Superior 760w - velikost 15 nebo 17?

85 nepřečtených
  • kremilek

    Ahoj

    Chystám se pořídit kolo přes net pro přítelkyni a váhám. Jsem víceméně rozhodnutej pro Superior 760w (2007), ale nejsem si jistej s velikostí. Zda 15" nebo 17". www.superior.cz/…en/bike.html?…

    160cm/60kg??/spíš rekreační ježdění

    Doporučení výrobce je přesně na rozmezí: 15" 145..160cm 17" 160..175cm

    Následující 2 témata to trochu rozebírají: www.bike-forum.cz/…9/forum.html#… www.bike-forum.cz/…6/forum.html#…

    Někdo s praktickou zkušeností se Superior pro dámy? Jinak cenu jsem našel nejlíp 9900,–. Pokud by byl aněkde lepší, tak uvítám. Dá se to vidět někde poblíž Plzně? dík

    0 0
    • Lister  

      Slečna 165 cm a nepřijde mi to velký – spíš bych řekl tak akorát. Sedlovka ještě má ještě velkou rezervu.

      0 0
      • Lister  

        mělo tam samozřejmě být – a nepřijde mi to malý .-)

        Jinak velikost 15.....

        0 0
        • kremilek  

          Dik za foto i názor. Vidím to taky spíš na tu 15ku. Jinak je s kolem spokojenost? Vidlici jsi měnil? – vypadá jinak než na původním obrázku.

          0 0
          • Karkulka  

            teda,nevím nevím pánové,15?dyť to je tak malinkatýýý…já měřím 172 a mám 18ku pánskej rám od sup.a nepřinde mi velkýý..navíc ženská geometrie se zdá být už tak o dost kratší než pánská…

            0 0
            • Medunka  

              oni nam panove nepreji, nechteji, abychom je predjeli. Chteji, abychom na tom sedeli pohodlne, bez najakych ambici ;-( Ja chci panskou 16,5 a nekteri tady to povazuji za ulet, ze pry je to velky. Kroutim hlavou. Jestli ty mas 172 cm a panskou 18 a jezdis jak jezdis, tak at si panove trnou ;-)

              Radila bych vyzkouset obe velikosti a pak si vybrat

              0 0
              • MlokCZ  

                karkulka má sice taká Supa, ale model s jinou geometrií. Ta její 18ka je o 2cm kratší než ta 16,5ka, kterou chceš ty.

                Samozřejmě netvrdím, že tobě nemůže ta 16,5ka být dobře, to uvidíš. Ale je to pro tvojí výšku opravdu atypická délka rámu (jak jsem psal, já bych tak dlouhý rám nemohl mít ani na mojich 182cm). Třeba máš super dlouhé ruce a trup.

                Kdežto u karkulky už to není nic tak zvláštního ten její rám. Tím myslím oproti tomu, co se jezdí průměrně na danou výšku. Ale je jasné, že rám je třeba vybrat dle konkrétních požadavků a anatomie konkrétního jedince a ne dle nějakých průměrů.

                Jen to prostě překvapí, když někomu sedne až takový extrém.

                0 0
                • Medunka  

                  Koukla jsem se na geometrii

                  Ale je to clovek od cloveka a taky o tom, co clovek jezdit chce. Ikdybych planovala pokracovat v jen tak jezdeni jako doposud, musela bych zmenit ram ze vetsi – ta Merida je opravdu na me mala a kdyz mam sedlo tak jak mam, tak prirovnani vosa na bombone ztraci smysl. Vosa na tom kole jsem kdyz mam sedlo posunute dozadu – napsala jsem to Jecnakovi do threadu.

                  Asi mam delsi telo, ruce. Kdyz jsem kupovala Meridu, dle tabulek vychazela 16tka, bohuzel je to opravdu clovek od cloveka. To kolo je pro me idealni na hrani v terenu (a nejsem zadna putka co prenasi kolo pres koreny) ale kdyz chci jet svizne, do kopce – ztracim. Mam spatny posed, nedokazi zabrat nohama – trapim se.

                  Pokud ten SUP 16,5 nebude vyhovovat, budu muset kouknout po necem jinym. Ale za posledni dny jsem studovala ruzne tabulky, vypocty, geometrie a ten SUP vysel jako nejlepsi moznost. Ale realita muze byt jina – pokud se to nezkusi, neuvidim

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Třeba ti ten Sup opravdu sedět bude.

                    Pro zajímavost, pokud to není tajné, nechceš sem hodit svoje míry? Tedy délku nohou rukou a trupu; ty ostatní nemusíš :-)

                    Jen by mě zajímalo, jak moc hlavně ty ruce a trup máš dlouhé a nebo jak moc preferuješ natažený posez.

                    Samozřejmě dost může udělat i to, že máš poměr délky stehení a lítkové části nohou takový, že kvůli němu potřebuješ sedlo relativně hodně dopředu a pak následně i delší rám.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Ten extrém rozdílu při stejně vysoké postavě vidím u mě a mojí manželky. Měřím cca o 0,5cm více než ona a pro stejný posez ona potřebuje o 5cm delší efektivní délku celého posezu + o 5cm níže řídítka než já. To je dobře extrémní rozdíl, když měříme stejně.

                      0 0
                    • Medunka  

                      v lednu jsem kvuli silnicce vyplnovala tuto tabulku: www.competitivecyclist.com/za/CCM?…

                      Udaje z ni ma nekde Jecnak nebo ja doma na PC, podivam se poslu.

                      0 0
                    • Medunka  

                      poslala jsem ti to mailem

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Zatím nic nedorazilo (mail v profilu mám správný), některý server po cestě je asi už moc unavený :-)

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Buď dorazil teď se zpožděním nebo si ho poslala znovu.

                        A ty míry jsou docela sranda, protože já mám při 182cm půlků těch údajů zcela totožných :-) Lišíme se pouze v prvním údaji a v posledních třech a ten rozdíl dělá vlastně pouze ten jediný údaj a to lower leg (v těch ostaních třech, které máme rozdílně se pak samozřejmě projeví, protože je jejich částí).

                        Jediný rozdíl tedy bude, že budeš mít oproti mě níže sedlo a tím možná můžeš mít i delší rám než já, protože budeš mít sedlo oproti řídítkům níže (i když já řídítka díky zdvihu dost vysoko, mám je 1cm výše než sedlo – v místě středu gripů).

                        A pokud současně preferuješ hodně sportovní posez, tak si dokážu představit, že ti bude ten rám dobře i přes tu jeho super délku.

                        I když je tu ještě jeden faktor a to poměr délky lítkové a stehení části nohou. Ten máme zcela rozdílný (když jeden ten rozměr máme shodný a jeden výrazně odlišný). Z toho mi vychází, že bys sedlo měla mít minimálně aspoň o kousek více vzadu než já (samozřejmě to je individuální, ale při takovém rozdílu by to byl extrém, kdybys ho vozila tak vepředu jako já) a to zase trošku posez prodlouží. Také ten výpočet ti doporučuje o skoro 1cm kratší rám než mě a to i přesto, že tam je ten faktor výšky řídítek.

                        Je ale fakt, že posez dle doporučení toho výpočtu je poměrně pohodlný a málo sportovní.

                        0 0
                        • Medunka  

                          Asi mel jen zpozdeni, treba seznam.cz posledni dobou chodi i s 2hodinovym zpozdenim

                          Ty miry jsou teda sila – to me dostalo. Dekuji za tvuj komentar, srovnani, poznamky.

                          Urcite dam vedet jak dopadne testovani 16,5. Pokud vse dobre dopadne, probehne asi uz dnes vecer, pripadne zitra. Jsem zvedava cim dal tim vic

                          0 0
                          • Medunka  

                            Provizorne slozeno, odzkouseno. Svete div se, ale ten ram sedi Fotodokumentace zatim neni, casem bude

                            0 0
                            • Lister  

                              upřímně se divím, nechápu…ale hlavně gratuluju :-)

                              fotku chci vidět !!!

                              0 0
            • kámen úrazu1  

              15" dámský Sup má dýlku jako spousta pánských kol stejné velikosti – např. starší model(ještě rok 2006) Author Vision 15" je stejně velký, a to se rámy od Authora považoaly za dlouhý. Mám 160 cm a při výběru ze Supíků bych o dámský 17" ani neuvažovala. Po pravdě řečeno, nebrala bych ani 15", ale ještě kratší rám – třeba RB 16". Ale na Supíka 15" bych se taky poskládala. Píšu to tu už pořád – musela bych mít řidítka skoro v úrovni sedla a asi ještě kratší představec než teď 9 cm. Takže radši šáhnu po kratším rámu a s menší hlavovkou (takže ne např. ani dámský Giant, který by mně odpovídal dýlkou), abych mohla dát řidítka níž.

              0 0
              • Lister  

                Ono vždy záleží s čím má člověk zkušenost – já jsem taky 6 let jezdil Authora s HT 605 mm a k tomu 12 cm představec a rovný řidítka a ještě rohy a přišlo mi to OK, pak jsem ale okusil více kol a momentálě vím že je pro mě ideální rám 580–590mm a k tomi představec 90–100mm. Momentálně nechápu jak jsem toho artura mohl jezdit, teď je z něj plečka do města, je tam představec 6cm a hooodně zvednutej ale přesto mi to přijde dost natažený a rodla nízko – je tam pevná vidle a to se dost projeví.

                0 0
                • kubad  

                  ono záleží jak chceš jezdit :-)

                  0 0
                  • Lister  

                    dlouze…příjem­ně…efektivně a když je potřeba tak svižně :-)

                    Ono dost lídí si hraje na sporťáky a pak třeba zjistí že je bolí bedra, mezi lopatkama nebo za krkem – no čím to asi bude :-)

                    PS: nepředpokládmám že tvůj případ.....

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Jo. A když se pak mrknu na fotky třeba hodně dobrejch amatérů, zjistím, že dost z nich nejezdí extrémně dlouhý rámy. Do požadovanýho stupně natažení se často dostávají až větším pokrčením v loktech. Na druhý straně je spousta hobíků, kteří si v dlouhých rámech libují – a jsou natažený „v závodní“ pozici pořád, něco jako větší pokrčení ruku si ani nemůžou dovolit, páč by na rodla skoro ani nedosáhli. Prostě každý to má rád jinak… ;o)

                      Dvakrát jsem měla na období dvou týdnů půjčený nějaký starší model Authoru v 19". Ještě jsem v tý době nejezdila, měla jsem ho vypůjčený jen na cyklodovču, ale i tak jsme s holkami najely občas i přes stovku za den. Neměla jsem problémy. Ale jsem ráda, že jsem v tý době nezačla bikovat. Asi bych se rozhodla pro příliš dlouhý rám, možná bych si ho i první půlrok, rok vychvalovala, ale věřím, že by časem bolesti přišly. Teď na svým extra krátkým rámu nemám žádný bolesti. Za necelých 18 tisíc km mě jen párkrát na začátku ježdění bolel krk. Ani jednou záda, rameny, lopatky, a to ani po 150 km v terénu. Takže nemám důvod šahat po rámu znatelně delším, závodní nezávodní posed. Ale jak píšu – a Ty taky – každý to má jinak.

                      0 0
                  • kremilek  

                    Spíš rekreačně. Počítám, že bude vyhovovat, aby sedlo bylo o chlup níž než řídítka. Aby dosáhla za sedla nohama na zem (na špičky). A aby řídítka nebyli moc daleko.

                    Představec vypadá, že je pevný, ten nijak nenašteluju.

                    0 0
                    • Lister  

                      No představec je pevný, ale jsou pod ním podložky, takže se dá výška případně snížit. Zvednout podlě mě nebude třeba, těch podložek je tam dost a ten představec míří dost nahoru – pokud si pamatuju tak je to 90ka (90mm dlouhý). To kolo je opravdu kratší takže s nastavením příjemného posedu u něj není problém – pokud bys chtěla řidítka ještě výše, tak tam bych spíše než ještě více zvednutý představec doporučoval koupit vlaštovky – zvednutá řidítka – s šíří kolem 58–60 cm – takové ta mám ta moje.

                      A parametr výšky sedla – „abych došáhla špičkama ne zem“ není zrovna ten nejdůležitější :-)

                      Sedlo prostě nastav, tak aby se ti dobře šlapalo.

                      0 0
            • Gorgov  

              ty tu fotku nevidis? Vazne ti to prijde maly? Na 160cm. Podle me by to mohlo byt klidne mensi, ale vetsi u rcite ne, beru velikost ramu/vysunuti sedlovky.

              0 0
              • Lister  

                pro přehlednost ještě jedna z profilu........a o klipsnách prosím ani slovo :-)

                bike-forum.cz/img/u­pload/fotogale­rie/98/big/192­3_070525072842­.jpg

                0 0
              • Karkulka  

                to, že je vysunutá sedlovka , jak je, ještě nemusí znamenat, že je to dobře nastavené.Nejednou jsem na horách viděla takhle nastavený posed,ale nohy měla holka pokrčené jako paragrafy…podle fotek se proto raději neřídím. souhlasím s Medunkou-vyzkoušet obě velikosti a potom vybrat

                0 0
                • Lister  

                  tak teď jsem se skoro urazil :-)

                  0 0
                  • Karkulka  

                    ale dyť já neshazuju tvé servisácké schopnosti, prosím tebe:)

                    0 0
                • Gorgov  

                  tak samozrejme predpokladam, ze posed je nasazenej spravne. Casteji tedy vidam prilis propinane nohy, o dost casteji…

                  0 0
          • Lister  

            no tom kole z původní sestavy nezbylo skoro nic :-)

            0 0
    • Smazaný účet  

      Kupoval som priateľke minulý rok model 830W , tiež som váhal medzi 15" a 17", nakoniec sme zobrali 17" lebo 15" už nebola dostupná, myslím že pri jej výške 162 cm to je tak akurát, sedlovka vysunutá asi 12 cm možno viac plus poriadne polstrované Velo sedlo, závisí to ale aj od dlžky nôh.

      0 0
      • kubad  

        no 12cm vysunutá sedlovka není ideální míra

        0 0
        • Smazaný účet  

          to mi je jasné, ale aj to sedlo má svoju výšku a naviac chce mať posed trochu nižšie lebo sa bojí, že by spadla, holt to sa ťažko dá vysvetliť. ale pri pohľade z boku je to v pohode

          0 0
          • Smazaný účet  

            trochu si budem teraz protirečiť ale tiež som bol spočiatku za tú 15-tku

            0 0
            • Smazaný účet  

              toto je minuloročná 17-tka, ako som už písal, priateľka by mohla mať to sedlo aj vyššie ale trochu sa bojí.

              0 0
              • Smazaný účet  

                ešte jedna v trošku horšej kvalite :-)

                0 0
                • kubad  

                  dej jí tam sedlovku s přímím zámkem, trochu to pomůže

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    jasné, rozmýšľal som o tom, ale zase pri tom mini objeme km čo najazdí? no ak bude niečo v dobrej cene na ebayi tak o tom pouvažujem.

                    0 0
                    • Luka  

                      k te rovne sedlovce… rozhodne jojo, i to utazeni na dva srouby je dobry, u hokejky se mi stavalo, kdyz jsem jeste sveho casu vic sedela a min odlehcovala zadni stavbe, ze se obcas v te sedlovce „prekrupalo“ (i kdyz byla dost utazena) a sedlo se posunulo, treba jen o jeden, dva zoubky, ale sklon je nerad, kor pro holky

                      0 0
                • Luka  

                  nic si z toho nedelej, kazda holka co zacina jezdit ma sedlo nizko… jen az budete zvedat, tak se vcas zarazte… me na idealni vejsce v Casri rekli, ze bych to mela mit vejs, tak jak trou ba poslechnu a stalo me to pulroku problemu s kolenem, kdy nebylo mozny ujet ani 10km po rovine :(

                  2003 – netik, a to uz myslim sedlo bylo trochu vejs nez uplne na zacatku.

                  clovek se dopracuje k jistote a zjisti, ze kdyz je to vejs, lip se slape a nebolej nohy :)

                  0 0
    • Zerocool  

      po mnoha zkušenostech s ženskými rámy ti doporučuju velikost 15".

      0 0
    • Gorgov  

      jednoznacne 15, at jezdi jak jezdi, 17 ji bude velkej… A ty reci co tady vedou zensky jsou naprosto zcestny:) Je videt ze v technice si zenska vetsinou neporadi.

      0 0
      • kubad  

        :-)

        0 0
      • kubad  

        ale souhlas pokud na tom nechce závodit, bude 15" lepší dcera má 15" na cca 162cm

        0 0
        • Lister  

          hezký kolo…je vidět že tvoje dcera má príma tátu :-D

          0 0
      • Karkulka  

        pokud chce mít slečna či paní nízko sedlo, protože se bojí , že by spadla(jak píše Katko)-to je pak přesně ten případ , o kterém jsem se zmínila (pokrčené nohy), pak se zdá být vysunutí sedlovky z fotky na větší rám opravdu nííízké…ale kdyby se slečna nebála a nastavila si sedlo tak, jak má být, rázem by z fotky vyplynulo, že může mít klidně i větší rám…

        0 0
        • MlokCZ  

          To píšeš, jako bys věděla, jak má slečně přesně dlouhé nohy.

          Stejně je zbytečné tak moc řešit výšku, samozřejmě čím nižší rám při správně nastaveném posezu, tím lépe, ale zase méně vytažená sedlovka na větším rámu není až taková katastrofa (tedy hlavně u HT, kde není výše střed; u fullu už je to problematičtější). A na nízkém rámu zase může vždy dát delší sedlovku, při její nízké váze to není žádný problém a o rám bych se vůbec nebál.

          Takže bych především řešil délku rámu, jeslti bude akorát pro vhodně zvolenou délku představce. To je podle mě mnohem důležitější.

          A až zvolí správnou délku, kterou potřebuje, tak případně ještě může najít rám, který bude k požadované délce co nejnižší ať je to ideální.

          0 0
        • Gorgov  

          o jaky fotce se bavime? Myslim ze muzes reagovat na jedinou fotku – tu sem dal Lister. Zminil se snad o tom, ze by mela sedlo nastavene niz nez je spravne? Nebo to michas dohroumady? Prijde mi, ze srovnavas prispevek Katka s fotkou, kterou sem dal Lister, coz je samozreme, jak jiste uznas hloupost. Tady asi nema cenu nic dal resit, proste kdyz chce mit nekdo horni trubku v rozkroku, je to jeho vec, zrejme nema cenu mu to rozmlouvat. Pak by mozna idealni byla 19".

          0 0
          • Karkulka  

            ježišmarjá, tak nebuď takovej štiplavej:)..mlu­vila jsem o „příkladu“, který jsem viděla na horách a nesnažím se tady nikoho přechytračit.nap­sala jsem jasně, že je dobré si obě velikosti vyzkoušet a potom se rozhodnout…

            0 0
      • Luka  

        odpovim stejne: hold jakmile chlap muze ukazat jakej je macho, tak to taky pekne ukaze.

        to jentak, docela se me osobne ta tvoje sexisticka veta dotkla.

        k supakovi: hlavni je jak dlouhou ma zena nohu a jak dlouhe ruce a telo. pak je na to takova tabulka, kolik cm by mel mit ram, priblizne.. ovsem myslim si, ze 17 bude uz moc velky. muj artur je 17, ja mam 168–170cm (nesmejte se, pokazdy kdyz me u doktora meri, mam jinou vejsku, dokonce i u stejnyho, treba v CASRI ;) ), a je mi to tak tak. Hlavni je v tomhle dylka ramu. Ja bych prilis kratkej ram nesnesla, mam pak pocit ze prepadavam a bojim se, artur je sice trochu skripec, ale jistota a pohodli je pro me dulezitejsi nez statisticke vypocty ktere bych mela presne dodrzovat a drzet ubu… :) stejne jestli budete vic jezdit, budete ladit a ladit a ladit… nez pozna co ji opravdu sedi a co chce, bude mit uz davno jiny kolo :D

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Je Ti jen tak tak.

          Mám to sem znovu napsat, nebo zkopíruješ moji odpověď z nějaké dřívější naší diskuze o Vižlovi? :-)

          0 0
          • Luka  

            nema to cenu… neni dulezity co rika tabulka, je dulezity, jak se na tom citis. Budeme se zase rafat, bo ja si myslim, ze drajda by se dal na pohled srovnat s vytvorem Jane. je desne nevyvazenej ale chapu, ze si prcek a ze se na tebe spatne neco shani, na druhou stranu dylka vizlika mi vyhovuje, zkusila jsem jak kratsi, tak i delsi kola, nektere i uplne jinak stavene, a muzu rict, ze vizla by byll i dalsi volbou, kdybych kupovala ht. Na druhou stranu, jestli bude novy bike, uz to nebude ani author, ani ht. pruzeni, vlajdy a pohoda… tak se budu ubirat dale. chrceni neni pro me

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Jak nevyváženej? Je malej, to jo, hodně malej. Ale já taky. Má představec o běžné délce (9 cm), sedlovku vhodnou tak abych mohla mít sedlo přimontované zhruba uprostřed ližin a přitom se mně na něm vzhledem k ose šlapání dobře sedělo. Ne extra dlouhý nebo extra krátký představec, ani přímou sedlovku nebo sedlo posunuté co nejvíc dopředu nebo dozadu čistě jen jak korekce délky posedu. A komponentama je taky vyváženej, všechno zlatá střední třída. Chudák, to mu ani nebudu říkat, co si o něm prohlásila. :-)

              0 0
              • scret  

                holky tak se neperte:)))

                0 0
              • Luka  

                nemyslela jsem to nijak zle, jen z nej mam dojem ze jezdec musi prepadnout dopredu…tot vse…

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  To je tím, že má nízko rodla. Jsem mu to tak dala, bo se mně to víc líbí a dá se na tom líp chrtit, když mě to dvakrát do roka přepadne. :-) Je fakt, že otočení představce přineslo nutnost jít v sjezdu dřív za sedlo než dřív.

                  Má rodla skoro ve stejný výšce jako Vinči a je to príma. Další rám budu vybírat nejen podle délky a výšky, ale i podle délky hlavový trubky, aby nebyla o moc vyšší než teď u Drajdy a já mohla mít rodla zase nízko. Navíc teď mu řidítka v servisu zkracují, bo jsem občas mívala už před koupí silničky pocit, že mám ruce nějak moc rozcapený do šířky. A s koupí silničky se to rozhodně nezlepšilo. Takže na Maštalích uvidíš Drajdu v pozměněné podobě. :-)

                  Ale tenhle rozdíl, při jiným nastavení výšky řidítek, je znát i při přesednutí z cirka stejně velkých rámů.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Tenhle optický dojem vzniká skoro vždy při kombinaci dlouhé ruce + nízko řídítka i když je posez zcela vhodný. V případě dlouhých rukou to ani jinak řešit nejde, jen délka posezu to v tomhle případě nikdy nevyřeší.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Já mám spíš delší nohy. A Drajda má 9 cm dlouhou hlavovou trubku. Proto došlo k tomu, že mám sedlo vejš než řidítka. Na výšku bych mohla mít i vyšší rám. Ale na dýlku delší už o moc ne, dva, dva a půl cenťáku navíc a musela bych mít řidítka v úrovni sedla – abych byla stejně předkloněná jako teď. Možná by se mohlo i podle fotek zdát, že přepadávám. Ale úhel předklonění je tak nějak normální, řekla bych. Žádnej chrťáckej, ale ne zas tak pohodovej, aby mě bolela při dlouhý jízdě záda. www.lukabike.com/…mg_4724v.jpg

                    Prostě se cejtím fajně, nebolí mě nic ani po deseti hodinách jízdy (zadek, záda, krk, zápěstí, prostě nic) a jsem přesvědčená, že jsem vychytala vhodnou dýlku a při koupi dalšího rámu se budu poohlížet po ±1 cm stejně dlouhým rámu.

                    Prostě jak se tu furt zdůrazňuje – každej jsme jinej. .-) A mnohdy se nedá poznat ani z fotek, jestli je posed dobrej nebo ne.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Mě přijde dle fotek tvůj posez ok. Já bych u sebe preferoval současně nepatrně ho prodloužit a nepatrně zvednout řídítka. Tedy aby se docílilo toho, že úhel trupu bude stejný (tedy stejně pohodlný posez) a ruce jen mírně změní úhel. Ale to už jsou detaily a otázka osobních preferencí. Ta moje preference je lepší do sjezdů a pro prudké brždění (lépe se dá zapřít, aniž by musel člověk jít za sedlo).

                      0 0
                      • kámen úrazu1  

                        Jj. Já zas dávám přednost snadnější jízdě do kopců, i přes cenu častější nutnosti jít ve sjezdech za sedlo. Zdůvodňuju si to tím, že sjezdy trvají kratší dobu než výjezdy. :-)) A já tu v okolí moc technickejch sjezdů nemám.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Já mám rád také snadnější a pohodové vyjíždění kopců, jenže tady o toho mám snižování zdvihu vidlice, které používám hodně, takže mám ideální obojí.

                          0 0
    • Lister  

      Jinak nelze také samozřejmě zapomenout na tohoto krasavce:

      bike-forum.cz/forum/fot­ky/nase_biky.html?de­tail=2653

      když majitelce napíše, tak se ti určitě vyjádří, ale ono určitě něco napíše i sem .-)

      0 0
      • Lister  

        sry za překlepy…samoz­řejmě – …ONA určitě něco napíše i sem :-)

        0 0
    • kuba  

      Taky souhlasím s tou 15". Při její velikosti je to rozumné řešení. Zkus se mrknout na: www.e-cyklo.cz/…tu-2072.html

      Případně 760w v černé barvě www.kupkolo.cz/…ne_2448.html

      A ještě se tady zkusím zeptat jestli někdo neví kde by se dal sehnat samostatný rám 760w v 15" (2007 v modré barvě)? Nebo o nějaké Contesse (S nebo M ideálně v modré :-) ) Může být i trochu jetý.

      0 0
      • Lister  

        sehnat se nedá......já ho kupoval loni na jaře a dovozce ho neměl vůbec. Ne netu někteří slibovali, ale pak skutek utek, tak se muselo koupit celé kolo v 15 a to byl taky celkem porod ho sehnat .-)

        0 0
      • kremilek  

        Ta 830w, to je fakt pěknej tip. Nevím, jestli mě to nahlodá. Původní rozpočet byl 8–9tis. Smířil jsem se s 10. 12.5 ufff :-( (nehledě na to, že bych měl pak horší kolo :-D)

        O té černé verzi na KupKolo.cz vím, problém je, že je to fakt šerednej design. Nedivím se, že to nemůžou vyprodat. A o ten jde u dámského kola až na prvním místě ;-).

        Samotný rám a přestavba je taky řešení, ale nemám s tím zkušenosti. Jsem spíš uživatel než kutil. V této souvislosti byl můj favorit tento: www.kupkolo.cz/…che-Tuwatawa Myslíš, že by to šlo dát dohromady s nějakým rámem s kytičkama a cenu udržet rozumnou? Jetý rám mi nevadí. PS: Contessy se moc nelíbí (přezdobené).

        0 0
    • Martinkaa  

      Merim 164 mam 15". Ale pansky ram. Predtim jsem mela 17" a byla jsem na tom jak vosa na bombone.

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Ten Tvůj Author je ale stejně dlouhej jako dámský Superior 15". Nejde dost dobře rozlišovat „pánský“ a „dámský rám“. Dost pánských je kratších než dámský Superior.

        A navíc si myslím, že pro ještě menší babu než jseš Ty, je efektivní dýlka rámu 55,5–56 cm maximum, i když třeba má delší ruce a trup a krátký nohy a navíc preferuje delší posed. Tak „velký“ kolo jde k delšímu posedu snadno upravit – stačí otočit představec a dát pár podložek pryč. Když se koukám na fotky dámských Supíků 15" zdejších holek, všechny mají řidítka dost vysoko – takže problém by s prodloužením posedu u ženy 160 cm vysoké by neměl být. Stejně tak u Tvýho kola, nebo jakéhokoliv jiného pánského rámu kolem těch 55 cm.

        Zkrácení posedu z dámskýho Supíka 17" by šlo už hůř – o 2 cm kratší představec by byl v pohodě, ale pokud by byl nutný ještě kratší představec, určitě by se to negativně promítlo od ovladatelnosti. Sice se říká, že krátký představec vede k snadnějšímu zatáčení, ale odhaduju (jen odhaduju), že kombinace extra krátký představec a dlouhý rám by moc dobrej nebyl – odhaduju (znova :-), že předek by nedržel stopu, byl vratký v prudkých kopcích, ale kolo by se do zatáčky pro dýku rámu stejně snadno nevměstnalo.

        0 0
        • Luka  

          odhaduju – jen odhaduju ze to chce vyzkouset :)

          0 0
      • Gorgov  

        jakoze ta 17 ti byla hrozne mala, tak si vzala mensi ram? To je zajimavy:)

        0 0
        • Martinkaa  

          Nepsala jsem, ze jsem byla jak bombon na vose, ale vosa na bombone :-)

          0 0
    • MlokCZ  

      Tohle se nedá jednoznačně říct, protože výška není všechno. Rozhodující je délka nohou, rukou a trupu a při stejné výšce se může proklatě lišit. A neplatí obecně ani že ženy potřebují kratší rámy, ani delší. Je to vždy individuální.

      Začal bych tedy proměřením dle délky stávajícího kola.

      A pokud chceš přesnější tipy od diskutjících, tak by nebylo od věci sem hodit její další míry (tím myslím délku nohou do rozkroku a délku rukou, případně trupu ještě). Jakou potřebuje výšku pro danou délku nohou s jakou sedlovkou se dá určit dost přesně a tedy rozhodnout jestli by jí stačila 15ka (a případně zda s 350mm sedlovkou). S délkou je tu už složitější, tam je také rozhodující jaký preferuje posez.

      0 0
    • Hejdik  

      Já jsem pro velikost 15". 17"je dle mého už zbytečně velká.

      0 0
    • Lenka.05  

      Měřím 162cm a loňského supa (viz profil) mám 15". Sedmnáctka mi byla velká, zkoušela jsem na krámě. Se svým supíkem jsem bez výhrad spokojená. Konečně mně nebolej záda. Předchozí kolo na mně bylo hrozně dlouhý, takový už nikdy víc. Mně teda 15" malinkatá nepřijde, když mluvíme o supovi. Ale zkoušela jsem dámského authora i treka, a ty bych v 17" mít mohla, menší už byly i na mně docela krátký, při prvním nasednutí jsem měla pocit, že musím přepadnout dopředu. Chce to vyzkoušet no.

      0 0
    • scret  

      presne tohle kolecko jsem ted porizoval pritelkyni… po dlouhym vahani jsme vzali 15ku… ma 160cm,kratsi nohy… sedi ji nejspis dobre,ikdyz me to proste prijde divny,takhle malej ram,v realu to vypada jak detsky kolo:)

      pokud te to zajima tak jsem ho videl nejlevnejc tusim za 8tis. (kupkolo??), ja ho kupoval za 9 na koloshopu,protoze to mam blizko a proste je to mnou preferovanej shop…navic mi tam kluci dali lepsi sedlo (WTB lady)

      jinak uz jsem zacal lehce tunit,prave sedlem,pak gripy WCS – mechacky (dobre padnou),lehci gumy (v zakladu tam jsou brutalne tezky) do budoucna prijde nejspis karbonova sedlovka a taky hlavne co nejdriv vidle…neco lehciho a hlavne lip chodiciho…ten Suntour co tam je, je udesnej!

      0 0
      • kremilek  

        To na KupKolo.cz už jsme tu drbali. Jen černá verze, což není pěkný. Ten tvar rámu mi přijde taky trošku jako divočina…horní rámová trubka skoro rovně se zadní vidlicí :-). Na těch Listerovo fotkách je to pěkně vidět. Ale proč ne.

        Bohužel tuhle vidlici (Suntour SF-XCT) má mnoho kol v této cenové kategorii, tam s tím asi nic neudělám.

        0 0
        • Lister  

          uděláš – zahodíš, koupíš jinou, o kilo lehčí a funkční :-)

          0 0
        • scret  

          no jeste nedavno meli tusim i modrou:)

          0 0
      • scret  

        tady je zatim skoroseriova verze pritulky… vel.15

        0 0
        • Lister  

          taky jsem takhle začínaly :-)

          Když se budeš snažit, tak jí z toho uděláš super raketu a váha kolem 11–11,5kg je naprosto reálná :-)

          PS: jako první věc na výměnu doporučuji tu vidlici – až ji budeš sundávat tak se nelekni – fakt je tak těžká !!!! :-) Moje váha nestíhala, tak jsem to musel vzít jen tak orientěčně – určitě to bylo přes 2250 a to pro holku není žádný med :-)

          0 0
          • scret  

            jj,vim,jak jsem psal vyse,uz jsou vymeneny gumy a gripy,ted na radu pujde vidle,nejakej starsi Skareb,Mars nebo tak neco…teda az ho sezenu:) ten Suntour je fakt odpornej,nepru­zi,vnitr.nohy ma tak 20mm:) no proste des…

            pak bych rad dal karbon.sedlovku,bud koupim neco v prumeru 31,6 nebo dam redukci a mam doma jeste jednoho skvele fungujiciho Woodmana 26,8…

            no,jestli si udelam radost s novyma karbonovyma riditkama,tak zena dostane ty nejlehci Pellsy ktery mam ted ja na biku…

            kola jsou vahove docela v pohode,takze davat lehci by bylo uz drahy…

            0 0
    • BB  

      taky jsem vždycky mezi velikostmi. Většinou jsem volil tu větší, ale při posledním kole opět volba 17 nebo 19 a tentokráte jsem volil 17 a jsem naprosto nadšený. Dosud jsem si myslel, že se s kolem neotočím protože jsem lepl, až teď jsem zjistil, že to bylo delším kolem. Ale u celopér je to asi jiné než u HT.

      0 0
      • kremilek  

        DĚKUJU ZA NÁZORY. 15" přijde v našem případě jako vhodnější.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.