"Lítají" vám nohy z pedálů v terénu ? (klasické pedály)

106 nepřečtených
  • sgames

    Zdarec,

    mám klasické pedály viz zde

    mám ale takový drobný problém s tím, že když jezdím v lese, najedu na nějaký větší kořen nebo nerovnost, hopík, vlnu atd, tak mě to občas vykopne, a nohy šup ven z pedálů a mrd rozkrokem o tyčku :-D velice povznášející, ale nedobré pro následnou jízdu, a udržení se na kole po takovém „skoku“.

    Do SPD nechi, neboť bych si asi natloukl hubu ješte více … na čem jezdíte vy ? je finta jen v tom umět držet tělo nebo máte všichni SPD ?

    0 0
    • Sunshine 29  

      Boty + dobrý platformy

      0 0
    • nomecz  

      Pedaly vypadaji v pohode pokud nemas ulamanou vetsinu pinu co mas za boty ? Idealne to chce neco s plochou a mekou podrazkou

      0 0
      • sgames  

        Pedály jsou super. S nima se cítím mnohem bezpečněji než s továrními. Bohužel ale stále občas lítám. Boty mám klasiku co mám na chození po venku. Nic speciál na kolo.

        0 0
        • novas752  

          Tak si kup nějaký na mtb nebo aspoň skejtový.

          A nebo nášlapy. :) Neni to nic nebezpečnýho, v krizovce nohy podvědomě vytrhneš ještě dřív, než si uvědomíš, že letíš. :)

          0 0
          •  

            Hmm… možná Vy, ale nemyslím, že všichni ostatní.

            https://www.youtube.com/results?…

            Vidím to, že se opět dostaneme k anekdotickému dokazování, tentokrát v tom stylu, že když si člověk rozbije držku s klipy je to kvůli tomu že je blbej, zatímco pokud se rozbije držku s platformamy je to kvůli platformám.

            0 0
            • Smazaný účet  

              jaký dotazování – tak to přece je a vědí to všichni…jen někteří to i přes toto vědomí popírají :-)

              0 0
            • novas752  

              Však já to nikomu netačim. ;) Ať si jezdí kdo chce co chce, jen řikám jak to je – jak to mám já a jak to znám od lidí ze svého okolí – většina vozí nášlapy i v hodně technickém terénu (třeba Skála v Modřanech) a nikdo s tim nemá probém.

              A vyhledání videí na YT neni argument, je tam minimálně srovnatelný počet videí pádů bez nášapů, akorát se nejmenují „patformy fail“.

              0 0
              •  

                Pro mě je „argument“ otevřené přiznání kolikrát se vysekali když s nášlapy řekněme začínaly, snad všech z mého okolí kteří je používají a se kterými se víc bavím. Na férovku mi prostě řeknou, že několikrát se jim to stalo. Tvrdit tedy někomu víceméně, že 1) on při pádu podvědomě nohy určitě vytáhne a 2) že jde o konečné řešení jeho problému, mi proto přijde poněkud „odvážné“, nebo chcete-li dogmatické.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  kdybys k tomu chtěl přistupovat takto, tak ses nikdy nenaučil chodit, páč při tom jsi na hubu párkrát taky šel…

                  0 0
                  •  

                    Ne – jen bych pak nikomu netvrdil, že kvůli chození upadnout nemůže.

                    Pokud to chcete slyšet jinak, tak v kontextu tohoto tématu otázkou pro mě osobně není, zda to nášlapy řeší, ale zda skutečně jde o jediné, či snad nějaké „univerzálně nejlepší“ řešení.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      tak v případě toho chození je samozřejmě mnohem stabilnější, rychlejší a ekonomičtější řešení – totiž běhání po čtyřech…

                      0 0
                      •  

                        To jo – koním to docela funguje.

                        0 0
                • novas752  

                  Jo to takhle spadne jednou nebo dvakrát každej, když se na tom začíná, ale typicky se tak stane při obyčejnym zastevní. Prostě lehneš jak malej Pačes ve filmu Občanský Průkaz. :)

                  Časem se to tak zautomatizuje, že člověk jakoby vycvykává i když zrovna nejede na nášapech. A mě osobně se ještě nestalo, abych se zvedal z pádu a musel ještě vycvaknout (mimo jedno spd lehnutí asi 3. jízdu po namontování) A to že jsem párkrát lehnul fakt solidně.

                  A nejrychlejší řešení to je – šance, že mu z spd omylem vyetí noha je naprosto minimální.

                  0 0
                  •  

                    Podle mě velká míra tréningu je sama o sobě řešením skoro každého problému. Takže nemám problém s tou automatizací. Jde mi spíš jen o to, nakolik je nutná míra tréningu pro to, jezdit „bezpečně“ na nášlapech a na to jezdit „bezpečně“ bez nich. Vámi uváděná rychlost řešení – nevím jestli tak byla míněna, ale na mě působí že ano, jeden problém vyřeší okamžitě, ale jiný tím zase vznikne a jeho řešení zase bude chtít čas… a někde na konci, v nekonečnu, to bude jedno, protože všechny problémy budou vyřešené nekonečnou zkušeností a dovedností. Nevím…

                    0 0
                    • novas752  

                      Jel si někdy s nášlapama? Jel si někdy mimo zpevněné cesty v terénu? Jel si vůbec někdy na něčem jinym kromě 20" skládačky?

                      Já mám pocit, že akorát vaříš o teorii a praxe žádná. A to nejen tady.

                      Buď se bude učit jezudit bez nášlapů nebo se bude učit s nášlapama, učit se bude tak i tak.

                      0 0
                      • Pain  

                        +1

                        0 0
                      •  

                        Podívejte, mě vaše dementní sugestivní otázky nezajímají, zkoušejte si je na někoho jiného. Např. dobře víte, že jsem jel na něčem jiném kromě 20" skládačky, tak je zjevné oč Vám jde…

                        Podstatné je, nakolik se pletu a nakolik ne. Takže zpátky k tématu a tady jak sám říkáte učit se bude tak jako tak. A to je přesně co jsem řekl já. Takže o co Vám jde?

                        Praxi nemusím absolutně žádnou abych věděl, že vaše prezentace nášlapů jako bezproblémového a finálního řešení tohoto problému je blbost. Možná v konečném důsledku jde o finální řešení (to já nevím), ale co (já zcela jistě vím, tak) by jste zjevně měl říci je, že spousta lidí se kvůli těm nášlapům předně daleko víc vyseká, než by se vysekala kdyby je vůbec nežkoušela. A tohle je „teorie“ dle „praxe“ několika lidí co znám, kteří vůbec nemají důvod něco negativního vůči nášlapům říkat, protože je sami používají. Jestli se v tom sám vyznám nebo nevyznám, je zcela vedlejší. Podstatné je, že všichni tito lidé do toho co tvrdíte vůbec nezapadají. A tohle ještě posoudit dokážu.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          spousta lidí si mockrát rozbije hubu jenom proto, že zkouší chodit…kdyby lstivě celej život jenom leželi, nic by se jim nestalo…

                          0 0
                          • MiKED  

                            Blbě se otočíš a spadneš z postele…

                            0 0
                            •  

                              Řešením pak bude pořídit si elektrický ohradník, protože ten Vás to v hlouhodobém hledisku odnaučí; tak co řešit že od něj párkrát dostanete šlupku.

                              0 0
                            • Breakpain  

                              přilehneš si ruku a šup, zlomíš si ji ;) …

                              0 0
                          •  

                            To už tu bylo a já na to (zas) říkám, že to je v pohodě, ale člověk by kvůli tomu neměl tvrdit, že při chůzi nemůže padnout.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              stejně jako můžeš padnout na platformách

                              jsem rád, že jsi potvrdil, že celá tvoje argumentace byla naprostej nesmysl…

                              0 0
                              •  

                                Se přiznám, že už se v tom ztrácím – v čem byla podle Vás „moje argumentace“? Já z toho začínám mít trochu schizofrenní dojem, že se mnou urputně nesouhlasí lidé, kteří přitom druhou větou říkají přesně to co já…

                                Přijde mi totiž, že jsem přesně říkal, že se člověk může vysekat na platformách i nášlapech. Takže s tím souhlasíte, nebo nesouhlasíte… nebo já nevím. Každopádně neodvolávám to co jsem neodvolal a tvrdím co jsem tvrdil!

                                0 0
                    • Smazaný účet  

                      tak jinak

                      na lyžích vázání máš, nebo na nich jen tak stojíš a držíš se tam adhezí?

                      0 0
                      • Helemese  

                        Nebudu řešit,co je lepší, protože zcela jasné je to tak, že všecko má výhody i nevýhody. Tu už jen banda hlupáků se hada nad naprosto zbytečným problémem. Ale stejně mi to nedá a musím se zeptat. A tvoje lyže mají taky sedlo,riditka,dvoje kola a pedály, nebo proč se tu snažíš nabudit dojem,ze lyže a kolo je to samé? To už je trochu přehnaná demagogie :)

                        0 0
                      • Jary24  

                        Tak to je opravdu porovnání na úrovni :D

                        0 0
                  • Smazaný účet  

                    Presne jak rikas. Ja spadl 2× a vzdy pri zastaveni. Poprve to bylo, kdyz sem mel SPD namontovany asi 20 minut, po druhe asi za 3 dny. Na SPD po dvou letech nedam dopustit. Vcera sem jen potreboval na otocku do mesta vybrat do bankomatu, jel sem tedy na svem bajku, ale v civilu. Slapani v teniskach otresny a jak sem nekdy nohl vozit volne kratasy uz nechapu vubec. Jen za ru chvili sem si vcera malem 2× prisedl varle.

                    0 0
                    • Sunshine 29  

                      Když nejsi jelito tak si nic nepřisedneš.

                      Za mě radši sedět na varleti celou cestu než lycru…

                      0 0
                      • MnemonicJ  

                        a když jsi ženská, tak můžeš být klidně jelito a taky si varle nepřisedneš :D Když jsem poprvé namontoval nášlapy, tak jsem se poroušel k zemi hned, neujel jsem asi ani metr, potom už dobrý… Když si je člověk ze začátku hodně povolí, tak není problém je v krizovce vyškubnout kterýmkoliv směrem

                        0 0
                    • Smazaný účet  

                      proto se dělají ta sedla se škvírou – tam prostrčíš varle a nic si nepřisedneš…

                      0 0
                      • LM  

                        …a v prvním prudkém sjezdu kde budeš muset jít rychle dozadu za sedlo bude problém vyřešen natrvalo :-D

                        0 0
                • Sunshine 29  

                  Radši se nauč česky ty mudrci a pak mel moudra…

                  0 0
            • -b-n-x-  

              No ty woe. Ja se z tebe (nebo teda z vas – jak pises) poseru. Normalne se z toho pochciju :-)

              Stipnete me prosim nekdo, at se probudim :-)

              0 0
          • wilda81  

            Booooze už je to tu zase.....

            0 0
          • Jary24  

            Skejtovy boty jsou uplně k ničemu.

            Opravdu zainvestuj do five tenů. Ty drží skvěle.

            Ješte teda záleží na pinech, ale pokud maji „ostré“ hrany tak to držet bude.

            0 0
            • Vilém  

              Ja ti nevim, ale skejtovy boty jsem vozil pomerne dlouho a po zakoupeni fivetenu jsem nejakej propastnej rozdil teda nezaregistroval.

              0 0
              • Jary24  

                Pak jsi buď vyjímka a nebo máš blbý piny. Neznám nikoho kdo by dobrovolně jezdil ve skate botech.

                Naposledy přítelkyni pořádně nedržely ani five teny na pedálu a bylo to pinama, co jsem je srovnal pilníkem tak zase drží jako přibitý, zatímco skate boty dál kloužou.

                0 0
                • xtonda  

                  To si ty 5.10 musím někde prohlédnout, co je to za zázrak, teď mám boty z Lidlu za 280 Kč a nemám pocit, že by to nedrželo. Ale nejezdím moc terén a už vůbec neskáču.

                  0 0
                • Vilém  

                  Jestli nebude problem spis v nohach, v tom, ze se nedokazes na pedalech udrzet.

                  0 0
              • Breakpain  

                Na dobrých pinech jsem rozdíl „v lepivosti“ poznal hned, naopak na špatných pinech jsem měl pocit, že to s každou botou drží stejně. Tím ale nechci tvrdit, že nemáš skill a prostě Ti ta noha drží na platformě jak přibitá ;). Já se přeučuju teprve pár měsíců z SPD a je to hodně znát…

                Síla 5.10 je IMHO v tom, že je to vcelku pohodlná bota – podrážka je zpevněná, takže Tě nebude tolik tlačit platforma do chodidla (ano, i to jde …). Zároveň je povrchová vrstva hezky lepivá a v neposlední řadě – což považuju za nejdůležitější – jsou kolem dokola vystužený. Takže když nakopneš šutr atd – prsty Ti zůstanou celé. Už se mi to párkrát povedlo – špatně jsem šlápl, tlumič šel do zdvihu a prd špičkou do země.

                0 0
                • scoty  

                  že je to vcelku pohodlná bota – podrážka je zpevněná, takže Tě nebude tolik tlačit platforma do chodidla

                  Myslím, že jsi na to kápnul:) K čemu jsou vlastně boty a pedály, které tě tlačí do chodidla? Všichni v mém okolí už přešli na spd (kulaté šlapání, lepší kontakt s bikem, delší vyjížďky, netlačení do chodidel, nepřetěžovaná achilovka…)

                  No s 5.10 chodím do práce, anebo na krátké spešl vyjížďky typu polotrial ve skalách…:-)

                  0 0
                  • LM  

                    Mne přijde že mám lepší kontakt s bikem s 5.10 a platformama. Na SPD mě děsně sral ten drobnej vakl mezi kufrem a zámkem se kterým se nedalo nic dělat :-).

                    Až zase budu mít náladu na experimenty, tak zkusím Mallet E nebo DH kde by to dolekopcom mohlo držet na pinech.

                    0 0
                    • scoty  

                      Bota pro šlapání musí být tuhá, podrážka musí sedět na pedálu, kotvy a pedály se musí měnit…a pak vakl neexistuje…;-)

                      0 0
                      • LM  

                        V tom případě to asi byla nevhodná kombinace pedál/bota pro dané použítí:

                        Dohromady jsem na tom najel tak 600 km celkem, takže kufry by měli být jako nové. Poprvé jsem to sundal po dvou měsících, po roce jsem to zase na měsíc zkusil a opět za rok to tam vydrželo už jen 14 dní a pak rovnou do bazaru :-)

                        0 0
                        • scoty  

                          často se taky vydrbe teta část pedálu, za kterou zahákneš kotvu, ale jestli bylo vše nové, tak je to divné…

                          0 0
                  • Breakpain  

                    15 let na SPD – nemůžu na to říct ani popel, ale prostě na technické ježdění a do bikeparku mi platformy dávají větší smysl – nebo si to zatím myslím ;) … Kdo ví, třeba přejdu na maletty :) …

                    Nicméně rozhodně mohu odpovědně říct – že velká platforma a malý SPD pedál je veeelký rozdíl v ovdládání kola ;). Nejlépe si toho člověk všimne, když chvíli na platormách pojezdí a pak se vrátí zpět k SPD (prohodil jsem si to po 3 měsících) a tak nějak mi ten velký pedál dává smysl. Takže buď platforma, anebo platforma se zámkem (na blbnutí).

                    Vždycky je to o tom, co chce člověk jezdit a jaké má priority :).

                    0 0
                    • scoty  

                      Když je měkká bota, tak jsi spojen s kolem jen v místě dotyku s pedálem, vlastně stojíš jen na části chodidla a vyrovnáváš to svaly chodidla a achilovkou…

                      0 0
                    • becis  

                      Asi spolu budeme muset zase nekdy vyjet, a ukazu ti co se jezdi s SPD :) at tady ostatnim nepletes hlavu.

                      0 0
                      • Breakpain  

                        ? já moc dobře vím, že plno DH jezdců jezdí „SPD“ .

                        Mimochodem sám toho sjedu mnohem více na SPD než na platformách, které mě limitují tím, jak na nich neumím ;)…

                        Chtěl názor, tak za mě je to ten, že aktuálně, na to co jezdím já, mi vyhovují platformy ;) …

                        0 0
    • scoty  

      Budu upřímný. Nebude to ani tak pedálem nebo botou, ale hlavně tím, že to ještě neumíš…rozepření mezi pedály, bunny… Spoj se s někým, kdo ti to vysvětlí a ukáže, najdi si videa atd.

      0 0
      • Smazaný účet  

        +1…netreba hned kupovad drahe boty a nove pedale…bez trochy snahy to nepujde ani s tim. Trochu to trva nez se vypracujes do stavu, kdy te bude limitovat placatost podrazek…mi se to vlastne jeste nepovedlo:)

        0 0
        • wladeq  

          Zas to vaše rozpírání mezi pedály, ach! :-)…prostě jede jak vytuhlák. Pedály vypadají dobře, minimálně čtvrtinu práce odvedou kvalitní boty…ale hlavně!!! Nejet vytuhláka ;-)

          Edit: reakce na scotyho, sorry

          0 0
    •  

      Nevím jestli prostě nejde primárně o to, odpružit ten kořen apod. nohama-rukama, aby to člověka nevykoplo…?

      Osobně jsem jedno „tyčkové přistání“ také zažil a chvíly opravdu velmi vázně přemýšlel o nášlapech. Ale pak jsem řekl, že jsem byl především blbej a nedával si pozor, tzn. od té doby si pozor dávám a zatím nic.

      Pedály se musí do bot „zakousnout“ tzn. aby už neměly ojeté výstupky a boty aby byly dost měkké. A člověk neustále musím mít na zřetely, že kontakt nohou s pedály a rukou s řidítky je pro cyklistu otázka života a smrti – bez toho se kolo v jakékoliv „mimořádné situaci“ může snadno stát nekontrolovatelné.

      Alespoň tak mi to přijde podle mých skromných zkušeností.

      0 0
    • mr.antik  

      to se stane každýmu, je potřeba dávat bacha

      0 0
    • MiKED  

      Na silnici silniční SPD, na biku bikové SPD…

      0 0
    • Tomínos  

      Nemám nášlapy, vozím platformy, ono vystoupení z nášlapů když to umíš je sice rychlé, ale platforma je ještě o chlup rychlejší a u toho co jezdím to dokáže rozhodnout mezi opřením nohou a pádem.

      Finta je v tom umět se na těch pedálech udržet a o tom nemít ztuhlý nohy.

      Pak taky záleží jak moc to valíš, navíc jestli na tom HT, tak tam aby ses udržel na pedálech dobře v bordelu musí ty nohy doopravdy kmitat.

      0 0
      • scoty  

        Na dvacítku u Vás po skalách bych si taky vzal freeridery, ale na vše ostatní nášlapy…:)

        0 0
      • Jary24  

        Jasně že se na tom musí umět trochu hejbat, ale když bota na pedálu klouže tak se rozbiješ ať umíš nebo neumíš.

        0 0
        • Tomínos  

          No a to samý se dá říci obráceně, jestli bude mít dobrý boty a dobrý pedály, ale nohy bude mít úplně dřevěný, tak mu ani ty pedály nepomůžou :-)

          0 0
        • scoty  

          Ale zakladatel vlákna tento problém nemá. Vlastní normální platformy a vylítává z nich směrem hore..:) Tomu nezabrání žádná bota ani pedál na zeměguli… jedině se to musí naučit nebo pořídit nášlap…

          0 0
    • puka  

      Al čína pedály + vansky a drží jako přibité. :)

      Seth je podobného názoru ohledně gripu.

      0 0
    • Youda  

      Tohle ti asi nepomůže ale já jako starší pán a cykloturista používám toto:

      0 0
    • sgames  

      Mno, zajímavá diskuse.

      takže 1) kup si boty , 2) nauč se jezdit (pružit) :-D

      0 0
      •  

        A jeste tu chybi Strakac a jeho moudra :-)

        0 0
      • -b-n-x-  

        Presne naopak :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          to se má učit jezdit bez bot? „na papouška“?

          0 0
          • -b-n-x-  

            Nevim co je to na papouska. Ale kdyz uz je tady ta otazka tak: jo, na boso. Nejdrive musi mit skill a az potom si muze dovolit nejakou vybavu (i ty boty) :-)

            0 0
    • -b-n-x-  

      Jeden rok jsem jezdil s normalnimi bezeckymi botami na platformach a nevidel bych v tom zadny zasadni problem. Po prechodu na fiveteny se to teda jeste zlepsilo, ovsem to hlavni je o tom, ze to uz umis a taky pouziti platforem. Boty bych osobne zaradil az treti v poradi.

      0 0
      • wladeq  

        Jo, tenisky jsou super, hlavně když celý den chčije, nebo kopneš špičkou do země nebo do šutru

        0 0
        • Vilém  

          Zato treba ty fiveteny jsou nepromokavy a maji ocelovou spicku.

          0 0
          • Tomínos  

            :-)

            0 0
          • Sunshine 29  

            Třeba Freeridery nepromoknou a špičku mají natolik pevnou, že prsty bezpečně ochrání…

            0 0
            • Vilém  

              Tak to mi asi prodali nejaky fejky.

              0 0
              • Breakpain  

                nevím hele, ale freeridery mi prstíčky už dvakrát „uchránily“ … kopnul jsem si slušně do šutru a odnesla to jen bota .-)

                0 0
              • Carloss  

                +1, freeridery sou hrozný. Po nadšení z Karverů, bylo tohle těžký zklamání

                0 0
      • novas752  

        Meka ohebna podrazka musi byt na kolo primo idealni. To mas pak nohu okolo pedalu ohnutou jak chameleon. :D

        0 0
      • mr.antik  

        přesně tak… tady hned každej myslí, že kdy neumí vytáhnout kolo 10cm nad zem (což pro bezpečnou jízdu stači uplně v pohodě), tak si musí koupit zázračný lepivý podrážky, co to udělaj za něj. Kroksy nejsou třeba uplně ideání, ale naučit se to dá v čemkoliv a pak ať si každej koupí uzná za vhodné, třeba nášlapy.

        0 0
    • fuji2  

      SPD jsem jezdil asi dva roky a v momentě, kdy jsem začal jezdit i něco jiného než klasický XC, byly nahrazeny platformama s běžnými boty. Jednou ale vyzkoušíš FiveTeny a máš jasno :-).

      Kdyby někdo chtěl, mám na prodej nepromokavé FIVE TEN FREERIDER ELEMENTS DARK GREY / ORANGE, vel. 42,5. Nové, neježděné. Koupil jsem v UK dva páry kvůli poštovnýmu a nechám o 700kč levnějc oproti ofic ceně. Kdyby někdo chtěl, pisněte SZ.

      0 0
      • Breakpain  

        Skoda, ze jsi nerekl a mohl si vzit vetsi velikost :) … Potrebuju 44ky …

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.