Specialized Enduro 2008 vs Enduro 2009

24 nepřečtených
  • dandal720

    Zdravím všechny bikery a bikerky :) vzhledem k tomu že moje stávající kolo je už takový starší pán rozhodl jsem se přejít z HT na nějaké to endurko. Konkrétně Specialized Enduro ale teď nevím jestli SL Comp 08 nebo Comp 09 ještě přichází v úvahu testovací Expert 09.

    Nechci si kupovat nové tudíž se poohlížím po starších modelech. SL Comp 08 by bylo bazarové tak testovací Expert jen Comp 09 by byl nový se zárukou i papíry našel jsem ho za moc hezkou cenu.

    U modelu z roku 2008 mi přijde naprosto nesmyslná dvoukorunka které mi do této kategorie opravdu nesedí tudíž bych se asi zaměřil spíše na modely z roku 09 pro model Comp je plus to že je zcela nové ale zase u modelu Expert se mi jeví jako hlavní plus použité komponenty jako například talaska. Takže řeším otázku zda jít cestou lepších komponentů nebo vzít radši uplně nové kolo s papíry a zárukou.

    Díky všem za případnou pomoc. :)

    0 0
    • Smazaný účet  

      na tu specialized dvojkorunku pozor… bylo s tím hodně problémů.

      Ještě jedna připomínka. Jsi si jistý, že přechod z HT na enduro je protebe to pravé? Aby jsi pak třeba nebyl překvapený…

      0 0
      • drhor  

        no , já myslím , že spousta fullistů tady na BF mu řekne, že to je ještě malý zdvih a za rok bude chtít 200 mm :-)

        0 0
        • dandal720  

          Díky za reakce právě že jsem o té dvojkorunce četl že je pak problém v případě že bych jí chtěl vyměnit a přijde mi tam jako naprosto zbytečné více mě to táhne k té fox ..

          Měl jsem možnost se svézt na kamarádově enduru sice to není tento Spešl ale mám představu co od toho očekávat. CHtěl bych aby to zvádlo i lehčí FR. Vzhledem k tomu že mám možnost bydlení na Špičáku chtěl bych si tam čas od času zajezdit v parku takže chci aby zvádlo i nějaký ten trail nyní tam jeden vybudovali a téměř za barákem mám zříceninu hradu Radyně a na druhém konci města kopec Krkavec takže si myslím že by bylo celkem využité. A v budoucnosti nemám v plánu nákupu FR/DH kola takže to chci vzít jako dvě mouchy jednou ranou. Teď musím vyřešit zda toho zcena nového Compa 09 nebo testovacího Experta s cca 2500 km.

          0 0
          • esti  

            K té dvoukorunce.Pro­blémy byli především s 2007.Spešl tu vidly upravil a problémů ubylo.Jeden borec tady z b-f ji dal k Milanovi do tt a chodímu ještě líp.A ten float je výsmech.

            jinak více info zde: http://forums.mtbr.com/showthread.php…

            0 0
            • Dinoxus  

              Presne tak 2007 modely meli dost problemu. Jezdim model 2008 a jedninej problem co jsem mel jsem si pravdepodobne zpusobil sam pretazenim sroubu osy. Kupodivu cely monoblok nestal tolik a byl k dispozici do druheho dne. Vymena za jinou vidlici neni technicky problem, zmeni to ale kompletne to jak se to kolo chova a ne zrovna k lepsimu. Mel jsem moznost jet obe verze kola a rozhodne bych nemenil. Kdyz uz standartni vidlici tak jiny ram…

              0 0
            • dandal720  

              Tak jsem si pročetl ten thread a stále váhám někteří jí tam chválí ale někdo zase říká že by si jí tam nedal. Na té dvoukorunce mě nejvíc štve ten integrovaný představec. Když bych šel po designové stránce tak se mi více líbí verze s dvoukorunkou ale zase po funkční stránce talaska …

              0 0
              • dandal720  

                Tak jsem znovu prohledával všelijaké stránky s kolama a narazil jsem na Stumpjumpera FSR na kterého jsem včera již minulý rok koukal ale pak nakonec z nákupu sešlo. Četl jsem názory že Stump je to nejlepší co spešl nabízí ale pravděpodobně byla řeč o letošním modelu.

                Čas od času bych si chtěl zajezdit seriál kolo pro život nebo nějaký závod proto jsem začal uvažovat i o stumpovi. Neví jestli bych se na enduru zbytečně moc netrápil. Díky za vaše názory.

                0 0
                • Dinoxus  

                  Tak z vlastni zkusenosti na maratony to rozhodne neni idealni a Stumpjumper by byl rozhodne lepsi zvlast ten letosni. Zalezi teda jak to Enduro budes mit poskladany ja sel do vydrze a neresil vahu (takze Saint brzdy+saltr+razeni, dt 6.1D rafky plus WTB motoraptor 2.4 a command post sedlovka) cele to bude mit pres 16 kilo. Mam ke dvoum metrum takze jsem sel jeste do nejvetsi velikosti. Taky zalezi na jaky maraton treba az na Enduru jsem si takove Sudety opravdu uzil ale treba jel jsem na tom Krkonosskej maraton a nebyt dost bahna tak by to byla docela nuda.

                  0 0
                  • dandal720  

                    No letošní stump to určitě nebude přece jen za něj nechci vyhodit tolik peněz i to enduro tak i stump by byl pravděpodobně bazarový samozřejmě počítam s rizikem nákupu z druhé ruky. A řeknu to rovnou ale o umístění mi v žádném případě nejde chci si to jen tak pro radost projet a užít si trochu toho závodního ducha a když by bylo nejhůř tak si můžu vzít HT ale volím mezi těmito dvouma z toho důvodu že chci pohodlnou jízdu místo nějaké rychlé… A také nemám v plánu objíždět celou republiku a všechny možné maratony .. Takže teď už zbývá jen rozhodnout se zda stump nebo enduro.

                    0 0
                    • Dinoxus  

                      Tak na tohle by ti to Enduro verim vyhovovalo. Resil jsem podobne dilema v jeden den jsme si vyzkousel 5 ruznejch celoper se zdvihem 120–160 a nakonec to Enduro vyhralo na cele care. Ted ho jezdim treti sezonu a rozhodne nelituju. I kdyz ted premyslim ze bych sel do ramoveho setu noveho Endura, evoluci clovek holt nezastavi :-)

                      0 0
                      • esti  

                        Servisuješ e150&AFR shock pravidelně?

                        btw:Ten nový rám z konstrukčního hlediska neumožnuje použití jiného tlumiče.

                        0 0
                        • Dinoxus  

                          Jo na servis to davam normalne do bikelive v Praze a bez problemu. To ze je neco unikatniho (at uz vidlice nebo tlumic) neberu jako minus. Jak jsem psal nahore opravdu jsem neveril jak se to kolo chovalo absolutne jinak s Talasem. Neco na te reklame Specialized o Total suspension integration bude. A to reklamam opravdu neverim.

                          0 0
                          • dandal720  

                            Tak je rozhodnuto že to bude enduro .. ještě rozhodnout zda model 2008 nebo 2009 co jsem je porovnal tak žádná výrazná změna použitých komponentů nebyla kromě brzd a jiné vidlice .. V případě že se rozhodnu pro model 2008 a vyměnil bych vidlici za normální foxku například talas změnilo by to nejak výrazně geometrii a jezditelnost kola? Nebo bych jí dal jak tady padlo a i jsem zde někde našel do Tuning Testu na úpravu .. u modelu 2009 mě odrazuje použití vidlice Float ..

                            0 0
                            • Dinoxus  

                              Me jenom strasne prekvapilo kdyz jsem presedl na stejne kolo s Talasem jak nejak najednou nefungovalo cele odpruzeni. Nedokazu to popsat, ale majitel potom co projel moje tak hned zacal shanet E150. Kazdemu ale muze vyhovovat neco jineho.

                              0 0
                              • dandal720  

                                No tak určitě to zvážím to mě tady celkem překvapilo že to s ní chodí lépe než s normální vidlicí .. asi soudruzi ze specialized ví proč to tam mají ..

                                0 0
                  • fousek  

                    Kola na DT 6.1D podle me Enduro uplne zabijou. Preci jen je to hodne lehkej ram na kterym se da postavit dost obratny kolo a nalozit mu 2kg+ kola to mi prijde uplne mimo. Vpodstate vozis navic minimalne 400g neodruzeny rotacni hmoty ktera je na obvodu, coz je asi nejhorsi umisteni vahy co muze bejt.

                    0 0
                    • Dinoxus  

                      No vidis a me to vyhovuje a to kolo to zase posunulo dal a ne k horsimu. Ty kola jsem mel za vybornou cenu tak tam sli a nelituju toho. Dalsi plus za necelej rok jezdeni se na ne nemuselo sahnout. Stejne tak plaste rozhodne nejsou nic lehkeho. Odlehcit to jde vzdycky. Kolo mam ale na pohodovy jezdeni a ne na zavodeni.

                      0 0
                      • fousek  

                        No prave ze mi ty 6.1 pripadaj jako zavodni rafky, ale na DH. Na pohodovy jezdeni stacej jakykoliv 400g rafky. Zkus si nekde pujcit opravdu lehky kola a sem si temer jistej ze budes prekvapenej jak najednou kolo jede a zataci.

                        Taky jsem kdysi preferoval tezsi kola co vydrzej, ale pro normalni jezdeni je to zbytecna vaha a jizdu na nich si neuzijes tak jako na lehkejch kolech. Tezky kola jsou takova nouzovka pro lidi co skacou pekla (a nebo pro ty co nemaj nebo nechtej dat penize) a potrebujou aby jim kolo vydrzelo nepovedenej dopad a zrovna v tvym pripade bych rek ze rozlozis driv ram nez ty kola (podle toho co mas za vyplet)

                        0 0
                        • lutte1  

                          Na endruro jsou ideál 5.1ky alias 500ky :) V kombinaci s náboji Hope super výplety!

                          0 0
                        • Dinoxus  

                          Jak jsem psal nahore to Enduro s Talasem melo ST Crossmaxy a ze bych poznal nejaky rozdil v ovladatelnosti to teda ne. Kolo jsem kupoval cele takze jsem pres rok jezdil kola co na to byli z vyroby (nez zacal odchazet zadni vyplet pekne drat po dratu) a kdyz pominu ze se rozhodne vic kroutili tak zase zadny velky rozdil pro me v obratnosti a ovladatelnosti po tom co tam sli ty DT. Oba rafky me opravdu moc nestaly tak jsem je tam dal a vyhovuje mi to. Uznavam ze kdyz jsem si daval 250km okruh po pevnych cestach tak byl docela boj udrzet prumer 28, na asfaltu to holt nejede.

                          0 0
    • Hurka  

      Nechci to nějak moc tady rozviřovat, jenom poznámka – na mém Enduru 07 dvoukourunka umřela letos. čest a sláva jí – byla to úplně první série dovezená do čech. Servis by znamenal výměnu celého vnitřku, tak jsem se rozhodl vyměnit vidlici. Dal jsem tam Talase 2010 RC2, nába DT340, představec Easton Vice AM, loni jsem upgradoval kola na DT5.1. Včera jsem to přivezl ze servisu, zatím jsem na to odjel jenom pár km a nemám pocit, že by se chvání kola jako celku zhoršilo (jak tady někdo nahoře uvádí). Talas je výborný, hodně pomohl i servis spešlového tlumiče…

      Off topic – neplánuje někdo letos ještě Aply na Enduru? Víkend, max. 3–4 dny. já bych rád někam k Leogangu, ale jestli pojede víc lidí jinam, přidal bych se.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.