• ruinin

    Před 14ti dny jsem si na kole zlomil klíční kost. Chystám se pomalu na trenažer, ale dnes mě napadlo, jestli náhodou není šlapání v leže na zádech podobně účinný jako turbo trenažer. Samozřejmě v leže se posiluje navíc břicho a předpokládám, že to šlapání odpovídá spíš lehčímu převodu při jízdě po rovině. Nicméně je jasný, že svaly na stehnech jsou zapojený. Co si o tom myslíte?

    0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Viděl bych to na nové kolo.

      0 0
    • Alojs01  

      Já si myslím, že je to blbost a že bys měl ještě nějakou dobu vydržet bez kola. Dělej doma dřepy.

      0 0
      • ruinin  

        Tak o dřepech a zvedání činek vím, teda činky samozřejmě u zdravých cyklistů, ale divím se, že tu nikdo nezmiňuje šlapání na zádech, protože evidentně to namáhá svaly stehenní, stačí si to zkusit. Na rozdíl od dřepů to vydržíš dělat podobně dlouho jako na trenažéru – teda doufám, zatím jsem zkoušel tak pět minut. Zajímá mě názor někoho, kdo ví, co se posiluje při takovým cvičení.

        0 0
    • tromboonen  

      Vakoč říkal, že to jde i se zlomeným krkem :)

      0 0
      • zdenal8  

        jj, ten takhle v leže taky trénoval.

        0 0
      • ruinin  

        Díky za zmínku Vakoče… paradoxně před nehodou už jsem konečně přestal mít strach z aut… no a až zase sednu na kolo, tak budu pamatovat slova Vakoče:

        „Teď radši vyrážím směrem na Slapy a po málo frekventovaných silnicích. Prostě, co nejdál po cyklostezce a pak vybrat cestu s minimálním provozem.“

        Přesně tohle byla moje filozofie až do září, kdy najednou odpadl strach z aut, začal jsem bejt sebevědomej a pak jsem to přehnal a uklouz na přechodu… s auty to nemělo nic společnýho.

        0 0
    • Barak  

      Jestli tě ježdění na kole živí, asi bych o tom popřemýšlel. V opačném případě je to strašná kravina.

      0 0
      • ruinin  

        Protože to stehenní svaly vůbec nenamáhá?

        0 0
        • Barak  

          Protože si myslím, že bys to měl v první řadě pořádně dolecit. Co ti uteče, když tomu dáš ještě týden dva klidu? Avic, kdyz ne skoro po sezone? Když to mas „dobre“ zlomené, po měsíci se dá sednout na normální kolo.

          0 0
          • ruinin  

            Tak muj ortoped mi nezakazal nechat paže volně ležet na podložce. Normálně chodím do práce, akorát pravá ruka je mimo provoz. Prostě mě zajímá, jestli je velkej rozdíl mezi šlapáním v leže a trenažerem.

            0 0
            • Barak  

              A to se jako ptáš jen čistě teoreticky? Rozdíl v tom nějaký bude. Ale pokud se někdo potřebuje udržovat, určitě to bude lepší než ležení na gauči. Nebo uvažuješ, že by sis nějak přidělal obráceně kolo, jako Vakoč?

              0 0
    • Aviatik  

      Funguje to dost podobně jako při jízdě na běžném kole, jenom je to celé cca o 90° pootočené. Svaly na stehnech samozřejmě zapojené jsou. A to říkám po cca 9 letech ježdění na lehokole.

      0 0
      • ruinin  

        Taky mi to tak připadá, ale samozřejmě už tu máme pár zajímavých komentářů typu, je to kravina. Navíc strašná. Je fakt, že jsem se s tím ještě u cyklistů nesetkal. Proti trenažeru to rozhodně hodně namáhá břicho. A asi na cyklistický vkus málo svaly na stehnech.

        0 0
        • Aviatik  

          Zajímalo by mne, kolik toho ti, co tvrdí, že je to kravina, najezdili na lehokole.

          0 0
          • Alojs01  

            Kravina není jezdit na lehokole, kravina je se zlomenou klíční kostí vymejšlet blbosti…:-)

            0 0
        • puka  

          Kravina je napsat „14ti“. :)

          0 0
    • AussigBiker  

      Stred tela a buh vi co jeste, mrtvej brouk / dead bug: https://www.youtube.com/watch?…

      Muzes vyzkouset a provnat se slapanim co prijde lepsi. Rukama machat nemusis, jestli to nejde.

      0 0
    • R-A-D-I-U-S  

      Jo. Jsou zapojený. Jak bys je chtěl vypojit, to mi vysvětli ;-)

      0 0
    • Vrci  

      Samozřejmě, že zapojí stehna. Dokonce jsou na to i speciální pomůcky https://www.meyra.cz/…digital.html. Ale co ten postup nechat na doktorovi. Přeci jen to studoval a má nějakou praxi za sebou. „Odborná práce patří odborníkům“. Nebo si nech napsal rehabilitaci.

      0 0
      • ruinin  

        No doktor toho moc neřekl, jen že nemáim v tý ruce na straně zlomeniny nic nosit, tak už jsem zkusil trenažer, jsou rozhodně činnosti během dne, který jsou mnohem nebezpečnější než šlapání ve vzpřímený poloze na trenažeru, natož v leže na zádech.

        0 0
        • Vrci  

          Sportů, koníčků a zálib jsou tři pr..le. Pokud by měl mluvit o všech nebude dělat nic jiného a nikoho neošetří. Měl jsi se ho zeptat přímo.

          0 0
          • ruinin  

            No ono to neni zas tak slozity. Aktivity u kterych necitis bolest jsou ok. Jak to zaboli je to spatne.

            0 0
            • Vrci  

              Se zlomenou klíční kostí se dá i jezdit na kole https://www.gettyimages.com/…hoto/2381146

              0 0
            • Breakpain  

              Nezapomeň na jednu drobnost. Tělo teď potřebuje dát veškerou energii do srůstání. Pokud se kolem neživíš, což asi ne, jak myslíš, že tomu pomůžeš po14 dnech, když se budeš namáhat na kole?

              Já razím teorii, že pokud mi něco je, totálně se na vše vybodnu a snažím se jen uzdravit a pak makám na návratu zpět. Trochu jinak se nato bude divat vrcholový sportovec, že ;).

              Mozek máš, tak ho zapoj dle uvážení ;)… (to nemyslím nijak ironicky)

              0 0
              • ruinin  

                No já o tom čtu všechno možný a na cykling news byl článek o zlomenině klíční kosti u cyklistů a že je blbost sedět a nic nedělat, naopak má bejt člověk aktivní a pokud možno cvičit, aby svaly neatrofovaly. Tím myslí i amatéry. Samozřejmě jen to, co nebrání hojení, čili jen pohyby, který nejsou mimo běžný rámec každodenních činností jako chůze, jídlo, chůze do schodů, nastupování do autobusu, oblíkání.. takový oblíkání bundy přes košili mi přijde větší masakr než pět minut na trenažeru… Nebo se zničehonic blbě otočím a auvajs… zatímco u takových dřepů mě bolí akorát stará kolena. Každopádně můj ortoped řekl, že do práce můžu, když nepracuju vyloženě rukama, takže z toho vycházím – chodit do práce je už tak pohybů denně na tisíce.

                0 0
                • MiKED  

                  Přesně – psali na internetu… Z vlastní zkušenosti (a podobného nadšení, jaké máš ty) – čím dřív se dáš do hromady bez blbostí, tím dřív se budeš moct vrátit. Sám jsem si tím prošel. Dej na Breakpaina.

                  0 0
                  • ruinin  

                    No dobře, ale to bych pak nemohl chodit do práce. Ráno oblíkání, hrůza. Jízda autobusem po pražské dlažbě, cpoucí se tlusťoši, v práci běhám po schodech nahoru dolů, teď po dvou týdnech už i píšu na klávesnici oběma rukama, i když pravá brní a je slabá… Doktor mi zakázal jen do ruky brát těžší věci. Takže co bych měl dělat, abych to šetřil, ležet v posteli měsíc? Nehádám se, ale mám naprosto protichůdný informace. Buď budu ležet v posteli nebo chodit do práce, ale to už pak je jedno, jestli dělám dřepy nebo šlapu na trenažeru, protože během dne se mi dějou horší věci. Tak jak bys to řešil konkrétně? Třeba když jím, tak se snažím jíst jen vidličkou, ale občas si pravou nemocnou rukou nemotorně přidržím nožem kousek masa. Nebo když otvíráš uzávěr u plastový lahve, potřebuješ obě ruce. Tohle otvírání zabolelo jen první dva dny.

                    0 0
                    • Barak  

                      Měl jsem zlomenou klíční kost 2×, takže vím, o čem mluvíš. Jestli chceš za každou cenu udržovat nějak fyzicku, delej procházky ve vyšším tempu, do kopce nebo do schodů. Ideálně nějaký trenazer, když to nebude bolet. Nemas-li ho doma, zajdi si do fitka.

                      0 0
                      • ruinin  

                        trenažer mam, spíš mi pořád není jasný, co tý ruce škodí – jíst oběma rukama, otvírat uzávěry lahví , psát jako ted z posledních sil nemocnou rukou na klávesnici – nejsem schopen rozliščit co jsou neškodný pohyby a co škodí, krpomě vyloženě bolestivejch momentů samozřejmě – sorry za překlepy ale už to nedávám

                        i

                        0 0
                        • Barak  

                          Moc to řešíš. Bolest ti signalizuje, abys to nechal v klidu srustat. Takže delej činnosti, při kterých to nebolí příliš.

                          0 0
                          • ruinin  

                            To chápu, ale pohyby prstů na ruce, to by nemělo vůbec ovlivňovat hojení zlomeniny, ne?

                            0 0
                            • Barak  

                              Teď nevim, jestli si neděláš srandu.:)

                              0 0
                              • ruinin  

                                Asi jsem natvrdlej v biologii, ale fakt připouštím možnost, že psaní na klávesnici má na hojení klíční kosti asi tak stejnej vliv jako chůze, že to je prostě jedno. Navíc jsem nikde neslyšel, že by člověk neměl psát. když to nebolí, já spíš na to nemám sílu v prstech. A současně by to mohlo bejt nějak propojený a vadit tomu hojení, no nevím no…

                                0 0
                                • Barak  

                                  Taky jsem s tím chodil do práce (sezení u PC) a prvních pár týdnů jsem večer chodil domů zbitý, jak kdybych vykládal vagony s uhlím.

                                  0 0
                                  • ruinin  

                                    Jak jsem uz psal, asi zalezi jak blbe je to zlomeny. A vzhledem k tomu , ze jsem kvuli utazeny osmicce nucen celej den machat pazema, aby mi nezfialovely a neupadly, tak logicky mi prijde pohybovat prsty malickost – z anatomickyho hlediska.

                                    0 0
                            • pepek  

                              To ne. Ani to ********* vleže na zádech by nemělo škodit.

                              0 0
                        • Breakpain  

                          Konkretne by ses mel zeptat osetrujiciho lekare. Ja jsem si utrhl rameno a prvni 3 mesice jsem pouze chodil. Proste jsem se sel na 2–4 h projit lehce vyssi rychlosti, nez jakou bezne chodim. 5 dni v tydnu…

                          Rozhodne lepsi nez dratem do oka. Sudlat s rukou jsem zacal az pri rehabku. Dokud mi nebylo receno jinak, choval jsem se k te ruce jako by byla ze skla a nic jsem s ni v podstate nedelal. Proste aby mela co nejvic v klidu. Nevim jak moc se to lisi od klicni kosti, ale neco spolecneho tam bude.

                          Co vygooglis na netu je ehm…silne sporadicke. U lekare je vetsi sance, ze Ti doporuci spravnou lecbu…

                          0 0
                          • ruinin  

                            No ale znáš český doktory, nedali mi instrukce žádný, nekecám. Já, za jak dlouho budu jezdit na kole? Doktor, za 4 týdny. Jinej doktor v tý samý nemocnici – za 4 měsíce. Já – mám chodit do práce? Doktor – co děláte za práci? Učím na gymplu. Chodit do práce můžete, jen nic nezvedejte tou nemocnou rukou. Basta.Ono takyh hodně záleží na typu zlomeniny. Já od začátku nevzal jedinej prášek na bolest, spím jak mimino. Zlomenina jednoduchá.

                            0 0
    • volyn  

      naopak proti tradicni jizde na kole to ma nespornou vyhodu. Muzes jezdit i ve spanku

      0 0
    • André Vebr  

      Mě s jednoduchou zlomeninou KK doktoři řekli námahu do snesení bolesti, 4dny od zlomeniny jsem jel časovku..

      0 0
      • ruinin  

        No o tom to je. Kazda zlomenina je original.

        0 0
        • Melvin  

          Presne. Ja si zlomil na jare kotnik. Nastesti nebyla treba operace. Takze prvni 2 tydny jsem jen posiloval horni polovinu tela bo jsem mel nechodici sadru. Pak uz mi dali chodici, takze jsem zacal jezdit na valcich. Po sundani sardy jsem jezdil asi jeste 3 dny doma na valcich. Dalsi tyden uz venku necelych 300 km a dalsi tyden uz pres 400 km a v pohode.

          0 0
    • ruinin  

      Právě jsem se vrátil z Hradu… teda vinohradský nemocnice – kde jsem se rychle poradil s doktorem, už vzhledem k oteklý ruce. Všichni jsme měli v něčem pravdu. Psaní na klávesnici, jo, ale snažit se nehejbat ramenem. Klid se týká hlavně ramene… to jsem právě nechápal. Pokud je nutno nějak víc kvedlat s ramenem, tak utáhnout dočasně osmičku nebo při bolestech.

      Zkoušet, teda v mým případě a mým stádiu hojení, povolovat osmičku a pak být v klidu. Původní dotaz vlákna byl na šlapání na zádech. Logicky je to neškodný cvičení, protože tady právě ramena vůbec nejsou v pohybu. V dalších dnech budu pozorovat, v jakejch situacích se co děje a postupně doufat v uzdravení.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.