Tufo TR pláště - recenze a zkušenosti (xc11 xc12 xc13 xc14)

16 nepřečtených
  • Michell

    Ahoj,

    zjistit praktické zkušenosti s TR plášti Tufo je na webu skoro nemožné a tady na BF je jen pár střípků. Zakládám k tomu toho vlákno a prosím o názory a recenze na tyto pláště. Já jsem čerstvě obul XC12 TR a tady je má zkušenost.

    Recenze Tufo XC 12 TR model 650 g (vpředu i vzadu, na ráfcích Mavic Pro Carbon 25mm)

    Předesílám, že jsem se o pláštích chtěl dozvědět více informací přímo od výrobce a opakovaně jsem Tufo kontaktoval – nikdy nepřišla žádná reakce a telefony v Otrokovicích zásadně neberou.

    Zprovoznění bezduší byl porod, nikdy jsem nic tak strašného nezažil (předtím Schwalbe, Maxxis, Vittoria, Continental). Před nasazením jsem plášť vydrbal tmelem a kartáčkem (tak, jak doporučuje Continental) a lehce namazal tmelem patky. Plášť jde na ráfek rukou, montpáky netřeba. Ale pak to nafouknutí a utěsnění je peklo. Pumpou to nejde vůbec a kompresorem až po cca 5-ti minutách u každého pláště. I po naskočení patek v některých místech šel ještě proudem vzduch ven. Při nafouknutí na asi 5 bar si to konečně nějak sedlo. Vypouštím, nalévám ventilkem tmel, foukám na 2,5 bar předek i zadek a jedu.

    Asfalt, polňačky. Pláště se perfektně odvalují, kolo letí. Subjektivně na úrovni Race King, možná i lepší (škoda, že nejsou online žádné testy valivého odporu). Co mě zaráží je /mě osobně/ nepříjemné chování XC12 na předním kole. Přední kolo se při sebemenším pohybu řídítek kvůli profilu pláště jakoby zalomí do strany a výsledkem je nestabilita řízení. Podobně se chovalo Schwalbe G-one speed 2.35 při nízkém tlaku. V terénu si toho nevšimnete, ale na pevném podkladu je to otravné. Zkusím laborovat s tlaky, ale „standardních“ 2,5 bar mi prostě nesedí.

    Lehký terén (lesní cesta, kamení, klacky, listí). Až překvapivě dobře drží. Trakce je výborná, brzdí tak skvěle. Neprojevuje se žádný z výše zmíněných problémů. Pláště navíc naprosto famózně tlumí vibrace.

    Celkově je to zatím takový love/hate vztah. Obtížnost nasazení a zprovoznění je neomluvitelná. Vepředu se s ním zatím necítím úplně dobře, ale na zadním kole je to geniální plášť. Materiály jsou řekl bych prémiové, směs je velmi měkká a tkanina s takto vysokým TPI je na trhu unikát. Škoda, že TUFO neposkytuje více informací a doporučení, jak který z jejich plášťů vozit. Kdyby měl XC12 TR doporučení jako plášť pro použití na zadek, tak by to spoustě lidí (včetně mě) ušetřilo takovéto laborování.

    Dotaz: co od Tufa na předek? XC11 nebo XC14? Chci aby to rychle valilo a drželo směr.

    Anketa: Co od Tufo na přední kolo?

    3x
    33%
    1x
    11%
    0x
    0%
    5x
    56%
    0 0
    • krabica  

      Vždyť je tu 2 dny staré vlákno o tom samém a ty zakládáš nové, to už je fakt demence…

      https://www.bike-forum.cz/…hy-kombinace

      0 0
    • MJ24  

      2,5 bar??? To je nesmyslně moc ne

      0 0
      • Michell  

        Ne, ale prvni jizda.. pocital jsem, ze to jeste trochu utece.. a utelko.

        0 0
    • ELx  

      1,2,3,… Milan v nástup :-D

      0 0
    • Chlebovnik  

      >Rok 2021

      >Měří tlak v barech

      Plus to, co bylo napsáno výše.

      LOL. To mi stačí. Víc nečtu. Přidávám do blokovaných. Hezký den.

      Jinak to TUFO je nějaká diagnóza? Něco ve stylu Mavic kol? Přijde mi to tak.

      0 0
      • doubleingram  

        Co je na měření v bar tak hrozného, nechápu?

        0 0
        • LM  

          Na menší tlaky (typicky MTB) je to trochu přesnější – psi mají na manometru jemnější stupnici.

          Ale to je tak všechno, mne koukat na bary (1,8 předek, 2,1 zadek) stačí :-)

          0 0
    • petyn  

      Mne sly nahodit na prvni dobrou. Rafky Mavic crossmax 25. Tlak drzi stejnej uz mesic bez nutnosti dofukovat. Tmel Cafe Latex bio.

      0 0
    • az8  

      Nič v zlom, ale bolo by dobre toto vlakno zamknúť, dať odkaz na už existujúce a pokračovať tam. Mať 2 identické vlákna nedáva zmysel.

      0 0
    • Michell  

      Vážení, zamykám toto vlákno a na další dekádu opouštím BF. To co tady předvádí většina uživatelů je na zblití. Zase plné vlákno úplně nesmyslných keců NAPROSTO MIMO TÉMA od nýmandů, co sami životě pro nikoho nic dobrého neudělali.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce