• default

    Cauves!

    Mame s kamosem prave takovou zajimavou debatu. Doufam ze me pripadni pritomni poradatele nezabijou, ale neda mi to a zeptam se:

    Myslite si, ze startovne na maratonech je vysoke? Ted koukam (napriklad) na Prazskou 50 a kdyz si vezmu startovne 400,–/hlava a 700,–/hlava na miste, tak pri poctu dejme tomu 1000 zavodniku vychazi vybranych od 400000,– Kc. Kdyz k tomu pricteme nejake sponzory a tak, je z toho pomerne slusna castka. Je mi jasne, ze sponzor neda prachy v hotovosti. Mno ale nastava otazka, kam se vsechny ty prachy podejou. Je mi jasne, ze neco stoji cisla, chipy, obcerstvovacky, ceny, nejake to zazemi, ale furt mi to nejak nevychazi… :- Predem rikam, ze nikoho nepodezrivam z nejakeho obohacovani. Jde o mou zvedavost! :-)

    Co Vy na to? ;-)

    0 0
    • Pá-dlista1  

      To uz tady bylo. Nicmene, kdyz pomineme ty rozumne argumenty… vis kolik se na tom podili lidi? A takovej maraton poradaj jenom jednou za rok. S ceho budou zit zbytek roku? :)))

      0 0
      • default  

        No, ja koukal do historie a nejak jsem tam nic moc nedohledal, ale mozna jsem neco prehledl. Nicmene Tva odpoved je rekl bych… …dostacujici. ;-)

        0 0
        • martt  

          bolo to na starom bikefore aj na starom fore extremebiku, takze hor sa do toho znova

          0 0
      • gersa  

        Jen takova poznamecka, vetsinou to dela njaky bikovy klub (napr. Manitou), nebo je do toho zaineresovana mistni cykloprodjna (Sela) a rozhodne se tim nezivi. Je to jen neco „nad plan“. Kdyz si vezmu cenu startovnyho treba u Manitou Zelezny hory (500) a srovnam zajisteni, obcerstveni v cili, dary… atd. a porovnam to se zavodem Svata trojice v Bohdikove (za 250), tak je to nebe a dudy. Kdyz se chce a nejde o rejzovani, jde to i za polovinu s podstatne lepsim servisem

        0 0
    • Volf  

      Hele myslíš, že budou pořádat závody, aby na nich prodělávali?

      0 0
      • default  

        Ze bych byl az tak naivni? :-)

        0 0
        • Radek Broz  

          No tak treba nas klub poradal pred mesicem zavod ve fourcrossu a neco jsme na tom dokonce provarili. To vam vazne prijde tak divny, ze to nekdo nedela pro zisk? Do maratonu ale moc nevidim.

          0 0
          • Volf  

            Znám spoustu lidí, kteří dělají něco pro ostatní a vrážejí do toho vlastní prachy. Moje reakce byla myšlena tak, že je nutný si uvědomit, že výdělek není nic amorálního, protože spousta lidí je přesvědčena o opaku.

            0 0
          • quassar  

            naopak, ja si myslim ze vetsina lidi to dela proste jenom ze je to bavi, vyjimkou jsou samozrejme megaakce typu novacup kde uz je to hlavne byznys

            0 0
    • McBlacky  

      je to rejže. I za půl by to bylo výdělečný – imho -.

      0 0
    • dave lister  

      zkus něco uspořádat a pak uvidíš… a můžeš se pak i pochlubit, kolik jsi vydělal/prodělal ;-)))

      0 0
    • Brouk_Pytlik  

      No tak to já teda z čistého obohacování zase podezřívám. Ale byznys je byznys a každej se může rozhodnout, jestli je pro něj cena OK nebo ne :-).

      0 0
    • krbec  

      No vidíš to, jsem ti řikal, že se mi to zápisný zdá trochu vysoký, za ten servis))) Nechceš si to teda projet zadarmo někdy jindy?;-)

      0 0
      • default  

        Pravdou je, ze jsem nepocital, ze se jedna o dobrocinou akci, ale zas takova kseft to nejni ne? ;-)

        0 0
        • krbec  

          JJ, to zas ne … kdyby to byl takový vývar, tak jsou závody obden a pořádá to kde kdo … asi tam budu ještě náklady, na který jsme nevzpoměly .. třeba nějaké poplatky do státní správy, za to, že se to vůbec může organizovat, nebo kdoví co ještě … :o)

          0 0
          • McBlacky  

            no musíš mít povolení min. od kraje a když se jede přes chko tak je to asi pěkně tuhý to zařídit…

            0 0
    • K2  

      Jen tak pro porovnání: Kdo jezdí triatlony, dejte vědět, kolik sojí startovné a kolik bývá průměrně závodníků a jaké bývají ceny, případně zabezpečení.

      0 0
      • J.A.V.  

        Já nejezdím triatlony, ale MTBO, ale pro srovnání. Startovné se pohybuje od 80 do 120 korun za zévod v čemž je zahrnutá hlavně mapa a kromě ní ještě nějaký pití v cíli, u dlouhé trati i v lese.

        Startovné na maratonech mi přijde tu adekvátní, tu rejžovací a podle toho si taky případnou účast vybírám. Nebudu nikomu platit 500 korun abych si objel asfaltový okruh v Jizerkách kde jezdím 3× do týdne, na druhou stranu jsou maratonu kde startovné si myslím odpovídá. Je to určitě byznys a když to někdo bude dělat tak že bude mizerné zázemí a vysoké startovné, tak brzo skončí. Takže zisk tam je, no a co? To přece není nic sprostého snažit se vydělat peníze…

        0 0
        • krbec  

          diskuze je o tom, jestli je to ještě úměrné, nebo to trošku ?apká za hranicema rozumna … :o) proti vydělávání tady asi rozhodně nikdo nic nemá:o)))

          0 0
          • J.A.V.  

            Hmm mě to někdy tak přijde :( To si neber osobně.

            Jak už jsem řekl, pokud máš pocit že tě pořadatel maratonu holí bez mejdla, nikdo tě nenutí na ten podnik jet za rok znova. A naopak jsou akce, kde je to tak perfektní, že jesli pak pořadatel vyplatí každému z pomocníků třeba 2000 litry za to že tam byl, tak je to jen dobře. Ono když se dělaj věci zadarmo, tak to vede k tomu že za čas to nadšení prostě vyprchá a pak ta akce začne stát za hovno…

            0 0
            • default  

              NJN – problem je, ze my to porad srovnavame s Drticem, coz mozna ani dost dobre nejde! ;-)

              0 0
              • RomanH  

                Nevim, Drtice jsem nejel, vsichni zde jej moc chvali. Kamos, co jezdi 5–8 maratonu do roka jej letos zkusil poprve a rikal, ze z toho mel takovy divny pocit – docela dost lidi na turistickych znackach mu pry prislo trochu nefer – to si pry podle mapy muze objet sam – stejne jis po hospodach. Sam jsem nezkusil, nemuzu hodnotit.

                0 0
              • J.A.V.  

                Já sem Drtiče bohužel zatím nejel – mám to přece jen trochu z ruky, ale co jsem slyšel tak to asi opravdu nemůžeš srovnávat s „opravdovým“ maratonem kde musíš vyznačit trasu, zajistit občerstvovačky atd. Což ale vůbec neznamená, že by to nemohla bejt skvělá akce, spíš naopak, pokud se někdy poženu na nějakou akci do Beskyd, tak to bude právě na Drtiče.

                0 0
            • RomanH  

              Mozna nemas tak uplne pravdu – snad prvni maraton, o ktery se misto nadsencu starala najata firma, byla pravdepodobne MeridaTour – zrovna ten bych hodnotil jako nejmene povedeny. Jinak proti byznysu nic nemam – je to kazdyho vec (nabidka / poptavka)

              0 0
              • J.A.V.  

                Samozřejmě že to že to někdo dělá za peníze, automaticky neznamená kvalitu (bohužel). To už tak někdy bejvá.

                Na druhou stranu, většina maratonů jsou poměrně mladé akce – snad kromě opravdových kultovek jako je Král nebo Sudety, tudíž to nadšení pořadatelů obvykle ještě žije a díky za něj.

                0 0
        • peen  

          Přesně tak, je třeba si vybírat. Hodně závodů získalo nádech masovosti vzhledem k boomu horských kol v české kotlině a podle toho to tak vypadá. Řada pořadatelů vydělává na tom, že pro dost místních lidí je taková akce třeba jednou do roka a vzhledem k tomu, že si koupili kolo za 30 kKč, tak nelitujou pětikila a víc za startovné, i když úroveň závodu i pořadatelské zabezpečení tomu neodpovídá. Ono náklady na jednoho účastníka se obvykle s rostoucím počtem snižují a pak je pořadatelsky celkem jedno, jestli pojede 500 nebo 1000 lidí, ovšem přínos do pokladny je nezanedbatelný (pokud vám to ovšem ekofašos dovolí). Příklad za všechny je N@ha Author Cup. Podle mě ale není problem najít si menší závody všeho druhu, kde se můžu taky pěkně vyblbnout, nemusím předjíždět báby s nůší, co si stouply do první řady a podobně. Ovšem pokud se chceš večer vidět v televizi, tak si holt to pěti-šestikilo připrav.

          0 0
      • JIRA  

        Pořádáme triatlon (13 ročníků)a XC (3) (http://www.klestenice.cz/akce.htm) a zúčastňuje se tak 70 a 40 lidí. Startovné je u obojího 250 s tričkem a 150 bez trička. U triatlonu je v ceně jídlo (maso na grilu – žádnej párek) a pivo. Při XC má závodník celý večer pivo i jídlo zdarma, kdo nezávodil tak asi za 200. Pokud se vybere málo, tak se musíme složit. Sponzory máme u trialonu na některý ceny (řezník a dodavatel elektroniky) u XC na nic. Spolupořadatelům dáváme tričko a pár piv. Peníze jsme použili jen jednou. :) Takže si myslím, že při 1000 lidech, 500 za startovný a sponzorech si člověk může dovolit daleko.......­..daleko víc. Klidně i koncert, promítání, exhibice, stánky, Já startovný rád zaplatím na Sudetech, Ruský ruletě a Sibiři, Poděbradce, Outdoormanovi a Artíkovi. Ostatní závody už nejezdím – to si radši uspořádáme vlastní – no klidně někdy přijeďte! :)

        0 0
        • krbec  

          Hm, tak to zní dost zajímavě … třeba tam uvidíme:o))

          0 0
          • Beeda  

            Jo napr. 550kc za novacup je drsny biz, nebejt to v tom nasem prdelakove tak to nejedu…B

            0 0
        • default  

          Pekne, pekne, obzvlaste ty osmistovky! Docela bych se svezl… ;-) Mynuly veekend jsem VVP Jince projizdel a je to tam docela good. Akorate ta orientace… …jel jesem vetsinou po cestach, ale asi by se to tam dalo celkem probajkovat. Jen vedet kudy kam! :-D

          0 0
          • JIRA  

            800ky jezdíme po cestách a silnicích jelikož je to okolo 100km a vzhledem k tomu, že se čeká na posledního a zastavuje v hospodách, tak se většinou dojíždí za tmy.

            0 0
    • Thorn  

      Tiez si myslim, ze zarabat nie je nic nemoralne – v takom pripade by som ocakaval, ze sem nejaky usporiadatel napise presny rozpocet a zisk, aky mu to prinesie – tiez by ma to vcelku zaujimalo.

      0 0
      • Palo TT  

        :) Ty zvyknes vysku tvojho zarobku pisat do for?

        0 0
        • Thorn  

          Keby sa mi nan priamo skladalo x ludi, tak kvoli transparentnosti v pohode. Nieco ako vyrocna sprava. organizatorov. Vacsina firiem to tak robi a organizovat maraton je to iste, ako mat firmu.

          0 0
          • J.A.V.  

            Toho se mám pocit asi nedočkáme, právě proto, že si spousta lidí myslí, že vydělávat peníze je něco nemorálního. Ale máš pravdu bylo by to určitě zajímavé.

            0 0
            • Thorn  

              Ak ma organizator maratonu ciste svedomie, tak aspon zakladny rozpocet (alebo len ocakavane naklady) by nemal mat problem zverejnit.

              0 0
              • RomanH  

                mam pocit, ze v loni (nebo predloni ? ten cas leti) to na starem B-F psal poradatel Krale Sumavy.

                0 0
                • J.A.V.  

                  Prohledal jsem archiv a našel jsem tohle, sice to není o pořadatelů Krále, ale do diskuse tam pak psal Aleš Procházka (Šela) který více méně potvrzoval McGeeho reakci na Rodrigueze.

                  Jméno autora: Rodriguez Text příspěvku: Tak me napadlo, už ste se zamysleli, co se stane s startovenym,kam se vubec podeje ? K tomuto zamysleni mne vedl napriklad podobny clanek o borldeu kolem trati. Vemme si prumerne pocet lidi 1000, startovne kolem 500. To je pro poradatele 500,000. Na samotnem lidskem zabezpeceni zavodu (poradatelska sluzba, vydeje cipu, kuchyn, obcerstvovacky) se podili vetsinou 100–200 lidi (nejvetsi podniky Drasal/Sumava),Dej­me tomu za den (vetsinou 2–3 )dostanou na ruku 2–3000, neb jsou tam 3*24h±. To máme uz 300,000 pryc. Zbyva 200,000. Znaceni trate, to je tak zaleiztost barveni stromu, pripaden trocha mlika (radove 2000–3000). Dale je treba sehnat tricka a propagacni predemtey, teyto veci vetsinou plati sponzori zavodu,takze zde poradatel nema co ztracet. Dalsi je zabezpeceni obcertsvovacek a jidlo na konci zavodu.Vemme si prumerna cena obeda 50kc= 50*1000,. Zbyva 150,000.- Obcerstvavcyk prijdou taky za malo. Prakticky energitaky od sponzoru; a trocha zradla, piti, ovoce.to vse naklady kolem, maximane 100,000. A to je vse.Pripadne zaplatit moderatora dne, nejakou skupinu na vystoupeni vecerni –30,000 a poradateli (vestinou cykloobchod) zbyde k dobru 70,000. Takze co vy na to? Tyto data mam od kamose co se pohyboval v rizeni maratonu, takze to berte za pevno. No a nakonec vidime,ze vlastne nas ani moc tak neskubou :-)

                  na což McGee reagoval

                  autor: McGee Tak jsem si schutí přečetl příspěvek Rodrigueze, který je dost zavádějící a zkreslující. Třeba platí se za pronájem čipů a to dost. Nebudu psát kolik, ale třeba na maratonu o 1.000 lidech to jde do desetitisíců. Trička se platí, i když samozřejmě na to množství je lepší cena. Stejně tak propgagační předněty. Taky mi tam chybá položka propagace (plakáty, reklama v časopisech a pod.) To je teké nemalá položka. Dále sanitky, lékařská služba, někde se platí policie, motospojky. Občas chce peníze majitel pozemku za přejezd závodu. To jen na okraj. Možná bys zjistil, že peníze ze startovného závod ani nezaplatí a potřebuješ ještě sponzorské peníze. Ale samozřejmě, vyvyřit na tom lze. Záleží, jak jsi šikovný. Dost mě zarážítitulek nenechme se okrádat. Cítíš se okrádán když si jdeš pro software od Microsoftu za 10.000 a přitom víš, že Getes "má vyděláno:? Cítíš se okrádán v multikině když koupíš lístek za 140 a víš, že ten film vydělá třeba 200 mil. dolarů? Já teda ne. Buď na to mám a chci jet maraton a tak dám ty peníze, nebo na něj nemám nebo ty prachy nechci dát a tak nejedu. Každý může uspořádat jakýkoliv maraton a nasadit si startovné jaké chce. Každý může uspořádat třeba koňské dostihy a když se to tak vezme, tak třeba F1 v centru Prahy. Stačí mít peníze a kontakty. Takže Rodriguezi, vyhrň si rukávy, najdi tra?, termín a příští rok se těšíme na tvůj maraton. A osobně budu rád, když bude pěkný a ty z něco taky něco budeš mít. Říká se tomu p o d n i k á n í!. Živnostenské listy víš kde se získají.

                  Teď jen doufám, že se tu nezopakuje celá diskuse jako v threadu Maratony – Nechme se okrádat na starém BF :-)

                  0 0
                  • RomanH  

                    Nekde byly nabeton cisla z toho Krale. Vyznelo to tam, pokud si dobre pamatuji, ze nektery rocnik vydelali, nektery prodelali. V podstate souhlasim s tim, co psal McGee.

                    0 0
                    • J.A.V.  

                      Kybys věděl kus textu, tak by se to dalo najít. Jenže Král Šumavy je tam v každém druhém vlákně…

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse