Tip na XC/ XCM a vysvětlení pro technicky méně zdatného bikera

15 nepřečtených
  • Krušnohorec

    Bikeři, poprosím vás o radu. Ze všeho nejvíce jsem zatím dálkoplaz, který jezdí hlavně štreky na silničce, ale občas hledám terén. Rád jezdím polní a lesní cesty, ale zatím na tom nejsem technicky tak dobře, abych si užíval ta nejtěžší místa s ostrými šutry, příliš vysokými kořeny, suťové svahy a podobná místa, kde to chce dobrou techniku jezdeckou i materiální. Fyzičku mám velmi slušnou, ale bikerskou techniku nic moc. Mohli byste mi prosím poradit, zda je nějaká šance v termínovce závodů rozlišit ty, které jsou „jetelné“ pro lidi mého typu a které ne? Zkoušel jsem porůznu hledat, jestli v označení kategoríí najdu nějaká rozlišení obtížnosti, ale nenanšel jsem. Jestli to správně chápu, když z akcí horských kol vyřadím veškeré enduro a orienťák, zbývá XC a XCM. Jestli to správně chápu, tak pod pojmem XC a XCM mohou být jak relativně technicky snadnější závody (jel jsem zatím jen Houštecký cyklomaraton, na ten mi technika stačila), tak naopak hodně technicky náročné typy závodů.

    Takže poprosím:

    1. Existuje pro závody pro bikerská nemehla mého typu nějaké označení, které bude jistotou, že se nepotkám s velmi těžkým terénem?
    2. Jaký závod (např. v Krušných horách, u Prahy, v Posázaví či na Vysočině, ideálně jen jeden okruh, délka okolo 50 km a více) máte vyzkoušený a vyhověl by mi?
    3. Nemáte někdo zkušenost s Stevens Jihočeským MTB pohárem, konkrétně závodem v Salačově Lhotě u Pacova? Ten mne láka svou lokalitou…

    Díky!

    0 0
    • embi  

      IMHO vsechny maratony (XCM) jsou technicky snazsi obtiznosti. Vyjimkou budiz MTB Trilogy a Author Nova Cup.

      0 0
    • novas752  

      Nebyl by nějaký příklad úseku, který je pro tebe už těsně „přes čáru“? Ideálně z toho okolí Prahy.

      0 0
      • Krušnohorec  

        Jestli znáš Šance nad Zbraslaví, tak je to podle mne to mou šipkou označené místo. Je tam před zatáčkou takový sjezd, který jsem schopen sjet do té zatáčky, která je pěkně ostrá a na ní navazuje další sjezd, kde to ustřeluje dolů. I tuto druhou část samostatně jentaktak na svém hardtailu s ráfkovými brzdami sjedu (i když respekt z toho mám, protože kámoš, lepší biker než já, si tam ustlal a já se na tom svahu udržel jentaktak). Ale už to nedokážu sjet celé najednou bez zastavení a otočení kola v té zatáčce, nechápu, zda jde tu zatáčku vůbec projet tak, aby se člověk do ní vešel a trefil do té druhé části sjezdu.

        A tutově asi nikdy nesjedu posledních 200 m fialově označeného úseku v Hodkovičkách.

        0 0
        • embi  

          Zatacka nad obesencem, jo? Me prijde v pohode, ale nejedu to na kole s V-brzdami:)

          0 0
          • novas752  

            Ta je i s V-brzdama v pohodě, s těma to bejvalo velký špatný až na Plotu. :) Rozřazovák v malý rychlosti s Véčkama taky nic moc.

            0 0
        • novas752  

          Jo, znám dobře obě místa, díky. Řekl bych že na většině hobby xc závodů můžeš být docela v klidu.

          Okolo Prahy třeba Bike Prague, KPŽ Chuchle a Trasnbrdy, v podstatě celej seriál KPŽ atd. Chtějí tam nahnat co nejvíc lidí = i vyloženě rekreační cyklisty a místa jako ten Rozřazovák tam nejsou.

          To fialově označený se jmenuje Rozřazovák, ne nadarmo, s xc kolem a vysunutou sedlovkou (mimochodem teleskopická sedlovka je na tohle úžasná věc, šoupneš sedlo dolu a rázem sjedeš o dost víc) to není úplně jednoduchý sjezd.

          Ta prašná prudká zatáčka chce nadjet víc nalevo a pak to tam pozvolna zalomit. 2 mí kámoši se rozstřelili na tom hřebínku co k té zatáčce vede. Tam to na hardtailu taky neni moc příjemný. Zkus zapracovat na stabilitě v nízkých rychlostech až po stání na místě aniž by sis šlápnul, říká se tomu trackstand a dost to pomůže v podobných místech. A popřemýšlej nad tlakem v pláštích, oba tyhle sjezdy jsou plný volnýho materiálu, přefoukaný plášť snadno ustřelí do strany.

          0 0
    • scalar  

      Salačova Lhota moc technicky náročná není, je tam jen to stoupání k vysílači, ale ten konec je v závodě stejně lepší vyběhnout.

      0 0
      • Krušnohorec  

        Díky mockrát, nevěřil jsem, že mi odpoví někdo, kdo to tam jel. Takže o tom budu silně uvažovat, trocha běhu vadit určitě nebude…

        0 0
    • Mereck  

      Jak píše embi, XCM bývají lehčí prostě proto, že jsou delší.

      Jinak nemyslím, že musíš automaticky vyřadit všechny orienťáky – třeba srazy obecních bláznů na báječných létajících strojích Pojizerská Bludička a Bahňák se jezdí na Bezdězsku; terénem jsou ty akce dost jednoduché, potíž je v tom, že se jezdí na konci ledna a v březnu = zima a bahno, někdy je Bludička na sněhu.

      0 0
      • Krušnohorec  

        Díky za dobrý tip, zima mi nevadí vůbec, jezdím celoročně, bahno částečně zvládám (záleží na stupni bahnivosti), ale ještě musím zjistit, jak mi to jde na sněhu, to jsem nezkoušel.

        0 0
        • novas752  

          Pokud to neni ujetý nebo příliš mokrý tak je to jednodušší než v bahně, sníh se stlačí a krásně drží stopu. Akorát nesmíš v náklonu najet na zmrzlou louži pod nim. :)

          0 0
      • okam_z_brna  

        Zrovna orienťáky bych vyřadil. Jestli má problém s technikou, tak mapník na řidítkách mu zrovna nepomůže. Ikdyž teda tady na těchto akcích na turistických mapách moc technika není, spíš vůbec. To MTBO je trošku jiná káva, ale na to už je potřeba být trochu zkušenej, protože příchozí se neposílají do horších míst a jezdí víceméně po plných nebo čárkách.

        0 0
        • Mereck  

          Tohle jsou obecní sranda akce. Mapník mám profi – jmenuje se kapsa u kalhot :-) Vzhledem k zimnímu období jsou kontroly opravdu těsně u lesních cest a okolí Bezdězu je opravdu samá šotka a lesní asfaltka bez kopců. Na bednu jedou kluci z Rohozec, my ostatní jsme rádi že je akce a jedeme na guláš. Tyhle akce fakt není třeba dramatizovat.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.