Vhodná velikost nového MTB. Zn. "Ze starého bolí záda, špatný záběr do pedálů"

24 nepřečtených
  • walter.n

    Dobrý den,

    mám malou prosbu o komentář k mému problému – viz „nadpis“.

    Před dvěma lety jsem si pořídil, po několika letech naprostého neježdění, první MTB "Author Kinetic 2007, rám 19"":http://www.author.cz/…id=747&mid=2. Před tím jsem měl pouze rychlé silniční kolo. Na výšku mám 174 cm/80 kg. Problém je v tom, že nedokážu pořádně zabírat do pedálů, lépe řečeno – svalstvo v onom posedu pracuje velmi velmi neefektivně (necítím pořádně nohy/svalstvo, jsem asi příliš natažen [?], extrémně rychlá únava nohou, mám problém vyjet 100 m neextrémní kopec/stoupání i na lehký převod atd.).

    Rád bych jej nahradil něčím pro mne vhodnějším, snad i lepším, co by z větší míry, nejlépe zcela, vyřešilo můj problém. Zkoušel jsem se zaměřit na geometrii, ovšem tady nevládnu tolik odhadem. Chápu, že nejlepší je si kolo odzkoušet, což tentokráte udělám, přesto bych uvítal před budoucí koupí (květen/červen) nápomocnou radu/tipy, na co se nejvíce soustředit/čemu se vyvarovat, důraz nejspíše na rám/velikost atp., jak jsem zmínil.

    Jezdím převážně na pevných površích (cyklostezky, tak z 60–70%), náročný terén vůbec. Preferuji pravda sportovnější/rychlej­ší jízdu (trochu se má představa/problém asi bije s nataženějším posedem u takových rychlejších kol… nevím).

    Cena by měla být asi 30–40 000 (max. cca kolem 45 000 Kč + -).

    Mám pár favoritů (hardtail), jen ukázkově, můžou být i jiné (o fullu jsem zatím nepřemýšlel, a pokud, tak jedině max. do 100/100mm), přednost vybavenější hliník před levným karbonem:

    Author Vision 2009, rám 17,5

    Merida Matts FLX 900-D 2008, rám 16 nebo 18

    Nejvíce se mi okem zamlouvá Superior (930, 2009), který je ovšem velmi dlouhý i v menším rámu 16. Výjimkou je dražší Team Racing G7, kde je možná pro mne ideální (?) poměr velikosti (17" rám) i ceny, pokud bych jej sehnal, u ročníku 2008 (kolem 46 000 Kč).

    Líbí se mi hodně i kola Canyon, ale nemožnost vyzkoušet velikost, jen odhadnout, mne vzhledem k mým problémům trochu odvádí od pozornosti. O Cube jsem zatím nepřemýšlel (nevylučuji).

    Díky moc za případné rady nebo alespoň tipy

    S pozdravem

          
    0 0
    • juli  

      Při tomto přístupu doporučím konfrontovat velikost rámu/kola s nekterým s fitcalculátorů.

      Tento vyžaduje registraci a tenhle je volný. Snadno tak zjistíš co by ti, sice jen teoreticky, mělo sedět.

      0 0
    • Honza z H  

      Tady se můžeš poměřit a dostaneš teoretickou odpověď kolem velikosti rámu.

      Jestli už víš, že těch 19 palců bylo moc (hlavně ale ve vodorovné délce), tak si změř tu vodorvnou délku horní rámové trubky (střed sedlovky-střed hlavovky vodorovně) uber 2–3 cm a vybírej rámy podle tohoto rozměru. Ale vem v potaz i délku představce, jaký byl na tom kineticu a jaký bude na tom new biku … Asi by ti seděl nějaký scott scale 50 nebo 60 v M-ku, ale loňské modely jsou vyprodané a 2009 budou teď dražší … U GT by to asi taky bylo M, u Treka už to M ko bude delší, ale dá se doladit kratším představcem atd. Ještě se mi poslední dobou líbí Lapiery, ale každé kolo má něco do sebe, vybírej srdcem :-)

      0 0
      • walter.n  

        Tak můj zmíněný Author Kinetic rám 19" 2007 (ef. délka hor. tr. 603 mm) má představec právě 12 cm, což se mi dohromady zdá právě dost dlouhé (vzhledem k mým 174 cm). Kdyby byl o 3 cm kratší…?

        Jde i o to, že jsem nedávno s osobním zájmem koupě (zájem stále výrazně trvá) zkoušel Supa Team Racing G7 „rám 18“ 2008, který má cca stejnou délku horní trubky (605 mm)„:http://www.superior.cz/…am/bike.html?…, ale asi kratší představec (?, na to jsem se právě zapomněl podívat v tom fofru, že by 9 cm?) atd., sedlo bylo posunuto více vpředu a první dojmy po krátké jízdě byly vesměs velmi pozitivní/příjemné – celkově mělo tělo i jinde těžiště a necítil jsem vůbec to "staré přepnutí“ zad, jímž jsem trpěl již od prvního momentu při nasednutí na současné kolo. Nevím… Snad to nebyly jen subjektivní dojmy, protože jsem ihned doma zpětně sedl na onoho Kinetica a záda byly hned silně nepříjemně zatížené a pocitově hrůza (kolo je jinak fajn, nebo by s jinými, se mnou korespondujícími mírami, vlastně bylo…).

        0 0
    • Ladap  

      Měřím taky 174cm a můj první bajk byl 19"author. 19" bylo fakt moc. Teď jezdím scott scale v M, ten mi vyhovuje naprosto. Merida 18" má stejnou velikost. Když bych kupoval nový kolo, zase bych bral scotta i kdyby byl o něco dražší.

      0 0
    • walter.n  

      Zatím průběžné díky všem, beru zmíněné v potaz, zatím počítám viz odkazy :)

      0 0
    • Stanislav__1  

      I na ramu 19" si muzes nastavit spravny posed, resp. spravnou vysku a polohu sedla. Zase tak vysoky prece neni.

      0 0
      • Ladap  

        Je dlouhý, špatně se s tím jezdí. Mám obě kola, authora 19" i scotta 17 "(M) S authorem nerad do zatáček :-)

        0 0
        • Stanislav__1  

          Byla tu rec o efektivnosti slapani. Clovek 174cm vysoky si na 19-ce ramu spravnou vysku sedla nastavit musi. Nepredpokladam, ze by mel tak extremne kratke nohy.

          0 0
          • vikicek  

            Já měřím stejně, mam stejně velký rám a nemyslím si, že je mi malý a že by se nedalo efektivně šlapat … viz foto v profilu

            0 0
      • Ricci  

        Presne tak, inak 1 palec vo vyske ramu naozaj nehra az taku velku ulohu,snad jedine pri dost atypickej postave jazdca,ktory ma napr. velmi dlhe nohy a kratke ruky a trup a tym padom na vacsom rame bude dost natiahnuty

        0 0
      • walter.n  

        Já mám právě sedlo docela nízko, vlastně tolik, že to nevypadá adekvátně ktomu, co lze normálně vídat (odmyslíme-li člověka/výšku, který jej sedlá). Výš to dát, je to horší. Bohužel je o kousek delší, možná nejdelší (Kinetic 2007, 19") ze všech/než většina Authorů.

        0 0
    • walter.n  

      Jen tak bokem pro zajímavost – přidám výsledek měření (snad jsem nějakou míru něpřestřelil, bylo to v rychlovce).

        
      0 0
      • juli  

        A jak to vypadá, když to porovnáš se současným nastavením. Předpokládám, že se to bude dost lišit.

        0 0
        • walter.n  

          Ke kolu se bohužel dostanu až zítra. Dám vědět. Zatím díky

          0 0
    • Rychlej turista  

      Hodně lidí si rám pořizuje jako doplněk k představci.

      Jednoduchý tes­t správné délky délky posedu.

      0 0
    • Majkrosoft  

      čau borci,

      když tady řešíte efektivnost šlapání, měl bych taky jeden dotaz. Letos jsem začal 1.sezonu používat SPD a nejsem si úplně jistý připevněním kufrů na boty. Při šlapání se mi na jedné noze kotník prohýbá a na druhé zůstává „tuhý“, jak to má být správně? děkuji

      0 0
      • Rychlej turista  

        Správně je to tak, aby to bylo pro nohu přirozené. Jinak si můžeš zhuntovat kolena.

        0 0
      • vikicek  

        Měl bys zabírat nejširší částí chodidla(tam jak začínaj prsty), tzn namontovat kufry v tomto místě :)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Na úrovni kloubu palce, bych upřesnil.

          0 0
        • Majkrosoft  

          jo tak to jsem si myslel, mam to obou botách stejně a stejně se mi hýbe každá noha jinak, asi bude chyba v nohách :)

          0 0
          • MlokCZ  

            Předozadní posun kufru je daný na úrovni kloubu palce, ale natočení kufru může být pro každou nohu dost odlišné. Já mám třeba patu jedné nohy o 1cm jinak daleko od rámu než patu druhé nohy a je to přesně jak to nohám vyhovuje, tedy každý kufry je natočený znatelně jinak.

            Pokud je kufr špatně natočený, tak může způsobovat při šlapání všelijaké problémy.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.