• Smazaný účet

    Možná je to hloupý dotaz, ale po dlouhé době kupuji silniční/XC helmu, tak v tom nejsem úplně zběhlý. U většiny výrobců jsem navíc na hranici vel. M a L, tzn. že vel. M je často příliš malá (nejde nasadit). nebo sice pocitově sedí, ale na pohled (pokrytí) je evidentně malá. Většina velikostí L je pak zase příliš velkých.

    Vybírám z několika modelů a jeden za zásadních rozdílů proti současné helmě je nepatrně menší výhled z helmy. Zatím co u současné nebylo čelo helmy téměř vidět (což ale dáno i tím, že nekryje cca 5cm na čele), u všech nových (větších) je při držení doporučení max. 1–2 prstů nekrytého pruhu mezi obočím a helmou v horní části zorného pole čelo helmy jasně vidět. Zejména při nataženém posedu už by to mohlo trochu vadit. Na druhou stranu, kdo vozí visor, nejsíše má zakrytou mnohem větší část výhledu.

    Je to je nezvyk? Jedná se o standard, pokud má helma správně plnit svou funkci? Máte také čelo helmy viditelné v horní části zorného pole?

    0 0
    • novas752  

      Je to nezvyk, starou helmu si neměl moc dobře vybranou.

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • HadVoe  

      i na moji pate helme si zvedam sem tam ksilt za jizdy abych lepe videl. hlavne po par zpocenjch desitkach kilometru. driv bych ho urval, ale po tom co me v hrabance ochranil od odrenin obliceje ho rad toleruju 

      0 0
    • Johny_r  

      Já měl starou helmu L a zpětně vidím, že mi byla velká (obvod jsem měl stažený skoro na minimum, takže mezi obvodovým páskem a samotnou helmou byla spousta zbytečného prostoru. Novou mám M. Zásadní rozdíl je v tom, že tu novou nevidím. Ta stará mi zacláněla a strašně mi to vadilo. Kšilt nevozím právě proto, že strašně zaclání (i u té nové). Jezdím na XC kole, takže posed je trochu nataženější a helma v zorném poli u mě znamenala permanentní záklon hlavy a bolesti za krkem. Takže helma mimo zorné pole je pro mě při výběru jeden ze základních požadavků.

      1 0
    • skaj  

      Na silnici vozim takovou helmu, ze ji vubec nevidim (samozrejme bez ksiltu, s nim by to vubec neslo). Mam koupene i takove bryle, ze nemaji nahore obroucku, takze v agresivnim posedu mam ciste zorne pole. Kdyz vezu jine, docela mi to vadi. Musim se zaklanet vic a trpi moje krcni pater.

      Zabehnul jsem zkusti i starou helmu a take nevidim okraj. Takze asi na moji sisatou vybrat jde – minimalne u Specialized. Coz ale chapu, ze tobe nic moc nerekne. Jinak kryti mam predpisove, kdyz nasadim bryle, mezi hornim okrajem a helmou mam par mm.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Já měl dotěď S-works 2D vel. M 54–60, takže řekne. Sedí perfektně, vidět skoro není (pouze hrana), ale podle obecných doporučení je zřejmě malá a kryje nedostatečně.

        0 0
    • scoty  

      Docela by mně zajímalo, na co přesně je na helmě kšilt??:) Osobně jsem ho vždy brzo ulomil, odmontoval nebo ztratil, ale nikdy mi nechyběl.

      Čisté zorné pole bez bolesti za krkem je pro mně na prvním místě…

      0 0
      • Georrge  

        Taky ksilty nevozim a nerozumim jejich ucelu. Obcas kdyz jedes proti slunci, tak by se stinitko hodilo, ale ty ksilty jsou sama dira… takze to ve vysledku jen ubira ze zorneho pole.

        0 0
        • scoty  

          Přesně, možná tak někde blízko rovníku..:) V našich podmínkách stačí slušné brýle.

          Taky jednou, když jsem se kutálel, tak mě stačil pořezat v oblasti nosu než uletěl…

          Snad jen na enduro proti kamení a blátu s obětováním části zorného úhlu.

          0 0
          • Lišák  

            Na bajku jezdím s čirými brýlemi a helmou s kšiltem proti slunci i na naší cca padesáté rovnoběžce. Pár „hlavanů“ už jsem hodil a s kšiltem jsem neměl nikdy problém.

            Na silničce jezdím bez kšiltu, se slunečními brýlemi. Tam mně střídání světlo / stín nevadí, jako na lesní cestě / pěšině.

            Se zorným úhlem problém nemám, s bolestmi krční páteře též ne.

            Takže: „Každému, co jeho jest.“ Což?

            0 1
      • krabica  

        Mně teda z helmy za krkem nikdy nebolelo, ať jsem měl kšilt, nebo ne. Kšilt slouží proti oslnění a taky jako ochrana před větvemi…, když lehce skloníš hlavu…

        2 0
        • scoty  

          Rozhodně je potřeba více napnout/zkrátit zadní, za uši pásky helmy, aby přední lem helmy byl min prst nad obočím, což je u většiny helem nereálné a ve výsledku je poloha nestabilní.

          Navíc opravdu stačí zakrytí byť malé části zorného úhlu, začneš podvědomě více zaklánět hlavu a jízda se stane méně pohodlnou.

          Pro běžné ježdění v terénu mi kšilt přijde jen jako taková trochu problematická okrasa nejasného významu.

          I co se týká větví, tak se mi zdálo, že je spíš do obličeje stahuje protože je helma o cca 6 – 7 cm delší…

          1 0
          • krabica  

            Helma by na svém místě měla držet bez popruhů, rozhodně by se jima neměla nastavovat pozice…

            0 0
            • scoty  

              Jasně že ano :), mírně si utáhneš helmu na hlavě zadním kolečkem do požadované polohy (většinou se doporučuje prst nad obočím) aby se při mírném potřepání nehýbala a pak napneš přední/spánkové popruhy plus zadní/týlní popruhy.

              Nakonec zakrátíš zapínání pod bradou. Tím docílíš, že po každém nasazení bude přilba na stejném místě.

              0 0
      • petrx  

        Já díky němu nenosím sluneční brýle, ve většině případů odstíní sluneční světlo a při rychlé jízdě s kopce mírně zakloním hlavu dopředu a kšilt pak poslouží i jako ochrana očí proti hmyzu a bolest za krkem řeší co nejlehčí helma pod 300g.

        0 2
        • krabica  

          Z 300g helmy tě nemůže bolet za krkem, to je spíš chyba v posedu/osvalení, běžně se vozí DH helmy s 1200g a pohoda.

          0 1
          • skaj  

            Blbě čteš. Ze zaklonění mírně dopředu tě loupne za krkem I bez helmy!:) To je rozsah, o kterém se většině lidí vůbec nezdá. A dokonce za jízdy na kole!!

            0 0
          • JakeF  

            Mne tu nekdo tvrdil, ze vozi lehkou helmu, aby pri padu stihnul uhebjat kamenum :))

            1 0
        • scoty  

          Nejde ani tak o hmotnost přilby jako o to, aby seděla na správném místě.

          1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.