• drozd5656

    Sportu zdar,

    nedávno jsem dvakrát přetrhl řetěz, tak jsem si zakoupil nový, protože jsem si myslel, že je chyba v tom starém. Při nasazování jsem si však všiml, že problém je spíše v přehazovačce, která je úplně vykřivená a mimo. Myslím si, že to nejlépe popisují následující dva obrázky (v obou případech zařazeno na malé kolečko):

    Na prvním obrázku lze jasně vidět, že to „druhé“ kolečko v přehazovačce (omluvte mou absenci odborného výrazu) není v jedné rovině s kolečkem kazety, nýbrž že je o minimálně dva centimetry mimo.

    Na druhém obrázku lze jasně vidět i to, že je přehazovačka zkřivená, jelikož kolečka přehazovačky neleží v jedné rovině ale jak lze vidět, to „druhé kolečko“ je o mnoho více doprava.

    Z toho usuzuji, že jeden problém je v nevhodné pozici „druhého“ kolečka přehazovačky. Nicméně v nevhodné pozici je i ono „první“ kolečko přehazovačky, protože řetěz při pohybu z nejmenšího kolečka kazety nejde na ono „první kolečko“ přehazovačky čistě, nicméně padá z něj často ven (směrem ke kolu), načež dle mého názoru i ono „první kolečko“ přehazovačky je příliš daleko od kola.

    Proto se ptám, co s tím? U problému s pokřivením přehazovačky mě napadá jediné řešení, a to ohnout ji zpátky kleštěmi, ale přesto nevím, jak bych dostal celou tu přehazovačku blíže ke kolu? Není to třeba vytahaným lankem? Nebo je zapotřebí pootočit nějakými šrouby?

    Díky všem za rady, nejsem odborník, ale zároveň to nechci hned dávat do servisu a rád bych se přiučil něco nového o kolech.

    0 0
    • Chlebovnik  

      Kolečko v přehazovaččce = kladka (horní a spodní)

      To, co je spojuje = ramínko

      Minimálně to ramínko je brutálně ohnutý. Nejspíš dostalo nějakou velkou ránu. Bude 100% potřeba vyměnit. Možná je ohnuté i tělo přehazovačky, možná i patka (to, co spojuje rám a přehazovačku). To se takhle z fotek těžko pozná. Odnesl bych to do servisu, protože tady „pootočit nějakými šrouby“ nestačí.

      0 0
    •  

      ty si nýtuješ řetěz sám? nebylo by lepší používat rychlospojku? Chce to novou patku – máš ji oddělávací?-na kole bych to nerovnal!

      0 0
      • Vilém  

        Pro zacatek by stacilo tu patku zkusit narovnat. Po narovnani bude zretelnejsi, zda problem pretrvava a kde pripadne je.

        0 0
      • drozd5656  

        Jojo, nýtuji sám, proč? Oslabuje se ten nýt velmi?

        0 0
    • novas752  

      Hmm… To vypada jak celkem brutalne ohnuta patka nebo i prehazovacka. Takze pokud nemas rovnak na patky a nechce se ti ho kupovat nebo rovnat pomoci zavitovych tyci, dej to do servisu a pocitej a tim, ze patka muze pri rovnani prasknout. No a koukni jestli neni ohnuta prehazovacka – paralelogram (ta vec co s tim hybe do stran) musi chodit hladce a raminko musi drzet kladky v jedne rovine vuci sobe.

      Bud se to ohlo pri padu nebo si nekde drbnul o nejakou vetev nebo si to oprel o cosi nebo si to ohnul pri razeni v zaberu.

      0 0
    • drozd5656  

      Opraveno. Stačilo pomocí kleští ohnout ramínko tak jak má být a hotovo. Očekával jsem to teda složitější, nebylo ani zapotřebí dělat cokoliv s patkou, nebo přehazovačku sundávat z kola. Díky za rady ;)

      0 0
    • Jason Voorhees  

      Prosím jenom rychlou radu, známej mi převážel kolo, a hodil ho do kufru přehazkou dolů, nějak se mi to nelíbí, asi bude potřeba lehce srovnat. Jak má správně mířit ramínko? Kolmo (svisle) k zemi a nebo jakoby „vodorovně“ s drátama? Slyšel jsem oba názory, díky. Nechce se mi to řešit zejtra ráno po tmě při cestě do práce, díky. ps; náhradní patku kdyžtak mám.

      0 0
      • Vilém  

        Raminko v tom nehraje roli.Treba 12 sp shimana je maji sikmo.

        Zavit v patce musi byt kolmo na rafek, nebo rovnobezne s osou naboje.

        0 0
        • Jason Voorhees  

          Dík, mi právě přijde, že bylo kolmo k zemi a teď je to spodní vodící kolečko trochu víc k drátům. Jo a sry, mám SH 105 11sp 7000 s GS ramínkem.

          0 0
          • černápole  

            dej to do servisu-)

            0 0
          • Vilém  

            U silnicni 105 je rovne, melo by byt kolmo k zemi. Ale takto to rovnat je fakt nouzovka, muze byt klidne zohle treba to raminko, nebo cely saltr. Proste si na to porid nastroj k tomu urceny, jiste ho vyuzijes casteji.

            0 0
            • Jason Voorhees  

              Tak žádná rána to nebyla, na 99% to bude patka, mám jí ********. Drží jenom na jednom šroubku a místo druhýho je jenom takovej čepík do rámu, není to úplně nejpevnější. Každej rok dávám novou. Ale prostě tam asi patří, s tímhle tvarem a aby pasovala jsem v těch asi 400 modelech nenašel. Rám Corratec Dolomiti.

              0 0
    • Fantomas111  

      Dám to sem. Když je řetěz na největším pastorku, tak je spodní část ramínka hodně vybočená ven. Na středním až nejmenším pastorku je v pořádku. Celé ramínko jako by mělo vůli a nejvíc se to projevuje na největším pastorku. Kde je chyba?

      0 0
    • Fantomas111  

      Foto

      0 0
      • MatS  

        Tak vuli v ramenku snad poznas, kdyz sundas retez a vypnes brzdu prehazky(pokud tam je). Rukou zahybes ramenkem. A to vykriveni na nejvetsim pastorku muze delat retezova linka.

        0 0
        • Fantomas111  

          Hýbe se to i bez řetězu,v místě kde je uchyceno do samotné přehazovačky. Ramínko je přišroubované a celé uložení se hýbe. Má tam být vůle nebo to má být na fest?

          0 0
          • oddie  

            Vždycky je tam nějaká vůle. Patku máš zkontrolovanou, že je rovná?

            0 0
            • Fantomas111  

              Patku jsem kontroloval. Dá se přehazovačka rozdělat a dostat se k uložení pružiny co napíná kladku? Nepřišel jsem na způsob jak ji nedestruktivně rozmontovat.

              0 0
              • novas752  

                Dá se, vyndáš kolo, zařadíš si nejlehčí pastorek, vyndáš kladky z ramínka, vyšroubuješ vespodu dorazový čep ramínka, ramínko se otočí cca 1 otáčku po směru hodinových ručiček čimž se uvolní napínací pružina, ze spodní strany je tam červík který fixuje osu otáčení ramínka v těle, ten vyšroubuješ a ramínko vytáhneš do strany.

                1 0
      • koudak_11  

        A radi ti to dobre nebo proc to resis? Jestli radi ok, tak to proste neres, ne.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.