• Tydlii

    Čau, koukám po ioňtáku před sezónou a tak si říkám, že se mi nechce platit majlant za ochucený cukr.

    Proto mě napadlo využít nabídky 4fitness, kde si člověk může udělat vlastní mix. Chtěl bych se zde poradit, jaké hodnoty by to mohlo mít.

    Chci udělat něco na styl endurance ionťáku – v podání FlowFormulas to propaguje Dylan Johnson, u nás to tuším dělá enervit. Pointa je v tom, že se smíchá polysacharid z glukózových řetězců a fruktóza, čímž se teoreticky navýší maximální možné množství sacharidů které tělo zpracuje za hodinu z 60g na 90g → což funguje díky použití fruktózy, která má odlišný „metabolismus?“ než glukóza.

    Nechal bych si to smíchat takto (hmotnost „na dávku“ → takhle se to tam počítá, namíchají celkové množství na základě počtu dávek):

    1. maltodextrin 60g (https://4fitness.cz/…extrin-1-kg/ nebo https://4fitness.cz/…extrin-de-6/)
    2. fruktosa 30g (https://4fitness.cz/…ny-cukr-1kg/)
    3. příchuť z výběru
    4. něco co z toho udělá ten ioňťák
    5. vitamin C 100 mg (https://4fitness.cz/vitamin-c-1-kg/)

    → volili byste maltodextrin DE-6 nebo DE-15 (sladší)

    ->zásadní potíž vidím v bodu 4) → 4fitness nabízí tento „vitamínový mix“ : https://4fitness.cz/…neralni-mix/

    který sice obsahuje minerály, jež se stanou ionty po rozpuštění ve vodě, ale také různé vitamíny rozpustné v tucích, jejichž dlouhodobé pití by mohlo teoreticky vést k předávkování. Nezdá se mi to tedy vhodné řešení. Když se podívám na složení isostaru, tak tam je NaCl, Mg, Ca. Sůl tam bez problémů přimíchám doma, takže asi koupit někde práškovej hořčík a vápník a domíchat v požadovaným poměru (půjde snadno, vezmu toho tak 10kg). Napadá vás někde kde ty látky v potravinářský kvalitě rozumně sehnat? Potažmo je to potřeba tam dávat, našel jsem pouze práškové doplňky stravy, viz např zde:

    https://www.vitatrend.cz/…nd-200g.html?…

    a zde:

    https://www.myprotein.cz/…0530171.html?…

    přidání hořčíku a vápníku by tedy technicky zvedlo cenu výsledného nápoje o cca 50% (se započtením poštovného – zatím to vychází okolo 1300kč/10kg)

    co si o tom celým myslíte? nějakej fail v celkový úvaze někoho napadá? Popř nápady jak to vytunit?

    Díky za každou radu, názor :)

    0 2
    • vik  

      Prave jsem si to pocital, chci michat beta fuel, v osmo kalkulacce, aby to nakonec vyslo „iso“. Nejak mi to nevychazi a nevim, cim to ten SIS dela. Kazdopadne do hor a na dlouhy svihy ideal ten pomer 2:1 malta, fruktoza. Pak jsem nasel v deca salt tobolky, k tomu bud krapet citronovy ci limetovy stavy, kdyz s sebou, tak bud nejaky citronovy prasek, pripadne holt kyselinu citronovou. SIS nebo Enervit tam taky nemaji moc veci navic.

      0 0
    • Pikaču  

      Nemůžu to číst-dlouhe. Kupuju na doporučení zdejších v DM drink viz foto.

      0 1
      • vik  

        DM je fajn, jezdim na nej fakt od chvile, kdy se objevil. Ale 2:1 formulku to proste nema, takze na tech 60–90/h se s nim clovek nedostane.

        0 0
        • Pikaču  

          Jak by řekl jeden kamarád. " na to naše šmrdlaní to stačí". :)))

          A dodal bych: Hlavně si nezasirat tělo zbytečně sra*kama.

          0 0
        • mrazik01  

          Taky se chystáš útočit na Finestre, že ti to nestačí?

          0 0
          • vik  

            :-) Tam to nebylo o beta fuel;-) Ale do hor, kde po ceste nejsou obchody a benziny, tak by to mohlo byt fajn. Ja hrozne spaluju a praskaji mi kapsy v dresu, tema vsema sacharidama…

            0 0
      • Tydlii  

        díky! to za ty prachy vypadá dobře…

        0 1
      • kuklic  

        +1 120 kc a rekl bych, ze to neco dela.

        0 0
    • humil  

      Hledal jsem levnou vlákninu a narazil jsem na 4fitness.cz. Protože se chci po delší nemoci dostat co nejrychleji na dřívější fyzičku, zkouším maltodextrin. (Vzal jsem 15, ale omylem. Myslel jsem si na 6.) Takže si už týden dávám před vyjížďkou do cca 750 ml vody dávku maltodextrinu a vitamínový a minerální mix a po návratu to samý. (Bez příchutě.) Jezdím na HT denně cca 1:30–2:00 hodiny vyšší intenzitu (bez měřáků, na pocit), nahoru – dolu. Když je sucho, tak terén, jinak asfalt. Dávkuji odhadem, ale spíš míň. Zatím se zdá, že dobrý. Jsem zvědavej, jak to bude fungovat ve vedru, až se začnu potit. Hořčík zatím nepřidávám, třeba postačí ten, co je v mixu.

      Je to moje „poprvé“, nic jsem nestudoval, jdu cestou pokus-omyl. Jinak jím pestrou stravu a před závodem ovesnou kaši se semeny, ořechy a ovocem a jednu tabletku hořčíku (a jednu v předvečer).

      A až nás pustí na závody, tak se ukáže, jestli to k něčemu bylo.

      0 0
    • Pista.Wassermann  

      Do jedne flasky cista voda, do druhe davam rychlejsi maltodextrin (15ku) a do kapsy jednu tabletku multimineral komplexu v chelatove.forme od unios pharma (rychlejsi cukry mam jako tratovky ve forme flapjacku nebo bananu vzdycky v kapse) vic bych to nekompikoval…a vyse uvedene se tyka vyjizdek 100+, jinak to ruzne redukuju.

      0 0
    • TheJD  

      Asi zalezi, na co to chces. Na bezne treninky podle me bohate staci klasika jako je treba to z DM. Tim myslim intenzivni trenink do 2–3 hodin. Ja si na hodinu a pul dlouhy intenzivni trenink delam beznou davku toho DM (2 odmerky, pul litru), k tomu mam jeste vodu a po treninku SiS Rego.

      2:1ma podle me smysl na delsi intenzivni treninky a delsi zavody. Dalsi vec je potom to, ze treba Beta fuel je schvalne udelany jinak. Je hodne husty, aby nenastavaly zazivaci problemy.

      Pak je tu samozrejme jeste vec „trenuj, jako bys zavodil“. Pak by to smysli mit mohlo i pro bezne treninky, ale podle me to staci takto pouzivat jen par tydnu pred zacatkem zavodu, aby si zaludek zvyknul.

      0 0
      • Tydlii  

        na intenzivní tréninky, dlouhý závody, skupinový vyjížďky, kde to tahaj borci co na jidlo nezastavujou a tak. Většinu času jezdím na vodu, 1,5kg isostar mi vydržel rok – ale spis mi to proste prislo jako drahej cukr, tak jsem to nechával jen na závody a rychlý/intervalový tréninky.

        0 0
        • mrozu  

          Nějakej iontovej mix jsem zkoušel, už si přesně nepamatuju značku, ale bylo to od firmy podobného konceptu jako 4fitness. Bylo to ukrutně hnusný a ani se to nijak zvlášť nevyplatilo, vždyť solidní chutný ionťák stojí pár korun, takže od toho jsem ustoupil okamžitě. Spíš jsem experimentoval s mícháním alternativy energetických gelů, jakýsi koncentrát do druhého bidonu právě v tom poměru maltodextrin/fruk­tóza + další přísady a cca 2 sezóny jsem na to celkem úspěšně jezdil závody, ale nakonec jsem se na to taky vyprd, zejména proto, že na fullu už nemám druhý košík a taky mě přestalo bavit to jebání s tím před každým závodem, radši koupím pár gelů za dvacku. Každopádně bych se nesnažil spojit do jednoho nápoje energii i ionty, zační tím, že místo vody natankuješ ionťák a energii dávkuj zvlášť, průběžně podle intenzity.

          0 0
    • Sodoma  

      Kup si v lékárně Iontový nápoj G30 a nemusíš nic řešit.

      0 0
    • ms82  

      Cau, jsi na dobre stope, ale dotahl bych to do konce jeste.

      Beru z 4fitness (dobra cena a zadny nesmyslny marketing) – maltodextrin DE6 (kvuli osmolarite) a fruktozu. Protoze mi to chutna, prikapnu si par kapek citronu. Jestli vypotis hodne soli, sezen si citrat sodny (staci i kuchynska sul, ale chlorid zbytecne nepotrebujes). Ostatni prvky nepotrebujes, prijmes jich ve strave dost, stejne tak s vitaminem C, prichuti nebo dalsimi lepidly. Pointa meho domaciho mixu je, ze tam neni nic navic.

      Davam do bidonu od 30g maltodextrinu na lehkou kratkou vyjizdku az po 90g celkem (1:1 45g malto, 45g fruktozy) na tezke / dlouhe. Doporuceni 2:1 vychazi od Askera Jeukendrup, ktery se dival na vstrebatelnost ve strevech. Od te doby se jeste pokrocilo, a dle poslednich doporuceni je nejlepsi se propracovat na 1:1 nebo i vice fruktozy. Transporter fruktozy je nezavisly od transporteru glukozy, ale navic transporter glukozy funguje jako kontransporter fruktozy (jestli jsem to spravne pochopil). Pokud budes chtit, pohledam nejake clanek. Pointa je, ze akceptovatelne mnozstvi fruktozy se da trenovat (to rozhodne plati, na zacatku jsem nesnesl ani 10g na bidon) a je asi vyssi nez 30g/hod.

      Je dobre si pohlidat osmolaritu roztoku, podivej se po nejake kalkulacce, at to neprezenes. Taky ten pridany sodik se muze hodit pro lepsi vstrebani (potrebuje ho transporter glukozy).

      0 0
    • vas  

      Dotaz do pléna. Není malta DE6 na krátké tréninky v uvolňování moc pomalá a není lepší ji používat na cca 4h+ akce? Případně u DE15, když mám 2h intenzívní trénink nebo závod, kdy chci tu energii hned teď a ne až ve druhé hodině, když budu pít v první, lepší použít přímo kombinaci glukozového cukru (dextrózy) s fruktózovým? Váš názor na isomaltulózu?

      0 0
      • ms82  

        Ne. Vstrebavani maltodextrinu je stejne rychle jako glukozy, resp. stepeni v tenkem streve na glukozu neni omezujicim faktorem vstrebavani. Naopak, isomaltuloza se vstrebava pomalu, takze idealne nechces. Jestli chces pomale vstrebavani, funguje na to dobre normalni jidlo :-)

        0 0
    • mikš  

      máte někdo s tímhle osobní zkušenost,funguje to ? https://4fitness.cz/…opavac-505g/

      https://4fitness.cz/senior-plus/

      vyplatí se to cenově namíchat si to z jednotlivejch ingrediencí?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.