Uspořádání závodu, co je potřeba ?

41 nepřečtených
  • Ow3n

    Ahoj,

    chtěli bychom s kámošem zkusit udělat mtb závod pro cca 30 lidí. Jelo by se v 80% po lesních cestách.

    Zbytek silnice 3. třídy a asi kousek 2.třídy. Závod by se je v okolí vesnice.

    Chtěl sem se zaptat zda máté někdo zkušenosti s organizací podobného malozávodu, respektive co je potřeba a komu hlásit, žádat o povolení.

    Nultý ročník bych si asi troufl bez těchto povolení, ale pro jistotu se ptám zkušenějších.

    Předem moc díky za reakce.

    0 0
    • juli  

      Chvályhodný počin.

      Připrav se na jednání s majiteli pozemků na kterých se to bude celé odehrávat. Oslovit bys měl i obecní úřad v jehož katastru bude akce probíhat i přesto, že nejsou vlastníky žádného z pozemků. V téhle návazností i odbor dopravy, kterému spadá správa využívaných silnic.

      Neměl bys zapomenout na zdravotní zajištění – sanitka, lékař, případně vyškolený zdravotník.

      Přeju pevné nervy.

      0 0
      • karliner  

        Máš v podstatě pravdu, tak by to asi mělo být, ale pokud se do toho kolečka pustí, tak v lepším případě ho to bude stát spoustu peněz (na sanitku s posádkou se 30 lidí nesloží), spoustu času – vyjednávání s majiteli pozemků, úředníky a policajtama a dřív než do jara 2012 to nestihne (a to kdoví jestli..).

        V horším případě úřední šiml zadusí jeho aktivitu, maník se na to vykašle a závod nebude.

        Řídil bych se tedy seržovou radou – aby bylo dost piva v cíli a vše bych udělal neoficiálně.

        0 0
        • juli  

          Osobně jsem z nadivoko pořádaných akcí už vyrostl.

          Co se týká nákladů, tak ty musí pokrýt sponzoři. Pořádat to za vlastní prachy je holý nesmysl, to tak jednou a dost.

          Sanitka nemusí být bezpodmínečně na místě, ale stojí za to, zajistit si dobrý dojezdový čas oznámením na nejbližší ZS. Nicméně známý lékař, nebo zdravotník na místě je velké plus.

          Absolvování jednacího kolečka nemusí nutně znamenat měsíce. Pokud je rozumný počet vlastníků pozemků, tak se to zpravidla dá absolvovat docela rychle, včetně všech smluv a povolení. Každopádně na poprvé si stokrát řekne, že je lepší se na to vykašlat, ale získání zkušeností pak to docela vynahradí.

          Stejně se ve finále najde spousta dalších věcí, které se neošetřily, například, pokud bude nějaká reprodukovaná muzika, tak na organizátory může vlítnout OSA…:řešení-mediální partner nějaké regionální rádio.

          Každopádně se vyplatí jednorázová pojistka na blbost, která alespoň částečně pokryje nějaký *******.

          Každopádně se vyplatí svěřit oficiální pořadatelství organizaci – obec, hasiči, TJ…celé to připravit a oni si za oficiální převzetí zodpovědnosti připíšou kladný bod, případně získají možnost si umáznout nějaký prachy z rozpočtu a přitom je to nic nestojí.

          A piva, by dost být mělo :-)

          0 0
    • Lance  

      vykaslal bych se na vse co pise juli, pokud to je pro 30 lidi. Kamosi takhle zavod usporadali a nic se nehlasilo, pojmi to jako vyjizdku. Proboha proc tam rvat sanitku apod. ?

      0 0
      • Jenda  

        tak sanita na miste neni potreba ale je dobry se predem domluvit kde vede trasa a mit pro sanitu promysleny pristupovy cesty na trat. Poradal jsem jednou XC zavod a z asi 20 lidi (bylo superhnusne) jedna zlone klicni kost, jedno narazeny zapesti a jeden povykloubenej malicek :-/

        Osobne bych se co nejvic vyhybal silnici – jednak povoleni od policajtu a hlavne i lidi kteri normalne jezdi inteligentne tak v zavode se muzou chovat na silnici jak pitomci :-/

        Velky oser je taky poradny vyznaceni trasy – je dobry aby to projel predem nekdo kdo to tam nezna a pokud mozno v tempu – clovek se az divi kde lze vsude blbe odbocit.

        Taky to chce nejaky zazemi aby se lidi meli pred startem kde vy… a vy… pripadne po dojeti aspon trochu umyt.

        Kazdopadne nejvetsi problem je zajistit pekny pocasi :-)

        0 0
      • juli  

        Hmm, takhle nějak vznikají situace podobné „Motorka narazila do pelotonu“.

        Možná si neuvědomuješ, že pořádáním nějaké hromadné akce (dokonce i té vyjížďky), na sebe pořadatel bere spoustu rizik, které v důsledku můžou mít fatální následky.

        Dávno je pryč doba, kdy nikdo za nic neručil. Věř mi, že i mezi třiceti lidmi, kteří se ± znají, se v případě nějakého většího problému, najde někdo, kdo se třeba na radu právníka bude na tobě chtít pěkně zahojit a to ani nezmiňuju lidi, kterých se to dotýká nepřímo (pošlapaná louka, zlomený stromek…).

        Docela elegantním, nicméně částečným řešením je přenesení odpovědnosti při pořádání akce na někoho, kdo je ze zákona pojištěný pro případně vzniklé škody, například obec.

        Jenom, aby to bylo úplné, podpis účastníka, že se závodu účastní na vlastní nebezpečí, toho moc neřeší.

        0 0
    • Smazaný účet  

      hlavně aby bylo dost piva!

      0 0
    • Ow3n  

      Vzhledem k tomu, že jsem v té vesničce registrovaným hasičem (SDH Otín) a starosta zmíněné veničce dělá strojníka, tak s tím jsem počítal, že by se to k tomu nějak přistrčilo. Zázemí pípa s chlazením, kuchyně, Wc, i umývárna je více méně zajištěno.

      S tím rádiem a OSAou je to zajímavý, moje firma má reklamu v místním rádiu, tak v rámci dobrých vztahů…

      A nevíte kde bych sehnal majitele těch pozemků přes které to povede? Nějaký katastr ?

      Zatím díky za reakce :-)

      0 0
      • juli  

        jj katastr nemovitostí je jistota. Něco se taky dá zjistit na pozemkovém fondu.

        0 0
        • juli  

          Ještě dodám: souběžně s majiteli pozemků sežeň kontakty na jejich správce, u lesa i na hajného a jednej hlavně s nimi. Není totiž moc příjemné zjistit 3 dny před závodem, že na plánované trati leží půlka vytěženého lesa.

          0 0
          • rbcrx9  

            Tak ty klády objedou! Dělám několik let akci Slušovický Okruh a zatím ke spokojenosti bikerů i majitelů pozemků.

            0 0
    • MLangr  

      Pro inspiraci je můžeš podívat na http://sites.google.com/…utocombiteam . Je to seriál tzv. „měřených“ tréninků. Přijdeš na start, podepíšeš přihlášku, zaplatíš 30 Kč a můžeš závodit viz. menu propozice . Trať XC je vyznačená na místech kde by mohl někdo zakufrovat, ale protože se jezdí stabilně stejný okruh (v obou směrech) tak už to skoro není potřeba. Organizátor přijede hodinu před startem, vyndá z auta stoleček, vyberere přihlášky a peníze, zajistí časomíru, zaznamená výsledky. Mytí kol, občerstvení apod. si řeší každý sám. Večer jsou výsledky na webu.

      Nedělat bych z toho zase takovou vědu. Když jedeš s kámošema na vyjížďku tak si taky nejdeš pro povolení na městský úřad a hasiči nepotřebují pro nákup sudu piva povolení od policie.

      0 0
    • Ow3n  

      Ještě se zkusím zeptat trošičku jinak. Dejme tomu, že závod (nultý ročník)udělam, povede po zmíněných lesních cestách a nikoho se ptát nebudu. Hrozí mi něco, když nezpůsobím žádnou škodu ani nikoho omezovat? Já půovodně myslel, že to nahlásím(požádám) starostovi Otína a starostům přilehlých obcí. Dam nějaké oznámení na městký úřad v Klatovech, polici popř. nemocnici, aby měli nějaké povědomí že se to koná. Pokud by měl majitel lesa resp. lesní cesty snad by se mi ozval a neřešil hned soudní cestou. zkrátky co se stane když to těm majitelům lesů a hajnejm neřeknu ? :-) uff

      0 0
      • juli  

        Myslím, že pokud se nestane nějaký *******, tak kromě oznámení akce na obci nemusíš udělat nic.

        Všechno co jsem před tím napsal se vyplatí udělat pro omezení rizik a v zájmu dobrých vztahu s těmi dotčenými, pro případné další pořádání závodů.

        Po lesních a polních cestách se můžeš svobodně pohybovat, nicméně pokud se stane nějaký zádrhel, tak může majitel pozemku nepříjemně prudit a do budoucna situaci zkomplikovat.

        0 0
      • grafik  

        Trochu divný přístup, tobě asi nehrozí nic, ale představ si že se na trati nejde místní blbec a bude ohrožovat závodníky jedoucí přes jeho pozemek eventuelně totálně zničí značení v nejbližším okolí. Pokud bych pořádal závod bylo by pro mne prioritou zajistit bezproblémový průjezd (nebo alespoň ho mít alespoň dohodou podložený s majiteli pozemků, zda-li to stačí – nevím, nejsem pořadatel) a značení. Spousta velkých závodů právě dost bojuje kudy povede trať a ne vždy jsou jednání s majiteli úspěšná.

        Kde ho budeš pořádat?

        0 0
    • Bbrouk  

      Ahoj,

      úplně na začátku si to chce sednout a zamyselt se, jestli chceš udělat jeden ročník nebo se každoročně někam osouvat, stanovit si cíle a podle toho pak postupovat – buď udělat „punk“ akci bez povolení s tím, že pokud si někdo bude stžovat tak si bude stěžovat..nebo si oběhat kolečko povolení co už tu bylo zmíněno a možná i víc (odbor životního prostředí, policajti apod).

      Důležitá je podpora místní radnice, technické zázemí, podpora partnerů, propagace, zabezpečení trati, hodně času, nervů..a spoustu dalších věcí. a především (pokud už půjde o víc jak akci pro 30 lidí) a nebudeš mít mrtě času, tak tým schopných lidí, dopbrá delegace práce..

      Jestli mohu doporučit, objeď si pár závodů a koukej se na věci, na které se běžně závodník nekouká – jak se co připravuje, organizuje apod.

      Jinak good luck:)

      0 0
    • Ow3n  

      Pro bezproblémový průjezd Na značení si dám samozřejmě pečlivě záležet, to už mám vymšlené(mlíko, sprejem šipky na na stromy, + ukazatele), plus možná před prvním motorka. Jelo by se to po okolí obce Otín(okres Klatovy).

      Takže když to shrnu:

      1. Vytyčit si přesně trasu :-)
      2. Zajít na katastr, vyžádat si mapy pozamenků
      3. Obvolat majitele(popř­.správce) pozemků
      4. Ohlásit akci v místní obci (popř. přes nebo podél kterých vede trať

      závodu)

      1. Zajistit poplatky za hudbu OSA (domluvit se s rádiem, popř.

      zaplatit…)

      1. Zajistit zdravotní zabezpeční (zde

      zajímavý článek píší

      1. Zajištění zázemí (občerstvení,mytí kol, wc apod.)
      2. Organizační věci (čísla,„časomí­ra“,plakáty)…
      3. Zajištění závdoníků

      Koho co napdá ať ještě seznam doplní. Jestli to hlásit taky polici… nebo tak …

      0 0
      • obda  

        katastr máš na netu: http://nahlizenidokn.cuzk.cz/

        0 0
      • juli  

        Pokud to skutečně zamýšlíš pojmout v tomhle smyslu, tak

        • vzhledem k využití silnice bude potřeba oslovit příslušnýodbor dopravy, kde dostaneš informace jak bude nutnézabezpečit průjezd, závodníků a vozidel (uzávěry, omezení, řízenídopravy, značky). Počítej s tím, že ti odbor dopravy nic nezajistí.Případné značení si budeš muset zabezpečit u správy konkrétnísilnice. Řízení dopravy bývá možné zajistit i vlastními silami, podohodě s OD.
        • Policii ČR není nutné osobně nic hlásit, to by měla na základětvého oznámení udělat obec, pokud to uzná za vhodné. Je to podobné, jakou zdravotního zabezpečení. U takových malých akcí se zpravidlaauto­maticky nevyžaduje oficiální součinnost policie, ani záchranky.
        • Někdo už to tady napsal, tak jenom zopakuju, pokud bude trasa vedenanějakým chráněným územím, nebo rezervací, případně oblastí s jinouochranou (vodní zdroje např.) tak je potřeba oslovit příslušnýodbor životního prostředí.
        • pokud je závod vedený na katastru více obcí, stačí akci nahlásit naobecním úřadu, kde je její centrum, tedy v případě, že nevyužiješpozemky, které jsou ve vlastnictví jiné obce. Tam už s jinou obcí jednášstejně, jako s vlastníky soukromých pozemku.
        0 0
        • karliner  

          K těm policajtům – pokud závod povede i kousek po silnici, podle mých informací je nutné povolení PČR.

          0 0
          • juli  

            Policie ti žádné povolení nedá. Na to je tady odbor dopravy to vím na 100%.

            0 0
        • Jenda  

          co si pamatuju tak na zivotni prostredi by se to melo oznamit tak jako tak, povoleni pro chraneny uzemi schvaluje (resp zamita:-) primo ministrestvo a to na zaklade podkladu ktere mu preda prislusna sprava toho chraneneho uzemi. pozor kazdy chraneny uzemi ma jeste jakousi ochranou zonu kde by teoreticky mohli zaprudit. Kazdopadne tohle povolovani je beh na hodne dlouhou trat s velmi nejistym vysledkem a pokud to jenom trochu lze tak se chranenym uzemim je lepsi vyhnout.

          0 0
          • juli  

            To nevím, jestli je automaticky povinnost tohle oznamovat, ale osobně jsem s tímhle odborem jednal jenom jednou, když trať vedla kousek souběžně s nějakou chráněnou lokalitou a na odboru nad tím mávli rukou s tím, že pokud nezasáhneme do chráněného území, tak je jim to jedno.

            Pokud je trať vedená skrz nějakou chráněnou oblast, tak je to problém, resp. víc práce, ale to už tě úředník na odboru nasměruje, od koho je potřeba mít vyjádření.

            Tím ovšem nechci říct, že tenhle postup musí mít všichni úředníci jednotný i když mi logicky vychází, že by to tak být mělo.

            0 0
            • Jenda  

              me pani na urade rekla at jim jenom poslu oznameni o konani hromadny akce a ze oni na to reagovat nebudu ale potrebujou to mit. S tema chranenejma uzemima (aspon u tech s vyssi ochranou) to fakt musi povolit primo ministerstvo a to je dost problem.

              0 0
    • -Alan-  

      U nás se jezdí Hradecký pohár což je taky akce pro menší počet lidí, i když jich nakonec přijíždí víc, než čekali. Dalo by se zkusit kontaktovat HSK a nějaké tipy by ti dali.

      Podobnou vesnickou akci rozjeli před lety lidi ve sdružení Kolohnát v Jedomělicích a výsledkem je závod Přes 2 kopce. Mrkni na jejich web a oni mají zkušenosti přesně s podmínkami, jak píšeš. Tak ti určitě poradí, když budou mít chuť. A Venca je správný, tak asi jo.

      0 0
      • karliner  

        Když si najde uživatele kulix je to ten správný Venca..

        0 0
        • -Alan-  

          Přesně tak, to je SPRÁVNÝ Venca! Uvidíme, jestli si příští rok dají pauzu, musel bych vymyslet nějaký jiný začátek sezóny.

          0 0
          • karliner  

            Mno, aby ta pauza nebyla delší. Mnohem delší…

            0 0
            • -Alan-  

              Jo, i to se stává. Na druhou stranu, několikrát jsem zažil a budu si pamatovat!

              Myslíš, že už je to moc nebaví?

              0 0
    • Ow3n  

      Díky chlapi ! Pustím se do toho a dam vědět, jak sem pochodil :-)

      0 0
    • op  

      poradal jsem takovy MTB zavod pro kamarady – byl to multizavod: kratka casovka, pak prejezd s ostrym limitem a po limitu hned zaverecna casovka. Zavod se vydaril, akorat po zavode prisli myslivci a mirili na me flintou, ze prej jako uz nikdy ne. Mluvil jsem pak se starostou, rikal ze to zastiti, abych priste prisel za nim, ze nebude problem. Priste jsem mel oficialni zastitu starosty a zase prisli myslivci.. Na treti rocnik uz jsem nemel nervy, myslivci vyhrali .. :(

      0 0
      • Ow3n  

        Co jim bylo konkrétně proti srsti? A nějaká jiná povolení si sháněl?

        0 0
        • op  

          ze jezdime po lese :) Jina povoleni jsem neshanel, nemel jsem ani ambice delat nic oficialniho, jen zavod pro par kamaradu, bylo nas vzdy do 20ti (s divakama a doprovodem do 40ti). Bohuzel v miste, kde jsem moc znamy (u nas na chate). Me by ani tolik nevadilo, ze mi prijdou jednou za rok vyhrozovat, ale odsral by to tata, ktery tam jezdi cely rok.

          0 0
    • Mike Gaucher  

      Já jsem teda známej přizdisráč, ale dělat kvůli 30 lidem takový ofuky, jako souhlas majitelů pozemků, myslivců, obce, atd., to fakt nevím.

      Pokud by trasa závodu vedla po běžně užívaných cestach (lesních, polních) a jelo by opravdu jen 30 lidí, tak snad tento způsob užívání dotčených cest nevybočuje z běžného užívání veřejné cesty, i když je na soukromém pozemku a na nějaké povolení a oznamování bych se vy… Jiná situace by byla, kdyby těch lidí bylo 300 nebo by se jelo po nějakých stezkách kudy chodí zvěř apod.

      0 0
    • Joseph de Sax  

      hlavně budeš potřebovat aspoň dva lidi, co budou závodit a spousty pořadatelů a hodně peněz na ceny a výplaty odměn za pořádání a krytí úplatků…avotomtoje.

      0 0
      • karliner  

        Fakt mám rád tvůj styl, každej jinej aspoň občas napíše něco normální, kdežto ty napíšeš naprostou píčovinu úplně vždycky.

        0 0
        • Joseph de Sax  

          posaď se do hoven a budeš v realitě závodu, když jsi tak chytrej…určitě ty jsi dělal již mnoho těch závodů a máš v tom zřejmě přehled největší…až se ti někdo při tom zabije a nebudeš mít všechno pod palcem, tak tě už z basy nikdo nepustí..tak tu nežvaň zase ty svoje píčoviny a uvažuj tím, co máš nasazené na krku, jako masitou šišku, porostlou chlupama.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.