tlumič-výměna vzduchu za pružinu?

35 nepřečtených
  • Páník

    Na novou sezonu bych chtel vymenit tlumic. V soucasnosti mam zakladni model od x-fusion (O2 PV). Problem je,ze nema zadne nastaveni a pri nafoukani na 180psi (sag cca 1cm) je zadni stavba dost tuha a necitliva, pokud nafoukam min,jde tlumic lehce nadoraz.Ram je jednocep. A ted k te vymene…napadlo me zkusit pruzinu (jestli je to jako u vidlic,mela by byt citlivejsi).Asi bych zustal u x-fusion a koupil Vector RC nebo RPV ( www.x-fusion-shox.com ) ,duvodem je hlavne cena a pak jsem si vsimnul,ze pri delce 200mm maji zdvih 57mm (vetsina tlumicu ma 51mm) cimz bych i teoreticky zvysil zdvih o cca 15mm (to ale neni rozhodujici).

    Myslite,ze to bude mit smysl? diky

    P.S. o vahu mi nejde

    Anketa: pomuze vymena vzduchu za pruzinu?

    0x
    0%
    0x
    0%
    0 0
    • kOmE  

      Jen si vyzkousel ,kam ti pujde zadni kolo ,kdyz bude vetsi zdvih tlumice,aby neslo do sedlove trubky atd. A jestli to je na ten shift ,tak tam to asi bude chodit nadoraz i s pruzinou.

      0 0
    • kesu  

      tohle jsem resil kdysi.Potreboval jsem roztec 190mm a tlumice dnm mely misto 50mm 55mm zdvih.Byla to docela zajimava zmena.Pruzinovej tlumic je rozhodne citlivejsi nez vzduchac,problem ale je jeho mala progresivita,pokud ma bejt dost citlivej tak chodi casto nadoraz.Ted jezdim fox a sem s tim docela spokojenej.Ale co se tyka tebe,nevim jak bych se rozhodl.Ale mozna bych tu pruzinu zkusil..

      0 0
    • MlokCZ  

      Potřebuješ progresivnější tlumič, což pružinový nebude.

      0 0
      • TinkTink  

        Nemusi byt, ne ze nebude…muze, nemusi…

        0 0
        • MlokCZ  

          Máš pravdu, může být (pokud je tam progresivita ještě dodělána mimo pružinu), ale nepředpokládám, že u té kategorie tlumičů, ze které vybírá, že bude.

          0 0
          • TinkTink  

            Myslis? www.x-fusion-shox.com/vector_pva.html :)…ja bych se do Manitou nebo FOXe…

            0 0
            • MlokCZ  

              No to jsem právě měl na mysli, že nevybírá z kategorie sjezdových tlumičů (což je celá řada Vector), u kterých se dá očekávat, že budou mít konec zdvihu upravený do větší progresivity. Ale je pravda, že zrovna ten RC, tak u něj píšou určení na všechno možný, nejen na sjezd. To už by pak stejně chtělo vidět průběhy od každého z těch modelů.

              Ale v každém případě se mu bude tlumič dle jeho požadavků v pružinových tlumičích vybírat obtížně. A nebo může zkusit RS tlumič, třeba zrovna 3.3 (3.R). U něj jsi uváděl, že je o něco progresivnější než FOX. Ale hlavně oproti FOXu ho sežene o dost levněji.

              0 0
              • TinkTink  

                Tak ted nevim, ale on vybira z kategorie sjezdovych tlumicu (ted fakt nevim jak jsi to myslel…)…cimz Te tedy moc nechapu, ale co uz.

                JJ, to jsem uvadel, ale nemam ani tuseni, jak funguje ten jeho soucasny X-Fusion…

                Jeho pozadavky – dyt skoro zadny nema, takze to da v pohode :))

                0 0
                • Páník  

                  je fakt,ze z meho dotazu to neni zcela evidentni,ale potrebuju vetsi citlivost na zacatku zdvihu a vetsi progresivitu ke konci…nemam ze zadnim tlumenim zadny velky zkusenosti – takze proto se ptam,jestli by ta pruzina byla lepsi volba…co ctu,tak citlivost jo,ale progresivita bude problem

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Já to bral podle jeho kola, který tedy sjezdový určitě není.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    A taky podle současného tlumiče, jaký má.

                    0 0
                    • TinkTink  

                      Ja podle toho co pise :)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        To je mi jasné, ale když píše, že neví jaký tlumič a ptá se na to, tak jsem nebral moc do úvahy, co už vybral.

                        0 0
                        • TinkTink  

                          Toz jasne, ja se drzel toho, ze napsal, ze by rad zustal u X-Fusion…vymlouvat mu to moc nechci…nicmene ten MC3.x bych mu nedoporucoval…vys­ledek neni moc jisty…

                          0 0
              • Páník  

                no co jsem si tam precetl jsou nuznou anglinou,tak sjezdova je rada DH,kdesto RC a PVA jsou univerzalni

                0 0
    • PeterWRC  

      Ja som podobny problem riesil tu, tak mozno ti to pomoze bike-forum.cz/forum/nas­tavenie-x-fusion-tlmica/422258/fo­rum.html#unre­ad1 Nakoniec som to vyriesil kompromisom. Tlmic som trosku prifukol a terz nechodi tak casto nadoraz. Je samozrejme trosku tvrdsi, ale s tym nic nenarobim. Uz som skusal vselico, ale lepsie riesenie som nenasiel. Jedine vymenit ram alebo tlmic :))

      0 0
      • Páník  

        jj,to je vono. Chci kupovat novy tlumic,jen me zajimalo,jestli by pruzina nebyla vhodnejsi…urcite bude splnovat lepe parametr citlivosti,horsi to bude s tim dorazem…no uvidim,mozna ji zkusim,mozna prece jen pujdu zase do vzduchu a zkusim jinyho vyrobce.

        mimochodem nevite nekdo, kdo k nam dovazi x-fusion?

        0 0
    • maverick82  

      Řešim možná něco podobnýho: jednočep RB Monster EN se 140mm a jezdim na tom 35% XC vejlety a 65% poskakuju a poletuju a sjíždím a jelikož tam mám nějakou strašně hloupou pružinu, tak přemýšlím o upgradu a uvažuju, jestli na takový lehoučkej freeridek můžu dát vzduch?? Uvažoval jsem Swinger Air 3Way, nebo FOX Float R. Nebo radši zůstat u pružiny?? Swinger Coil 3Way, nebo FOX Vanilla R? Co mi přinese, nebo vezme vzduch? Proč péro ano, nebo ne na moje ježdění? Díkes.

      0 0
      • Radek Broz  

        Králýk dal na sixe vzduch a rozhodně si nestěžuje – jelikož můj Fox zlobí pořád víc, trošku o tom přemejšlim taky.

        0 0
      • kesu  

        ten vzduchac bude malinko min citlivej ale vzhledem k tomu jak monster zehli bych se toho nebal,klidne bych to tam dal.Ale asi spis foxe…

        0 0
      • Páník  

        a co ti na ty pruzine konkretne vadi?

        0 0
        • maverick82  

          Ne že bych měl něco proti pružině oběcně, jen si nevim rady se svým tlumičem a konkrétně tlumení: buď kope, nebo je přetlumenej, nic mezi tím. Nastavim přepětí pružiny(buď je měkčí a žehlí, nebo je tvrdší a neztrácím tolik šlapáním), ale tlumení je zlý, buď je línej, nebo kope.

          0 0
          • kesu  

            a nedalo by se to vysvetlit jeho spatnym naplnenim a penenim oleje?ale to je jen uvaha…

            0 0
            • maverick82  

              Už mi někdo něco podobnýho říkal, určitě to nejdřív zkusim nechat oservisovat, pač se mi určitě nechce hned takhle investovat. Jestli jste měli nějakou podobnou zkušenost, tak si to rád přečtu, protože já tomu tlumiči rozumim jako koza petrželi…

              0 0
            • Kubiczech  

              .

              edit: Sorry, nekoukám na dataci. (:

              0 0
    • Smazaný účet  

      Čauec,

      taky přemýšlím o výměně vzducháku za pružinu. Momentálně mám Rockshoxa Monarcha 4.2 (216×63mm). Jelikož poslední dobou navštěvujeme více míst,kde jsou převážně sjezdy,tak nevim,jestli zbytečně ten vzduchák neničím. Nemám v tom přehled,takže se omlouvám,jestli pisu kraviny. Myslim si,ze si pruzina ty obcastne skoky prebere lepe nez vzduchak.

      Předem dík za rady. Lucase

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ještě byl poprosil o nějaké odkazy na vhodnou náhradu. Díky

        0 0
      • Smazaný účet  

        Jak by jsi ten tlumič ničil? Ten je od toho aby pružil a tlumil. Pokud nechodíš po dorazech tak je vše OK!

        0 0
        • Smazaný účet  

          To nechodím. Ale při včerejším výletu v Toulovcových Maštalích mi z ničeho nic tlumič úplně utekl – při stoupání do kopce a opět netěsní. Tak co může bejt příčinou,že při výšlapu do kopce uteče. Už jsem měl tlumič jednou na přetěsnění.Vše bylo ok.Do včerejška. Nejsem si vědom,že bych někde podnikl něco,co by bylo příčinou. :(

          0 0
      • kesu  

        Ahoj,vozím DHX 5air ve 240mm délce a zatím nemám pocit, že bych tomu nějak ubližoval. Tlumič by to něl vydžet teda pokud vysloveně moc často nechodí na tvrdej doraz.

        jinak pruzina bude dycky citlivejsi zvlaste na rychle jdouci mensi a stredni razy za sebou

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.