• Biker jak Pes

    Zdravím Vás, jelikož jsem se rozhodl intenzivněji a lépe trénovat, zvažuji koupi nového sporttesteru. Nejdříve jsem zvažoval Ciclosport HAC 4 PLUS nebo PRO PLUS. Ten mi byl rozmluven. Tady na fóru taky není moc oblíbený. Rozhodl jsem se pro Polar. Buď CS 300 nebo S510. Nemám žádné zkušenosti s dražsími sporttestery, proto prosím o radu Vás. Rád bych aby to mělo měřič kadence a možnost propojení s PC. Díky moc Linky: www.polarshop.cz/…dsdetail.asp?… www.polarshop.cz/…dsdetail.asp?…

    Anketa: Tak který ? ;))

    0x
    0%
    10x
    83%
    2x
    17%
    0 0
    • panaczek  

      vubec nevim proc jsem kliknul, sorry

      0 0
    • MlokCZ  

      A potřebuješ hodinkový? Pokud ne, tak bych volil určitě CS100 s Wearlink pásem (za +100 ti to téměř všude prohodí a CS200 nepřináší nic užitečného za ty prachy navíc). Má oproti všem hodinkovým o dost větší displej, takže je na kolo super. Pokud chceš hodinkový typ. Pokud se nepletu tak S510 i když je připojitelná přes infrák, tak nemá stejně paměť na celý průběh záznamu po 5/15/60s, takže nic zajímavýho za ty prachy nepřináší. Pokud už dávat tolik peněž, tak zkusit někde sehnat levněji 725, ale 510 bych nebral.

      0 0
      • MlokCZ  

        A z hodinkových ne až tak drahých je velmi pěkná RS200, ale nemá cyklo funkce. Ale i když nemá ukládání po 5/15/60s celého záznamu jako ty nejvyšší modely, tak má aspoň vyhodnocení tréninku nejen pro zvolenou zónu od do, ale pro 5 zon, které jsou na pevno 50–60%, 61–70%, 71–80%, 81–90%, 91–100% z maximální tepovky. Což je docela zajímavé a trošku to dokáže nahradit uložení celého záznamu a přehrání do počítači (i když celý záznam v počítači bude vždycky samozřejmě lepší, ale zase cena modelů, který to umí …). A než tu S510 bych raději vzal CS100 + RS200. Ale jak už jsem psal výše, tak při ochotě investovat tolik peněz už je nejlepší připlatit na S725X.

        0 0
      • MlokCZ  

        A v každém případě vždy vzít s Wearlink pásem. U těch dražších modelů je skoro vždy automaticky, ale i když není, tak většina prodejců to za zanedbatelný poplatek rovnou v balení prohodí (já takhle bral 2× CS100 za těch výše uvedených + 100 za výměnu za Wearlink pás).

        0 0
      • Gorgov  

        Mam naprosto stejnej názor, jak k tý CS100 tak i510. Mam 720i, je super, přítelce sem koupil CS100 a udivene sem koukal – to ma lepsi display:)

        0 0
    • rasto  

      ahoj, taky jsem se uklikl. promin. shodou okolnosti taky mapuju trh, ztratil jsem PC15, chtel bych nejaky pulsmetr s vice funkcemi. polar mi prijde obecne docela drahy, navic bych chtel s teplomerem i vyskomerem. cyklofunkce nezadam. taky jsem chtel hac4, po recenzich zde na b-f jsem si to taky rozmyslel :-)

      0 0
    • tom xtr  

      Řešil jsem totéž cca před rokem. Dilema bylo buď a/ jen nějaký levný tepák a nechat starý cyklocomp nebo b/ to vzít vážně a koupit něco pořádnýho „ALL in ONE“ s možností zpracování dat na PC. Rozhod jsem pro b/ – úvahy v podstatě viz MlokCZ výše – zvítězil Polar 725× a nelituju.

      0 0
      • maxtor  

        Taky jsem si jej pořídil, ale jedna věc mi nejde do hlavy. Mám na mysli ten test kondice, který ti nějak pokoutně počítá z tepové frekvence v klidu a hodnot, které tam o sobě zadáš VO2 max. – tedy kolik kyslíku dokážeš za minutu nebo kolik času zpracovat. Udělal jsem si jej a zjistil jsem podle přiložených tabulek, že jsem na tom hodně bídně. To se mi ale ani trochu nezdá, protože z dechem vůbec problémy nemám a i vzhledem k tomu, že jsem dřív výkonostně plaval, se mi nechce věřit že bych byl pod průměrem. Má někdo podobnou zkušenost??

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Neber to vážně, jsou to jen další čísílka pro hračičky, možná jen s o málo větší vypovídací hodnotou než je spotřeba kalorií. Takže skoro s nulovou. :-) Možná se dá podle toho řídit v rámci určení zlepšení se či zhoršení, podle posunu výslednýho VO2 max. a vypočtené maximálky (mimochodem, neví tu někdo, zda to má být opravdu maximálka, jak se uvádí v prospektech, nebo anaerobní práh?) Mám s ním opačný zkušenosti než ty – dle testu kondice byla na podzim má aerobní vytrvalost na supr úrovni (nevejdu se do tabulky), což je úplná blbost.

          0 0
          • maxtor  

            Uff, díky! Tos mě potěšila. Dnes už jsem si chtěl nechat udělat carbonovou rakev na míru:-)) Podle toho, co tam vyšlo, jsem byl už jednou nohou v rakvi. No, mám ten sporttester ani ne týden a asi 3 dny s ním umím aspoň trochu dělat. Tak uvidím, jak se budou ty hodnoty hýbat.

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Tak to ony se hýbou. Za deset změření mohou být výsledky jiné. Mně se VO2 max zvyšovalo a snižovala se vypočtená maximálka (na výslednou hodnotu nemám problém se dostat i při běžný vyjížďce). Poslední tři měsíce se neměřím. pro jistotu, co kdyby test kondice opravdu fungoval, v tom případě by mě vyskočivší nízká čísílka asi zabila – během listopadu a prosince jsem se hýbala jen jednou, dvakrát týdně. :-)

              0 0
              • maxtor  

                Tak to já jsem se přes 3 hodiny ježdění, které jsem o víkendu dal, k maximálce jen přiblížil. Věřím ale tomu, že když se do toho na jaře obuju, půjdu přes. To jsem si zase měl co pořídit:-)))

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  To je právě ončo. Proto jsem se ptala, jestli to číslo má opravdu udávat maximálku, jak je Polarem propagováno nebo anaerobní práh. Na maximálku je to sakra nízký. Vím, že na kole se dostanu i o dvacet tepů výš, na jejich „maximálce“ jsem ještě v pohodě, respektivě pár tepů pod ní začínám mít pocit větší námahy. I to ukazuje na nepřesnost měření… Věř mi, že přes skutečnou maximálku by ses nedostal. :-)

                  0 0
                  • maxtor  

                    Nejsem lékař, takže nemám tušení, co tím údajem 220 – aktuální věk myslí. Mám 25, takže mi to vypočítalo 195 a po testu kondice se to snížilo na 193 (v manuále mluví o „maximální tepové frekvenci“). Po dvouhodinové vyjížďce jsem měl maximální tep, tuším 183. Ale nebyla to žádná divočina. Chce to pořádně prostudovat manuál, a to mi ještě nějaký čas sebere, protože je tam toho fakt hodně.

                    0 0
                    • jecnak  

                      220-aktualni vek = ± autobus max tf. Treba ja bych mel mit 196 a „umim“ 209…

                      0 0
                      • maxtor  

                        NO vidíš, takže je ti vlastně 11:-) Co nejdřív zkusím jít na doraz a schválně jesti tě trumfnu:-))

                        0 0
                    • Brzdič  

                      Ten výpočet je orientační a na většinu lidí nefunguje :-( Já bych měl mít max na 176, ale dokážu se dostat na 189. Samtotný údaj o max TF ti je k ničemu. Hlavně potřebuješ zjistit dva prahy aerobní a anaerobní. Na to jsou dva způsoby – laborka kde ti je určí na základě laktátu, nebo orientačně. Aerobní práh je hranice, kdy se začínáš zadýchvat a přestáváš být schopen souvisle mluvit bez funění. Anaerobní práh se dá stanovit Conconiho testem – viz historie fora.

                      0 0
                  • Gorgov  

                    vůbec bych to nebral vážně, přesně to zjistíš když skočíš na laktát, myslim že to za to stojí i turistovi když už investuje do polaru.

                    0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Šak se do Casri chystám, v únoru, březnu. Polara mám za hubičku, jinak bych do něho nešla.

                      0 0
                  • TomasN  

                    Omlouvam se za pripadne „kydy“ moc jsem nemel cas cist cely thread. Ano Polar trochu keca, hodnota ma byt maximalka, ale pokud mozno ji manualne zadat pokud hodnotu zname, nebo presneji spocitat, ne podle jednoducheho vzorce ktery pouzivaji sporttestery Polar.

                    0 0
                    • TomasN  

                      Nechat si zmerit svoje hodnoty, treba vyse zminovany laktatovy test, nacpat je manualne do polaru a nebrat vazne ani jejich VO2 max.

                      0 0
                    • fouk1  

                      A jak přesněji vypočítat maximálku?

                      0 0
                      • TomasN  

                        Nekde uz jsme tady ty vzorce probirali, jedna presnejsi je treba karvonenova rovnice s vyuzitim veku a hmotnosti. „210-(věk/2)-((hmotnost v kg/2,2)*0,05)+4“

                        ale na mne to taky neplati. Je to ORIENTACNI ZPRESNENI VYPOCTU!

                        0 0
                        • fouk1  

                          Ok, díky

                          0 0
                        • Pebe  

                          takže by to šlo zjednodušit na : 206-(věk/2)-(kg*0.0227) :-)

                          0 0
                          • Pebe  

                            kecám :-)

                            214-(věk/2)-(kg*0.0227)

                            0 0
                            • TomasN  

                              Jsem pres ty humanitni vedy, cisla nejsou moje parketa, budu ti muset verit :-)

                              0 0
                            • Gorgov  

                              myslim že po laboratoři je nejpřesnější určení za jízdy, jen to trochu bolí. V podstatě dáš 3 intervyly do kopce na plnej výkon, na konci toho třetího by ses měl dostat na maximálku. Ale je potřeba na to bejt odpočatej.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                A pokud je dáš fakt na doraz, tak je dobrý mít někoho s sebou, protože nejen, že to poměrně dobře změří, ale taky při tom třetím intervalu to s tebou třeba i šlehne (tím nemyslim, že budeš tuhej, ale mžitky před očima a už ležíš v příkopu). A to riziko je větší pro méně trénované.

                                0 0
                                • Gorgov  

                                  tak bohužel jezdit neumim že bych šel uplne do mrte.

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    No ono jak jsi víc trénovaný, tak je organismus odolnější i na tepy těsně u maxima, tak to třeba už u tebe ani nehrozí.

                                    Já to zažil v životě 3×, že jsem šel ve výjezdu z kola, kdy tělo odmítlo se dál udržet na kole.

                                    Jednou z toho to bylo na začátku vyjížďky, dobře odpočatý, cca 10 minutu rozjetí a pak výjezd po sjezdovce nahoru (povrch ale pěkná suchá nízká tráva, takže i při tom sklonu se to dalo dobře), který byl nad moje síly. Za každou cenu jsem ho chtěl dát, už v půlce výjezdu jsem byl pár tepů od maximálky a v druhé půlce už tep šel jen o 2 výš. Ale řikal jsem si, že to za každou cenu dám (a když už nejsem fyzicky dobrej, tak aspoň psychiku mám na tohle silnou) a už jsem se skoro viděl nahoře, když jsem metr před koncem výjezdu (který končil na cestě která vedla nad svahem po vrstevnici) sesunul z kola, tělo odmítlo pokračovat. Ale za minutku jsem byl zas v pohodě a jel dál.

                                    A jeden z těch 3 případů ale nebyl kvůli tepu u maxima, ale totálním vyčerpáním + hlaďákem dohromady na konci pro mě extra těžký vyjížďky, v tu chvíli jsem jel tak pomalu a v tak mírném kopci, že tep byl úplně nizoučký.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      A taky proto je pro mě i jako pro pohodovýho turistu důležitý tepák. Bez něj se dokážu ve výjezdech hrozně snadno odvařit (vždy ta touha vše vyjet i kdybych měl chcípnout).

                                      0 0
                                    • Gorgov  

                                      tak před tvou psychykou klobouk dolu. Me se nikdy nestalo ze bych kopec nevyjel kvuli fyzicce, to spis podjede kolo, prip to postavim na zadni a du… Jinak proste jedu neco pod max a hotovo, ne ze bych si nedaval, musim ty hranice postupne objevovat jeste :)

                                      0 0
        • Řechty  

          já jsem zjistil, že ten test kodnice dost závislý na tom jakou tam máš nastavenou „úroveň aktivity“. Čím vyšší tím vyšší VO2 max. Ta hodnota se dá brát vážně jen tehdy, když víš o kolik se liší od skutečné VO2 max, zjištěné z laboratorního vyšetření.

          0 0
          • maxtor  

            Aha, tak to já jsem si tam nastavil úroveň aktivity pro začátek na „low,“ takže to doma zkusím zvýšit. Díky

            0 0
            • kámen úrazu1  

              A hned stoupne papírově trénovanost. :-)

              0 0
              • maxtor  

                A wo tom to je:-)

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Doporučuju nechat úroveň aktivity na středním stupni a na nejvyšší dát den před závodem, to ráno si samozřejmě udělat i test kondice. A hned se druhý, závodní, den pojede mnohem líp, s tak výrazným zlepšením kondičky doslova během noci to možná bude i na bednu! :-)

                  0 0
        • Brzdič  

          Když se trošku začteš co a jak, tak zjistíš, že dech (plíce) nejsou limitujícím faktorem. A při metodice jak ji popisuješ to platí dvojnásob. Teprve u hooodně trénovaných borců, kde je na stah srdce čerpáno velké množství krve, je možné, že kapacita plic bude nedostatečná. Limitující jsou svaly a zcela zásadní je kardivaskulární systém – jeho schopnost transportovat kyslík. Když si necháš udělat spyro u dvou, nebo více laboratoří dostaneš dva a více vysledků v závislosti na metodice :-( VO2 max je ovlivňováno i nadmořskou výškou! Proč je tenhle test v Polaru? Pokud se ti podaří uhlídat stejný způsob měření a měření budeš provádět pravidelně, na stejném místě, za stejné teploty, mělo by ti po delším období být jasné jestli se zlepšuješ, stagnuješ, nebo se zhoršuješ. Musíš ale počítat s tím, že některá měření se budou vymykat tvému normálu a ty pak vyeliminovat. Osobně jsem se tím nikdy nezabejval, přijde mi to jako velmi přesný údaj s odchylkou ± cihla :-(

          0 0
        • tom xtr  

          Občas (ne úplněn pravidelně) ten test dělám a taky jsem srovnával měření různých lidí. Zdá se mi, že to není úplná blbost a ve srovnání v časové řadě (pokud ale dodržíš podmínky testu) to o vývoji kondice vypovídá. Taky se mi zdálo docela vypovídající srování výsledků testu u různý lidí (za stejných podmínek). Naopak těm absolutním číslům, který z toho lezou, žádnou váhu nepřisuzuju a nic podle toho nenastavuju.

          0 0
      • termit  

        taky ho mam a spokojenost

        0 0
    • maxtor  

      Má někdo zkušenosti s výměnou baterie ve sporttesteru Polar? nevím, jak u jiných modelů, ale u S725× se píše, že je nutno komp poslat pro výměnu baterie do autorizovaného servisu. Je to pravda nebo je to jen proto, aby se někdo namazal na řešení banálního problému? Je v tom nějaký jiný háček?

      0 0
      • Garyk  

        Nedávno jsem měnil baterii v autorizovaném servisu. Automaticky ti vymění těsnění krytu a máš záruku na vodotěsnost. Pět minut práce, cena 330 Kč :-(

        0 0
      • Gorgov  

        2× sem ji měnil u 720, ktera je stejna, noproblem.

        0 0
    • Chaingang  

      Doporučil bych ti poshánět tu 725…mám 710i,což je prakticky stejnej,a je to výborná hračka…největší věc je,že nemusíš dopisovat treninkovej deník ručně,nikdy mě to nebavilo :))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.