• tom_777

    Zdravím,

    jsou teď zajímavé slevy a v mém oblíbeném kameňáku mě děsně lákají ať si pořídím Specialized Epic FSR Expert 09(další dvě uvažovaný kola stojej prakticky to samý)

    Jezdím cca 8 maratonů ročně (s určitou snahou o umístění) a Epic je určitě dobrá volba jenže – jen v našem „týmu“ jich je 6 a na závodech pokuď potkám XC fulla, tak každej druhej je Epic… prostě tuctovka nejvíc … to je moje současná merida málem unikát.

    Další užití jsou pohodový vyjížďky po horách(krušný alpy pyreneje…). Tím trávím většinu času na bajku a nejvíc mě to baví. Pro tohle užití mě láká Specialized Stumpjumper FSR Elite 09 – tam by ale mohly bejt určitý limity v rychlosti potřebný pro těch několik závodů za rok (a závodit určitě občas chci)

    No a poslední možností je jít proti proudu času a vzít karbonovýho Stumpjumper Experta 09. Protože za a)na HT nemusíš řešit kolik zdvihu máš pod zadkem za b)je to největší raketa na „top“ rámu.Tady musím připsat, že jsem s HT dělal určitý pokusy (po dvou letech na XC fullu) a vlastně mě to vůbec nevadilo že to je HT. Taky by se mi tím otevřela možnost si časem našetřit na třetí kolo do party(k silničce) – nějaký AM/EN kolo do alp apod…

    Anketa: Tak co? nečekám, že dostanu odpověď na svoje otázky, spíš mě zajímaj různý názory a úhly pohledu.

    20x
    36%
    0 0
    • jIrI___  

      Tak pokud máš vyzkoušené, že ti HT nevadí a přesednutí na něj z fullu ti nebude dělat problémy, pak si myslím, že na závodní použití se snahou o umístění není co řešit – pevný Stumpík.

      0 0
    • Kubiczech  

      Byl bych taky pro třetí možnost a výhledově pořídit nějaký  fs trail bike. Přes léto jsem jezdil XC hardtail a vůbec si nemyslím, že je to z fullu krok zpět.

      0 0
    • McBlacky  

      na závody StumpuFSR ne. Mám 09 hlínu a je to skvělý kolo na všechno jiný než závody. Dal by se postavit i na maratony typu Král, Malevil, Sudety ale stálo by to hodně peněz a z části bys omezil potenciál kola.

      to HT je raketa jako blázen, bral bych to a v budoucnu pořídil něco levnějšího na AM

      0 0
    • cevapcici  

      Moje rozhodování bylo z velké části podobné jako tvoje. Půjčil jsem si Stumpa FSR, abych se ujistil, jestli náhodou tohle není pro mě to pravé. Jezdil fajn, byla to zábava, ale… Přinutit ho k rychlejší jízdě po rovině byl trochu problém. On prostě chtěl, abych jen koukal okolo.

      Pak jsem si půjčil Epica a zjistil, že mi menší zdvih stačí. O to víc Epic letí kupředu (ne že by to snad souviselo přímo se zdvihem ;-). No a 30% sleva na kola 09 mě dorazila. Koupil jsem Experta. Vím, že za stejnou cenu by bylo špičkové HT. Ale na to mám své staré kolo. Mám dojem, že dvě HT nepotřebuju.

      Je to ale můj první full, takže si užívám ten nový komfort a nemám velké srovnání. Ten Stump FSR mi ale preci jen trochu vadil. Jako dalsi kolo bych si ho ale klidne vzal ;-)

      0 0
    • ememem  

      epica aj stumpa som pojazdil iba trocha ako testovaci bike(s kazdym 1 maraton) takze to ber s istou rezervou ale za mna epic. ved je to v podstate take trocha pohodlnejsie ht :-) a zas do tych alp/pyreneji se trocha pohodlia pod zadkom hodi, na lukach doma to moc nepoznas to je fakt. to ze je kazdy druhy full epic bych docela odignoroval. skor bych ako mozne minus zvazoval ze v pripade ak budes musiet poslat braina k mozgosovi na terapiu asi sa dost nacakas.(neviem, mozno je to v cr o nieco lepsie ale overil bych si to)

      stump – co ja viem, mne sa zdal dost lenivy, mal som taky divny pocit ze sa strasne naslapem ale je dost mozne ze to bol len taky placebo efekt.

      0 0
    • fousek  

      Ja bych pockal na stumpa 2010 a kdyz by si se spatne umistil v zavodech tak se muzes vymlouvat ze nemas HT. Teda pokud nezajizdis 8× rocne bednu tak bych se na HT a Pepika vyprdnul

      0 0
      • marapara  

        jj, taky bych raděj vzal Stumpa. Že je o něco lenivější bych asi neřešil, pokud nemám ambice na první desítku :). Hlavně si to užít.

        0 0
      • tom_777  

        já ale chci model 09 se slevou… je pravda že Stumpu FSR bych určitě dost oživil výpletama ZTR Olympic který použiju ať vyberu tak, nebo onak

        (jinak ty Alpy – byl jsem ve walliskejch alpách stejnej tejden jako vy a musím říct, že ty galerky na modrej.info mě dostaly – já byl s rodinou a velký výpravy jsem podnikal solo – galerku mám tady )

        0 0
        • fousek  

          No myslim ze na nekterejch usekach sem docela slusne nakrmil i Totema, hlavne ve Vertrieb bych nechtel jezdit na Pepikovy a jinejch pevnakach ani vterinu. Je pravda ze do Alp by mohlo bejt kolo lehci nez 16kg, ale to si podle me rika kazdej , ze by kolo mohlo bejt jeste lehci. Proste ty kopce jsou jinej level a vaha kola tam je znat hodne (treba ja kdyz nevozil fotak tak se mi jelo paradne) A zdvihy se vyplatej jak z kopce tak dokopce.

          A stump asi nepojede uplne spatne, protoze holka, ktera ho mela s nama v alpach jezdila vzdycky v prvni skupince

          0 0
          • tom_777  

            mě se tada na 11 kilovým XC fullu v alpách stoupalo dobře (až na ledovec pod MontFort z Nendaz). Z kopce dolů jsem se kvůli solo jízdě musel krotit, protože kolikrát když bylo první dny horší počasí tak by mě při držce našly akorát krávy… jinak že by mě limitoval přímo malej zdvih si nemyslím, to je spíš o technice jízdy.

             

            jo byl jsem se poptat na krámě jak to uděláme a 09 už prakticky nejsou :( prakticky Epic expert v XL jinak nic moc…

            0 0
    • Scully  

      Jezdím stumpa fsrko a fakt to chrtí bike na maratony není.

      Sice by se to dalo dost zlepšit osazením lehkých kol a (zničit posed) rovnými řidíkama. Ale myslím že tohle je fakt zbytečný a radeji bych volil něco sportovnějšího už v základu… :-)

      Stup je opravdu takovej trail bike, dostaneš se všude a pohodleně, ale musíš chtít jezdit na pohodu.

      0 0
      • tom_777  

        tak rovný řidítka určitě na Stumpu FSR dávat nemá smysl – i epiky jsou s vlajdama

        0 0
        • spešl  

          A já je tam zrovna budu dávat… ;-)

          0 0
          • McBlacky  

            pak ale minimálně 630. Ale stejně to je kravina a to mám na druhým fullu 120/120 rovný 610 – pro srovnání. Stumpa na to není geometrií. Když je tam dáš, líp to stejně nepojede. Z kopce dokonce hůř.

            jediný jak to lze hodně podstatně urychlit jsou kola. A pak zagramařit obecně. na 11,5 se lze dostat za relativně dobrý peníze. Níž to je bude kompromis vzhledem k tomu co ten rám snese a umí.

            0 0
            • spešl  

              Půjdou tam 600mm… Koukni se na mého předchozího červeného 100/100 Stumpa, tam byly taky a v pohodě… Tak myslím, že na tomhle 120/120 to bude taky ok. Vlaštovky tam nechci dát proto, protože jsem prostě zvyklej jezdit do kopce ze sedla za rohy a bez nich se mi jede blbě… :-( A vlaštovky s rohama fakt vypadají hrozně. :-)

              0 0
        • krokus  

          Nedávno jsem z Meridy AM shodil vlaštovky a místo nich dal 580 mm široký rovný řidítka s rohama. Ve sjezdu je jistota o něco menší, všechno ostatní mi s tím ale připadá lepší. Musím říct, že se mi fakt ulevilo…

          0 0
          • jIrI___  

            A nevybral sis při koupi špatnou kategorii kola? :)

            0 0
            • krokus  

              Jj, možná trochu jo. Tak buď ho můžu prodat, nebo z něj udělat prasopsa. Asi se přikloním k druhé variantě:-)

              Zkusil jsem dát na předek rychlý plášť, ale na rychlost kola to nemělo velký vliv a jistota v terénu byla znatelně menší. Ty řidítka udělají hrozně moc – aspoñ mám ten pocit.

              0 0
              • Lišák  

                Rychlý plášť bych dal spíše na zadek. Tam se projeví více a vpředu nech drapák, budeš mít větší jistotu.

                0 0
                • krokus  

                  Na zadku už rychlý plášť je (nanoraptor), zkusil jsem ho dát právě i na předek, ale v těžším terénu to nebylo ono.

                  0 0
          • destr  

            A co je s nima lepší? Právě plánuju vyměnit rovný za vlajdy na XC.

            0 0
            • krokus  

              Třeba je to jen můj dojem, ale připadá mi, že to kolo pak vůbec nejede. Vlaštovky jsou dobré na sjezd, ale po rovině nebo dokonce do kopce jsem se s nimi hodně trápil. Proč tomu tak je, nedokážu přesně říct.

              0 0
    • black.horse  

      tak asi takhle: buď možnost kompromisní C) tj. HT a dokoupit k němu AM fulla… ale ideální cesta by byl Epic a k němu AM fulla… ;-)

      0 0
      • black.horse  

        jako další, bych si rozmyslel nákup kolo s nestandartním tlumičem… nemáš pak možnost výměny a doladění dle chuti.

        0 0
    • martin7  

      já jsem se svým spokojenej. Co můžu potvrdit, neletí jako Epic, ale na celodenní vyjíždky je naprosto ideální, a na závody si myslím že na mojí úrovni  má fyzička rozhodující vliv než kolo, kterým naženeš max. pár sekund nebo minut, ale když nemáš najeto, tak ti ani epic nepomůže :-))

      0 0
    • kopečák1  

      Mám taky stumpa FSR 09 a potvrzuju co bylo napsáno výše…

      pevnej stupm bude asi fakt raketa.

      Asi bych volil Epica, protože pojede dobře a navíc je to full (i když poloviční, jak někteří píšou).

      Navíc bych neřešil, že ho máš „každej“ protože to bude (je) dobrý kolo.

      0 0
    • Karlos009  

      Možná jsem divnej, ale není mi jasný, co vede člověka který objede pár maratonů v roce, bez ambicí na bednu a jinak se toulá pohodově krajinou k tomu, koupit karbonový pevňák za 60tis?

      0 0
      • karliner  

        jak víš, že nemá ambice na bednu, he?

        0 0
        • Karlos009  

          Google.

          0 0
          • karliner  

            No vidíš, mě jeho výsledky přišly jako celkem solidní.

            0 0
          • tom_777  

            já jezdím pro radost

            0 0
            • Karlos009  

              Já taky netvrdím, že jezdíš špatně, chraň bůh (já jezdím mnohem hůř), jenom mi nejde do hlavy, proč kupovat takový závodní speciál. Udělalo to i pár mých známých, koupili na vyjíždky pevňáky v ceně solidních fullů. Každýho věc, ale já to prostě nechápu..

              0 0
              • tom_777  

                právě proto že to je závodní speciál – udělat si klukovskou radost – něco jako když si někdo ospoileruje oktávku…

                0 0
              • destr  

                No třeba protože někdo i na vyjíždce jede rád rychle ;-)

                0 0
                • spešl  

                  Jasně, taky jsem měl celokarbonové HT na XTR, které svými možnostmi převyšovalo ty mé, ale proč ne? Člověk by si měl sem tam udělat radost, jinak by život stál za starou belu… ;-)

                  0 0
                • karliner  

                  další hledisko (a nikoliv nepodstatné) je, že není jedno na jakém kole ležérně zastavíš před hospodou…

                  0 0
    • Smazaný účet  

      péra si nech na stáří až klouby budou unavený a záda neohebný. teď to řež.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.