• Loner

    Prosím ty, kteří mají alespoň zprostředkovanou nebo lépe vlastní zkušenost z vynucenou výměnou vidle a přecházeli z 80 mm na 100 mm, aby mi sdělili zda mohu vybírat i ve zdvizích 100, zda si snadno zvykli na změnu posezu a těžiště i při dlouhých jízdách. Prosím praxi, nikoli teorie, dík.

    0 0
    • MlokCZ  

      20mm není žádný velký rozdíl. A jen pár věcí se změnit musí, jako hlavový úhel, ten se o cca 1st. zmenší, takže kolo bude lépe vést stopu při větších rychlostech a o trošku hůře točit. Nepatrně se zvedne střed a nepatrně zvětší rozvor.

      Ale vše ostatní týkající se posezu můžeš vykompenzovat a nastavit úplně stejně jak bylo. Tedy sedlo nepatrně posunout dopředu, snížit řídítka třeba otočením představce (to současně i nepatrně prodlouží posez a vyrovná posunutí sedla).

      Tedy jediná změna je ten hlavový úhel a tam záleží jaký si měl do teď a jaké chová kola preferuješ a také jak přesný bude rozdíl ve výšce původní a nové vidlice. A také jaký bude sag původní a nové vidlice. Ale v každém případě to nebude nijak zásadní změna.

      Spoustu praxe tady má každý, kdo má vidlici se změnou zdvihu, tak může rozdíl 20mm porovnávat okamžitě a hlavně to tak srovnává pořád trvale a ne jen jeden přechod z jedné vidlice na druhou (ale tady je to samozřejmě bez kompenzace změny posezu).

      0 0
    • keo  

      Měnil jsem to letos během zimního upgrade kola,jen jsem snížil řidítka o jednu podložku,cca 1 cm,a zdá se to zatím dobrý,mám na tom teprv 600km spíše kratších tras.

      0 0
    • jonti  

      Podobnu zmenu som robil cez zimu, zo Skareba 80 na Rebu 100. Bolo to celkom problematicke, aby som zachoval rozumny posed, musem som dat nizsie riaditka a vymenit sedlovku za taku bez offsetu. Ale jazdi sa mi teraz dobre. Ram superior.

      0 0
    • Evilcleaner  

      nechal jsem si přenastavit rebu z 80 na 100mm. i přes vysoký sag jsem tu změnu trochu pocítil… ani né tak v chování kola (i když samozřejmě ted to lépe jede přes nerovnosti), spíše mám ted trochu napřímenější posed (což je super, přestaly mě bolet záda a zápěstí bolí o trochu mín).  holt se pořád nemůžu smířit s delší geometrií

      0 0
      • Loner  

        Děkuji osloveným za srozumitelné a přesné vyjádření. Teď jenom správně zvolit poměr cena lomeno výkon při zachování pružina/olej a pokračování v minimální údržbě.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.