Shimano Rapidfire - problémy s indexací

11 nepřečtených
  • theme

    Zdar. Po nějaké době jsem se rozhodl vyměnit lanko pro přehazovačku, bowdeny jsem zatím nechal původní, jen jsem je promáznul a kromě toho posledního všechny vypadají celkem ok. Nedaří se mi přehazovačku seřídit. Mám takový ten dvoupáčkový rapidfire vynález – Shimano Deore LX SL-T660. Při řazení směrem na větší pastorky záleží na tom, jak moc stisknu palcem páčku. Když ji stisknu tak akorát, co to cvakne, tak mi ukazatel rychlosti skočí přibližně do správné polohy, ale když ji stisknu víc, tak se posune někam mezi a tam už zůstane, když ji stisknu ještě víc, tak to přehodí klidně najednou o 2 rychlosti. Problém je při řazení směrem zpět, pak to skáče výhradně po těch mezipolohách.

    Zkoušel jsem i odpojit přehazovačku a testovat to jen tahem rukou za lanko, abych vyloučil nějaký znečištění bowdenů nebo slabou pružinu, ale chová se to skoro stejně. Tak mi z toho vychází, že jsem někdy v průběhu muset nějakým způsobem rozbít něco v řadicí páčce, třeba tím, jak jsem vytahoval staré trochu roztřepené lanko. Řazení nešlo už úplně ideálně ani předtím (trochu zlobily menší rychlosti), ale ukazatel ukazoval přesně.

    Setkali jste se někdo s podobnými problémy? Poslední, do čeho bych se chtěl pouštět, je rozebírání toho řadicího mechanismu, ale bojím se, že teď se tomu nevyhnu. Nějaké tipy, co ještě zkusit předtím?

    0 0
    • pepek  

      kromě toho posledního všechny vypadají celkem ok a ten jsi taky nevyměnil? To je totiž to, oč tu běží.

      0 0
    • KubaBajk  

      Řazení, které máš, jsem vozil pět let až donedávna. Nikdy jsem s ním neměl problém.

      Jak výše píšs pepek, určitě bych nejdřív vyměnil bowdeny, než-li bych řešil samotné páčky. Bylo by velice divné, kdyby Ti řazení fungovalo, pak jen odpojíš lanko, nasuneš nové a najednou to nefungovalo. V bowdenu může být vevnitř odtřepené vlákno drátu, nalomená vložka, něco na ten způsob.

      0 0
    • DaSnail  

      Rozebrat a vyčistiť. Nič strašne odtiaľ na teba nevyskoci.

      Lx radenie mám, raz sa mi zasralo tak, že nešlo radit natazsie prevody. Na vylete nič prijemne.

      Doma som radenie vycistil, vymenil bowdeny, lanka, koncovky a cely systém utesnil. Odvtedy už roky slape bez problémov.

      0 0
    • Jary24  

      Ano,když řazení blbne i bez použití bowdenů tak je to určitě bowdenama :-D

      jestli bylo lanko roztřepený, nemohl se kousek ulomit a zůstat v řazení, případně bordel zdřívějška když už předtím nešlo ideálně? Taky se přiklánik k rozebrání a vyčištění…

      0 0
    • theme  

      Díky všem za rady, potřeboval jsem sebrat odvahu k rozebrání. V pondělí se k tomu konečně dostanu, tak doufám, že to zase složím a nic mi nezůstane. Čím to pak namazat? Stříknout tam trochu silikonového oleje?

      S tím ulomeným kouskem lanka to bude asi pravda, ten konec se docela těžko protahoval, no pořádný kleště jsem neměl, abych to začistil :( Snad tam ten úlomek něco mezitím nerozšmelcoval, co jsem si s tim hrál.

      0 0
      • Jary24  

        nejsem si jistý čím to originálně mažou, ale trocha kvalitní vazelíny by asi byla lepší. zabrání aby se dostal dovnitř bordel a u oleje ti hrozí že vyteče a bude to za chvíli suchý..

        0 0
        • theme  

          No tady od vazelíny trochu zrazujou a tady to borec dokonce jen propláchne čističem a ani to nenamaže, ale asi je pravda, že když jí tam nedám moc, tak že to bude ok.

          0 0
          • Jary24  

            Tak jasně, nesmí se to v tom koupat. Máznul bych to opravdu jen lehce..ale pokud používají olej s nízkou viskozitou tak určitě ví co dělaji, asi záleží co budeš mít po ruce :)

            ten borec to ani celý nerozebral, takže je možný že nějaký bordel mu tam zůstane..

            0 0
    • theme  

      Tak jsem to rozebral jen trochu, odmontoval jsem kryt se stupnicí, trošku to profoukal, stupnici jsem rozebral, ale jinak jsem to víc nerozebíral. Nevšiml jsem si, že by tam byl nějaký kousek lanka, jen to bylo celé dost zapatlané od vazelíny. Pak jsem začal zkoumat, jak se vrací nebo nevrací ten vnitřní mechanismus při přehazování na vyšší rychlost. Zjistil jsem, že ta hlavní část funguje vlastně dobře, jen se nevrací ukazatel na stupnici, má přece jen dost slabou pružinku. Tak jsem to zase všechno složil a podařilo se mi obnovit zhruba stav před tím, než jsem se do celé akce pustil.

      Takhle mi zpětně připadá, že jsem to tím rozebráním vlastně ani nemohl nic spravit, že mě jen děsil ten špatný chod stupnice. Ale zase si matně pamatuju, že se mi opravdu podařilo při slabším a silnějším stisknutí spodní páčky (přehození na vyšší rychlost) docílit jiné polohy přehazovačky, takže to zase takový přelud být nemohl, teď už se mi to naštěstí znovu nedaří.

      Jediné, co mě tak napadlo, že tím vytahováním lanka jsem tam mohl nějak vyháknout tu páčku ukazatele ze správného uchycení a pak ten spodek mohl jít špatně proto, ale zase si moc neumím představit, jak by to vlastně bylo možné a jestli by to v takovém případě vůbec mohlo fungovat tak, jak to fungovalo.

      Jo a není dobrý nápad odšroubovat ty malé křížové šroubky, co drží pohromadě stupnici, než je stupnice oddělená od zbytku :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.