mi bylo zakázáno ji použít ;-)

          0 0
    • Smazaný účet  

      na to zapomeň a pořiď si něco od Garmina

      0 0
    • Charlie_R  

      Qtek 9090 (MDA III) s Nokia LD3W.Turisticke mapy Smartmaps.Pouzivam pouze v pripade,ze zakufruju.Zamerim si na mape pozici.Jinak jezdit s navigaci na riditkach mi pripada uz docela sileny :-)

      0 0
      • Honza729  

        Proc sileny…nebud brzda pokroku :-)) Ale vazne: ja na to mel podobny nazor, ale jakmile jsem zkusil, nadchlo me to. Garmin GPSMAP 60 CSx je proste super vecicka.

        Zakladateli threadu bych doporucil se mrknout do Annonce, da se tam cas od casu sehnat dobra koupe mapoveho Garmina Etrex, nebo starsi modely za dobre ceny…

        0 0
        • Charlie_R  

          Tak pokud jezdis v naprosto neznamem terenu,budiz. Ale pokus 80% trasy znam.....

          0 0
    • kryspin  

      ja jezdim s pdackem a jsem s tim maximalne spokojeny. zaznam trasy bezproblemu, presnost taky, baterie na naprostou vetsinu vyletu staci, GC se s tim taky v pohode da (naopak, tam je vyhoda, ze mam offline i stranky o cachi). Jenom to nemam na riditkach (to bych se ale bal mit asi cokoliv). navic na ty funkce co to vsecko umi a jak moc otevreny system to je, je to levny. to jen aby tu byl taky nazor nekoho jinyho nez skalnich outdooristu .-)

      0 0
      • Honza729  

        Ale jo, v pohode. Dulezity je, ze ti to vyhovuje. O nic vic nejde.

        0 0
    • reidy  

      Tak jsem si pořídil Garmina Vista HCx + mapu Topo, připevnil na řidítka a je to super hračka ( i když drahá ) Po návrartu se dá celá trasa analyzovat na PC popř. promítnout do sat. Google Earth.

      0 0
      • Honza729  

        Welcome to the future world :-)

        0 0
        • chodec  

          Já mám s tímhle vždy morální dilema.

          Na jednu stranu mám tyhle hračky hrozně rád. Na druhou stranu si říkám, že je to vlastně kravina jet na kole ověšenej tolika přístrojema/u­kazatelema, že mě to furt svádí koukat někam jinam nwž na cestu. Když to vezmu do důsledku, tak bych pak po cestě nedělal nic jiného, než koukal, jak rychle jedu, jak stoupám a klesám, zda mi náhodou nepadají tepy či kadence, kolik jsem toho už ujel, kde mi GPS ukazuje, že jsem a po dojetí ještě hodinu na počítači stahoval, analyzoval a promítal výsledky ;-)

          Tak se snažím krotit se v nadužívání těhle roztomilých pitomůstek a kde to jde se omezit jen na tacháč, kde mě zajímají jen ujeté km, abych věděl, zda stíhám dojet, kam potřebuji a po dojetí maximálně průměrná rychlost pro zajímavost – jako ukazatel (ne)flákání se ;-)) GPS beru po výše popasných zkušenostech jen do baťohu a jen na výlety do neznáma jako prostředek urychlení záchrany v krizi.

          0 0
          • Honza729  

            Kdyz nechces blbnout s tepovkama, tak ti uplne staci jen GPS. Ani comp nepotrebujes.....

            0 0
            • chodec  

              :-) nejde o to, že bych něco nechtěl – mě se v principu líbí ta možnost všech tohle vědět a teoreticky se mi všechny tyhle mašinky v nějaké podobě doma válej (Tachometr s kadencí, hodinky s kompasem a tlakoměrem a výškoměrem, starší outdoorová GPSka někde v šupliku, další GPSka na erárním PDA nevím, co ještě).

              Jen si už nějakou dobu říkám, co z toho mi po cestě opravdu nějak pomáhá a co s sebou naopak táhnu jen proto, abych si měl s čím hrát (a co mě teda spíš rozptyluje). Časem mi z toho vychází, že jediný údaj co JÁ opravdu využiju a bez kterého bych se nějak musel omezovat je ujetá vzdálenost (tedy tam kde to neznám). Po cestě jsem ještě zvědavej na průměrku, ale bez toho by se dalo jet.

              Takže po čase zkoušení to nakonec dopadlo tak, že jsem kadenci z tacháče odstranil (pro mě zbytečnej bazmek na rámu), GPS beru jen výjimečně malou outdoorovou (Legendu) a jen do baťohu na delší cesty do neznáma pro případ nouze) a hodinky s kdejakou fíčurou sice mám (jiné na ven nemám), ale použiju z nich stejně jen čas. Tož tolik k mému seznámení se s WORLD of FUTURE a současnému odklonu od něj – v tom je to dilema ;-)

              0 0
              • Nodar  

                mám to podobný, prostě je důležité z té techniky nezblbnout :-) Osobně koukám na GPSku jen když :

                1. si do ní předem naklikám trasu a to pak jen kontroluji, jestli je panáček na čáře a po dojezdu kolik jsem najel
                2. na běžkách nebo pěšourem je to hlavně počet km, takže takový lepší krokoměr

                Takže nemám pocit, jak se tady někteří obávají, že pro přemíru techniky pak nemám čas sledovat krásy přírody :-) Na druhou stranu je moc fajn, podívat se po delší době na trasy najeté třeba někde na dovolené v zahraničí, jedním kliknutím myši otevřeš GoogleEarth přímo v dané oblasti a už vidíš, támhle jsme vyjížděli, tady je to jezero, co jsme fotili a aha, ta vesnice se jmenovala tak a tak … a když vezmu v úvahu, že rozlišení těch map se každý rok zlepšuje, je to paráda.

                0 0
                • MaPa  

                  Mám to v podstatě stejný jako ty, ale používám GPS-ku nemapovou, v autě pak normální navigaci na PDA-čku. Z vožení PDA na kole nejsem nijak odvařenej hlavně kvůli možností na ní někdy spadnout, jinak je to ale pěkná věc občas přesně vědět kde člověk na mapě je. Co se týče vyhodnocování, tak po návratu stáhnout track log, prohnat to Crempovými stránkami a časem se na to podívat. Když je nálada (hlavně pro lidi co jeli taky), tak z toho udělat něco pro GE, jako třeba v příloze vejlet na Točnou.

                  0 0
            • chodec  

              P.S. k tomu „jen GPS stačí“ – užíval jsem různé typy na různých místech u nás i vce světě na to, abych věděl, že dostat se do podmínek, kde mi GPS nebude nic platná není zas tak složité. I kvalitní čipsety (tím nemyslím svou starou Legendu) ale i slušné se SIRF III a pod. se čas od času nechytí v údolích a pod hustejma stromama (nejlépe mokrejma) a i hustá oblačnost v kombinaci s pořádnou mlhou dokážou nadělat v příjmu GPS celkem paseku. Sice se vždycky dá nakonec vybabrat někam, kde se to chytne, ale má to zkrátka své limity jako všechno.

              0 0
              • T-Bag  

                No diky za prispevky…souhlasim taky s tim, ze Navigace od garminu je mapova, ze je to plnohodnotny a ne All in One. Chtel jsem ale vyuzit spis pro geocaching, vyzkouset…co to umi atd…nechci do toho moc investovat..tak max. 2000kc.Diky

                0 0
                • mar_tin1  

                  tak v tom pripade bt modul a free javova aplikacia trekbuddy – podpora bitmapovych map alebo vlkgps – bez mapy ( www.trekbuddy.net resp vlkgps.bielyvlk­.sk ). ale pri gps moduloch mozes natrafit na rozne problemy, ja som napriklad skusal tri rozne moduly a trafil som sa az na treti pokus. konkretne nakoniec pouzivam i-tec bt-339 a k750i

                  0 0
                  • T-Bag  

                    diky za info…mam prave taky SE K750i. muze mi napsat o jake problemy slo? chci se jich taky vyvarovat…muzes se trosku o tom rozepsat…budu vdecny diiiiik

                    0 0
                    • mar_tin1  

                      no hlavne to bolo nestabilne bt spojenie. s jednym modulom (evolve solar gps) spojenie padalo ked som mal mobil v ruke a gps modul v batohu a s druhym (navilock bt-338) sa stavalo, ze aplikacia na mobile vytuhla prave kvoli nejakej chybe s bt komunikaciou. obidva moduly sa mi podarilo vratit za plnu cenu v ramci 7 dennej lehoty na skusanie tovaru kupeneho cez net (u vas je to tusim 14 dni?). nakoniec som kupil ten i-tec bt339 a ten funguje bez problemov – zatial :). pouzivam to hlavne na zaznam prejdenej trasy a parovanie fotiek s gps suradnicami. modul vozim v batohu vo vonkajsom zipse a mobil vo vrecku kratasov, aby som ho mal poruke ked chcem zaznacit waypoint. uvazujem ale o vymene mobilu za novsi (k810i?), pretoze novsie SE uz vedia fotit aj ked bezi java aplikacia, takze by som nemusel vzdy tahat fotak. prejdenu trasu si importujem do google earth.

                      0 0
                      • T-Bag  

                        chtel bych koupit nokii LD3W,je za 2100kc,myslim ze v testech je asi mezi lepsima,koukal jsem na ten tvuj je pomerne trochu drazsi. Kamos ted koupil SE k 550i,neni tak drahej a myslim ze tu funkci foceni v java aplikaci ma, Ma i lepsi grafiku nez nase 750. mrkni www.mobilmania.cz/…default.aspx

                        0 0
                        • mar_tin1  

                          jj, ten k550i uz to dokaze, ten uz patri do novsej generacie SE, akurat u nas ho orange nema v ponuke, inak by som ho bral :) ten nokiacky gps modul by mal byt ok, prinajhorsom ho mozes po otestovani vratit ako ja tie dva ;) ja som ho nechcel, ale uz neviem preco, tusim kvoli horsej vydrzi na jedno nabitie, ale nakoniec vysvitlo, ze kriticka je skor vydrz mobilu, hlavne ked necham trvalo zapnute podsvietenie displeja (vtedy moja k750 vydrzi tak 7 hodin).

                          0 0
                • Honza729  

                  Je potreba si narovinu rici, ze za dvojku bys nemel cekat zadne zazraky.

                  Ale fakt se mrkni do Annonce, nejakeho mapoveho eTrexe tam urcite splasis…pak mi podekujes :-)

                  0 0
    • Hurka  

      trochu odbočím – máte někdo zkušenost s eTrex Legend z Mountfieldu? na netu jsou zkušenosti s použitím na Geocatching, ale potřeboval bych vědět, jak použitelné je to na kolo a v lese. neztrácí se signál? mohu si např. předem nastavit trasu, kudy chci jet? za ty prachy by to byla docela dobrá koupě… dík.

      0 0
      • Honza729  

        Tady mas spousty info.

        www.geocaching.cz/forum/index.php

        0 0
      • Smazaný účet  

        Skoro vsetky tury na www.tronkosice.sk boli planovane, prejdene a zdokumentovane pomocou Oziexplorera a Legenda.

        0 0
      • hodny soused  

        taky mam Legend

        za tu cenu sqělé, vydrží dost a perfektně drží i na řidítkách. V lese je to na pováženou,ale když zmizí signál tak hned je zas zpátky,na kolo žádná tragedie. Trasa se do toho dá dopředu zaznamenat,a pak podle ní jet,to funguje dobře.Když jedu někam dál či do neznáma využívám to.Jen škoda,že není barevný, turistická topomapa má u čar popisky „červená,..“ a to mě vadí.Displej má výborný rozlišení,až zbytečně.Baterky vydrží hodně dlouho. Já ho koupil před rokem i s topo50 a slouží dobře. koupil bych lepší,ale je mi líto peněz,tohle je v klidu

        0 0
      • fireball  

        Legenda jsem testoval, v hustém lese nebo v hlubších užších údolích (např. žleby v Moravském krasu) se rád ztrácí, někdy i ne relativně dlouhou dobu. Dají se nahrát mapy jen do 8MB. Ovládání se dá přežít. Rychlost vykreslování map je dost nízká. Teď mám GPSmap 60Csx a to úplněje jiná liga. I cenově :-(.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Na obhajobu Legenda by som uviedol, ze hlbsich uzsich udoliach ten signal prilis nechyba. Tam sa nestratis. A ked z nich vyjdes uz je zase signal. Mapy su tu len na paradu i ked obcas sa zidu.Na tych 8MB sa mi zmesti pol Slovenska zo Slovakia TOPO. Obcas ked vyrazim dalej tak ich treba prehrat.

          0 0
          • fireball  

            No v údolí se neztratíš, ale když z něj chceš vyjet do strany, máš tam několik neznačených cest relativně blízko sebe, tak pak nezbývá než losovat, která je ta pravá… Samozřejmě když GPS nebyla a mapy byly jen 1:100000 a realitu zobrazovali jen přibližně, tak to šlo taky, jen v tom bylo mnohem víc dobrodružství.

            0 0
      • kolombo  

        No, jestli to chceš opravdu do lesa, tak si připlať alespoň na novou Vistu. Ale 60CSx je prostě nejlepší, alespoň co se schopnosti udržet signál týče. Ta prostě funguje naprosto všude. Vypíná se mi ze signálu jen v tunelech a budovách.

        0 0
        • MlokCZ  

          Zase bych ani tu 60CSx tak nepřechvaloval. Oproti Legendu je to samozřejmě nesrovnatelně lepší, Legend v horších podmínkách rovnou ztrácí signál úplně. Ale ani 60CSxko není 100%. Sice jsem signál mimo budovi a tunely také ještě neztratil, ale pákrát (není to často, ale stane se) jsem měl při špatných podmínkách mizerný signál (tzn. jen 4–5 družic a všechny blízko sebe, nejhorší kombinace) a tím došlo k větším nepřesnostem (tím myslím větší než 50m; běžně reálná chyba nebývá ani zdaleka 10m). Nestává se to často, ale stane se. U Legendu je pravda, že tohle se stává dost často, ještě ve chvílích než ztratí signál úplně. Během vyjížďky tohle ničemu nevadí, ale nemám to rád, když si upravuju naklikané trasy podle projetých tracklogů, aby byly přesně (a ne podle nepřesných podkladů z mapy) a takhle se mi tam dostanou už znatelné chyby. Ale nestává se to často, takže žádná tragédie, jen to ještě není úplně dokonalé.

          Nová Vista HCx se mi podle všech dostupných testů, kde srovnávali kvalitu příjmu signálu proti 60CSxku zdála o píď ještě lepší (i když rozdíl byl minimální).

          0 0
          • Honza729  

            „žádná tragédie, jen to ještě není úplně dokonalé.“

            S prispevkem souhlasim, nicmene, ono to „byt dokonale“ nemuze uz z fyzikalnich principu.

            0 0
          • fireball  

            O nové Vistě jsem taky uvažoval, je příjemně malá, ale systém ovládání jako na Legendu není moc pohodlný, zejména za jízdy. I když člověk si asi zvykne. A prý se občas loupe ta guma dokola. Takže vyhrála 60Csx.

            0 0
          • hodny soused  

            škoda,že ještě nepodporuje hlasovou navigaci,by se dobře použila i v autě

            0 0
            • fireball  

              Při autoroutingu pípá, není to tak dokonalé jako hlasové povely, ale stačí. A při delší cestě, kdy některé auto-navigece nezavřou hubu je to možná i plus. Spíš mi víc vadí cena map, ktré se takto dají použít.

              0 0
              • hodny soused  

                nejsem si jist,ale kouam po jiném foru,kde jsou mapy ke stažení,podle toho co píšou by tam měla jít nahrát i „cracklá“ mapa

                0 0
                • bikerzdenek  

                  V autě nás 60Csx tvrdošíjně z hlavní trasy /v Jeseníkách/ svedla úplně někam jinam. Kdybychom jí věřili, tak jsme jeli úplně bez důvodu na druhou stranu. Jinak brzy má i na náš trh přijít mapový EDGE 605 a 705. Na domovských stranách Garminu už je k vidění i s parametry. Jen se trochu obávám ceny u nás v Čechách.

                  0 0
                  • Honza729  

                    No, jestli te vedla za tou blondynkou v profilu, tak bych to videl jako dalsi dobrou feature, česky řečeno fičurku :-)

                    Ale k veci: Mas dobre nastaveno navigovani ? (pro auto, rychlejsi/krat­si, atd?)

                    0 0
                  • kolombo  

                    To nebude GPS, ale mapou a nastavením parametrů pro hledání trasy. Pokud zadáš jen koncový bod, bez průjezdních bodů na trase, tak se dá dojít k netušeným výsledkům :-)

                    0 0
                • fireball  

                  A na jaké fórum koukáš? Jsem zatím našel pár serverů s free mapama, ty jsou ale většinou jen lokální a bez routingu. No a když mapu nahraju v DEMO modu, tak i GPS jede pouze v DEMO.

                  0 0
                  • kolombo  

                    Mapy v demo módu nemá cenu nahrávat do GPS :-( A v počítači je si lépe na práci s mapami v DEMO módu udělat další uživatelský profil a v dalších nechat mapu neaktivovanou, jinak se problémům s DEMO módem nevyhneš.

                    Chtěl bych vidět ty kreknuté mapy :-) sám princip nahrávání komerčních map kreknutí dost komplikuje …

                    0 0
          • kolombo  

            To jsi mě fakt pobavil :-) Jezdil jsem do jara s čb Vistou, ta má stejný přijímač jako Trávníčkův Legend. Pokud jsi v lese nebo v údolí, tak je rozdíl v přesnosti obrovský, respektive CSx-ko udává polohu, Legend velmi často neudává nic. Používám GPSku i na geocaching a o schopnosti fungovat přesně v různém prostředí už něco vím. Vedle skalních stěn, mezi vysokými domy a v místech, kde je obecně špatně dostupný signál z družic, má každá GPS problém s přesností. Ono je u všech GPS přístrojů taky napsáno, že máš spoléhat i na oči, ne jen na GPS. Takže pokud je cesta 20 metrů vedle, tak GPS má nejspíš chybu v mapě :-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Nechápu, co tě na mojem příspěvku tak pobavilo, když pak vlastně napíšeš to samé co já (nebo přinejmenším nic, co by si odporovalo). A co jsi chtěl říct tím spoleháním na oči jsem také moc nepochopil. Já s používáním GPSky nemám žádný problém, jen jsem se vyjádřil, že ani 60CSx není v přírodě vždy přesná a to prostě není.

              Několikrát jsem zažil situaci v hustším lese s kopcem před sebou nebo po straně, kdy byly horší podmínky a jen 4–5 družic blízko sebe. K tomu zcela rovná cesta, která v některých případech i přesně seděla s mapou. Z počátku seděla záznam z gpsky s rovným směrem cesty i s mapou. Dále v reálu cesta vedla stále rovně, v mapě byla také stále rovně, ale záznam se začal vzdalovat od cesty tu na jednu stranu, tu na druhou. A pak zpětně jsem koukal, že to bylo právě až o těch 50m. Přitom žádná blízká skalní stěna nebyla, pouze hustší les a kopec (ale ne žádný extrém typu vysoká kolmá skalní stěna). K tomu byly současně i horší meteorologické podmínky, protože to na některých těch cestách nedělá vždy.

              0 0
    • Pios  

      zkousel jsem nejakou dobu pouzivat palmTX+btgps ale mel jsem strach, ze kdyz se vysekam, tak to palm nerozdycha. takze jsem zacal pouzivat garmin 60csx. jednak je vodeodolny, takze dest nebo potom mu nevadi a navic je rozhodne odolnejsi nez pda nebo mobil. dalsi „+“ je origo drzak na kolo a pouzitelnost taky jako kompas, coz ti zadna btgps neumozni.

      0 0
    • Honza729  

      Jak kolegove v Polsku šukaji po okoli.....:-)

      www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • jerrry  

        no, nejak mi uniklo o co jako slo ? Cekal jsem cokoliv, legraci, neco zajimavyho, nejakej napad, tip, trik, ukazku lidske blbosti, proste cokoliv … namisto toho jsem uvidel vobycejny predvadeni 60Csx-ky, to cele podmalovane polskym drmolenim …

        … jak rikam, mozna mi jen neco uniklo, ale jinak tenhle odkaz je pekna !@#$%

        0 0
        • hodny soused  

          taky sem to celé shlídnul a čekal,kdy to přijde

          jen sem nevěděl co má přijít :-/ …nebo sem to prošvih

          0 0
          • srance  

            neni polsky sukat – hledat

            0 0
            • jerrry  

              to ja vim, ja ani necekal nejakej sex po polsku v predem urcene pozici LAT/LON :-) ale cekal jsem co z toho vubec vyleze … imho nevylezlo vubec nic …

              0 0
    • BB  

      docela se těším na Garmin Edge 705, specielní cyklo, mapový, včetně tepáku. Proti 60Csx vidím jedinou nevýhodu v tom, že to nemá výměnné baterky, ale zabudovaný LION akumulátor. Sice vydrží 12 hodin, ale jak dlouho ?

      0 0
      • krhac1  

        To jako že nepůjde vyměnit?

        0 0
        • dutchman  

          Mam EDGE 305, po 15-tich mesiacoch pouzivania je vydrz baterie asi 8 hodin bez pulzaku a kadencie. A to je zalostne malo, na tury treba chodit s nabijackou…

          0 0
      • bikerzdenek  

        Taky, je to jeden z mých favoritů, ale trochu se bojím ceny /v dolarech mezi 550–700/, v Čechách odhaduji okolo 17000,–. A ten akumulátor může být také problém, vzhledem ke zkušenostem s podobnými. A pokud bude nutná výměna v servisu, nebude to určitě lidové. Jenomže tam nás postupně výrobci směřují s řadou dalších věcí.

        0 0
    • bubas  

      Ja vozim Nokii E61i a modul Evolve (ten novej) v kombinaci s Nokia mapama a Handy Geocachingem. Pred vyletem si to vzdycky naplanuju a pak jedu bez toho, koukam do ni jen pro kontrolu, jinak s sebou vozim na riditkach normalni cykloturistickou mapu. Myslim, ze takhle je to mnohem lepsi nez jet slepe podle sipky.

      0 0
    • ceo  

      Jak dlouho vám vydrží kombinace GPS BT+ telefon? Respektive jak moc to spojení ždímá telefon? 

      O GPS uvažuji o solární Evolve, která má výdrž cca. 20hod, takže to bude v pohodě, otázka je, jestli třeba po 6 hod. neumře telefon…?

       

      Díky.

      0 0
      • alaks  

        Zapnutý BT v mobilu je také pěkný žrout baterie, ve spojení s GPS určitě ještě větší. Záleží na kapacitě baterie v mobilu, ale na těch 6 hodin by to mělo stačit.

        0 0
      • ondraschoffka  

        dobrá je taky nokiácká LD-3W, baterka vydrží píšou 22hodin (v reálu jsem to nikdy nepočítal, ale vydrží fakt dlouho, jsem s ní dost spokojenej), s telefonem (Nokia E51) vydržím těch 5–6hodin stopro (pokud teda na začátku byl plně nabitej :))))) )

        0 0
        • ceo  

          Zatím jste mě moc nepotěšili. Většinou jezdím celodenní výlety, přes 8 hod. být pryč je celkem běžné. 

           

          Samozřejmě nejedu celou dobu, ale se znám, že to vypínat určitě nebudu :( 

          6hod. je dost málo :((

          0 0
          • ondraschoffka  

            tak pak jedině sehnat Nokii E61, resp. E61i (anebo počkat na E71čku :) ), tyhle kousky by měly zvládnout víc než těch zmiňovanejch 6hodin, maj výborný baterky…

            0 0
          • alaks  

            Určitě je pak lepší mobil s integrovanou GPS, odpadá aspoň přenos přes BT, které také pěkně žere.

            0 0
            • ceo  

              Žere víc GPS nebo BT? SE dělá drátovou GPS…

              0 0
              • alaks  

                Řekl bych že asi BT, protože komunikuje oboustraně.

                0 0
            • ondraschoffka  

              no právě proto jsem radil o příspěvek výš tu E71čku, ta bude mít integrovanou GPS a velikou baterku, na tyhle účely asi nej… volba

              0 0
      • Smazaný účet  

        Ždíme to mocně, připojuju se k odhadu cca 6–8 hodin. Solární Evolve je v pohodě, vydrží dlouho – pokud je na slunci, jinak to bude zhruba jako telefon. Jenom bych tě upozornil, aby sis dal majzla, vyskytuje se ve 2 verzích, přičemž ta stará se cca 10 měsíců nevyrábí. Pokud na ni natrefíš, může se jednat o vratku z reklamace – taky se mi to stalo a podle zkušeností na netu jsem nebyl sám.

        A k tématu: GPS na řidítkách považuju za smysluplný pouze tehdy, když člověk jede naprosto neznámým a neznačeným terénem, popř. zakufruje. Já osobně si to do batůžku hodim spíš abych si udělal záznam trasy, nebo se v nouzi zorientoval. Ale zatim se mi nestalo, že bych se podle mapy nenašel sám. Jsem odkojenej couránim se ve skalách podle map 1:10 000, takže i u padesátek nadávám, jak jsou nepřesný a málo podrobný, a co jsem si zkusil takovou Topo Czech od Garmina tak jsem nechápal, jak tomu někdo může řikat mapa… :o)

        0 0
        • MaPa  

          Souhlas.

          GPS na řidítkách se hodí ještě na jednu věc – někdo ti poradí dobrou trasu, pošle ti track nebo zákres do mapky kterej si překlikáš, a GPS tě vede. Neřídíš se ale mapou, ale jen tím trackem. Takhle se jde naučit spoustu pěkných cestiček který by tě jen dle mapy nenapadly… /Typickým příkladem je mapka Točný od SoLaXe tady. Zkalibruješ, naklikáš a jedeš/.

          Ale neříkám že bez GPS by to nešlo, to je samozřejmě nesmysl, GPS s předklikaným trackem na řidítkách jen dělá trasu plynulejší, páč furt nekoukáš do mapy, zvláště třeba na tý Točný kde je těch cestiček bambilion…

          0 0
          • MlokCZ  

            Tohle samé platí i pro trasu, kterou nad mapou sám vymyslím. A bez gpsky by to v případě trasy, která je skoro celá mimo značky a v oblasti, kde je v lese cest velké množství nešlo. To jsem x let bez gps praktikoval a vždy z toho bylo nakonec bloudění, protože dříve nebo později se vždy odbočí někam blbě (ono když je 5 odboček na 200m, tak se to trefit nedá, když v mapě jsou přitom třeba jen 2) a pak nevíš kde přesně jsi. Navíc pořád vyndavat mapu.

            Prostě takovéhle trasy, když se to tam nezná jsou bez gpsky o ničem. Ono i s gpskou se občas zahne blbě, ale zjistí se to hned a také když v reálu pak naplánovaná cesta není nebo je třeba zcela nesjízdná, tak není problém rychle přeplánovat.

            0 0
      • Pablo  

        Lidem to vydrží málo asi proto, že mají tu mapovou aplikaci na popředí a pořád svítí displayem. Já používám E50 + LD-3W, telefon vydrží jet celý den (tím myslím opravdu třeba 15h záznam) a ten modul mi dá se říct přesně odpovídá na těch udávaných 22h, tj. na dovolený nabíjím po 2 dnech. Na mobil moc nekoukám, mám to jen pro záznam a případně kdybych se hodně ztratil nebo když potřebuju najít odbočku.

        0 0
    • makak  

      Zkoušel jsem používat PDA (ipaq hp) a BT modul. Primárně to mám do auta na tomtoma. Na kolo to funguje, ale …

      Mít to puštěné stále nejde, baterky to nevydrží. Vydrželo mi to celý den, ale jako doplněk k papírové mapě ve chvíli, kdy jsem nevěděl, kde jsem. Podsvícení display na minimum a umrtvování utilitou screenlock.

      Navigaci na  kolo bych chtěl, ale 10 a více tisíc se mi dávat nechce. Další hračka, u které nevím, jak dlouho mě bude bavit.

      Do tohoto bych vzhledem k ceně šel, otázka zní jestli je to použitelné a co mě na ní bude zásadně štvát proti té za 10.

      GARMIN eTrex Venture CX

      http://www.datart.cz/…ture-CX.html

      0 0
      • ceo  

        Ještě jedna věc – umí tyhle GPS celkovou ujetou vzdálenost (přičítat jednotlivé tripy k sobě) nebo sledují jen celkovou vzdálenost jednoho výjezdu?

        0 0
        • kolombo  

          Pokud počítadlo neznuluješ, tak načítá další a další kilometry.

          Ale je skoro lepší naučit se sčítat a ukládat si jednotlivé výpravy zvlášť.

          0 0
        • MaPa  

          Jak která. třeba Foretrex, Forerunner, Edge to umí… Ale vzhledem k tomu, že ji často používáš nejen na kolo, tak je ten údaj IMHO stejně k ničemu

          0 0
      • MaPa  

        Když jsem to naposledy zkoušel tak kombinace Loox410 + solární Evolve v camelu vydrželi běžet přes 8hod při spuštěném Ozim. Samo se po x vteřinách vypínal display, ale asi desetkrát jsme ji za ten den vytahovali a plánovali kudy dál.  Hodně totiž dělá právě ten display, VGA je dost žrout energie.

        Ale osobně jsem z té kombinace na kolo (a to jsme jeli s dětma, žádný velký terény) moc nadšený nebyl, lepší by mi přišlo když už tak něco kompaktnějšího jako smartphone nebo tak. Moc jsem zvědavý na ten nový Magellan, ale asi za to budou chtít nekřesťanský peníze :-(.

        0 0
        • kovar  

          už je to tady, za magelan chtějí tak nějak 17 000 i s mapama shocart.

          0 0
      • v POHODÌ klokan  

        Myslím, že na kolo je to skvěle použitelné. Jen tomu chybí citlivější přijímač (který je na novějších modelech). Taky tam není magnetický kompas a barometr, ale to není myslím důležité. Jinak to má funkce jako nejvyšší modely. Takže docela v pohodě. Až na tu citlivost, no.. PS.:Kdyby sis objednal třeba Legenda Hcx, Summit Hcx nebo Vistu Hcx z USA, tak to máš za podobnou cenu a máš citlivější přijímač..

        0 0
        • makak  

          Link na nějaký usa shop, prosím.

          Jinak k ceně bych asi musel připočítat 1900 za topo czech …

          0 0
          • v POHODÌ klokan  

            Nejlepší je asi eBay. Je jich tam víc na výběr. I s poštovným to vychází na něco okolo 4100Kč. (stejný model u nás stojí přes 8000-a myslím,že v této ceně tam taky není TOPO Czech). Za TOPO Czech můžeš nebo nemusíš připočítat 1900… Ale ten citlivější přijímač se podle mě vyplatí..

            0 0
            • makak  

              Jaký je prosím tě rozdíl mezi Vista HCX a Legend HCX?

              Díky za trpělivost.

              0 0
              • RadaR  

                legend nema magneticky kompas a barometricky vyskomer… tedy pri pohybu umi GPS kompas, pri zastaveni neukazuje..... a ukazuje GPS nadmorskou vysku, mene presne nez z barometrickeho vyskomeru… z toho plynou dalsi veci jako treba pohyb tlaku za 48 hodin ktery umi zobrazit vista, dobre pro predpoved pocasi :)

                0 0
                • makak  

                  Aha.

                  Nadmořskou výšku to tedy ukazuje dobře za předpokladu, že to zkalibruješ.  Mám to na cyklokompjůtru …

                  Na předpověď počasí používám Taťánu Míkovou :-)

                  0 0
                  • RadaR  

                    jasne, pokud chces presnost je treba kalibrovat… ja osobne mam taky na cyklo computeru barometrický výškoměr ale nekalibruju vůbec. V podstatě mě nezajímá přesná nadmořská výška. Zajímá mě kolik jsem nastoupal a naklesal, když jedu z bodu A kolečko zpět do bodu A a v cili se mi tyto hodnoty shoduji vim ze je to velmi presny udaj, pokud se rozchazi je jasne ze se behem cesty zmenil tlak a zprumeruju to. jinak kalibruju tim zpusobem ze u prvniho rozcestniku se podivam o kolik se to lisi a tuto konstantu vozim ten den v hlave a vlastne znam presnou nadmorskou vysku a nemusim nic resit :)

                    0 0
                    • makak  

                      jak (řádově) je nepřesná gps nadmořská výška?

                      0 0
                      • ondraschoffka  

                        záleží asi i na tom čipu, ale běžně se přesnost u nadmořské výšky pohybuje někde mezi 10–15 metry (ať už plus nebo minus)

                        0 0
                        • pajik  

                          No spáš záleží na tom, kolik „vidíš“ satelitů. Když ale vezmu v potaz, že lepší moduly dokážou zpracovat i slabší signály, tak potom se to dá pojmout i tak, že záleží na chipu.

                          Pokud vidíš jen 3 satelity, tak to výšku neurčí (respektive nějakou aproximací z posledních poloh ti to něco vyhodí…), pokud máš 4 a víc, tak ti jí to dopočítá… pro velkej počet satelitů bude přesnost lepší, než 10m

                          0 0
                          • Pablo  

                            Při hodně satelitech je přesnost i na metr (několikrát ověřováno u rozcestníků a porovnáním s barometrickým), ale problém je, že průměrná chyba je o dost větší, jak bylo napsáno. Když pak necháš vyjet třeba nastoupaný metry na trase skládající se z 2000 bodů, vyleze totální nesmysl – i když použiješ prográmky co vyhodí úlety a provedou nějakou aproximaci atd – v tomhle je zkrátka barometrický nenahraditelný.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Absolutní přesnost výšky dle gps není špatná a je to jak už tu bylo uvedeno.

                              Je tu ale jiný problém a ten že výška dle gps souřadnic má tendenci neustále oscilovat nahoru, dolu, i když to je třeba jen rozdíl 2–3m. A tím se v součtu nastoupáných metrů z tracklogu, zvláště při nastavení častého ukládání bodů) někdy nasčítá opravdu i totální nesmysl typu 2× tolik než to mělo být.

                              Pokud se ale použije správně i třeba jednoduchý algoritmus, který pouze vyhodí třeba 20% bodů, které jsou moc blízko u sebe, tak se dá dosáhnout dost slušného výsledku, řekněme s chybou do 5%. Jen je třeba pro daný model gpsky a dané nastavení si najít optimální parametry pro použitý algoritmus. Já je třeba nalezené mám a pak mi údaje z barometrického výškoměru sedí dost přesně s těmi, které napočítám z tracklogu, kam gpska ukládá výsku dle gps souřadnic a ne dle barometrického výškoměru.

                              Ale je fakt, že z barometrického to vydím okamžitě a nemusím s tím nic dělat.

                              0 0
                              • pajik  

                                ten algoritmus, kterej vyhodí 20% bodů je sice zpřesňující, ale podstatu problému jen posouvá o řád dolů :) lepší by bylo aso počítat klouzavej průměr nadmořský výšky, nebo něco takovýho, ale to asi tyhle přístroje neumí, co? nebo jakej algoritmus teda používáš, když o tom mluvíš? ( jestli vyhazuješ 20%, nebo 14,4% bodů, to neni algoritmus, ale zoufalství :-), nic ve zlym… )

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Nevyhazuju žádný konkrétní počet bodů, ale body bližší než nějaká vzdálenost, kterou jsem pár testy určil jako optimální pro mojí gpsku a nastavení počtu ukládaných bodů při záznamu.

                                  Tedy protože tam nejsou body příliš blízko sebe, tak se ty výkyvy nahoru dolu tak neprojeví. Samozřejmě že to pak vyhodí i reálný houpák, který je příliš krátký.

                                  Žádný složitější algoritmus na tom ale není lépe, protože nelze prostě nijak odlišit, zda to kolísání výšky je chyba nebo to tak v reálu bylo.

                                  Když mi to ale v 90% souhlasí s chybou do 1–2%, tak mi to prostě stačí a je to v Touratechu na dvě kliknutí myší. Sem tam si to porovnávám s tím, co mi ukázal barometrický výškoměr.

                                  0 0
                                  • pajik  

                                    určitě jde vymyslet lepší algoritmus, ale musíš ukládat a průměrovat větší počet bodů. standartní NMEA výstup je 1Hz, ale dělaj se i 4Hz. potom při predpokladu že neměníš stoupání, respektive klesání dejme tomu rychleji, než každých 10s, tak se daj dělat v softwaru divy :)

                                    co myslíš tim, že se nepřipočtou body, které jsou bližší, než určitá vzdálenost? to by potom vůbec nepočítalo při velmi pomalém pohybu, neboť by ta vzdálenost byla vždy menší, než ta určitá hraniční :)

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Vyházení bodů bližších než určitá vzdálenost přeci s rychlostí nemá žádnou souvislost. Prostě to vyhodí každý bod, který je v tracklogu např. blíže než 5m od toho předchozího.

                                      A já mluvím už o algoritmu z daného tracklogu, kde už nic neuděláš s tím jak gpska ukládala body. Samozřejmě na straně gpsky už při ukládání by nějaký lepší algoritmus šel, ale tam už i nějaký je a jaký to se nedozvíš. Já mám nastaveno nejčastější ukládání bodů automaticky, tedy které to uloží si gpska rozhodne sama dle rychlosti změny jednotlivých údajů, ale detaily netuším jak to funguje, to Garmin nikde nezveřejňuje.

                                      A jasně, nad mnohem větším počtem bodů by se dalo dělat lecos, ale ne nad tím, co gpska umožňuje uložit, více bodů už ukládat nemůžu.

                                      0 0
                                      • pajik  

                                        jo už sem pochopil jak to myslíš. no to je zajímavá funkce, šetří to místo… mě se ale líbí, jak je vidět na vyjetý mapě podle vzdálenosti bodů že si jel pomalu, nebo rychle :)

                                        0 0
                                      • MaPa  

                                        Zajímalo by mne, když už se to tu nakouslo, zda jste někdo zkoušel porovnávat kvalitu záznamu dle různého způsobu ukládání trackpointů.

                                        Tedy, zda hladší vychází trasa ukládaná na automatiku (bod je uložen když se o něco změní rychlost nebo kurz), podle času (každých x sekund) nebo podle vzdálenosti (každých x metrů).

                                        U Foretrexu mi totiž přijde, ale nemám dostatečný počet dat na srovnání, že když tam nechám automatiku, tak je záznam daleko horší, a to včetně výškových údajů, než když zaznamenávám po vzdálenosti. Záznam po čase mi přijde neekonomický. Stejně data kdy stojím nepotřebuju.

                                        Co upřednostňujete? A pokud se můžu Mloka zeptat přímo, jaký konktrétní používáš v TTQV filtr pro tvou GPS že ti to tak pěkně sedí? Díky.

                                        0 0
                                        • MlokCZ  

                                          Ukládání bodů jsem až tak moc netestoval. Po časových intervalech mi to přijde nesmyslné, aby jich bylo dost pro všechny situace, musel by být interval hrozně krátký a pak bodů bude moc a nevejdou se do paměti (omezení na 10.000 bodů na jeden záznam).

                                          Po vzdálenosti je to podovný problém.

                                          Tedy používám automatické ukládání s nastavením nejčastější. Takhle mívám při delších vyjížďkách klidně i 6000 bodů, tedy na počet bodů je to využite slušně a žádným pevným nastavením by to lépe nešlo.

                                          Nastavení používám jako je na obrázku. Testoval jsem to myslim od 3 metrů do 15 metrů. Při menší hodnotě, tedy ke 3 metrům vyhodí bodů ještě stále málo a nastoupáno je moc. U hodnot větších k těm 15 metrům už vyhodí bodů moc a nastoupaných metrů je pak málo.

                                          Většinou ale nemívám ani originální záznam tak špatný, už z něj to většinou je do 10% chyby (vždy nastoupáno o něco více z tracklogu), větší chyba se stává jen ojediněle (ale stane se, zažil jsem chybu i dvojnásobek nastoupaných metrů z tracklogu). Větší chyba se stane asi jen v případech, kdy jsou špatné povětrnostní podmínky + se jede v oblasti, kde je špatný příjem (na svahu kopce + hustý les) a je špatný příjem signálu. Pak výška lítá sem tam mnohem více a ta chyba hrozně rychle roste.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Tedy to nastavení vyhází všechny body, které jsou od předchozího blíže než 5m.

                                            0 0
                                          • MlokCZ  

                                            A tohle nastavení mi z mojich tracklogů vyhodí většinou kolem 10–15% bodů.

                                            0 0
                                            • MaPa  

                                              Díky. Zajímavé. Já teď používám záznam po vzdálenosti á 10m, když náhodou jedu něco delšího tak používám 15m.

                                              Nastoupané metry dostanu klidně až o 1/3 vyšší než reálné, aspoň dle specifikací nějakých maratonů. Ale nemám Sirf Star III, takže výška může lítat dost. Na profilech to není vidět, jde přesně o tu oscilaci kolem správné výšky.

                                              Zkusím použít stejnou filtraci a uvidím, díky moc.

                                              Jinak z mých pokusů o záznam z externí BT Evolve s chipem MTK jsem bohužel nikdy neměl přímé srovnání, takže nevím o kolik je přesnější a o kolik míň/víc „osciluje“. Zkusím to možná někdy vézt obojí a data z Evolve nahrávat do telefonu a pak to porovnat.

                                              0 0
                            • pajik  

                              mohl bys mi pls nějaký ty „prográmky“ s tim vyhlazováním prosím tě poslat? nebo alespoň odkazy, chci se podívat, jak to maj udělaný. Něco podobnýho se teď snažim vyřešit :-) díky

                              0 0
                              • Pablo  

                                Bohužel, už to tu nemám :( Hrál jsem si s tím tak před rokem ( vlákno ), ale absolutně jsem se nedostal na přesnost, jakou popisuje Mlok (1–2%), spíš to bylo tak, že na 2500m reálně nastoupaných mi GPS spočetla 3500, po projetí nějakým tím „zpřesňovadlem“ 3000.. Takže nepoužitelný – a to ještě v dobrých podmínkách, v složitých výška lítá víc a není problém dostat se s nastoupanýma metrama skoro na dvojnásobek. Nakonec jsem to vzdal, nastoupaný metry mi říká kamarád s HACem a já jen vynáším trasu do mapy – protože než mít nějaký nesmyslný čísla na který není spoleh, to radši nic. Určitě jsem si hrál s Ozim, Touratechem a asi i nějakýma utilitkama co jsem někde postahoval, ale přesně si už opravdu nepamatuju, zkus pročíst to vlákno.

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Ono je možné, že v závislosti na gpsce a datech v tracklogu to někdy půjde někdy ne, podle toho, jak daná konkrétní gpska ty data ukládá.

                                  0 0
                          • ondraschoffka  

                            máš pravdu s tím, že záleží na počtu viditelnejch satelitů, ale tenhle ukazatel zpřesňuje hlavně údaje o poloze v souřadnicích x a y (tedy zeměpisnou polohu zem.šířky a délky), ale na z-souřadnici to moc velkej vliv nemá, pod těch deset metrů přesnosti se v reálu asi nedostaneš.....

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Dostaneš, u slušných gpsek je i výška přesná opravdu klidně s chybou jen 2–3m při více satelitech (samozřejmě někdy to je výrazně horší, ale po většinu času to takhle je). Mnohokrát ověřováno dle nivelačních bodů.

                              Problém, jak jsem psal výše je v tom jejím neustálem kolísání sem tam, což dělá pěkný bordel v celkově nastoupaných metrech.

                              0 0
                            • pajik  

                              tohle je zajímavý, mam za to, že ve 3D (4 a více satelitů) režimu jsou si Latitude, Longitude a Altitude údaje při výpočtu naprosto rovnocený a neni nějak upřednostňován výpočet šířky a délky… Ostatně podle mě to ani jinak z podstaty udělat nejde.

                              0 0
                              • MaPa  

                                naopak. z podstaty vyplývá, že výšková chyba je cca dvakrát větší než poziční :-(. v reálu je to míň…

                                0 0
                      • kolombo  

                        Když jsek používal čb Vistu, tak seděla výška skoro na metr, 60CSx tak přesná není, ale rozptyl 2–5 metrů pro turistické potřeby stačí.

                        GPS výškoměry kalibruju zpravidla na nádraží, když tam mají vyznačenou výšku.

                        Pokud si porovnám profil a další údaje s GPS a s nenakalibrovaným tepákem, tak GPS je určitě přesnější, co se týče MAX a MIN výšky, nastoupané metry tak nesleduji.

                        0 0
            • Háčin  

              Jen se chci zeptat, GPS z USA mají asi základní base mapu USA a ne Europe nebo se pletu?

              Dá se base mapa přehrát? Díky za odpovědi, zatím používám Nokia LD3 a N9300 se Smartcom GPS a Garmina bych uvítal. Mám velké dilema jestli Vistu HCX, Colorado 300 nebo 60Csx.

              0 0
              • v POHODÌ klokan  

                Basemap se asi nedá přehrát, ale dá se tam nahrát mapa, která obsahuje i Evropu a tu pak můžeš používat místo vestavěné základovky. Jinak to dilema Vista-Colorado-60Csx chápu :-) Já jdu do Visty Hcx z USA, tak uvidíme. Snad mě nezklame :)

                0 0
      • lodyh  

        Venture CX sem měl teďka pučenej na tejden ve Schwyzu a je pravda že citlivější přijímač tomu opravdu chybí. I když je třeba jen trošku zavřenější údolí, nemá signál, v hustším lese taky ne, nehledě na to že s poměrně velkou Topo Swiss často kolaboval. Na placky kolem Prahy je to s předinstalovanou mapou ještě fajn, ale na „vážnější“ turistiku ani náhodou.

        0 0
      • kryspin  

        ja jezdim s pda FSC N560 (s integrovanou GPS) a vydrz se pohybuje 6–8 hodin, podle toho jak moc koukam na displej a jak moc je intenzivni podsviceni. Pokud bych to mel pouze na zaznam, tak predpokladam, ze to bude i nad tech 8 hodin.

        0 0
        • claid  

          vozím to samé s Ozim a mapy ze seznamu, s power utilitou na zhasínání displeje, výdrž taky cca 8hod a vozím pro jistotu náhradní baterii, používám hlavně když nevím přesně kde jsem to se  TOPO 1.2 nemůže rovnat

          0 0
      • Smazaný účet  

        Garmin Venture CX používám asi 4 měsíce. Nevybral jsem si ho, ale dostal k naro­zeninám. Byl zakoupen v nějaké akci včetně mapy ToPo 1.20 na Mini SD kartě a držáku na řídítka. V terénu jsem ztratil signál jen jednou, když jsem ho měl v kapse u bundy pod kevlarovou výstuhou. Na řídítkách nikdy. Navrchu v batohu na zádech nikdy. V hospodě vždy. Jsem s ním moc spokojen, pouze s jednou výhradou. Když jsem ho vozil na řidítkách HT s dost necitlivou vidlicí, několikrát se zřejmě vlivem vybrací samovolně vypnul. Na druhém kole s lepší vidlicí se to ještě nestalo.  

        0 0
        • Smazaný účet  

          Vypnul se vlivem „vibrací“. Ještě bych dodal, že vydrží dlouho na baterie. Mám dvě sady NiMH 2000 mAh a 2400 mAh a s každou to vydrží určitě více než 20 hodin. Během dne to na cestě vůbec nevypínám.

          0 0
    • dieegoo  

      Tohle mne teď poměrně zaujalo, navigace kombinovaná se sportesterem a tachometrem.

      0 0
    • pajik  

      používam výrobek vlastní konstrukce 8-) Pravda, navigovat to zatím neumí (ani firmware, kterej by to umožňoval neplánuju), slouží to jen jako záznam projeté trasy. No a pak to umí počítat libovolný počet nezávislých ujetých vzdáleností, průměrných rychlostí, časů jízdy a podobných ptákovin… Časem ještě splácnu nastoupaný a sestoupaný výškový metry a tím tenhle projekt končí :) pokud bude velkej zájem, můžu rozjet sériovou výrobu ;-) BT modul by tam šel taky implementovat…

      výdrž 33hodin, rozměry 80×60×22mm

      0 0
      • ceo  

        Paráda. Na kolik to tak vyjde?

        0 0
        • pajik  

          No HW, když to všechno bereš po kusech, tak ± 2000,– práci radši nepočítam :)

          0 0
    • krokus  

      Uvažuju o koupi navigace eTrex Legend HCx. Mám 2 dotazy:

      1. Chápu to správně, že od Visty HCx se liší jen absencí kompasu a barometrického výškoměru?
      2. Nevíte, jak je to s uchycením na řidítka? Šlo by použít toto? Problém může být v tom, že model HCx je, pokud vím, o trochu širší než model Cx, tak se bojím, abych nekoupil něco, co nepůjde použít. Jinak jak je velký problém ten držák sundat? Mám 2 kola, tak přemýšlím, jestli nekoupit rovnou 2 kusy.
      0 0
      • krokus  

        Aha, spíš to bude možná chtít toto. Ale jsem z toho trochu jelen.

        0 0
        • alaks  

          Zrovna jsem ten držák prodával, byl k „E trex Legend“. Legenda jsem vyměnil v akci Garmin-starý za nový, za Garmin Edge 705. Mám nový bike a řešil jsem, zda koupit cyklocomputer a lepší GPS. Tak jsem vzal toto a je to aspoň vše v jednom. Jinak je skvělý, navigace perfektní!!!

          0 0
          • krokus  

            S Legendem jsi nebyl spokojen? Funkce tachometru, výškoměru ani pulsmetru nepotřebuju, mám HAC5, tak jsem usoudil, že by Legend mohl stačit. Čip by měl mít stejný jako Vista HCx, který je v recenzích hodnocen dost kladně.

            Přikládám fotky mých řidítek. Na silničku se ta základní objímka podle mě nevejde.

            0 0
            • alaks  

              Měl jsem toho modrého Legenda (před 2 roky akce od Mountfieldu). Nebyl špatný, ale v hustém lese, nebo mezi vysokými budovami ztratil signál. Ta objímka by se ti měla na řídítka vejít. Hlavně je ta objímka dost bytelná-to má Garmin dobře vychytané.

              0 0
              • krokus  

                To byl ale zřejmě model Cx, který měl horší GPS chip.

                0 0
              • krokus  

                Myslíš, že se ta základní objímka vejde i na řidítka, která mám na silničce (viz foto)? Výrobce uvádí, že je to pro řidítka do 25 mm, ta silniční ale mají v některých místech o dost víc. A v užších místech zase překáží kabeláž.

                0 0
      • t29  
        1. asi ano, nemám přímou zkušenost, jezdím s Vistou HCx
        2. nevím, jestli to je standardně dodávané, ale k Vistě HCx jsem měl v krabici přibalený i držák na řidítka – jsou to dva díly. První je objímka, která se přišroubuje na řidítka podobně, jako držáky světel, blikaček a podobně. Druhý díl je spona, která se přišroubuje na záda GPSky a slouží k zacvaknutí GPSky do objímky. Takže dva držáky kup, jestli se nechceš zdržovat šroubováním objímky z řidítek na řidítka.
        0 0
        • krokus  

          Koupím to nejspíš tady. Podle toho, co se na těchto stránkách píše, v krabici držák na řidítka nebude. Ta cena je ale myslím dost dobrá.

          0 0
    • psoid  

      cau.tak jsem si koupil Garmin eTrex Legend.sice je starsi a ma nevyhody,ale myslim,ze za 1180 Kc s mapou,drzakem na kolo a kabelem vyborny.uplne nova se zarukou

      nevite,jak je to s nahravanim map? v navodu na zacatku pisou,ze kdyz tam nahraju mapu z Topo 50,tak se nenavratne smaze z prednahrana v gps.a to bych nerad

      0 0
      • kolombo  

        To mají pravdu !!!

        Jak tam dohraješ nějakou mapu, tak ty, co tam byly,  zmizí :-(

        Já to dělám tak, že vždy nahrávám celou sadu používaných map najednou.

        0 0
    • MichalF  

      Jedna novinka, bohuzel neni urcena primo na bike ⇒ vydrz nic moc :(

      0 0
      • MichalF  

        Jo a tady ted link :(

        http://www.svethardware.cz/akt.jsp?…

        0 0
        • zskal  

          Dost mi to připomíná GPS modul Nokia LD-4W. S ním jezdím na kole a jsem maximálně spokojený…

          0 0
          • MichalF  

            No ale tadle Nokia si tu trasu neuklada sama do sebe ne ? Pokud to spravne chapu potrebujes tam na rozdil od tohoqstarz nejake dalsi zarizeni pres BT kde se to bude ukladat. Nebo sem to spatne pochopil ?

            0 0
            • zskal  

              Ano, ta Nokie to ukládá do mobilu…Ale u toho Qstarz, pokud jej chceš použít jako navigaci s mapami, tak se tomu taky nevyhneš. Není to samozřejmě totožné…ale tvarem a velikostí mi to tu Nokii dost připomělo…

              0 0
              • MichalF  

                Jojo … ja mel na mysli pouzit to ciste jen pro zaznam trasy, rychlosti atp

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.