199cm! nové kolo-rám! poraďte prosím

40 nepřečtených
  • Blackbiker

    Ahoj bajkeři, Rozhoduji se o novém bajku, potřebuji radu zkušenějších. Chci kolo takříkajíc na míru. Měřím 199cm/82kg, dosud ježděno Leader Fox Clasic 24“rám, vidlice 80mm Suntour XC PRO olej/vzduch.Výbava Alivio. Zkušenosti – moc velké a v technických pasážích málo ovladatelné, v kopcích jde na zadní. Má představa nového bajka: destinace – Beskydy, technické pasáže, občasný menší skok, XC single tracky, jsem Uphilista!:-), švihový jezdec – často ze sedla, problematické u mně-nadhazování zadního kola nad překážkou. Nevím zda pořídit Hardtaila nebo Fulla-full ještě nezkoušen. Tímto dotazem se mi jedná hlavně o rám a jeho geometii.Cena rámu kolem 10000Kč. Mám vybrán HT základ a to RB CRX XXL. Kolo chci stavět svépomocí – rozpočet 30000Kč ± pár tisíc. Poraďte mi prosím, co zvolit. U fulla bych bral pouze fully typu Trek Fuel 80 21,5“(kolo komplet a v akci se do cenové relace vejde). Myslím Fully, které se do kopce chovají jako HT a u kterých můžu jít v pohodě ze sedla.

    Díky za veškeré informace a rady, předem se omlouvám za případnou nepřesnou formulaci-jsem zde nováček.

    0 0
    • jipík  

      Viděl bych to na nějakého superiora ty jsou na velký chlapáky jak dělaný www.superior.cz/…29/bike.html?…

      0 0
    • Ice-goofy  

      Tez jsem vysoky a nakonec jsem zvolil 29´´ a fulla (uz je konecne doma jeste cekam na male doplnky-dojmy zatim dobre, ale neni radne prozkousen) ale co se tyce rad ramu a cen zde si myslim, ze Ti poradi nejodborneji „Kurýr na biku“ Takze v teto cenove relaci asi HT ram na 29´´

      0 0
    • femal  

      nejsem si uplne jisty, jestli se vejdes do rozpoctu, ale urcite bych Ti doporucil neco na 29''

      kdybych byl tak velkej jako Ty, urcite bych do nej sel (Gary Fisher). moc jsem ho chtel ale bohuzel, merim 178 a to je podle me malo…

      0 0
    • femal  

      nejsem si uplne jisty, jestli se vejdes do rozpoctu, ale urcite bych Ti doporucil neco na 29''

      kdybych byl tak velkej jako Ty, urcite bych do nej sel (Gary Fisher). moc jsem ho chtel ale bohuzel, merim 178 a to je podle me malo…

      0 0
    • sorak  

      Taky bych se primlouval za 29" MTB – aspon na tom nebudes vypadat jak vosa na bonbonu, takovy kolo uz je umerny vysce postavy… Pokud nemas odpor ke „zmeti krivejch trubek“ jak to nekteri nazyvaji, tak bych ohledne ramu zvazil i Mrazka: www.sweb.cz/mrazek.cycles/ Ram dela za 9500Kc a je jedno, jestli je to 26" nebo 29",neni zeslabovanej – tzn. sice vyssi vaha (cca 2100g), ale nezlikvidujes ho a kdyz jsem se s nim bavil, tak rikal, ze delal i ram na miru chlapovi, co mel pres 2m

      0 0
    • Blackbiker  

      odpovídám všem a naráz:-) Díky za rady a porady, ale teď v tom mám ještě větší zmatek než na začátku:-)o 29"jsem vůbec neuvažoval.Chci bajka do terénu a krosy v lese, úzké technické cesty. A to se s 29" asi bude dělat těžko. Spíš jsem chtěl kolo Xc country křížené lehkým freeriderem. Nechci kolo pro asfalt a lehký terén. Ale děkuji za podněty, musím to (29") prozkoumat. Zkuste teď něco na téma 26":-)

      0 0
      • jipík  

        Opět superiora ten má delší stavbu na dlouhé ruce www.superior.cz/…fi/bike.html?…

        0 0
      • jonti  

        Urcite sa neda povedat, ze 29 je len pre lahky teren, pozri si napriklad test vo vele asi z pred roka. Ten gary fisher full s 29' tam vysiel velmi dobre. Ak nie 29, tak by som doporucil nieco s fakt dlhym ramom, aby tam bol rozumy pomer dlzka/vyska. Superior 21.5 by mohol asi tiez byt, ale tam budes potrebovat dost dlhu sedlovku.

        0 0
        • Blackbiker  

          jaj,som volaký zmetený:-)jasne,kuknu na ten test, hlavne to bude chtít vyzkoušet 29" naživo,díky za info

          0 0
          • sorak  

            no, s 29" trial moc delat nejde, ale predstava, ze s takovym kolem se da jezdit jen rovne po asfaltu a v lehkem terenu je naprosto smesna… ;-)

            0 0
            • Blackbiker  

              jasně, souhlasím, je to spíš o mé ,,neznalosti" kol 29". Doposud nevím, co vlastně 29ky umí:-)Nezbývá než zjišťovat informace, popř. se svézt

              0 0
              • Ice-goofy  

                Ja jsem ve stadiu zkouseni a ver , ze stejne kdyz poridis 26´´ to kolo bude i tak dost velike.. takze 29´´ o to vice neztrati a jak jsem zatim poznal na tom Fullu 29´´ tak terenu se to kolo rozhodne neboji..

                0 0
          • šlapatko  

            Co mám přečteno 29 se chová v terénu lépe než 26.(odvalování přes kameny,kořeny atd)Na 26 strácí v kopcích.Ještě jsem 29 nejel tak nevím.Časem bych vyzkoušel.Mám 192cm a jezdím 22 rám

            0 0
            • sorak  

              s tim prevalovanim prekazek souhlas, „ztraci v kopcich“ jsem nepochopil – do kopce se s tim jezdi lip, ve sjezdu je to klidnejsi… problem je trochu pomalejsi akcelerace a klickovani mezi stromy

              0 0
              • Ice-goofy  

                Souhlas akcelerace je na tom kole o neco pomalejsi , ale pak se to rozjede a super to drzi rychlost

                0 0
              • šlapatko  

                Myslel jsem tu akceleraci,zvláště v tecnických výjezdech.Do ohně ruku nedám čet sem to

                0 0
    • rf  

      Mám sice jen 193 cm (ale zase o pár kilo více) a připojuji se k variantě MTB na 29" kolech. O to totiž jde! Je to totiž normální horské kolo HT, jen trochu větší a na větších kolech. Já bych se také díval na Gary Fisher.

      0 0
      • rf  

        Ještě něco. Hlavním problémem vysokých cyklistů je jak se vtěsnast na malý rám. Malý rám (21,5 nebo 22), i když je relativně delší (GF nebo třeba Author), bude mít problém s délkou vysunutí sedlovky. Budeš nutně potřebovat 400 mm dlouhou a pevnou (raději větší průměr). Bohužel při Tvé výšce bude na menším rámu hrozit ohnutí či prasknutí sedlovky nebo dokonce rámu. Kola velikosti 24 jsou na tom z tohoto pohledu lépe, ale v terénu jsou zase hůře ovladatelná. Doporučuji tedy vyzkoušet buď kolo na 29" kolech o velikosti 21,5" – gary fisher a nebo MTB na 26" kolech, které se dělá i ve 24"- např.MERIDA Matts. Chce to si vyzkoušet délku rámu a pak možnost vysunutí sedlovky. Nebude to ale lehké protože obchodů, které budou mít na vykoušení 22" i 24" nebude moc, bude-li vůnec nějaký.

        0 0
    • rf  

      Ještě něco. RB CRX XXL bude asi dobrá volba. Do fullu bych na Tvém místě nešel. Jedině kdy byl větší než 22".

      0 0
      • Mamut  

        Mam 192cm (a extra dlhe nohy, mozno dlhsie ako Blackbiker) a mam fulla Meridu 22" (Mission). Podla mna, by sa na to poskladal bez vacsich problemov.

        0 0
    • tomfree  

      Můj parťák má 205cm a má rb rám xxl a v pohodě.

      0 0
      • Blackbiker  

        díky Tomfree, Konečně jiná reakce než 29"kola. Kdybys mi mohl hodit mailový kontakt na toho tvého parťáka nebo se ho zeptat na zkušenosti s RB byl bych Ti vděčný.

        0 0
        • tomfree  

          Zrovna mu ho opravuji,takže jestli se ti cesta z F-M do OVA nezdá dlouhá můžeš si to zkusit sám.

          0 0
          • Blackbiker  

            Hele tak taková nabídka se asi neodmítá, ale malej problém, jsem zrovna nemocnej, každopádně moc dík za nabídku. Kdy mu ho budeš vracet? Docela rád bych si na něj třeba sedl.

            0 0
            • tomfree  

              Teď bude 3 týdny mimo tak asi potom.

              0 0
              • Blackbiker  

                teď jsem zmatenej- 3 týdny mimo-ten tvůj kolega nebo bajk:-)každopádně bych mohl ke konci tohoto týdne odskočit do Ostravy na pokec kdybys mohl-a kouknout na toho bajka. Každopádně ti pisnu mail a můj telefon. Domluvíme se. Sorry za uspěchávání ale jsem dost nadrženej na nové kolo-už to vybírám měsíc.

                0 0
    • mosquito  

      k tem 29kam, zrovna vcera rikal kolega v praci, ze ma na sve 29ce nejakou levnou vidli co se porad krouti, a kdyz zjistoval za co by sla vymenit tak vyber byl velice chabej a drahej

      0 0
      • Blackbiker  

        mým problémem je, že v 29" je malý výběr a já víceméně nechci superiora a Gary je pro mne už drahý.Taky nevím skoro nic o chování těch kol v těžším terénu a vidlice jsou jednak drahé a mají malý zdvih. opět díky za postřeh

        0 0
        • JSt  

          ten zdvih ti trosku kompenzuje vetsi prumer kol.

          0 0
    • Chaingang  

      Loni jsem skládal bika pro bratránka basketbalistu(203 cm) a musel jsem se vlízt do 20 tisíc,což defakto vylučovalo 29".Tak jsem mu vzal Spyder Oxygen(columbus Zonal) ve 23" a je spokojenej jak želva.Sice je to hrozny lešení,ale jinak to nejde.

      0 0
      • Blackbiker  

        njn to je problém vysokých lidí-velký rám-nehezkost:-)ale funkčnost,mám 24" Leadera a právě novej bike se mi musí i líbit:-)nejen funkčnost ale i vzhled-chci vidlici 120–130mm zdvih-zatím favorit Marzocchi MX Comp ETA.

        0 0
        • Chaingang  

          Blbý je,že takhle vysoká vidle ti hne geometrii a posune ti sedlo ještě víc nad zadní osu,což by moh být docela ******* se zvedáním předku.Takže bych možná pouvažoval třeba o Duratecu na míru,kterej by počítal s takovou vidlicí.

          0 0
          • Blackbiker  

            to právě řeší systém ETA chlape-to jsem taky uvažoval-do kopce to snížím a je to.z kopce mi to pomůže na rovině v pohodě.CRX je stavěno na 100mm, jejich zástupci mi řekli, že 120mm zlepší jízdní vlastnosti a je vhodná.

            0 0
            • Chaingang  

              OK,tak do toho běž,pak už bych v tom neviděl problem.Trochu se tím i zvedne střed a když tam dáš 180 kliky,bude to v pohodě.

              0 0
    • Blackbiker  

      všem bajkerům zatím děkuji-jsem trochu tvrdohlavý-mám v hlavě stále RB CRX-pokusím se ho vyzkoušet v nej. velikosti a jestli bude malé začnu reálně uvažovat o 29 kách:-)díky zatím-dalším příspěvkům se nebráním:-)

      0 0
      • Darkson  

        koukni do profilu na kola uživateli Gung-ho, to je specialista na 29'kola. A neměj starost, že na tom nejezdí v terénu. Jezdí a dost, a je s tim hodně spokojenej;

        0 0
    • crom  

      tak treba GT zaskar v XL je dost velky.vetsi nez Author 23 a narozdil od nich nevypada opticky jak leseni,diky trouhelniku

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.