• vikicek

    Ahoj kluci, mam nový kolo Apache BlackHawk Disc 08 a mam trochu problém. Asi po 300km co jsem najel se mi začalo dít, že když zaberu, tak mi jakoby někde v oblasti středu zapraská, jakoby takovej zvuk natahování, praskání, nevim jak to popsat správně. Snažil jsem se přijít co to dělá, myslel jsem že je to ve středovym složení, ale když jsem sundal řetěz a s kamarádem jsme to prošlápli, nic se z něho neozývalo. Takže jsem usoudil, že jak za to tak mocně tahám, že to řetěz nezvládá a prostě se napíná. Nevim jestli je to závada, každopádně se chci zeptat, myslíte že kvalitnější řetěz by to vyřešil? Neovlivnuje to nijak jízdu, jenom mě to neskutečně sere :( . Jo jinak, současnej řetěz je Shimano HG53, nevim jak moc je kvalitní…díky za váš názor ;)

    0 0
    • homat  

      než vyměníš řetěz tak se podívej na sedlovku, pedály, bordel mezi převodníkama …, pak taky ten řetěz namaž, řetězy většinou „nepraskaj“.

      0 0
    • Smazaný účet  

      no je mozne, ze uz je ten retez ojetej. na novych kolech obcas byvaji nejake divne ‚verze‘ retezu…

      0 0
    • vikicek  

      A nemáte nějakej tip na kvalitní řetěz, ale né zas tak moc drahej? Jsem chudý studentík ;-) … jinak fakt nevim, co by to mohlo dělat. Sundaval jsem ten řetěz a s kamarádem jsme vší silou šlapali do pedálů a ten střed nevydal ani hlásku … jo a taky jsem ještě zapomněl , že když na místě zahamptnu brzdy a tlačim do jednoho pedálu pulsovně , tak to prostě praská, ale nejde to očima poznat , jestli je to řetěz … modlim se že je. Myslíte že to má třeba cenu reklamovat? mam tu prodejnu 1km od baráku, tak bych tam klidně zašel. Ale je mi trochu trapný jim to dávat jako že mi lupe v řetězu …

      0 0
      • homat  

        píšeš, že je to nové kolo a najeto cca 300 km, to by jsi měl jít na „garanční prohlídku“, a servis si s tím poradí.

        0 0
        • vikicek  

          Však já jsem už na garančce byl, ta byla po 150km nebo tak nějak … a v tu dobu mi to ještě nedělalo :) … ale muj servis mi poskytuje takovou službu, že 6měsíců od koupi mi bude servisovat kolo, když si tam zajedu.

          TO dieegoo: Tobě to taky dělá? A je to u tebe řetězem, nebo máš opravdu v háji ten střed? :))

          0 0
          • dieegoo  

            Řetězem to není, stejný lupnutí se ozvalo když jsem na kliky zatlačil silně z boku…

            0 0
          • kafac  

            A zkousel jsi tu sedlovku? Vytahnout, poradne ocistit, vycistit vnitrek trubky v ramu, striknou silikonem a bude klid ;)

            0 0
            • vikicek  

              Dík, ale na tohle fakt nemá vliv sedlovka :)

              Neni to lupání, jak když ti praská pod prdelí sedlovka, je to natahování železa :D prostě skřípání, natahování. Klidně ji znovu pročistím, ale tim to neni ;-)

              0 0
              • jIrI___  

                Ocel pri natahovani nevydava zadny zvuk ;-)

                0 0
                • vikicek  

                  No safra tak co jinýho by to mohlo bejt? :( …

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Jake mas kliky?

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Me treba u octalinku strasne skripalo spojeni klik a osy… Taky jsem to prisuzoval vsemu moznemu a nakonec stacilo sundat kliky, poradne ocistit „tisicihran“, namazat vazelinou a je to v pohode – zadne skripani od te doby neslysim :-)

                      0 0
              • kámen úrazu1  

                Jenže lupání sedlovky nemusíš slyšet zpod zadku, ale klidně Ti může připadat, že Ti lupe přední kolo, střed nebo cokoliv jinýho. Stejně tak u jiných komponentů. Zvuky se přenáší. Mě kdysi zlobilo lupání „jistě“ odněkud zpředu a nakonec to byla objímka sedlovky.

                0 0
              • kýsa tom  

                mně to taky dělalo a myslel jsem si že to jde od středu, ale mýlil jsem se bylo to v sedlovce a podsedlový trupce, vyčistil a přestalo to dělat hrůzný zvuky…

                0 0
      • dieegoo  

        Tak neřikej, že ti lupe v řetězu a prostě jim řekni, že se při silovým záběru ozve lupnutí od středu.. řešim teď to samý, v servisu jsem byl a nikdo se mi nesmál ;)

        0 0
      • Smazaný účet  

        pokud ti to dela pouze u toho jednoho retezu a kdyz ho vymenis za jiny, tak bez problemu → vymen retez

        me se prvni taky ojel behem 200–300km, dalsi uz sly vsechny kolem 1000 (ale jsem dobytek a retezy nicim jak na bezicim pase).

        Probehla tu teorie, ze na nove kola se davaji odpad retezy. Co je na tom pravdy nevim.

        0 0
      • Rychlej turista  

        HG-53 je v pohodě a dá se kupovat na kila. Jezdím ho na všech kolech krom silniční jednice, tam by nevypadal hezky.

        To praskání nechej na servisu. Když to dělá i když nejedeš a jen se do toho opřeš, neměl by pro ně být problém zjistit, co to je.

        0 0
    • lutte1  

      skus dotáhnout výplet , občas když si sedne , tak potřebuje dostahnout

      0 0
    • kubad  

      nemyslím si že by problém byl v řetězu – nevím jak zvládáš servis kola, ale doporučuji zajít do servisu popsat problém ( praskání a zvuky od středu kola) a oni by se měly postarat a případně odstranit.

      0 0
      • vikicek  

        No, moc zkušeností právě nemám, moc to zatím neumím …

        Asi nakonec do toho servisu půjdu, ale je mi divný že by to bylo něčim jinym než tim řetězem, protože to kolo bylo fakt před nedávnem na tý garančce a mělo by tam být všechno utáhlý a v pořádku. Tohle co tu popisuju se mi stalo, když jsem najížděl na obrovskej strmej kopec, tak jak jsem se dole do toho opřel, tak to najednou začal dělat…no, jdu do garáže, podívat se nato, zkusit pár tipů co jste mi poradili a uvidim co dál . Tak zatím díky všem ;-)

        0 0
        • Pavel  

          Co třeba povolené kufry na tretrách?

          Já jsem jeden čas šílel z pazvuků, pořád jsem hledal, v servisu to bylo a furt to „rachotilo“… Pak jsem na to náhodou došel – povolený košík na bidon..

          0 0
        • juli  

          Pokud se ty zvuky ozyvaji pri zaberu a neni to ve stredovem slozeni, mohlo by to byt spojeni prevodniku s klikou. Vysroubuj srouby na prevodnicich, plochy ocisti a dobre dotahni.

          0 0
          • Zdenda CUBE  

            Zrovna tak by to mohla dělat nenamazaná osa pod klikou a jednou mě takle školily kufry v pedálu, stačilo je lehce máznout a bylo ticho, ale to spíš lupe, než skřípe

            0 0
    • zmolko  

      neviem, ci nenapisem blbost, nemam s tym vela skusenosti. ale mam pocit, ze presne toto mi robilo na starom biku, ked som mal zle nastaveny presmykac. proste, ked som silnejsie slapol, tak sa asi posunuli prevodniky, alebo take nieco a retaz sa suchla o tie kolajnice presmyku. mozno ti to pomoze

      0 0
      • vikicek  

        To není můj případ, protože mě to dělá i na místě, když se zapřu do pedálů a o přesmykač se to nevodírá ;-)

        Jo jinak díky moc kluci za váš čas, ale jak tak koukám, tak je fakt hafo věcí co by to mohlo bejt a v 500km , což mam za chvíli, mam další garančku a tam jim to řeknu … jinak byl sem to teď ještě vomrknout a v klikách, ani tom středu to prostě nejni. Furt si myslim, že je to nějak poškozenej řetěz … uvidíme na tý prohlídce :) ještě jednou díky všem !

        0 0
        • Zdenda CUBE  

          Tak mě teď ještě napadlo, abys prozkoušel, jestli ti někde v řetězu nejdou nějaké články moc těžko, zda ti chodí všechny krásně zlehka

          0 0
        • Rychlej turista  

          Na nic nečekej a mazej s tím do servisu. Ty km pro garančku se udávají, pokud vše šlape, jak je závada, tak hned.

          0 0
          • vikicek  

            Hooj kluci, tak jsem tu. Zašel jsem do servisu, popsal problém – řekl jsem, že mam podezření na řetěz… a za hodinu jsem už odjížděl s novym řetězem a kolo je naprosto tichý !! Fakt byl vadnej  :) .. Takže problém je pryč a díky všem co mi tu poradili ;-)

            0 0
    • radek81  

      problém bude v upevnění převodníků. To ti ale většinou v servisu nevyřeší, protože na to není čas. Je to trochu piplačka. Kliky od deorečka jsou osazeny převodníky (bavíme se o středním a velkém) a ty jsou upeněné šroubem a dutou matkou. celé to rozeber. Potom namaž vazelínou podklad šroubu a matky (nejen závit!) A utáhni to. Nemusíš na krev, nebo matky strhneš. Celý proces je jednoduchý, ale zdlouhavý. A budeš potřebovat takový držák těch matek, jinak se ti to bude protáčet. Dělá to např. Parktool a nese označení CNW-1. Cenu už nevim.

      0 0
    • Thomas  

      No ja uz neverim ani tomu ze by to nemohlo byt retezem :-) :-) (vetsi foto v galerii)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.