SRAM X-gen - přední šaltr - kdo má?

29 nepřečtených
  • chodec

    Mám na kole teď Shimano Deore Topswing a nějak mi začíná mít dost vakl. A protože se mi ani moc nelíbí, tak si říkám, že ho tam nebudu trpět zbytečně dlouho – zkusím se ho nějak zbavit ještě v rámci záruky a třeba i s doplatkem sehnat něco bytelnějšího, co mi vydrží.

    Ježto mám na zadku ke své max spokojenosti SRAM X9 a řazení také SRAM (páškové), tak bych neprotestoval proti SRAM X.Gen přesmyku, který se mi navíc i opticky líbí a co jsem četl reakce tady tak snad jedině spokojenost. Než se do toho ale pustím potřebuji u těch, co to mají (vlk, peny, rumcajs, tondach ?…) ověřit pár věcí:

    1. Jaká je výška horní hrany objímky nad hranou největšího kotouče – potřebuji ověřit, zda bych musel opilovávat návarek na šroub držáku či zda se mu vyhnu.
    2. Takové to hlavní viditelné rameno (uprostřed s dírou) je hliník nebo um-hmota (aktuální verze v prodeji)?
    3. Jak je na tom se seštělováním chodu I na extrémní polohy (nejmenší – nejmenší x největší-největší). Ne že bych je vyhledával, ale v nouzi párkrát pomohly a také to svědčí o určité rezervě mechanismu. V manuálu píšou je neřadit, ale to psali i u Shimana také, a tam mi to vyladit šlo, i když jak říkám není důvod je extra často používat.

    Díky J.

    0 0
    • RUMcajs  

      Inu, bajk je hodne daleko a do vanoc se ti na info ode me asi cekat chtit nebude. Jediny co ti muzu potvrdit je ze funguje bezvadne a ma tuzsi konstrukci nez Deore. Najeto na nem asi 700km a bez vaklu.

      0 0
    • grafik  

      prave jsem vymenil deorko za xgen (predni i zadni saltr) a radi NESROVNATELNE LEPE, dnes sem s novou sadou poprve vyjel a rekl bych 100× lepsi funkcnost, jsem nadsen :)

      1. ?
      2. pokud sem se dobre dival tak plast sem hledal marne …
      3. nezkousel, tyto prevody zasadne nejezdim :)
      0 0
    • vlk  

      No funguje bezvadně.je to komplet hliník.Dolní poloha v podstatě až jde úplně k rámu-větší rozsah než nynější shimana.Výšku ti musím změřit.Kdybych nemusel mít kvůli fullu dolní úchyt tak bych ho vozil dodnes.

      0 0
      • vlk  

        Ale zase z druhé stránky musím říci, že oproti topswingům od shimana se musí dát na přeřazení o trošičku větší síla.Pro mne jsou favority nové topswingy od shimana, a sram x-gen.S tím, že x-gen vypadá robusněji a jistě déle vydrží bez vaklu.

        0 0
        • Hanato  

          Nevim nevim, ale obecne proti topswingum jsou lepsi downswingy, alespon ja mam takovou zkusenost…

          0 0
    • kajulka2  
      1. To bych Ti dodal odpo stačí?
      2. To vodítko je tak tvarovaný že se dá jezdit i 1*9 ale je to prasárna že.

      Jinak já na něm mám najeto 1200 km a jsem spokojen, řadí jak víno, jak píše vlk je potřeba trochu síly, ale zase dokáže shodit dolů i při záběru.

      0 0
    • mar_tin1  

      horni hrana objimky je od nejvetsiho prevodniku cca 6,5 – 7 cm (mereno pravitkem)

      0 0
      • chodec  

        2 kajulka2: dik – odpo stačí – je to plán na dalších pár týdnů, ne na hodiny ;-)) s tim 1×9 je to prasarna, ale parkrat se mi stalo, že jsem v nějake vyhrocene situaci potřeboval rychle podřadit a z nějakeho duvodu nedosahl na řazeni přesmykače (plne ruce prace s brzdou) nebo jsem byl naopak v zaběru a věděl že Deorko to na maly tac neshodi, tak se mi hodilo, že jsem se mohl výjimečně uchýlit k téhle prasárně a nerad bych to musel nějak řešit, když si chci polepšit.

        2 mar_tin: dik zkusim změřit, kolik tam mam mista.

        0 0
    • revish  

      Sramáček je super, jen jsem ho nasadil a už to fachčilo, ani jsem nemusel štelovat. nikde nic nerachtá, ani neškrtá, prostě paráda. A najeto má už skoro tisícovku :o)

      0 0
    • revish  
      1. i takové prasácké převody to celkem pobere, mám 8čku kazetu. tyhle prasárny však neřadím, skoro ani v nouzi.
      0 0
    • Mamut  

      Prave mi dorazil balik z X-Genom. Vyzera to pekne, fakt tuho, ale…(chvilka napatia)… konstrukcne je to topswing!

      To som teda fakt necakal, dufam ze nechyti vakel nejak skoro.

      0 0
      • Trojci  

        Ale prd.. je to downswing. A vakl to nechytí ani kdybys prosil :)

        0 0
        • Mamut  

          DS to nie je. Pod tlakom je iba horny cap a nie vsetky 4, takze je to TS. Pruzina posobi proti lanku hned na 1. cape. Zvysne 3 iba zabezpecuju rovnobezny pohyb voditka.

          To s tym vaklom a proseni sa uvidi, az bude mat nieco za sebou. Na novom sa to nevidi.

          0 0
      • vlk  

        A nepleteš se nějak.To přední raménko jde k smyku (tomu plechu) přece shora.

        0 0
    • Hurka  

      Nemám dobré zkušenosti. Na novém kole, správně nastavený X-Gen (páčkové řazení X.0), v průběhu 150km asi 5× spadnul řetěz při řazení z nejmenšího na prostřední převodník nebo opačně (a ani nebyl téměř vůbec zatížen!), jednou se dokonce řetěz zasukoval tak, že odřel rám kolem celého středu. Urychleně budu měnit za XT nebo XTR Top Swing. Jinak na SRAM nedám dopustit, ale smyk prostě neumí…

      0 0
      • vlk  

        Nechci nic říkat, ale když ti padá když jde řetěz dolů, tak máš asi blbě nastaven doraz a nebo budou blbé převodníky.Mě se toto nikdy nestalo.

        0 0
        • Hurka  

          Je to nové kolo, převodníky FSA, doraz je OK. Mám pocit, že X-Gen je širší, než Shimano a řetěz má větší prostor, takže někdy si udělá „výlet mimo“…

          0 0
          • Mamut  

            Nie je problem ho nastavit tak, aby na prostrednej placke nedrhol o retaz ani ked je vzadu zaradene cokolvek. Takze asi bude trocha sirsi. Na druhej strane nedrhnutie pri zaradeni prostredna placka/najvacsie koliesko je spravene prelisom na vnutornom plechu voditka. A ten prelis je len taky maly, presne na tuto kombinaciu. Takze obecne je voditk onormalne siroke a na tomto mieste je malicko vydute.

            0 0
      • wroum  

        pochybuju ze za tohle muze presmyk. spis serizeni.

        0 0
      • peky  

        jezdím X-gen a tohle se mi fakt ještě nestalo. Podle mě to máš špatně seřízené. Chvilku bych tomu věnoval a pokusil se najít jinou možnost jak ho vyladit (než ho měnit)

        0 0
      • grafik  

        nejdriv ho poradne serid a pak sud … ;)

        0 0
      • lith  

        no víc takovejch lidí co si neumí seřídit kolo a hned kupují nové komponenty :-) Šetři money člověče!!

        0 0
      • kajulka2  

        Za tohle asi X-gen nemůže…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.