• Martin Hodan

    Zdravim vsechny. Chci vymenit predni kotoucovku ze 160tky na 180tku. Chtel jsem se zeptat od jake znacky mam kotouc koupit? Ma nekdo zkusenosti s nejakou znackou? Mam tektra gemini (puvodni) kotouce i desky. Nejspis asi na tech kotoucich az tak nesejde a hlavne se meni desticky a zalezi asi hlavne na jejich kvalite. Tak se ptam jestli mam zase koupit kotouc od TEKTRO nebo jinou lepsi znacku. Jak si treba chvalite kotouce typu ICETECH. Po 6 letech bez biku jsem ztratil prehled o komponentech. Predem dik za info

    0 0
    • Martin Hodan  

      Jeste dodam ze taky zalezi jak kdo dava brzdam zahul…ja teda osobne mam agresivni jezdeni :) asi uz by se mi hodilo neco ,,icetech"

      0 0
    • atty  

      Shimanem Icetech nic nezkazíš (to jsou určitě dobré kotouče), jen samozřejmě mysli na to, že s výměnou za větší kotouč potřebuješ ještě správný adaptér (dopředu obvykle PM 180) a taky Icetech kotouče mají trošku širší unašeče, takže zkontrolovat před nákupem, zda se Ti tam v místě úchytu širší kotouč vejde a nebude škrtat o třmen atp. (lidi pak různě brousí úchyty, aby se jim tam vešel).

      A taky nepočítej s tím, že to najednou začne brzdit 5× lépe – rozdíl 160 vs 180mm kotouč na předku by měl být určitě znát (zvlášť u jezde s vyšší vahou), ale primárně taky záleží, jak dobře brzdí samotné brzdy, zda jsou v cajku destičky, zda je okruh odvzušněný (pokud máš tekro na hydraulice, ne mechanické) atd.

      0 0
    • Martin Hodan  

      Jasny rozumim. Adapter samozrejme koupim spravnej a zjistim tedy zda tam mam dost mista at nemusim brousit. Necekam od toho ze najednou to bude brzdit jak nevim co ale jde mi o ten muj styl jezdeni …aby to proste vydrzelo. Samozrejmosti je taky ze kazdej kotouc ma svuj zatezovi limit a nesmi se probrzdit ,toho jsem vedom. Tak jestli jsou shimano IceTech kvalitni tak by se mi to hodilo…jezdim jak kanec :)

      0 0
    • Martin Hodan  

      Mam tektra hydraulik no…jsou v cajku. Maji najeto asi 500km. Jde ciste jen o ten kotouc vlastne

      0 0
    • Martin Hodan  

      A premyslim tedy jestli postaci na predek?? Nekdo rika ze vetsi zatez je ve predu a nekdo rika zase opak

      0 0
    • Martin Hodan  

      Jo a jinak vazim nejakych 77kg

      0 0
    • Martin Hodan  

      Mam vidlici RST aerial 100mm (vzduch) a co jsem zjistil na netu budu potrebovat ten 180 PM …jestli je to teda pravda.

      0 0
    • atty  

      RST Aerial by měla mít PM úchyt, jak je to s místem pro uchycení IceTech kotouče nevím – to muíš zkouknout sám, zda máš prostě kolem úchytu kotouče alespoň 5mm místa do boků.

      Větší kotouč Ti nepatrně pomůže v účinnosti, chlazení a dalších vlastnostech, zase na rychloupínáku čím větší kotouč, tím mohou mít tendenci kotouče více škrtat/cinkat, ale 180 je obvykle ještě v pohodě.

      Pokud Ti vadí menší brzdný účinek (brzda brzí a nemusíš totálně tlačit na páku), ale není to ono, může větší kotouč trochu pomoci, nicméně při Tvojí váze by to poznat mělo být.

      Spíš bych před výměnou zkusil nějakého kamaráda s kolem, co má 180mm kotouče a brzdy třeba Shimana Deore/SLX/XT – zda je ten rozdíl pro Tebe citelnej. Tekro HDC jsou základní model hydraulik pro běžné ježdění a mají také k ceně a použití stejný účinek.

      Pokud chceš něco, co Tě ubrzdí skoro vždy a skoro všude, nechce to vyměnit jen kotouče, ale spíše celou brzdu – taková Shimana novějších řad Deore nebo SLX brzdí výborně, údržba je minimální, netrpí na zavdušnění a cenově se také dají sehnat docela rozumně. Brzdný účinek a dávkovatelnost o několik tříd jinde.

      A hlavně samozřejmě záleží, co a s jakým kolem jezdíš – na nějaké brutálnější sjezdy fakt Tekro brzdy asi nejsou (ale na to asi musíš mít i kolo, jinak se Ti může rychle rozpadnout). S Deore, SLX nebo XTčkama se dá na 180 kotouči vepředu a 160mm vzadu ubrzdit při Tvé váze ledacos, když pominu extrémy – skutečně ale záleží na celkovém stavu brzdy, použitých destiček, odvzdušnění atd. Pokud se Ti zdá, že na Tvoje ježdění a brždění je zrovna přední brzda slabým článkem, chtělo by to spíš kombinaci 180mm kotouče a lepší brzdy – jen větším kotoučem dosáhneš jen mírného zlepšení.

      0 0
    • Martin Hodan  

      Precetl jsem si co jsi napsal a souhlasim s tebou. Nemuzu cekat zadnej zazrak od brzd co mam a kdyz dam jen kotouc 180" Ja bych zatim jen ten vetsi kotouc do predu a casem premyslim o tech lepsich brzdach jal si rekl. Vzhledem k mymu jezdeni by stacilo XTcko. Ja rad jezdim rychle ale zase ne extremy… Tak stredni zatez asi. Uvidim co tektra reknou po najezdu po tehle sezone a pocitam asi do 4000km a uvidim ;) Jinak diky za radu a tip

      0 0
    • Martin Hodan  

      Kdyz dam zatim na tuto sezonu 180mm a IceTech bude to urcite nejake zlepseni a pak budu pocitat s lepsi sestavou brzdovyho systemu. Pro me asi to XT bude vyhovovat. Extremy nejezdim a ani na to nemam kolo

      0 0
    • Martin Hodan  

      Mimochodem. Mam author traction 2016 –27,5 a jsem s nim spokojen. Jen mi prijde ze ty brzdy mi trochu nestihaji, spis ta predni ale jinak OK. No a tak jeste uvidim casem co ta moje vidle…RST aerial asi taky zadnej drzak ale vzhledem terenu co jezdim neco vydrzi

      0 0
      • atty  

        V tom případě bys tam měl mít Tekro Gemini, což je lépe než základní HDC.

        Uvidíš sám, zda Ti větší kotouč pomůže, při nejhorším budeš mít už slušnej kotouč na upgrade nové brzdy :)

        0 0
    • roud  

      vyměnit brzdy i s kotoučema :)

      0 0
    • Martin Hodan  

      Vsak ja mam tektra gemini…psal jsem to uz. Jsou to slusny brzdy. Kolo s nejakyma zakladama bych si nekoupil.

      0 0
    • Martin Hodan  

      Me napadlo ze k tem tektro gemini koupim oba kotouce IceTech 180" a po sezone treba pod stromek :D …ty novy brzdy aspon od XT a super…pristi rok budu mit klid a slusny brzdy

      0 0
      • Smazaný účet  

        Přijde mi, že nevíš co je vyšší řada, bez urážky. Píšeš „XT bude asi stačit“. XT je z nabízených nejvyšší (vyšší sada už je jen XTR. Postupně od nejhorších k nejlepším Deore, SLX, XT, XTR. Kotouč 180 se vzadu neztratí, pokud to vejde do brzdy a zvládne to i rám.

        0 0
    • atty  

      Dobrý brzdy + 180 kotouč vepředu a 160 vzadu stačej (na běžné i akčnější ježdění), pokud máš svou váhu kolem těch 70–80kg, tak spolehlivě. 180mm kotouč do zadu je pro běžnýho jezdce nadstandard a řešej to lidi s vahou 100 kg + nebo ti, co jezděj hodně kopce dolu.

      Brzdy řady a výkonu XT, jsou opravdu dostatečný kotvy i na kombinaci 180/160 kotouče. Jiné značky než Schimano samozřejmě dělaj v téhle výkonostní a cenové kategorii také kvalitní brzdy, ale Schimano je pro hobíka jistota v tom, že se dobře dávkuje, jsou skoro bezúdržbové (nepočítám jednou za pár tisíc km odvzdušnění či výmenu kapaliny, které zvládne v podstatě každý i v domácích podmínkách, jen s kouskem akvarijní hadičky, dvěma injekčníma stříkačkama a trochou minerálního oleje). Destičky dle potřeby a úvahy – buď organiku, nebo sintr a opět vydrží i pár tisíc (při méně náročném provozu).

      A jak opakuji – zkusil bych se projet na kole, kde takováhle kombinace je (lepší brzdy třídy cca SLX/XT + 180/160mm kotouče), abys zjistil, zda Ti rozdíl účinnosti za to stojí.

      Ono to obvykle začíná třeba výměnou brzd, pak zjistíš, že máš moc těžký kola, horší vidlici, pohon že by to chtělo lepší rám, že není úplně OK a je těžkej… V celkových nákladech pak zjistíš, že je lepší třeba pak prodat stávající kolo a koupit lepší – lehčí, lépe osazené, s lepší geometrií atd… :)

      Pak zjistíš, že na dobrej a výkonej HT podle představ je nutných alespoň 40–50 tisíc, na špičkovej 2× tolik… :)

      0 0
    • Martin Hodan  

      Ok rozumim ;-) Pokusim si pujcit od znameho nejaky bike co ma XTckovy brzdy a uvidim. Jak rikas…muze to byt vic faktoru ze se mi zdaji byt brzdy mene ucine. Mam kolo takovy ze je to lepsi zaklad MTB. Vyhovuje mi zatim…mam ho celkem novy asi 4mesice a jeste jsem ho neotestoval na singletrailu napriklad. Jezdim do prace nebo jen tak po lesnich obyc cestach takze jsem neudelal jeste zadny jakoby test kde jsou hranice meho kola. Ale zatim mi to staci a kdyztak udelam ten lehci upgrade. Blbnuti me uz preslo…kdysi jsem mel freeride kolo a daval jsem tomu sadu ale uz je to zamnou taknejak.

      0 0
    • Njaji  

      Zdravím, omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale nasadil jsem kotouč správně a nebo obráceně? Popisky jsou ven.

      Dík :-)

      0 0
    • Mara82  

      Na kotouči záleží celkem dost. Za mě doporučuji XT kotouče.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.