Výměna řetězu - zkušenosti s různými značkami

22 nepřečtených
  • Tommy99

    Zdravím, na kole mám tento řetěz – https://www.tsbohemia.cz/…d270234.html?… ,bude už potřeba vyměnit, tak se ptám, jestli tam mám dát ten stejný, nebo jestli má někdo nějaké doporučení a zkušenosti s jiným typem, který by byl maximálně v této cenové relaci. Na kole mám SRAM komponenty.

    Díky, ať to jezdí! :)

    0 0
    • Kos_CZ  

      Pokud Ti vyhovuje, dej tam stejný. Pokud použiješ řetěz označovaný jako pro „Ebike“, tak by teoreticky měl vydržet o něco déle, protože u elektrické přípomoci se předpokládá vyšší přenášený kroutící moment. Můžeš použít i řetězy jiných výrobců (KMC, SRAM, Campagnolo atd…) pokud jsou určeny pro jedenáctirychlostní převodník.

      0 0
      • Tommy99  

        Já se v tom právě nevyznám, kolo mám po 1. majiteli a ten mi akorát řekl, že za chvilku bude potřeba vyměnit řetěz. Koupil jsem měrku a za pár desítek km fakt bude potřeba vyměnit :D. Jestli ten řetěz není „šunt“, tak bych klidně koupil ten stejný. Pokud by byla lepší varianta za stejný peníz, tak bych klidně zkusil i něco jiného.

        0 0
        • Kos_CZ  

          Shimano je dlouholetý výrobce cyklo komponent. Já bohužel nemám nějaké sáhodlouhé zkušenosti napříč značkami, ale ona v tom není zase až tak věda. Mnohem větší vliv na životnost řetězu má péče o něj /o kolo, než typ = můžeš si koupit ten nejdražší řetěz, dát ho na bike a jezdit v bordelu silově, nečistit ho, nemazat ho a po pár stovkách kilometrů bude na odpis. Nebo koupíš nějaký levný, budeš se o něj starat (= poctivě čistit a mazat) a vydrží tisíce km. Jizdní styl taky dělá hodně a ten má každý člověk jiný. Kup stejný a uvidíš – vlastní zkušenosti jsou ty nejlepší. S tímhle konkrétním rozhodně chybu neuděláš.

          Jen pro zajímavost – já řetězy voskuji. Na trenažeru jsem na jeden řetěz najel přes 1200 km než začal lehce poskřípávat. (zdůrazňuji poskřípávat, prodloužení se nekoná). Venku, stejný řetez stejně navoskovaný (voskoval jsem oba najednou) zažal na silnici lehce poskřípávat po cca. 220 km. Rozměrově opět bez měřitelného prodloužení. Prostě provozní podmínkyy jsou hlavní faktor.

          Nemluvím o extrémech typu noname čínský výrobce na Alibabě…

          0 0
      • Jirka63  

        Ano, vydrží déle, ale jsou neúměrně dražší. Cenově vyjde lépe v akci na netu koupit levnější a měnit častěji.

        0 0
    • az8  

      Sú rôzne prístupy, ale všetky majú jedno spoločné a to meniť reťaz včas. Ja idem cestou ceny a častejšej výmeny, t.j. SRAM 1110 (nemá povrchovú úpravu, tak treba trochu dávať pozor na mokro) alebo 1130 s povrchovou úpravou. Dist obľúbená je KMC (alternatíva z dekaču). Poznámka na záver: Asi by som vyberal reťaze s rychlospojkou.

      0 0
      • pocestny  

        Existuje taky přístup „neměnit nic a jezdit do mrtva“ a nebo „točení několika řetězů“. Ekonomiku provozu by si měl každý spočítat podle svého konkrétního užití: podle použitých komponent, osobních preferencí a stylu ježdění. Se totiž může stát že investuješ do řetězu dvakrát víc, než kolik by tě po 10.000 kilometrech stála nová kazeta s převodníkem.

        0 0
        • az8  

          Áno, viem o tom, ale chcel som byť hodný a „neodpalkovať“ tazateľa frazou „hľadaj“, na B-F sú vlákna, kde to je diskutované. A ak bude chcieť rozumieť tak sa bude pýtať ďalej – Ako zistím, že retaz nie je opotrebená príliš? Čo sa stane ak budem jazdiť s príliš opotrebeniou reťazou? Akú reťaze potrebujem? Ako ju skratim? Ako predĺžiť životnosť pohonu? atď

          0 0
          • pocestny  

            Nejde o odpálkování tazatele. Jde o to, že prohlášení „všetky prístupy majú jedno spoločné a to meniť reťaz včas“ není zcela pravdivé. A jinak máš samozřejmě pravdu: je nutné zvážit mnoho dalších věcí, zda měnit, kdy měnit…

            Já osobně bych k SRAMu koupil SRAM řetěz. Ale to bych musel nejdřív vidět, jak má opotřebené zuby kazety a jaký je to typ. V případě, že je to nějaký základní model na shimano-ořech, a nebo je to cokoliv dražšího už sjetého, tak bych právě neměnil nic. Poslat přímou odpověď, jako „kup si to samé“ nebo „kup si KMC“ nebo „kup si SRAM“, může být dost mylná rada.

            0 0
        • Tommy99  

          Tolik naježděno nemám, takže to časem třeba vychytám :D

          0 0
      • Tommy99  

        Na zmíněném řetězu od Shimana rychlospojka není?

        0 0
        • az8  

          Ba TSB majú v nadpise „čep“ v popise „spojka“. Na KK píšu „nyt“.

          0 0
    • Delkim  

      Jenom bych chtěl upozornit, že tenhle řetěz je za SUPER cenu a Kupkolo už ten stejný má z nových dodávek a stojí o skoro 300 víc!!!!!

      https://www.kupkolo.cz/…ytem_z98286/

      0 0
      • pocestny  

        Tvl… s těmi cenami si Kupkolo dělá prdel (949 Kč v akci jo?). Třeba na kolokrámu je za 749 se spojkou https://www.kolokram.cz/…jka-p131445/

        Díval jsem se za kolik kde mají třeba CN-HG601 se spojkou, na kupkole 769 Kč, na kolokrámu 559 Kč atd. viz foto. Před půlrokem jsem ho kupoval za 489 Kč.

        0 0
        • MatS  

          Ještě že jsem nakoupil do zásoby řetězy tak na rok dopředu. Kupuju v Dekáči přebrandované KMC řetězy za hubičku.

          https://www.decathlon.cz/…8404869.html

          0 0
          • pocestny  

            Hmm, dobrý tip, matka má KMC X11 (myslim) na ebiku… to asi využiju

            Jinak v té TS bohemii, je tam ještě něco výhodného? že bych vzal ten CN-HG701 do foroty a přihodil něco k tomu?

            0 0
          • Tommy99  

            Máš s nimi nějakou dlouhodobější zkušenost? Vypadá to celkem dobře.

            0 0
            • MatS  

              Desítkový kupuju už třetím rokem. Je to origo KMC v krabičce Decathlon.

              Ještě donedávna měli desítkový extralight KMC X10 řetěz za pětikilo. Teď už ho v nabídce nemají.

              Ten 11tkový je KMC X11–93, je to na něm i vyražené.

              Při převzetí si ohlídejte, aby tam byla rychlospojka. Už se mi jednou stalo, že byla vybrakovaná.

              0 0
    • Tommy99  

      Jinak co se týče tohoto – https://www.tsbohemia.cz/…d270234.html?… , tak se někdo v dotazu přímo na bohemce ptal, jak je to s tou spojkou a je tam. Takže fajn vědět, snad nekecají :D.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.