• ozie

    Čau všem, snad to není úplně off-topic. Synové (7 a 9) propadli videím z trailů, tak bych jim chtěl některé ukázat. Vzhledem k věku asi spíš v bikeparcích s lanovkou, nahoru toho ještě moc neujedou. Měli byste doporučení na nějaká místa na Moravě, která by jim mohla pro začátek sedět? Případně by šlo i slovenské a polské příhraničí. Díky moc!

    0 0
    • oddie  

      Na Moravě je třeba Dolní Morava :)

      0 0
    • LTcz  

      Tošovice

      0 0
    • bathed  

      Já nevím, základ je skill..... Spousta rodičů si myslí, že když dítě umí lítat kolem hřiště a po cyklostezce, pak to co najde v bikeparku je jenom malinko prudší a trošku víc zamotané. Povětšinou velký omyl… Děcko by mělo umět brzdit oběma brzdama. Mělo by umět přenášet váhu. Mělo by mít alespoň elementárně zvládnutý průjezd zatáčky a to na obě strany :-). A hlavně: mělo by umět pracovat na nerovnostech, šutrech, kořenech. Za mě: než pojedu do bikeparku a tam honit ty jůtůbové klipy, nejdřív ideálně třeba Jedovnice… V té souvislosti ještě dodám – a snad nebudu za nepřejícího: dítě se musí naučit i šlapat. A třeba zrovna Jedovnice je na tohle ideální: baví tě to? Chceš si to dát ještě jednou? Tak pojď, musíš si to pěkně vydupat až nahoru! … Jízda dolů z kopce by měla být za odměnu, ne samozřejmost :-)

      5 4
      • gerrard  

        Tebe bych chtel mit za tatu. Kdyz se tak velci spunti vyvezou lanem, tak se nic stane. Za pulden jezdeni budou stejne utahani jenom z jezdeni dole. Nevidim duvod proc je zocelovat cestou nahoru za sve.

        3 0
        • mirorek2  

          Ten důvod je lenost. Znám spoustu mladých, co jezdit za svoje na RyS nebudou, bo tam není lano.

          My jsme s mladým razili od počátku pravidlo, že první jízda nahoru je za svoje, pak si jezdi lanem. Začínali jsme na Bílé v první třídě na 20" celopevňáku. A jak teď jezdí a jak ho to baví!

          0 1
          • gerrard  

            Taky si každý kopec poprvé vyjedes, aby sis tak zasloužil ježdění nahoru na laně? :) co ti dospělí na decka nevymysli co by sami nedělali.

            1 0
            • mirorek2  

              jistě že jsem s ním jezdil…

              0 0
              • gerrard  

                Tak to je mně jasné, že ho nepošleš samotného. Ale když přijedeš sám bez synka nebo s bandou kamošů, to si taky dáš první výjezd bez lana po stoupáku? :)

                0 0
                • mirorek2  

                  Bavíme se tu o malých děckách…

                  Jako že mám sám sebe vychovávat? Nemusím, na rozdíl od některých děcek kámošů nepičuju do kopce a jedu. Nevím, co mi tím chceš říct. Vychoval jsem ho k lásce k pohybu a ke sportu, jezdí všechno a baví ho to. To nám stačí

                  0 0
                  • gerrard  

                    No jasně, že o malých. Starší by tě s takovým nápadem poslalo do p-r-d-e-l-e. :) Mně přijde taková zásluhovost úplně zbytečná a není to vychovávání, ale buzerace. Když je tam lano jezdí se na laně. Když není, tak se jezdí za své. Proč vymýšlet, že si to musíš zasloužit, ještě k tomu tak malé děcka. Ale jak si to kdo nastaví, tak to má. Hold někdo potomky zoceluje od ranného věku za každou cenu. Nic ve zlém jen mně to dost pobavilo. :)

                    0 0
                    • mirorek2  

                      no mě tvé soudy moc pravda nebaví… kluk si sport vybral, tehdy ho to do kopce bavilo a dnes po bezmála deseti letech mě doprdele neposílá, takže tak

                      0 0
                      • gerrard  

                        Jestli sem se tě nějak dotkl tak promiň. To jsem rozhodně neměl v úmyslu. Jenom se tu prostě neshodneme a já jsem na ten nápad zásluhovosti hleděl s otevřenou hubou a je to pro mně naprosto nepochopitelné.

                        0 0
                        • mirorek2  

                          pro mě jsou zas nepochopitelné scény různých třeba dvanáctiletých děcek rodičům, že nepojedou wiessnera nahoru, že tam není lano, že se na to můžou vysraat

                          0 0
                          • -b-n-x-  

                            Tohle je tam možno vidět?

                            0 0
                          • gerrard  

                            Já bych to rád uklidnil, aby jsme se nějak zbytečně nepoštěkali kvůli něčemu tak individuálnímu jako je výchova dětí, kde plně respektuju, že nikdo nemá patent na rozum a každý dělá to nejlepší co umí a prostě občas vymyslí něco co ostatním nemusí dávat smysl. Doporučuju dokumentární film každá minuta života. Tady ten tvůj modelový příklad vnímám jako nějaké selhání komunikace a naprosto mně nepřekvapuje, že k němu může dojít. :) Ale paralelu s přístupem než pojedeme autem, tak musíme uběhnout 2km tam moc nevidím.

                            0 0
                    • bathed  

                      Puvodne jsi reagoval na me, ok. Ale i kdyz to budes rozporovat, tak nejenom ze vytrhavas z kontextu, ty navic to co vytrhnes jeste uplne obracis. Asi vis proc….

                      1. Tam kde je lano, samozrejme lano. Nutit decko slapat a pritom se divat jak se ostatni tahaji, to veru nedava smysl.
                      2. Ja ale nic takoveho co je v bodu 1 nenaznacil ani omylem! Napsal jsem – a za tim si taky stojim, ze radeji vezmu dite nejdriv kamkoliv kde se nauci jezdit a to i do kopce. A az tohle zvladne, je tu druhy krok a to najit bikepark co odpovida jeho skillu. To je cele. Zbytek toho co tu poses treba o buzeraci je jenom vyplod tvé mysli :-)
                      0 0
                      • mirorek2  

                        Já zase zareaguji na tebe :-) O kopci na Bílé jsem začal já, nikoho nikdo nenutil, dělali jsme to s mladým jako rozehřátí před jízdama v bp. Měli jsme to jako rituál a bavilo nás to. Poslední roky jezdíme do Beskyd více méně sem tam jen na hřebínek ze Sulovu, začínáme a končíme na Bílé a taky bez lana.

                        Bylo to tam fajn, měl by se toho tam někdo chytit. Ten kopec má potenciál

                        0 0
                      • gerrard  

                        :) No šak to už potom pokračovala diskuse mezi mnou a mirorkem, který tvoji myšlenku, že z kopce jenom za odměnu rozšířil o to, že když je tam lano, tak první nahoru po svých, ať má pak to lano za odměnu. Pánové tady nejde o nic jiného než o to, že dětem 7 a 9 se to má udělat hezké, ať z toho mají pozitivní zážitky. Do toho kopce musí chtít samy a když to jde, tak se mu klidně vyhnout. Do kopců se ještě v životě najezdí a radost z cyklistiky co získají v ranném dětství jim vydrží na celý život. Je škoda to dětem kazit, tím že musí dělat něco co je neba a je na ně zbytečně fyzicky náročné.

                        0 0
                    • Breakpain  

                      Ja kdyz to tak ctu, dotaz bokem – deti mas?

                      0 0
          • XNeo  

            Za svoje nahoru doporučuju Klínovec :)

            1 0
          • XNeo  

            Za svoje nahoru je sice pěkný, ale v plné polní a integrálce to fakt není ono.

            0 0
      • Breakpain  

        .

        0 0
      • RttB  

        S tebou musí teda být zábava :D

        U např. u lyží to tlačíš stejným způsobem? Tzn. že si musí kopec nejprve vyšlapat stromečkem nahoru a sjezd bude za odměnu? :D

        0 0
    • novas752  

      Na první dobrou bych je do bikeparku nebral. Začal bych na lehčích trailových centrech – Jedovnice, Moravský kras, Suchý vrch, Lipovské stezky atd.

      Je tam daleko větší klid na učení základů než v bikeparku a výjezdy jsou po stoupacích trailech = stoupání mírná. A sjezdy nejsou tak dlouhé a velké – kolikrát by sjeli třeba Dolní Moravu = 450m převýšení? A až se trochu naučí tak si ten bikepark užijí mnohem vic.

      0 0
      • XNeo  

        Na Dolní Moravě je pro děti vhodnej skill park nad hotelem Vista. Pro první jízdy není vhodná ani ta zelená, protože pro začátečníka co nedává vysoký klopenky je to docela hardcore. Pokud už klopenky dá, tak si to může solidně užít.

        1 0
      • skaj  

        Mladej v 8 letech dal na Plesivci 9 jizd:) Sice pak vytuhne cestou v aute, ale je nadsenej. Ono se to nezda, ale dite kdyz ho to bavi, tak vydrzi neskutecny veci:)

        Jinak souhlas s tim trailcentrem na zacatek, take zacinal na Lipovskych stezkach cca v 5 letech. Ale na rozkoukani staci vikend, pak se da rychle prejit dal.

        0 0
        • novas752  

          Tak ale to nebylo terénní poprvé žejo. :-)

          Ano děcka zvládnou hodně, i když mi občas hlava nebere kam-a-na-čem je rodiče berou. 14 dní zpátky jsem potkal zaseknutou rodinku na skalce na začátku Koridy na Pekláku, děcko na obyčejný celopevný 20"…

          0 0
          • bathed  

            My na 24” pravda, ale dekac – odrazky, zvonecek, decko rukavicky do puli prstiku, bile tenisky a na na hlave takovou tu skorapku co ji ted vsichni vozi na kolobezkach s tema pidikoleckama a uzkyma riditkama. ..

            Hacklberg, Saalbach – Hinterglemm

            0 0
          • skaj  

            Hele jasne ze ne poprve, v tom mas uplne pravdu.

            Ale s tou pevnou 20” si mi pripomel, ze to neni vzdycky jednoduchy. Bylo mu 6, jezdil na Klinovci Azura a Barona na pevny 20”… A trval na tom, ze zkusi Nemeckou (protoze jede cervenou v pohode, tak da i cernou, ne?:). A to dost tvrdosijne, vysvetlovani, ze to uz je moc nezabiralo. Pak mi tam schvalne ujel, asi delal jenom standicku. No nechal jsem ho:) Rval jak tur, kolo jsem mu snesl. A byla to nejcenejsi lekce, co dostal. Ale lidi si museli rikat presne to, co ty:)

            0 0
    • Cryzyy  

      Ja mam po jezdeni na RS SuperFlow, doma docela problem, ze je pro malou (6) na 20” kolech vsechno nudaaa.

      Dneska jsem s ni vyzkousel vlek (dolu jezdila uz driv) v bike parku Polevsko, kde je poma, ktera kolo tahne zahaknute lanem za predstavec, takze dite docela dost trenuje i cestou nahoru.

      0 0
      • ozie  

        A to malá v šesti letech vyjela na start SuperFlow? To není úplně pozvolné stoupáníčko.

        0 0
        • bathed  

          Taky tak! Spagatek!! ;-)

          0 0
        • Cryzyy  

          Zadarmo to nebylo, předtím jela dvakrát spodní půlku, kam se dostala po asfaltu a šotolině z levé strany, kolem Černého Potoka jí to moc nebavilo a celé SF byl prostě další level. Má na kole převody 30 (vepředu) x 34, byla to kombinace, kdy jela sama, někde jsem jí tlačil, někde si s kolem popoběhla a na pár místech jsem jí ho vzal, šlo o to, aby nahoře byla použitelná a to se povedlo, po dojetí šla ještě jezdit na Základně, takže dobrý. Dívám se, že nahoru nám to trvalo 1:20

          0 0
    • gerrard  

      Mam pocit, ze soutez o nejvetsiho detskeho ramba byla prave spustena. :) Driv se machrovalo kolik km a hodin, ted kdo poslal decko na vetsi peklo na trailech. :)

      3 0
      • adam320  

        :)

        A aby byla diskuze kompletni, nesmi chybet moraliste, teoretici a odpurci lanovek:)

        0 0
    • -b-n-x-  

      Já si třeba myslím, že nejdříve by se dítě mělo naopak naučit jezdit z kopce. Takže jezdit lanovky, zakázat jízdu do kopce.

      A až si osvojí základní techniku různých sjezdů, pak případně jezdit „za svoje“.

      :-)

      0 0
      • bathed  

        Presne tak! Az bude z toho kopce potrebovat prislapnout, bude presne vedet jak na to!!!

        Apropo – k tematu (sportovni vychova) byl natoceny jeden instruktazni film. Pravda, nebylo to tak zamysleno, ale v podstate to presne sedi. Snowbordaci se to jmenuje. Je to teda strasliva capina, ale presne ten okamzik kdy je znazorneno jak prinosny je virtualni trenink a jak strasne moc pomaha nasledne pri vlastnim trenovani, to clovek vidava nejen u deti, jez rodice “vyvenci” za zazitky, ale bezesporu take u generace “nikdy neni pozde!” vybavene akuvrtackami…

        Ja cekal flame, ale ze az tak? :-)))…. Prvni by se jedinec (at mlady nebo stary) mel naucit jezdit a pak teprve jaksi pridavat. Ale asi jsem to uz trikrat udelal u svych deti uplne spatne :-)

        0 1
      • vaclaw  

        Jj, jízda do kopce je zhovadilost a týrání dětí ;)

        Já myslím, že nejdůležitější je rozmanitost. Klidně je vzít do bp na lano, ať si užijou sjezd (v rámci skillu), jindy zase na singletrail kde si to vyšlápnou a jízda je víc na pohodu, pak klidně trail centrum jako RYS, kde je víc techniky a samozřejmě jezdit blbosti kolem baráku. Hlavní je, aby chtěli jezdit a bavilo je to.

        1 0
      • gerrard  

        Já bych se na kopce naopak vykašlal a je jedno jestli jsou nahoru nebo dolů a začal po rovině. Jo a řidičák na kolo pro děcka pod dohledem zkušeného mentora z BF. :)

        0 0
    • Adarven  

      S prckama (7 a 9, staršího ale kolo nebaví) jsme si užili Klínovec (modrá a červená), Dolní Morava (modrá). S menším jezdím i Nové Město na Moravě (tam ho ale tahám (Tahlo), jezdíme fialový a červený trail) + lokal pojezdy na Praze 8 (opět ho tahám). Za 14 dní vyrážíme na Schoneck, je to tam menší a je tam super skill zóna.

      0 0
    • krabica  

      Zajel bych do Kopřivné na Funtrail, ten bude pro prcky v pohodě

      0 0
    • ozie  

      Díky moc všem za tipy, kam ano, kam ne. A vlastně i za polemiku, jestli do kopce vyšlapat, nebo se vytáhnout. Tam myslím, že je to silně individuální, každý rodič sám nejlíp odhadne, co bude u nich nejlepší. Díky vašim tipům mám plán, že vezmem obytný přívěs a během zhruba 6 dnů objedeme Tošovice, Kopřivnou a Lipovské stezky. Myslím, že na první seznámeni s terénní cyklistikou by to mohlo být ideální, ne?

      1 0
    • RttB  

      Ano, vím že to už není nové téma, ale loňský rok vyrostl bikepark Aldrov Vítkovice (dělal o tom video i Trail Hunter), kde toho sice není moc, ale pro první sjezdy super. S prckem (4 roky) jsme si to dost užili i přesto, že klopenky v kopci nedával a raději jsem mu s tím pomohl (přenesl), než ho do toho tlačit. Hned napoprvé, co byl na nějakém takovém kopci jsme to sjeli 5×. Jinak je to hodně babyfrendly a doslova za pár korun......

      edit: Jasně, není to na moravě, ale i jako info pro ostatní čtenáře.

      0 0
    • mr.antik  

      Peklák, ale musí vyjet na vleku nahoru…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.