• Air

    Zdar lidi, zajimalo by me, jestli nahodou nevite kolik stojej 4 paprskove karbonove loukote Spinergy, patrne pouzitelne i pro MTB. Na jejich web jsem koukal, ale nemam presny nazev a po pres prohlidnuti celeho sortimentu jsem to nenasel. Vim, ze obecne stojej loukote peknych par desitek tisic, ale kdyz si je nekdo da i na kolo s LXem… http://www.sterba-kola.cz/…ec271202.php?…

    …tak me to docela zarazilo.

    Taky by me zajimalo nejaky info o firme Bayer. Jeste jsem o nich neslysel. Delaji i loukote primo na MTB. Pokud mate nejake zkusenosti, uz jste o tom slyseli nebo to dokonce jeli a muzete poreferovat, budu rad. Diky za reakce…

    0 0
    • Brouk_Pytlik  

      Tak ty silniční Spinergy stály svýho času nějakejch 20 000,– za pár. Za tu cenu jsem je měl nový. Byly uplně super, parádně tvrdý a odpor vzduchu minimální. Jedinej problém je ten, že se nedaj centrovat. Někdo vymejšlel vkládání klínků mezi pásky, ale to nefunguje. Pak se dělaly i centrovací, ale to byl jen zoufalej pokus. Myslim, že konkrétně na bajku je to uplně k ničemu.

      0 0
      • Clodman  

        To abys ´to rozcentroval, to už musela bejt fakt velká prda, ne??Ten materiál musel snad něco vydržet!!??

        0 0
        • Mamutt  

          Tys ještě nikdy nevzal klacek do výpletu? To je celkem slušná pecka.. A pak hurá pro nové :(

          Mě se to jinak líbí, ale bál bych se o ně tak moc, že bych na nich nejezdil. Stačí jeden připitomělý klacek nebo kámen a je po parádě.

          0 0
        • Brouk_Pytlik  

          No vono stačí abys ve spurtu vymetl nějakou lochnu v silnici. Na přímo nakopnout se tomu nic nestane, maximálně se votevře ráfek, ale nerozcentruješ to. Jde o boční náraz. Když spurtuješ a vezmeš díru, tak to bys koukal jak se to zavlní :-)). Ty loukotě byly opravdu hodně tvrdý, bylo to ve spurtu znát.

          0 0
          • Air  

            Diky za reakce. No, ja jen koukal svyho casu do staryho Vela, konkretne 1/2001 (byl tam rozhovor s Bobem Stichou – dost zajimavy) a ty loukote me uchvatily. Uvazoval jsem, jestli tam fakt ty biky spejou, ale myslim, ze tam jasne spejou akorat silnice, na bajcich zustanou asi spice forever… viz silnicni a krosove motorky… silnicni masiny to maji ale krosku s loukotovyma kolama jsem jeste nevidel.

            Jedine ze by to zacli delat z nejake nove spec. slitiny. Ale nevim, takovy narazy by asi vydrzel jen titan. Ale zato myslim spolehlive. Myslim, ze Sterba v jednom clanku tvrdil, ze titanovej ram pry kdyz prejede auto tak jsou dve moznosti – bud to propruzi nebo se totalne zdeformuje. Ale znelo to tak, ze by to vydrzet za urcitych okolnosti mohl. Takze klacky na loukotich by asi neohrozily.

            Ale nechapu teda proc to vyrabeji (napr. www.j.bayer.cz), kdyby to nic nevydrzelo, kdo by to za ty prachy kupoval? Asi ani profi jezdci co na to maj by nechteli riskovat aby jim to prasklo pri zavode. Tak ze by jen nadsenci a experimentatori? To by je asi moc neuzivilo.

            0 0
            • Brouk_Pytlik  

              No jako pár borců to na bajku vozí, ale spíš jen proto že je to hezký. Jezdit na tom něco hustšího, šly by brzo do pr… Stačej odskakující kameny a ten karbom se totálně omlátí a hrany roztřepěj. Pochopil bych to třeba u bajkerů v Holandsku, kde maj jen písek a jehličí :-). Na silnici to má svoje nesporný klady. Na bajku určitě ne.

              0 0
              • Air  

                S tim otloukanim kamenama mas stopro pravdu… ta struktura by se dost rychle porusila a pak by to slo asi brzy do kytek…

                Jedine, ze by fakt casem vymysleli nejaky jiny material, nejakou slitinu. Dural jako u motorek a aut by to urcite nevydrzel.

                0 0
              • enjoy  

                videl jsem parkrat bikera(takovej starsi pohodovej chlapek) na cannonu super V(tusim),ktery mel vepredu tripaprskovy kolo a nevypadalo to ze ho tam ma zrovna chvili.a to jak s tim skakal…,nevim co sutry,tech tam zrovna moc nebylo,ale jinak to vydrzi asi fakt moc.no rozhodne na XC tezce predimenzovany.

                0 0
                • Air  

                  hmm asi ale bude zalezet na terenu. Protoze kdyz si vzpomenu jak nekolika lidem zacala praskat ta karbonova struktura u riditek nebo sedlovky tak nevim jak to bude reagovat na odletajici kameni (coz najdes takrka na kazde prijezdove ceste do lesa…). Ale chtel bych to videt a osahat si to. Pak by se dalo polemizovat co od toho da v MTB cekat. Kazdopadne to ale ma vic zajimaveho nez jen vzhled.

                  Na ty krosove motorky to mozna nedavaj protoze ta uspora par set gramu by za to nestala…

                  0 0
    • Bobor  

      Bayer má stránky www.j.bayer.cz/. měl od nich ráfek, ale nemůžu soudit protože, dřív než ho sežraly shimano špalky, tak potkal ve větší rychlosti, zarostlej hraniční patník a rozloučili jsme se.

      0 0
      • McBlacky  

        takhle jsem potkal zarostlou kovovou trubku namlácenou do země, kde se vzala fakt netušim, uprostřed louky, když jsem se pozbíral ze země nějak jsem nenašel na klice pedál :-(

        0 0
    • Zdyn  

      No pred par lety tyhle loukote jezdil Spaceman natrial,kdyz jezdil na cannondalu v Japonsku tusim.A pri trialu dostavaj kola dost zabrat.

      0 0
      • wroum  

        to jo ale taky musel mit kazdou chvily novy. karbon vubec netlumi takze pouziti karbonovych loukoti na biku je dost divne (na ht je to masochismus).

        0 0
        • Air  

          karbon prave tlumi ne? Proc se teda delaji karbonove ramy, vidlice, zadni stavby, sedlovky, riditka ap.? Urcite ne jen kvuli vahy

          0 0
          • Pá-dlista1  

            kvuli tuhosti? :) Zalezi na zpracovani.

            0 0
            • Air  

              jo, ale hlinik je tuhej dost, to by nebyl duvod menit za karbon. Ja jsem mel na mysli, ze karbon ma vetsi schopnost pohlcovat vibrace. V tahu je dost tuhej. Ale nejsem technik…

              0 0
          • Volf  

            Jen jestli se ta tlumící schopnost nepřeceňuje. Co opravdu tlumí je titan teda alespoň co mě ukazoval kámoš na titanovým kole. A to že se z karbonu dělaj věci je daný jednak tím, že jde o exkluzivní materiál a potom, že z karbonu můžeš vytvarovat cokoliv a to ti jiný nateriál asi nedá.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Jak v ktere branzi exkluzivni. Treba takovy karbonovy padla nebo lode (ano nebo pruty:) jsou tu uz leta a pri daleko vyspelejsi technologii to neni tak drahe jako kola. To umele udrzovanou cenou se vytvari dojem exkluzivity.

              Jo a v Rusku delaj z titanu lopaty negramotnejm delnikum, tagze… :)

              Si myslim, ze za par let se budou ramy kol vystrikovat z kompozitu (plastu) do forem.

              0 0
              • Volf  

                To máš naprostou pravdu. Vem si před pár lety hliníkovej rám. To byla záležitos vyšší třídy kol. Přitom hliník je jeden z nejběžnějších kovů. Nebo teda slitiny hliníku, aly mně tady nenapadnul nejakej metalurg. Jinak cena i ruskýho titanu jde slušně nahoru, protože se zvyšuje poptávka. Ale když se vrátíme k tématu pořád si myslím, že tlumící schopnost karbonu je výrazně přeceněná.

                0 0
          • lubos  

            Mam karbonove vlastovky (160g), ale ze by nejak tlumili bych nerekl. Nijak zvlast jsem nepocitil rozdil vuci puvodnym hlinikovym (280g). Zato jedny lehke hlinikove Shaman (~220g), tak ty propruzovali dost.

            0 0
    • Daf  

      Me se ty loukote taky libi, ale jsou tam normalni hlinikovy rafky. To na bikovi casem proste probrzdis a rafek u nich asi nevymenis. Na silnicku bych je ale bral.

      0 0
    • Siddha  

      Bayer neni, je jen Obiko. Nemyslim, ze i dnes delaji loukote. Spiny prej vydrzi hodne, clovek co je ma (triatlon) mi vysvetloval jak se centruji: strci se mezi dve silny knihy, zabere se a je hotovo. ale myslim ze na bika je to snad spis na paradu.

      0 0
      • Air  

        tak koukni na www.j.bayer.cz mozna je prodava pod tou znackou, ale vyrabi je Bayer.

        Nechapu ale jak to bylo mysleno s tema tema knizkama??? To si delal srandu ne?

        0 0
        • martt  

          bayer uz tusim par rokov neexistuje. Mal som par rafikov od tejto firmy a neboli nic moc.

          0 0
        • MODRAK  

          Pokud vim, tak Bayer se davno polozil. Koupilo to Obiko, snad vcetne znacky. Ostatne ten jejich web s posledni aktualizaci v roce 2001 a nabidkou z roku 1997 je dost vymluvnej.

          0 0
          • Siddha  

            presne tak.. zdar Modrak

            0 0
          • Air  

            jo, to je pravda, ze je to stary… ale ja znam spoustu firem, ktery na web serou… proste ho jednou udelaj, daji tam telefen a adresu, par zakladnich infos a pak uz na to nesahnou… asi proto, ze si to nedelaj sami, ale pres nejakou firmu… A hlavne mi prislo divny, ze za ten web asi musi platit ne??? Kdyby neexistoval, tak by prece tolik let neplatil za web? (a nevypada to, ze by to byl nejaky free web, vzhledem k tomu ze je to www.j.bayer.CZ a ne .NET apod.)

            0 0
            • MODRAK  

              No jesli neveris, tak nakoukni do obchodniho rejstriku. Domenu muze klidne platit dodneska Obiko aby o ni neprislo. Nebo mohla bejt zaplacena na par let dopredu. Ostatne obiko pod jmenem Bayer nejakou dobu rafky vyrabelo. Jesli to delaj dodnes nevim, ale chlapa co mu Obiko patri tak trochu znam.

              0 0
              • Air  

                Takze slevy co ;)))

                Ja se s tebou nechci prit, jen jsem rikal ze mi to pripadalo divny

                0 0
    • martt  

      mam pocit, ze UCI tieto rafy aspon pre XC zakazala

      0 0
      • Pá-dlista1  

        To je moc dobre a mela by zakazat i kola. O mnoho by se to zjednodusilo a stacila by jedna disciplina.

        0 0
        • MK  

          Taky jsem chtel rafky od Bayera, ale kamos tvrdil, ze byl nejak zapleteny do Kozumplikova? veloimperia a sel ke dnu snim. To, ze ma www stranky, neznamena ?, ze este existuje.

          0 0
        • martt  

          tie rafy boli zakazane preto, ze ked sa zlomili vznikli velmi ostre a nebezpecne ulomky

          0 0
          • lubos  

            Ale ze jazdit bez prilby je este nebezpecnejsie, to im trvalo dost dlho nez zaviedli povinnost ju mat.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.