• 7LK

    Jestli to zde není neslušné, cross zde zřejmě patří mezi něco, na čem jezdí turisti 5 km k hospodě ap. :-) Aspoň ten dojem jsem zde nabyl, ale pokud by se našlo pár lidí, kteří jezdí na těchle typech kol, mají to za „sportovní“ náčiní, ctí etiketu, nosí přilby a všechny takové ty základní bikerské slušnosti a případně i další by dokázali poradit a vyměnit si zkušenosti tak budu rád. V opačném případě samozřejmě tuto větývku smažu:-)

    Pro začátek – nechtěl jsem jít do horáka, protože cca 60% projezdím na zpěvněných cestách, dropy skákat nebudu a takto aspoň ušetřím trošku sil na užších gumách. Jenže se začíná projevoat problém – jezdím všude kde se dá, tedy cpu se i tam co horská kola a pomalu mi nestačí vozit sebou dvě náhradní duše. Nejde přitom o klasiku průrazu o ráfek při tvrdém nájezdu ap. Jaké jsou zkušenosti dalších tvrději (nebo v náročnějším terénu)jezdících na crossu?

    0 0
    • Dritst  

      ..taky mám z toho takový pocit, že cross je tady braný jako nějaký póvl. Ale já mám crossa a jsem na to hrdý:-)) Ikdyž mě jěždění po asfaltkách moc nebaví..jezdím po takových cestách, které cross až na vyjímky zvládne a když už se na asfaltku dostanu, rozhodně mám oproti „bajku“ výhodu. Navíc to mám taky jako dopravní prostředek. Na druhou stranu, musím říct…že veškeré moje upgrady směřují k tomu, aby to kolo zvladlo i těžší terén…vidle, ráfky, špice..apod = tyhle součástky s tim zatížením asi moc nepočítaly:-))

      0 0
      • Char  

        No to je presne vono proc je cross nahov.. kdyz jsem dycky kamosum trpelive vysvetloval proc si nemaji kupovat cross ale mtb a videl jsem nechapajici obliceje a klasicky argument, na „horaku“ bych se nadrel na silnici atd., no ted rikaji : vis, ja bych s tebou rad jel(a), ale da se tam jet i na crossu? (neda). Proste je daleko lehci jet na mtb po asfaltu nez na krossu terenem navic kdyz nevis jak ta cesta bude vypadat, kdyz ses tam treba poprve.

        dycky dyz jedu necim obzvlaste brutalnim tak se smeju a rikam jo tady je to tak akoreat na crossa :-D

        0 0
        • 7LK  

          Ono je to trošku jinak. Předně – i když si to nechci připustit tak mi prostě 45 je a i když nejsem pupkatej dědek tak cross mi pomáhá trošku snížit handycap – kdyby mi někdo řekl před 10 lety, že mám ujet 100 Km na kole tak ho pošlu někam, protože bych navíc neměl důvod to zkoušet – dneska jsem tomu propadl asi jako Ty a přesně si pamatuji, co jsem ve 23 myslel o komkoliv nad 30 natož nad 40… K věci – zatím jsem kámošům na MTB stíhal v pohodě a projel vše jako oni – samo, že se nejelo 5 Km z 30% padáku vyschlým korytem… Kolo si myslím, že je slušný, žádný praklý drát a s ráfky ani brzdami problém není. Dokonce i opovržení hodná vidle sountour s chabým 60mm zdvihem nemá vagl (protože 6 cm ani vagl mít nemůže, že? :-). Možná mají dost gumy, po 1100 Km je to možné i když vzorek je slušný. Třeba jsem měl jen smolné období na píchnutí a zase to přejde. Bral bych tedy rady a ne jen „odsudky“. Proto jsem to tady zkusil – taky nikomu nehaním silnici a že bych to nikdy jezdit nechtěl – proti gustu žádnej dišputát. Ale díky za názor a kdybys někdy jel okolo tak dej vědět – v Šumperku jsem byl zatím jen bez kola, ale příště si už vezmu sebou.

          0 0
          • Char  

            V terenu este zadnyho crossare nepotkal a myslel jsem to tak, ze kdys jedes na dovcu tak neznas kazdou cestu a jedes treba jako ted ja po cerveny v novohradskych horach, kde se semtam neda jet ani na mtb, tak musis mit mtb ht minimalne, jinak se muze stat, ze si pokazis dovolenou a bude pekne nastvanej ze se tahas z klem na rameni.

            Myslim ze tohle neni vubec o veku, stejnej nazor jako ty (vy? :) na crossy maj i moji vrstevnici a ne a ne jim to vymluvit. Takze cross beru jako dobry kolo na rozbity cesky asfaltky a poradit nemuzu pac s nima nemam zkusenosti, tak promin ze jenom kritizuju… :)

            0 0
            • 7LK  

              To znám, taky jsem vybral trasu jen podle mapy… jsem tlačil stejně jako Ti s MTB :-) páč se to prostě pedálama utáhnout nedalo … a já vím, že je Ti to blbý, ale na rovině a z kopce jsem jel stejně jako ostatní, dokonce jsem ten den ani nepíchnul, na rozdíl od jednoho horáka – já před tím šutrem nadzvednul a on ho přehlídnul :-) Klidně kritizuj a klidně Tykej – i kritika je rada. :-)

              0 0
              • Char  

                …a na asfaltce jsem jim jeste poradne nalozil atd. jo jo porad ta sama pisnicka dadydadyda…je to blby ale toto sem uz slysel tolikrat, je to ta pohadka o neznicitelnym crossovym kole a nakonec si vzal princeznu za zenu a zili spolu stastne v bezpecnym lesnim kralostvi az do konce crossovyho zivota :)

                0 0
                • Dritst  

                  .. MTB je MTB a cross je cross…každý má své pro a proti a říkat, že to či ono je „na hovno“ je s prominutím dost omezené. Kdo rád adrenalin – kličkovat z kopce v lese mezi stromama…koupí si MTB. Kdo radši univerzalitu – jako třeba já a 7LK koupí si crosse. Nebo? ten, co v terénu ztratil..na asfaltce získal. Rozhodnutí je prostě na každém. Mám-li vybírat já – rád bych se spustil v lese z nějakého drsného kopce a je pravda, že se svým crossem si nemůžu dovolit jet všude tam, kam bych s MTB mohl…stále je ale pro mě důležitější ta univerzálnost crossu – pláště, převody apod…a proto mám co mám a jsem spokojený.

                  0 0
                  • wroum  

                    v cem je cross univerzalnejsi? ja bych rek ze spis MTB je univerzalnejsi. na MTB projedes rozhodne vetsi spektrum terenu a limit najdes spis u sebe nez u kola. samozrejme ze cross bude na asfaltce rychlejsi, ale kdo by honil na asfaltu prumer na crossu? to je spis zalezitost ziletek. navic pokud jezdis po silnici na MTB, tak staci dat uzsi a hladsi plaste. v terenu ti ale na crossu sebetlustsi plaste moc nepomuzou. nerikam ze na crossu nejde jezdit (jako dopravni prostredek do prace budiz), ale pro sportovnejsi pojeti sportu to je na prd.

                    0 0
                    • bubo  

                      Podle mého názoru je cross nejvhodnější kolo pro „běžné“ ježdění – do práce, k babičce, do krámu, do hospody, na výlet, za milou, za sportem (pro někoho to může být i sportovní náčiní) – prostě kam si vzpomeneš. V tom si myslím, že spočívá jeho univerzalita (co se týká asfaltu, tak na české silnice je asi lepší cross než žiletka :-)). Samozřejmě, tohle všechno se dá objet i na MTB, ale je to jako jezdit do města s off roadem – jde to, ale není to nutné a má to i své mouchy. Naštěstí dnes již je možné si vybrat, takříkajíc podle vkusu každého soudruha, že ? :-)

                      0 0
                      • Char  

                        MTB: sportovni terenak pro bezhodledny frajery CROSS: praktickej kombik na nakupy a vylety

                        :-D

                        0 0
                        • bubo  

                          Proč pro bezohledný frajery? Je spousta lidí, co má pro off road dobrý důvod – bydliště v horách, práce, zábava atd, ale jsou taky lidi, co ho mají jen kvůli sousedům… PS: nemám ani off road ani kombíka :-)

                          Stejně je to tak i s MTB – pro většinu lidí tady je to zřejmě pro ně nejvhodnější kolo. Jen si myslím, že z toho nevyplývá, že cross je na nic…

                          A vzhledem k tomu že označení bike je odvozeno od toho že kolo (či motorka :-)) má dvě kola a cross je má kupodivu taky, tak i mi, jiní, občas zabrousíme sem na B-F pochytit nějakou tu zkušenost či radu.

                          0 0
                      • 7LK  

                        Tak brzdi panáčku – jsem to nedotáh dále než do SSM, pak už jsem byl moc velkej reakčník než abych zapadl mezi soudruhy, tak že ne každej starej vůl byl soudruhem, za podobný narážky se u nás trestá pěti kolečky na víc :-) a jsem zvědav, jestli Ti pak zbyde energie na podobný kecy!!!

                        0 0
                        • bubo  

                          Jestli jsem se tě nějak dotknul, nebyl to úmysl, nýbrž citace (možná nepřesná) – tuším že z Černých baronů… Jen pro upřesnění – jsme na tom asi stejně – s politickou kariérou, s kolem, s věkem (pro ty mladý je skoro jedno jestli ti je skoro 40 nebo přes 40…). Mír, člověče, jsme na stejné lodi :-)

                          0 0
                          • 7LK  

                            Absolutně se nezlobím!!!! Nenasírám a na facku odpovídám chlebem – tedy … občas, když už ten druhý leží v krvi :-) Pohoda… dával jsem smajlíka!!!! Citát: „Neřeš vole, pod pět stehů se to nepočítá.“

                            0 0
                            • bubo  

                              OK, v pohodě :-) Ještě se vrátím k původnímu tématu – jaké jsou zkušenosti s crossem v terénu. Když porovnám mého původního crosse s nynější 29", tak největší přínos jsou právě ty gumy. Samo, pomohla i odpružená vidlice (Suntour :-)), ale šířka a objem těch pláš?ů je znát asi nejvíc. Jediný problému u crosse tak je, aby tlustý pláš? prošel vidlicema (vepředu asi ano, problém bude spíš vzadu). Pokud ano, tak i v těžším terénu je vyhráno a ubyde defektů, prasklých drátů a naražených ráfků, ten tlustší pláš? vydrží prostě víc. Navíc se zvýší komfort a taky stabilita na sypkém podkladu (píseček, větší vrstva štěrku atd.). Bohužel se zvýší taky valivý odopr, což je na asfaltu dost znát, ale pokud se vybere dobrý pláš?, nemusí to být až tak zlé (až dojedu Kendy, co byly na kole z výroby, chci ozkoušet WTB NanoRaptor 29×2,1 – prý skvělý universál s malým valivým odporem – to by mohlo být to pravé). Takže nasadit ty nejširší gumy (ideálně 29" :-)), co se vejdou do rámu a určitě se to o mnoho zlepší.

                              Zdravím a pěkný podzim na kole :-))

                              0 0
                              • 7LK  

                                To je konstruktivní námět… prohodit gumy dle potřeby jde asi snadno…zkusím něco najít na klasického crosse – a doplním si profil aby bylo o čem diskutovat u konkrétní zančky.

                                0 0
                                • bubo  

                                  Pro crossové ježdění taky vyhlížím něco zajímavého. Docela se mi líbí WTB AllTerainosaurus (nebojaksetoj­menuje), ale jsou asi jen do 38 a mě by se líbil nějaký univerzálek šířky 42–45, to je pak asi jako na MTB 1,5–1,75. Na crossu jsem vyzkoušel 2 pláště – původní byl Ritchey Cross bite 622–38C (takový pěkný univerzál), ten byl v pohodě, dal se nafoukat natvrdo a tím byl i odolnější proti defektům. Pak jsem chtěl ozkoušet něco širšího a terénnějšího a vzal jsem Rubeny 622–38 (vzorek nevím jak byl označen), měly hladký střed a po stranách špalky – po pravdě řečeno – nic moc, v náklonu to ustřelovalo, maximální povolený tlak byl dost nízký, defektů taky víc než ten Ritchey, větší valivý odpor a průjezd terénem o nic lepší… Takže krok špatným směrem.

                                  0 0
                                • carpenter  

                                  Docela obstojný gumy jsou Schwalbe Black Jack v nejširší verzi (1,9´). Vozím je na svém 29´biku a zkušenosti nejsou nejhorší, jedou i na asfaltě a v terénu docela drží, i když zde je asi nejdůležitější umění ridera :-))

                                  0 0
                • Volf  

                  Hele jsou i pohádky o tisích kilometrech naježděnejch v těžkém terénu. Já jsem si pořídil bika proto, abych se nemusel bát projet větší díru. Na druhou stranu pokud bych měl krosový kolo, tak bych ji projel taky, ale opatrnějc. Nic víc nic míň. Měl jsem doma na test Meridu 8800 a mám pokusnej 100 km okruh, na kterým si každý jaro testuju kondici. Najdeš tam asfalt, šotolinu, louku, lesní cesty a nic mě nepřesvědčilo, že bych si toho krose měl pořídit. Na druhou stranu nevěřím tomu, že se dají najezdit tisíce km jinak, než kombinací silnice, lesních a polních cest. Takový objemy km nenajezdíš ve volným terénu a na to co jsem uváděl by kros určitě musel stačit. Na druhou stranu nevidím důvod, proč nejet na biku po silnici a argument, že máš větší valivejodpor a podobně neberu, protože nezávodím a je mi šumafuk, jestli udělám s krosovým kolem o něco větší hodinovej průměr. No a pak je ještě otázka co udělá s krosovejma kolama to, že UCI konečně povolila devětadvacítky, protože šestadvacítky byly vlastně postaveny do role monopolu v teréní cyklistice. No a když už dneska na některejch tratích jezděj s pevnejma vidlicema, tak se můžeme dočkat doby, kdy bude na vrcholu devětadvacítka a tím pádem vlastně krosobý kolo. Kdo ví.

                  0 0
                  • Char  

                    To jo, ja nejezdim na pocet kilometru, nemam ani cyklokompjuter nebo jak se to menuje (dosla baterka a po nejake dobe mi prestal chybet), jezdim pro ciste fyzickou radost z jizdy a tu mam v lese nejvetsi, rad uznam ze na honeni km je lepsi kros, musis ale jezdit po silnici a to ja nerad :)

                    0 0
        • borda  

          taky je moznost mit kola dve, nebo tri. a pouzivat podle toho kam jedes. ale je pravda, ze takhle slozity reseni uz to chce nejaky IQ aby na nej clovek prisel…

          0 0
          • 7LK  

            No teda… fakt úplně geniální nápad, jen prosím napověz blbému… od baráku vyjíždím po asfaltce – tedy na žiletce, kus za vesnicí to mám polňačkou – sundavám z hřbetu crosse a pádím dál… u lesa vyměňuje na hřbetě MTB za cross, žiletka nechávám zcela vespod a až dojde na ten sjezd tak sedám na to… kruciš jak se tomu správně bikersky říká? :-)

            0 0
            • borda  

              no, tohle prave byla odpoved tem „bikerum“, ktery tvrdi, ze kross je uplne na hovno, protoze se nekdo svez na MTB a kross uz nikdy nechce videt. (oni na nem ovsem nikdy nejeli) Jinak ja treba vetsinou docela i vim kam a kudy pojedu. kdyz je to nenarocnym terenem a po silnici tak zkratka jedu na krosu. Kdyz jedu „naslepo“ tak to prozpusobim tomu, na jakem kole jedu. Ja zacal s krossem, pak jsem koupil i MTB, ale na krossu jezdim furt. Proste kombinuju. Treba pokud jedu na ctrnact dni na cyklo dovolenou s brasnama vepredu a vzadu, tak asi tezko budu sjizdet nejaky tezky tereny a kross jede neskutecne lepe. BTW mrvit si horaka s brasnama nekde ctrnact dni by me i docela mzelo.Za IQ kola nekoupis ale nasetrit se da. Byla to pravda trosku arogantni odpoved, ale ty plky o tom jak je kross nahovno uz me fakt zacinaj vadit.

              0 0
            • Lance  

              koza:)

              0 0
          • Char  

            nevim kam chodis kola za IQ nakupovat ty, zkus mi poradit…

            0 0
            • borda  

              kola kupuju za penize. author vision cca 40 000, Author Zenith cca 20000 (ted je levnejsi). Silnicka ze staryho Fka uz ani nevim, stavel jsem ji asi pred 12 lety. Holt konicku se musi neco obetovat :-). jsou tu lidi, co maj 1 kolo za mnohem vic penez. ale me ty moje stacej…

              0 0
              • Tlusoch Jacky...  

                No jo tobě se to říká.. když máš prachů jak nasr.. já mam kapesné 300 měs.. a na kolo sem si vydělal z brigády a ještě 3táce přispěl fotřík… jsem rád že jsem naspořil 10000 na Author stratose… :-)  Jako dobrý by to bylo, ale já bych to neměl ani kde skladovat… :-)))))

                0 0
    • bubo  

      Zdravím a hlásím se taky do klubu :-))

      Mám podobnou zkušenost – začínal jsem s crossem (Author Horizon – r.98 tuším). Jezdil jsem, kudy zrovna bylo potřeba – asfalt, lesní i polní cesty, turistické značky i různé neznačené cesty a pěšiny a začaly se množit defekty – i 2–3× za vyjížďku, občas prasklý drát na zadním kole (vždycky po nějaké té tvrdší „zkratce“), takže jsem začal přemýšlet jak dál. Upgradovat stávající kolo bylo finančně nevýhodné, takže volba padla na nové – chtěl jsem MTB. Jenže vloni vyšel Superior s novinkou: MTB 29", takže jsem s chutí a s radostí zvolil právě tohle. Od té doby (2 roky) 1 defekt – klasicky píchlé kolo o nějaký střep nebo trn, jinak klid, dráty nepraskají, kde si troufnu projet já, tak tam to kolo zvládne bez problémů. Pokud budu chtít nasadit crossové pláště – není problém, ráfek má stejný průměr jako cross, zatím ale nebylo potřeba – zvládnout se dají i ty tlusté gumy (ale určitě k tomu jednou dojde, až mi lenost dovolí :-)). Shrnuto, podtrženo – MTB 29" je pro mě ideální odolný cross.

      0 0
      • Gatier  

        Osobne je pre mna cross taky hybrid. Bez urazky. Nie je jednoduchsie kupit bike a riesit to uzkymi plastami? Inak bracho raz absolvoval mtb vyjazd na Author Stratose so vsetkym, co k tomu patri. A nebol posledny. Ja som sa len modlil, aby nemal defekt, bo isiel nalahko. A na zjazdenych gumach.

        0 0
        • bubo  

          Slovo hybrid není hanlivé, takže neuráží :-). Podle slovníku cizích slov znamená míšenec nebo kříženec. Pokud uživateli crossového kola vyhovuje zkřížení vlastností MTB a silničního kola, proč se tedy nad tím pozastavovat? :-)) Mě osobně na crossu (potažmo 29") vyhovuje právě ta univerzalita (se vším, co s sebou přináší). Čistou silničku bych asi nechtěl (když jedu na kole, nemám rád auta – čím míň aut, tím horší silnice – silnička i já bychom trpěli. Na druhou stranu – tolik opravdového „terénu“, na který bych stačil a kde by mě bavilo jezdit a kde by bylo nutné mít MTB 26" ve svém okolí nemám. A také raději na kole jedu než poletuji nad zemí :-). Suma sumárum – jsme tam, kde jsme byli – 29" je prostě nejlepší (pro mě) :-)))))))) PS: MTB na úzkých pláštích se také může někomu jevit jako kříženec PPS: každá liška si chválí svůj ocas :-))

          0 0
        • borda  

          kdyz jezdis vetsinu po zpevnenych cestach, tak je ti MTB z uzkyma plastema uplne k nicemu, bo se na tech malych koleckach dres jak debil (bez urazky). asi tak…

          0 0
          • jonti  

            Take tragicke to zas nie je. Napr. vcera som siel po ceste s mtb plastami(1,95 so vzorom) 94km, priemer 25,4km/h , a nemal som problem. Kedysi som s MTB jazdnil obcas s ludmi s cestakmi, a jediny problem bol ak nam fukalo do chrbta.

            0 0
        • Tlusoch Jacky...  

          TAky mam stratose defekty sem, alespoň pro zatím, vyřešil tlustšími plášti, schwable smart sam treking a mohu říci že kolo má skoro stejné vlastnosti jako před tim, dal sem totiž ten terénější plášť jen na zadek, ostatně ten pláš i když je teréní tak je asi o 1/3 tenčí než klasickej Mtb plášť… takže doporučuju

          0 0
      • kurýr na bajku  

        Naprosto sdílím tvůj názor. Jen bych ještě doplnil že „29“ mají narozdíl od crossu výraznější sloping čímž získávají na obratnosti.Větší kola si samozřejmě mnohem lépe poradí s teréními nerovnostmi. Shrnuto a podtrženo: neexistuje důvod proč kupovat „26“ bike, protože je pomalejší a má horší průchodnost terénem :-)

        0 0
        • wroum  

          tak mi prosim sezen jednoho celoodpruzenyho sjezdaka v 15" a s 29" kolama. rad bych neco s vetsi pruchodnosti a samozrejme aby to bylo rychlejsi.

          0 0
    • o.t.  

      takový klub už tady dávno existuje :) http://www.crossclub.cz/

      0 0
      • 7LK  

        Tak to je skvělá odpověď – jen si ten odkaz nechám na večer, ale … na druhou stranu (a opravdu nic ve zlém :-) ale že jsem ty MTBáky občas nadzvedli, že? A já to přitom myslel tak nevinně a opravdu nekonfliktně a bez agresivity :-)) Omlouvám se všem skalním!!!

        0 0
      • Elwing  

        jsem si říkala, že jsem jediná, kterou by napadl cross jako ten klub… ale od ostraváka bych to vážně nečekala :)

        0 0
    • kajulka2  

      Jezdím na crossu 6 let a ještě před 2 měsíci jsem byl celkem spokojen. Stačilo ale vyrazit na týden s kamarády co mají MTB do Českýho Švýcarska, kde nejsou až tak náročný terény, a už sem tak spokojen nebyl. Do kopce se to snad ještě dá, ale sjezdy..Stačí kořen, kámen nebo nějaká nerovnost, oni jedou dál, já brzdím abych si nerozbil hubu, prostě neodpružený cross do terénu není. Zkrátka od té doby začínám pokukovat po MTB

      0 0
      • 7LK  

        Já pořídil GALAXY a v předu má „hnusnou“ sountour s 60mm zdvihem (což je skoro pevná, že?) ale myslím si, že docela ujde. Sjezdy holt nevalím tak rychle a procházím terénem slušně – uvidíme jak dál – zajímavý byl odkaz na Opavský obchod s širšíma gumama, to by mohlo být trošku řešení. Uvidíme jak bude dál.

        0 0
        • wroum  

          znamej (50 let) me pozadal o doporuceni nejakyho kola, chtel krosa a ja se mu ho snazil rozmluvit (driv jezdil na krosu Krale Sumavy apod.) a „vnutit“ mu MTB. mel stale zafixovano ze kros jede vyrazne lip nez MTB a tak sem ho poslal do sprizneneho kramu (Krab) a kluky sem upozornil co a jak. Znamej se zhlidnul nakonec v GF Paragon – MTB na 29" kolech a je uplne nadsenej a rika, ze nechape jak mohl na krosu jezdit. ja kdyz sem ho videl jak na tom GF jezdi, tak sem neveril vlastnim ocim. tam kde driv slejzal, tak mi ted dejcha na zada…

          0 0
          • 7LK  

            A třeba dorostu i do MTB, ale na začátek jsem si říkal, že začnu od píky… už teď si třeba říkám, že zima (nebude-li dost sněhu na lyže) bude hnusně krutá a nudná. Na druhou stranu, moje V brzdy s černými špalky dokáží zablokovat kolo i za mokra a sajrajtu – co bych od nich měl tedy chtít víc? Jaká je vyšší účinnost než zablokované kolo? A to opravdu není provokatérská otázka, prostě to tak zatím brzdí… namrzlý ráfek buď neochutnám a nebo nejspíš neubrzdím, to chápu…

            0 0
            • MlokCZ  

              Problém je v tom, že zablokovat přední kolo žádný V-brzdy nedokážou (a to ani za sucha, natož za mokra), takový neexistujou (tady by mě zajímalo, jestli vůbec nějaká nejlepší kotoučovka s velkým kotoučem tohle dokáže). Samozřejmě se tu bavím o velkých rychlostech, kde je ta účinnost potřeba, v malé rychlosti zablokuje kolo kdejaká brzda. Ale to už se tu vše řešilo.

              0 0
            • MartinXC  

              Za mokra a sajrajtu (a na skoro hladkých pláštích) … při jaké rychlosti ? Brzda je jen jeden prvek systému, stejnou váhu má dezén pláště a povrch po kterém se odvaluje (kromě rychlosti, resp. celkové setrvačné hmoty). Ono utrhnout hladký pláš? na kluzkém není průkaz výkonné brzdy. To spíš pokus o blokování zasucha při 50kmh na asfaltu (pro jemné vzorky) a na uježděné hlíně (pro hrubé dezény) ukáže, jak brzda stačí na brždění.

              0 0
              • 7LK  

                Souhlas – chápu, že brždění je součinnost brzdy a přenosu na podložku a následné zastavení, ale (na doraz jsem to nezkoušel, to by byl asi průšvih!) já za mokra opravdu vlastní brzdou dosáhnu téměř zastavení kola – že mi pak ujíždí terén pod pneu je jasné, ale to už neřeším malou účinnost V brzd. Já spíš nabyl dojmu (po čtení různých názorů zde), že na V brzdách můžu mít sebeslušnější a sebeširší pneu, ale ******* bude u brzdy a ráfku… tam ho zatím nemám. Nepíská, neskučí, brzdí – třeba je to zázrak, tak mi to nezáviďte :-) kdyby byl na rozdávání tak se rád rozdělím.

                0 0
                • MartinXC  

                  Brzdící brzdy ti přeju, ne že by ne. Ale vysvětlení může být v tom, že jsi třeba ještě nezapad do 10–15cm vrstvy bláta a následně nemusel s nánosem bahna brzdit nebo nesjížděl za deště ve sjezdu pěšinou, která se promění na malý potůček nebo nedával sjezdík na sněhu (jak si mnozí kolegové na MTB užívají) – pak by to za mokra nebylo tak hladké (a fyziku tady prostě překonat nejde). Taky mám zkušenost (ze silničky) že úzké pláště s jemným vzorkem moc bláta a vody na zbytek bika nenahazují (oproti lopatám mnohých MTB vzorků). Tedy jsi dosud měl vždycky lepší součinitel tření mezi špalkem a ráfkem, než pláštěm a povrchem. Tož si to užívej a když se dáš zlákat do špatných podmínek, tak brzdi včas.

                  0 0
                  • 7LK  

                    Díky za radu, zatím jsem měl kliku přesně jak píšeš. Pokud bylo opravdu hnusně, tak jsme seděl doma a pokud bylo jen hnusně, tak jsem zvolil zpevněné povrchy… co budu dělat v zimě ještě nevím, zatím jsem se na cyklistu na sněhu díval jako na blba… a zpětně se omlouvám i jen za tyto myšlenky, ale jestli taky vyjedu, tak už to doma fakt nikdo nepochopí… kozel starej, von se nám opravdu zbláznil… jako bych to slyšel… nemoch jsem si to odkroutit v pubertě? :-) – nemoch, jsem musel na pionýra a na brigádu SSM :-((

                    0 0
            • samotar  

              Pokud znám naše značené cyklotrasy tak bych řekl , že jsou dělány právě na cross kola. Pokud ovšem pokukuji i po lesních cestách potřebuji prostě MTB. Na měkém podkladu se cross boří a nedrží stopu. Nemluvím o kořenech a kamenitých cestách , ale na cyklostezky prostě stačí a znám lidi co takhle najezdí i 12 000 ročně, tak proč ne pro někoho cross. Je taky rozdíl dostat do bloku hladký pláš? 1,5 nebo plášt s drapákem 2,1.

              0 0
        • kajulka2  

          Odpruženou vidli do úzkýho ocelovýho rámu jsem našel jen se zdvihem 40 a 50 mm, po 1 roce nepříliš tvrdýho používání je zaseklá a o nějakým pružení nemůže být řeč. Takže veškerý rázy jdou přímo do zápěstí, který už pomalu odmítá tohle snášet, občas přestávám kolo ovládat, ve 40km/hod sám uprostřed lesa to moc dobrej pocit není. Širší pláště na crossu, to nevím jestli je pro mě řešení, spíš MTB se slušnou vidlí s LO, protože silnice se semtam taky najde

          0 0
    • pegal  

      kola 26" vypadaji lip

      0 0
    • Sponge  

      *** VIVAT CROSS ***

      0 0
    • croscountry  

      MTB-áci. Ste na nich príliš prísni. Úplne nevinne sa spýtali, či je nejaké riešenie na časté defekty a dostalo sa im more kritiky načo si taký stroj porizovali. Aj keď som krosa nikdy nemal úplne chápem ľudí, čo ho mali a majú. Keď sa pozriete okolo seba po meste, 90% ľudí čo má MTB ich nepotrebuje a oveľa viac by im sedel kros. No a je množstvo ľudí, ktorí si porídí kros na bežné jazdenie a bicykel im učaruje natoľko, že mu prepadnú a je logické, že po určitom čase im bude kros málo. Ja by som ich nehanil, ale pochválil, že skúšajú stále viac a viac. …a nakoniec ktovie. Možno prejdú do iného klubu

      0 0
      • 7LK  

        Taky pěkná reakce – díky (to bude tím, že máme společné předky – moj otec bol z Čadce – Kysuce atd…) Je to přesně takto, nevěděl jsem jak dopadnu s ježděním, vydal jsem už skoro 30000,– Kolo, hadry, přilba (nějaká ta duše:-) a kdybych přišel na to, že terén nee, tak by mi holt zbylo něco na ježdění ke krílíkům a k hospodě (ač králíky nemám) ale zrovna včera jsem s bráchou sjížděl krásný úsek kamením a polňačkama a absolutně v pohodě, ráfky drží jak helvécká víra, ani jsem nedzobnul… jen ty jízdy zpevněným asfaltem mi holt šli lépe než jemu na MTB – je to podlá omluva, já vím, ale pořád si říkám, že je to povolená úleva vzhledem ke stáří a trénovanosti … jet jen na crossu :-)

        0 0
    • Thapsus  

      On tam totiž až zas takový rozdíl není,když se srovnává srovnatelný.Ale mám pocit,že někteří srovnávají horáky v cenové relaci 30 – 50.000 proti crosssům kolem 10.000 (Stratos,Galaxy popř.oceláky s pevnou vidlí).Pokud budete horáky porovnávat proti crossům nebo „29“ aspoň kolem 30.000 (Gary F,nebo lepší Superior 29,Merida),bude vítězství horáků diskutabilní.I když je podobná diskuze samozřejmě zbytečná,cross je univerzálnější,ho­rák do terénu…a hlavně a? si každý jezdí, co ho baví!

      0 0
      • 7LK  

        Zcela pravda, do kamene tesat… taky jsem nechtěl „polemizovat/přes­vědčovat/odsu­zovat“ MTB versus cross… je to o diskuzi, nápadech, zkušenostech a co kdo chce druhým pustit a říct. A protože jsem nechtěl dráždit skalní MTBáky, tak jsem v úvodu psal, že jen polehoučku někde v ústraní bychom si špitali abychom nerušili jediné a správné bikery :-)

        0 0
    • dada  

      vemte mě do klubu! mám myslím dost luxusního krose (brzy ho dám do profilu) taky občas řádím cestou necestou a sem docela spokojenej. samo občas na některé neuvěřitelně kvalitní silnici zatoužím po své staré žiletce a někdy, hlavně v kamenitých výjezdech trochu závidím těm správným BIKERůM :) Ale je to jen o penězích. Stejně osazené MTB by stálo o deset litrů víc-kvůli drahé vidli, stejně lehké MTB o 20. A na ty terény na které mi nestačí cross mám stejně vyhlídnutýho věštce 2000=utopie. Takže klídek, cross, gumy drží-ritchey speedmax cross 32. zdar dáda

      0 0
    • skibob  

      Názor, že cross je pouze kompromis a stejně jako překrásný VW Touareg se při používání v terénu brzy rozsype, jsem svým dvěma kolegům dokázal potvrdit vyjížďkou na náš kontrolní okruh. Rotovaly mezi námi 2 horáky a 1 cross. Oba už mají MTB

      0 0
      • bubo  

        No a vo tom to je… Cross je kompromis, ale není to jeho vada, nýbrž přednost, pro kterou byl právě takhle sestaven…

        Záleží totiž na tom, kde si kdo a jak jezdí (a podle toho má i svůj kontrolní okruh). Někdo na to potřebuje DH nebo FR kolo (a lanovku :-)), někomu příjde tak akorát vhodné MTB, někomu vyhovuje cross a někomu stačí 30 let stará ukrajina a taky je spokojenej (když to třeba točí u Břeclavi od chalupy ke sklípku a zpět). Pokud ale budeš jezdit na crossu v terénu, pro který není stavěný, tak určitě zjistíš, že by to chtělo něco bytelnějšího a že to není pro tebe to pravé…

        0 0
    • 7LK  

      Tak se tu probírali penu – já neuváženě koupil http://www.bike-eshop.cz/…35-622-drat/?… a to není asi nevhodnější. Po radách jsem jako jednu vhodnou variantu našel http://www.bike-eshop.cz/…edmax-Cross/?…

      Nebo máte někdo lepší nápad a lepší tip?

      0 0
      • bubo  

        Cituji: Krosový pláš? RITCHEY SPEEDMAX Cross 622–32, v černé barvě, vhodné na přední i zadní kolo.

        622–32 se mi zdá do terénu úzké… Volil bych jako minimum 38 (šířka v mm), ale spíš víc (42–45) Myslím, že byly i nějaké Schwalbe 47, ale to už by mohlo být moc široké nebo vysoké do rámu.

        Někde ve Velu (tak asi 2–3 čísla nazpátek) jsem viděl reklamu na nějaký pláš? Dual Compound – dvojí druh směsi, což by mohlo být zajímavé. Když já si teď ale nevzpomenu, co to bylo za firmu… (snad asi CST, což je odnož Maxxisu, pokud jsem to nepomotal, ale jistý si tedy vůbec nejsem)

        0 0
        • 7LK  

          No, zajímavé podněty – Ten Dual Compound jsem nenašel ani pomocí googlu, ale našel jsem tyhle zajímavosti: http://www.cykloexpert.cz/dt/?… http://www.cykloexpert.cz/dt/?… http://www.cykloexpert.cz/dt/?… zvláš? ten rpvní vypadá zajímavě… je tedy nad čím dumat.

          0 0
          • Santus  

            to je ale velikost 26" na horsky

            0 0
            • 7LK  

              :-( v určení tvrdí – Cross-Country – ale máš pravdu, rozměr je mimo… to jsem vedle jak ta jedle… ach jo :-(

              0 0
          • kurýr na bajku  

            Hutchinson Acrobat se samozřejmě dělá i ve velikosti 700× ale nedoporučuju ho ani v krizi. Cameleon se dělá pouze na „26“ a navíc stojí taky za prd, naproti tomu SCHWALBE Huricane 700×40 je pro mne špička (opravdová výdrž, komfort, adheze). Dále pak lze doporučit: WTB Nano Raptor a ALL Terainasaus, Ritchey Speed max a Excavader, IRC. V žádným případě nedoporučuju v týdle kategorii značky: Maxxis, Kenda, Hutchinson a Rubena. Nejrychlejší z doporučených pláštů je bezpochyby Speed max.

            0 0
            • civetta  

              Jaky myslis IRC? Mythos CX? Jo, skvelej semislick, ale s mizernou vydrzi – po 1900 km mam v zadnim tri diry skrz. Vyuziju tema: Ted shanim nahradu a vyhlid jsem si prave Maxxis Wormdrive, pripadne Conti Twister. Jde mi o minimalni valivej odpor a rozumnou hmotnost (coz treba to Schwalbe nema). Tak jsem tam provizorne dal toho speedmaxe (ze zimaka). Co myslite?

              0 0
              • 7LK  

                Zkus Schwalbe – viz můj příspěvek téměř na koci – já nechal katalog u bráchy, ale ty sposrty mají velmi slušnou váhu a jede se na nich velmi dobře.

                0 0
              • kurýr na bajku  

                Nemyslel sem zrovna ten semislick, ale teď si nemůžu vzpomenout na ten model (právě že tenkrát sem ho taky rychle sjel, ale defekt dloho žádnej a adheze furt dobrá). Conti prej taky moc nevydrží, jenže osobní zkušenost nemám, tak nechci kecat. Wormdrive nekupuj ! Když je novej, tak má velkej valivej odpor, kterej sice po čase ztratí, ale začnou se množit defekty. Nejrychlejší pláště, co sem zatim jel, sou jednoznačně SCHWALBE Fast Fred 700×35 a Speed max 700×35. Ani na defekty sem u nich netrpěl a to sou to kousky po 250,–.

                0 0
                • civetta  

                  OK, do maxxise teda nejdu. Diky za usetreny penize! Ad speedmaxy: mam je na zimakovi (12 roku starej cross schauff catalonya), adheze naprosto skvela i na namrzly sfoukany silnici v Krusnejch horach, ale i pres celkem vysokej vzorek uz (taky) tri diry skrz (prijde mi, ze silnicari u nas pouzivaj desne zaludnej posyp, cedic nebo co – takovy skoro jako trny, uz jsem jednou pichnul 2× najednou…). Priznam barvu 8-))): jde mi ted konkretne o Novacup a gumy na 29" – se schwalbem mam desnou zkusenost z lonska (zde velmi popularni racing ralph…), tak se ho bojim, i kdyz do Prahy na dojizdeni do prace uz jsem si na bika poridil marathony s tou ochranou a zatim OK (aby ne, vazej skoro kilo). Risknu asi ty speedmaxy a pristi rok se treba s necim novym vytasi WTB nebo Bontrager… Jinak musim taky pochvalit spoustu prinosnych prispevku. Mel jsem podobnej vyvoj jako par lidi tady – cross, pak dlouho nic a pak me to chytlo: zavodni full, 29", hardtail do prace – a to jeste nemam lehociped a silnicku… Takze muzu smele posoudit: budoucnost patri aluminiu a 29"!!!

                  0 0
                  • Žofka1  

                    Hmm, ale já budu mít železo. Asi mi budoucnost nepatří, no. :'(

                    0 0
                    • civetta  

                      Do not worry – muj schauff je taky Cr Mo a je v poho, uprimne receno je to ze vsech mejch kol to nejvic funkcni… 8-))) Ted mi teprve dochazi, ze Cimrman musel bejt nutne i biker, kdyz tak jasnozrive predvidal soumrak karbonu 8-))))))))))))

                      0 0
                  • kurýr na bajku  

                    Tak do pláštů Bontrager fakt nevidim (mimochodem na nejvšší crossovej model TREKa dělaj odpruženou vidli), ale WTB dělá ALL terrainasaurus s malým valivým odporem a Nano Raptor pro "29. Tady asi vývoj moc kupředu nepoletí.

                    0 0
                    • civetta  

                      A jooo, ty AllTerrainasaury jsem prehlidl – koukal jsem rovnou na odkaz 29" tires a tam nejsou. Mozna stojej za uvahu. Myslel jsem, ze by treba obnovili vyrobu Mutanoraptoru, na ty jsem slysel jenom samou chvalu. Ad Bonty: vybornej je Revolt, ale nedela se ve 29" – tak treba se bude, v koncernu by se snad mohli nejak dohodnout, at Gary nemusi pouzivat cizi semislicky 8-)))

                      0 0
                      • kurýr na bajku  

                        Respektive existuje toho mnohem víc, ale nedováží se to k nám a? sou to vidle nebo pláště.

                        0 0
    • Smazaný účet  

      Se taky přidám. Nechápu ten pojem univerzální. Kros mi příde vhodný jen na docela úzké spektrum terénů, tzn. silnici a šotoliny. V normálním terénu, aspoň jak ho já chápu, tzn. kamenité lesní cesty, si to nedokážu představit. Krosíky beru pro cykloturisty typu mojí mámy, která stejně jede pomalu a v každym kopci sleze. :o) A s tou výhodou na asfaltu… no nevim, záleží na stylu jízdu. Neska sem jel do školy do Dejvic z Jižního města. Samej asfalt a dlažba. Na krosu by to asi taky šlo, ale… Na bajku můžu frajeřit a na nábřeží na dlažbě předjet v 35 km/h auto… skákat chodníky etc., což je pro mě normální součást jízdy po městě… :o) Na šumavě jednou známej taky machroval jak má rychlýho krosa, jak má nalítáno pár tisíc… a ukázalo se že nikdy neodbočil ze silnice. Jednou jsme odhlasovali lehkou lesní cestičku, 5 km (máma to jela, resp. šla, na 30letý favoritce, nenechá si jí vzít)… byl nasranej jak sviň kudy ho to táhnem… Toliko moje úvaha nad pojmem univerzalita krosů… :o) Chápu jejich majitele (!), ale fak nevim jak chcete řešit časté defekty v terénu, když to kolo prostě na terén není… Jako kdyby nějaký sjezdař se ptal „co mam dělat, nějak mi to po silnici moc nejede“… uf, snad to není nijak agresivní, esli jo, nebylo to tak myšleno.

      0 0
      • 7LK  

        Agresivní to není, ale… no… nemyslím si, že zcela jasné a pravdivé. Aspoň já na tom v terénu lítám dost, obrubníky sjíždím taky a i když bunnyho nezvládám tak zatím jsem prorazil zadek jen jednou, ale to bylo fakt z čiré a velké frajeřiny na kterou jsem neměl a s tím, že k abaráku je 200m – tak proč ne, že? Jinak jsem měsíc lítal všude možně a byl klid, jen teď přišlo období tak zrovna řešíme do čeho obout aby to sneslo víc… ale díky za názory… a to víš. my staříci už tolik frajeřiny nepotřebujeme, o nás holky ví, že umíme i když nefrajeříme :-)

        0 0
      • MartinXC  

        No, letos na Drtiči jsem na hřebeni a ve sjezdech viděl pár lidí na krosových kolech a jelo se jim evidentně taky dobře (s malými zdvihy, véčky, vysokým těžištěm a úzkými plášti :-) Myslím, že je to dost o zvyku a příslušné technice jízdy.

        0 0
        • 7LK  

          Děkuji za jeden z mála vstřícných příspěvků… já se bojím, že to těžiště na MTB o moc níž není, vytažená sedlovka přeci posune vše hodně nahoru… a když jsme u techniky… poraď… sjezdy se snažím v mírně se zadkem mimo sedlo, spíš se o něj jen vnitřky stehen opírám abych cítil jak to vzadu jede a mírné skluzy (snad pojem draft?) do stran docela zvládám prací na brzdě, pak už jen čumím na větší rygoly kde se snažím když ne přímo nadhodit předek tak ho aspoň hodně odlehčit atd… na druhou stranu vidím dost takových, co při sjezdu dřepí na sedle jak já na křesle v kanclu

          0 0
          • MlokCZ  

            Jak jsem psal níže, před 14 dny jsem crossa zkoušel a porovnával s bikem. Těžiště při změření na biku opravdu o moc níž nebylo (bylo to cca 2,5cm), ale i ten na první pohled malý rozdíl udělal velmi velký rozdíl ve vlastnostech, k tomu ještě hodně přidal kratší posez a dohromady to bylo velmi nepříjemné v porovnání s bikem. Tam kde jsem s bikem výjezd vyjel, jsem se na crossu nechytal. Přední kolo se hrozně zvedalo a když jsem mu pomoh přenesením váhy, tak zase kolo hned hrabe. A ve sjezdech ten stejný problém. I když jsem si vlez za sedlo co to šlo, tak jsem měl problémy se udržet, abych neletěl přes řídítka (na biku ve stejném sjezdu jsem nemusel ani na doraz za sedlo a pohoda).

            Na druhou stranu nesouhlasím s tím, že na crossu se v terénu nedá. Dá se toho dost. Když má někdo dobrou techniku (párkrát jsem jel s člověkem, který měl super techniku a dal na crossu těžší terén než já na biku), tak se dá hodně. Problém je ale v tom, že většina lidí má techniku ježdění mizernou, hlavně lidi, co nejsou v těžkém terénu pečený vařený a jezdí ho jen velmi málo. A těm pak bike oproti crossu velmi pomůže, což je také můj případ. Techniku nemám nic moc, ani na biku moc extrémní terén nedám. No a kdybych jezdil na crossu, tak nedám už skoro nic a můžu jezdit pomalu jen po silnici. Na to ovšem mám silničku.

            0 0
          • cabbage  

            // vidím dost takových, co při sjezdu dřepí na sedle jak já na křesle v kanclu // -to si potkal fousace?:o)

            0 0
            • 7LK  

              Hm… na bradě nic… ani mlíko :-) ani fajfkovej tabák

              0 0
          • MartinXC  

            Já na krosovi seděl jen chvilku před pár lety a ještě po rovince – obávám se, že neporadím. Já jedu z (ostrého) kopce nad sedlem a když mám pocit, že by se mělo brzdit, tak jdu za sedlo (ale protože mám dlouhý posed tak jsem tak nějak na zadní hraně sedla) a nebrzdím, a když ani tohle už nejde ustát, tak chytnu zadní brzdu a přibržďuju až brzdím. Velké díry stačí zatáhnout za řidítka a stavět se na zadní, klády přes cestu – to už je horší, z kopce to moc skočit neumím, takž espoléhám na technologii, že to přežije a vezme mě ssebou :-) Jo, a nadávám, to pomáhá nejvíc.

            0 0
    • ju.mu  

      čau.jezdím na crossu zatím 8 let.od minuleho roku jezdím na gumách MAXXIS WORMDRIVE 700×42 a doposavad 1 pruraz(to jsem neplanovaně opouštěl silnici na chodník kvůli autu)jinak zatím bez defektu a to si cestu ani nějak nevybírám.jsem s crossem spokojenej a bajk je už pár let na chalupě v cyklodůchodě­.A pro ty co pořád jiným crossa vymlouvají,tak a? se na nějakém pořádném svezou-nemyslím to nějak špatně a nechci nikoho provokovat a urazit,ale prvně něco vyzkouším a pak kritizuji.hodně pěkných kilometrů crosařům,bajka­řům,žiletkám a ostatním

      0 0
      • 7LK  

        A kde jsi tyhle pneu koupil?

        0 0
        • ju.mu  

          nejsem si jistej,ale mam za to že v HA-PE sportu nebo VELO HANÁK v Brně a myslím že mi je objednávali.cenu si už nepamatuji(+/-450)jetli najdu doklad dam vědět.čau

          0 0
      • MlokCZ  

        S těma pláštěma to může být už slušný na crossu. Jenže mi to už přijde, že se vlastně snažíš přiblížit biku s nevýhodami crossu. Já jezdím taky pláště Maxxis Wormdrive, ale 1,9 na biku. Ty pláště jsou skoro stejný, jen ty bikový jsou o něco málo širší (cca 48).

        Teď jsem zrovna před 14 dny jednoho crossa zkoušel na Šumavě. Kamarád si i přes vymlouvání koupil crossa Maxbike 63TR LX, což na crossa není tak špatné kolo. Jezdil předtím na silničce a chtěl kolo podobnější silničce se kterým by mohl do terénu. S kolem moc spokojený není a to kvůli geometrii. Velikost rámu má akorát, ale kolo je krátký, má vysoko řídítka (větší by mít opravdu nemoh, to jsme zkoušeli, podložky pod představcem hned vyhozeny, asi bude otáčet představec). V obchodě se pak byl ptát a prý mají všechny crossy takovou geometrii (nejsem specialista na geometrii crossů, takže tohle by mě zajímalo jestli to tak opravdu je), že jsou tak navržený na pohodlnější posez.

        Mě se ten cross taky nelíbil (ta geometrie byla fakt hrozná, nevim proč tak vzpřímený posez, to se mi nelíbí ani na silnici ani v terénu). Nenašel jsem na něm jedinou výhodu oproti mojemu horskému. Rychlost na asfaltu takřka stejná jako horské s nabušenými Wormdrivy (mám i silničku a rychlostně ten cross téměř jako horské, myslel jsem že bude tak mezi silničkou a horským a ani náhodou).

        No a pokud tam dáš na crossa Wormdrivy, tak mi pak řekni jedinou výhodu oproti horskému s Wormdrivy. O výhodách biku oproti crossu tu bylo napsáno už toho dost. Cílovou skupinu pro cross bych pak viděl pouze pro lidi, kteří chtějí tu geometrii crossu a hodně narovnaný posez, tam bych to pochopil, ale zase takový lidi prakticky neznám (i když to nevylučuje, že se tací najdou).

        0 0
        • 7LK  

          Máš pravdu, že narvat na crosse zcela terénní vzorek je už mimo. Na druhou stranu, já pořídil seriového http://www.galaxy-bike.cz/galaxy.php?… a co se geometri e týče tak jsem děsně spokojený. Už jsem jednou psal, v kopci se skoro nezvedá a pokud se chytnu rohů (mám je dost položené) tak pokud to utáhnu pedály a neklouže pneu tak je to paráda. Mám 183 cm a kolega na MTB vypadá rozhodně turisticky vzpřímenější… Jinak si myslím, že u crossových kol (myslím teď ráfky) je o něco nižší hmotnost a tak mi to snižuje fyzický handicap. Zatím jsem tu probíral nějaké další pneu než byly seriovky – zkus třeba nahlédnout na odkazy výše do bikeexpertu a poradit. Mám třeba úplně školáckou otázku – parametr „Kevralová skládací patka“ co to znamená? A taky „TPI“ snad hustota směsi – co si předtím mám představit? Co je lepší? Menší nebo větší číslo? Odpus? neznalému staříkovi :-)

          0 0
          • MlokCZ  

            U toho kola věřím, že je geometrie lepší. To je ale dost dané nižším zdvihem vidlice, čímž jsme u jedné z nevýhod crossu, že mají většinou horší vidlice než biky. S ráfky bych moc nesouhlasil. Na biky je mnohem větší výběr všeho a právě ráfky budou na XC bike k sehnání určitě lehčí než na cross (jiná věc už je cena). Pláš? má kevlarovou nebo drátovou patku (patka je na vnitřním straně pláště a je tam aby držela pláš? na ráfku), hlavní rozdíl je pak v hmotnosti, kdyby byl jinak pláš? stejný (navíc s Kevlarovou patkou jde pláš? složit – jde ohýbat, což ale je jedno). Problém je ten, že velmi často se stává, že Kevlarová verze stejného pláště od stejného výrobce vůbec není stejná a liší se dalšími parametry, takže ne vždy se připlácí pouze za menší hmotnost. TPI je hustota směsi, čím větší, tím lepší.

            0 0
          • MlokCZ  

            S kokrétními plášti bohužel neporadím, to může pouze někdo kdo je jezdil. Já na crossu jel jen párkrát, pořádně jsem ho testnul na jedné celodenní vyjížďce až teď na Šumavě a tam měl kamarád originální pláště které koupil na kole KENDA KWICK 700×30C 30TPI. Protože jsou poměrně úzký, tak kvůli průrazu byly poměrně nahuštěné a v terénu pak kolo už hodně nepohodlné (ono už i ty moje Wormdrivy na horském nejsou ani trochu pohodlné, ale jezdím vždy poměrně značnou část vyjížďky po silnici, tak mi vyhovují).

            0 0
        • ju.mu  

          ty páště mají označení 700×42c.nevím jak moc jsou blízko k bajkovejm,ale mě vyhovují.jezdím převážně město,lesní a polní cesty a sedí ok.crossa jsem si pořídil kvůli častým bolestem ramen a mezi lopotkami(velikost bajku mě seděla,představce jsem měnil a nic.potom jsem přesedlal a záda o 90% lepší)

          0 0
          • MlokCZ  

            Vizuálně co jsem koukal jsou ty Wormdrivy 700×42c naprosto stejný jako ty moje bikový, který jsou 48. Možná si jeden z mála těch, co potřebují vzpřímenější posez, to se ale dá docílit i na biku. A pokud jsou nějaké zdravotní problémy, tak kromě toho posezu je pro zdraví důležité pohodlí = horské kolo a nejlépe rovnou celoodpružené.

            0 0
            • ju.mu  

              to by byla pěkná dřina na polní cesty a město

              0 0
              • MlokCZ  

                No to je právě ten omyl. Rozdíl je velmi malý i v případě užších pláš?ů než 42. Ale když už tam máš Wormdrivy šířky 42, tak ten rozdíl oproti bikovým Wormdrivům 48 nebude prakticky už žádný. Velký rozdíl samozřejmě bude v případě bikových pláš?ů s pořádným vzorkem, ale takový bys na tyhle terény nevozil.

                0 0
                • ju.mu  

                  no špalky tam určitě rvat nebudu.a jak jsem psal to co mám mi vyhovuje.a na slušny celopéro bohužel nemám.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Vyhovovat ti samozřejmě může, což je super, to je to nejdůležitější. Cena celoodpruženého dobrého kola je opravdu problém, tady jsem stejný případ, raději jezdím dobrý HT, než bych kupoval mizerný full. Já se jen snažím zjistit jakoukoliv výhodu crossů, abych pak mohl říct, když chce někdo ze známých poradit s výběrem kola a chce cross – Ano kup si ho, pro tebe bude z tohoto a z tohoto důvodu lepší. Takhle zatím musím být pořád v té skupině lidí, co ostatní odrazuje od nákupu crossů.

                    0 0
                    • ju.mu  

                      kdybych chtěl kupovat crossa a ještě na něm nejel,tak si na týden a dýl od nějakého známého půjčím najezdím pár 100km a bude mě jasno.mě sedí cross ale nedoporučil bych ho ani tchyni aby mě někdo potom nadával že prorazil,rozbil si hubu v lese,atd.to je můj názor na tuhle problematiku,a¡se každý rozhodne sám.

                      0 0
              • MlokCZ  

                A jestli jsi myslel to celoodpružené kolo, tak si asi na žádném celoodpruženém XC kole nikdy nejel, pokud ano, tak mi řekni proč by to měla být větší dřina.

                0 0
                • ju.mu  

                  jen asi 30 minut po lese a proti crossu mě to přišlo náročnější(kolega je asi o 10cm menší).na delší tra? jsem ho nezkoušel,ale vše je jen o zvyku

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Když je menší, špatná geometrie rámu pro tebe. Ale hlavní věc, co tam měl za pláště? Pokud tam měl nějaký drapáky, tak to je jasný. Já neustále porovnávám bike s velmi rychlými semislicky typu Wormdrivy. To si tam dá každý, kdo se rozhoduje mezi crossem a bikem.

                    0 0
      • kurýr na bajku  

        MAXXIS WORMDRIVE nebrat !!! Vzorek sem sjel za tři tejdny a pak už jen samej defekt !

        PS: Není to náhoda, ty pláště sem takle vodkouřil 4.

        0 0
    • Smazaný účet  

      tyve, co furt resite, dyz vas to kodrcani bavi tak si to uzivejte ;-))))))) a hura do terenu, dejte tlusty gumy na svy zihadla :-)))))) haha :)

      0 0
      • 7LK  

        Řešíme jen to, jak se nahoru dostat po svých a ne lanovkou nebo na hřbetě auta – což bych Tě docela rád viděl u nás… pochybuji, že bys to pak směrem dolů dokázal dohnat :-)) Možná bych stihnul i přezout jeden zobanec než bych Tě na vrcholu zahlídnul :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          mam rodice f krasne :-) slavkovsky les, tam teda zdaleka nejsou taky kopce jako f UL, ujedu tam 60sat ani se nezadejcham, zadny prudky, to krusny hory to je jiny kafe, ty mam tady taky kousek a jezdim tam, mno a to nemluvim vo nejblizich kopcich ktery tu mam u nosu a hobluju je temer denne… STREDOHORI, tam najdesh poradny krpaly, fujtajxl… :))))) ale mash pravdu ze zadnej rychlik pri uphillu nejsem ;-)))))

          0 0
          • 7LK  

            Krásno znám dobře – onehdá jsem se byl podívat na rozhledně, ale to už jsem měl nohy na bláto tak jsem zpět upaloval silnicí přes Litrbachy a Podstrání na Sokolov. A koukám Ústí to je vlastně kousek, tak až někdy vyrazíš sem, třeba takový Kraslice nebo Nejdek a Přebuz tak dej vědět – uvidíš co zvládné lehká jízda vedle těžkotonážníků :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              jestli chcesh zavodit, prihlash se na nejakej zavod ;-) me to nebere ;-)

              0 0
              • 7LK  

                Nechci závodit a už vůbec ne s někým, kdo na tom sedí přes deset let a má najeto ke 100KKm, tak jsem to nemyslel… nevnucuji se, bylo to jen pozvání na pár společných kilometrů a že bych očíhnul co neznám, to? vše…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  to nevim kde si sebral ty hausnumera ;-)))) v pohode, me ty krosari abych pravdu rekl, pekne serou, pac kdykolif snima nekam jedem tak porad remcaj jakym bordelem ze to zase pojedem… ze ty kameny f tom poslednim sjezdu teda to sme si nedomluvili a podobne ;-)))))) nakonec to dopadne tak ze nam ukazou jak to umej ouzky gumy na asphaltu ;-))))))

                  0 0
                  • 7LK  

                    Neremcám, jedu… i v kamení, až bodnu tak se rozloučím a popřeji dobrou jízdu… až to zalepím tak třeba doženu :-)) a psal jsem, klasické silnici se vyhýbám, ale 60km jen v terénu dáš málokde, pokud nejezdíš desetkrát kolem dokola. Tak proto jsem si vybral tohle. Ještě není všem dnům konec a čas ukáže, třeba Ti dám za pravdu nebo taky nee. Pěkný svezení přeju!

                    0 0
                  • Char  

                    stejna zkusenost :-)

                    0 0
                  • Volf  

                    Asi si vybíráš špatný spolujezdce. Je fakt, že se to tady poslední dobou hemží ivektivy typu Author o ničem, krosový kolo o ničem, kolo pod nějakou sumu o ničem. Já si myslím, že nejvíc remcaj vždycky ti, co nemaj vlastní zkušenost. Nevidím sebemenší důvod, proč by měl bejt někdo diskvalifikovanej jen proto, že má krosový kolo. Konec konců ti starší z nás si jistě vzpomenou jak se stavěly teréňáky ze starejch dámskej kol, sundaly se blatníky a jezdilo se mimo silnici v době, kdy nikdo ani netušil, že přijde MTB a šlo to. Fakt si myslím, že technicky vybavenej jezdec dokáže na krosovým kole víc než moula na biku. Já nemák krosový kolo hlavně z důvodu, že se mi nelíbí, ale je fakt, že krosový kola někde kolem těch 30 000 rozhodně musí být velice slušný sportovní náčiní. Já si vlastně jako jediný neumím představit na krosovým kole týpka v nějakým týmovým oblečení, kterej se potom po pár kilometrech motá totálně prošitej tak, jak to občas vídám na silničce nebo na biku.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      spolujezdci sou kamaradi ktery mam rad, sem rad dyz snima muzu vyjet, dat pifko po ceste, pokecat :-) to je duvod proc obcas jedu s crossarema :-)

                      0 0
    • Žofka1  
      1. Wormdrajvy jsem lepil furt, teď jsem spokojen se Schwalbe Hurricane 700×40C s kevlarovou ochranou proti defektu (ono jich je víc, proto ten podrobnej popis).
      2. Kros je svou geometrií určen pro jízdu s menším výkonem a šlapání menší silou. To je ten vzpřímenější pohodlnější posez. A samozřejmě v náročném terénu poskytuje menší jistotu, což ovšem nijak nevadí, pokud jsme ochotni jet pomaleji (či jít).
      3. Širší pneumatiky mají při stejném nahuštění menší valivý odpor (viz. www.schwalbe.com). Jo, může se člověk na horáku „nadřít“: Pokud se s lehkým převodem snaží jet po asfaltce pomalu (a ještě s terénníma podhuštěnejma pneumatikama). Pak opravdu kros poskytne větší pohodlí. Ale už při náročnější jízdě do kopce poskytne horálek výhodu vzdálenějšíma a níž posazenejma řidítkama, pokud jsme ochotni šlapat.
      4. Komu kros vyhovuje, a? v tom neš?ourá. Já krose mám, už docela lahůdkovýho a horálka už mám taky objednanýho. Nechám si oba. U krose půjdou řidítka zas výš, tam, kam u krose patří. A nebudu ho nutit do žádnejch výkonů, bude k odpočinku. Na náročnější ježdění bude horálek. Myslím, že ani na tý silnici ho nenechám, aby se coural. Nebo on nenechá mě?
      0 0
      • Smazaný účet  

        hmmm, to zdůvodnění schwalbe mě docela zaujalo. asi na tom i něco bude – kdysi tu někdo zmiňoval test valivého odporu pneumatik, a tam široké pneumatiky vycházely docela dobře.

        0 0
      • 7LK  

        Díky za tipy – jen pokud to zajímá ostatní:

        Snažil jsem se na netu nejít prodejce zde v Česku, ale moc se mi nezadařilo. Našel jsem kola.segura.cz/schwal­be/prod.html tam zrovna typ Hurricane nemá uvedenu ochranu… Pak jsem našel odkaz na Brněnskou firmu a kola.segura.cz/schwal­be/prod.html by bylo možno vybírat a ani to nestojí velké peníze. Taky tohle www.cykloexpert.cz/dt/?… špatné, ale už mi přijde hodně hladká.

        0 0
        • 7LK  

          Se omlouvám… jak jsem ten příspěvek lepil dohromady tak se slovosled moc nepovedl, ale jistě porozumíte. Pardon za zmatenost!

          0 0
        • Žofka1  

          Dováží je Imexpo, je to ten 700×40C Kevlar-MB s reflexním pruhem http://imexpo.cz/…-page01.html V seznamu obchodních partnerů jsem našel www.bikeranch.cz ti mi to u Imexpo objednali. Ale kola.segura.cz/schwal­be/prod.html má taky: „HURRICANE KEVLAR MB – 28×1,60, 700×40C“. Jsou teda dost těžký a levný taky nejsou. Něco za něco. :')

          0 0
          • 7LK  

            Moc díky za upřesnění – v Brně pláš? za 535,– Kč – to se dá ustát. A s váhou holt uvidíme. Zkusím objednat a dám vědět jak to jezdí.

            0 0
            • kurýr na bajku  

              Schwalbe maj opravdu na mnoha místech, to nebude problém. Jaxte se ale bavili o tý hmotnosti taxem si vzpomenul ještě na NOKIAN, kterej dělá solidní crossový pláště, který fakt nepatřej mezi nejlehčí.

              0 0
      • kurýr na bajku  

        Vůbec se mi nelíbí že pasuješ crossa na dědečkovský přibližovadlo a pokud si myslíš že na bajku je sportovnější posed než na crossu, taxi sedlal ještě velmi málo strojů.

        0 0
        • Žofka1  

          Málo, to máš pravdu. Na druhou stranu zas mohu posoudit, co se hodí pro dědečka. :'))) Jsou to pouze výsledky mých pokusů a nepochybně jsou závislé na mé geometrii a na mém způsobu pohánění stroje. Takže uznávám, že obecně to platit nemusí, závisí to na jezdci, na jeho úpravě kontrétního kola a na jeho požadavcích.

          Ale upravit si mtb na dědečkovskej posed vypadá blbě. I když tak někdo jezdí. U krose se to ale docela dobře snese, odpovídá-li to stylu jízdy. Škoda, že jsem nikde nenarazil na geometrii nějakýho mtb 29". Tam by mě srovnání s krosem zajímalo.

          Momochodem, právě jsem byl požádán o snížení řidítek u krose. Už se trochu vyjezdila a už jí ten babičkovskej posed nevyhovuje. :')

          0 0
          • terák  

            Ty už si vlastně dědeček :-))) To sem si neuvědomil. Jinak není nic jednoduššího než mrknout na www.superior.cz 29" geometrie je u Superiora totožná s bajkovou, jen je prostě delší, aby se tam ty kola vešly. U crossa už je všchno jinak, protože je tam vyšší sedlová trubka a tim se celá geometrie úplně změní.

            0 0
            • Žofka1  

              Dědeček začátečník, teprv. Ale cyklista taky začátečník (letos 3500 km, loni 800 km, předtím nic), takový teoretici maj vždycky nejvíc rozumů.. Podle délky sedlový trubky se to moc porovnat nedá, ta ani neni důležitá. Ale takhle na první pohled se mi jasně zdá, že 29" má řidítka dál (větší efektivní délka horní trubky) a níž (kratší hlavová trubka) – tomu odpovídá ten „sportovnější“ posez. Taky má větší rozvor než kros, čímž by měl bejt spolehlivější ve svazích. Takže je to opravdu mtb a ne kros. :')

              0 0
              • 7LK  

                Zkuste mrknout na konec na poslední příspěvek :-) a přidejte argumenty.

                0 0
              • MartinXC  

                To máš slušný meziroční nárůst. Ještě 2–3 roky a strčíš do kapsy i profíky :-)

                0 0
            • terák  

              Tohle psal „kurýr na bajku“. Je holt línej přehlásit se na compu na svůj účet a pak to takhle dopadá…

              0 0
    • Twister  

      Hoj! Přečetl jsem slušnou část z téhle hromady příspěvků a chtěl bych taky se svou troškou do mlýna a vyjádřit se pokud možno ke všemu. Crosse mám během 3 let už druhého a to z toho důvodu, že to pro mě asi vlastně není nejvhodnější kolo – ten první byl na Nexavu a zrušil jsem ho během 1 roku (teď ho má táta). – Jezdil jsem i po nezpevněných cestách. Teď sedlám Apache Wakitu 2003, ke své plné spokojenosti. Musela ale projít několika úpravami. Rozhodně ne všechny crossy jsou pro cyklotúristy. Ten můj nabízí natažený sportovní posed s klidnou geometrií – řekl bych, že cross je zpravidla klidnější než MTB. Díky kvalitním bikovým komponentům vydrží i běžný terén, se Schwalbe Black Jack 42 necítím proti kámošům na bikách handicap.Proti defektům se chráním vysokým tlakem. Slabinou byla vidlice – špatně těsněná, furt vyplavená, vydřená, vyměněná za NRX 9100 – zatím asi 150km a spokojenost. Na zimu chystám kotouče Avid BB7. Takže jsem z toho vlastně udělal 29". Jezdim převážně na silnici a slušný cestě – kolo jako dopravní prostředek, někdy ovšem i terénně. Kdybych měl teď volit jedno nový kolo, měl bych velky dilema mezi 29" a MTB. V případě volby 2. kola bych bral k Wakitě bike na blbnutí, i celopéro.Čis­tokrevného crosse nechám mojí mámě.:) To? vše.

      0 0
      • boban  

        Je pravda že asi hodně bikerů na krossu nikdy neseděli a kritizují ho.Mám kámoše,který má krossovou Meridu.Jediný co zatim vyměnil jsou pláště za širší než byly původní.Bika nechce,léta jezdil žiletku,26" kola se mu zdají malé.Asi by bylo zajímavé porovnat geometrii třeba Superioru 29" a Meridy Crossway.Viděl jsem obě vedle sebe.Snažili jsme se najít nějaký výrazný rozdíl,ale žádný jsme nenašli.Délka se dala doladit nastavením sedla a kdyby byl na Meridě 120 představec jako na Superioru bylo by to taky stejné.Obě kola měla i stejné vidle,Suntour 7500.Tam bych viděl největší handicap proti klasice biku.Ani na 29" není slušný výběr vidlic.Největší rozdíl byl v pláštích,výbava hodně podobná,kombinace LX/Deore.Myslím že kross ve vyšší cenové skupině je dost kvalitní kolo,které se za slušné peníze dá předělat na 29"bike.

        0 0
        • Žofka1  

          Představec 120 mm jsem na RM Crossride 900 zkoušel. Zprvu se to zdálo výborný, ale přec jen je to asi moc, v mezních situacích jsem se cítil nejistý. Chtělo by to ještě pošunout to přední kolo, MTB maj přec jen o těch několik cm větší rozvor. Jsou to „detaily“, pro někoho podstatný, někomu lhostejný. Kros je prostě kratší. Tím taky umožní to lehce odpočinkové posezení.. Jenže to určitě taky záleží na „geometrii“ cyklisty.

          K určitému typu krosů taky patří regulovatelný představec a odpružená sedlovka. Pak je rozdíl v určení oproti MTB ještě patrnější.

          0 0
      • Lišák  

        „Proti defektům se chráním vysokým tlakem.“ Nemyslím si, že úzký, nízký pláš? nafoukaný jako kriterijní galuska je tím pravým a bezpečným na jízdu v terénu. Kdysi jsem jezdíval na hodně nafoukaných kolech a bylo mě divné, proč brácha sjíždí kopce daleko „pohodověji“. No a stačilo trochu odfouknout…

        0 0
      • kurýr na bajku  

        Tak esli tam máš Black Jack, tak už to s crossem opravdu nemá moc společnýho. Dej vědět kolik tě celkem to kolo bude i s těma kotoučema stát a ty mechaniky si rozmysli, zvláš? v době kdy komplet JUICY 5 seženeš za vosmičku.

        0 0
    • 7LK  

      Rozhodně díky všem za postřehy, náměty, i vezkrze záporná vyjádření. Však mi crossaři si to přeberem a na pivku se třeba sejdem ve zcela družné náladě. Tam se dřepí na židlích a tak ten rozdíl trošku smažeme…

      0 0
    • orca  

      Ahoj fšem , tak jsem se prokousal fšema příspěvkama a nedá mi to abych nezareagoval. Zaprvé jsem si fšiml jisté netolerance k jiným kolům než jsou bike.
      Nejprve drobet z jiného soudku ale k tématu. Na návštěvě v rakousku v obchodech s velo materiálem jsem si všiml mnohem širšího spektra druhů kol než např u nás a i na silnici či terénu. Jinými slovy tam asi každej pochopil že každej si koupí kolo k obrazu svému neboli k tomu k čemu ho chce mít. Například kolo pro letité jsem v českém krámu nenašel takže pokud dědovi doslouží „arab“ tak dojezdil :-( A právě tohle mě přimělo k zamyšlení a k sondě v českých obchodech a zjištění ? 80% bike 10% cross 10% silnice. A také naprostá většina si kupuje bike a mnozí ho mají jenom proto že to mají ostatní ale pokud by měli kolo opravdu k tomu k čemu ho budou používat měli by možná daleko lepší požitek s jízdy .
      A tak daleko lépe chápu lidi co mají crossové a pokud jim vyhovuje není co řešit .
      Kecy že je to bybrid tak to jsou kecy od lidí kteří jsou defakto xenofobní a pouze je lituji .
      Každé kolo má své určení !!! A nakonec k tomu bylo konstruhováno a určeno a tak nelze plnohodnotně srovnávat . Jediným měřítkem je spokojenost majitele s kolem a pokud je spokojenej tak v čem je problém ?
      Jsem se rozepsal a asi mnoho lidí popudil vůči sobě ale nedalo mi to než napsat i svůj pohled na věc.

      A tak přátelé buďme rádi že jezdí i jiní a na jiných kolech než bike , jde přeci o to že jezdí na kole a ne v autě né ?? takže drobet více ohleduplnosti prosím…

      0 0
      • Martyss  

        Já si myslím, že nabídka cykloobchodů odpovídá stavu silnic a dopravy na nich…:-)

        0 0
      • Žofka1  

        Pro starý lidi kola opravdu nejsou. Moje matka si kvůli tomu před pár lety musela koupit kolo s automatickou přehazovačkou (ač jí to všichni rozmlouvali), žádný jiný se jí nezdálo. Už automatiku konečně vyhodila. Tak má „obyčejný“ kolo, který chtěla. Dost drahý, nakonec… Nevím, no. Zatím je to mimo hlavní proud, takže u takovýho „obyčejnýho“ kola by možná cena vylezla příliš vysoko.

        0 0
      • kurýr na bajku  

        No nevim nevim. Z osobních zkušeností vim že nejvíc se prodá crossů. Je třeba si uvědomit, že většinu firem typu Apache držej nad vodou kola kolem 10 000,– a tam crossy dominujou.

        0 0
    • Thapsus  

      Taky nechápu proč tolik zlé krve,jen kvůli o trochu většímu průměru ráfků!A proč si myslí někteří bikeři,že kdo má crossa,chce jezdit přes šutry,mimo cesty lesem a 40% sjezdy, to už mi vůbec hlava nebere.Jezdím rád delší trasy a když to jde,silnicím se vyhýbám.Lítat někde v roští,nebo skákat v lese přes klády není moje parketa,ale nikomu to neberu.Na druhou stranu zase JÁ bych si nevzal horáka třeba na Šumavu,kde se jezdí skoro všude po asfaltu a i na „29“ s 49 Swalbe jsem si tam připadal nepatřičně.Ale respektuju i blázny co chodí pěšky,tak proč by mi měli vadit borci na strojích co vypadají jako dětská kola?

      0 0
    • Spajky  

      Je jedno na čem člověk jede, prostě se dá dojet na všem a všude, stačí chtít, bohužel tady má spousta lidí hodně omezené rozhledy. Když bylo horské kolo ještě na papíru, tak jsem jezdily po turistických trasách na stařičkých favoritech a taky to šlo. Takže bike spíš pobere chybi jezdecké, než třeba crosové. Navíc je široké spektrum lidí a jejich zájmů, tak by mělo být i široké spektrum výrobků jim šitých na míru.

      0 0
      • Žofka1  

        Aha, takže podle tvého širokého neomezeného a smířlivého rozhledu je MTB pro cyklisty, kteří ještě neumějí na kole jezdit. Aby jim pobral ty chyby.. Tak to jdu do MTB. :')

        0 0
        • Spajky  

          Přímo tak jsem to nemyslel, ale budiž…

          0 0
          • Žofka1  

            :')))

            0 0
            • Spajky  

              Ale nemůžeš popřít, že to tak není. Když uděláš chybu na MTB a nestihneš třeba nadzvednout přední kolo před šutrem nebo kořenem, tak ti to pláště a vidle pobere. Ale na crosu už bohužel nikoliv. Ale pořád toho jde spousta sjet. A kdo ví že bude jezdit vyloženě těžké sjezdy, tak si pořídí MTB a jsme právě u toho zaměření :o))

              0 0
              • Žofka1  

                Hlavní začátečnická chyba ovšem je, že tam ten šutr nebo kořen vůbec jsou. Zkušený cyklista už si umí vybrat cestu po asfaltu. To jen hloupý začátečník to střihne lesem. Nebo dokonce s kopce a zas hloupě do kopce. Pokročilí borci už jezdí výhradně po rovině. :')

                0 0
                • Spajky  

                  Tak to jo v tom případě ti stačí i koloběžka :o))

                  0 0
                  • Žofka1  

                    Taky kanape je dobrý. Ale musí mít body geometry dyzajn, aby sis nepřeseděl … :')))

                    0 0
                    • Spajky  

                      zvláš? pokud je na kolečkách a najdeš si někoho kdo tě bude tlačit…

                      0 0
    • Beeda  

      Myslim, ze cross je pro urcitou skupinu vhodnejsi. Pro ty co jezdi po mestskych stezkach, boji se do terenu, jezdi pohodu atd. Rozhodne se na tom min nadres, jizda je plynulesi a mas vetsi rozhled:-). B

      0 0
    • glass  

      Přiznám se, že zprvu jsem si nebyl jistý, jestli tenhle thread vůbec číst, ale nakonec jsem se prokousal všemi příspěvky. Padlo tu mnoho zajímavého, věci se kterými souhlasím i ne, ale rozhodně nebudu upírat nikomu právo na vlastní názor. Osobně nemám rád „škatulky“ a na kole jezdím, protože mě to baví. Nechci komentovat nebo se o něčem přít, jen přispěju vlastním názorem. Protože jsem nějakou dobu jezdil silnici a chtěl vyzkoušet něco jiného, přišlo na řadu krosové kolo (těch 26" MTB se mi zdálo přecejen málo). Spokojenost ale ne a ne přijít. Po dvou letech, kdy jsem měnil většinu komponent jsem zničil i rám a věděl, že tudy cesta nevede. Teď už se druhým rokem vozím na 29" biku (Superior) a spokojenost. Na delší švihy kolo prostě ideální, nemusím se bát vjet do lesa nebo sjet z kopce. Řešila se tu otázka šíře pláš?ů a kvalita vidlic. Trekový/krosový rám je nejspíš limitující, ale 29" bike tyhle problémy nemá. A vidlice? Uznávám, tohle problém je, protože nabídka v téhle kategorii není, řekněme, bohatá. Ale i tady se dá najít kousek pro „náročnější“. Třeba RockShox Reba Race 29". A pokud by někdo vyhledával opravdové pohodlí, nejspíš by se poohlédnul po něčem jako je Gary Fisher Sugar 292/293. Tak takhle nějak to vidím já. Kolo, a to už tu bylo řečeno několikrát, si vybírá jezdec k obrazu svému. Vybírá takové, které bude vyhovovat především jemu, jeho stylu jízdy. Takže na otázku kros ano či ne si dovede odpovědět nejlépe každý sám.

      0 0
      • Twister  

        No jo, volání divočiny je silné. Já jenom doufám, že mi ten rám vydrží…

        0 0
      • kurýr na bajku  

        Teď už to s těma vidlema bude lepší: Rock Shox Tora 29, Rock Shox Reba 29, Manitou South a Manitou Empire. Už nebudeme závislí na Suntouru i když zamykání na řidítkách maj.

        0 0
        • Mamutt  

          V omezeném množství se dají na 29" sehnat i Marathonky (Fisher je dává na 29" jako OEM), ale cena bude vyšší, takže pro náročné…

          0 0
          • kurýr na bajku  

            Nevim esli sem tě dobře pochopil, ale myslíš Gary Fisher ? To že je tam bude dávat GF bohužel neznamená, že budou k sehnání, jinak by se mi asi stejnak nechtělo dát za vidli dvacku.

            0 0
    • 7LK  

      Já děkuji i těm skalním, kteří to zde číst nechtěli. Už to tu padlo, já a mně několik podobných se rozhodli pro vývoj v etapách. Netušil jsem, že kolo se mi tak zalíbí. Zatím ani necítím, že by cross měl tak silná omezení – po 1200Km jsou na tom špatně jen ty pneu, vše ostatní je paráda, drží a jezdí jak umím a jsem schopen zvládnout (viz výše – nač vrtulník k pojíždění kolem stodoly). A pomalu se budu třeba zlepšovat, zrát a dorůstat do lepšího atd… je-li tedy MTB jediné lepší a jediná možná cesta. Rozhodně mi však kolo a i diskuze zde daly další pohled na svět. Doteď jsem z auta na cyklisty koukal jak na obtížný hmyz i když jsem dodržoval pravidla, ale jen dodržoval. Dnes se usměju, přibrzdím, udělám vetší oblouk, zamávám a nebo zastavím tak, aby ostatní (co to neznají a nechápou) nemohli projet a biker (jediný, komu smí silnice patřit :-) v pohodě projel. A rozhodně jsem zde nanašel žádné nepřátelství nebo urážky. Maximálně „vyhraněný“ názor a to je v pohodě. Rady se zužitkovávají – pneu budou zítra – dnes je nádherně tak vemu tři duše a nic mi výlet nepokazí – a chystám se zcela necestou, přes vývraty… ale taky měkkou travičkou a mechem – a pevně věřím, že jenom to píchnutí by mohlo být na téhle trase jediný rozdíl mezi MTB a mým crossem… ale třeba budu mít kliku a zvládnu to. Nikdy jsem nepředpokládal, že si pořídím něco tak odpruženýho a s nulovými odpory aby to bylo jak na kanapi – 6cm na vidli je „směšných“ ale nedopadám z jednoho metru a zbytek musí zvládnou ruce, nohy a technika.

      0 0
    • 7LK  

      Tak jsem si projezdil 100 Km na nových gumách a super spokojenost. Padla zde rada na HURRICANE KEVLAR MB – nebyly skladem a tak jsem ve své nedočkavost vzal „jen“ verzi SPORT – proti propíchnutí ochrana RaceGuard (v běhounu je vrstva odolné tkaniny). Guma za 250,– Kč (bez dopravních nákladů) je opravdu moc hezký kousek. Na asfaltu je neskutenčně tichá, skvěle se odvaluje, v terénu nastupuje komfort většího objemu (jo jo… vidím jak se ušklebují MTBáci) a zabírá a brzdí taky velmi slušně. Jen jednou ve stoupání jsem měl pocit že podkluzuje, ale jiné výstupy byly v pohodě. Projel jsem s ní neskutečné věci, štěrky, kořeny, koryta potoků, padáky, kdy jsme slezli včetně MTBáků, protože po kalamitách to prostě nebylo možné sjet. Lesní traktory udělali brázdy napříč, vytáhly balvany jak hlava a polosuché větve si prostě vždy našly cestu do drátů zcela napříč. Opravdu zatím mohu pět jen chválu – bez píchnutí, se skvělým jízdním komfortem a výkonem na zpevněných cestách. No jo – cross je zatím ještě pořád ucházející stroj :-)

      0 0
      • kurýr na bajku  

        Naopak !!! Jednou budou všichni jezdit 29 ,–) V každým případě pokud budeš brát crossa od piky, tak je třeba začít u rámu a to protože není cross jako cross. Rozhodně jiný chování kola pocítíš u Forta a jiný u Schwina. Jeden nemá téměř žádnej sloping, kdežto druhej má naopak brutální sloping. Já sloping nemusim, protože požaduju co nejrychlejší kolo bez teréních nároků. Naproti tomu ty potřebuješ slopingovej rám, protože s tim vymetáš kde co. Další věc je vidlice. -tu nepodceňovat a nebát se investovat do nějaký „vzduchovky“ zavíratelný na řidítkách (zavírání na řidítkách dělá u crossa hrozně moc) a uvidíš že se ti pojede zas vo něco líp. Řidítka taky kup širší vlaštovky a hned se ti zlepší manévrovatelnost. Pokud nemáš rohy tak kup rohy. Já v říjnu dostanu na testování Superior XP929d (hydrauliky Hayes HFX9, vzduchovka Rock Shox Tora, XT, FSA Mega exo a WTB Nano Raptor). Nano Raptory hned vyměnim za Huricane, abych se nedřel dyš eště nesněží. Todle vidim na zimu jako ideální kolo, kdežto v létě bych raději co nejlehčího crossa, jako např. Fort, Superior 650, KTM Legero, nebo STEVENS x9. A na nějakej ten delší švih bych volil fitnessa. To sou moje tři voblíbený kategorie a při tom žádnej bajk a žádná žiletka.

        PS. co se týče nepřátelství a hádek tak to sem tu eště nezažil, to se nemusíš bát ,–)

        0 0
        • 7LK  

          Tedy kurýre, klobouk dolů. Opravdu moc děkuji za Tvůj čas strávený všemi názory a jejich psaním. Škoda, že jsem Tě neznal dřív. Jsem standardně v začátečnické fázi – několikrát jsem se projel na půjčeném kole (v 15 letech koupený favorit za 1200 Kčs SMC – kod nepamatuje – Státní Maloobchodní Cena – Korun Československýxh :-) a pak jsem ve věku 45 zašel do obchodu s limitem koupit něco do 20000,– i s nutným příslušenstvím – přilby, pumpičky, lahve… tak to holt dopadlo takto a nyní tu investici musím chvíli držet než začnu později stavět něco lepšího – netušil jsem, že to tak zachutná. Volby na crossu zatím nelituji. Už jsem stihnul i vytahat řetěz (byl to pěkný humus) a čeká mě výměna, zničil jsem gumičky – dali mi do ruky brajgl za 60,– Kč, dal jsem je jen dozadu a ještě to ujde… prostě zkušenosti bez ježdění nelze nabýt a? se čte jak se čte. Ale pomalu se dostávám do obrazu a až si ujasním co znamenají některé slangové/odborné výrazy (např. sloping – nevím co to znamená). Možná tu další najdou inspiraci a ušetří nějaké chybičky co jsem udělal já a já se stihnu taky nějakým vyhnout. Díky ještě jednou – a zkus i dát do profilu foto biku, docela by mě zajímalo na čem jezdíš a až budu něco silně předělávat tak si přijedu pro konzultaci (placenou!!!) Hodně pohodových a rychlých kilometrů ve zdraví a pohodě!

          0 0
          • kurýr na bajku  

            Sloping není sleng, nýbrž anglickej výraz pro: „SVAŽUJÍCÍ SE“. To znamená že se jedná o sklon horní rámový trubky. Ty máš poměrně výraznější sloping i když by se našlo jistě spousta brutálnějších slopingů na crossech. Fotky biků budou v říjnu. Jinak s bikama „26“ sem se rozloučil v roce 2000 a od tý doby sem vystřídal: Fort cross na zakázku – ukraden Fuji Nevada cross – zlomenej rám a přestavba na přítulky Apache Wakan Fuji Outland cross – rozebráno na díly Twister cross country – zlomenej rám, svařenej, přelakovanej a solidně upgadenutej (dodnes vydělává) Apache Matto – nutná vyšší inestice, asi pude na díly Superior 929XPd – dorazí vříjnu.

            Nejrychlejší kolo byl ten Fort a nejobratnější bylo Fuji.

            Dyštak ti pošlu maila.

            0 0
            • 7LK  

              Tak tomu se říká bohaté zkušenosti, klobouk dolů – tohle už nedoženu, protože si zubatá nenechá odložit termín (jak jsem tak vypozoroval v okolí :-( ale rozhodně jí to udělám i pomocí kola o něco těžší :-) za mail děkuji a na fotky se těším.

              0 0
    • 7LK  

      Několikrát se zde probírala geometrie – moc se všem omlouvám za kacířské myšlenky, ale… slepil jsem dohromady obrázek běžného horáka AUTHOR a CROSS GALAXY – drátem obtáhnul rám a položil přes sebe. viz http://mujweb.cz/…olo-por2.gif Už na obrázku se mi geometrie nejeví jako podstatně rozdílná. Drátové modely pak už ukazují rozdíl v centimetrech. Chápu, že centimetr je možná hodně, ale jistě ne propastně – nejmarkatnější rozdíl je v průměru kola :-) A schválně mi zkuste najít argument (věcný prosím) ohledně posedu, když vzdálenost mezi sedlem, řídítky a pedály je na obou kolech „totožná“ – víc bodů, které by určovali polohu těla dle mě definovaných není. Možná se pletu – toto není kategorické tvrzení, ale pokračuji v diskuzi, věcné a podpořené argumenty – podotýkám, jsem připraven změnit kterýkoliv svůj názor, pokud se doberu nového poznání nebo mi bude vysvětleno. Jen bych moc nebral argumenty typu – je poznat posun sedlovky o milimetr – četl jsem už pár bikových časopisů, chápu, že člověk, který se živí ježděním takové nároky má, ale nemyslím si, že by každý zde poznal posun sedlovky o 0,5 cm pokud by o tom nevěděl.

      0 0
      • boban  

        Jak už jsem psal,podobné srovnání jsme dělali. Merida Crossway versus Superior 29".Žádný výrazný rozdíl.Identické vidlice Suntour 7500 LO.Hodně podobná výbava,vesměs XT,Merida má kotouče Deore 525.Výrazný rozdíl v rozměrech jsme nenašli.Ani není pravda že by cross byl kratší.Rozdíl v posedu se dá upravit posunutím sedla (kolem 3 cm) a představcem.Díky tomu porovnávání mě napadlo že bych docela rád viděl crossový rám Superioru. Aby náhodou u těch nejdražších modelů nebyl shodný s MTB 29". Největší handicap při společných vyjížďkách vidím právě v té vidli. Suntour je prostě jen zbídou na horší silnici.Malý zdvih,podivné tlumení,prostě s tím jak funguje MTB vidle 85mm a víc se to nedá srovnávat. A Merida i když je to „jen“ cross jinak nemá nejmenší problém.Rám vypadá dostatečně robustní, a výbava? Je přeci jedno jestli je XT na biku nebo na crossu.Na obou bude stejně funkční. Když to shrnu,v cenové kategorii crossů nad 25 000 asi proti bikům bude hlavní rozdíl v průměru kol a vidli.Navíc se mi zdá když srovnám katalogy tak crossy pokud mají shodnou výbavu jako biky jsou levnější.A to zase při podobně nefunčních vidlicích na bikách(RST,v lepřím případě XCP 75 LO).

        0 0
        • kurýr na bajku  

          Kdepak Bobane, cross Superior RX650 si stále zachovává svou geometrii, která je rozhodně rychlejší a méně obratnější, s vyšším posezem než bajky a "29 vod Superioru. Naproti tomu tedle bajk už smazává rozdíl mezi crossem a "29 www.kellys.sk/index.php?…. A to že odpružených vidlic je nedostatek je stará bolest.

          0 0
      • kurýr na bajku  

        To že sou si tydle dvě kola geometrií podobný, neznamená že sou takový všechny. Podívej se třeba na cross Kona Dew, kde je rozdíl v geometrii na první pohled patrnej. Jinak milimetry hrajou roli u každýho (můžou tě třeba začít bolet záda, nebo tlačit koule). Alchymie geometrie a správnýho nastavení sedla, představce a sedlovky se bude řešit dokud kola budou existovat.

        0 0
        • 7LK  

          Souhlas – vlastní zkušenost – sedlo jsem dopředu naklonil jen o jeden zub jak umožňuje konstrukce a po hodině jízdy jsem cítil bolest v zápěstí – zřejmě jsem držel v rukách větší váhu než předtím – tak to šlo honem zpět do vodorovna a je pohoda. Jenže tady se píše o rozdílné geometrii jako by šlo o desítky centimetrů a mezích nedosažitelných na cross rámu – a to se mi jako pravda nezdá – viz posez děda/biker – mám pocit, že dokážu nastavit na crossovi vzdálenosti sedlo, řidítka, pedály stejně jako u mnoha horáků.

          A když si čtu http://www.sterba-kola.cz/…na170605.php?… (jistě si prodejce chválí své zboží) ale vyloženě lhát by si asi nedovolil.

          0 0
          • kurýr na bajku  

            No dyk to v tom článku i řikaj že to má krátkou geometrii.

            Např. většina Fitness kol má delší geometrii než bajk, tak proč ne cross, ale dycky je to něco za něco.Co se těch milimetrů týká, tak si svez 10 crossů od deseti značek a uvidíš sám.

            0 0
        • boban  

          Jo to já neříkám že jso takový všechny.Srovnávali jsme dvě konkrétní.Navíc obě kola patří do kategorie nad 25 000 a to asi hraje dost velkou roli. Navíc kdyby byly všechny kola stejný,meměli bychom tady o čem diskutovat.(nebo se hádat???) já myslím že nakonec je jedno kdo na čem jezdí,důležitý je že jezdí.A škatul­kování podle druhu kola?Proč? Je to tak důležitý? Nebo si někdo dohání chybějící sebevědomí pocitem že je lepčí být biker než cyklista? Mě osobně je to dost jedno. a nejsme tak náhodou s vyjímkou závodníků všichni ostatní bez rozdílu toho na čem jezdíme cykloturisti? „Nebo se tímto označením cítí býti někdo uražen?“

          0 0
          • 7LK  

            Určitě jen diskutovat :-) nehádáme se.

            Konec konců, ani jsem nečekal, že tak brzy budu řešit problém jaký řetěz – ten první/původní má doslouženo. Jenže najít průnik názory se mi moc nedaří. C9? Connex 904? Shimano? ach jo… zase koupím dva různé a budu testovat sám na vlastní kůži…

            0 0
            • orca  

              rozhodně C9…

              0 0
              • 7LK  

                Jo tak ten jsem si objednal taky. Je jen otázka zda na tenhle není pozdě když první řetěz už je vytahaný hodně a jestli nenačal kola. Uvidíme když tak bude k mání jedna nejetá C9 :-)

                0 0
            • muff  

              A.Synergy – původní HG73 vydržel 1800,řadil slušně – HG93 řadí ještě zřetelně líp,životnost ???

              0 0
      • Žofka1  

        Jinak: 1) Upneš kolo do trenažéru. 2) Nastavíš si výšku a předozadní polohu sedla vůči středu klik. 3) Nastavíš si vzdálenost a výšku řidítek podle předpokládaného stylu jízdy. 4) Půjdeš do krámu a začneš hledat kolo (velikost a typ), u kterýho takhle nastavený řidítka jsou ve vhodný poloze vůči přednímu kolu s ohledem na předpokládaný terén. V tom trenažéru by ti to mohlo bejt jedno, ale při jízdě je zřejmě u každýho kola nějaká ideální poloha řidítek, při který se kolo nejlíp ovládá (možná u silničky je to jinak, tam zřejmě snižujou hmotnost i na úkor ovladatelnosti, protože není určena do terénu, má rozvor jen asi metr).

        Když ti vyjde pohodlnější posez s řidítkama výš (a pak budou i blíž), zvolíš krosový kolo. To má hlavovou trubku blíž k sedlové a taky výš. Má i menší rozvor. U horskýho bys musel použít hodně zvednutej představec a pak nevím, co by to dělalo v terénu. Navíc to nevypadá hezky. Když ti vyjde posez s víc skloněným trupem, abys mohl víc šlápnout, budou takhle nastavený řidítka pasovat spíš na mtb (nebo silničku). Na krosu bys měl řidítka moc vpředu nad kolem (u menšího rámu) nebo by ti nešly dát dostatečně dolů (u většího rámu). A ty rozdíly jsou opravdu v centimetrech.

        Takže pro ten posez je hlavní jen vzájemná poloha klik a vrcholu hlavové trubky. A pro chování kola za jízdy to asi bude sto dalších údajů. Možná víc.

        Je ten sklon trupu tak důležitej? No, posouvá těžiště dopředu. Jestli si to dobře pamatuju, tak při ideálním šlapání a při otáčkách 85/min. je maximální síla na pedál v newtonech zhruba rovná výkonu ve wattech (prosím to brát s velkou rezervou). Pro pohodlnou jízdu po rovině můžeš jen zadní nohu zvedat a přední spouštět její vlastní vahou. Při osmikilové noze ti těch 80 W klidně stačí a sedíš pohodlně na zadku. Když přijde kopeček a potřebuješ před dámou ze svého ocelového těla vyždímat 200 W (či víc, to záleží na dámě), tak už je výhoda, když můžeš tíhu trupu přenést do nohy. Pak jsou řidítka vysoko a blízko na obtíž. Zase jet delší jízdu s malým výkonem a příliš skloněn je taky pěkná dřina. Buď se moc opíráš rukama nebo stojíš na obou nohách.

        No, a všechny tyhle úvahy můžou jít do háje, když se vezme v úvahu stavba jezdce. Jaké má vzájemné poměry délky trupu a paží, jak má při jízdě prohnutou páteř, zda hmotnost trupu je soustředěna do oblasti ramenního pletence nebo do oblasti žaludku. U cyklistek může hrát úlohu i hmotnost a poloha ňader. (Aspoň myslím, protože dámské modely prý mívají kratší rám, což by odpovídalo vzpřímenějšímu posezu. :')

        0 0
        • 7LK  

          Hm… a není někde nějaká „laboratoř“ (ordinace sportovního lékaře) kam by mohl přijít obyčejný smrtleník a nechat se proměřit a odnést si doporučení – geometrie na kolo OD/DO taková a taková? Pak by člověk věděl víc a mohl nakupovat kvalifikovaněji – prodavačovo „Kolik do toho chcete vrazit?“ je asi zcela mimo (i když ho zcela chápu, ale zalíbím se mu jen odpovědí – peníze nehrají roli :-)

          0 0
          • kurýr na bajku  

            Rám na zakázku může bejt bajvoko tak od 12 000,– ale stejnak si budeš muset sám říct co cheš. Nejde jen o to tě změřit, ale taky co od toho kola čekáš…

            0 0
            • 7LK  

              K čemu chci kolo bych už tušil (mlhavě). Rám na zakázku je asi ještě mimo můj záběr, ale stejně nevím jaké rozměry bych si měl správně naporoučet.

              0 0
              • kurýr na bajku  

                www.mtbs.cz/katalog.html?… Tady taky jeden kterýho sem jezdil a můžu doporučit i do terénu. Asi je třeba si to osahat. Já třeba vim že chci dlouhej rám s minimálním slopingem, protože můj vrcholný trik je skok z obrubníku a kladu důraz na rychlost. Až budu po městě sjíždět schody pak rozhodně zvolim kratší slopingovej rám. Zbytek už si chlapci změřej.

                0 0
              • kurýr na bajku  

                A co se MHD týká, tak já si tramvají už nedojedu ani k doktorovi.

                0 0
                • 7LK  

                  Aha… tak to jsi byl Ty, co vycházeje z ordinace ortopedie po amputaci nohy za ním doktor křičel… „To není tak strašný mladej, to rozběháte.“ :-) Jen doufám, že to není rouhání a nebudeš tuhle ordinaci potřebovat ani kvůli naraženině (a že mrcha umí bolet)

                  0 0
              • Žofka1  

                Laboratoř nepotřebuješ, na to máš přece ten Orion. Vždy? tam máš stavitelnej představec. Můžeš si pro pokusy pořídit i delší pevnej představec (třeba 120mm úhel 6°), ten se pak dá nasadit skloněnej nahoru i dolů. Uvidíš, že to rozdíl je velkej, 2cm dolů či dopředu.. Stejně se pak nakonec budeš poohlížet po nějakym mtb, nebudeš první. Ale to při koupi kola nikdo předem neví, jak se mu to bude vyvíjet. A třeba ne mtb, taky cyklokrosový kola jsou. :')))

                0 0
                • 7LK  

                  Jo jo… máš pravdu a ještě se mi líbí trial – jezdit si po plotu nebo přeskakovat branku u sousedů… ne bez ironie!!! – zatím jsem ve fázi testování hlavně sebe sama a pak se uvidí co bude fajn za kolo to další. Ale zatím bych cross vůbec nezatracoval a do začátku bych ho mně podobným klidně doporučil. Třeba i ve vidlých bude na jaře větší výběr – i když ta současná drží pořád slušně a dolů nahoru se pohybuje plynule, bez zadrhávání.

                  0 0
          • Volf  

            Mám dojem, že třeba v Brně u Svorady mají něco na čem se dá změřit odpovídající velikost rámu a celkový posed na kole.

            0 0
        • kurýr na bajku  

          No to byl podnětnej příspěvek (bez ironie). Jinak taky nechápu proč ten Superior 929 má tak krátkou hlavovu trubku. Příde mi to až nebezpečný. Asi to bude tim jak prodloužili bajkovou geometrii a tim se horní a spodní rámová trubka potkali u hlavový trubky. Tim pádem už byl nesmysl dávat tam delší hlavovou trubku.

          0 0
    • Mamutt  

      To aby někdo nenadával, že crossy jsou jen ta „levná podřadná kola“ :o) http://www.programcycle.com/…ati_trek.php

      0 0
      • Char  

        Cože? Co to je? Neuveřitelný…

        Svět se zbláznil – držte se!

        0 0
        • náčelník  

          Trochu zvláštní přístup – nad silničkou nebo MTB za sto tisíc se nikdo nepozastaví, ale nad crossem ano. Nechápu proč.

          0 0
          • Char  

            nejde vo to ze to je cross, tobe to kolo pripada jako neco na cem se da jezdit v terenu a co stoji za 150k? Se mrkni na ten ram a vidli…

            0 0
            • Mamutt  

              Je to na cross neskutečně pohodlná záležitost, řekl bych. Lepší než obvykle nefunkční vidlice, které na crossech bývají. Titan toho utlumí dost :o) a na rámu také.

              0 0
              • 7LK  

                Co Vám na to mám napsat :-(( fakt se divím i sám sobě. První přirozenost – každý chválí to své, se snažím potlačit. Dnes jsem si opět vyrazil krásným terénem. Asi budu muset někde půjčit videokameru. Kolega má plnohodnotného horáka – můj rám si myslím, že má průměry trubek stejné, matroš by neměl být taky žádný šmejd, svary vypadají kouzelně (porovnávám se svary od Pana Svářeče, že nefouká plynovod z Ruska nikde mimo je jeho zásluha – 8 let svářel a dojebal jen několik svarů – a každý byl kontrolován rentgenem) No a protáhnul jsem se všude stejně jako on, sjezd přes krásné kamení ustál zcela stejně, vidle si pružila jak má… je mi líto, určitě to jde z toho kopce i třikrát rychleji, ale takoví machři nikde kolem dokola nebyli – jen stovky „běžných bikerů“ a ti to valili dost podobně jako my. Já už začínám být normálně na koni když vidím ty pohrdavé pohledy okolo, už si je skoro vychutnávám. Dnes před jednou „boulí“ opravdu jen v podstatě vlnka na pískové cestě – zůstala holka s klukem a něco upravovali na řidítkách (samozřejmě, že měli ta jediná správná kola a dokonalý ohoz), s kolegou jsem jeli velmi pomalu a já mu dostatečně nahlas povídám „vidíš, není žádná ostuda zastavit pod kopcem a tlačit“ – jo neustál to a usmál se… stejně jsem ještě zaslechl a? se holka neloudá a koutkem oka zaregistroval, jak se snaží akcelerovat… asi měl moc velký handicap a nechtěl si u dívčiny rozházet mytí zad po bikování… tak nás holt nedojel… Tak tedy naposledy reaguji na invektivy, že sedláme (nejsem totiž sám) něco podřadného a tím pádem jsme méněcení i my, když nedokážeme pochopit, které kolo je jediné správné… A dále se budu věnovat jen technickým a jiným filozofickým aspektům bikování.

                0 0
              • Char  

                to titanovy tlumeni bych zkusil tady :-D http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?… dik listerovi za foto :)

                0 0
                • 7LK  

                  Tak takový úsek jsem ještě nepotkal :-( ale vypadá to krásně… možná bych odvahu posbíral, jaký by byl výsledek neodhaduji, třeba by štěstí přálo drzému.

                  0 0
      • kurýr na bajku  

        Kouzelná mašinka, ale pokud vim tak dneka už sou tam hydrauliky a příde to bratru na 150 klacků.

        0 0
      • wroum  

        podradna kola to jsou z principu a tohle je este ke vsemu moooc fuj.

        0 0
        • 7LK  

          No jo… a ještě jsou podřadný lidi s vyznáním toho a toho, taky ti co nemaj blbond vlasy … a vůbec ještě velká skupina těch ostatních. Je jen pár vyvolených co smí posuzovat, soudit a určovat co je správný … nu, už jednou mi bylo řečeno, že filozofie sem nepatří, tak jen takto. Pěkný den.

          0 0
          • orca  

            Ale no ták… nerozčiluj se pro blbost druhých to ti za to nestojí .
            Každej jezdí na to na co 1 – buď má
            2 – co se mu líbí. A to je to krásné že každej je někde a je hlavně spokojenej :-) A v prvé řadě že vůbec jezdí…

            0 0
          • wroum  

            pisu vlastni nazor. nic vic. at si kazdy jezdi na cem chce, na cem muze nebo musi. ja vnimam krosa jako kolo ktere kombinuje nevyhody silnicky (neohrabanost, mala odolnost) s nevyhodama MTB (vyssi vaha). na turistiku dobry, na cyklostezky taky dobry. ale do terenu kam jezdim na MTB nepouzitelny. kdybych pouzival kolo primarne jako dopravni prostredek, tak klidne krosa, jinak ne. ne jako sportovni nacini, tam ma prilis mnoho omezeni.

            0 0
            • Tlusoch Jacky...  

              Já mám něakej limit energie kterou za ten te mohu vydat. Dřív s MTB sem jel Praha – mělník a zpět (64km) a byl sem s toho vyflusanej ak sviň. Teď mam stratose  předevčírem sem jel 140km trasu Praha -  Přelouč pak vlak a pak  Č Třebová – Polička (143km)  a zvlad jsem to a byl jsem daleko míň unavenej.. po rovince 30km/hod a v terenu jen o 10–15km pomaljší i když sem ho nijak nešetřil… tak sem ani jednou nepích:-)

              0 0
          • kurýr na bajku  

            Už sem si dal něco do profilu tak tam jukni. Apache není ve stavu se fotit a tu 929ku dodám co nejdřív to pude.

            0 0
      • bubo  

        Myslím, že jsem takovou zrovna teď v sobotu u silnice v Jizerkách zahlíd a mlsně jsem se po ní ohlídnul… Mě se taky moc design Morati nelíbí, ale titanový rám, ten jooo. Kdyby byly hodně zbytečný love, tak titanový cross by byl jedním z adeptů :-).

        0 0
    • Thapsus  

      S horskými koly je to (dle mého názoru) dost podobná situace,jako s tereními auty.Obojí je primárně vytvořeno pro jízdu v terénu, vedlejším důsledkem je větší „bytelnost“ a míra pohodlí než u jiných typů.Proto terení auta dle výzkumů kupují např.v Německu v 90% případů důchodci pro jíztdu na silnicích,protože si v nich připadají bezpeční.U nás zase z 90% zakomplexovaní jedinci, kteří s nima na silnicích ohrožují ostatní.S biky je to,soudím,hodně podobné,pro opravdový terén je využita možná desetina…

      0 0
      • wroum  

        ale uvedom si ze srovnavas nesrovnatelne. pro me je dulezity treba, abych si mohl vybrat plast jakej chci, rafek, ram… ve vsech tehle oblastech je na 26" MTB nekolikanasobne vetsi vyber. Pri predstave ze shanim funkcni vidli na 29" a mam na vyber z kousku spocitatelnych na prstech jedne ruky, tak nevim, nevim. A i kdybych jezdil jenom po silnici a jednou za rok vjel do terenu, tak v ten okamzik budu rad, ze mam MTB.

        0 0
        • kurýr na bajku  

          Celkem bych řek, že spíš WROUM je z principu podřadnej člověk. Tvůj rozhled je bohužel natolik zúženej, že tady kecáš nesmysly a myslíš si, jaxi nám to nandal. Chtěl bych vidět, jak na těch tvých fullech najedeš 300 km cestou necestou (ostatně mám dojem, že bys neujel ani 100km na silnici po silnici). Nebo by si snad drtil silničku po lese ? Uznávám tebou popsaný nevýhody, ale dybys na tom třeba někdy seděl, tak bys poznal, že výhody značně převyšujou nevýhody. No a pokud umíš jezdit jenom z kopce, pak nechápu, proč tady do nás prudíš…

          A mimochodem na tom GF by se už něco zajet dalo ne ?

          0 0
          • wroum  

            moje fully sou presne akorat na to, co je mi blizky. 300 km je utrpeni na cemkoliv. radsi si to uziju a ujedu min – je jen a jen na me kam a kudy pojedu. zklamu te, 100 km po silnici na silnici mi fyzicky nedela problem, psychicky ano. na trekingu sem nejen sedel ale i nejaky cas jezdil, nic pro me, zadny vyhody si nepamatuju – nejezdil sem po silnici. Z kopce, pokud myslis DH, tak to moc neumim, neni to moje parketa a ani kolo na to nemam. Na tom GF by se skutecne neco zajet dalo, ale ma to hacek, v moji velikosti bude diky 29" kolum o neco delsi nez stejne velky 26", coz je na ukor ovladatelnosti, takze zase nic pro me. bohuzel stale nevidim vic vyhod nez nevyhod (minimalne pro me). A tu narazku budu delat ze nevidim. nejsem Mi?o, abych se schazel s kdejakym volem kvuli pi…ine.

            0 0
      • Žofka1  

        „z 90% zakomplexovaní jedinci, kteří s nima na silnicích ohrožují ostatní“ .. na tom fakt trváš???

        0 0
      • orca  

        To že velké procento prodaných biků neopustí často ani asfalt je pravda a tomu věřim , ale to je asi spíše módní záležitostí a každého věc. To je podobně jako s mobilama kdo využije opravdu fše co umí ?? 80% si ho kupuje aby pěkně ladil ke kabelce a v kolektivu byl in – nic víc nic míň…ale to je přeci věc každéhé…svobodná…
        Přeci jenom to kolo(bike) vypadá na dálku nějak in a dá se tim občas zamachrovat. Ale že by přímo někoho ohrožovalo ??? Spíš bych řekl že bajk by mohl ohrožovat někoho někde právě v lese . Ale na silnici ?? marně hledám „jak“..napovíš pomalému ??

        0 0
      • Martyss  

        Nechceš se někdy projet se mnou?:-) Uvidíš, že by krosové kolo na mé cc nedostačovalo. btw Zatím jsem neviděl krosové kolo, které by mělo přední vidlici s dostatečným zdvihem......A po­řekalo – „potrefená husa se vždy ozve nech v šuplíku“:-)

        0 0
        • enjoy  

          tak ja nakoukl vela a vidim tam crossovy marzocchi s 80mm.to jsem uz docela koukal:-),vzdycky jsem mel zato ze kloudna vidle pro crosse neexistuje:-)

          0 0
          • Martyss  

            Nápis marzocchi nic neznamená. Klidně to může být krám elastomer/pružina. Co to byla za typ?

            0 0
            • enjoy  

              tak zase uplne blbej nejsem,ikdyz to tady tak vypada:-). je to pruzina-vzduch a rikaj ji TXC-ECC. stoji skoro desitku ale to je vedlejsi:-)). ja marzocchi fakt nemam rad:-),ale tohle by pro me byla asi jedina volba.

              0 0
        • boban  

          A co říkáte na tuhle vidli.http://www­.marzocchi.com/tem­plate/detailSPA­ForksMTB.asp?ID­Folder=113&LN=U­K&Sito=mtb&IDAn­no=28182&mCO=Prgho%5Chdu­Prgho%5Chdu%23GHVF%2F%23­VhulhRuglqh%2F%23Qr­phIrufhood&mCW=DQG%2­3%26Prgho%5Chdu­Prgho%5Chdu%26%23A%40%23­%2A5334%2A%23DQG%23%26DP­%26%23%40%234%23DQG%23%2­6Prgho%5Chdu%26%23%40%23­5%3B4%3B5&mCJ=&I­DOggetto=28048
          Zajímalo by mě jaký je na ni názor,zatím asi jen podle „papírových“ informací

          0 0
          • Thapsus  

            Podle papírových informací se mi zdá,že je tato vidlice určená jen pro kola o průměru max.22×26,čili jen pro horáky (viz manuál).Pro nás majitele crossů a „29“ zbývá od tohoto výrobce jen TXC1-TXC 3.Pokud se pletu,opravte mi.

            0 0
      • enjoy  

        tak ja jsem dneska z padesati kilometru stravil na mym paradnim horakovi vetsinu na silnici:-) a i tak si to dokazu uzit,to bys koukal:-).ja to horsky kolo fakt potrebuju:-),crosse bych roztriskal:-).no roztriskam i tohle:-). ps:ze si nejakej zbohatlik koupi super kolo..,tak snad nebudem zavidet nee?

        0 0
    • Thapsus  

      Ale já ti tvůj názor v žádném případě neberu,ale žij a nech žít Viz tvé: „podradna kola to jsou z principu a tohle je este ke vsemu moooc fuj.“

      0 0
    • orca  

      A CO ŘEKNETE NA TOHLE ??? http://www.mountainbike.cz/clanek.shtml?…

      0 0
      • Char  

        tak tos me docela navnadil, ten GF vypada vcelku OK, rozhodne bych zkusil rozdil mezi timhle a 26…

        0 0
        • orca  

          jen mě mrzí že má angličtina není na úrovni přečtení toho odkazu ale třeba nám to někdo volně přetlumočí…

          0 0
          • Gatier  

            Wroum: 200 :-)

            0 0
          • Char  

            Tady je zhruba to co nebylo na mountaibike.cz jeste by to meli testnout na nakym poradnym DH, rek bych ze ta 29 bude krapet nemotornejsi…

            Ta studie byla delana na dvou trasach

            1. jenom stoupani
            2. XC trasa

            v cele studii neni ani slovo o sjezdu a trasy byly prej kratky. (1,5 – 2h)

            29 kolo ma vetsi stycnou plochu s povrchem, proto vetsi zaber, taky ma mensi uhel narazu na prekazky, proto pres nej lip prejede a taky se v blate tolik neponoruje to vsechno diky vetsimu prumeru kola.

            Pri testu nezpozorovali vetsi rozdily v tepu nebvo vykonu svalu prestoze 29 bike je tezsi.

            0 0
            • Žofka1  

              Trasy byly 7 min. UH a 14 min. XC, 1,5–2 hod. je extrapolace. (Uváděný rozdíl 17s jsou ta 4% ze 7 minut.) Podstatná mi připadá věta „Hlavním úkolem studie bylo prokázat ..“. Ne „Studie prokázala ..“. Kdo chce uvěřit, má to „vědecky“ podložený. Tak nějak, myslím.

              Asi je stejně jedno, v čem se 29" objektivně liší. Důležitý je pocit, jaký člověk má. Má-li dobrý pocit, že jede rychle, je to v pořádku. Zrovna tak si člověk může užít terénní jízdy na krosu či favoritu. Nejde-li o měření rychlosti, ale o zážitek, a? každej použije to, na čem si užije. :')

              0 0
    • evilzone  

      Takže pánové, rád bych taky něco přidal. Předně chci podotknout že vlastním kolo typu CROSS a ostudně přiznávám že jsem s ním plně spokojen. Hrdě to tady přiznat nemůžu protože by se mi stejně dostalo vysvětlení že bych se za to měl stydět;-( a že se mi to při sjezdu rozpadne! A v tom je ten hlavní problém!

      Připadá mi totiž, že se tady neřešilo jedno důležitý kritérium. A to, že hlavním argumentem lidí, kteří si připadají nadřazení nad cross, je právě věta typu: ,,cross je nahovno, jezdí se s nim blbě 50km/h z kopce v lese po kamenech". To je pravda. A proto je tu mtb. Ale podle mých zkušeností sou lidi co si kupujou cross v drtivý většině pro todle kolo z nějakejch důvodů přesvědčený a vybrali si ho právě pro to, že nechtěj z nějakýho důvodu mtb ani silnici. Kdežto 90% lidí co maj mtb se na něm nedostane ani do takovýho terénu jako lidi na crossu a maji ho jen proto že ho maji i ostatní nebo na ukazování. Lidí který potřebujou mtb právě pro to, že jezděj i vražednou strmou kamenitou cestu v lese s kořenama je minimum a uznávám že těmto jedincům by jiné kolo bylo k ničemu. Ale řikám 90% lidí s mtb by při jejich ježdění mohlo mít cross a v ničem by jim to nebránilo.

      Ale jak sem řek, když si někdo koupí cross, ví, že nebude jezdit 50km/h po kamenech z kopce, ale po silnici a po polních cestách (a proto nemůže mít žiletku)… A o tom to je… A kdo si koupí cross a vyměňuje pláště za široké, dává si tam odpružený vidlice, kotoučový brzdy apod. protože chce jezdit 50km/h z kopce v lese, je podle mě jeden z mála, který si to před koupí crossa nerozmysleli dostatečně a měl si radši koupit mtb.

      Jinak cross nevidim jako hybrid.. Je to kolo pro pohodlné cestování po silnici a po lehkém terénu. Samozřejmě, že se to dá taky na mtb, ale pokud chcete na silnici trochu šlápnout a jet stabilně okolo 30km/h, na mtb to je pro běžného člověka na delší trasy neuskutečnitelné, kdežto ten samý člověk na crossu, tuto rychlost vyvinout a udržet dokáže. K tomu byl cross vymyšlen. A z mých zkušeností nejde vubec o váhu kola, ta je pokud se kolo nenosí na hřbetě na jízdní vlastnosti naprosto nepodstatná.

      Prostě sem jen chtěl říct, že kdo má cross si jezdí po svém a kdo má mtb si taky jezdí po svém. A pokud jde všechno jak má, potkají se na té polní cestě a na silnici, při čemž biker najede lesem 10km a crossař mezi tim po silnici 20km do hospody na pivko. Ale oba sou stejně spokojení. A tak by to mělo být.

      0 0
      • la-da  

        Myslim ze jsi taky trochu vedle,horsky kolo nepotrebujou jen nejaky mistri sjezdari,ja mam fulla,zkousel jsem si kamosovyho Autora Airline a ackoliv uznavam ze je to hezky poskladane kolo s kvalitnima komponentama (az na vidli),ja bych ho nechtel,protoze je mi jasny,ze co na tom fullovi jezdim,s crossem (i diky jeho geometrii)bych chodil pesky.To ze nejakej sikovnejsi clovek by to na tom crossu sjel je mi platny jak mrtvymu zimnik.Krome toho je to nepohodlnej kostitras.Jo,jiste bych pro svoje jezdeni mohl mit crosse ale radsi mam toho fulla.

        0 0
        • evilzone  

          Ale ted si delas prdel a nebo sis to asi neprecetl/a dost pozorne. To co rikas ty se presne shoduje co sem rek ja – proste vis, ze to co jezdis je na crossa moc tak mas mtb. Dyk jo. Rikal sem to. A kdybys vedel/a ze to co jezdis je silnice/pole/louka a mas rozum, koupis si cross… Nic o sikovnejsim cloveku na crossu v terenu pro mtb sem nerikal. I kdyz taky obcas sem jel s kamosem co ma mtb v lese po kameni ale pak se zase jelo polem a silnici a ja byl rad ze mam co mam. Ja zkratka jezdim prevazne silnici ale chci i do lehciho terenu a proto mam cross. A i kdyz vim, ze se nekdy dostanu do hard terenu tak si kvuli tomu jenomu kilometru z 200 km v prijatelnym terenu nekoupim mtb. Do toho by me nikdo nedonutil…

          Nikoho nepovazuju za mene/vice cenyho – ani mtb, ani cross. Zkratka sem jenom praktickej clovek a muj osobni nazor je, ze mtb je delany do tezkyho terenu a potvrzuje to jeho stavba. A cross ma koncit tam kde mtb zacinat. Nerikam ze k lesu by mel prijet na crossu a pak presedlat na mtb, to ne. On jede do lesa jezdit na mtb a nejak se tam musi dostat tak je jasny ze pojede ten kus do lesa na tom samym kole, ne? Ale prevazne chce jezdit teren a proto ma mtb. To chapu a souhlasim a myslim ze to nijak nekoliduje s tim co sem napsal predtim a ani s tim co si napsal/a ty. Ja kdyz jedu do hospody tak to taky mezi vesnicema strihnu mezi polema po ceste abych to mel kratsi, ale dost velkou cast jedu po silnici a kdybych mel mtb tak se zbytecne nadru. Tak to beru.

          Tak to ma byt a slunce v dusi (v predni, v zadni a ve vasi)..

          0 0
          • la-da  

            No ten tvuj prispevek vyznel jako ze MTB je jen pro extremisty co jezdi velkou rychlosti tezkym terenem,coz teda ja nejsem:-)Jinak proti crossum nic nemam.

            0 0
          • Martyss  

            Ty bohužel zapomínáš na dva faktory. Někteří lidé občas jedou nějaký ten závod a tam většinou s crossem nemohou. Druhým faktorem pohodlí. Zkus se na louce nebo poli projet na crossu s mtb.

            0 0
            • 7LK  

              Závody jsem nezkoušel a pokud na ně cross nepouštějí tak se musí vyrovnat s mojí neúčastí :-) Jinak trávu a pole jezdím a je to stejně nepohodlné jako lesní cesta. Chápu, že „podhuštěný“ balon má něco do sebe ohledně pohodlí, ale neexistuje univerzální řešení – přesto stále crosse nezavrhuji.

              0 0
              • Martyss  

                Já taky cross nezavrhuji. Dle mého názoru je to ve spojení s funkční vidlí idelální dopravní prostředek pro turistiku na naše rozbouchané cesty. Ale jsem prostě proti tvrzení, že ne crossu se dá v terénu stejně dobře jako na MTB. Možná, že dáš stejný terén, ale požitek z jízdy bude někde jinde. Poslední poznámka. Nejdříve si mluvil o MTB/cross obecně a v reakci na můj příspěvek mlůvíš konkrétně o své osobě:-)

                0 0
                • 7LK  

                  Tak se omlouvám za velké zobecňování a pak změnu na vlastní osobu. Nechci tvrdit, že obecně cross=MTB, ale myslím si, že se to dle jezdců a terénu může dost překrývat. Obé má pak nějaké silné výhody a na konci hrají roli peníze. Vidli za desítku asi pořizovat nebudu, protože mám i jiné koníčky a potřeby. Zatím problémy kola neřeším, protože je to hlavně v nohách a to kolo už tolik nevyřeší.

                  0 0
                  • Martyss  

                    Zaleží o jaké skupině závodníků se bavíš. Z XT na XTR to moc změna asi nebude, ale z úrovně plastových klik na deore to bude obrovský „šok“..:-)

                    0 0
                    • 7LK  

                      U mě se o závodění moc mluvit nedá a zítra se podívám, co kromě blatníků a té krabice s tach?ákem je tam plastového (možná čepičky, ale to je další ******* a prohřešek proti „správným“ pravidlům, stále jezdím na galuzkových ventilkách a ještě jsem nepřevrtal :-( no fakt jsem úplně nemožnej :-)

                      0 0
                      • Martyss  

                        Nejde o plast jako takový, ale o nízkou tuhost komponentů na velmi levných kolech. Btw co je na galuskovém ventilku špatného?:-)

                        0 0
                        • 7LK  

                          Ono je to težké. Sice mi kluci nabízeli a? se svezu na jejich kolech, ale pokud nepřestavím sedlo a nepojedu aspoň několikrát delší cestu tak stejně moc nepoznám a komu bys na něco takového své kolo půjčil, že? Kolo a manželku nepučujem. Srovnání mi prostě chybí. S tuhostí zatím asi problém není. Dokonce i výplety drží jako hrom a když srovnám rám s horákem tak jen několik vyjímek má silnější trubky a matroš je hodně fajn. Občas mám pocit že ta vidle si zapruží jinak než by měla, ale je to prostě o penězích do toho daných. Čtu zdejší zkušenosti a uvidíme jak dál. Btw – ventilky – mockrát se zde psalo u redukcí, že místo redukce si má takový „neš?astník“ pořídit pořádné ventilky – jediné správné na MTB auto.

                          0 0
                          • Martyss  

                            Já kolo půjčím, ale zase né každému koho potkám:-) Jak koukám na tvojí konfiguraci, tak s tuhostí nebudeš mít problém. A k těm ventilků. Některé „žvásty“, které se tady vyskytují, vůbec neberu v potaz. Mě se v divočině foukají galuskáče ruční pumpou dobře, tak proč to měnit?:-)

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Taky nemám problém s galuskovými ventilky a hlavně by se mi rozhodně nechtělo zvětšovat díru v ráfku.

                              0 0
            • MlokCZ  

              To pohodlí, to je podle mého názoru hrozně důležité. Včera jsme jeli velmi pěknou vyjížďku kolem Berounky z Chrástu po červené do Liblína (po několika kilometrech za Darovou červenou objíždíme lesem po slušne cestě a vyhýbáme se tam několika nehezkým úsekům na červené). Zpět a do Chrástu po silnici. Celkem to bylo cca skoro 2/3 silnice. Na crossu by to bylo celé sjízdné taky. Na několik kilomtrovém úseku z Darové ale i přes to, že je to sjízdné i na crossu trpím i na mojem biku (HT + Wormdrivy + 80mm Skareb) a lituju, že nemám XC fulla (nebo aspoň pohodlnější pláště). Na crossu už si to nedokážu ani představit, jak bych byl vyklepanej. A vyjíždět ten kopec před Darovou po červený od Berounky bych taky nechtěl. A i přesto, že takový poměr máme na vyjížďkách nejčastěji (cca 2/3 silnice), tak bych jezdil nejdraději na XC fullu, na to nejsou bohužel peníze. Proto já si dokážu cross představit pouze na silnici, ale na tom žiletku.

              Komu to pohodlí nechybí a využije ten nepatrný rozdíl v rychlosti na silnici (tím myslím oproti HT + Wormdrivy), tak věřím, že může být s crossem spokojený.

              0 0
              • 7LK  

                Souhlasím s Tebou, ale já zatím citím „nepohodlí“ v tom šlapání a kvůli tomu v podstatě kolo mám. Ano jezdím cestou kdy se mi kuličky :-) (dámy prominou) vyklepou tak, že to cítím ještě dva dny, ale to by vyřešil jen full. Zbytek je už relativně v pohodě. Slušný posez si „užívám“ v kanclu, kolegové tomu říkají „postel na stojato“ – křesílko co stálo polovičku jako mé kolo, ale to mám na doporučení lékařů kvůli pohybu. Vše se vyvíjí a tak možná sáhnu po nějakém starším jetém horákovi na kterém bych pak zjistil o čem to je a měl srovnání. Rozhodně díky za názor a doporučení a přeji pěkné ježdění.

                0 0
      • Char  

        Ja s tebou souhalasim, ale musis to brat takle ze tady na foru je tech 10% lidi co maj kolo na jezdeni a ne na machrovani, sme cyklofanatici a mame vyhraneny nazory :) (no spis teda mluvim o sobe) Me nejvic dostavaj hlasky: na co mtb, dyt na crossu vyjedu a sjedu taky vsecko…

        0 0
        • orca  

          jasně , tady jde o to jezdit a každej a? jezdí na čem chce a co mu vyhovuje a na co má… celá tahle debata je zbytečná…

          0 0
    • marco  

      Jezdím CROSS a nemám problém je to dražší kousek a tak se nemohu divit že opravy něco stojí. Náchylnost na cvaknutí o ráfek. Mimochodem ten taky moc nevydrží jo tak to dopadne když někdo jede v noci a nejaký homeless ukradne kryt od kanálu. Dávám na prdel MTB teda občas a spíš na silnici přes tricet průměry nejsou problém a polní cesty to je Piece of cake.

      0 0
      • 7LK  

        Skvěle, vítej do klubu :-) Ráfky a výplet mám zatím v pohodě, ale najeto jen 1500 tak to bude tím. Od doby co jsem obul Schwalbe jsem neprorazil ani nepíchnul. Na čem jezdíš Ty?

        0 0
    • Žofka1  

      Není kros náhodou taky MTB? Či all terrain bike (ATB) či off road? Podle knihy, kterou jsem včera zakoupil, jsou čisté závodní typy MTB tři: na Cross Country (XC), sjezd (DH) a později typy pro free ride. A od těchto základních typů se pak odvíjejí různé nezávodní varianty, mezi nimi i různé typy krosů a na druhé straně třeba nezávodní (turistické? :-) fully.

      (Možná mam špatnou knihu, vona ta cenzůra měla něco do sebe.)

      0 0
      • 7LK  

        :-) hele pozor, tohle jsou hodně kacířský myšlenky, ještě nás vyobcují z fóra a nebudeme si moct povídat :-) Já považuji crosse za „all road“ ale je to jen mezi námi, ostatní by začli děsně nadávat jak jsem domýšlivej.

        0 0
        • Tlusoch Jacky...  

          No já mam krosse a v pohodě ale pořád mám něaký defekty dle mě by to chtělo pořádný pláště!! a pokud je seženu tak už se budu jen smát jak i hubený týpci s Mtb čuchaj prdy z moji rite

          0 0
    • kurýr na bajku  

      Dybych si teď stavěl kolo, tak by vypadalo přesně takhle, http://www.focus-bikes.de/…s/modell.asp?… krom vidlice (Manitou místo Suntour) bych neměnil jedinej komponent. JE TO ABSOLUTNÍ HIGH-END.

      0 0
    • mazuroschi  

      taky pridam par zkusenosti:

      na krosu jsem jezdil do loňska (nejdriv Amulet, pak Author Reflex) a byl jsem maximalně spokojen. silnice, polní cesty, lesni asfaltky. zadný problém. pak mě kamarádi přemluvili k účasti na akci v krkonoších a po sléze v Beskydech. Do beskyd jsem jel uz na MTB 26". V Krkonosich na me museli vsichni cekat, cim vetsi teren tim déle čekali. Strašne se mi tam libilo, ale kolo bylo prilis limitujici. Pred cestou do Beskyd jsem poridil MTB a v terenu je znat ohromná změna k lepšímu (byl jsem zcela rovnoceny zbytku skupiny). Těžiště je níž, kolo pusobí mnohem bytelneji, vzorek pneumatik sice trochu brzdí, ale záběr je nesrovnatelný a jistota taktéž. vidlice pruzi i tlumí. tam, kde jsem kvuli rozbitemu terénu slézal nebo jel krokem, tam si to ted opravdu užívám ve slušné rychlosti. Krosa mám na chalupě na nákupy, do hospody a na výlety s manželkou. Sice jede lépe po silnici, ale už na polní ceste se cítím lépe na MTB s pořádným vzorkem a a s vidlici s vyšším zdvihem. Dnes beru krosa jenom jako mezistupeň mezi silnicí a MTB, vhodný do města a na nenáročné vyjížďky bez sportovních ambic.

      0 0
      • Petr_67  

        Nesmysl. Mám Meridu special Edition a ta má sortovní ambice ažaž. Dokonalý rám, kvalitní komponenty, dobré pláště, na silnici sviští, v terénu, kam se já dostanu (většinou polňačky, lesní cesty) úplně v pohodě, jsem maximálně spokojen, můžu vjet všude, jen ta vidlice je trochu tvrdá, ale půjde na tuning.Já se rozhodl pro krose právě pro jeho univerzálnost, v těžkém terénu nejezdím (ani mě to neláká) a na silnici se s ním cítím o mnoho bezpečněji než na silničce. Myslím si, že takových, jako jsem já bude víc. Kros je naprosto dostačující kolo, zcela jistě vhodné i na sport a průměry mi nijak neklesly oproti době, kdy jsem kombinoval silničku a bike. Neodrazujte lidi od nákupu krosových kol, pro 90% rekreačních cyklistů to bude ideální volba. Jen je třeba nešetřit a víc hledět na kvalitu.

        0 0
        • dafe  

          Jasne ze existuji sportovni krosy a je jich cim dal vic, ale puvodni urceni krosu to neni. Nebudu odrazovat od nakupu krosa, idealni je kros i MTB vyzkouset, ve srovnatelne cenove hladine. A rozhodnout se podle toho kde a jak jezdis. Vlastne zopakuju to co rekli kluci prede mnou – krizoval jsem krajinu po cyklotrasach na krosu a byl jsem stastny. Pak jsem zkusil MTB, a najednou zjistil ze muzu jezdit po spouste turistickych cest a pesinek a ze je to parada tam kde predtim bylo utrpeni. Najednou to nemusis resit a s radosti muzet jet po jakekoliv ceste kterou uvidis, tlacit a nosit budes malokdy kdyz nejsi ve vysokych horach a umis trochu cist mapu. Objevil jsem diky tomu i novou tvar jiz davno zname krajiny, turistickych i neznacenych cesticek je v nasi zemi spousta a je to vetsi zabava nez na asfaltovych cyklotrasach, nemluve o tom ze clovek taky nepotka hromady lidi. Proste krasna turistika, konecne jsem pochopil co to znamena. Na krosu jsem po turistickych znackach mimo cyklotrasy skoro nejezdil, protoze jsem se bal ze to neprojedu a stvalo me jak to drnca, bylo to neprijemne, uzke kola porad ustrelovaly a s ulehcenim jsem vzdy privital asfalt. Pripominam ze jezdim hlavne lehky teren a i tam citim podstatny rozdil ve prospech MTB. A cerstva zkusenost – jeli jsme s kamosem Posazavskeho Dymaka, pohodovy orientacni zavod, a pri takovych zavodech se jede vetsinou dost po silnici, teren je vlastne vetsinou jen kdyz dohledavas, dojizdis ke kontrole. Kamos mel krose 4ever za dvacku, jeste s jakousi na krose dobrou vidli. Ja mtb za 25. Po kazdem terennim sjezdu sem si mohl dat skoro cigaro kolik jsem mel casu nez dojel. Predtim jsme meli krose oba a nikdy jsem mu v terenu neujel, dojizdeli jsme oba stejne.

          0 0
      • kurýr na bajku  

        Tak jestli chceš po crossovi nějakej hardforest, tak se nesmíš divit. Ostatně jaké by bylo tvoje překvapení kdybys vyzkoušel "29…

        0 0
        • boban  

          Většina 29" má ale shodné vidle s crossy,až na pár vyjímek.Jaký je teda skutečný rozdíl? Psal jsem že jsme porovnávali Meridu Crossway a Superior 29" Geometrie skoro stejná,rozdíl v kratší horní rámové trubce u Meridy.Papírově stejný úhly,(71 st.přední vidle)rozvor rozdíl 2 mm při stejné velikosti atd…Půjčil jsem si obě na porovnání,vzhledem k tomu že obě kola mají shodnou vidli je pocit z jízdy skoro stejný.Posed jsem si upravil u Meridy posunutím sedla dozadu a podložky pod přestavcem jsem dal nad představec. Handicap proti biku je snad fakt jen v té vidli.Ovladatelnost skoro stejná,proti klasice biku trochu jistější vedení stopy v rychlých sjezdech na asfaltu(ale na to zase biky nejsou dělaný).Nejezdim žádný extrémy v terénu,tak se mi nezdá že by to byl tak velký rozdíl v neprospěch crossů. Asi špatný zkušenosti s crossy můžou být tím,že většinou se srovnávají modely crossů někde kolem 8–15k s biky daleko lépe vybavenými. Když si představím bika s RST bez tlumení s altusem nebo acerou tak taky budu nadávat že je to kolo k ničemu.

          0 0
          • kurýr na bajku  

            Tak vidle je jistě největší slabinou "29, tedy zatím. U nás dostupné "29 sou pouze NISHIKI, GARY FISHER a SUPERIOR. Letos už se Superior poučil a na svůj model 929 pro rok 2006 nasadil vzduchovou RS Tora (mimochodem ji využívá i GARY). O vývoji u NISHIKI stále nic nevím a GARY se drží většinou osvědčené Reby, která ale cenu kola dost zvedne (tento rok ovšem očekávám v GARYho cenách příjemnou změnu). Co se levnějších modelů týče, tak pojedou stále na levných crossových vidlicích.

            Největší problém je ovšem v distribuci těchto komponentů v Čechách: RS Tora "29 ani Reba "29 se sem nevozí a Marzocchi "29 jak by smet. Dokonce ani sortiment Manitou není kompletní.

            0 0
            • civetta  

              Kdyz on to je zrejme zacarovanej kruh – lidi/prodejci to nevyzadujou ⇒ nevozime. Nedavno jsem si v tomto duchu dopisoval s Pell'sem ohledne WTB plastu (samozrejme ze hlavne na 29" 8-))) – byli nad ocekavani vstricni, nicmene tohle stanovisko ma bohuzel svoji logiku. Kdyz jsem se letos v lednu v Bikeranchi ptal (vyklepanej z jednoho navratu z krasobrusle­ni/vyjizdky) na zimni gumy Schwalbe s hrebama na zimaka (cross), taky mi rekli, ze je dovozce doveze, pokud jich teda vezmu dvacet kousku 8-))))))))))

              0 0
    • boban  

      Zajímal by mě názor na tyhle vidle. http://www.marzocchi.com/…ForksMTB.asp?…
      anebo některá z té řady. http://www.marzocchi.com/…ForksMTB.asp?… Byla by to možná alternativa i na 29" MTB. Víte o firmě která je schopná to dovézt? A dá se sehnat ceník?

      0 0
    • kurýr na bajku  

      Nemůžu si pomoct, ale musim sem loupnout eště jednoho bezkonkurenčního mazlíka ! http://gb.cannondale.com/…el-6BSL.html

      0 0
      • civetta  

        Hmmm, badboys se mi vzdycky libili, ale radsi se ani neptam na cenu.

        0 0
        • kurýr na bajku  

          Bad Boy 28900,– Bad Boy Disc 37900,– Bad Boy Ultra 51900,– Bad Boy Lefty 64900,–

          Dybys ho sehnal za nákupku… :-)

          0 0
    • Tlusoch Jacky...  

      Potřeboval bych poradit od něakého zkušenjšího a trochu silnějšího jakej plášť bych si měl na svého stratose koupit když ten původní (Silk road kross panaracer 700 × 35) se mi píchá jak štětka :-)))

      0 0
      • dancing dog  

        já mám dobrou zkušenost s url:http://www.kolokram.cz/…uct_info.php?… a těžkej sem dost

         

        Jinak když se už tu toto vlákno vstalo z mrtvých- všem kritikům crossů bych jen vzkázal, že si jen neuvědomujou, že je to prostě kolo se svým určením a proto jimi pohrdat je jen známkou jisté omezenosti…

        0 0
      • Tomas85  

        Jestli se ti chce investovat, zkus Schwalbe Marathon, Marathon Plus nebo Marathon XR. Tyhle pláště neprorazíš, otázka je spíš zda ti bude vyhovovat ten semi-slick dezén.

        Na těch Panaracerech jsem nalítal tak 4000km než odešly, nicméně nepíchnul jsem je ani jednou. Možná je to těma mýma 75kg.

        0 0
    • Luža  

      Měl bych na crossaře dotaz… Chci koupit ženě crossa, ale nevím jak to je u crossa s velikostma rámu. A chtěla by spíš pánskej rám? Podle čeho vybírat? Délka nohou? Výška postavy? Poradíte?

      0 0
    • toNic  

      Ty caste defekty budou pravdepodobne kvuli plasti. Kamarad poridil Author Vision pred 5 lety, byli na tom panaracer plaste. Kazdou vyjizdku mel defekt, nekdy dva. Bylo to vcelku zabavny :-) Ja bych se zameril na plaste.

      Co se tyce crossu – lepsi je mtb, myslim, ze by jsi i tak stihal, Dost zalezi na kondicce, kdyz ta neni, ani starou babku denne jezdici nedozenes

      0 0
      • Arty  

        chce to taky pořádně napumpovat a nemyslet si že s tím přejedu v plné rychlosti každé kámen a obruvník (vlastní zkušenost) :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.