• Marika88

    Priblizne rok jezdim na Authoru Basic ASL. Jsem s nim spokojena, ale chtela bych ho trochu vylepsit. Chci koupit kazdopadne naslapne pedaly Shimano M520. Co byste doporucili upgradovat? Pripadne navrhnete za co. Diky moc.

    rám: dural 26" (ASL) přední vidlice: RST Capa T5 (80 mm) hlavové složení: RITCHEY 1–1/8" (ahead) převodník: SUNTOUR XCC-300 42–32–22 170 mm kliky středové složení: VP Comp. zapouzdřené přesmykač: SHIMANO Acera (34.9) měnič: SHIMANO Alivio řazení: SHIMANO Alivio (24) vícekolečko: SHIMANO HG-30–8I 11–32 řetěz: SHIMANO IG-31 náboje: QUANDO 36 děr brzdy: TEKTRO 29AL brzdové páky: SHIMANO Alivio ráfky: ALEX DM-18 dvoustěnný 36 děr paprsky: ocel pedály: AUTHOR dural / plast řídítka: KALIN ocel 30 mm riser držátka: AUTHOR tvrzená pěna představec: ZOOM dural sedlovka: ZOOM dural (30.4) objímka: AUTHOR (34.9) sedlo: AUTHOR Author Sport Lady hmotnost (kg): 13.30

    0 0
    • TheIF  
      1. Vidlici, za nějakou funkční :-)
      2. Brzdy co brzděj (ale při tvé váze můžou být OK i tyhle)
      3. odlehčit to – lehký kola, pláště.....
      0 0
    • Twister  

      No, tohle jaksi není zas tak moc kvalitní základ pro upgrade… Skoro lepší ještě chvíli jezdit na tomhle a pak koupit celý nový, než do toho lejt prachy postupně. Když už, tak novou vidlici. Viděl bych to tak na Manitou Axel. Levnější ani dražší nemá na tohle kolo smysl.

      0 0
    • wlk  

      prodat a koupit jiný.

      0 0
      • Marika88  

        Tak presne tohle jsem cekala. Ono kdyz ma nekdo 17, chodi na stredni, tak nemuze vyvalit naraz 20 litru…

        0 0
        • Twister  

          No tak vidíš. Pořiď nášlapy a neřeš upgrade. Až bude za co, tak kup. Btw, 20 je stejně málo.:)

          0 0
        • L1  

          No jo, tady ti většina lidí poradí koupit jiný kolo za těžký prachy (By ti na to mohli přispět že). Já s tebou souhlasím a myslím že tohle plně dostačující pro tvou potřebu a možnosti. Když už teda chceš něco měnit tak bych zkusil novou vidlu a ty pedály by se taky hodili. Ať to de

          0 0
        • wlk  

          podle mě je to nejekonomičtější varianta, v opačným případě doporučuju pročítat cyklobazar.cz, kde se dá sehnat hodně věcí prakticky nových za poloviční ceny.A rozhodně bych začal vidlou, mladá měla úplně to stejný,prodali jsme ho a když se mi koukneš do profilu, tak uvidíš, co jsem jí poskládal za cca 14 tis.Sice tam jsou věci z mýho kola,ale počítal jsem cenu za kterou jsem věci pořizoval pro sebe.

          0 0
        • Orbis  

          začni vidlí viděl bych to taky na Axela:-) určitě SPD a zbytek… prostě až to přestane fungovat,–) btw.: studentský trable s prachama znám moc dobře:-/ u mě to řeší brigáda/y:-)

          0 0
        • lOlA  

          presne.souhlas.by me uprimne zajimalo kde berou na ty upgrady oni.kazdopadne kup naslapy.je ovsem pravda ze na basic mych toho moc uz navic nestrkal.mozna vidlu ale to kdyz uz novou tak poradnou a to zas na toto nevim no.ale byl by to zase poradnej zacatek do novyho kola;)

          0 0
    • Marika88  

      Rikate ze takove kolo se nevyplati moc vylepsovat. A kdyz pomineme tu vidlici,co je na nem vlastne asi nejhorsi? Ram? Nebo to Alivio? Jsem z toho celkem zmatena :)

      0 0
      • ehvie  

        Ked predpokladam obmedzene financne moznosti, upgrade by som smeroval nasledovne:

        1. pedale, tretry?
        2. nejaké lahké plášte
        3. nejaké normálne gripy – Ritchey alebo BBB

        ak by boli dodatočné financie

        1. lahké kolesá

        Alivio vôbec nerieš, predpokladám že upgrade na LX alebo XT by Ti moc nepomohol

        0 0
      • Veeteck  

        Kolo si nech, na ty kecy kasli. Co vim, Alivio funguje, az dofunguje, tak ho vymenis. Urcite bych vymenil vidlici, jak tu lidi radi, Axel bude pro tebe 100% OK. Naslapy bych taky urcite dal a pak postupne to, na co budes mit. Brzdy bych zatim nemenil, staci dobry spalky. Pak bych se poohlidnul po novym sedlu, s pohodlym to taky udela dost. Jestli ti ale tohle vyhovuje, no problem. Urcite by tomu sluseli taky novy kola, zalezi, jak budes v baliku, zatim treba vymen plaste za lehky. Jestli nejezdis v moc drsnym terenu WTB Nanoraptor by byl podle me super.

        0 0
    • Thomas  

      Menil bych az kdyz neco vodejde a prachy co jsi do toho chtela varzit bych dal do osttanich doplnku ( prilba, zimni hadry, atd …)

      0 0
    • Marika88  

      Jeste mozna je vhodne dodat nejake informace, protoze jenom z popisu komponentu se asi soudit neda. Jezdim tak 4000km rocne, tak 5 zavodu za rok. V terenu pro radost a po silnici 10 km do skoly.
      Jinak diky za navrhy, popremyslim. Do toho Axelu asi pudu. Zda se mi fajn. Jeste me zaujala vidle Rock Shox Tora 302 Solo Air, LO. Hodila by se?

      0 0
      • Veeteck  

        Podle me me je tezka a necitliva, Axel je damska vidlice.

        0 0
        • cabbage  

          tora(vzduchová) je lehčí než axel, o citlivosti nic nevím, jen že pružinová tora žehlí perfektně:)

          0 0
      • MlokCZ  

        Určitě jdi do nějakého zlevněného staršího modelu Skarebu nebo Duku, jako byl odkaz výše. Na Axela se vyprdni.

        0 0
    • Martinkaa  

      Ja byt tebou, tak koupim naslapy a jezdim na tom, dokud to bude slouzit a mezitim bych setrila na nove. Tu vidlu bych zas az tak neresila. Ja jsem jezdila 2 roky na pevne, objezdila jsem na tom nekolik maratonu a ziju ;-) Nejak tak jsem to teda udelala ja :-). Asi v 17 jsem si nasetrila na Kinetica od Authoru + mi cast prispeli nasi. Po dvou letech a asi 16000km bylo treba vymenit komplet prevody, rafky… Uz jsem trosku tusila, ze me to jezdeni asi bude bavit :-) a chtela jsem neco, co uz bude trosku litat, tak jsem si nasetrila na Modusa a prodala jsem Kinetica. Stal sice 26kkc a mela jsem strasne spatne svedomi, kdyz jsem uvalila vsecky svoje uspory, ale rozdil byl znatelny a myslim, ze to ve finale vyslo levneji nez upgradovat tezke ocelove kolo. Ted uz jsem zase ve stadiu, ze je treba vsecko vymenit, ale ted uz je lepsi upgradovat, protoze uz je to docela dobry zaklad. A navic by mi ho bylo lito prodavat :-)

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Pritelka jezdila rok na spatne odpruzene a privodila si docela nepekne problemy se zapestim. A ted si chrochta na relativne tezkem (na dnesni dobu) ocelovem ramu… a pak si vyber :)

        0 0
    • pop  

      Začni jak ti raděj kolegové s pedály (spd) a pak pláště a duše udělaj dost(ty stejně musíš měnit), zvlášť pro tebe-určitě vážíš pár deka :). Vidle tě finančně vyšťaví. Tu bych řešil až s koupí novýho kola. Ten rám je děsně těžkej, měla ho přítelkyně(kinetic asl). Komponenty jsou celkem dobrý. Když jsem začínal jak student,tak jsem jezdil na podobných. Třeba ti kolo ukradnou,nebo ho zničíš při nehodě…pojišťovna zacáluje a bude new :)). Tak jako u mě :).

      0 0
      • Twister  

        Paráda, to je supr nápad s tou pojišťovnou. Asi to při první příležitosti ohnu pod auto. Novej bajk je novej bajk. ;-)

        0 0
      • ehvie  

        Presne tak, snaz sa vymienat iba komponenty ktore budu opotrebovane a tie vymenit za lahsie. Inak sa ten bike snaz amortizovat ako je. Nevies ako dlho Ta bude cyklistika bavit, takze Ti mozno bude aj stacit ako je a mozno ze si casom kupis nieco na co teraz momentalne nemas odvahu mysliet.

        0 0
    • gobike  

      Vylepsit vsechno, nebo koupit novy kolo:)

      0 0
    • Corbett  

      Byl jsem na tom podobně jako ty s tím rozdílem, že já měl nějaké finanční prostředky. Před prvním závodem (Drásal) jsem si chtěl trochu zpojízdnit mého Authora TRACTION s pevnou vidlí, tak jsem na to hodil novou obyčejnou odpružku, nášlapy a pár komponentů, které jsem před tím nikdy neměnil, protože jsem netušil, že se takové věci po dožití mění a vyrazil jsem. Odjel jsem Drásala a už jsem byl nakažen. Tak jsem koupil nové kolo.

      0 0
    • Marika88  

      Jeste me zaujala vidlice Manitou Black Super RTWD, co myslite hodila by se?

      0 0
      • Martinkaa  

        Opravdu chces vylepsovat tohle kolo? Kdyz to prezenu, tak je to jako by sis chtela dat do trabanta airbagy :-) Ja bych radeji setrila a casem koupila neco s lehcim ramem, lepsi vidlici, lepsima komponentama. Nove kolo je vzdycky levnejsi, nez postupne dokupovani komponentu. Myslim, ze ted koupis vidlici a za rok zjistis, ze sis stejne mela koupiit nove kolo :-) Ale to je jen muj nazor ;-)

        0 0
        • Marika88  

          Hm, tak jsi mi nasadila brouka do hlavy :). Proti novemu kolu hraje fakt, ze jsem doposud nenarazila na zadne kolo, kde by mi vsechny komponenty vyhovovaly. Vzdycky se tam najde neco, co bych vymenila. Predstavuju si to tak, ze postupne budu vylepsovat to co mam, az z toho puvodniho kola treba nic nezbude :). Ale musim to promyslet. Je vas hodne se stejnym nazorem…

          0 0
          • gobike  

            Kdyztak se mrkni na moje kolo (stalo 9000,– na Acere a Altusu+XC 60-s tou jsem si teda radne vytrpel) upgrade trval dva roky a je uz jen puvodni ram a kliky(Uz jsou na ceste novy) A reknu ti, ze bych do toho asi uz nesel, radeji si neco rovnou postavit. Jsou to docela nervy:)

            0 0
          • Martinkaa  

            No ale chce to zvazit, jestli radeji vymenis 80% tohoto kola, nebo jestli koupis nove a vymenis 10% noveho kola. Nehlede na to, ze se cele kolo prodava lip nez veci, ktere ti budou nadbyvat pri vymene. Pokud jsou v obchode vstricni, tak ti udelaji vymenu hned pred koupi (pokud teda nebudes chctit preplitat kola…). Reknes jim, co bys chtela vymenit za neco jineho, vymeni to a prizpusobi cenu. Hlavni je, aby ti cedel ram, sedlo, melas jasno v tom, jestli chces kotouce nebo vecka a aby byla aspon trosku dobra vidlice. Komponenty uz jsou celkem jedno, protoze se stejne casem budou muset vymenit a myslim, ze to funguje vesmes vsechno stejne ;-) Ti povim, ze jsi teda narocna, kdyz si nemuzes nic vybrat. Ja bych mela vybrano hned ;-) Otazka je, jake komponenty ti nevyhovujou. Jestli ti staci presmyk Acera, ale chtela bys Saltr XTR, brzdy od Avidu a vidlu Headshocka, tak to si asi fakt nevyberes :-)) Treba sem hod nejakeho adepta, co by se ti libil, kluci ti urcite poradi ;-)

            0 0
      • Gorgov  

        Bejt tebou, koukam na netu po necem jetym, kdyztak ti vasi pujci, ne? Kdyz budes mit stesti, muzes za 15 koupit super kolo, svoje za 5 prodas a mas to. Tezko rict, jestli se ti vyplati vylepsovat tohle.

        Ps: jestli chces jet drasala na tomhle kole bez naslapu, tak to fakt cumim. Ty naslapy kup urco.

        0 0
        • Martinkaa  

          Tak nejak bych to s tim kolem videla ja. Ale docela Mariku chapu. Kdyz jsem prodavala po necelych dvou letech Kinetica, taky doma nechapali, proc prodavam „nove“ kolo. Ale na noveho Modusa jsem si nasetrila sama, takze se s tim museli smirit :-)

          0 0
          • Gorgov  

            Ted jsme prodali to KHSko, pritulka ho nemela ani rok. No proste tezky. Ted ma to co mam v profilu ja, brzo ho bude mit ve svym:)

            0 0
        • Marika88  

          Naslapy uz jsou :) Aj s tretrama.

          0 0
          • cabbage  

            takže nastává učení s spd:) doporučuj pročíst historii, ikdyž jen pro zasmání;)

            0 0
      • cabbage  

        začal bych pláštěma… spd jsou samozdřejmost.

        0 0
      • enjoy  

        Martinkaa ma pravdu,poslechni ji:-)

        0 0
    • McBlacky  

      nejdřív teda nášlapy a tretry (520 + nějaký slušný botky) pak bych pořídil nějaký bazarový kola střední třídy a lehký pláště aby to získalo lepší akceleraci. Alivio mám na dvou kolech a není problém. vidli bych řešil až pokud začne výrazně omezovat ve sjezdech. Počkal bych až bude dobrá nabídka, nedávno přítelka sehnala scareba ve skvělým stavu pod 3000 kč.

      0 0
      • bestom  

        taky mam Basica,postupně sem si ho přestavěl,puvodní mam uz jen rám ,brzdy ,řadící páčky a sedlovku,dal sem tam upravenou vidlici DURO-D,LX přesmyk,XT přehaz,LX náboje,DEORE kliky atd.. Na netu sem nasel nejlepsi ceny,urcite to vyslo mnohem levnějc nez kupovat nový kolo,jezdim na něm docela naročný maratony a zatim sem maximalne spokojenej.

        0 0
    • RUR  

      Basic bylo mé oblíbené kolo, a rám jsem měl až do loňska (cca 6let) než uplně vyměknul:-))) .1. Nejdřív vyměň tu trubku vepředu za řidítka. 2.Přidej nášlapy. 3. Snad tu vidli, ale v zásadě to neuspěchej a čekej až ty komponenty budou na odchodu. Sundávat něco co funguje jen proto, že je to alivko je capina( u mě to kdysi šlo: přední nába,smyk,šaltr, střed- šel i s klikama, zadní nába, přední brzda). Po pěti letech to bude slušně osazený a vyměníš rám( teda pokud to nebudeš drtit tak, že pujde za tři:-)).

      0 0
    • Daf  

      Zalezi co si od upgradu slibujes. Minimalne sama by si mela vedet co na tom kole neni jaksi ono. Myslim si ze asi krome vidlice to kolo funguje dobre. Takze opravdu smysl ma jit jen do vidle a pedalu. Pokud by toho melo byt vic, kolo prodej a kup cele nove.

      0 0
    • Venda  

      Nášlapy určitě. A vidle taky není od věci. Tu budeš muset jednou stejně koupit (nejspíš i při pořízení novýho kola), protože na kola pod cca 40 kkč se pořádný moc nedávaj. Zvášil bych po bazarech nějakýho Skareba. No a až pak časem ten zbytek.

      0 0
      • Marika88  

        Jo, taky jsem si vsimla, ze kola za nejake aspon trochu lidovejsi ceny, tj. myslim tak do 30kkc maji vzdycky neco, co bych vymenila, nebo co neni uplne „podle meho gusta“. Prave proto chci postupne vymenovat, az z toho puvodniho nic nezbude. Mozna to vyjde draz, ale je to zas postupne…Toz je to tezke se rozhodnout.

        0 0
        • gobike  

          Tak jestli se ti chce, tak teda zacni, ja sem se pro upgrade rozhodl, slo to postupne a nakonec docela spokojenost. Uvidis, jakou budes mit radost z kazdyho novyho komponentu:) Vim o cem melu:)

          0 0
        • Gorgov  

          to bych delal rozhodne tak, ze bych koukal na nabidky na cyklobazaru. Kdyz se ti neco bude libit, vezmes to. A pak to ani nemusi byt drazsi

          0 0
    • L_i  

      Ahoj. Já před nedávnem řešil se slečnou upgade/oprava jejiho apache tuwatawa 04. Dali jsme tam vidli manitou trace elite. Jezdí celkem dobře(pruží tlumí) na váhu 90 trochu měká, ale ještě to jde (dávaj tam střední pružinu, možno trochu štelovat přepětí) pokud máš míň bude super stojí 1950,–. Jenom váží asi 2200g ale za ty peníze super funkce. Na bike eshop maj taky zlevněnou suntour axon D RL 05 www.bike-eshop.cz/…on-d-rl-2005 nikdy jsem na ní nejel, ale za ty peníze vypadá dost dobře.

      L

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.