Úplný východ Slovenska - až Ukrajina

17 nepřečtených
  • Mondieu

    Zdravím všechny zdejší soukmenovce,

    chci letos vyrazit na úplný východ Slovenska, co nejblíže k hranicím s Ukrajinou. Cesta tam bude autem a na místě vyjížďky i na Ukrajinu. To je moje představa.

    Proto chci poprosit o rady a zkušenosti – ubytování v soukromí, zajímavá místa a trasy, bezpečnost atd.

    Předen díky M.

    0 0
    • pocestny  

      Ahoj, byl jsem na vých.Slovensku v roce 1997, 2001 (cyklo), a 2009 (auto/pěšo). Ta část Slovenska od Levoče na východ a na jih je hodně černá. Určitě tě to taky napadlo… Je těžké s černýma nepřijít do kontaktu, černí bydlí často v chatkách z vlnitého plechu podél cest, domy ve vesnicích často nemají okna, všichni jsou venku, ti slušní prodávají u cesty houby a lesní plody, jiní běhají za cyklisty a požadují jejich zastavení, např. aby zjistili „kolko je hodín“ (a následně je okradli). Malé černé opičky visí na stromech podél cest a pokřikují, jiné zase běhají po cestě a vesničky je potřeba projíždět hodně rychle a hlídat si zásobu vody, aby náhodou nedošla v nevhodný okamžik, kde nejde zastavit…

      Takže je potřeba aplikovat určitá protiopatření (jako třeba nejezdit sám a všchno si hodně hlídat). Ale krásná zachovalá příroda a specifická atmosféra to plně vynahradí. Nejlepší to začíná být od Dukelského průsmyku dál na východ směrem na Vihorlat, a čím víc na východ, tím lepší zážitky.

      Lidé jsou velmi přátelští a není problém přespat u někoho na zahradě, ve stodole, nebo se vyptat místních na možnosti v okolí (např. opuštěný dům na kopci, farnost, klášter, areál skanzenu). Toť k cykloturistice.

      Na bajka bych doporučil hřeben Rudohoří, jen škoda, že tam není moc dobrá „bajkerská infrastruktura“ jako ubytka a tak člověk musí táhnout radši věci komplet sebou… Vihorlat by nemusel být bajkersky špatný, ale nebyl jsem tam. Ukrajinu jsem ještě bohužel nenavštívil, poradí ostatní, já doporučuju ještě navštívit Bieszczady v Polsku, jsou nádherné, můžeš využít své auto, když už tam budeš. Ty jsou nejlepší pěšky.

      0 0
      • Mondieu  

        Moc děkuji za zajímavé informace. Hlavně postřehy o černých jsou cenné. Tak doufám, že vše zvládneme. Chci to podniknout s přítelkyní a věříme, že právě tenhle kout Slovenska by mohl stát za to.

        Ještě jednou díky M.

        0 0
        • maedva  

          Radsi snad rovnou na Ukrajinu nez se zdrzovat u vychodnaru, natoz s pritelkyni…

          0 0
          • z0diaC  

            tak tak … UK jsem byl loni … radši přejeď rovnou na Ukrajinu – v té oblasti SK je opravdu moc černo … osobně bych našel něco na přespání poblíž / v Užhorodu a jezdil z tama …

            0 0
      • iron.hide  

        nj, to je smutne s tymi ciganmi. sme jak nejake rumunsko alebo co :( radsej sa tomu regionu vyhnite.

        0 0
    • jeffino  

      pokud se budem bavit o klasické oblasti Nikola šuhaje(poloniny), není problém ani s ubytkem ani s bajkováním, jsou tam všude vpodstatě vyjetý cesty na traktora a to i po hřebenech(možná trošku silný slovo), takže ukrajina podle mě víc bez problémů než ta slovač:)

      0 0
    • fíha  

      Komunikácia tam asi bude prebiehať vo východňárčine (preložitelné do slovenčiny, občas..), alebo v rusínčine a tam sa končí veškerý translate.

      0 0
      • obda  

        Rusínština nebyla s mými dvěma roky ruštiny před plyšákem problém.

        0 0
    • homer.tom  

      Snad Te to od cesty na vychod neodradi ;-)

      http://manik.sk/vychod/

      dalsi info (podle oblasti) muzes ziskat na :

      http://forum.mtbiker.sk/sukromne-akcie/

      0 0
    • Milan.B1  

      Pokud to nemusí být úplně na východu, tak doporučuji Slánské vrchy. Nějaké info zde http://www.slanskevrchy.sk/

      0 0
    • scota  

      Některé hraniční přechody s UA (Vyšné Nemecké) nelze přejít pěšky, ale pouze autem. Jak berou kolo nevím. Když jsem vystoupil v Michalovcích z vlaku všude bylo černo. Na Ukrajině jsme měli problémy s vodou, doporučuji pít pouze balenou vodu.

      http://cestopisy.xf.cz/index.php…

      0 0
    • Jetson  

      Jak všichni píšou. Je to čím dál černější. Jako dítě jsem byl párkrát v Pavlovcích nad Uhom a menšina se držela mimo obec za vodou. Teď, když všichni mladí museli někam za prací, je z menšiny, na práci nezávislé, většina. Samozřejmě terorizují menšinu, postupně vymírajících starousedlíků. Kdo včas umřel, nebo prodal barák a zmizel, dobře udělal.

      A trocha toho hutorení se Ti bude hodit. Jen nevím, jestli existují slovníky.:-)

      0 0
    • Domingo  

      Myslim, že z toho kolegové dělaj zbytečnou kovbojku. Domluva je v pohodě. Češi jsou tam oblíbenější než v západnějších částech Slovenska. To samý Ukrajina. Půlka jich tady pracovala, druhá pracuje. S osadama taky žádej problém, pokud to bereš jako součást prostředí a ne jako exotiku, kterou je potřeba okukovat a fotit.

      Spoustu ubytování na Slovensku v soukromí najdeš na webu.

      Mapám na Ukrajině se nedá moc věřit, ale zabloudit se taky nedá. Lesní cesty jsou tam často docela drsný, rozježděný od ZILů. Cesty z První republiky nejsou věčný…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Prejdi si http://www.tronkosice.sk Najdes tam mapy, trasy, gps zaznamy, fotky, zazitky. Nieco si vybaries. Pripadne doplnujuce otazky mailom. Problemy s ciernymi by som nedramatizoval.

      0 0
    • Mondieu  

      Všem Vám moc děkuji za příspěvky.

      věřím, že to bez úhony dáme :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.