• lubos

    Ma nekdo zkusenosti ? Chod, nastavovani, priapdne problemy, servis, rozebiratelnost, atd. Evil Genius je predpokladam mazani oleje podobne jako otevrena lazen u Marzocchi nebo Rockshox, ne ? Vahu udavaji nejak moc nizkou na to, ze to ma az 130mm zdvih (bez pruziny). Desing a tvar se mi moc libi ( a neni moc vidlic, o kterych to muzu rict za sebe :-)). Snad jenom obracena podkova :)

    0 0
    • Lukster  

      Zdravím!Asi 3 týdny jezdím Minute 2 (vzduch,100mm) a jsem s ní nadmíru spokojený!Hladoučký chod (lepší než na mé předchozí Marzočce),parádní možnost nastavení všeho,SPV je skvělé – při šlapání vsedě se vůbec nehne,ve stoje jen minimálně,ale jakmile přejedu např.takové ty odvodňovací kanály přes lesní cestu,tak to sezobne,že o tom ani nevím.Jediné,na co si člověk musí dávat pozor,je modré kolečko ovládající útlum(na spodku pravé nohy) – jde docela ztuha,navíc poněkud houbovitě a přitom se točí jen asi o 1/4 otáčky,tak si člověk musí dávat pozor,aby ho neukroutil.Ale jinak vše OK.Za ty prachy by to asi mělo tak být:-).

      0 0
      • lubos  

        Jo, tusim tahle se mi zamlouvala nejvic. Ale mela by mit moznost 130mm … kvuli tomu me zajima. Musi se rozdelat a predelat ? Za jizdy pak jenom Minute 3 – nejaky Rapid Adjustement, nebo nevim co … Mela by mit i pruzinovu verzi … je pak mozne nastavit SPV aby hladila vse ? Na kolik se fouka SPV a na kolik hlavni komora ? Tak cca, radove. Ma to v jedne noze vzduch a druha tlumeni ? Co servis, jde to lehce rozdelat doma a oservisovat ? Nastavovani ma externe i kompresi tlumeni ?

        0 0
        • kesu  

          no ja nevim,jel sem na minute 2 100mm a nebyl sem z toho nijak nadsenej,vidlice se sice temer nehoupala ale ja to na ukor citlivosti.radim psylo..

          0 0
          • lubos  

            Psylo ma az 130 zdvih a vazi kolem 1650g ? Nemel jsem tu cest, tak se ptam.

            0 0
            • Meesha  

              Psylo ma 125mm a vaha je asi kolem 1800. Jestli ho chces na freeride, tak to bych nebral.

              0 0
              • lubos  

                Nene, na freeride ne. Zacinam pomalu zostavovat (na papire :) fulla na tezsi teren, ale delsi trasy. Takze hodne pevne kolesa, hydry, vepredu 120–130, vzadu tak 100. Ale vaha je dulezita, urcita mira komfortu, moznost zamykani a tak. Asi se tomu zacina rikat enduro. Ale to je daleka budoucnost, nevim vubec jestli k tomu dojde. Ale manitou minute se mi na pohled libi, tak jsem s tim zacal :) Dalsi kandidat je marathonka.

                0 0
          • Lukster  

            No, záleží jak moc nafoukneš to SPVéčko.Já to mám tak nastaveno,že při jízdě se to nehoupe a citlivá je přitom docela dost.Navíc krásně využívá celého zdvihu,prostě paráda.Prostě hodně záleží na nastavení,jak si s tím vyhraješ. Psylo bych já osobně nebral, je to fakt hnus-kroutí se to a je to na mě citlivé až moc,vidla jako by mi pořád někde plavala; navíc už se také vyrábí nějaký ten pátek:-).Lukster

            0 0
    • scret  

      No podle me Marzocchi otevr. olej. lazen je trochu rozdilna od „Evilu“. V Evil genius ma byt jenom trosku oleje, ale rozdelany jsem to jeste nemel, zatim jsem jezdil Manitucka s Microlubem. Tak jestli poridim novyho Blacka 04, tak to zjistim jak to tam vypada:-) No a podle to urcite pujde servisovat doma. Kdyz jsou tady soumeni ktery jsou schopny totalne prekopat Suntory aby byly funkcni, tak nejakej Evil G. bude proti tomu hracka:-)

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Jo Evil je jen panak oleje ve vnejsich nohach. Prej se min spini, no spis se lepe meni a meni se ho hlavne malo. Ale kdyby pruziny strouhaly vnitrni nohy a stiraci krouzky nepropoustely tesneni, tak by se tereticky mel menit spis ten co je uvnitr vnitrnich nohou… :) To jen tak pro milana na rozjimani, kde udelali konstrukteri od slunecnich turistu chybu :)

        0 0
      • náčelník  

        U Marzocchi je otevřená olejová lázeň – olej co maže, zároveň tlumí. Manitou má uzavřenou tlumíci olejovou patronu ve vnitřní noze, tlumící olej tedy pouzdra nemaže. Pouzdra maže olej, který se volně naleje do vnějších nohou. Dříve se tam cpala vazelína.

        0 0
        • scret  

          Vim. Akorat jsem to jeste nevidel. Mozne az se mi do rukou dostane kamosova Skarebka, tak se ji podivam na zoubek:-) V tom, ze Manitou netlumi stejnym olejem co maze vidim vyhodu oproti Marzokam.

          0 0
          • náčelník  

            Výhoda asi bude, že se olej tolik nešpiní (?) Na druhou stranu musíš mít dva druhy oleje – jeden do tlumení, druhý na mazání pouzder. A máš-li vzduchovku, tak třetí na mazání olejového pístu.

            0 0
            • náčelník  

              Oprava – v poslední větě má být „mazání vzduchového pístu“ :)

              0 0
            • lubos  

              Rockshox Duke XC to ma stejne … dva oleje, na tlumeni a na mazani.

              0 0
            • kovar  

              vyhodu vidim v tom, ze kdyz je olej uzavren v patrone, tak se nenapeni.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Nechtel bych ti brat iluze, ale to by musela byt patrona rozdelena plovoucim pistkem a v druhe komore, nez je tlumic by musel byt tlak (treba vzduchu) a to podle me u Manitou neni. Paklize se da ta patrona rozdelat atd.

                0 0
                • kovar  

                  manitou nemam, ale domnivam se, ze je to tak, uzavreny tlumic v jedne noze a pruzeni ve druhe.

                  0 0
                  • náčelník  

                    TPC je sice uzavřená patrona, ale nad hladinou oleje je vzduch, takže napěnit by to mohlo. Hladinu oleje přiklopenou plovoucím pístkem proti pěnění má patrona PURE u Rock Shox. Je to takový oprásknutý vylepšený TPC.

                    0 0
                    • pitelboy  

                      jaky olej se leje ze zpodu do noh aby mazal POUZDRA ??? (minute one) leje se tam tusim 6cm ctverecnich

                      0 0
                      • Pá-dlista1  

                        to asi ne? Leda, ze by po podlaze :)

                        0 0
                        • pitelboy  

                          aha. tak krychlovych ! chybicka se vloudila

                          0 0
                          • enjoy  

                            to ti to trvalo nez sis to v ty ucebnici nasel:-)

                            0 0
                            • hanz  

                              jo cm3 ale leje se tam 16-do každýho evil genius

                              0 0
                              • pastikar  

                                Ja by som si na ti Manitou Minute dal kratsi predstavec.Ma hlinikový krk a pred dvomi týždnami som videl tú vidlu bez krku.Takže moc nezjazduj!

                                0 0
                                • hanz  

                                  to jsem viděl u spousty vidlic-jinak pochybuji že by minuta měla jinej krk než třeba black.

                                  0 0
                                  • pastikar  

                                    No asi iny nebude.Ja mám čiste náhodne Blacka a tiež mu moc neverím.Keď som skracoval ten krk,tak pílka sa doneho zažrala ako do masla.V budúcom živote si už kúpim len ocelový krk.Tažší a pružnejší-mne na váhe vobec nezáleží

                                    0 0
                                    • hanz  

                                      měl jsem kdysi shodou okolností taky blacka s alu krkem-dával jsem mu kapky jak svina a nebyl jedinej problem-ve 4X je blacků kotel a že bych slyšel že hrozně praskaj krky to ne. Myslím že to maj spočítaný dobře aj na to alu.

                                      0 0
                                      • pastikar  

                                        Ten chlapík,čo mal ten ulomený krk na Minute mal aj velmi dlhý predstavec-a preto čím dlhší predstavec,tým vačšia páka.Stačí poriadna jama a krk je v r..ti Asi preto sa dávajú na zjazd krátke predstavce,čo?

                                        0 0
                                        • pitelboy  

                                          to mozna taky, ALE s kratsim predstavcem je kolo ovladarelnejsi

                                          0 0
                                        • slou  

                                          To ho jako ustřihl nahoře mezi představcem a hlavovym?

                                          0 0
                                        • hanz  

                                          na sjezd se dávají krátké představce hlavně kuli ovladatelnosti-ale u přehnaně dlouhého představce je určitě krk namáhán víc. Ale znam člověka co dlouho vozil 150mm představec na alu krku naprosto bez problemu-a to sjezdy docela drtí. takže tak-myslím že tam spíš mohla být výrobní vada+dlouhej představec+nějaká velká rana= prasknutí. Prostě smůla.

                                          0 0
                                • TinkTink  

                                  Tyyyy jo…skoda ze jsem si koupil Marzocchi MX COMP Air s AL krkem…a nemyslim si, ze jezdim pomalu…nikdy jsem takhle urvanou vidlici nevidel… + kdyz se bojis, kup si rozperneho jezka a je to…to by ti to misto melo zesilnit…ja to nepouzivam a pomalej jezdit nebudu…

                                  0 0
                      • scret  

                        Olej by se tam mel lejt motorovej a tusim 20W/40? Ale nejsem si jistej. Ja tam ale nalil 5W/50 nebo tak nejak a je to taky v klidu. Prave ja mam Blacka a tam by mel bejt jeste olej na vzduch pist, predpokladam na Minuta taky, a ten by mel byt 5W/50?Ale je to prej jen kvuli utesneni toho vzduch.pistu. Takze podle me je to celkem sumak, co tam nalejes. Hlavne aby to byl motorovej olej, nejlip plna sintetika.

                        0 0
                        • pastikar  

                          Ano,ustrihol ho zarovno predstavca a mal tam aj kopu podložiek…

                          0 0
                        • hanz  

                          ne, do mazací lázně patří motorový olej 5W-40, do tlumiče patří tlumičový 5W a na vzduchový píst motorový 20W-50. Minute 1 žádnej vzduchovej píst nemá, minute 2 a 3 ano.

                          0 0
                          • scret  

                            Tak je to asi tak. Nekdo to tady uz psal, nevim, stacilo by to vyhledat. Rozhodne si ale myslim, ze je to celkem sumak co tam nalejes za motorovej olej. Ja nalil na pist ten samej jako do Evilu, 5W-40, a chodi to v poho.

                            0 0
                            • hanz  

                              ale rozhodně neni šumák co naleješ do tlumiče, na futra a píst myslím že fakt stačí to samý co v tlumiči.

                              0 0
                              • pitelboy  

                                Hej lidi POMOC !!! mam ted minutu a zatim sem se snazil vyladit chod. tak sem si neustale hral s tlakem, tlumenim a kompresi. Knoflik od tlumeni sem vzdy otacel s citem. Ale dneska nak prestal fungovat. Otacet s tim de, ale na tlumeni to vliv nema !!! Stalo se to nekomu? Urval sem ve vnitr neco? nebo se treba jen neco vytocilo a je potreba to pritahnout ?

                                diky.

                                stejne ji Asi budu muset rozebrat......

                                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.