• sun7dots

    Ahoj, zadní nába se už nejspíš posunuje do věčných loviš? a bude potřeba koupit novou. Chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi shimanem XT M750 a XT M760. 760 vyjde o dost levněji a ta cena mi přijde až podezřelá:) A druhý dotaz – od náboje čekám hlavně bezúdržbovost – necham to v servisu vymenit a pak na to nechci sahat. Mám koupit shimano a nebo spis neco na prumyslech, treba DT?

    0 0
    • Otelo  

      tak ja spon vyuzijem vzniknuty thread…

      mam bike asi mesiac, vzadu naboj deore a je/bol tichy, tzn. bez toho tikania na volnobezke. pred tym som mal na starom biku deore LX no a ten tikal ako stare favoritky.

      finta je , ze mi dnes zacal na pol-otacke tikat aj ten novy deore. nepaci sa mi to.

      sa az teraz uvedomil? rozchodim to?

      0 0
    • sun7dots  

      Nikdo nevi v cem se lisi?)) Kdo spravne odpovi ziska 10 bodu!)

      0 0
      • tomaasz  

        Liší se materiálem kónusů, ale nevím který je lepší. Pokud hledáš „bezúdržbovou“ nábu tak si kup něco na průmyslových ložiskách, a skoro bych řek, že stejnou práci odvede i levnější nába než DT – artur, point. Nejslabším místem náby bude ořech, kvalita utěsnění je vždy horší než u ložisek náby a tak se ořech musí občas vyčistit a lehce máznout.

        0 0
      • Daf  

        XTcka jsou dobry. Bezudrzbovy naboj neni zadny. Ani u prumyslu loziska nevydrzi vecne. Ma zkusenost s XT je takova, ze pokud nejezdis moc casto v blate tak na nej nemusis nekolik let sahnout. Mam doma XTckovou nabu z roku 97. Najeto ma asi 50000km :) Kdyz jsem ho rozdelaval poprve tak jiz byla 4 roky v provozu. Vysledek byl takovy, ze na strane u kazety byla spinava vazelina. Stacilo doplnit novou a jezdi se dal. Nyni ma jiz opraven i orech a vymenene kulicky, ale porad se toci zlehka a funguje dobre. Jo a to byla jezdena zavodne. XTcka jsou podle me paradni drzaky a ty konusy vydrzi vic nez prumyslova loziska… Jakej je rozdil mezi novym a starym XTckem to nevim, ale rek bych ze je to stejny.

        0 0
        • sun7dots  

          Dík za odpověď:) Jestli je to stejný, tak super – ten cenovej rozdíl není nejmenší. Asi bych tedy šel do těch XT a když to bude někdy potřebovat opravit, tak to šoupnu někam do servisu. Beztak na to nemam nářadí a ani znalosti:))

          0 0
          • hanz  

            no já ti nevím ale.......z mojí zkušenosti pokud občas vyjedeš v blatě tak shimano je hodně udržbový pokud chceš aby vydrželo, zvláště strana u ořechu. xt nába po 1500km tu a tam v blatě měla chycenej konus u ořechu.

            ber průmysla ale taky dobře vybírej..authorum se kazej ořechy, point nemam info, hope je nezničitelnej(ale drahej).....at­d, atd

            0 0
    • zirecek  

      Kazdy chvali prumyslaky… . Kazda naba se jednou podela. U Shimana vymenim kulicky a jezdim dal.

      0 0
      • Mamut  

        Ked vyderies loziskove drahy v naboji, vymenis naboj, prepleties rafik a jazdis dalej.

        Tym to sposobom mozes popisat cokolvek. Na priemysle nemusis sahat, jak su 4 roky dlhe. Potom vymenis loziska a zase o tych nabojoch 4 roky nevies. Nemenis vazelinu, nemusis kontrolovat, ci nemaju volu (pretoze konusy s volou pojdu rychlo do haja) a pod. Aj ked ti do neho zatecie voda a nechas ju tam, tak za 200 zase jazdis. Konusovy naboj vyhodis cely.

        0 0
        • sun7dots  

          A jak se ty průmysly vlastně mění? Kdybych si např. koupil onyxe, po pěti letech mi odešel – tak si někde objednam jenom ložisko a to vyměnim, nebo jak to funguje? A kolik tak nahradni lozisko stoji?) V tomhle mam jeste vetsi bordel, nez v ostatnich vecech:)))

          0 0
          • Mamut  

            Mal som Sachs Neos na loziskach. Odstranis prachovky a tesnenia. Osa naboja je v strede rozsirena, takze ked ju jemne vyklepnes (po odsrubovani klasickych poistnych matic na koncoch osi), tak tym vysunies aj jedno lozisko vonku. Druhe vyklepnes nejakou tyckou zvnutra von a si bez lozisiek. Naspat podobne, treba opatrne, lepsie je to nalisovat ako naklepnut. Dal som tam ceske ZKL za necelych 50/ks. Ale aj po 2 rokoch mali stale trocha odpor, zhruba ako lepsie konusy. Takze dnes by uz priplatil za nejake lepsie loziska. SKF VRAJ stoja cca 300 (neoverena sprava). Momentalne mam zadny naboj Author, predny este stale Sachs Neos. 6 rokov s povodnymi loziskami absolutne bez udrzby a problemov.

            0 0
          • náčelník  

            Manuál na Onyx zde: http://www.dtswiss.com/…15101788.pdf Já osobně volím kónusy, mám výborné zkušenosti s XT.

            0 0
      • CZiko  

        Jaké kupuješ kuličky? Protože já koupil nějaké shity a ejhle… vzniklo tohle… http://www.bike-forum.cz/forum/foto.php?…

        0 0
        • Vilém  

          Tak an to pozor.Toto mi tez vzniko z kulicek ktere jsem vybral z venecku do predniho kola.Chyba vsak nebyla v materialu ale v ruznych prumerech kulicek.Nebyl problem aby byl rozdil v kulickach jednoho venecku 0,03mm,coz mi prijde dost.Pokud je vyberes ± 0,005mm tak to chodi v poho.

          0 0
          • wbiker  

            To je vtip? No, buď máš orlí oči, nebo extra přesnou šupleru.:-)

            0 0
            • Mamut  

              Dal ich stovku do rady a zmeral to dokopy a predelil, nie?

              (alebo ma mikrometer)

              0 0
              • wbiker  

                To spíš tisícovku, když to chceš mít tak přesně na tisíciny milimetru.:-)

                0 0
                • R.1  

                  Vsechno spatne,kdyby to delal takhle,tak dostane aritmeticky prumer odchylek od stredni hodnoty rozmeru, tedy stredni hodnotu odchylky, co by bylo nejspis nula, pokud je rozdeleni symetricke ±

                  0 0
                  • Mamut  

                    Vybral 100 malych, zmeral, 100 velkych, zmeral. A rozdiel podelil 100. Jednoduche.

                    0 0
                    • R.1  

                      ahaaaaa! :)) Tak mal by sa zamestnat ako kvalitar, s takym okom by ho hned brali!

                      0 0
    • gersa  

      A co Sram M7000 ve vyprodeji u Zitnyho, zadni za 450, par 680Kc. Ja nedavno sehnal Sram 9.0SL a chrochtam si nad nimy blahem

      0 0
      • Mamut  

        7000 su konusy na rozdiel od 9.0SL

        0 0
        • Banjo  

          To jsou snad nejhorsi naby, spis takova atrapa. Kamosovi vydrzel zadni asi 1000 a predni kolem 1500km.

          0 0
    • Palo TT  

      Za zaujmavu cenu su komplet loziskove Novateci. Na webe (extremebike.sk) ich tusim hodnotili dobre. Kamos ich prave kupil. Celkom ma zaujalo, ze na jednej strany osky maju vnutry vybruseny sesthran na imbus, bude to zjavne preto, aby sa bez problemov dali povolit matice na oboch pri vymene loziska.(U SRAMu, SACHSU bol problem povolit jednu stranu ak ta druha bola uz povolena – vzdy som musel pouzit kontramatky)

      http://www.dema.sk/…novatec.html

      0 0
      • vlk  

        ještě levnější jsou na průmyslech winzip náboje.O kvalitě ale nic nevím.

        0 0
        • sun7dots  

          Tak Vam vsem pekne dekuju za rady. Akorat porad nevim co si teda koupit;)) Tohle rozhodovani je dycky porod;]

          0 0
          • R.1  

            Prumysly forever! Mam Author naboje. Dokonce i orech bez problemu Starosti proti konusem 10%tni.

            0 0
            • sun7dots  

              Ok s ložiskama je to asi lepší. Jenže když se mi rozbije ořech tak vzhledem k tomu, že jeho cena se dost blíží ceně náby, tak bych stejně asi musel vyměnit všechno. Ale možná teda zkusím nějaké levnější průmysly. Ještě to promyslím. Každopádně dík za info.

              0 0
              • R.1  

                Ked sa rozbije orech, tak sa tostane aj na konusoch,aj na prumysloch. Ja som bol tiez kedysy konusovy. Ale pri priemysloch: neriesis volu v naboji neriesis predpetie v lozisku odpada starost o mazanie, pri rozborke nezbieras gulicky… Orech rozoberem raz za rok (ak sa mi chce tak aj raz za 1/2 rok), vycistim, premazem (jazdim aj v zime po solenych cestach, takze nutnost).

                0 0
                • Daf  

                  A na druhou stranu pribudou starosti. V lozisku je bordel a pridirase mi jak ho vycistit, nebo rovnou vymenit? V lozisku je vule co s tim? Mam se stim smirit, nebo koupit rovnou novy lozisko. Kde sezenu novy lozisko? Dokazu ho vymenit? :))) Loziska nejsou tak bezudrzbovy jak se na prvni pohled muze zdat. Zvlast u levnejsich nab.

                  0 0
                  • R.1  

                    No nefiem clovece. Mas s tym nejake skusenosti? Lozisko som menil to na strane orechu -drhlo – po zime sa do vnutra dostala voda (slana, mnamka), kedze som predtym vlastnou blbostou poskodil to plastove tesnenie. Zohnat ho bola zalezitost skocit do predajne a kupit (SKF napriklad). vymenit ho bola zalezitost vyrazit stare a narazit nove. Proste fakt dilema! :)

                    0 0
                    • Daf  

                      Prave ze mam. Mel kdysi jsem mel nabu na prumyslech na prednim kole. Po par tisicich km vule. Nakonec jsem to lozisko vyklepnul a narazil nove co jsem nekde nasel. Casem jsem si stejne koupil predni nabu XT ktera je jak uz jsem zde psal paradni drzak. Do predni naby se bordel nedostane je tam dvojity tesneni na obou stranach naby. Proste podvou letech netknuta vazelina. Dobry konusy co maj XTcka i LX vuli nechytaj. Me se proste samovolne vule v techto nabach neudelala. Jedinej problem je zadni naba,kde je na strane kazety jen jednoduche tesneni a tam se opravdu v narocnejsich podminkach spina dostane. Pokud o tom ale vis a obcas nabu rozeberes a vycistis tak ti ty naby vydrzej hodne dlouho. Ted jeste k tem prumyslum. Mam pred dva roky Crossmaxy ktere jsou samozrejme na prumyslech. Proste v extremnejsich podminkach treba delsi zavod v blate a mokru se mi do lozisek dostal pisek. Kdyby zrovna na techto kolech nebyly ty loziska stelovatelne, tak typuji ze uz bych je menil.

                      0 0
                  • Mamut  

                    Co sa tyka vole, tak vyberat samozrejme iba naboje, ktorym ide pritiahnut vola, pokial ju chytnu.

                    0 0
                    • Daf  

                      Uz jsem se lek ze mi nadavas vole. Tak jsem si to precet jeste jednou :))))

                      0 0
    • xshreck  

      Potřeboval bych poradit, do ruky se mi dostala zadní nába Winzip, zřejmě něco staršího. Chtěl jsem rozdělat ořech, ale moc se nedařilo. Na sundání ořechu z náby bylo potřeba 11 inbus, ten opravdu nemám :-/

      ořech jinak vypadal jak na shimano. Potřeboval jsem ho rozdělat a trošku víc dotáhnout, promazat (má vakl jako prase). Tak šla ven krytka, kuličky … vnitřní miska na kuličky ±stejná jako shimano. Tak jsem jí zkusil povolit (kladivo a šroubovák), bez úspěchu.

      Nezkoušel u takovéto náby někdo ořech servisovat? Nemá se povolit první např šroub, co drží nábu? Na shimanu se nic takového povolovat nemuselo, ale kdo ví jak je to tady :(

      0 0
      • Vilém  

        Povolujes tu misku orechu spravnym smerem, je tam opacny zavit. Setrnejsi nez ten sroubovak a kladivo je nejaka pasovina, nebo pribrouseny plochy pilnik.

        0 0
        • xshreck  

          Určitě je v ořechu miska dotažená proti směru hodinových ručiček?

          Mě se zdá že je tam normální (už jen proto, že se kuličky točí po směru hodinových ručiček = jako by tu misku dotahovaly). Ani si nepamatuju že bych jí u 475 povoloval opačně.

          Nebo to má winzipka jinak? Přesně model bohužel neznám.

          0 0
          • Vilém  

            Je tam zavit tak jak na ostatnich Shimano, SRAM, Author atd. nabach, tj povoluje se po smeru rucicek.

            0 0
            • Alibaba  

              Má pravdu! Předsedo.

              0 0
            • xshreck  

              Takové věci si většinou pamatuju. Před rokem jsem dělal tu 475, přemýšlám jak jsem došel tehdy na opačný závit :-D

              Dík, teď jsem dotahnul malou vůli u toho svojeho. Je tam opravdu opačný :)

              0 0
          • obda  

            Nedotahují (precese), závit je naopak ze stejného důvodu jako u středového složení.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.