Superior 829 (29'') http://www.superior.cz/cz/kolekce-2010/29/bike.html?id=244

39 nepřečtených
  • Jerry91

    Prosím zhodnoťte mi toto kolo, jeho klady a zápory.

    Doposud (více než 8let) jsem měl 26'' Superiora a byl jsem s ním maximálně spokojený, ale láká má 29''. Současný sup. je už dosluhuje tak potřebuji nutně nové kolo a 829 se mi zdá nejlepší. Co se myslíte vy bikeři ?? ;)

    Pozn. SPĚCHÁ

    Předem velice děkuji za odpověď

    0 0
    • t29  

      29" obecně je málo akční, spíš na kochačku – dá práci ho rozjet, pak ale jede jako tank, nemusíš řešit kličkování a přeskakování překážek, prostě se valíš krajinou. Pokud ti tenhle styl ježdění vyhovuje, pak 29" ano.

      Největší slabinou Supa 829 je málo tuhá vidlice, poznají to především těžší jezdci (90kg a víc). Otázkou je taky výdrž noname nábojů. Jako protikandidáta navrhuju Author Traction 29 (lepší náboje, horší brzdy, otázka co se ti víc zamlouvá)

      0 0
    • yedlosh  

      Nedávno jsem si koupil 829ku, ještě loňský model ve slevě. Do té doby jsem jezdil na starém Authorovi 26" s pevnou vidlí.

      Ve srovnání mezi těmito dvěma je to jako nebe a dudy, nicméně nemůžu hodnotit srovnání s dnešní generací 26".

      Že by to dalo ňákou sakra práci rozjet, co tu všichni tvrdí, se úplně říct nedá. Ano, možná se to rozjíždí pozvolněji než 26", nicméně žádný velký rozdíl to nebude a pořád je otázkou sekund s maximálním záběrem dosáhnout maximální rychlosti. Rozhodně mi nepřišlo, že bych si na to sednul a říkal si co to sakra je.

      Naopak jsem velmi potěšen z toho, že jezdím s kámošem co má cross s poměrně slick plášti a není pro mě problém s ním držet na silnici krok. Ano, možná to je namáhavější, ale rozhodně mi to přijde jako lepší kompromis mezi MTB a silnicí než cross.

      Nutno podotknout, že já nejsem žádný „it's all about performance“ cyklista :D Jezdím pro radost a z hlediska kondičního mi naopak vyhovuje případná vyšší zátěž ;) Nevím jak moc umí kolo kličkovat a přeskakovat překážky, pravda moc to dělat nemusím, ale taky nejezdím žádný těžký terén. Nicméně musím poznamenat – zatáčí to, opět nemám přímé srovnání, nebral jsem ven svoje staré a nové kolo abych zjistil o kolik je větší minimální poloměr zatáčení při dané rychlosti, ale opět to nebude pro nezávodního cyklistu zanedbatelný rozdíl :D

      Co se týká komponent je tu nejvíc diskutovaná vidlice – Dart 3. Nemám srovnání s žádnou jinou srovnatelnou vidlicí, např. kámošův cross má nějakou strašnou RST cosi asi na úrovni Suntour NEX.. a tohle je nepochybně lepší ;) Přijde mi tuhá dost, ale já vážím 76kg a jak jsem řekl nejezdím žádný těžký terén.

      Můj finální verdikt je že 29" rozhodně ANO.. Jsem pyšný na to, že mému kolu říkají malá motorka :D

      0 0
    • doonio  

      Já se taky přikláním k „ANO“, sám už nějakej ten pátek taky jezdím na SUPovy, a zatím si to nemůžu vynachválit, a nějaký ty negativa jako- pomalá akcelerace,horší zatáčení,atd.. jsem nezpozoroval.Jak psali pánové výš, když to rozjedeš,to prostě valí.Tedka už mají modely teda s Dartem3??? Já jsem tma měl nějakou SR,která šla po roce pryč, a Milanovy jsem udělal kauf, a spokojenost(RST M-29).

      Takže za mě jednoznačně palec nahoru. ;)

      0 0
    • petrun  

      Rozhodně doporučuji! Jezdím na něm v Brně a když jednou za měsíc jedu na 3 dny do Písku kde jezdím na XC Apache Shaman, přijde mi 26-er vratké a nervozní jak vzteklý pes. 29-er je pohoda, kochačka, takový roztomilý tank. Tu vidli můžeš vyměnit později, klidně za rok až se zahojíš z dluhů:-)

      0 0
    • Lucifer  

      Superior 829 2010 jsem kupoval tento rok v Cervnu. Vazim 105 kg a zatim to jezdi docela slusne. Sice jsem musel po 15 km nechat dotahnout stred na pedalech a po 450 km zadni naboj a draty na zadnim kole ale jine problemy jsem zatim nemel.

      Kazdopadne mi nepripada ze by to trvalo nejak dele to rozjet. V terenu jede jak tank a mensi nerovnosti to prekona uplne bez problemu. Kazdopadne to asi bude chtit casem vymenit ty bezejmene naboje v obouch kolech, ale pokud se clovek o to bude starat tak to nejake km vydrzi.

      0 0
      • leky  

        taky mam supa 829 letosni model a musim jenom potvrdit to co rikaji ostatni. je to maly tank. i kdyz ze zacatku mi prislo ze trva dele nez to rozjedu ale je to o zvyku. Jinak po sezone to bude chtit vymenit asi vic komponentu nez jen naboje protoze kolo zrovna nesetrim a jezdim tak ja mam chut :D a ne jak by to vyhovovalo kolu :)

        0 0
        • Lucifer  

          Taky Ti tak rve zadni brzda?

          0 0
          • leky  

            ano, taky mi rve zadni brzda ale jen v urcite poloze kdyz nebrzdim naplno, ale jen pribrzduju. a predni mi zase piska :D ale to mi moc nevadi ma to vyhodu ve sjezdech, ze nemusis kricet na ostatni lidi co jdou po pesince nebo taky jedou :D

            0 0
            • Lucifer  

              Dneska jsem jel po hrebeni od Hodkovic az na Jested. Pri spatecni ceste kde clovek musi dost brzdit me ta zadni brzda fakt srala, ten zvuk a vibrace me fakt tocej. Asi skusim dat dozadu 160 kotouc misto te 180tky.

              0 0
              • leky  

                Předevčírem jsem byl v servisu s jinym problemem a chlapek kdyz videl ze mam 829 tak se mně ptal ze jestli mi nevibruje zadni brzda? Rikam ze jo proc? Ze nedavno tam mel 829 a resil ten stejny problem co pises a ma asi kazda 829. Ze menil kotouce atd. a nic nepomahalo a nakonec vyměnil brzdové destičky za červené (ty jsou prej tvrdší) a uz to prej neděla. Jinak jsem se ptal na cenu těch destiček a říkal že stojí něco okolo 480 Kč

                0 0
                • Lucifer  

                  Dik za info, kupoval jsem ted na to zadni kolo nove desticky od firmy http://www.swissstop.ch , cena 539 kc

                  Vibrace a vriskot je pryc, sice jsem objel jen barak, tak to musim skusit na delsi jizdu jak se to bude chovat.

                  0 0
                • Lucifer  

                  PS. jedna z tech origos desticek od Hayes se od kraje zacala drolit, asi peknej levnej drek co tam davaj aby to bylo levnejsi. Rozhodne si vymenim i ty predni desticky a nebudu cekat az se to nekde po ceste rozpadne.

                  0 0
                • Lucifer  

                  No tak po vymene za ty desticky

                  http://www.kola-bbm.cz/…-ryde-300039

                  to sice pomohlo ale jen docasne. Ted mam najeto 830 km a zase to obcas zacalo rvat a vibrovat. Tak jsem koupil tento spray.

                  http://www.kola-bbm.cz/…encer-300037

                  dnes rano jsem to aplikoval a najel jsem stim zatim 20 km a je klid. Dnes odpoledne dam dalsich 60. Uvidime jak dlouho to vydrzi neskripat atd.. po te aplikaci.

                  Pozor ten spray tam maj vystaveny ve dvouch provedenich ale ta cena je za ten mensi 50ml. ten vetsi tady asi ani neprodavaj. Ale pro vlastni pouziti staci ten prcek.

                  0 0
        • Lucifer  

          No tak ted se vysral bud stred na zadnim kole nebo jeden z prevodu. Protaci se nejvetsi pastorek na zadnim kole.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Modni policie BF si vyskrabe oci, ale muj Sup 829 jezdi docela hezky. Tora v porovnani s Dartkou je nebe a dudy. Uzsi nohy Dartu a delsi vidlice u 29er udelaji tu vidlici jeste mene tuhou, takze jsem docela pozoroval jak se ohyba pri prudkem brzdeni. Ono i tu te Tory to poznat jde. Vzduchova vidlice(ta Tora) je jednoznacne prinos pro lepsi nastaveni pruzeni, bohuzel vaha je trochu vyssi nez treba u vyse zminovane Reby(..ale zase cena).

      Za mne spokojenost:)

      0 0
      • Martin  

        můžeš mi prosím změřit šířku a výšku těch tvých race kingů?

        díky.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Pres boky 53mm, od hrany vzorku ku hrane vzorku 48…ty RK by zaslouzily sirsi behoun. vyska asi 51mm, rafek 19mm.

          0 0
          • Martin  

            takže v podstatě stejný jako mountain king

            díky.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Kdyz to rikas…MK jsou o 0.2" uzsi..ale mozna s emi to nejak v hlave pomotalo. Jednou, drzi, takze pohoda..a na chainu byly za rozumnou cenu.

              0 0
              • Martin  

                jasně, máš recht, já mám širší ráfek :-)

                0 0
    • Hynas  

      29 NEBRAT!

      0 0
    • eredin  

      Moje prvotni motivace pro 29 byla jako asi u kazdeho vzled kola :) Proste 21" ram s malejma kolama vypada hnusne bez ohledu na znacku a geometrii. Potom co sem si o tom neco precet a neco sem si zkusil projet sem jednu 29 koupil a ted po 4 mesicich jezdeni bych ji za nic nevymenil.

      0 0
      • maajkee  

        jedině za 26ku ;)

        21" rám je ještě uplně v pohodě, až větší vypadaj divně.

        0 0
    • vanderpoel  

      mimochodem jaky jsou obecny nazory na znacku superior? planuju na pristi rok novy kolo a docela me to lame na team racing crb. http://www.superior.cz/…am/bike.html?…

      v podstate mi nejde ani o to co to ma sobe naveseny, protoze mam za to ze v tyhle cenovy relaci sou uz vsecky kola „stejny“ a dobry jsou vsecky, ale jde mi o to, jestli supy treba obecne nejsou nejak vic zavadovy nebo jestli treba zrovna oni pouzivaj nejakej aususovej karbon apod.

      0 0
      • Flegmatik  

        Porozhlédni se tady po názorech na střed BB30… Nebyla na to zrovna chvála.

        0 0
    • oddie  

      29 zvažuju taky, ale nejspíš to budu stavět z dílů, nabídka hotových kol mi přijde hrozná. Viz tenhle sup – vidlice, náboje…

      0 0
    • Majkí  

      Supa 829 jsem kupoval před rokem a jsem s ním spokojen,ale některé díly mi po čase začaly vadit a musel jsem je vyměnit. Dart3 je dost tvrdá a neochotná vidlice,tak jsem jí vyměnil za Epicon 29. Nyní plánuji vyměnit komplet řazení a zadní náboj…Jinými slovy,kdybych byl chytřejší,tak bych si tenkrát připlatil za 929 nebo Team29 a nemusel výměny řešit,ale zas bycho možná měl jiné problémy:)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ta Dartka je za trest:( Kamos, kka 80kg, ji ma na Pellsu a kdy sme byli v Beskydech, hodila mu cele 4cm!:DD

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.