Vibrace při jízdě bez držení

19 nepřečtených
  • duk

    Mám takovej problém na zimáku . Když jedu rychlejc než 30 a pustím řidítka začne mi poskakovat přední kolo ze strany na stranu a musím se hned chytit. Ještě jsem se při tom nesmotal, ale dělá to opravdu intenzivně (amplituda se postupně zvětšuje, takže to za chvíli vypadá celkem nebezpečně hlavně v rychlostech nad 50), trochu pomůže když se předkloním a víc zatížím kolo, ale jakmile se zase zakloním začne to znova. Mám podezření že by to mohly způsobovat tyhle faktory:

    1.Moc nízká vidlice, přecijenom GF Genesis geometrie a 85mm vidlice není úplně ideál je to hodně nakoplý, prostě žádnej klidnej DH speciál, hlavně ve sjezdech není to kolo právě etalonem klidu…

    2.Blbě nasazenej plášť, zdá se mi že trochu háže, ale na žádným jiným kole mi házející plášť nikdy nic podobnýho nedělal.

    3.Trochu vymletý hlavový (už se nedá 100% vymezit vůle a trochu to furt vaklá).

    nejspíš to bude kombinací všeho, ale zkuste poradit jestli máte s něčím podobným zkušenost. Už jsem se s tím dříve u někoho setkal, ale čím to bylo si nepamatuju, resp. nevim jak to dotyčný vyřešil.

    0 0
    • Mobidyk1  

      Kolo mi to dělalo také. Vyměnil jsem vidli a konec. Může to bej asi ale i víc faktorů. Házejcí plášť bych asi nevyloučil.

      0 0
    • Gad  

      Přijde mi poměrně vtipný, že sis sám odpověděl :-)

      0 0
    • Rychlej turista  

      Těch faktorů bývá víc a když se dobře sejdou, tak to vibruje. Nejvíc se na tom asi podílí geometrie rámu, měkká vidle a výplet předního kola.

      0 0
      • kubad  

        přesně tak může toho být mnohem víc, včetně nabořeného rámu, měl sem s tím taky problémy :-( a nevyřešil

        0 0
      • JSt  

        jestli se nepletu, tak genesis geometrie ma kratkou hlavovku. a kratka hlavovka = malo tuha hlavovka, takze se to muze rovlnit kvuli tomu. resp. v kombinaci s necim z tveho vyctu.

        0 0
        • duk  

          Zas tak krátká není, má v mojí velikosti takových 16–18 cm, což je myslím na klasickou hlavu ideál, rozhodně to není málo. Spíš to bude fakt tím vaklem v hlavovým, v poslední době už to rezonuje i při prudkém brždění což by nasvědčovalo že to bude tím. Koupím nový, vyměním a poreferuju jestli to pomohlo. Teď ale přestávám řešit prokotiny a jdu na švih, tak zatím :-)

          0 0
          • camlost  

            zadny GF mi nikdy nevibroval, tzn. vyse uvedena uvaha je licha.

            0 0
    • Rychlej turista  

      Na zimáčka dej pevnou vidli a pořádný blatník jako stabilizátor a je to :-)

      0 0
      • duk  

        blatník tam mám a zdá se mi že to začlo dělat až s ním, takže je tu další možnost – aerodynamika při nezatíženém předním kole :-D

        0 0
      • duk  

        A pevnou doma nemám, určitě ne s výškou aspoň 9cm vidlice a s nižší by se to chovalo ještě hůř než teď. Zkusím teda vyměnit hlavový, protože to posldní dobou vaklá už celkem dost a dám tam vyšší vidli třeba se to zklidní ;-)

        0 0
    • jecnak  

      Zacal bych kontrolou plastu, pak kontrolou vycentrovani rafku a spravneho napnuti dratu. Obecne ale vibrace muzou byt odkudkoli, proste jsi si zrovna vytvoril rezonancni soustavu. Mne sli jednou vibrace od zadniho kola – po nasazeni nosice a nebo nalozeni zateze na nosic. Vyresilo se to rozlozenim zateze i na predni nosic a dotazenim vypletu.

      0 0
    • black.horse  

      podle mě se bojíš… jak pustíš řidítka, rozklepou se Ti půlky strachy jak ratlík a vibrace se přenášejí přes sedlo a rám na méně zatížené přední kolo → se stoupající rychlostí se to samozřejmě zhoršuje, což ostatně dokazuje existenci pudu sebezáchovy u lidské rasy :-)

      0 0
    • drtyc  

      kdyz haze plast opravdu poradne, tak to citis v rizeni jako pravidelny zaskub pri vyssich rychlostech se ani neda do zatacky pac to ustreluje atd. jestli haze malinko tak prijemnou zabavu.

      0 0
    • fousek  

      Podle me klasickej rozkmit (na motorky se kvuli tomuto jevu montuje tlumic rizeni) odlehceny predni kolo a strmejsi uhel hlavovky udelaj tenhle efekt. Samozrejme sisatej plast nebo rafek tomu prida, stejne jako nerovnej povch podkladu.

      Blba geometrie bych to nenazval, spis rychlejsi.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.