Střílení po výměně řetězu

18 nepřečtených
  • petrvv

    Ahoj všichni,

    po výměně řetězu za nový na nejtěžším převodu řetěz střílí, přeskakuje. Dělá to ještě velice málo na druhém nejtěžším převodu, ale na lehčích převodech to nedělá vůbec. Půjde pravděpodobně o kazetu? Jde o 1×12, kazeta Shimano SLX CS-M7100, 10–51T.

    S podobným střílením na nejmenším kolečku jsem měl problémy už se starým řetězem, kdy ale pomáhalo každých 14 dní řetěz vyčistit a namazat. Tak si říkám, že konečně po 1600km vyměním řetěz a bude pokoj, ale ejhle, je to daleko horší než se starým řetězem. Nový řetěz jsem vyčistil a namazal. Rychlospojku mám nasazenou dobře, ale tou to nebude, protože to na jednu otáčku kliky přeskočí na kazetě snad 3×, a to i při malé síle. Dělku nového řetězu mám správnou.

    Jde o MTB, ale jezdím dost po rovině na asfaltu, takže většina kilometrů je právě na to nejmenší kolečko. Po koupi kola jsem udělal amatérskou chybu a prvních 600km jsem řetěz vůbec nemazal – blbec, no. Pak začalo právě to střílení na dvou nejtěžších převodech (těch nejvíce používaných), tak jsem řetěz často čistil a mazal, což pomáhalo. Mohl jsem tímto ten nejtěžší převod na kazetě opotřebovat?

    Díky moc

    0 0
    • embi  

      Ano ojel si na kazete nejmensi pastorek. Kombinace casteho pouzivani onoho prevodu a vytahaneho retezu udela sve.

      0 0
    • novas752  

      Ano, velmi pravděpodobně je kazeta resp. několik nejmenších pastorků příliš opotřebovaných. Na Shimano kazetu by mohly jít sehnat jen ty asi 4 samostatné malé pastorky.

      S mazánim to asi zase tolik souviset nebude. Jako amatérskou chybu bych spíš viděl výběr řazení – 1×12 je na ježdění po rovinách naprosto nevhodné, právě kvůli tomuhle problému.

      Akorát je divné že střílel už i starý řetěz – starý řetěz sedí na starých pastorcích obvykle dobře a nijak nestřílí – možná tam bude i nějaký problém v seřízení jako ohnutá patka, špatně nastavený doraz nebo tak něco.

      0 0
      • petrvv  

        Pokud by to nesouviselo s mazáním, znamená to, že při stejném stylu ježdění se nejmenší pastorek ojede za 600km a péčí o řetěz to nezlepším? Po 600km mi nové kolo začalo střílet, ale jak jsem psal výše, během této doby jsem se o řetěz nestaral. Zajímavé, že měrka stále ukazuje, že na výměnu není.

        0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
        • novas752  

          Zlepšíš ale ne zase o tolik, 600km je hrozně málo i na nijak neudržovanej řetěz. Lépe udržovanej by dal třeba 750–800km, ale i to je dost málo.

          Měrky jsou většinou k ničemu, mám doma asi 3, každá ukazuje úplně jinak. Když jedna zapadne a ještě tam kloktá tak třetí ještě ani nezapadne… Lepší je to měřit pověšený – rozteč čepů na novém řetězu je přesně 0,5" = 12,7mm přesně. 100 článků má 127,0cm, řetěz je na výměnu při 0,5" prodloužení = při 127,6cm na 100 článcích (trojčlenkou se snadno dá přepočítat na délku celého řetězu).

          0 0
    • Smazaný účet  

      Nový řetěz by mohl do 200 km přestat střílet. Nic však nemění fakt, že je kazeta, respektivě některé pastorku, po smrti.

      0 0
    • petrvv  

      Díky moc kluci, zkusím tedy vyměnit tu kazetu.

      Dá mi vyšší model Shimano XT 12s CS-M8100 nějakou odolnost navíc nebo zůstat u SLX? Ve specifikaci vidím jen rozdíl v hmotnosti.

      0 0
      • novas752  

        Nedá, kromě materiálu druhého největšíhjo pastorku jsou ty kazety identické.

        0 0
      • Breakpain  

        Odolnost zvýšíš střídáním převodů a kadence ;-) … jestli budeš šmrdlat pokaždé převážně ty malé pastorky, tak se Ti to prodraží.

        0 0
      • Tecka  

        Spíš se zamysli jak často (zda vůbec) používáš nejlehčí převod (51T na kazetě). Zda s kazetou nevyměnit i převodník za větší (pokud se vleze do rámu) tak aby jsi se na kazetě posunul v nejčastěji používaných převodech výše (větší zařazený pastorek na kazetě = více zubů v záběru = delší výdrž).

        0 0
      • plzakj  

        Dej i vetsi prevodnik

        0 0
      • yorg  

        Kazetu bych měnil až při další výměně řetězu. Tento se po pár km natáhne a přestane to střílet.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.