• lynxx

    Dobrý den,

    plánuji nákup kola Superior Team 29, ale nejsem si jistý, jakou mám vybrat velikost rámu vzhledem k mé výšce 190 cm. Na stránkách Superior doporučují velikost 21,5" pro osoby mezi 180–195 cm a velikost 23" pro osoby od 190 cm výše. V současnosti vlastním crossové kolo Author 22" a tato velikost rámu mi vůbec nevyhovuje (malá). Prodejce mi sice nabídnul, že objedná pro mne obě velikosti a budu si na prodejně moci vyzkoušet posed, ale i ořesto bych rád slyšel osobní zkušenosti vlastníků 29"-ek podobného vzrůstu. Předem děkuji.

    0 0
    • kubad  

      21,5" bude akorat

      0 0
    • Martin  

      já mám 190 cm a 21,5" je mi tak akorát – viz sup v mém profilu

      0 0
      • Martin  

        i když se mi občas zdá, že bych užil delší představec :-)

        0 0
        • lynxx  

          Kouknul jsem se na Tvůj SUP. Díky za odkaz. Vypadá trochu jinak, než SUP Team 29, který je normálně v prodeji. Máš ho poskládaný? Kolik Ti to váží? Já bych chtěl tenhle model hlavně kvůli avizované hmotnosti 10,7 kg (koukám, že model 2010 je už nad 11 kg). Delší představec bych taky potřeboval na mém současném crossu.

          0 0
          • kubad  

            10,7kg v 21,5" hehe zapomen nebo to bude hodne drahe :-)

            0 0
            • lynxx  

              No tuhle váhu avizuje SUP na své webovce a stejně tak prodejci (např. http://www.nejlevnejsi-kola.cz/…el-2009.html).

              0 0
              • miki  

                Jak píše Kubád ,na tuhle váhu zapomeň,bude nad 11 kg dle odhadu.To co uvádí prodejce nebo výrobce není směrodatný.

                0 0
              • kubad  

                Hehe snad tomu neveris? Realita bude tak o kilo jinde :-)

                0 0
                • lynxx  

                  To je klidně možné. Ale to samé bude platit i u jiných modelů (vyšší reálná váha), což mi ponechává Team 29 jako mnou preferovanou volbu, i když podle výbavy by mi úplně stačil model 929.

                  0 0
          • Martin  

            mám to tam napsané, asi 12,5 – 13 kilo, přesně zvážené to nemám :-)

            jo, je to skládačka. na to moje ježdění takovýhle sestavení stačí :-)

            0 0
            • lynxx  

              Díky. Nějak jsem to tam přehlédnul.

              0 0
    • Bafoon  

      supa v 21,5" ;-) mám 194cm a sup mi v tehle velikosti seděl. Ta váha 10,7 ale opravdu :-)

      0 0
      • lynxx  

        Hmm. Měl jsem silné pochybnosti ohledně 21,5", ale jak čtu, tak v mé výškové katogorii je preferovanou velikostí. Schválně ten bike vezmu na zavazadlovou váhu, a pak dám vedět, kolik to doopravdy váží.

        0 0
    • venabch  

      Ahoj , velikost je jednoducha , myslim ze ti bude stacit M , Ty supiky sou spis vetsi , je tam velkej prumer sedlovky tak ze se nemusis bat ze by prdla . Poznas to jednoduse , Zkus M kdyz vytahnes sedlovku na sebe a ryska na sedlovce bude jeste zalezla tak je pro tebe OK . Ta 29 je velka sama o sobe tak ze cim mensi ram tim lepsi je to limitovany jen tou sedlovkou.

      0 0
    • Marskatin  

      188 cm velikost 21" ok.

      Zopakuji mnohokrát napsaní není to jen ve výšce postavy, ale taky, jak je člověk stavěný, jak má dlouhé nohy vůči tělu atd.

      Je možno použít ruzné kalkulátory velikosti rámu.

      Pro jednoduchost třeba ten ze stránky duratecu. Pro zajímavost mi vychází velikost rámu od výšky postavy 52cm, podle délky končetiny 47 cm, což jsou hned dva palce rozdílu.

      V čem je ti 22" palců u Authora málo? je rám nízký výšku (což se mi při 40cm sedlovkách zdá nepravděpodob­né)nebo krátký na délku?

      K váze kola: souhlasím s názorem že reálná váha bude vyšší. Já považuji za hodně slušnou váhu 29" kola v 21" velikosti vše pod 11,8–12 kg. Méně lze, ale je to k…sky drahé. Můžeš kouknout na specifikaci mého biku v rpofilu (foto sice neaktuální, ale specifikace ano). Váha 12,4 kg na závěsné digitální váze. Kola jsou zhruha stejně těžká jako na tom supovi, zbytek porovnej. Realativné malými náklady bych byl schopen výměnou řídítek, představce, sedlovky,pedálů dostat váhu o 300g níže, ale to jevíceméně konec, pak už by to byly desetitisícové investice.

      Výrobci často uvádějí váhu pro nejmenší velikost rámu, jenže ta se může lišit mezi největším a nejmenším modelem o přibližně 350 – 550 g ( v závislosti na konstrukci rámu a tím, jestli má výrobce 3,4 nebo 5 velikostí). Taky je často váha bez pedálů, i když ve specifikaci jsou.

      0 0
      • venabch  

        Ty kalkuratory sou smesny kazdej meri vysku ramu jinak , navic treba merida je kratas tak ze spis vetsi ram , Supik je dlouhan tak ze spis mensi , Rikam nejlip podle sedlovky kdyz si ji nastavis na sebe a mas rysku tak sentak pod okrajem v ramu je to ok , zbytek doladis predstavcem a posoupnutim sedla

        0 0
        • Marskatin  

          Já jen zopakuji, co jsem napsal výše. Pokud nevím jaké je postavy, tak si netroufnu vůbec doporučovat velikost rámu na základě pouze výšky. Se 40 cm sedlovkou se vlezu i na 17" rám, ale představec by to chtělo 13 cm možná delší což už je pro mě zvěrstvo. Navíc nevím nic o jeho váze, ale pokud je se blíží metráku, tak to už není moz hezký pohled, jak se ta sedlovka prohýbá a jak to namáhá rám(máš pravdu u 31,? je to lepší než 27,2). Já doporučuji zkoušet a zkoušet důkladně, třeba i více geometrií.

          A stím pošoupnutím sedla to taky nená tak jednoduché: asi mám nějak delší stehenní kost vůči lýtkové, takže pošoupnutí sedla dozadu mi nepomáhá, mám sedlo, jehož sedlo umožňuje lyžiny umožňují slušný posun dozadu a ještě sedlovku s 25mm offsetem, abych dosáhl správného posedu. přímé zámky na sedlovkách u mě nepřipadají vůbec v úvahu, to by musela bát sedlovka pod úhlem

          0 0
          • lynxx  

            Metrák, sedlo je úplně nadoraz.

            0 0
            • Marskatin  

              No vybírej důkladně, neuspěchej to. Já myslím, že to bude ta 21,5. Maximálně pokud to nekupuješ hned ti mohu nabídnout zkoušku mojeho stroje.

              0 0
              • lynxx  

                Díky. Myslel jsem si, že mám naspěch, ale jak se tak dívám, tak modely SUP Team 29 i 929 z kolekce 2009 jsou pořád hodně k mání,a přestože nová kolekce už ze startu nabídla nižší katalogové ceny než minulý rok, tak při porovnání specifikací nevidím důvod pro tak velký cenový rozdíl mezi slevněnými modely 2009 a téměř totožnými modely 2010. Takže asi krize „tlačí“ …

                0 0
          • Marskatin  

            n+jak to blbne tak dokončím myšlenku

            … pod úhlem < 69°(odhad). Takže pokud jsi tak nějak konfekční, posuny sedla ti stačí a doladíš to přdstavcem. u mě nějaký posun sedla jinak než maximálně dozadu nepadá v úvahu. Mám štěstí jsem na hraně, mohu jezdit konfekci. Pokud by to bylo ještě trochu horší, vážně bych uvažoval o zakázkové stavbě. Kdybys takoé potíže měl nepřipadaly by ti ty kalkulátory tak směšné (jsou lepší i horší). Pak se člověk už nedivi, že ve FOGu je kdejaý rozměr těla. Vyška, délka nejen nohy, ale i stehna a lýtka, délka paže, délka trupu…

            Tady by s enašlo lidí, co jim hned jen tak nějaké kolo nesedne a určitě i pár takových co zakázkovou stavbu mají…

            0 0
      • lynxx  

        Výška je (u Authora 22") v pořádku. Problém je s délkou. Nemůžu se do kola pořádně „položit“, což je docela problém, když si chci pořádně zašlapat.

        0 0
        • venabch  

          Author je kolo urcene pro turistiku a ne na zadne vetsi jezdeni to pati i pro vyssi modely :-D . Proste pohodlna geometrie ktera je vsak neobratna a nevede stopu :-( .

          0 0
    • Polka  

      192cm – 21.5

      0 0
    • Pebe  

      koukám se nás tu vyrojilo, 180cm a mám 19velikost…váha 10.8kg, ale s pevnou vidlí. I když tam mám hodně těžké pláště

      tobě určitě 21.5, tu 23 bych už nebral, navíc menší=lehčí a tužší

      0 0
    • lynxx  

      Děkuji všem za rady a názory, ve kterých mi jednoznačně doporučujete 21,5" rám jako nejvhodnější k mé výšce.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce