• SnowWave

    Mám sotva 14 dní nové MTB a protože ježdění na něm mě fakt chytlo a ujetá vzdálenost / den se stále zvyšuje, začínám zjišťovat, že jezdit v obyč botaskách není to pravé ořechové. Do budoucna uvažuju o nášlapech, ale minimálně letos chci ještě zůstat u klasických pedálů a nejprve trochu zdokonalit techniku jízdy a sžít se s novým kolem. Doporučujete přesto pořídit cykl. tretry? Splní účel i na klasických pedálech? Dá se s nima vůbec na klasických pedálech jezdit? Nebo máte někdo jiné typy, v čem jezdíte?

    Díky moc všem za rady.

    0 0
    • blisterexist  

      to co chceš provést je blbost, bude ti to klouzat atd, budeš mít všechny nevýhody obou systémů

      0 0
    • martin_bakov  

      cca 2 tydny zpatky se probiralo tohle :

      http://www.bike-forum.cz/…-na-mtb.html

      Kdyz tretry tak rovnou i naslapy…

      0 0
    • jama  

      Nášlapných pedálů se neboj, zvykneš si na ně celkem rychle. Tretry jsou speciální boty pro určitý sport, narozdíl od normálních kecek, neucítíč, jak se pedál „protlačuje“ skrz podrážku. Bude to pohodlnější, nebudeš si ničit kecky, ani chodidla. Můžes koupit třeba i oboustranné pedály – z jedné strany SPD, z druhé normální pedál. Jinak v tretrách na MTB jde jet i s klasickým pedálem.

      0 0
    • juli  

      Otázka je, co si představuješ pod cyklotretrou. Pokud by to byla nějaká turistická, tak tam by problém s kombinací platformových pedálů nebyl. Pokud bys uvažoval o použití sportovních treter, tak tudy cesta nevede.

      Investice do SPD v nějakém základní provedení není veliká. Doporučuju to pořídit dohromady, ať už teď, nebo později.

      0 0
    • Ruprt2  

      určitě to bude přínos, pokud budou mít nějakou rozumnou podrážku.

      Budou tvrdší, noha pevnější.

      Na druhou stranu proč rovnou nekoupit pedály. Ty stojí jen zlomek toho, co dáš za tretry.

      0 0
      • SnowWave  

        Přesně to bych potřebovala – tvrdší botu, na což se u normálních botasek ani podobných bot moc narazit nedá… Proto jsem myslela, že bych pořídila tretry a pak už by stačilo jen dokoupit nášlapné pedály. Nejde mi o cenu, ale spíš o to, že zatím nechci nášlapy, ale chci pevnou botu, s kterou se mi bude dobře jezdit i na klasických pedálech. Neobjevila jsem zatím jinou variantu než tretru (samozřejmě spíš turistickou, ne závodní/sportovní)…

        0 0
        • juli  

          Nechci ti do toho moc kecat, ale proč nechceš spd hned?

          Máš v úmyslu se učit nějaké triky?

          0 0
          • SnowWave  

            Triky snad ani ne, ale aspoň naučit se pořádně jak na prudší výšlapy, ale i na prudší sjezdy, jak si poradit s kořenama, kamenama… Navíc se i upřímně děsím toho, jak se budu ustavičně někde válet sedřená, protože zapomenu/nestih­nu/nepodaří se mi vyndat nohu. Takže preferuju nejdřív ovládnout pořádně nový kolo a pak se teprv učit s nášlapama.

            0 0
            • juli  

              Tak to chápu. Přes to se neubráním napsat, že to s tím „zapomenutím/nes­tihnutím/nepo­dařením se“ nebývá tak dramatické, jak si mnohý, potencionální uživatel SPD pedálů myslí ;-)

              V každém případě přeju hezké zažití nového bajku.

              0 0
            • Chrchla  

              přesně tohoto jsem se taky bál..ale řekl jsem si co už, půjdu s dobou a SPD pořídím..od té doby(asi rok a půl) jsem spadl jen 1× a to bylo v nulové rychlosti u branky na zahradu když jsem si přijel a nějak jsem to vycvaknutí vypustil a došlo mi to až jsem pomalu padal na bok xD xD ae jinak je to k nezaplacení­..konkrétně na těch kořenech a tak se nemusíš bát že ti noha sklouzne nebo poskočí, ušetříš zadní kolo spousty nárazů, kterým se vyhneš tak, že prostě nadskočíš atd.. pravda jde to i s normal botama ae je to podle mě těžší…

              0 0
            • martin_bakov  

              Ze zacatku sem se valel vzdycky na bok z nulovy rychlosti protoze proste obcas zapomenes vycvaknout, na teren sem si neroufnul.

              Po par tydnech sem uz krosil skrz koreny,sjezdik a v pohode – mas lip kolo pod kontrolou protoze muzes pres ty pedaly tahat vahu a vis ze ti noha nesklouzne pryc. Hlavni vyhoda po tech nekolika tydnech je ze naslapy se povolej (uz od pocatku sem je mel povoleny co to slo) a noha pak jde vytrhnout z naslapu skoro kdykoli – takze ocekavane pady zachranis vytrhnutim nohy z naslapu, ale na to prides sama az zacnes jezdit…

              0 0
              • bruco  

                Nemas trochu obavy, ze ked mas pedale moc povolene, nohu vytrhnes aj vtedy, ked nechces? Ja som zacinal na uplne povolenych pedaloch a ked som si zvykol, tak som ich pritiahol.

                0 0
              • borda  

                Tak na to jsi prisel dost blbe :-). Pedaly neni dobry mit povoleny co to jde. a rozhodne se po nekolika tydnech nepovoli samovolne…

                0 0
        • Ruprt2  

          zase ta sportovnější tretra je tvrdá absolutně. dá se na tom stát na špičkách jak v lyžákách.

          ta turističtější se prohýbá. Ale tvrdá je zpravidla i tak dost.

          A vůbec takové generalizování je asi blbost.

          Jestli ti nejde vyloženě o peníze, tak kup obojí při jednom, třeba dostaneš i lepší cenu. A Montovat si je tam trvale nemusíš. Ale zkus to. (pak už je stejně nesundáš. )

          0 0
        • DaSnail  

          tretry a klasické pedále imho neni dobrý nápad.

          keď chceš jazdiť v bez nášlapov, kúp si nejaké platformy alebo hodne zubatú ohrádku

          tretry a nášlapy neskôr naraz

          0 0
          • jama  

            Na krosovém kole mám jednostranné SPD a tretry používám turistické i sportovní. A pro přejetí pár set metrů po asfaltu se nezacvakávám. Jde to, pochopitelně je to blbost při sjíždění černé sjezdovky. Jde o to, jak chce člověk jezdit.

            0 0
    • d69  

      Já i přítelkyně máme klasické pedály,a poslední 3–4 roky používáme tyhle turistické cyklotretry:

      http://www.srovnanicen.cz/…IZED%20Taho/?…

      Jsme s nima naprosto spokojení – dá se v nich perfektně jezdit, noha vůbec neklouže kvůli struktuře podrážky,je tam možnost vylomit krytku v podrážce a použít je i na nášlapy.Hlavní předností je,že se v nich (narozdíl od sportovních treter) perfektně chodí i po šutrech a skalách,i vůbec běžně-když někde necháš kolo a jdeš třeba na prohlídku zámku – neklapou,neklo­žou,jsou pohodlný.

      Takže vřele doporučuju – myslím že to je to co hledáš:)

      0 0
      • SnowWave  

        Máš pravdu, to je přesně to co hledám, díky moc :-)…

        0 0
        • mr.antik  

          Dovolim si nesouhlasit, mám tyhle boty taky a na klasický pedály jsou rozhodně lepší nějaký hladký boty a směkčí podrážkou jako skejtový nebo sálovky.

          0 0
          • mr.antik  

            s měkčí gumou podrážky abych byl přesnější. Ale bez výrazných „výstupk“.

            0 0
          • d69  

            Dovolím si nesouhlasit :)Právě proto na klasických pedálech

            jezdím v těhle cyklotretrách a ne v normálních botách :)).

            Vyjímkou je zimní ježdění,kdy v mrazu je v tretrách zima a dvoje ponožky tam nenarvu,takže jezdím ve 2 ponožkách v normálních trekových botách -je mi sice teplo,ale klouže to po pedálech jak prase…:)

            PS:asi taky záleží,jaký máš ty „normální pedály“

            0 0
            • GaGy  

              SnowWave

              Teprve tři měsíce jezdím s SPD a už bych zpět na obyč obuv nešel.

              Začátek byl trošku padavější ,ale zase na druhou stranu když si zvykáš na SPD tak z 98% spadneš jen když vysedáš. Nikdy ne za jízdy ,teda u mě to tak aspon bylo.

              Ale stojí to za to.

              Viděla si Avatara ? Jak se spojoval s OCASEM se zvířaty ? tak je to to samé ,ty se spojíš s tím kolem a je daleko lépe ovladatnější ,lépe se šlape atd.

              0 0
              • pajda  

                Drsné přirovnání s tím ocasem :-)

                Ale jinak bych spíš doporučil terénní začátky bez SPD. Já jsem jezdil delší dobu bez problémů v obyčejných botaskách, když si koupí cyklotretry jak psal d69, tak tím nejspíš taky nic nezkazí.

                0 0
              • SnowWave  

                „Spadneš JEN když vysedáš“ – myslím že to na pořádnou modřinu nebo nějakou tu sedřeninu bohatě stačí :-D.

                Avatara jsem viděla a to přirovnání mě dost zaujalo, začíná to znít dost mysticky :-). Já samozřejmě nepochybuju, že ježdění s nášlapy je úplně jiný komfort a daleko lepší, i když ve svém okolí budu jediná a asi na mě budou koukat všichni spíš jako na ufo, až sebou někde na úplné rovince plácnu o zem. Na druhou stranu si budu aspoň připadat jako průkopnice místní cyklistiky :-D…

                Asi do toho půjdu, koupím boty i nášlapy (SHIMANO M520), obětuju zezačátku horší terén a budu trénovat rovnou mno… Uvidíme.

                0 0
                • StuntJ  

                  IMHO, bát se nášlapů je blbost, já jsem nikdy nášlapy nejezdil a tuším že před dvěma roky jsem si pořídil nášlapné pedály i s tretrami, s tvrdou podrážkou. A ani jednou se mi nestalo že bych se někde vysekal, či spadl kvůli pedálům. Člověk si to po pár kilometrech tak zažije, že už vůbec nad tím jak a kdy vycvakne neuvažuje a prostě si vytvoří reflex, který se postará o včasné vystřelení nohy z pedálu. A rozdíl ježděním s a bez nášlapů je propastný a posouvá jízdu na kole na jinou úroveň…

                  0 0
                  • Chiron  

                    Přesně tak, není čeho se bát. A nějaké polovičaté řešení je IMHO blbost. Taky sem jezdil v obyč botech. Pak si s fleku koupil SPD a sportovní tretru s tvrdou podrážkou. Namontoval, udělal pál koleček po zahradě, poladil kufry, nacvičil vypínání. Všecko jak po másle, žádný pád. Až nakonec když sem schovával kolo, tak zastavuju, vypnu pravou botu a švihnu sebou na beton doleva :D Pak sem díky SPD lehnul ještě dvakrát, když sem blbě podřadil na takové travnaté stojce, kolo se mi splašilo, já nevypnul a lehnul. To byla první vyjížďka v terénu. Podruhé sem se zahrabal v bahně, nevypnul a zase lehnul. Ale člověk si zvykne rychle a ten reflex už je pak automatický.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      V hlubokem bahne je to vubec s naslapama sranda. V panicke hruze ze nestihnu vypnout a skacim se do tech sra*ek (nebo do nich budu muset proste slapnout) jsem slapal jak o dusu a paradne zahazel bahnem vsechny za mnou..ale projel! Buhuzel me nadseni sdilel malokdo..:DD

                      0 0
                      • Vozataj  

                        Mám stejné zážitky. V týdnu jsem s sebou plácnul 2× za jednu vyjížďku, vždy jsem přepadl na nevypnutou nohu:-) Ale jinak super. Už bych také neměnil…Hlavně sjezdy, kdy se nemusíš bát, že sklouzne noha.

                        0 0
                      • SnowWave  

                        Tohle mě napadlo jako první, když jsem si představila jízdu s nášlapama… Že zapadnu do takového toho hnusného měkkého bahna, do kterého se zaboří kolo tak rychle, že sotva stihnu vypnout pedály… Ale zase budu padat do relativně měkkého :-D

                        0 0
                        • bruco  

                          Toho sa neboj. Ako pisal Lukas, tretry a SPD ta prinutia vyvinut nadludske usilie, aby si sa odtial dostala. Najviac motivacne su biele tretry. ;-)

                          0 0
                          • Vozataj  

                            Někdy se mi povede botu vypnout tak rychle, že nevnímám, že jedu v tretrách. Občas se ale nezadaří:-) Ono to ale nebolí, když se jen tak překulíš, a navíc do bahna, to je jak do peřiny…:-)

                            0 0
                          • SnowWave  

                            Fajn, takže krom pedálů a treter (bílých) pořídím ještě bílý dres, bílé kraťasy, bílé rukavice a můžu vyrazit vstříc bahnitým stezkám i v nášlapech :-D.

                            0 0
                        • StuntJ  

                          reflex se postará o vše :o)

                          0 0
        • d69  

          Není zač:)

          buď zcela v klidu,zkus to,trochu se vyjezdi a pak si,když budeš chtít, pořiď nášlapy- v botách jen vylomíš kryt na podrážce a můžeš je začít používat i na nášlapy

          0 0
          • DaSnail  

            Dovolim si nesouhlasit.

            Po asfalte sa ešte jakštakš dá, ale mimo je to zlo.

            Súhlas s mr.antik

            0 0
            • d69  

              Nejde o to že v nášlapech a sport.tretrách se na 100% líp jezdí – o tom není řeč.Ani bych se nebál,že si na nášlapy člověk nezvykne – v tom naprostý souhlas!

              Můj důvod,proč používám radši turist.cyklotretry je prostě ten,že se mi v nich líp chodí.Protože pro cykloturistiku, kdy nejezdím silnici, nebo extrémní sjezdy, ale terén-kdy často kolo táhnu růčo,přes šutry,očas kolo někde nechám a jdu si někam vylézt,nebo si něco projít,mi prostě připadnou pohodlnější a univerzálnější.

              0 0
              • DaSnail  

                no, ja nášlapy nemám. jazdím v skejtových botkách na platformách. a čo sa týka chodenia, tak sa v tom chodí lepšie jak v turistických tretrách.

                kombinácia tretry+normálne pedále alebo náčlapy+tenisky je vo všetkom horšia jak tretry+nášlapy alebo platformy+tenisky.

                teda okrem chodenia. keby si niekde šmajdal vtretrách s kuframi po 700ročnej drevenej podlahe, tak by ťa asi hnali… 8o)

                imho

                0 0
      • mc.loki  

        jo, přesně tyhle mám já bez spd, ale mám freeridové platformy…ne obyč pedály. ovšem s pevnými piny, podle mě je to dobrej kompromis.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tak já jsem si pořídil taky tyto boty – Specialized Tahoe MTB (black/brown) a tak jak jsem se nášlapů bál,tak už se začínám pomalu sžívat a boty jsou super. Opravdu se v tom dá krásně chodit i po kopcích apod. Tento víkend jsme byli v Maštalích a paráda. Žádné problémy nebyly.

        0 0
      • borda  

        Strasne se mi libi, ze vetsinou je jako argument pro koupi turistickych treter proti sportovnim uvadena prohlidka zamku :-).Fakt :-). nicmene, pokud spis jezdis, nez chodis po zamcich, jsou sportovni tretry rozhodne lepsi volba…

        0 0
        • SnowWave  

          Prohlídka zámku s kolem určitě ne, bo bych kolo nikdy nenechala venku samotný :-). Stálo mě veškeré úspory a nerada bych o něj hned zas přišla, nehnu se od něj na krok. Buď kolo, nebo zámek (takže kolo)…

          Každopádně ale ty sportovní tretry mi přijdou na pohled (zatím jsem nezkoušela) vrcholně nepohodlný oproti těm turistickým a vzhledem k tomu, že nejsem závodník, ani nepotřebuju honit kilometry, možná dám přednost pohodlí. Ale jak říkám, uvidím, jaké to bude na noze.

          0 0
          • StuntJ  

            Naopak, sportovní tretry, rozuměj s tvrdou podrážkou jsou maximálně pohodlné na to co jsou konstruované, tedy na jízdu na kole. Maximálně zpěvní chodidlo a zajistí tak co největší přenos energie. Pokud někdo chce k jízdě na kole ještě přidat vysohorské tůry, tak pak se ztrácí smysl z jízdy na tom kole a ztrácí smysl i ty tretry. A i z tvrdou podrážkou se dá v pohodě šmajdat, jen si na ně chce trošku navyknou a přizpůsobit styl chůze. Takže ať se každý rozhodne, zda chce spíše na kole jezdit, či se spíše přemisťovat pomocí kola a většinu odšlapat … A s tím zámkem to vidím stejně, já bych se bál někde kolo pustit z dozoru … A na prohlídku zámku se třebas rád projedu vlakem, ať jim tam nesmrdím upocený a uřícený z kola …

            0 0
          • bruco  

            Sportove su nepohodlne na chodenie, ale chces predsa jazdit na biku. :-) Zacinal som s turistickymi tretrami, lebo som mal obavy z prilis pevnej podrazky sportovych. Neskor som zistil, ze v nich aj tak chodim len minimalne a nove som si uz kupil sportove. A na bikovanie su pohodlnejsie ako tie turisticke.

            0 0
          • borda  

            Ono je pohodli a pohodli. Timhle si asi prosel skoro kazdy. Zacnes turistickyma a o roce zjistis, ze to, ze jsou pohodlnejsi pri chuzi na kole moc nevyuzijes :-). boty na kolo jsou na kolo a ne na pesi vylety. Nevim, neznam nikoho, kdo by si dal 100 km na kole a v prubehu si strihl 30 km pesi vylet. Ve jak tady urcite uz mnozi psali (nestudoval jsem vlakno uplne cele), maji tvrdsi podrazku, coz je zaklad. Na druhou stranu, je pravda, ze sportovni tretry nevypadaji moc „casual“ a lidi to desi.

            Pokud si chces projit prvni fazi jevi se mi jako dobre reseni toto:

            http://www.kupkolo.cz/…21_4582.html

            Jsou moc hezky, ted na leto budou idealni, rozhodne je budes moct vyuzit i na beznych pedalech a na podzim mas kecky na spinning, protoze ten devcata bavi :-)

            Mas to kousek, ta skoc na kolo a sjed se tam mrknout :-)

            A maji tam i levne naslapy :-). Varianta s nacvaklymi adaptery u u PDM 520, kterou tu nekdo zminoval, by mozna byla moznost… Rozhodne to ale neni reseni nahrazeni klasickych pedalu.

            0 0
            • SnowWave  

              Začínám přemýšlet, jestli jsem opravdu děvče :-). Těmhle botám by po první ne úplně suché vyjížďce nepomohl už ani králíček Azurit. Spinning? Já přesedám maximálně na podzim z kola na lyže, když napadne sníh a na jaře zase z lyží na kolo, když sníh začne tát. Tyhle „dámské záležitosti“ mně moc neberou, já radši venkovní aktivity :-).

              Ostatně proto se taky teď pořád rozčiluju, když koukám na výběr dámských treter, protože když na tom už nejsou kytičky či jiné ozdůbky, minimálně je to „šmrnclé“ sv. modrou barvou, na kterou začínám být už lehce alergická. Přitom těch pánských je takový výběr :-(

              0 0
              • StuntJ  

                hmm zajímavé, za mě byla modrá pro pány a růžová pro dámy, že by se to dnes otočilo ? :o). Já jezdím černou klasiku a jsem nadmíru spokojený … BTW, proč si nevybrat pánské botky, když budou sedět na noze … ?

                0 0
                • SnowWave  

                  Tak růžová by tomu vůbec nasadila korunu :-D. Asi se to opravdu otočilo, snad každé druhé dámské tretry jsou se sv. modrou… Taky bych chtěla černou klasiku, je to nejpraktičtější. Mno zkusit pánské boty je taky varianta, ale vzhledem k tomu, že mám hodně úzkou nohu i na dámské boty, pochybuju, že uspěju u pánských. Ale už mám i jedny dámské favority…

                  http://www.koloshop.cz/…-tretry-mtb/

                  0 0
                  • HugoZvonecek  

                    Bílá je hezčí :-P

                    0 0
                    • SnowWave  

                      V tomhle případě souhlas :-). Ono je to jedno, ať to má barvu jakoukoliv, stejně všecky skončí obalené blátíčkem… Otázka, co ta přezka x suché zipy. Aby se ta přezka po pár jízdách nerozpadla.

                      0 0
                      • HugoZvonecek  

                        No přezka ti oproti sucháči bude pevněji držet nohu v botě a pohodlněji se dotahuje zvlášť za jízdy.Mě osobně přezkáče více vyhovují díky pevnému upnutí…Nevýhodu bych viděl v tom, že občas je problém některé boty sundat když v upínacím mechanizmu zatvrdne bláto nebo když ho rozstřelíš o kámen ;-) Obuv od Shimana jsem nevozil tak ti nepovím jak kvalitní má přezky a jak dlouho vydrží, ale mám boty od Specialized, kde mi přezky slouží již 3 roky…

                        0 0
                        • Chiron  

                          Vozím přezku od Spešlu 2 roky a taky žádný problém. Bahno v ní ani tak nevadí, ale jednou se mi do ní nějak dovnitř záhadně dostal kamínek a totálně ji zasekl. Prostě nešla rozepnout. Já přijel domů celkem zničený, neskutečné horko a já nemohl zaboha sundat tretru. Po asi třech minutách sem to s nervama nevydržel. Šel dovnitř s tretrou na noze pro chladné pití. Trochu se uklidnil a pak s trochou síly to povolil, tohle se mi stalo jen jednou. Ale i tak, příště bych šel znovu do přezky.

                          0 0
                  • StuntJ  

                    Tak zkus botky od Sidi, sice trošku dražší, ale stojí to opravdu za to a hodí se i pro úzké nohy. Jsou to parádní bačkůrky a parádně se v nich šlape :) Já vozím na hnátách tyhle :

                    http://www.kupkolo.cz/…ck_5748.html

                    a sehnal jsem je v akci cca za 2500,. takže parádá :o)

                    0 0
    • maajkee  

      já jsem měl do svých 27let taky zbytešný obavy z spd, rok už jezdím spd a nechtěl bych jinak, kvůli spd jsme spadnul všehovšudy jen jednou a to hned první den, když jsem zapomněl po zastavení, že je mám :)

      Jinak jsem se s nima zžil fakt hned a i při krizový situaci mi noha hned vyskočí, není se fakt čeho bát. 14dní jsem měl ty jednostranný, protože jsme se bál, ale hned jsem koupil klasický oboustranný, abych je nemusel pořád štelovat zámkem nahoru.

      Přítelkyně už je má taky, koupil jsme jí ve výprodeji v halfordsu za 999,– turistický boty LAKE a je z nich unešená, dá se v nich i celkem normálně chodit, jinak je na kole docela podělaná strachy, ale na spd si zvykla rychle, až jsem se divil :)

      0 0
    • rš2  

      Blbost, to fakt nejde, získáš vše špatné z obojího a nic dobrého.

      Jestli chceš (jak píšeš) získat techniku a sžít se s novým kolem tak je jednoznačné doporučení : TRETRY + NÁŠLAPY to je nejlepší cesta jak se spojit s kolem a ulehčit si práci v terénu.

      0 0
    • Ruprt2  

      ještě je jedna možnost.

      Kup obojí tretry i pedály.

      Pedály kup od shimana. ti k tomu dávají takové umělohmotné blbosti, které tam zacvakneš z jedné strany a je to jako platforma.

      Pokud si nebudeš věřit, tak vycvakneš a pojedeš na té platformě a když se bát nebudeš tak zacvakneš.

      Ale ta umělá hmota je horší jak pedál, protože je z umělé hmoty a klouže. Ale psychicky by ti to mohlo na přechodné období pomoct.

      A jakmile si uvědomíš, že to vůbec nepoužíváš, tak to dáš dolů.

      Moje žena to tak třeba měla a byla za to ráda, např. při přejezdech po silnici na semaforech. Protože zezačátku často nezacvakla hned.

      0 0
    • Hornet  

      Kup spd a tretry, na to postupne privykanie sa vyp*dni :-)

      pedale povolis, aby sa lahko vycvakavali a ked sa naucis vystupovat-co bude za chvilu, tak postupne pritiahnes.

      Nebudes lutovat, padov v terenen sa neboj, pedale vypnu.

      Na klasickych sa ti s tretrami bude smykat a mozes dopadnut blbo…

      0 0
    • Mr.Duck  

      Taky je rozdíl mezi pedálem a pedálem

      Původně sem měl ten první typ – plechovou klec – a jak to tlačilo do boty a dost rychle to „vyřízlo“ tu klec do boty, tak sem koupil SPD

      Pak sem ale pocejtil potřebu zase zkusit „klasický“ pedály, koupil sem ty platformy z druhýho odkazu, a to je nebe a dudy. Na tom se dá jezdit víceméně v jakejchkoliv botách, jak píše mr.antik, ideálně s relativně hladkou podrážkou, ale nikde to nijak netlačí a nohu to drží jak přibitou.

      Nicméně, jestli se chceš učit trochu techniku, určitě je lepší si platformy chvíli nechat, mě SPD za rok co sem jezdil jenom s nima zrušily prakticky veškerou techniku co sem měl ) Ale jestli chceš polykat kilometry, tak tam sou SPD docela přínos, ne že by to bez nich nešlo, ale je to asi pohodlnější, a v prudkym technickm kopci směrem nahoru můžou pomoct (směrem dolu bych to viděl naopak, ale neni to pravidlem, i DH svěťák se kolikrát jezdí s nášlapama).

      0 0
      • SnowWave  

        Mám v současnosti úplně obyč pedál (u tebe první) a že bych měla problémy s protlačováním pedálu do boty, to určitě ne… Pedál vůbec necítím. Šlo mi spíš o to, že na nich jezdím s normálníma botaskama a ty jak jsou měkké, tak v nějakém prudším sjezdu jsem si vždycky skoro vykloubila prsty u nohou, jak to vůbec nedrželo tvar. A jednou už se teda i noha sklouzla a mám památku – obtisk celého pedálu na pravém lýtku :-(.

        SPD ti úplně zrušily techniku? Proč? :-O

        0 0
        • Mr.Duck  

          No vemu to od konce, SPD jak si nohu držej, tak sem si zvyk že vlastně nemusim nohama pracovat tak, abych kolo někde pod nohama neztratil třeba v rychlý pasáži na kořenech. S SPD sem se na tom prostě vydrncal, na platformách to nohama tak ňák utlumim a přelítnu to rychlejc. Ne, že by to s SPD nešlo, ale já se to celkem odnaučil když sem je měl. Stejně tak se dobře odrazit do bunny hopu, nebo i do skoku, ať je to obrubník nebo 2metrovej drop, tak sem s nášlapama prostě nechal kolo viset na nohou, bez nich se odrazim jak mám (teda v rámci mejch možností;)) a to kolo se pak dá i ovládat. Ono je takovejch věcí víc, nic co by s SPD nešlo, ale ty SPD to člověka prostě nenaučej, nebo teda mě ne.

          Jinak teda obtisky mám ze všech pedálů, i s SPD sem si vytetoval převodníky, i když zdaleka ne tolik jako s těma obyč ocelovejma pedálama, ale od platforem mám zas na každý noze zapíchaný v lýtkách ty piny, co sou tam našroubovaný ;) Při takový běžný jízdě budou mít SPD trochu navrch, tam sem měl občas problém, že sem holt vycvaknout musel, a pak než sem nacvaknul tak sem se někde fláknul, s platformama mívám nejčastějc rány když tlačim, občas když blbě doskočim a někdy když si štrejchnu pedálem o kořen(většinou v rychlosti kolem 5/h), mám to ňáký nízký ;(

          Jinak že se ta bota ohejbá, ono když má pedál velkou plochu (jako ty platformy), tak si myslim že se na tom dá jet slušně i v sandálích(dokud ček něco neštrejchne, žejo), plochu to má několikanásobnou oproti tý ocelový „kleci“, a nohu to taky drží podstatně líp. Lidi co vozej Five-Ten boty pořád tvrděj, jak to drží stejně jak SPD, to asi bude trochu přikreslený, ale i s obyč skejtkama to drží velice slušně.

          Takže asi tak, určitě nechci SPD rozmlouvat, na XC kole je vozim a nechystám se měnit, ale na naučení se s tim kolem pracovat a trochu ho cejtit, ovládat, to si myslim že je jejich slabina. Nutno říct že sem značnej začátečník, jezdim teprv od loňska, a eště se mám hodně co učit, a je tudíž možný, že na něco změnim názor, nicméně to že se na FR, a z velký části na DH a další technický odvětví (kde je to asi celkem jasně opodstatněný – štrýt dirt sloupstyl, kde nohy na pedálech víc nemaj než jó, žejo) vozej platformy má svý opodstatnění.

          0 0
        • o.1  

          Ja by som zbytocne nepodliehal tej davovej psychoze SPD, obycajne pedale maju pre bezne jazdenie vela vyhod, ta sklznuta noha je prave ta technika co ta obycajne pedale naucia, po dvoch rokoch ti bude obycajny pedal aj s botaskou drzat ako spd bez toho ze by si nad tym rozmyslala a vyhody ostanu(tazke technicke zjazdy na hranici zjazdnosti alebo padu, tlacenie do extremneho kopca je v teniskach oddych v tretrach utrpenie, moznost zmenit polohu nohy pri dlhej jazde, alebo napr. vysadnes z auta na dovolenke a zistis ze tretry si si zabudla doma, tak zistis ze na obyc pedaloch to ide v pohode aj v sandaloch…)

          Takze ak nemas bike vyslovene na pretekanie s ambiciou na 1. miesta tak by som sa hned do spd az tak nehrnul.

          Stcia hociake co najlacnejsie pevnejsie tenisky, mozu byt tesnejsie na nohe s podrazkou s dobrym trenim, idealne pravidelne drobne vystupky po celej ploche (aj v oblasti klenby)

          Ja som naopak v tychto horucavach po vyssie spominanej dovolenkovej skusenosti presiel na obycajne nasuchovacie sandale a je to v pohode aj v terene :-)

          0 0
      • vojtechposmourny  

        Nemám to tedy nijak podložený, ale myslím, že v SP DH, 4X a pod. budou ve většině spíš nášlapy naž platformy.

        0 0
        • Mr.Duck  

          Řek bych že se to dost liší podle trati, teda u DH určitě, u 4X určitě budou nášlapy převládat dost výrazně. Co mě zaujalo, jednou sem čet v jakymsi reportu, jak Sám Hill přijel kamsi na kopec před závodem, párkrát si ho najel na platformách a pak teprv nasadil SPD, asi to měl na seznámení s tratí ) Ale, taky to podložený nemám jinak než co sem kde vykoukal nebo vyčet, ale asi ty nášlapy v DH navrch mít budou, jenom ne tak jednoznačně jako u XC. Já myslim že tady slečna stejně moc DH neplánuje, bral sem to jenom jako příklad, přece jenom lidi co DH jezděj už věčinou ňákou tu techniku maj )

          0 0
          • SnowWave  

            DH = z kopce dolu ne? Jasně že to plánuju, kdo by chtěl jezdit pořád jenom UPHILL že? ;-)

            Samozřejmě jsi to odhadnul správně, že takhle daleko se zase zajít nechystám, jde mi o čistě „normální“ ježdění běžných smrtelníků… Ty platformy ve mně nebudí moc důvěru a skejtový boty si kvůli nim už vůbec pořizovat nechci, takže to vypadá zatím asi tak, že zůstanu u klasik pedálů a normal bot a pak přesedlám na nášlapy a ještě uvidím jestli sportovní nebo turistický tretry.

            0 0
            • mr.antik  

              tak je to podle mě rozumný. Vem nějaký starší boty s hladší podrážkou, ale aby v nich nebolely chodila a bude to pro začátek OK. Pak rovnou do SPD + tretry…

              0 0
        • Manas  

          v SP DH je to tak 50/50. 4X jsou naslapy tak 80/20.

          0 0
    • cukerko  

      je to hovadina jak mraky. bude sa ti to klzat, nebudes mat v nohe cit, je to velmi nebezpecne, viem o com hovorim skusal som tak jazdit. je nebezpecne tak ist na bicykli do obchodu, nie to do lesa. Potrebujes vediet este jednu vec – tretry su fajn ale ked si na ne velmi zvyknes, stratis istotu na normalnych pedaloch, tretry robia pracu za teba tym ze ti drzia nohu prikvacenu, mne sa po 2 tyzdnoch jazdenia s SPD stalo ze som sa zacal bat jazdit bez nich, tak som si poridil take pedaly co maju z 1 strany platformu a z druhej strany SPD a podla potreby to striedam. Vobec nie je na skodu mat vymakanu techniku na platformach, oba systemy vyuzijes pri rozlicnych typoch jazdy (napr s tretrami by som na downhill nesiel)

      0 0
      • cukerko  

        no samozrejme hovorim o sportovych tretrach, tie maju tvrdu plastovu podrazku, turisticke som neskusal, v tomto si daj poradit u ostatnych, ale aj tak by som tak nejazdil

        0 0
    • Peka  

      Já bych to řešil takhle: tretry a spd na ježdění, když vím že nikde nepolezu někam na hrady a pod. Pokud bude vyjížďka spojená s nějakou další aktivitou třeba nějaké ty návštěvy památek tak dej obyč pedály a nějaké normální botky. Vyměnit pedály – to se za dvě minuty. A nějakej chlap v rodině určitě je kterej to zvládne.

      0 0
      • SnowWave  

        Přesně tak, to mi přijde ideální, já z 99% stejně jenom jezdím a maximálně tak jednou za rok jedu na týden třeba někam, kde by se o výhodě normál pedálů dalo uvažovat, protože třeba i někde chodíme. I když jak už jsem psala, nové kolo je nové kolo a že bych ho nechala byť jen na moment bez dozoru, to asi nehrozí…

        Btw. vyměnit pedály zvládne snad i ženská, nebo je to taková věda? :-)

        0 0
        • bruco  

          Ale ano, zvladne to aj zena, pokial su zavity pred montazou namazane vazelinou a nezarastu do kluk. Vtedy na to treba poriadnu silu a poriadny kluc.

          0 0
        • Peka  

          Jak už se tu psalo, bez problémů. Máznout vazelínou a našroubovat Akorát neprohodit levý za pravý (je to na nich vyražené L – R) mají opačné závity:-) A na SPD M520 a normální pedály stačí 15 klíč.

          0 0
        • pelhrimov  

          Zvládne, ale pokud má pořádný stranový klíč a kladivo, pokud je to moc zarvané. Ten imbus co je vykovaný v ose pedálu někdy moc nepomůže.

          0 0
    • Daf  

      Nepročítal jsem všechny přízpěvky, takže už to tu možná zaznělo. Zkrátka není to dobtý nápad. To už je pepší jezdit v keckách, protože budeš cítit pedál a navíc se taková bota nebude mít tendenci klouzat po pedálu. S tretrama v tom lepším případě skončíš s odřenou nohou. Doporučuji rovnou koupit SPD zvykneš si na ně rychle a v terénu má pak člověk větší jistotu, protože ví, že se mu noha jen tak nesmekne ani při sjezdu v rozbitém terénu.

      0 0
    • pelhrimov  

      Na pořádné ježdění, ale nezávodní kup oboustranné SPD (např. Shimano 520) a turistické tretry s kaničkami a sucháčem co vypadají jako normální sportovní boty a nejsou tak tvrdé. Už jsem to psal jinde, v tomto se naučí jezdit i maminy ve 40ti letech a vyhovuje jim to, chodí v tom i nakoupit, tak to zvládne i dvacetiletá holka. Padat kvůli pedálům ze začátku budeš, ale budou to pády v nulové rychlosti při zastavování. Tzn. držet lokty u těla, ruce na řídítkách (rohy to chytnou) a pěkně se svalit na bok na co největší plochu a bude to bez modřin a odřenin. Ve velké rychlosti v terénu Ti naopak mnohokrát pedály zachrání kůži, protože při drncání hrozí sklouznutí nohy z pedálu a ztráta rovnováhy.

      0 0
    • britak2005  

      myslíte že k těmhle tretrám by mohly být klasické pedály? Abych boty nezničil a navíc měly nějaký smyl. Bojím se že bych z nášlapů spadl. znám se.

      http://www.kupkolo.cz/…76_4579.html

      0 0
      • pustipav  

        promin, ale to je naprosta blbost…

        kup si naslapy, nespadnes, a potom pochopis jak bys prohloupil

        pokud chces neco investovat do kola, tak naslapy ti o dost zlepsi jizdni vlastosti a pozitek.

        a jak rikam, bat se ze spadnes neni vubec na miste. Nastavis si silu vypinani, je to stejne jak lyze:)

        0 0
      • JakeF  

        Každej párkrát spadne, ale stejně už u nášlapů drtivá většina lidí zůstane. (vyjma disciplín jako dirt, fr, dh apod) Tretra ti z pedálu bude klouzat. Kdysi jsem naivně koupil jednostranný spd, že si v těžkejch situacích budu stát na tý šlapkový straně, ale ono právě v těch situacích SPD pomůžou nejvíc.

        0 0
    • baboon  

      Co se týče pedálu, tak mohu doporučit tyto (z jedný strany nášlap, z druhý platforma).Vozím je už druhým rokem a je to super, používám docela dost tuhý tretry od Axonu a když se chci někde hrabat i pěšky nebo poskákat, tak prostě vezmu botasky a jezdim na platformě. Nicméně kombinace tužší tretra/normální pedál je na zabití. Na druhou stranu kdybys měl tyhle pedály a tretry s gumovou podrážkou a dostatečne „utopeným“ kufrem, tak by to mohlo třeba i fungovat..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.