• camron

    Zdravím,

    poohlížím se po nějakém MTB hardtail. Dosud jsem jezdil tak nějak lážo plážo, ale poslední dobou jsem pozoroval, že mě to docela začíná bavit, že bych chtěl jezdit více. Ale chtělo by to nové kolo. Z rozpočtu jsem schopen a ochoten uvolnit 25–28 tis.

    Mám vybráno buď Pell´s Razzer Elite D anebo GIANT XTC 3 DISC.

    Trochu ale tápu ve velikosti, která by pro mne byla vhodná. Narazil jsem totiž na problém v rozdílném značení, resp. rozdílných rozmezích velikostí různých výrobců. Tak například ten Razzer se dělá ve vel. L-19", XTC zase buď M-18" nebo až L-20".

    Po čem sáhnout, když měřím cca. 182 cm (váha asi 86kg)?

    Za odpověď díky.

    0 0
    • kolin  

      měřím taky 182.(88kg) Mám 19"(HT) i 18"(full).Vyhoje mi obojí…Spíš taky koukej na délku horní trubky,aby ti nebylo krátký…já třeba zas mám tu 18"(605mm) delší než tu 19"(585).Předtavce mám 80 a 100 mm.

      0 0
    • Hejdik  

      Každej výrobe má jinou geometrii,takže nezbývá,než na to sednout a zkusit,co ti líp padne do tlap. Jinak obě velikosti by měly být v normě.

      0 0
    • mosquito  

      tak tak jedine osedlat, podle obrazku v eshopu nevyberes urcite, podle tech vykresu s delkama trubek a srovnavanim s tim co mas to taky neni zadna slava – odhadem to bude nejaka 19±1 ale to asi tusis

      0 0
    • honza.hk1  

      je to přesně tak…zkusit posez a uvidíš. Já měřím 184 a mám Pellse 19" rám a vše ok. Předtím jsem měl Marina 20",ale ten rám byl prostě delší, takže to byl poněkud skok a zpočátku jsem měl docela rozpačitý pocit. Měl jsem dojem,že jsem hodně na předním kolem a hodně to mám na rukou,ale pak se to srovnal a je vše ok. Zkoušel jsem i Pellse 21", ale to nebylo ono. Takže Pells 19" určitě ano. NEjlépe je však vypravit se do Brna a tam si na prodejně můžeš zkusit obojí. Kol tam mají vždy dostatetk a tak není problém.

      0 0
      • Lister  

        obě svoje kola co jsem dosud měl, jsem si vybral bez vyzkoušení…navíc pokud už nějaké doma máš, tak odhadnout jaké budeš potřebovat, je o to jednodužší :o)

        0 0
        • camron  

          No, skutečnost je ta, že mám dosud Authora v 21". Abych se dotknul oběma nohama země (alespoň špičkama), tak mám sedlovku vytaženou na max. 10 cm a to mi k MTB moc nesedí. Mám pocit, že 21" je na mě prostě velká. Takže optimálně bych to viděl tak kolem té 19", ale jak píšete – asi bude lepší si to osedlat a vyzkoušet různé možnosti.

          Ještě se chci zeptat, Pell´s je česká značka?

          0 0
          • berluskoni  

            jo jo, je to česká značka, konkrétně brněnská, ale stejě jsou ty rámy svařované někde v asii. jen ty dražší karbonové se myslím dělají tady v čr. s tou výrobou to máš jako u všeho jiného. například sportovní oblečení: šije se to ± ve 3 továrnách na východě podle zadání zančky, a pak si na to jenom jednotlivé značky na to nahodí svoje loga, za což pak většinou u prestižních značek platíš. proto se někdy nevyplatí kupovat podle značky, ale nebát se toho pokud to je neznámá značka, a vydíš že várobek je udělaný kvalitně, jít to toho. mám poměrně dost takých věcí a totom potěší pokud vydíš tu samou věc, jen s jinou nášivkou a o třetinu vyšší cenu:-)

            0 0
    • Vevoda  

      Tu máš vzoreček na výpočet velikosti (0,56 x výška rozkroku) / 2,54 = velikost rámu v palcích místo koef. 0,56 můžeš použít 0,58.

      0 0
      • MlokCZ  

        Tohle je pro výšku, jenže mnohem důležitější je délka rámu.

        0 0
      • mosquito  

        to je pekna cipovina .. tohle se snadno dozene sedlovkou, ale kdyz to nebere v uvahu delku trupu a rukou tak je to uplne o nicem

        0 0
    • navikin  

      Ahoj, mám 184cm a 80–85kg, jezdím od jara na Giant XTC (alu) a mám velikost „L“. Vyhovuje a sedlovka je 350mm s hodně malou rezervou v sedlové trubce – M ti bude podle mne malý. (ale záleží také na délce nohou – od rozkroku na zem)

      0 0
    • mosquito  

      nutno sednout, co vyrobce to original ve velikostech, navic hodne zalezi na vlastnim pocitu z jizdy – nekdo ma radeji na na pole a silnici trosku vetsi / do terenu trosku mensi

      0 0
    • kali222  

      moje zkušenost je že na výšku je pro me idealni 19" ale na delku 17" vytazena presne na 200mm sedlovce:-) tesne pod 180

      0 0
    • pegas  

      no kdyz uz je tu tohle vlakno tak se tez zeptam..merim 188 a jezdim 22 ram Meridy…ale chtel bych neco mensiho,hravej­siho…ram 20 tez od meridy…22 ram je pouze od 1 cm delsi na horni ramove trubce a na rozvoru kol…ale vetsi rozdil je uz ve vysce,nevim presne jak moc ale urco je to o celou tloustku trubky…bude to mit nejaky vetsi vliv na geometrii kola na hravost,reakci…ma smysl jit do mensiho ramu nebo na mou vysku je 22 akorat?

      0 0
      • mosquito  

        sice nevim jaka je geometrie meridy ale 22" je na 188 opravdu hooodne moc, pri mych 187cm sem mel 21" a ted GT XL (doporucovano az od 189) a to jen proto ze mam rad dlouhe posedy, 20" by mohla byt hravejsi, ale zalezi na konkretnim kole

        0 0
    • camron  

      Co říkáte na toto kolo?

      www.trek-bikes.cz/index.php?…

      0 0
      • KubaBajk  

        nášlapy a hydra v ceně,hmm..šel bych klidně do něj..a je pěkné,vidlu časem

        0 0
        • KubaBajk  

          ale počkej,tu cenu jsem nějak přehlédl,špatně jsem se podíval,to není 19000,ale 29000..rak to mně přijde poměrně předražené.

          0 0
    • Lance  

      nekde to tu mam,ale znovu, mam 183 cm a mam 19 HT predtim jsem mel authora taky 19. Kamos,ktery je o 10 cisel mensi mmel 21 authora,zkousel jsem to,ale byla to silena NEOHRABANA koza,nedalo se na tom ject. Nechapu jak on to ¨dokazal,nehlede na to,ze mel sedlovku vytazenou asi jen 10 cm coz je u horaku opravdu hnus. Mensi ram a sedlovka vytezena skoro na max tak se to libi mne:)

      0 0
      • BB  

        menší rám → delší představec → neohrabané kolo. Nic se nesmí přehánět. Na líbení jsou ale určitě lepší malé rámy, to máš pravdu. Já stavím kolo vždy okolo představce :-) a ten mě vyhovuje 9–10 cm, určitě ne více. Vše ostatní je doplněk (rám a sedlovka přímá/off set)

        0 0
    • labar  

      Tak pánové, abych taky přispěl „radou“: mam 179 a jezdim Meridu 22" a dá se to celkem v pohodě…Ale je fakt že už mě to začíná ***** a koukám po něčem menšim..:-DD Možná už se zmenšuju…

      0 0
      • honza.hk1  

        179 a rám 22"??? To snad ne? Jak tady padlo co délka rámu? Výška je až druhořadá,ale tady bych se bál o své zdraví a hlavně jak vysoko máš sedlovku? A dosáhneš na zem když zastavíš? Nebo zastavuješ jen u obrubníku?

        0 0
    • camron  

      Tak jsem si vybral pár favoritů. Nejen dle komponentů, ale vybírám i dle vzhledu. Porovnání není asi jednoduché, neboť jedno kolo má lepší to, druhé zase ono. Nicméně kdyby jste se měli rozhodnout, na co padla vaše volba a proč? Díky za každou radu…:-)

      www.mtbs.cz/…rovnani.html?…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.