Výměna pružiny u Manitou Splice RTWD

16 nepřečtených
  • sportovni_biker

    Tak se mi po 4 měsících usilovného nahánění ProgressCyclu a místního prodejce podařilo sehnat tvrdší pružinu do moji vidlice. Ovšem problém nastává s její výměnou. Tady se do toho nikomu nechce a mně se taky nechce za to uvalit další peníze. Takže jsem prošel historii, nějaké anglické články, ale moc z toho moudřejší nejsem. Mám trochu strach z toho RTWD systému. Jestli má někdo tady s tím zkušenosti nebo rozebírání takových vidlici umí i po slepu, tak bych byl opravdu vděčný za popis takřka pro blba :-) . Zatím jsem si jenom troufnul sundat to plastové kolečko na ladění zdvihu, pod ním je plastová matice na 28 mm klíč (který navíc nemám). Tím jsem skončil a mám i celkem strach jít dál, aby se mi to po rozmontování celé nerozházelo. Jo ještě mě zajímá, jestli je to celé možné udělat bez sundání vidlice z kola, jde mi pouze o výměnu pružiny. Vyčištění vidlice a nalití nového oleje na příští sezónu bych měl taky někdy v zimě udělat, ale na to už se 100% necítím :-)

    0 0
    • xanta  

      Cus, je to easy. Stahni servisni manual je tam vse krasne popsano, hlavne si sezen vsechno naradi, oleje a vazelinu, výměnu můžeš provést na kole pokud budes menit jen pruzinu. Pokud i olej tak vidle dolu.Delal jsem to na BLACKU s RTWD a neni to zadny velky problem a to jsem mel neorig pruzinu, kterou jsem si nechal utocit.Hodne uspechu

      0 0
    • Páník  

      Zdar…tady je ten manual: www.answerproducts.com/…20Manual.pdf?… neboj se toho je to v poho, neni co znicit. Proste jen vytoc tu matku a cely to vytahni,da se to udelat i na kole

      P.S. jakej olej chces menit, v tlumeni? Splice je mazana vazelinou a tlumeni rozebirat vubec nemusis…pokud chces vymenit jen pruzinu,tak nemusis vubec stahovat vnejsi nohy,ale mozna bych to udelal,kdyz uz ses v tom a narval tam poradne vazeliny (nared trochou oleje,bude lip chodit)

      0 0
      • Páník  

        …jeste jedna poznamka,jestli budes stahovat ty nohy,tak opatrne s tema pruzinkama na stiracich,abys je neroztah…jdou blbe sehnat (vlastni zkusenost:))

        0 0
      • sportovni_biker  

        Tlumení někdy přes zimu, myslím, že by se tam měl po roce nalít nový olej a celý pročistit. Jo jinak, ještě když ta pružina lupe, četl jsem, že se má někde pořádně naťapat vazelínou, ale kde?

        0 0
        • Páník  

          no ja bych do toho tlumeni nesahal,pokud s nim neni zadnej problem,spis bych vycistil a namazal ty nohy…ta pruzina asi tuka o vnitrni nohu,to nevim jestli pomuze vazelina – proste ji celou omatlej,hlavne uprostred…nebo me napada,co zkusit neco jako ma RS…nejakou gumu,treba kousek duse vhodneho prumeru?

          0 0
          • sportovni_biker  

            Ona ta vidlice když byla nová tak při pružení, jakokdyby nasaje vzduch…zvuky, jak kdyby dýchala :-) . Jenomže teď už jsou ty zvuky mnohem hlasitější a ještě při návratu, nahoře klepne. Tlumení funguje, zkoušel jsem to různě regulovat a opravdu odskok se zpomaluje, ale mám pocit, že se to změnilo.

            0 0
            • Páník  

              ty zvuky to je jak se prelejva olej v tlumeni,to je vporadku a podle toho jak to regulujes se meni rychlost protekani toho oleje…zvlast az vymenis tu pruzinu,tak budes muset to tlumeni znovu nastavit,s tim se chce si pohrat. myslim,ze jsem nekde cetl (ale nejsem si tim jist),ze treba RS doporucuje servis tlumeni az po trech letech a myslim,ze u manitou to nebude jinak…kazdopadne v tom manualu je to popsany celkem dobre

              0 0
              • sportovni_biker  

                Bezva díky moc. Jinak teď jsem povolil tu plastovou, už vidím část té pružiny. Barva je na ní zelená. Progress mi sdělil, že zelená (světle zelená) je pružina extra měkká. Já jsem koupil červenou-střední, doufám, že jsem to nepřehnal. Zas chci na tom jezdit závodně, zamykání to nemá, tak alespoň se na silnici nebudu tolik pohupovat. Ještě jsem si kvůli té pružinu koupil Michelin bílou vazelinu, tak doufám, že se to vyplatí :-)

                0 0
        • jaski  

          vsude :)

          0 0
        • jaski  

          k tomu lupani- lupa ti kdyz mas zdvih 120 nebo 90? mne to delal black pri 120 protoze jak je tam ta mensi pruzina v ty vetsi tak je kratsi kvuli tomu ze pri 120 ti „zabira“ jenom ta vetsi pruzina kvuli citlivosti a prave po tech 3 cm zdvihu narazi ta vnitrni pruzina na doraz a zabiraj obe a tam to prave lupne. ja vyndal tu vnitrni pruzinu pac mam 50 kg aby byl citlivejsi a nic nelupe :-)

          0 0
    • sportovni_biker  

      Tak a mám první problém. Pružinu i se zbytkem mám venku, z vrchu jsem odpojil to ladění RTWD, ze spodu jsem vyhákl zbytek. Teď mi tady leží pružina, která má v sobě tu pružinu pomocnou, ale jak ji mám dostat ven, nehledně na to, že to je celé obaleno tuctem vazeliny?

      0 0
      • postel  

        hele dotaz, mam manitou splice super rtwd 100–130 rok tusim 2006, to mas taky ne?jak se sundaji vnejsi nohy z vnitrnich???me to za boha neslo sundat!?jinac me nasry vsechny plastovy dily jako je rchni matice atd…sem myslel ze je to aspon hlinik, vypadalo to tak jo a vylil sem z ni starej vyjetej olej na tlumeni a jelikoz sem zjistil ze zadny doma nemam, tak sem ji ze srandy smontoval prazdnou a ejhle, na svete je skvela zehlicka!fakt parada pri mejch 60kg je to kukot, necejtim zadny koreny, mensi obrubniky atd…:-)hacek to ma, neni to nic na silnici, ale kupodivu i odskok pri vzduchovem tlumeni je docela znat, docela haluz…

        0 0
    • sportovni_biker  

      Díky všem za pomoc, hlavně Pánik a jaski. Pružina je vyměněná, na červenou. Ale v žádném případě to nesplnilo moje očekávání. Mám 74 kg, koupil jsem na maratony teda tvrdší pružinu, ovšem přitvrdilo se to téměř neznaetlně. Vidlice jde dát zase s menšími problémy na místě dát na doraz. SAG stále nesplňuju (v rozmezí 15–20 mm mám 23 mm). Navíc jsem žvejknul tu vrchní matici, takže vidlice už půjde rozebrat, tak možná 2×. Tak takhle přesně se zbytečně vyhazuje 540 Kč + 100 Kč za vazelínu, které trochu ještě zbylo :-((

      0 0
      • Páník  

        hmmm,to je blby…co tu pruzinu zkusit jeste vymenit (vyndat,ucistit od vazeliny),treba by se s prodejce dalo domluvit…ta matice by taky mohla jit sehnat. BTW.kdyby na tu vidli davali misto zmeny zdvihu standartne regulaci predpeti pruziny,udelali by lip (to sem mel u Splice Comp…a ta funguje to paradne,bohuzel zbytek ty vidle stal za prd:/)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.